Connect with us

Γαστρονομία

5η Έκθεση «Ζυθογνωσία»

Προ των πυλών η έκθεση Microbreweries, Craft & Premium Beers

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τη φετινή, 5η διοργάνωση της Ζυθογνωσίας, της μοναδικής έκθεσης στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένη στις χειροποίητες (craft) μπίρες και σε άλλες μπίρες υψηλής ποιότητας. Η Ζυθογνωσία (13 & 14 Οκτωβρίου 2018, 12:00 – 21:00 στο Ζάππειο Μέγαρο), πιστή στο μοντέλο που η ίδια καθιέρωσε, συνεχίζει να εστιάζει στη δοκιμή και όχι στην κατανάλωση μπίρας, παρουσιάζοντας και φέτος τις καλύτερες μικροζυθοποιίες της Ελλάδας, καθώς και πλήθος ξένων, μαζί με πολλές… ζυθικές και όχι μόνο εκπλήξεις!

Εξαρχής, η Ζυθογνωσία ασχολήθηκε σοβαρά με τη μπίρα υψηλής ποιότητας και δη τη χειροποίητη, αντιμετωπίζοντάς την ως ποτό ανάλογης σημασίας. Όπως ακριβώς κάνουν και οι μικροζυθοποιοί ανά τον κόσμο, η «επανάσταση» των οποίων έφτασε τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, συμπαρασύροντας πλήθος ζυθόφιλων. Άλλωστε, η παθιασμένη επισκεψιμότητα αυτών απογείωσε κυριολεκτικά την έκθεση τις τελευταίες δύο χρονιές.

Φέτος η Ζυθογνωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερες ζυθοποιίες από ποτέ (πάνω από 40), κάποιες από τις οποίες εμφανίζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, όπως οι δανέζικη Dry & Bitter και η γαλλική Brasserie Saint Germain. Πολλές ελληνικές μικροζυθοποιίες κάνουν το ντεμπούτο τους στη φετινή έκθεση, έχοντας ιδρυθεί πρόσφατα. Αυτές, αλλά και οι παλαιότερες, φέρνουν στην έκθεση νέες συνταγές μπίρας πλάι σε κλασικές, καθιερωμένες ή και σπάνιες μπίρες. Εξάλλου, η Ζυθογνωσία συγκεντρώνει φέτος και τις περισσότερες μπίρες από ποτέ, πάνω από 150.

Πιστή στην παράδοση που η ίδια η έκθεση θεμελίωσε, φέρνει και φέτος στην Ελλάδα δύο κορυφαίους δημοσιογράφους μπίρας, τους πασίγνωστους στο εν λόγω χώρο Roger Protz και Βοris Georgiev, από την Αγγλία και τη Γερμανία, αντίστοιχα, για να ανακαλύψουν την ελληνική παραγωγή και να διαδώσουν τα νέα της στο εξωτερικό. Θα παραμείνουν, μάλιστα, στη χώρα μας περισσότερες ημέρες, ώστε να επισκεφθούν ελληνικές μικροζυθοποιίες.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το απόλυτα ταιριαστό με μπίρα φαγητό της έκθεσης: BBQ του Αμερικανικού Νότου, όπως και πέρυσι, από την καντίνα των Po’Boys, με νέα burgers, τάκος, κρεατικά και συνοδευτικά. Φέτος με ένα επιπλέον εργαλείο, ένα ειδικού σχεδιασμού ξυλόφουρνο (roaster), που αργοψήνει τα κρεατικά πλάι στο επίσης ειδικό καπνιστήριο (smoker), όπου αυτά παίρνουν τον ιδιαίτερο, καπνιστό χαρακτήρα τους. Για τα εκτός φαγητού διαλείμματα ανάμεσα στις δοκιμές μπίρας ενδείκνυνται τα εξαιρετικά χαρμάνια καφέ του  The Underdog, από τους πολυβραβευμένους baristas του, ενώ περισσότερες από 100 μπίρες θα διατίθενται προς πώληση στο pop-up ζυθοπωλείο τής Cava di Patsi, στην έξοδο της έκθεσης, για κατανάλωση στο σπίτι.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Μοσχαρίσια Burger με κρέμα Αβοκάντο και λαχανικά φούρνου

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής οικονομίας», παρουσιαστής της εκπομπής «Η κουζίνα της μαμάς» που αγαπήθηκε από όλους και δημιουργός της παράστασης «Μουσικομαγειρέματα» που προάγει την υγεία με εκπαιδευτική ψυχαγωγία. Βρείτε τον Ευτύχη στο www.bletsas.gr

Σπιτικά Μοσχαρίσια Burger με Κρέμα Αβοκάντο και λαχανικά φούρνου

Για τα Burger
1/2 kg μοσχαρίσιο κιμά
Ρίγανη-αλάτι-πιπέρι
2 άσπρα ψωμάκια για burger
4 μίνι πίτες αραβικές ολικής
2-4 φέτες κασέρι
1 ντομάτα
1/2 αγγούρι
Ξύδι
1 κρεμμύδι
5-6 φύλλα μαρούλι

Για την γαρνιτούρα
3 πατάτες
2 καρότα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

Για την κρέμα
2 ώριμα αβοκάντο
1 λεμόνι
1/2 κουταλάκι κάρυ
Μία χουφτα μαϊντανό
Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζεις και κόβεις καρότα και πατάτες. Τα βάζεις σε ταψάκι με λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Τα βάζεις στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Μετά ανεβάζεις τη θερμοκρασια στους 230 και αφήνεις άλλα 5-10 λεπτά μέχρι να ξεροψηθούν. Με το που τα βγάλεις, βάζεις για 3 λεπτά τα ψωμάκια και τις πίτες στη σχάρα του φούρνου.

Κόβεις το κερμμύδι σε λεπτές ροδέλες και το βάζεις σε ένα πιάτο με μπόλικο ξύδι. Τα αφήνεις να μαριναριστούν για όση ώρα φτιάχνεις τα άλλα.

Πλάθεις τον κιμά και προσθέτεις αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Φτιάχνεις τέσσερα μπιφτέκια. Αλείφεις την γκριλιέρα με λίγο ελαιόλαδο και ψήνεις τα μπιφτέκια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Θέλουν μόνο μία φορά γύρισμα. Ψήσε τα καλά από τη μία πλευρά πριν τα γυρίσεις μετά από περίπου 8-10 λεπτά. Ψήσε από την άλλη αλλά 8 λεπτά και είναι έτοιμα. Λίγο πριν τα βγάλεις αν θες βάζεις στο καθένα μία φέτα τυρί.

Καθαρίζεις το αβοκάντο και το βάζεις με τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας στο μούλτι. Χτυπάς μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα σαν μαγιονέζα.

Κόβεις ντομάτα και κρεμμύδι σε ροδέλες. Κόβεις το μαρούλι με το χέρι σε κομμάτια.

Συνθέτεις το burger με το συνδυασμό που προτιμάς και σερβίρεις με πατάτες και καρότα!

Καλή όρεξη!!!

Continue Reading

Γαστρονομία

Δια χειρός Φρόσως

Χρήσιμα tips της γιαγιάς Φρόσως για καθημερινή χρήση…

Δε χυλώνουν οι φακές;
Ρίχνουμε όλα τα υλικά  μέσα στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε με τομάτα κι όχι έτοιμη σάλτσα. Προς το τέλος της βράσης ρίχνουμε 2 κουταλιές έτοιμο πουρέ σε σκόνη  και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 2-3 λεπτά.

Μεθυσμένα μανιτάρια
Πριν γεμίσουμε τα μανιτάρια περνάμε το εσωτερικό τους με λίγο κρασί, με τη βοήθεια ενός πινέλου.

Στο θυμό μόνο το ξύδι;
Μακριά από απορρυπαντικά και υγρά πιάτων, το φυσικό ξύδι είναι το καλύτερο καθαριστικό πιάτων και επιφανειών αφού απομακρύνει λίπη και δυσάρεστες οσμές. Μη το αναμιγνύετε ποτέ με χλωρίνη!

Πεντακάθαρα ρούχα
Απομακρύνετε τη σκουριά από τα ρούχα σας ή από άλλα υφάσματα στύβοντας  πάνω της λεμόνι. Αφήστε το λεμόνι να δράσει για 30’ κι έπειτα ξεπλύνετε.

Εφημερίδα..όχι μόνο για διάβασμα
Καθαρίστε τις επιφάνειες των τζαμιών σας με εφημερίδα για ένα λαμπερό αποτέλεσμα.

Λεμονάκι μυρωδάτο
Τοποθετήστε μέσα στο φούρνο ένα μπολ με νερό και λεμόνι. Αφού βράσει το μείγμα περάστε μια φορά τα τοιχώματα του φούρνου. Θα είναι πεντακάθαρος και οι δυσάρεστες οσμές θα έχουν εξαφανιστεί.

Αστραφτερή οδοντόκρεμα
Για τον καθαρισμό του λάστιχου του ψυγείου χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα. Τρίψτε με μια παλιά οδοντόβουρτσα κι έπειτα σκουπίστε. Η μούχλα και οι δυσάρεστες οσμές θα έχουν εξαφανιστεί.

Continue Reading

Γαστρονομία

Κατευθείαν απ’ την κουζίνα του Ευτύχη

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής οικονομίας», παρουσιαστής της εκπομπής «Η κουζίνα της μαμάς» που αγαπήθηκε από όλους και δημιουργός της παράστασης «Μουσικομαγειρέματα» που προάγει την υγεία με εκπαιδευτική ψυχαγωγία. Βρείτε τον Ευτύχη στο www.bletsas.gr

Μακαρονοσαλάτα με Γιαούρτι

ΥΛΙΚΑ
1/2 πακέτο ζυμαρικά πένες
200 γρ. Γιαούρτι 2% (1 κεσεδάκι)
1 πιπεριά κέρατο
1 στρογγυλή κίτρινη πιπεριά
10 ντοματίνια
1/2 κόκκινο κρεμμύδι
1 κουταλάκι σόγια σος
1/4 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη
άσπρο πιπέρι
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζεις τα ζυμαρικά να βράσουν σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο. Είναι σημαντικό να τα κάνεις al dente για αυτή τη συνταγή ώστε να μην διαλυθούν στο ανακάτεμα αλλά και για να τρώγονται ευχάριστα σαν κρύα σαλάτα. Ψιλοκόβεις όλα τα υλικά: ντοματίνια στα 4, πιπεριές σε κυβάκια, κρεμμύδι σε μισοφέγγαρα. Βάζεις τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με σογια σος, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Τρίβεις εκεί μέσα και λίγο τζίντζερ και ρίχνεις λίγο ψιλοκομμένη ρίγανη. Τέλος βάζεις και το γιαούρτι και ανακατεύεις καλά να καλύψει όλα τα λαχανικά. Όταν ετοιμαστούν τα μακαρόνια, τα στραγγίζεις και τα αφήνεις να κρυώσουν. Αν βιάζεσαι μπορείς να τα κρυώσεις με νερό βρύσης, αυτό όμως δεν είναι και ότι καλύτερο επειδή φεύγει όλο τους το άμυλο. Τα ζυμαρικά όμως δεν πρέπει να είναι καυτά όταν τα βάλεις στα υπόλοιπα υλικά επειδή υπάρχει κίνδυνος να κόψει το γιαούρτι. Όταν κρυώσουν λίγο τα ανακατεύεις όλα μαζί και σερβίρεις.
Μπορείς και να το φυλάξεις 1-2 μέρες στο ψυγείο! Καλή όρεξη!

Eυτύχης Μπλέτσας

Continue Reading

Trending