Connect with us

Υγεία

Φτάνει το νερό όταν αθλούμαι για να ενυδατωθώ;

– Αρκεί λοιπόν μόνο το νερό για την ενυδάτωσή μας κατά την άσκηση; – Όταν ιδρώνουμε χάνουμε μόνο νερό από το σώμα μας; – Τι αλλάζει όταν ασκείσαι πάνω από 60-90 λεπτά; Σε αυτές και πολλές ακόμη απορίες μας απαντά διεξοδικά ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Πάρης Παπαχρήστου στο άρθρο του που ακολουθεί εδώ: https://www.fmh.gr/ftanei-to-nero-otan-athloymai-gia-na-enydatotho/
Continue Reading

Υγεία

“Καρκίνος του Μαστού: Αντιμετωπίζοντας την Πρόκληση, Αναζητώντας Προοπτικές”

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί πλέον σημαντικό πρόβλημα για τις γυναίκες της Ευρώπης. Κάθε χρόνο εμφανίζονται 216000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού και 79000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο αυτή.

Η συχνότητα του καρκίνου του μαστού συνεχίζει να αυξάνει και πλέον προσβάλλεται και ένας μεγάλος αριθμός πολύ νεώτερων γυναικών. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχει αυξηθεί. Αυτό οφείλεται στη βελτίωση των μεθόδων θεραπείας και στον προληπτικό έλεγχο που επιτυγχάνει την έγκαιρη εντόπιση της νόσου. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στη διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση των ασθενών με καρκίνο του μαστού.

Οι διαφορές στην ποιότητα παροχής ιατρικών υπηρεσιών στη συγκεκριμένη νόσο είναι μεγάλες μεταξύ των διαφόρων κρατών-μελών της Ενωμένης Ευρώπης, μεταξύ των διαφόρων πόλεων, ακόμη και μεταξύ των διαφόρων νοσοκομείων. Έτσι φαίνεται ότι κάποιες φορές η καλή αντιμετώπιση των γυναικών με καρκίνο του μαστού από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό εξαρτάται πραγματικά από την τύχη.

Οι διαφορές στην αντιμετώπιση των γυναικών στα κράτη-μέλη οδηγούν σε μια διαφορά στο ποσοστό 5ετούς επιβίωσης της τάξης του 16%. Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά και αν θεωρήσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως στόχο τον υψηλό βαθμό προστασίας της υγείας, τον Ιούνιο του 2003, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε στα μέλη ότι μέχρι το 2008 πρέπει να υπάρξουν οι συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν σε μείωση της θνητότητας από καρκίνο του μαστού κατά 25% και μείωση στη διαφορά στα ποσοστά 5ετούς επιβίωσης σε 5%.

Ο αγώνας κατά του καρκίνου του μαστού έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη από το 1987 με διάφορα προγράμματα που έχουν τους εξής στόχους

  1. πρόληψη του καρκίνου του μαστού
  2. σωστή πληροφόρηση του πληθυσμού για τον καρκίνο
  3. εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού που ασχολείται με το αντικείμενο αυτό

Έχουν ήδη δημιουργηθεί ευρωπαϊκές οργανώσεις που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό όπως η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρκίνου του Μαστού (EBCN) και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μαστολογίας που παρέχουν συστάσεις και οδηγίες για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού καθώς και για τη δημιουργία των κέντρων μαστού. Επίσης δίδονται σημαντικά χρηματικά ποσά για την έρευνα στο πεδίο αυτό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού με 

  • προληπτικό έλεγχο του πληθυσμού σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρώπης
  • δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων μαστού

Ο προληπτικός έλεγχος του πληθυσμού (mammography screening) εφαρμόζεται ήδη μόνο σε 8 κράτη-μέλη,  αν και στα κράτη αυτά ο έλεγχος δεν ακολουθεί πιστά τις οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θεωρεί ότι αναμένεται μείωση του ποσοστού θνητότητας κατά 25%. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει θέσει τους εξής στόχους

1)όλες οι γυναίκες μεταξύ 50-69 ετών πρέπει να ελέγχονται με μαστογραφία κάθε δύο χρόνια από το εθνικό σύστημα υγείας. Κινητές μονάδες θα πρέπει να δημιουργηθούν για την εξυπηρέτηση των αγροτικών περιοχών.

2) κάθε μαστογραφία θα πρέπει να ελέγχεται ανεξάρτητα από δύο ακτινολόγους, οι οποίοι θα πρέπει να ελέγχουν το λιγότερο 5000 γυναίκες το χρόνο.

3) ο μαστογράφος θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά για τη διατήρηση της ακτινοβολίας στο ελάχιστο και την ποιότητα της εικόνας στο μέγιστο.

Υπάρχει ήδη πρόταση για δημιουργία δικτύου εξειδικευμένων κέντρων μαστού στην Ευρώπη που θα καλύπτουν τις ανάγκες μεγάλου αριθμού γυναικών. Τα κέντρα αυτά πρέπει να λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο. Η ιατρική ομάδα (χειρουργός μαστού, παθολογοανατόμος, ακτινολόγος, ογκολόγος, εξειδικευμένη νοσηλεύτρια) θα πρέπει να έχει εξειδικευτεί στις παθήσεις του μαστού. Ο χειρουργός μαστού θα πρέπει να εκτελεί τουλάχιστον 50 επεμβάσεις πρώιμου καρκίνου του μαστού ετησίως και κάθε κέντρο μαστού θα πρέπει να εκτελεί τουλάχιστον 150 επεμβάσεις πρώιμου καρκίνου του μαστού ετησίως.

Επίσης θα πρέπει να οργανώνονται συσκέψεις της ομάδας κάθε εβδομάδα, με σκοπό τη συζήτηση του κάθε περιστατικού. Οι γιατροί και το προσωπικό θα πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς εξειδικευμένα σεμινάρια. Οι ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε ψυχολογική υποστήριξη. Τέλος, κάθε γυναίκα με καρκίνο του μαστού πρέπει να  αντιμετωπίζεται σε διάστημα μικρότερο των 4 εβδομάδων από την ημέρα της διάγνωσης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω απαιτείται ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Η εξειδίκευση, ο σωστός προληπτικός έλεγχος, η έγκαιρη και σωστή θεραπεία και παρακολούθηση των γυναικών αποτελούν το μόνο δρόμο που θα οδηγήσει κάθε γυναίκα στην Ευρώπη, ανεξάρτητα από το μέρος στο οποίο ζει, την κοινωνικοοικονομική της κατάσταση ή τη μόρφωσή της, να λάβει τον καλύτερο προληπτικό έλεγχο, πολύ καλή θεραπεία και παρακολούθηση χωρίς καμιά διαφορά από το ένα κέντρο μαστού στο άλλο.

Όλα αυτά βεβαίως θα βοηθήσουν την οικονομία της υγείας αφού το κόστος της θεραπείας στα αρχικά στάδια της νόσου είναι σαφώς μικρότερο, ενώ παράλληλα το ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού θα αυξηθεί, κάτι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για τη σύγχρονη γυναίκα στην Ευρώπη.


Άρθρο αρχείου

Δέσποινα Καζαντζίδου

Continue Reading

Υγεία

«Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»:Δωρεάν webinars για τον καρκίνο του μαστού

Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού Απρίλιος – Δεκέμβριος , επιλεγμένες Τετάρτες

Ξεκινά τον Απρίλιο ο νέος κύκλος δωρεάν εκπαιδευτικών webinars για τον καρκίνο του μαστού με τίτλο «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω», από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Μέσα από ένα κύκλο 10 αυτοτελών διαδικτυακών σεμιναρίων, εξειδικευμένοι ομιλητές αναλύουν διαφορετικές πτυχές της ασθένειας και απαντούν σε ερωτήματα και απορίες που απασχολούν τις συμμετέχουσες.

Στόχος των webinars είναι να λειτουργούν ως οδηγός για τις γυναίκες με καρκίνο μαστού, παρέχοντας πληροφορίες για όλα όσα χρειάζεται και θέλουν να γνωρίζουν, από τη στιγμή της διάγνωσης και σε κάθε διαφορετική φάση στην πορεία τους με την ασθένεια.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας zoom, δίνοντας την ευκαιρία σε γυναίκες με καρκίνο μαστού από όλη την Ελλάδα να πάρουν μέρος.

Δηλώσεις συμμετοχής

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε κάθε γυναίκα με εμπειρία καρκίνου μαστού και η παρακολούθηση είναι εντελώς δωρεάν.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά, μέσα από τη σελίδα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» και ανοίγουν μια εβδομάδα πριν από κάθε προγραμματισμένο σεμινάριο:

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 100 άτομα ανά σεμινάριο

 

Πρόγραμμα «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»

Τα εκπαιδευτικά webinars  «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω» για το 2024 θα πραγματοποιηθούν επιλεγμένες Τετάρτες, από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο.

3 Απριλίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Λεμφοίδημα: τι είναι και τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό»

Ομιλητής: Ευριπίδης Τριανταφύλλου

Φυσικοθεραπευτής, MSc

MLD/CDT Certified Instructor

Συντονιστής ΟΕΕ ΑΠΛΕΣΟ

17 Απριλίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Οστεοπόρωση μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλητής: Γιώργος Τροβάς

Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος «Θ.ΓΑΡΟΦΑΛΙΔΗΣ»

Πανεπιστήμιο Αθηνών-ΕΚΠΑ

15 Μαΐου 2024 • 17:00 – 19:00

«Βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής μετά την διάγνωση του καρκίνου του μαστού»

Ομιλήτρια: Σταυρούλα Ντρουφάκου

Παθολόγος Ογκολόγος

Γενική Κλινική ΙΑΣΩ 

29 Μαΐου 2024 • 17:00 – 19:00

«Διαχείριση παρενεργειών των θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλητής: Νικόλαος Κεντεποζίδης

Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD, MSc,

Διευθυντής Δ´ Ογκολογικής Κλινικής

Metropolitan General

12 Ιουνίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Ο ρόλος της διατροφής μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλήτρια: Ηλιάνα Παπαδοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Υπεύθυνη Διαιτολογικού Γραφείου Nutridiet for health

6 Νοεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Καρκίνος του μαστού και μετάσταση»

Ομιλήτρια: Φλώρα Σταυρίδη

MD, MSc, MRCP

Παθολόγος Ογκολόγος

Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία

Διευθύντρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Care and Cure Oncology 

13 Νοεμβρίου 2024  • 17:00 – 19:00

«Κληρονομικό Σύνδρομο Καρκίνου Μαστού και Ωοθηκών: η σημασία του γονιδιακού ελέγχου και των βιοδεικτών»

Ομιλήτρια: Φλωρεντία Φωστήρα

Κλινική Εργαστηριακή Γενετίστρια – Γενετική Σύμβουλος

Εργαστήριο Γενετικής του Ανθρώπου, ΕΚΕΦΕ ‘Δημόκριτος’

27 Νοεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Ο ρόλος της βιοψίας στην επιλογή της θεραπείας μου»

Ομιλήτρια: Ελένη Κουρέα

Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής

Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής,

Τμήμα Ιατρικής,

Πανεπιστήμιο Πατρών

4 Δεκεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Καρκίνος μαστού και εναλλακτικές θεραπείες: τα οφέλη και οι κίνδυνοι»

Ομιλητής: Εμμανουήλ Σαλούστρος

Αναπληρωτής Καθηγητής Ογκολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

18 Δεκεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Γονιμότητα μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλήτρια: Όλγα Τριανταφυλλίδου, MD, Msc, PhD,

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, “Αρεταίειο” Νοσοκομείο

Τα webinars πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη:

MSD, Pfizer Hellas, Roche Diagnostics Hellas A.E., UTC Διεθνείς Μεταφορές A.E.

Continue Reading

Υγεία

Ψυχική υγεία εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση

Θέματα ψυχικής υγείας: Προβλήματα ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπεία, εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων.

Η ψυχική υγεία αποτελεί έναν ολοκληρωμένο και ζωτικό μέρος της γενικότερης ευημερίας και ευστάθειας του ανθρώπινου όντος. Ωστόσο, παρά τη σημασία της, οι προκλήσεις και οι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία είναι ποικίλοι και πολυπρόσωποι. Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων έχει βρεθεί σε διαρκή εξέλιξη, από την αρχαιότητα έως τις σύγχρονες πρακτικές της ψυχοθεραπείας.

Προβλήματα Ψυχικής Υγείας

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας παρουσιάζονται σε διάφορες μορφές και μεγέθη, από την κατάθλιψη και την αγχώδη διαταραχή έως τις ψυχώσεις και τις σχιζοφρένειες. Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, οι αιτίες και οι παράγοντες που συνδέονται με τα ψυχικά προβλήματα έχουν εξελιχθεί από τις θρησκευτικές και μυθολογικές εξηγήσεις σε επιστημονικές και κλινικές προσεγγίσεις.

Τον 20ό αιώνα, η επιστημονική κοινότητα αύξησε την προσοχή της στα ψυχικά προβλήματα, αναπτύσσοντας νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και φαρμακευτικές αγωγές. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη της ψυχοθεραπείας και την εξέλιξη της στον 21ο αιώνα.

Ψυχοθεραπεία: Ένα Σημαντικό Εργαλείο

Η ψυχοθεραπεία αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών προσεγγίσεων, σχεδιασμένων για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν τα ψυχικά τους προβλήματα. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία, η ψυχαναλυτική θεραπεία, η διαπροσωπική θεραπεία και πολλές άλλες.

Η ψυχοθεραπεία παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι ασθενείς μπορούν να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους και τις συμπεριφορές τους. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι άνθρωποι μπορούν να ανακαλύψουν νέες προσεγγίσεις και εργαλεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Εξέλιξη στην Κατανόηση και Αντιμετώπιση

Η εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων συνεχίζεται και σήμερα. Η έρευνα στον τομέα της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής επιστήμης συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων και θεραπευτικών τεχνικών. Επιπλέον, η κοινωνική επίγνωση για τη σημασία της ψυχικής υγείας έχει αυξηθεί, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ανοικτότητα και αποδοχή.

Παράλληλα, η τεχνολογική πρόοδος έχει επιτρέψει την ανάπτυξη νέων διαδικτυακών πλατφορμών και εφαρμογών που παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε απόσταση.

Συνολικά, η συνεχής εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων αντιπροσωπεύει ένα δυναμικό πεδίο, το οποίο είναι ουσιώδες για την υγεία και την ευημερία της ανθρώπινης κοινότητας. Με την επένδυση σε έρευνα, πρόληψη και θεραπευτικές προσεγγίσεις, μπορούμε να συνεχίσουμε να προωθούμε ένα πιο υγιές και ενδυναμωμένο μέλλον για όλους.


Άρθρο από το BusinessWoman

Continue Reading

Trending