Lifestyle
Το Δικαίωμα Στην Ομορφιά
ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ 2020
Από το τέλος του β Παγκοσμίου πολέμου και μετά η ομορφιά δημοκρατικοποιήθηκε και βρίσκεται στην διάθεση κάθε γυναίκας σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή βρίσκονται ινστιτούτα ,κομμωτές ,γιατροί και ειδικοί χειρουργοί.
Η μεγάλη ανάπτυξη της επικοινωνίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημιουργεί εικόνες και πρότυπα ταυτόχρονα σε όλα υα γεωγραφικά πλάτη της γης, έτσι στο στάδιο της ανάπτυξης που βρισκόμαστε σήμερα τα πρότυπα της ομορφιάς επιβάλλονται κατ επί το πλείστον από εξωτερικούς παράγοντες και όχι από την ίδια την γυναίκα.
Τα περιοδικά, ο κινηματογράφος και η τηλεόραση εξακολουθούν να δημιουργούν και να επιβάλουν κώδικες ομορφιάς που με τη σειρά τους μετατρέπονται σε κοινωνικές αναφορές. Επιβάλλουν το πώς πρέπει να μοιάζουμε, πώς να βαφόμαστε, τι είδους ρούχα πρέπει να φοράμε και πώς να συμπεριφερόμαστε. Έχουμε εντυπωσιαστεί από τη δύναμη των ΜΜΕ στην ταυτότητα των ανθρώπων.
Tα πρότυπα ομορφιάς έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, με βάση τις μεταβαλλόμενες πολιτιστικές αξίες. Ιστορικά, οι πίνακες στα διάφορα μουσεία, μας δείχνουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών προτύπων για την ομορφιά. Ωστόσο, οι άνθρωποι που είναι σχετικά νέοι, με λεία επιδερμίδα, σώματα με σωστές αναλογίες και συνηθισμένα χαρακτηριστικά, παραδοσιακά θεωρούνται οι πιο όμορφοι.
Η σύγχρονη έρευνα μετέφερε την ιδέα ότι οι άνθρωποι των οποίων τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι συμμετρικά και αναλογικά σύμφωνα με την χρυσή τομή θεωρούνται πιο ελκυστικοί από αυτούς στους οποίους δεν υπάρχει συμμετρία. Η συμμετρία είναι επίσης σημαντική γιατί δηλώνει την απουσία γενετικών ή επίκτητων ατελειών.. Τα μεγάλα μάτια και μια καθαρή επιδερμίδα, για παράδειγμα, θεωρούνται όμορφα και στους άντρες και στις γυναίκες σε όλους τους πολιτισμούς του κόσμου..η ομορφιά είναι άραγε συντελεστής ευτυχίας και εσωτερικής ισορροπίας ; θα σας απαντούσα με μια λέξη ..ΝΑΙ..
Οι άνθρωποι επηρεάζονται από τις εικόνες που βλέπουν στα μέσα ενημέρωσης για να καθορίσουν τι είναι ή δεν είναι όμορφο. Ορισμένοι γιατροί έχουν υποδείξει ότι τα πολύ λεπτά μοντέλα που εμφανίζονται σε περιοδικά προωθούν τις διατροφικές διαταραχές..Ας δούμε και μια σχετική έρευνα στις προηγούμενες δεκαετίες τι επικρατούσε.
Το 1960..Έρχονται τα υποσιτισμένα πρότυπα» των γυναικών Το εύθραυστο μοντέλο που καθιέρωσε το ανορεξικό και ανδρόγυνο στυλ, υπήρξε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην πασαρέλα και στις φωτογραφήσεις περιοδικών τ ο λεπτεπίλεπτο (στα όρια του υπερβολικά αδύνατου) στυλ της Audrey Hepburn στον αντίποδα της πληθωρικότητας της Marilyn και της Taylor δημιούργησε ακόμα μια «σχολή» ομορφιάς και κομψότητας την δεκαετία του ’60, καθιερώνοντας στις τάξεις του Χόλυγουντ τον Γάλλο μόδιστρο Givenchy, φέρνοντας πολλά προβλήματα σε νέα κορίτσια που υιοθετούσαν τα ανάλογα κατά την τότε μόδα προτυπα.
Το 1970..Skinny model ..οι αφίσες της Farrah Fawcett ουσιαστικά κυριαρχούσαν στα εφηβικά δωμάτια τη δεκαετία του 70’. Η Beverly Johnson έγινε ουσιαστικά η πρώτη Αφροα..μερικανή που κόσμησε το εξώφυλλο της Vogue. Το πρότυπο για το ιδανικό σώμα ήταν ψηλόλιγνο και λίγο αθλητικό. Δεδομένου ότι τα ρούχα της δεκαετίας ήταν συνθετικά και από πολυεστέρα, οι γυναίκες θα έπρεπε να είναι αρκετά λεπτές για να τα αναδεικνύουν.
Το 1980 ..Η επιτομή της δεκαετίας του 80’ ήταν η άνοδος του supermodeling και η μάστιγα της γυμναστικής, του αερόμπικ και του τζόκινγκ. Οι πολιτιστικές αντιλήψεις μετατοπίζονται στην υγεία και την ευεξία (γυμναστήρια ξεφυτρώνουν παντού). Οι γυναίκες πρέπει πια να είναι αθλητικές, πολύ αδύνατες και με πολύ μακριά πόδι.
Το 1990..Η μουσική βιομηχανία προώθησε τα νέα πρότυπα όπου ιδανικό σώμα είναι το σούπερ αδύνατο και ψηλόλιγνο. Η Kate Moss κυριαρχεί στις πασαρέλες και στα εξώφυλλα περιοδικών τη δεκαετία του 90’, αλλά υπήρχε και ο αντίποδας. Ο ράπερ Sir Mix-A-Lot έδωσε το σύνθημα με το τραγούδι “Baby Got Back”
Από το 2000 και μετά σταδιακά επιστρέφουμε σε ένα πιο φυσιολογικό σωματότυπο γυναικών .Η επιστημονική διατροφή πλέον πήρε θέση στον κύκλο των συνηθειών της γυναίκας .Υπάρχουν ακόμα πολλοί που δύσκολα παραδέχονται ότι δίαιτα δεν σημαίνει περιορισμό, αλλά τρόπο ζωής..ανάλογα με, την ηλικία το φύλο τον τρόπο ζωής μας , όλα αυτά λοιπόν συμβάλουν στην εσωτερική και εξωτερική μας υγεία και ομορφιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΠΕΤΚΑΚΗ ΠΩΛΙΝΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ
Εκδηλώσεις
110+ δημιουργοί στη ΔΕΘ
Η μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά χειροποίητων έρχεται στη Θεσσαλονίκη
Ένα τετραήμερο αφιερωμένο στη σύγχρονη χειροποίητη δημιουργία, από 25
έως 28 Απριλίου στον υπαίθριο χώρο της ΔΕΘ – Τόξο ΧΑΝΘ, με ελεύθερη
είσοδο και δωρεάν workshops.
Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, το By Hand Festival συγκεντρώνει
περισσότερους από 110 δημιουργούς από όλη την Ελλάδα σε μια μεγάλη υπαίθρια αγορά
αφιερωμένη στο χειροποίητο, από 25 έως 28 Απριλίου 2026, στον υπαίθριο χώρο της
ΔΕΘ – Τόξο ΧΑΝΘ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Πρόκειται για μια διοργάνωση που ξεχωρίζει για την κλίμακα και την ποιότητά της, φέρνοντας
για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη έναν τόσο μεγάλο αριθμό δημιουργών σε έναν ενιαίο
χώρο.
Το By Hand Festival δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να ανακαλύψει έναν ολόκληρο κόσμο
σύγχρονης χειροποίητης έκφρασης, με προϊόντα που ξεχωρίζουν για την αισθητική, την
ποικιλία και την αυθεντικότητά τους, μια εμπειρία που δύσκολα συναντά κανείς
συγκεντρωμένη σε μία μόνο διοργάνωση.
Κοσμήματα, αρωματικά κεριά, κεραμικά, φυσικά καλλυντικά, μακραμέ, υφασμάτινα και
πλεκτά είδη, ξύλινες και μεταλλικές κατασκευές, prints, πίνακες ζωγραφικής και δεκάδες
ακόμη κατηγορίες αντικειμένων συνθέτουν μια μεγάλη, ανοιχτή αγορά σύγχρονης
δημιουργίας.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά ανθρώπους που πλάθουν, σχεδιάζουν
και μεταμορφώνουν πρώτες ύλες – ακόμη και παλιά αντικείμενα – σε μοναδικές δημιουργίες
με χαρακτήρα και καλλιτεχνική ματιά.
Παράλληλα, το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει καθημερινά δωρεάν δημιουργικά workshops για
μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας τη δυνατότητα συμμετοχής και βιωματικής εμπειρίας
στον κόσμο της χειροποίητης δημιουργίας.
Το By Hand Festival καθιερώνεται ως ένα νέο σημείο αναφοράς για το κοινό της πόλης και
τους φίλους της τέχνης, του design και του χειροποίητου, μέσα από ένα τετραήμερο με
έμπνευση, δημιουργικότητα και ανοιχτή συμμετοχή.
Σε έναν κόσμο όπου όλα τείνουν να γίνουν τυποποιημένα, το By Hand Festival γιορτάζει το
μοναδικό.
Μετά τη Θεσσαλονίκη, επόμενο σταθμός η Πλατεία Συντάγματος
Το By Hand Festival ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και συνεχίζει στην Αθήνα, όπου θα
πραγματοποιηθεί από 22 έως 27 Μαΐου 2026 στην Πλατεία Συντάγματος.
Lifestyle
Πως θα ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας;
Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Μετά τις διατροφικές ατασθαλίες του Πάσχα πρέπει να επιστρέψουμε στη σωστή διατροφή. Απαραίτητη είναι η ενίσχυση του μεταβολισμού μας, γιατί έτσι γίνεται καλύτερη αποβολή των τοξινών και μπορεί ακόμη και να μας οδηγήσει σε απώλεια βάρους.
Ποιες είναι όμως οι τροφές που βοηθηθούν στην ενίσχυση και την τόνωση του μεταβολισμού μας;
Κοτόπουλο
Το κοτόπουλο, όταν τρώγεται χωρίς την πέτσα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Το στήθος κοτόπουλου είναι το πιο άπαχο μέρος του κοτόπουλου.
Η ινώδης υφή του, απαιτεί αργό μάσημα, γεγονός που ενισχύει τον συνολικό μεταβολισμό.
Λάχανο
Το λάχανο, όποια και αν είναι η ποικιλία του, από πράσινο ή κόκκινο ή λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχει βιταμίνη C, που επιταχύνει τον μεταβολισμό και δίνει ώθηση στον οργανισμό. Είναι καλύτερο μόλις το κόψετε πριν την όποια χρήση του, εκτός βέβαια από αυτή της σαλάτας, να το ζεματίζετε για να αποφύγετε τυχόν πεπτικές ενοχλήσεις και να είναι καλύτερα αποστειρωμένο.

Αυγό
Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη θρέφει τους μύες και τους επιτρέπει να λειτουργούν άριστα, ενώ η καλή λειτουργία των μυών αυξάνει τον συνολικό μεταβολισμό του σώματος.
Τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ιδανικά το πρωί.
Τυρί cottage
Το τυρί cottage βοηθά στην ενίσχυση του βασικού μεταβολικού ρυθμού χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο και πρωτεΐνες, ενώ παράλληλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Είναι χορταστικό και αλειμένο σε μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης μπορεί να ικανοποιήσει τις λιγούρες ή να χρησιμοποιηθεί σαν ένα ελαφρύ δείπνο.
Τόνος
Ο τόνος είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες Β6 και Β12. Ευεργετικός είναι ο ρόλος του στον μεταβολισμό, αφού συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης.
Για να διατηρήσετε τα οφέλη του για την υγεία, είναι καλύτερο να τον επιλέγετε στη φυσική του μορφή, είτε σε κονσέρβα, φρέσκο είτε ωμό, χωρίς λάδι.
Πιπεριά τσίλι
Οι πιπεριές τσίλι επιταχύνουν τον μεταβολισμό χάρη στη θερμότητα που παράγουν στο σώμα.
Αυτό οφείλεται σε ένα μόριο που περιέχουν, την καψαϊκίνη, ένα δραστικό συστατικό που ωθεί το σώμα να παράγει περισσότερη ενέργεια, συμβάλλοντας έτσι στην σωστή αποβολή τοξινών.

Καφές
Ο καφές αυξάνει τον μεταβολισμό κατά 5 – 8%.
Έτσι μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους, αρκεί να καταναλώνεται χωρίς ζάχαρη, γάλα ή κρέμα.
Η κατανάλωσή του όμως πρέπει να περιορίζεται και να αποφεύγεται μετά τις 4 μ.μ. για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών όπως ταχυκαρδίες, αϋπνίες κ.λπ.

Λεμόνι
Το λεμόνι, όντας μια αλκαλική τροφή, διευκολύνει την οξεοβασική ισορροπία, και μια καλή οξεοβασική ισορροπία επιταχύνει τον μεταβολισμό και σας επιτρέπει να κάψετε περισσότερες θερμίδες.
Μπορεί να καταναλωθεί σαν φυσικός χυμός, σκέτο ή αραιωμένο για πιο ευαίσθητα στομάχια, σε σάλτσες, στις σαλάτες, στο κρέας ή το ψάρι.
Μαύρο πιπέρι
Το μαύρο πιπέρι περιέχει πιπερίνη, ένα αλκαλοειδές που αυξάνει σημαντικά τον μεταβολισμό και προάγει την καλύτερη αποβολή των τοξινών.
Για θέλετε όμως να ενισχυθούν τα αποτελέσματά του, θα πρέπει να συνδυάζεται με κουρκουμά.
Κανέλα Κεϋλάνης
Η κανέλα περιέχει ένα φλαβονοειδές την κινναμαλδεΰδη, το οποίο είναι ταυτόχρονα αντιοξειδωτικό και μεταβολικό διεγερτικό, επειδή προάγει τη χρήση σακχάρων από τα κύτταρα.
Η κανέλα συνιστάται για διαβητικούς και άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος.
Πηγή:https://zoumeoraia.okmarkets.gr/pos-tha-enischysoume-ton-metavolismo-mas/
Lifestyle
Τι κάνουμε για να μην αλλάξει γεύση το ελαιόλαδο στο τηγάνισμα;
Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Το ελαιόλαδο είναι θρεπτικό και από τα βασικά συστατικά της ελληνικής κουζίνας, όμως στο τηγάνι δεν συμπεριφέρεται πάντα όπως περιμένουμε. Πολλές φορές αλλάζει η γεύση του και πικρίζει ή γίνεται βαριά, παρόλο που πρόκειται για ποιοτικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Η αλλαγή της γεύσης συνδέεται με τη θερμοκρασία και βέβαια πόσες φορές και κάτω από ποιες συνθήκες έχει χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδο.
Όταν αλλάξει η γεύση και η μυρωδιά τότε πρέπει να αλλάξουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και αυτό που χρησιμοποιήθηκε να πεταχτεί…
Η πικράδα συμβαίνει κυρίως με τη διάσπαση των φυσικών συστατικών του ελαιολάδου επειδή εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο περιέχει φαινολικές ενώσεις και είναι εκείνες που χαρίζουν τα αρώματα και αυτή τη χαρακτηριστική ευχάριστη πικράδα στον ουρανίσκο μας.
Όταν όμως το ελαιόλαδο έχει «καεί», δηλαδή έχει υπερθερμανθεί τότε οι φαινολικές ενώσεις αλλοιώνονται και η γεύση γίνεται πιο έντονη με αίσθηση καμένου και συχνά δυσάρεστη.
Έτσι, όταν το ελαιόλαδο αρχίζει να «καπνίζει», οι διαδικασίες οξείδωσης ξεκινούν και επηρεάζουν τη γεύση, αλλά και τη συνολική ποιότητά του.
Η πικρή γεύση γίνεται πιο αισθητή όταν το ελαιόλαδο έχει καεί, όταν έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και όταν υπάρχουν υπολείμματα από προηγούμενο τηγάνισμα.
Έτσι το ελαιόλαδο υποβαθμίζεται, δεν αλλάζει μόνον γεύση.
Πότε το ελαιόλαδο έχει χαλάσει;
Αν η γεύση είναι βαριά, καμένη ή δυσάρεστη, τότε το ελαιόλαδο έχει αλλοιωθεί και δεν είναι κατάλληλο για χρήση.
Τι θα πρέπει να προσέχουμε στο τηγάνισμα
Δεν αφήνουμε το ελαιόλαδο να κάψει και να καπνίσει.
Εννοείται ότι δεν χρησιμοποιούμε το ίδιο ελαιόλαδο πολλές φορές. Μάλιστα κάθε φορά που πρόκειται να το ξαναχρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να το φιλτράρουμε.
Πάντα αποφεύγουμε την υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.
Τελικά μήπως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο στο τηγάνισμα;
Bέβαια μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά χρειάζεται σωστή θερμοκρασία και προσεκτική χρήση.
Το ελαιόλαδο μπορεί να χαρίσει εξαιρετικό αποτέλεσμα στο τηγάνισμα, χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση του φαγητού.
Πότε πρέπει να το πετάξουμε το ελαιόλαδο;
Το ελαιόλαδο θα πρέπει να το πετάξουμε όταν μυρίζει βαριά, αφρίζει ή καπνίζει εύκολα, όταν έχει σκουρύνει έντονα ή έχει έντονα άσχημη γεύση σαν καμένο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν επηρεάζεται μόνο η γεύση αλλά και η ποιότητα του φαγητού.
Πηγή:https://zoumeoraia.okmarkets.gr/ti-kanoume-gia-na-min-allaxei-gefsi-to-elaiolado-sto-tiganisma/
-
Επιχειρηματικότητα5 + 1 TIPS…. Ορθής Επικοινωνίας!
-
Επιχειρηματικότητα5 + 1 TIPS…. ΟΡΘΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ!
-
ΟικογένειαΗ Caresma αλλάζει το τοπίο της φροντίδας ηλικιωμένων ανθρώπων, με σύμμαχο την εκπαίδευση & τεχνολογία.
-
ΣυνεντεύξειςMeet the Designers – Μια πρωτοβουλία που φωτίζει τους Έλληνες δημιουργούς..
-
ΦορολογικάΘέματα Υποβολής Φορολογικών Δηλώσεων Χρήσης ‘24
-
ΜόδαTHE BRITELINE® Yachting Line
-
Επίκαιρα ΠρόσωπαΟι startup που “μαγνητίζουν” | Μαριαλένα Μπακλατζή
-
Εκδηλώσεις«Ποιητικοί Δρόμοι»: Μια μεγάλης κλίμακας πολιτιστική δράση στην Καλαμάτα

