Connect with us

Lifestyle

4 Εύκολα Βήματα για να Βγάλεις το Κερί από τα Ρούχα!

Έστω ότι έχεις φτιάξει στο σπίτι ρομαντική ατμόσφαιρα με κεράκια για να χαλαρώσεις. Θέλεις να μετακινήσεις το κερί και τσουπ πέφτει υγρό από το κερί στο παντελόνι σου. Εναλλακτικά, ίσως είσαι απρόσεκτος/-η ενώ γυρνάς από την ανάσταση του Πάσχα και τα καλά σου ρούχα έχουν πλέον λεκέ από τη λαμπάδα. Ακόμα, όμως, κι αν δεν ισχύει κάποιο από αυτά τα σενάρια, η ερώτηση είναι μία: “ Πώς βγαίνει το κερί από τα ρούχα; ”. Εμείς σου έχουμε τη λύση!

Πρώτα από όλα δε χρειάζεται να πανικοβληθείς. Το κερί είναι ναι μεν ένας δύσκολος λεκές, αλλά όχι όπως το λάδι ή το μελάνι. Το κερί απλώς χρειάζεται ειδική μεταχείριση προκειμένου να αφαιρεθεί πλήρως χωρίς να αφήσει σημάδι ή να καταστρέψει το ρούχο σου. Δεν είναι ένας συνηθισμένος λεκές, παρ’ όλα αυτά καλό θα ήταν να μάθεις πώς να τον αντιμετωπίσεις όταν και εάν σου συμβεί. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και ανακάλυψε πώς βγαίνει το κερί από τα ρούχα!

Πώς βγαίνει το κερί από τα ρούχα γρήγορα και εύκολα;

Βήμα Νο 1: Άφησε το λεκέ να κρυώσει

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους λεκέδες, μην προσπαθήσεις να αφαιρέσεις το λεκέ από κερί αμέσως. Εάν θελήσεις να τρίψεις το λεκέ όταν ακόμα είναι ζεστός, το πιο πιθανό είναι να εξαπλωθεί περισσότερο και να κάνεις τα πράγματα χειρότερα. Για αυτό άφησε το λεκέ να στεγνώσει από μόνος του. Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις το ρούχο στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Εάν σου φαίνεται περίεργο ή δε θέλεις να μυρίσει η αγαπημένη σου μπλούζα, τότε μπορείς να τοποθετήσεις πάνω στο λεκέ παγάκια για να κρυώσει γρηγορότερα. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται σε χαλιά και μεγάλα υφάσματα, όπως κάλυμμα από καναπέ, τα οποία είναι πρακτικά αδύνατον να τα μεταφέρεις στο ψυγείο.

Βήμα Νο 2: Αφαίρεσε προσεκτικά το περίσσιο κερί

Το δεύτερο βήμα της διαδικασίας για το πώς βγαίνει το κερί από τα ρούχα είναι η αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους του λεκέ. Η ψύξη βοήθησε ώστε να “πετρώσει” ο λεκές και να “σπάσει” ευκολότερα. Αυτό σημαίνει ότι μόνο με λίγο τρίψιμο θα ξεκολλήσει και θα αφαιρεθεί. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο μη αιχμηρό αντικείμενο όπως, μαχαίρι βουτύρου, ένα κουτάλι ή ένα μεταλλικό χάρακα. Ιδιαίτερα εάν το ρούχο είναι από ευαίσθητο ύφασμα, όπως μετάξι, απαιτούνται απαλές κινήσεις, για να μην το σκίσεις.

Βήμα Νο 3: Σιδέρωσε τον λεκέ

Εφόσον έχεις εκτελέσει σωστά τα προηγούμενα βήματα, θα έχει μείνει πλέον ελάχιστο κερί στα ρούχα σου. Τώρα το μόνο που χρειάζεται είναι να το λιώσεις. Αυτό θα το κάνεις σιδερώνοντας το. Τοποθέτησε ένα φύλλο απορροφητικού χαρτιού κουζίνας κάτω από το ρούχο και ένα επάνω από αυτό. Εάν το ρούχο σου είναι φτιαγμένο από ευαίσθητο ύφασμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμα και πετσέτα. Βάλε το σίδερο σε χαμηλή θερμοκρασία και όχι σε λειτουργία ατμού και σιδέρωσε το λεκέ. Με τη θερμότητα το κερί θα λιώνει και θα απορροφάται από το χαρτί ή την πετσέτα αντίστοιχα. Εάν το χαρτί έχει γεμίσει με κερί, τότε αντικατάστησέ το με άλλο. Πρόσεξε μόνο να μη χρησιμοποιήσεις χαρτοπετσέτες γιατί ενδέχεται να αφήνουν κομματάκια σε ορισμένους τύπους υφασμάτων.

Εναλλακτικά, εάν φοβάσαι να σιδερώσεις το ρούχο σου γιατί είναι αρκετά ευαίσθητο, υπάρχει κι άλλη απάντηση στην ερώτηση πώς βγαίνει το κερί από τα ρούχα. Εκτέλεσε ξανά την ίδια διαδικασία με το χαρτί κουζίνας και χρησιμοποίησε πιστολάκι μαλλιών. Μόλις 5 δευτερόλεπτα, φυσώντας σε σταθερό σημείο με σταθερή θερμότητα, είναι αρκετά προκειμένου να λιώσει το κερί και να αφαιρεθεί από το ύφασμα.

Βήμα Νο 4: Πλύνε τα ρούχα

Έχεις φτάσει αισίως πια στο τελικό στάδιο. Πριν αφήσεις το ρούχο στα χέρια του πλυντηρίου, ρίξε λίγο οινόπνευμα και στη συνέχεια στράγγιξε το ρούχο σε ένα χαρτί για να αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα του λεκέ. Έπειτα, ρίξε στο λεκέ από το κερί υγρό για τους λεκέδες. Πλύνε το ρούχο στο πλυντήριο επιλέγοντας πρόγραμμα με υψηλούς βαθμούς, αρκεί να το αντέχει και το ύφασμα του ρούχου φυσικά. Μόλις τελειώσει η λειτουργία, φρόντισε να ελέγξεις εάν έφυγε ο λεκές από κερί, ώστε να μπορέσεις να το βάλεις στο στεγνωτήριο. Διαφορετικά, εάν στεγνώσει χωρίς να έχει φύγει, να είσαι σίγουρος/- η ότι θα μείνει για πάντα! Επίσης, αν πρόκειται για πολύ λεπτό και ευαίσθητο ύφασμα, προτίμησε να το πλύνεις στο χέρι.

Από: Κλειώ Ρίζου

Πηγή 

Continue Reading

Βιβλία

Παρουσίαση του βιβλίου της Βίκυς Φλέσσα στη Θεσσαλονίκη!

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης και οι Εκδόσεις Αρμός, διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίο της Βίκυς Φλέσσα,

«Γιατί Ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ;»


Ο ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ απαντά στην Βίκυ Φλέσσα

Η συγγραφέας παρουσιάζει το βιβλίο της και με αυτήν την αφορμή συζητά με το κοινό για τις διαπροσωπικές σχέσεις και την σχέση με τον εαυτό μας. Τίτλος εισήγησης κυρίας Βίκυς Φλέσσα «Η αγάπη στα χρόνια του κενού».

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Βασιλέως Γεωργίου Α’), την Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στις 19.00.

Μαζί με τη συγγραφέα  συζητούν οι:

Χρυσόστομος Σταμούλης, Καθηγητής της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Σμαράγδα Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Διδακτικής της Νεοελληνικής Γλώσσας-Λογοτέχνις, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Θεσσαλονίκης

Ασημίνα Φιλιοπούλου, Δικηγόρος και Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Λίγα λόγια για το βιβλίο


Το βιβλίο αναφέρεται στις απαντήσεις που έδωσε ο διάσημος ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα, με βάση την οικογένεια, το ασυνείδητο, το διαδίκτυο, την αγάπη και άλλα πολλά, όπου το ιδιωτικό διαπλέκεται με το κοινωνικό της Ελλάδας που αλλάζει, αλλά και με το πολιτισμικό, ψυχικό και μια δέσμη από σοβαρά ζητήματα, όπως:

-Είμαστε όλοι «τραυματισμένοι» από τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής μας;

-Υπάρχει ασυνείδητο;

-Πως είναι οι καλές μητέρες με τα κορίτσια τους και πως με τα αγόρια τους;

-Ποιο είναι το «τρίτο πόδι» στην σχέση του ζευγαριού;

-Μαθαίνεται η αγάπη; -Γιατί απατάμε τους συντρόφους μας;

-Γιατί μας αρέσει το «τζάμπα»;

-Είναι το διαδίκτυο μια τοξική μήτρα;

-Γιατί παραμένουμε σε κακοποιητικές σχέσεις;

-Που σκοντάφτουμε στην εφηβεία;

-Τι συμβαίνει με τα μοναχοπαίδια και τα πρωτότοκα παιδιά;

-Πως επιλέγουμε ψυχοθεραπευτή;

-Έχει ξεπεραστεί ο Φρόυντ;

-Γιατί δεν ερωτεύονται οι ώριμοι άνθρωποι;

Αυτές και πολλές άλλες απορίες από την καθημερινότητά μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους και τον ψυχικό μας βίο, συζήτησε ο ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ με τη Βίκυ Φλέσσα.

Ματθαίος Γιωσαφάτ


Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963 και απέκτησε την ειδικότητα του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου το 1967. Μετέβη για περαιτέρω σπουδές στο Λονδίνο, όπου και παρέμεινε για δεκαπέντε χρόνια. Εκεί έλαβε μετά από εξετάσεις διάφορα διπλώματα στην Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική (Δίπλωμα Ψυχολ. Ιατρικής, ανώτατο Δίπλωμα Ψυχιατρικής του Βασιλ. Κολλεγίου Ψυχιάτρων κ.λπ.).

Εξελέγη διευθυντής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Κέντρο Παιδικής και Οικογενειακής Ψυχιατρικής Finchley Λονδίνου).

Δίδαξε στο Κέντρο Tavistock και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Ιατρικό Μεταπτυχιακό Κέντρο) ως Επίκουρος Καθηγητής (Senior Lecturer).

Έκανε επίσημη πενταετή εκπαίδευση στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία και τετραετή στην Ομαδική Ανάλυση και Οικογενειακή Θεραπεία.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εξελέγη διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Ίδρυσε με άλλους την Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, που εκπαιδεύει στην ατομική ψυχαναλυτική θεραπεία, και την Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας, της οποίας είναι πρόεδρος και διευθυντής του Εκπαιδευτικού της Ινστιτούτου.

Είναι τακτικό μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών Εταιρειών.

Έχει γράψει πολυάριθμα άρθρα και έχει μετάσχει στην συγγραφή πολλών επιστημονικών βιβλίων.

Έχει κληθεί να μιλήσει σε πολλά κέντρα του εξωτερικού (Παν/μιο Οξφόρδης, London School of Economics κ.α.) καθώς και σε πολυάριθμα νοσοκομεία, επιστημονικά κέντρα, στη σειρά διαλέξεων του Megaron Plus κ.λπ. Είναι και ο ιδρυτής, με άλλους συναδέλφους, της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, της οποίας και εξελέγη ο πρώτος Πρόεδρος.

Βίκυ Φλέσσα

H Βίκυ Φλέσσα είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Φιλολογικό Τμήμα, Κλασική Κατεύθυνση), καθώς επὶσης πτυχιοὺχος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης (Ζωγραφική και Θέατρο) στην Ἐν Ἀθὴναις Ἀρχαιολογικὴ Ἑταιρεὶα.

Έχει εργαστεί 34 χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Η εκπομπή της «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» στην ΕΡΤ είναι η μακροβιότερη εκπομπή συνεντεύξεων στην ελληνική τηλεόραση. Συμπληρώνει φέτος τον 23ο χρόνο και έχουν φιλοξενηθεί σε αυτήν εξέχουσες προσωπικότητες της Επιστήμης, της Τέχνης, της Θεολογίας και της Φιλοσοφίας από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Είναι συγγραφὲας του βιβλὶου «Γιατὶ Ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφὰτ;» απὸ τις ἐκδὸσεις Ἁρμὸς.

Με τον πρὼην Πρὺτανη τοῦ Ἐθνικοῦ καὶ Καποδιστριακοῦ Πανεπιστημὶου Ἀθηνῶν και Καθηγητή Γλωσσολογίας κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη επιμελούνται και παρουσιάζουν την γλωσσική εκπομπή «Σὲ προσκυνῶ, γλώσσα» στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Διεθνούς Αμνηστίας, της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικὼν «Παναθηναϊκή», της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, της Ενώσεως Σμυρναίων και του Πατριωτικο Ομλου Απογνων Αγωνιστν του 1821 και Ιστορικν Γενν της Ελλδος.

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Η ευρωπαϊκή κατοχύρωση ΠΟΠ, ισχυρό εργαλείο για τα προϊόντα της περιοχής

Σειρά δράσεων προώθησης και ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για την ποιότητα και την θρεπτική αξία των ΠΟΠ μήλων Ζαγοράς Πηλίου υλοποιεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από τα προϊόντα με το εμπορικό σήμα ZAGORIN. Ο Συνεταιρισμός εκτελεί το πρόγραμμα «EUPDO DELICIOUS APPLES» και στο πλαίσιο αυτού συμμετείχε στη πρόσφατη διοργάνωση της FOODEXPO 2024 στην Αθήνα, ενώ τον περασμένο μήνα πραγματοποίησε κι άλλες δράσεις στη πρωτεύουσα όπως δωρεάν δειγματοδιανομές σε σχολεία και σε καταναλωτές εντός καταστημάτων από αλυσίδες Sυper-Market. Παράλληλα ενημέρωσε εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Μήλων Ζαγοράς αλλά και για τις παραγωγικές συνθήκες στη περιοχή, ενώ έγινε και συνάντηση με εκπροσώπους του εμπορικού δικτύου του Συνεταιρισμού, οι οποίοι στηρίζουν με τις επιλογές τους  τη προώθηση των ελληνικών ποιοτικών μήλων. Στην εκδήλωση ενημέρωσης των Μ.Μ.Ε. παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τη Διεύθυνση Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων, ενώ ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης κος. Ταβουλάρης παρουσίασε τη γενικότερη πολιτική της Ελλάδας για την προώθηση ελληνικών ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ προϊόντων, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόμοια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο πλαίσιο της FOODEXPO από το Υπουργείο, όπου συμμετείχε εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, όπως και εκπρόσωποι από τρία ακόμα συνεργατικά σχήματα της Νάξου, του Αιγίου και της Θεσσαλονίκης.

Για το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος ο Συνεταιρισμός ετοιμάζει αποστολή στη Κύπρο, με δράσεις σε Λεμεσό και Λευκωσία ενώ εντός Απριλίου θα γίνουν παρόμοιες δράσεις με αυτές της Αθήνας στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με τη συμμετοχή με περίπτερο στην έκθεση FRESKON 2024. Σημειώνεται ότι τα προγράμματα προώθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφορούν αποκλειστικά τα κατοχυρωμένα προϊόντα με πιστοποίηση Ονομασίας Προέλευσης ή Γεωγραφικής Ένδειξης.

Σημαντικό βήμα για το κάστανο Πηλίου

Ταυτόχρονα με τη προώθηση των ΠΟΠ μήλων ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου υλοποιεί ενέργειες και για τη κατοχύρωση των καστάνων. Εγκρίθηκε πρόσφατα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το αίτημα που έχει υποβάλλει, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης, για την ενίσχυση κατάθεσης φακέλου που θα κατοχυρώνει συνολικά το κάστανο Πηλίου ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η πρωτοβουλία έχει συζητηθεί και με εκπροσώπους διαφόρων χωριών του Πηλίου, κυρίως του Ανατολικού όπου βρίσκεται το 80% των καστάνων, αλλά και του Δυτικού όπως η Δράκεια και έχει θεωρηθεί από τους παραγωγούς πολύ σημαντικό βήμα για τα πασίγνωστα κάστανα της περιοχής. Πλέον ο φάκελος τεκμηρίωσης είναι έτοιμος για υποβολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μετέπειτα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, παράλληλα με το μήλο επενδύει και στο κάστανο που συνδέεται με τη περιοχή από τα αρχαία χρόνια, σύμφωνα με πάμπολλες πηγές που ξεκινούν από την εποχή του Ηρόδοτου.

Από όλα τα παραπάνω διαφαίνεται ότι τα Π.Ο.Π. προϊόντα μπορούν να αναδείξουν τη ποιοτική υπεροχή των ελληνικών προϊόντων, αποτελώντας εργαλεία για φορείς όπως οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις που μπορούν να αιτηθούν σχετικές κατοχυρώσεις και να εκτελέσουν αντίστοιχα προγράμματα προώθησης.

Continue Reading

Εκδηλώσεις

ΈΚΘΕΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΕΧPO ΤΡΙΠΟΛΗ

Continue Reading

Trending