Connect with us

Γαστρονομία

5η Έκθεση «Ζυθογνωσία»

Προ των πυλών η έκθεση Microbreweries, Craft & Premium Beers

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τη φετινή, 5η διοργάνωση της Ζυθογνωσίας, της μοναδικής έκθεσης στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένη στις χειροποίητες (craft) μπίρες και σε άλλες μπίρες υψηλής ποιότητας. Η Ζυθογνωσία (13 & 14 Οκτωβρίου 2018, 12:00 – 21:00 στο Ζάππειο Μέγαρο), πιστή στο μοντέλο που η ίδια καθιέρωσε, συνεχίζει να εστιάζει στη δοκιμή και όχι στην κατανάλωση μπίρας, παρουσιάζοντας και φέτος τις καλύτερες μικροζυθοποιίες της Ελλάδας, καθώς και πλήθος ξένων, μαζί με πολλές… ζυθικές και όχι μόνο εκπλήξεις!

Εξαρχής, η Ζυθογνωσία ασχολήθηκε σοβαρά με τη μπίρα υψηλής ποιότητας και δη τη χειροποίητη, αντιμετωπίζοντάς την ως ποτό ανάλογης σημασίας. Όπως ακριβώς κάνουν και οι μικροζυθοποιοί ανά τον κόσμο, η «επανάσταση» των οποίων έφτασε τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, συμπαρασύροντας πλήθος ζυθόφιλων. Άλλωστε, η παθιασμένη επισκεψιμότητα αυτών απογείωσε κυριολεκτικά την έκθεση τις τελευταίες δύο χρονιές.

Φέτος η Ζυθογνωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερες ζυθοποιίες από ποτέ (πάνω από 40), κάποιες από τις οποίες εμφανίζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, όπως οι δανέζικη Dry & Bitter και η γαλλική Brasserie Saint Germain. Πολλές ελληνικές μικροζυθοποιίες κάνουν το ντεμπούτο τους στη φετινή έκθεση, έχοντας ιδρυθεί πρόσφατα. Αυτές, αλλά και οι παλαιότερες, φέρνουν στην έκθεση νέες συνταγές μπίρας πλάι σε κλασικές, καθιερωμένες ή και σπάνιες μπίρες. Εξάλλου, η Ζυθογνωσία συγκεντρώνει φέτος και τις περισσότερες μπίρες από ποτέ, πάνω από 150.

Πιστή στην παράδοση που η ίδια η έκθεση θεμελίωσε, φέρνει και φέτος στην Ελλάδα δύο κορυφαίους δημοσιογράφους μπίρας, τους πασίγνωστους στο εν λόγω χώρο Roger Protz και Βοris Georgiev, από την Αγγλία και τη Γερμανία, αντίστοιχα, για να ανακαλύψουν την ελληνική παραγωγή και να διαδώσουν τα νέα της στο εξωτερικό. Θα παραμείνουν, μάλιστα, στη χώρα μας περισσότερες ημέρες, ώστε να επισκεφθούν ελληνικές μικροζυθοποιίες.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το απόλυτα ταιριαστό με μπίρα φαγητό της έκθεσης: BBQ του Αμερικανικού Νότου, όπως και πέρυσι, από την καντίνα των Po’Boys, με νέα burgers, τάκος, κρεατικά και συνοδευτικά. Φέτος με ένα επιπλέον εργαλείο, ένα ειδικού σχεδιασμού ξυλόφουρνο (roaster), που αργοψήνει τα κρεατικά πλάι στο επίσης ειδικό καπνιστήριο (smoker), όπου αυτά παίρνουν τον ιδιαίτερο, καπνιστό χαρακτήρα τους. Για τα εκτός φαγητού διαλείμματα ανάμεσα στις δοκιμές μπίρας ενδείκνυνται τα εξαιρετικά χαρμάνια καφέ του  The Underdog, από τους πολυβραβευμένους baristas του, ενώ περισσότερες από 100 μπίρες θα διατίθενται προς πώληση στο pop-up ζυθοπωλείο τής Cava di Patsi, στην έξοδο της έκθεσης, για κατανάλωση στο σπίτι.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Οι τροφές της αγάπης

Ο Φεβρουάριος είναι αναμφισβήτητα ο μήνας του έρωτα, με την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να δεσπόζει στο ημερολόγιο. Κι επειδή ο έρωτας περνά από το στομάχι, δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τις διατροφικές μας επιλογές. Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές συνθέτουν το μενού του ρομαντικού μας δείπνου, πόσες θερμίδες κρύβουν και ποια είναι τα θετικά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας;

Γαρίδες & σελήνιο…

Ας ξεκινήσουμε με τα κυρίως πιάτα. Πρώτες στη λίστα μας οι γαρίδες. Οι γαρίδες εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, είναι παράλληλα πλούσιες σε σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό που τονώνει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του θυρεοειδή. Μία μερίδα 85gr μας παρέχει 34mcg σεληνίου ποσότητα ίση με το 71% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (Σ.Η.Π).

Στρείδια…διατροφικά μαργαριτάρια

Συνεχίζουμε με τα θαλασσινά και ειδικότερα τα στρείδια. Τα στρείδια μας εφοδιάζουν με τον απαραίτητο ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12 και σίδηρο. Ο ψευδάργυρος βοηθά στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών κι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα και διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο νευρικό σύστημα. Μια μερίδα των 85gr μπορεί να μας δώσει 62,6mg ψευδαργύρου και 23,6mcg βιταμίνης Β12, ποσότητες που υπερκαλύπτουν τη Σ.Η.Π. Ταυτόχρονα, μας εξασφαλίζει 3,7mg σιδήρου ποσοστό της τάξης του 20-45% της Σ.Η.Π, αναλόγως το φύλο.

Ο σολομός της καρδιάς μας…

Επόμενο πιάτο στο μενού μας είναι ο σολομός. Ο σολομός αποτελεί επιλογή που θωρακίζει το καρδιαγγειακό μας σύστημα καθώς είναι τροφή πλούσια σε Ω3 καλά λιπαρά. Η μερίδα των 90gr, όσο δηλαδή είναι το μέγεθος ενός φιλέτου σολομού, μας χαρίζει 3,8gr Ω3 λιπαρών οξέων, ποσότητα εξαιρετικά σημαντική αν σκεφτεί κανείς πως μόλις 1gr αποτελεί σύσταση για ασθενείς με τεκμηριωμένη στεφανιαία νόσο, ενώ 3-4gr είναι αρκετά για ασθενείς που χρειάζονται μείωση των τριγλυκεριδίων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, η κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα οδηγεί σε μείωση 16% του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Μοσχάρι, νιασίνη & βιταμίνη Β6…

Για τους λάτρεις του κρέατος η πρότασή μας είναι φιλέ μινιόν (μοσχάρι). Τι έχει να μας προσφέρει; Μια μερίδα 90gr μας παρέχει ψευδάργυρο, σελήνιο, 7.0mg νιασίνη και 0.6mg βιταμίνη Β6,ποσότητα ίση με το 43-50% και 46% της Σ.Η.Π. αντίστοιχα. Τόσο η νιασίνη όσο και η βιταμίνη Β6 συμβάλλουν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και πρωτεϊνών. Επιπλέον η νιασίνη προωθεί τη λειτουργία των ενζύμων και η βιταμίνη Β6 συνεισφέρει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Προσοχή όμως καθώς το κόκκινο κρέας περιέχει επίσης αυξημένο κορεσμένο λίπος.

Σοκολάτα & πολυφαινόλες…

Ας περάσουμε τώρα στα επιδόρπια, όπου φυσικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο την ημέρα αυτή έχει η σοκολάτα. Η σοκολάτα είναι πηγή αντιοξειδωτικών και ειδικότερα φλαβονοειδών, που αποτελούν υποκατηγορία των γνωστών σε όλους μας πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες φαίνεται να δρουν προστατευτικά για την καρδιά μας μειώνοντας τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης και καρδιαγγειακών. Επίσης φαίνεται να αυξάνουν τη συγκέντρωση της καλής (HDL) χοληστερόλης ενώ παράλληλα μειώνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης. Επιλέγουμε μαύρη σοκολάτα, καθώς όσο περισσότερο κακάο τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά. H μερίδα των 30gr, ποσότητα ίση με ένα σπιρτόκουτο, μας παρέχει 16mg φλαβονοειδή.

deipno gia tin imera twn erwteumenwn

Αμύγδαλα τα θαυματουργά…

Συνεχίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και ειδικότερα τα αμύγδαλα. Mία μερίδα 30gr, ποσότητα ίση με 12 αμύγδαλα ή ένα μπαλάκι του golf, μας εφοδιάζει με καλά λιπαρά, 7.3mg βιταμίνη Ε (49% της Σ.Η.Π) και 75 mg μαγνησίου (18-24% της Σ.Η.Π) αντίστοιχα. Η βιταμίνη Ε είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την καλή υγεία των οστών. Πλήθος μελετών αποδεικνύουν πως η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και προτείνουν επίσης τους ξηρούς καρπούς ως μέσο μείωσης των λιπιδίων του αίματος.

Φράουλες & βιταμίνη C…

Για όσους προτιμούν φρούτο, καλή επιλογή είναι οι φράουλες. Μια μερίδα φράουλες των 150γρ μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες μας σε βιταμίνη C δίνοντάς μας 89,4mg και μάλιστα με ελάχιστες θερμίδες. Η Σ.Η.Π βιταμίνης C είναι 75mg για τις γυναίκες και 90mg για τους άνδρες.

Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν…

Για το τέλος αφήσαμε το κόκκινο κρασί που σίγουρα θα συνοδεύσει τα πιάτα μας την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον η μέτρια κατανάλωση κρασιού καθημερινά, δηλαδή ένα ποτήρι 125ml για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες φαίνεται να προστατεύει από την οξείδωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και να έχει ευεργετικά αποτελέσματα ενάντια του σακχαρώδη διαβήτη, αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βελτιώνοντας το μεταβολισμό της γλυκόζης. Καλή απόλαυση σ’ εσάς και το ταίρι σας!

Στον παρακάτω πίνακα θα δούμε συνοπτικά τα θρεπτικά συστατικά από το δείπνο του Αγ. Βαλεντίνου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

Continue Reading

Γαστρονομία

Σούπα σοκολάτας με Samos Nectar

Σούπα σοκολάτας με Samos Nectar:
Ένα γευστικό ζευγάρι για τον
Άγιο Βαλεντίνο από τον ΕΟΣ Σάμου και τη σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου.
Την ημέρα που εδώ και χρόνια είναι αφιερωμένη στον έρωτα, διάλεξαν ο ΕΟΣ Σάμου και η σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου να μας προτείνουν ένα υπέροχο γλυκό. Φτιάξτε στον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας μία μοναδική σούπα σοκολάτας και συνδυάστε τη άψογα με το λιαστό Samos Nectar, για να απογειωθεί η βραδιά!

Το λιαστό Samos Nectar, το ιστορικότερο κρασί της Σάμου, είναι ένα κρασί που ταξιδεύει τις αισθήσεις μεταξύ έντονων αρωμάτων αλλά και μιας μεστής γλυκύτητας ώστε να αφήσει ως αίσθηση τη μοναδική ισορροπία και τη μακρά, αξέχαστη επίγευσή του. Ένα κρασί με τέτοια πολυπλοκότητα σε γεύση και αρώματα που ο συνδυασμός του με το κατάλληλο επιδόρπιο δεν μπορεί παρά να ανεβάζει την απόλαυση στους επτά ουρανούς!

Τα αρώματα σταφίδας, δαμάσκηνων και καβουρντισμένης κανέλλας του Samos Nectar ταιριάζουν αρμονικά με τα αρώματα της κουβερτούρας και των καραμελωμένων φουντουκιών της ξεχωριστής αυτής σούπας σοκολάτας, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό «ερωτικό» ζευγάρι…

Επιλέξτε για το κλείσιμο της βραδιάς τη σούπα σοκολάτας της σεφ Μαρίας Εκμεκτσίογλου παρέα με ένα ποτήρι υπέροχο Samos Nectar. Η πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων υπόσχεται να γλυκάνει ακόμη περισσότερο την καρδιά σας αλλά και την ερωτική σας διάθεση.

Η συνταγή αναλυτικά:

Υλικά
500 γραμμ. κουβερτούρα
200 γραμμ. φρέσκο γάλα 200 ml φρέσκια κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. πετιμέζι ή μέλι
1 βανίλια σκόνη ή τους σπόρους από 1 στικ βανίλιας
½ κ. γλ. κόκκινο καυτερό πιπέρι σε σκόνη

Για τη διακόσμηση
σαντιγί

Για τα καραμελωμένα φουντούκια
200 γραμμ. φουντούκια
200 γραμμ. κρυσταλλική ζάχαρη
3 κ.σ. νερό

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα φουντούκια. Στις 3 κ.σ. νερό ρίχνουμε τη ζάχαρη και την αφήνουμε να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα φουντούκια και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει η ζάχαρη να καραμελώνει. Πριν μαυρίσει, αδειάζουμε τα φουντούκια πάνω σε μαρμάρινη επιφάνεια. Μόλις κρυώσουν, τα σπάμε με ένα πλάστη.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σούπα σοκολάτας. Σε ένα μεγάλο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το γάλα και την κρέμα γάλακτος, χωρίς να τα βράσουμε. Προσθέτουμε τη σοκολάτα. Ρίχνουμε το πετιμέζι ή το μέλι, τη βανίλια (το στικ θα βγάλει περισσότερο άρωμα από τη σκόνη) και ταο πιπέρι. Προσθέτουμε τα καραμελωμένα και σπασμένα φουντούκια. Τα ανακατεύουμε καλά καλά να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε σε μπολ με μια τεράστια μπάλα σαντιγί.Το Προφίλ του Συνεταιρισμού:

Ο Συνεταιρισμός της Σάμου ιδρύθηκε το 1934 και από τότε συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο της παραγωγής των αμπελουργών-μελών του.  Το Σαμιώτικο κρασί, ειδικά το γλυκό, αποτελεί έναν από τους κυριότερους πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε χώρες όπως η Γαλλία – η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τον Συνεταιρισμό – και άλλες 25 χώρες.

Η οινική παραγωγή της Σάμου, οι γλυκείς και οι ξηροί της οίνοι, είναι μοναδικοί στην γεύση και την ποιότητά τους, καθώς συγκεντρώνουν όλες τις γευστικές ιδιαιτερότητες που τους προσδίδει η καλλιέργειά τους σε υψομετρικές αναβαθμίδες. Τα ξηρά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου: Ψηλές Κορφές, Aegean Breeze (Αγέρι του Αιγαίου), Μοσχάτο Άσπρο και Samena, με το κρυστάλλινο χρώμα τους και τα έντονα φρουτώδη αρώματα, μας ταξιδεύουν σε έναν πρωτόγνωρο κόσμο γεύσεων. Παράλληλα, η παραδοσιακή και αγαπημένη γεύση του γλυκού σαμιώτικου κρασιού, τονίζεται μέσα από τους επιδόρπιους οίνους της, Samos Grand Cru, Samos Nectar, Samos Anthemis και Samos Vin Doux, που μας προδιαθέτουν για ταξίδια γεύσεων συνοδεύοντας ιδανικά διάφορα πιάτα μαγειρεμένα με φρούτα καθώς και επιδόρπια.

Τον Μάρτιο του 2016, ξεκίνησε η στρατηγική συμμαχία του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ με την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων. Η συνεργασία αυτή, αποτελεί κομβικό σημείο για την περαιτέρω εμπορική ανάδειξη του πολυβραβευμένου Σαμιώτικου κρασιού και της ενίσχυσης της εμπορίας και εξαγωγής του στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Πηγή

Continue Reading

Γαστρονομία

Προτάσεις συνταγών Αγίου Βαλεντίνου

Η Lady Butcher προτείνει για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου:
 
Ετοιμάστε το πιο νόστιμο μενού, χωρίς να μαγειρέψετε!
Η γιορτή των ερωτευμένων είναι η ημέρα που έχουν την τιμητική τους οι καρδούλες, τα σοκολατάκια και τα δωράκια. Επειδή όμως από το μυαλό μας δεν λείπει ποτέ και η ιδέα ενός ρομαντικού δείπνου, παρακάτω σας παρουσιάζω τρία tips που θα κάνουν το δείπνο σας να μείνει πραγματικά αξέχαστο!

Tip 1. Για αρχή βρείτε τη ρομαντική σας διάθεση!

Σκεφθείτε το χώρο που θα ετοιμάσετε το δείπνο και φροντίτε να δημιουργήσετε την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Το περιβάλλον, η διακόσμηση και η μουσική δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει όμορφα ένα ρομαντικό δείπνο!

Tip 2. Μην μαγειρέψετε!

Ναι πολύ καλά διαβάσατε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψάχνετε τι να μαγειρέψετε, να ετοιμάζετε λίστες για να αγοράσετε τα υλικά και να ξεθεωθείτε όλη μέρα για να ετοιμάσετε γκουρμέ συνταγές…
Παραγγείλτε τις εντυπωσιακές καρδιές που είναι έτοιμες για ψήσιμο και συμπληρώστε το μενού με κάποια από τα υπόλοιπα αγαπημένα σας πιάτα που θα βρείτε εδώ 👉 http://bit.ly/LadyButcherValentinesMenu. Γεμίστε λοιπόν καρδούλες το πιάτο σας και κερδίστε τον θαυμασμό του άλλου σας μισού με τις μαγειρικές σας ικανότητες!!!

Tip 3. Διαλέξτε το κρασί και το επιδόρπιο!

Το κρασί είναι η πιο ρομαντική επιλογή και ταιριάζει ανάλογα με το τι τρώτε. Αν το μενού περιλαμβάνει είδος κρεατικού τότε καλύτερα να προτιμήσετε το κόκκινο.

Επιλέξτε για επιδόρπιο λαχταριστές φράουλες βουτηγμένες σε σοκολάτα με συνοδεία σαμπάνιας για να ολοκληρώσετε το γεύμα σας. Θα αφήσουν μια ωραία επίγευση μετά από ένα γευστικό γεύμα.

Καλή σας επιτυχία!

Πηγή

Continue Reading

Trending