Connect with us

Οικογένεια

5 Αποτελεσματικοί τρόποι για να διώξεις τη μυρωδιά της μούχλας!

Ένας από τους σημαντικότερους και συνηθέστερους εχθρούς ενός σπιτιού είναι η εμφάνιση υγρασίας και κατ’ επέκταση μούχλας. Το φαινόμενο αυτό συνεπάγεται μια σειρά άλλων προβλημάτων, όπως βλάβες στα οικοδομικά υλικά του σπιτιού, καθώς και πιθανή πρόκληση ασθενειών. Ίσως να έχεις παρατηρήσει ότι τα σημάδια μούχλας συνοδεύονται από μια χαρακτηριστική οσμή η οποία ενδέχεται να περνά και απαρατήρητη ή να την έχεις συνηθίσει. Εμείς θα αναφερθούμε στο πώς φεύγει η μυρωδιά της μούχλας με εύκολους τρόπους.

Η έντονη μυρωδιά της μούχλας γίνεται αντιληπτή κυρίως σε χώρους που διατηρούνται κλειστοί για πολύ καιρό. Αυτοί μπορεί να είναι υπόγεια, πατάρια, αποθήκες ή ακόμα και ολόκληρα σπίτια όπως τα εξοχικά. Το γεγονός ότι δεν αερίζονται συχνά αποτελεί πλεονέκτημα για τους μύκητες προκειμένου να δημιουργήσουν μούχλα ανενόχλητοι. Εξάλλου, δε χρειάζεται να μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να αναπτυχθεί.

Πώς φεύγει η μυρωδιά της μούχλας; 

1. Αέρισε το χώρο

Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνεις είναι να διοχετεύσεις στο χώρο καθαρό αέρα. Ειδικά εάν πρόκειται για έναν χώρο που αερίζεται σπάνια, το βήμα αυτό είναι απαραίτητο. Αφού, λοιπόν, αφήσεις πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα ανοιχτά για πολλές ώρες, η οσμή θα αρχίζει να υποχωρεί. Έχε στο νου σου πως αν μιλάμε για κάποια εξοχική κατοικία, το να μείνεις σε σπίτι με τόσο έντονη μυρωδιά μούχλας είναι τουλάχιστον επικίνδυνο για την υγεία σου. Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της μούχλας. Θα πρέπει να εντοπίσεις την πηγή του προβλήματος και να καλέσεις έναν ειδικό.

2. Φτιάξε καθαριστικό και τρίψε τις επιφάνειες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι μύκητες της μούχλας είναι ικανοί να κρυφτούν σε κάθε πιθανή επιφάνεια. Το πώς φεύγει η μυρωδιά της μούχλας από έναν χώρο, αφορά και την εξάλειψή της. Συνεπώς, για να την αντιμετωπίσεις, θα πρέπει να ξεκινήσεις να καθαρίζεις τα επιφανειακά πράσινα ή μαύρα σημάδια υγρασίας. Δημιούργησε, λοιπόν, ένα καθαριστικό από φυσικά υλικά με το οποίο θα εξαφανίσεις τη μούχλα. Η συνταγή περιλαμβάνει 1 μέρος βορικού οξέος, 2 μέρη λευκού ξυδιού, 2 μέρη οξυζενέ και 4 μέρη νερού. Ανακάτεψε τα υλικά και τοποθέτησέ τα σε έναν ψεκαστήρα. Στη συνέχεια, τρίψε και καθάρισε όλες τις επιφάνειες με το μείγμα που έφτιαξες. Μπορείς να το εφαρμόσεις άφοβα σε τοίχους, πατώματα ή/και έπιπλα. Φρόντισε μόνο να μην αφήσεις περίσσεια υγρασία, ώστε να μη δημιουργεί αργότερα μούχλα εξαιτίας σου. Επίσης, τα υλικά του μείγματος έχουν την ιδιότητα να δίνουν αίσθηση φρεσκάδας στον αέρα του χώρου. Έχε στο νου σου ότι κατά τη διάρκεια του καθαρισμού θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις γάντια και μάσκα, καθώς η έκθεση διατρέχει κινδύνους.

3. Χρησιμοποίησε μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ένα από τα top φυσικά καθαριστικά που εφαρμόζεται σε όλο το σπίτι. Οι χρήσεις της είναι πάρα πολλές και μία από αυτές είναι η απορρόφηση των δυσάρεστων οσμών. Επομένως, αν αναρωτιέσαι πώς φεύγει η μυρωδιά της μούχλας από έναν χώρο, τότε χρησιμοποίησε τη μαγειρική σόδα. Μπορείς να πασπαλίσεις κάποιες επιφάνειες που θεωρείς ότι προσβάλλονται από μούχλα. Εναλλακτικά, αν πρόκειται για πατάρι ή αποθήκη, τοποθέτησέ την σε ένα ανοιχτό βάζο και μέσα σε αυτό θα εγκλωβιστεί η δυσοσμία. Μπορείς να προσθέσεις μέσα σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο ή ξύδι, ώστε να μυρίζει όμορφα.

4. Προτίμησε φυτά που καθαρίζουν τον αέρα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το να έχεις φυτά μέσα στο σπίτι σου σίγουρα ανανεώνει το χώρο και δίνει ζωντάνια. Ωστόσο, φρόντισε να επιλέξεις φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα. Συγκεκριμένα, η δάφνη, το σπαθίφυλλο και το μπέντζαμιν έχουν την τάση να απορροφούν την υγρασία και να ανανεώνουν τον αέρα. Αποτελεί, λοιπόν, μια ακόμα λύση για το πώς φεύγει η μυρωδιά της μούχλας από το σπίτι. Θα πρέπει, όμως, να προσέξεις να μην ποτίζεις παραπάνω από όσο πρέπει τα φυτά σου προκειμένου να μη δημιουργείται περίσσεια υγρασία. Φυσικά, αντιλαμβάνεσαι πως δεν είναι φρόνιμο να τοποθετήσεις φυτά σε εντελώς κλειστούς χώρους που δε φωτίζονται όπως αποθήκες ή υπόγεια.

5. Τοποθέτησε κιμωλία

Μια ακόμα κοινή εστία εμφάνισης υγρασίας είναι το εσωτερικό της ντουλάπας ή των ντουλαπιών. Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό να παρατηρήσεις μια περίεργη οσμή στα ρούχα σου ή σε άλλα αντικείμενα. Πώς, όμως, φεύγει η μυρωδιά της μούχλας στη ντουλάπα εύκολα; Το μυστικό είναι η κιμωλία. Ναι, καλά διάβασες! Αγόρασε μερικές κιμωλίες και τοποθέτησε 1-2 σε ένα τούλινο σακουλάκι μέσα στη ντουλάπα σου. Φρόντισε μόνο να το κρεμάσεις σε σημείο όπου δε θα λερώσεις κάποιο ρούχο σου. Η κιμωλία έχει την ιδιότητα να απορροφά την άσχημη μυρωδιά της μούχλας αλλά και την περιττή υγρασία.

Ελπίζουμε να σου λύσαμε την απορία σχετικά με το πώς φεύγει η μυρωδιά της μούχλας. Ωστόσο, το να απορροφήσεις ή να καλύψεις την οσμή δεν αποτελεί λύση. Θα πρέπει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα στη ρίζα του, είτε αυτό σημαίνει κάποια υδραυλική βλάβη, είτε μείωση επιπέδου υγρασίας είτε η μόνωση του σπιτιού σου. Καταχώρησε, λοιπόν, την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και πάρε προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες άμεσα & οικονομικά!

Από: Κλειώ Ρίζου
Πηγή

Continue Reading

Ψυχολογία

Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τις αρνητικές σκέψεις

«Έχω ανακαλύψει ότι, για να ζω πλήρως τη ζωή μου, πρέπει να σκουντάω την ψυχή μου όλη την ώρα, κάθε μέρα, και τότε η ζωή γίνεται πολύ εύκολη», έλεγε η Anne Wilson Schaef. Η ψυχή είναι η μοναδική αληθινή πηγή ειρήνης, αρμονίας και ευγνωμοσύνης. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους, για να αποκτήσουμε επαφή και να καλλιεργήσουμε τη σχέση μας με την ψυχή μας, είναι να ξεφορτωθούμε τα εμπόδια που υπάρχουν ανάμεσα σ’ εμάς και στην καθαρότητα της σκέψης μας.

Συχνά ο αρνητικός τρόπος σκέψης στέκεται εμπόδιο και μας απομακρύνει από την καθαρή κατάσταση σκέψης. Τις περισσότερες φορές χάνουμε τα θετικά μας αισθήματα για τη ζωή, γιατί εγκλωβιζόμαστε σε μια σωρεία αρνητικών σκέψεων, μέχρι να ανακαλύψουμε πως όσο πιο αρνητικά σκεφτόμαστε, τόσο πιο άσχημα γίνονται τα πράγματα.

Για παράδειγμα, μπορούμε να πάψουμε να εστιάζουμε με αποκλειστικότητα και με μεγάλη δόση μονομέρειας σε όλα τα άσχημα που μας συνέβησαν ή μας συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι το τώρα της ύπαρξής μας είναι η μοναδική στιγμή που υπάρχει. Καθώς παύουμε να σκεφτόμαστε ποιος μας έκανε τι στο παρελθόν ή ποιος μας αντιμάχεται στο παρόν, απελευθερώνουμε τον εαυτό μας από τη σκλαβιά της αρνητικής μας ιστορίας ή κατάστασης.

Αν εστιάσουμε την προσοχή μας στη στιγμή που ζούμε και παραμείνουμε σε επαφή με την ψυχή μας, δηλαδή με μια πιο αληθινή κατάσταση συνείδησης, διατηρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ανοιχτό το κανάλι της επικοινωνίας μας μαζί της, θα δούμε πως η καρδιά μας θα γεμίσει με θετικά συναισθήματα και θα ζήσουμε την πιο αρμονική πραγματικότητα.

Πολλά πράγματα μας βοηθούν να αφεθούμε και να ζήσουμε με την ψυχή μας. Κάποια από αυτά είναι να είμαστε έντιμοι και ανοιχτοί τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους άλλους.Επίσης, κάτι που κάνει πολύ καλό στην ψυχή μας είναι να επιδιώκουμε την παρέα με ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να εξετάσουν τις συνήθειές τους και αν είναι ανάγκη να τις αλλάξουν. Να επιλέγουμε να μας περιβάλλουν άνθρωποι που ευχαριστιούνται την παρέα μας και εμείς τη δική τους, γιατί αλλιώς η κοινωνική συμμετοχή γίνεται και άσκοπη και εξουθενωτική. Να τρέφουμε την ψυχή μας ζώντας κοντά στη φύση, όσο είναι δυνατό, και σύμφωνα με αυτήν.

Όταν βρισκόμαστε στη φύση μας, γίνεται και τα κάποιο τρόπο πιο ξεκάθαρο ότι αποτελούμε τμήμα ευρύτερης διαδικασίας, ενός μεγαλύτερου σύμπαντος, όπου ούτε κυριαρχούμε, ούτε αναγκαστικά κυριαρχούμαστε, αλλά αντίθετα συμμετέχουμε. Να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε, να ζούμε απλά και να μοιραζόμαστε την προσωπική μας συνειδητότητα, διότι όταν μοιραζόμαστε αυτά που έχουμε μάθει για τον εαυτό μας, ερχόμαστε σε επαφή με τους άλλους. «Ζω με την ψυχή μου» σημαίνει τιμάω την εξέλιξή μου, την εμπιστεύομαι και φέρω την ευθύνη να ζήσω αυτήν τη ζωή με τα ταλέντα που μου δόθηκαν.


Άρθρο αρχείου

Αναστασία Μουστάκα

Continue Reading

Παιδί

Τιμωρία ή ανάπτυξη της υπευθυνότητας;


Για μας τους γονείς τίποτα δεν είναι πιο προκλητικό από το θέμα της πειθαρχίας ειδικά στη διάρκεια της εφηβείας.Οι περισσότεροι γονείς συνδέουμε την πειθαρχία με την τιμωρία. Μόλις ο έφηβος, αγωνιζόμενος για την ατομικότητά του, έρθει σε διαφωνία με τους γονείς του, τότε οι περισσότεροι γονείς αισθανόμενοι ότι χάνουν τον έλεγχο, τιμωρούν τους εφήβους. Είναι, δυστυχώς, ο μόνος τρόπος με τον οποίο ξέρουν να αντιδράσουν για να σώσουν τον έλεγχο στο σπίτι τους. Είναι όμως σωστή αυτή η αντίδραση;


Η σωστή αντιμετώπιση των γονέων απέναντι στην πειθαρχία είναι να τη βλέπουνε όχι σαν τιμωρία, αλλά σαν μια μέθοδο, που βοηθάει τους εφήβους να γίνουν υπεύθυνοι και ανεξάρτητοι. Αν η συμπεριφορά των εφήβων δεν είναι επικίνδυνη και καταστροφική (δεν φτάνει δηλαδή στα άκρα)
ακολουθούμε μάλλον το ρητό “η πείρα είναι ο καλύτερος δάσκαλος”.


Εάν οι σχέσεις μας με τον έφηβο δεν πάνε καλά, τι πρέπει να κάνουμε; Εκείνο που πιστεύω ότι αρχικά πρέπει να ψάξουμε να βρούμε είναι γιατί ο έφηβος αντιδρά με τον τρόπο αυτό. Σίγουρα υπάρχει κάποιος λόγος. Καλά θα είναι ν’ ανοίξουμε τα αυτιά μας και να ακούσουμε τι μας λέει ο έφηβος, τι πρόβλημα έχει. Μετά να δούμε αν εμείς φταίμε για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει. Γιατί,όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτό, πίσω από τα προβλήματα των παιδιών μας κρύβονται τα δικά μας προβλήματα, οι δικές μας λάθος κινήσεις. Προβληματικοί γονείς μεταφέρουν τα προβλήματα τους στα παιδιά τους. Γιατί τα παιδιά είναι ο καθρέφτης των γονιών.


Επίσης, πρέπει να δούμε ποια είναι η σχέση μας με τον έφηβο. Μήπως είναι σχέση προϊσταμένου και υφισταμένου; Έτσι πρέπει να είναι; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε ισότιμοι στην οικογένεια. Και σαν ισότιμοι πρέπει να έχουμε αμοιβαία αγάπη και σεβασμό και ν’αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με αξιοπρέπεια.


Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ρόλος των γονέων στην οικογένεια δεν είναι καταπιεστικός, αλλά καθοδηγητικός και ενθαρρυντικός, προετοιμάζοντας τα παιδιά για την ενηλικίωση. Ο γονέας που δεν αισθάνεται ασφαλής με τον εαυτό του, ασκεί πίεση για να έχει την κυριαρχία. Αντί ν’ αποδέχεται και να ενθαρρύνει το παιδί του, το κατεβάζει και συνεχώς το αποθαρρύνει. Το παιδί, που αναζητά την αγάπη και την αποδοχή των γονιών του, την αναγνώριση της σημαντικότητας του, αποθαρρύνεται και αρχίζει να πιστεύει ότι δεν είναι σημαντικό και αποφασίζει να αναζητήσει την αναγνώριση μέσω της αντίδρασης και της επανάστασης. Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μη πιστεύετε ότι τα πάντα τελείωσαν. Αυτό μπορεί ν’ αλλάξει!


Ενθαρρύνοντας τον έφηβο μπορείτε να εξαλείψετε την τάση του για επανάσταση. Αν πάψετε να υποδεικνύετε στον έφηβο τα λάθη του, αλλά τον ακούσετε και τον ενθαρρύνετε, θα δείτε τεράστια αλλαγή. Και μη ξεχνάτε να του δείχνετε την αγάπη σας. Η αγάπη σας θα πρέπει να είναι προϋπόθεση ανεξάρτητα από την συμπεριφορά του . Θα προτείνουμε εν συντομία κάποιες αποτελεσματικές μεθόδους, με τις οποίες αντιμετωπίζετε την αρνητική συμπεριφορά και βοηθάτε τον έφηβο να αποκτήσει την ανεξαρτησία του.


Η τιμωρία είναι αρνητική. Η πειθαρχία όμως δεν είναι. Μάλλον είναι μια μέθοδος εκπαίδευσης. Η πειθαρχία που θα προσφέρουμε εμείς είναι αυτοπειθαρχία. Καθοδηγούμε τον έφηβο προς μια υπεύθυνη ανεξαρτησία.Το καλύτερο βέβαια πρότυπο για τα παιδιά είναι οι ίδιοι οι γονείς τους, οι οποίοι χρησιμεύουν ως πρότυπα ωριμότητας, υπεύθυνης συμπεριφοράς και αυτοπειθαρχίας.


Για παράδειγμα γονείς που μιλούν άσχημα στους εφήβους τους και μετά ανησυχούν γιατί τα παιδιά τους μιλούν και συμπεριφέρονται με απρέπεια, θα πρέπει πρώτα να κάνουν κάτι οι ίδιοι για τον εαυτό τους.Είναι, επίσης, απαραίτητο να συμπεριλάβουμε τους εφήβους στη λήψη αποφάσεων. Έτσι ενισχύεται η αυτοεκτίμηση του εφήβου, ο οποίος αισθάνεται πιο ανεξάρτητος, υπεύθυνος και ικανός.Μπορείτε να του παρέχετε ένα επίδομα, το οποίο θα επιλέγει πώς θα το διαθέτει. Εάν απασχολείται σε μια δουλειά μερικής απασχόλησης είναι καλό να είναι ελεύθερος να αποφασίσει
πώς θα ξοδέψει τα χρήματα που κέρδισε.


Οι έφηβοι μπορούν να διαλέγουν το σχολείο, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τους φίλους, τα χόμπι, το χτένισμά τους. Να τους ρωτάμε, αν θέλουν να ακολουθήσουν σε μια οικογενειακή έξοδο ή στις καλοκαιρινές διακοπές. Να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία μαζί τους σε θέματα που αφορούν τις υποχρεώσεις του σπιτιού και όλες τις κοινωνικές μας υποχρεώσεις.


Μη ξεχνάτε ότι στην περίοδο της εφηβείας ο νέος κατακτά την δική του ταυτότητα και οδεύει το δρόμο προς τη δική του ανεξαρτησία. Είναι φυσικό και απολύτως λογικό να κάνει ανεξάρτητες επιλογές. Δεν μπορούμε να είμαστε μαζί του σε κάθε απόφαση.Πήραν τις αρχές που τους δώσατε; Βάλανε τα θεμέλια για ένα υγιή χαρακτήρα; Από εκεί και πέρα βαδίζουν το δικό τους δρόμο, που θα τους φέρει στο δικό τους «πεπρωμένο». Εμείς απλώς τους αγαπάμε, τους σεβόμαστε, τους αναγνωρίζουμε ως ανεξάρτητες προσωπικότητες.


Άρθρο αρχείου

Αλεξάνδρα Ευκαρπίδου

Continue Reading

Παιδί

Βάλτε εσείς τους κανόνες επικοινωνίας με τα παιδιά σας

Σε ποία κατηγορία γονέα ανήκετε; Είστε φιλικός, ανεκτικός ή δημοκρατικός με τα παιδιά σας;

Η αλήθεια είναι ότι σε όποια από τις παραπάνω κατηγορίες κι αν ανήκετε, εκπροσωπείτε την κατηγορία του γονιού – «εύκολο θύμα». Ο δούκας του Ουίνδσορ είπε κάποτε: «Εκείνο που με εντυπωσιάζει στην Αμερική είναι ο τρόπος που οι γονείς υπακούουν στα παιδιά τους». Αν επιλέγετε να επικοινωνείτε με το παιδί σας ως φίλος, δηλαδή ως ίσος προς ίσο, αυτό μπορεί να φαίνεται ορθό, ωστόσο είναι συναισθηματικά λαθεμένο, γιατί υποτιμάτε σε μεγάλο βαθμό τη θέση σας σε σχέση με τα παιδιά σας.

«Συνομήλικοι»

Οι γονείς που γίνονται «συνομήλικοι» με τα παιδιά τους και τους συμπεριφέρονται σαν φιλαράκια εξυψώνουν τη θέση του παιδιού και υποβιβάζουν αυτήν του ενηλίκου. Έτσι, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να παρασυρθούν σ’ ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι αγάπης και εξουσίας, όπου ο αλληλοσεβασμός φεύγει από το παράθυρο!

Αν από την άλλη επιλέγετε να είστε ανεκτικός, που είναι ένας ακόμη πολύ δημοφιλής τρόπος γονικής φροντίδας, τότε θεωρείτε ότι, αφήνοντας το παιδί στην ησυχία του, θα βρει ότι είναι καλύτερο για τον εαυτό του και έτσι θα μάθει από μόνο του. Τέλος, η πλέον διαδεδομένη αντίληψη γονικής φροντίδας σήμερα είναι η αποκαλούμενη δημοκρατική γονική φροντίδα. Με την αντίληψη αυτή οι γονείς παραμερίζουν στο σύνολό της την έννοια της οικογενειακής ιεραρχίας, λησμονώντας ότι είναι τριάντα περίπου χρόνια μεγαλύτεροι από τα παιδιά τους και επομένως διαθέτουν την πείρα μιας ζωής που δεν έχουν τα παιδιά τους.

Έτσι, σ’ ένα δημοκρατικό σπιτικά τα πάντα είναι υπό συζήτηση και υπό αναθεώρηση. Οι κανόνες, τα ωράρια, οι δουλειές και οι καλοί τρόποι αποφασίζονται από κοινού, δηλαδή δημοκρατικά. Στην ουσία όμως σ’ ένα τέτοιο σπιτικό οι γονείς υιοθετούν το ρόλο του γονέα – «εύκολο θύμα», μιας και τα «όχι» τους είναι συνήθως χωρίς αποτέλεσμα και οι καβγάδες, οι αντιπαραθέσεις και τα «πες μου γιατί» ατελείωτα.

Η… διοίκηση

Tο συμπέρασμα είναι πως η γονική φροντίδα χωρίς καθοδήγηση αποδεικνύεται συνήθως ολέθρια για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση του παιδιού. Η αλήθεια είναι ότι τα σπιτικά δεν μπορούν να διοικηθούν από παιδιά… Οι γονείς είναι πρωτίστως παιδαγωγοί και δευτερευόντως φιλαράκια με τα παιδιά τους, για τι η έλλειψη καθοδήγησης σκοτώνει την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Τα παιδιά δια πλάθουν τον εαυτό τους κατά το πρότυπο των γονιών τους.

Η εικόνα του εαυτού τους δομείται πάνω σ’αυτο που είναι και σ’ αυτό που δεν είναι ο γονιός τους. Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που είναι αδιαπραγμάτευτοι και τους αποφασίζουν οι ενήλικες. Φυσικά και γίνονται εξαιρέσεις μερικές φορές, οι οποίες όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και η ζωή είναι γεμάτη κανόνες, γεμάτη κόκκινα και πράσινα φανάρια, για τα οποία το παιδί θα διδαχθεί στο σπίτι από το γονιό του.


Άρθρο αρχείου

Αναστασία Μουστάκα

Continue Reading

Trending