Connect with us

Lifestyle

5+1 Πανέμορφα Φυτά για τις Σκιερές Γωνίες του Μπαλκονιού σου!

Έχουμε μιλήσει μέχρι στιγμής για φυτά και λουλούδια που αντέχουν στο κρύο του χειμώνα αλλά και την καλοκαιρινή ζέστη. Για τα λουλούδια που χρειάζονται ήλιο για να ανθίσουν αλλά και τα δέντρα που θα μεταμορφώσουν τον κήπο σου σε πράσινη όαση. Τι θα κάνεις, όμως, με εκείνο το μπαλκόνι που δεν το βλέπει καθόλου ο ήλιος; Ή εκείνο το σημείο στην αυλή σου που κρύβεται από την πέργκολα; Υπάρχουν φυτά για σκιά που θα καλύψουν αυτές τις γωνίες με τον καλύτερο τρόπο.

Η λύση του να αφήσεις αυτά τα σημεία κενά δεν μου αρέσει καθόλου. Μου θυμίζει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Πάντα η μπροστινή πλευρά του είναι γεμάτη με στολίδια, φωτάκια και γιρλάντες και αν κοιτάξεις πίσω θα νιώσεις πώς μοιάζει η αδικία. Ας μην αφήσουμε κανένα σημείο αδικημένο. Σήμερα θα δούμε ποια είναι τα φυτά και τα λουλούδια που προορίζονται για τα σκιερά σημεία του μπαλκονιού και του κήπου σου.

5+1 Υπέροχα Φυτά για Σκιά που θα ομορφύνουν και τις πιο κρυφές γωνίες!

Καμέλια

Η καμέλια είναι ένας υπέροχος καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το όμορφο χρώμα των ανθέων της και το γυαλιστερό του φύλλωμα. Τα λουλούδια της θα γεμίσουν με χρώμα τη βεράντα σου από τις αρχές του Γενάρη έως και τα τέλη Μαΐου. Θα πρέπει να την προσέχεις, όμως, γιατί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στους δυνατούς ανέμους. Αν θέλεις να στολίσεις τον κήπο ή το μπαλκόνι σου με καμέλιες θα πρέπει να τις τοποθετήσεις σ’ ένα δροσερό και σκιερό μέρος και να φροντίσεις για την καλή αποστράγγιση του χώματος. Η καμέλια δεν αντέχει τον ήλιο αλλά ούτε και την υπερβολική υγρασία!

Ευώνυμο

Πρόκειται για έναν φανταχτερό θαμνοειδές φυτό με πρασινοκίτρινα φύλλα και πλούσια βλάστηση. Ανήκει στην κατηγορία των αειθαλών φυτών και τον συναντάμε αρκετά συχνά όχι μόνο σε αυλές και βεράντες σπιτιών αλλά και σε πάρκα.

Η ανθοφορία του δεν κρατά περισσότερες από 30 ημέρες στις αρχές, συνήθως, του καλοκαιριού.Το ευώνυμο, όμως, έχει υπέροχο χρώμα και αντέχει ακόμα και σε θερμοκρασίες που βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα του μηδενός.

Κυκλάμινο

Το κυκλάμινο είναι ένα από τα ομορφότερα φυτά για σκιά που θα συναντήσεις στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ύπαιθρο. Είναι ένα πολυετές φυτό με μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, η οποία ξεκινά από τα μέσα του φθινοπώρου και σταματά προς τα τέλη της άνοιξης. Τα λουλούδια του έχουν ροζ, κόκκινο, λευκό και μωβ χρώμα και χαρίζουν μοναδικό θέαμα, όπου και αν τοποθετηθούν. Μπορείς να φυτέψεις το κυκλάμινο είτε σε γλάστρα είτε σε ζαρντινιέρα, αρκεί να το τοποθετήσεις σε ένα σκιερό ή ημισκιερό σημείο της βεράντας ή του κήπου σου.

10 πανέμορφα φυτά για ζαρντινιέρες που ομορφαίνουν το μπαλκόνι!

Γεράνι

Τα γεράνια είναι ίσως τα δημοφιλέστερα ανθόφυτα που συναντάμε σε πάρκα, αυλές και κήπους στην Ελλάδα. Η μεγάλη περίοδος ανθοφορίας του γερανιού που ξεκινά από τα μέσα της άνοιξης και σταματά στα τέλη του φθινοπώρου, τα υπέροχα λουλούδια του και οι σχετικά μικρές απαιτήσεις του το κατατάσσουν εύλογα ανάμεσα στις αγαπημένες μας επιλογές για τον στολισμό των εξωτερικών χώρων του σπιτιού. Παρότι προτιμά τον ήλιο, αναπτύσσεται ,επίσης, σε σκιερές και ημισκιερές τοποθεσίες.

Αζαλέα

Η αζαλέα ανήκει στην οικογένεια των ροδόδεντρων και έχει τις ρίζες της στην Άπω Ανατολή. Η πλούσια και πυκνή ανθοφορία της την κατατάσσουν μεταξύ των ανθοφόρων θάμνων με μεγάλη αισθητική αξία. Τα άνθη της, μονόχρωμα ή δίχρωμα, κάνουν την εμφάνιση τους στα μέσα της άνοιξης και στολίζουν το φυτό για αρκετές εβδομάδες. Η αζαλέα χρειάζεται περιβάλλον με υψηλά επίπεδα υγρασίας και πρέπει να τοποθετηθεί σε ημισκιερό μέρος για να επιβιώσει. Ενώ αγαπά τον ήλιο δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην ξηρασία ούτε στον καύσωνα των καλοκαιρινών ημερών. Αν δεν την προσέξεις είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει φυλλόπτωση.

Ορτανσία

Η ορτανσία είναι ένα πραγματικά ιδιαίτερο φυτό και αυτό λέγεται κυρίως λόγω των ανθέων της. Θα συναντήσεις λουλούδια σε μοβ, γαλάζιο ή και ροζ χρώμα. Δεν είναι αυτό το παράξενο όμως. Το χρώμα των λουλουδιών της επηρεάζεται από το είδους του χώματος που θα επιλέξεις για τη φύτευση της. Αν επιλέξεις αλκαλικό χώμα, το χρώμα των λουλουδιών θα έχει ροζ αποχρώσεις. Από την άλλη πλευρά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όξινο χώμα, ώστε να δεις τα λουλούδια να γίνονται γαλάζια. Συνήθως φυτεύεται σε παρτέρια και όχι σε γλάστρες, γιατί γίνεται θαμνώδης. Δεν ξεπερνά τα 2 μέτρα σε ύψος αλλά ο όγκος της αναπτύσσεται αρκετά.

Η ιδιαιτερότητα και η ομορφιά της την τοποθετούν ανάμεσα στα αγαπημένα φυτά για σκιά. Μην ξεχνάς να την ποτίζεις 3-4 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού! Χρειάζεται αρκετό νερό για να επιβιώσει από τον καύσωνα.

Από:Τένη Βαλεριάνου

Πηγή:douleutaras.gr

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Masterclass: Οι θησαυροί της αγοράς Μοδιάνο: Ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας

Κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου, η εμβληματική Αγορά Μοδιάνο, φιλοξένησε μία ακόμη ξεχωριστή περιήγηση γαστρονομίας με επίκεντρο τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα που μπορεί να βρει ο επισκέπτης στα καταστήματά της. Η δραστηριότητα, σχεδιασμένη αποκλειστικά για τον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, στόχευσε στο να αναδείξει την Αγορά ως έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, μέσα από μια περιήγηση στα αυθεντικά προϊόντα και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στον εξώστη της Αγοράς, όπου όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν για μια πρώτη γνωριμία. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα δίκταμου από το κατάστημα «Modiano’s Bahar», ενώ η ομάδα των Chef Stories ξεκίνησε παράλληλα την εισήγηση της, με σκοπό την ενημέρωση για την γενική φιλοσοφίας της Αγοράς και την σημασία της ανάδειξης τοπικών προϊόντων.

 Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ξεκίνησαν την περιήγησή τους στα καταστήματα της Αγοράς, με κάθε στάση να αποτελεί έναν μικρό σταθμό γευστικής ανακάλυψης. 

Τα καταστήματα που επισκεφθήκαμε μας πρόσφεραν ξεχωριστές μπουκιές από όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μοιράστηκαν μαζί μας πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική τους διαδρομή  και τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης των αγαθών τους.  

Τα βήματα μας, καθοδήγησαν η Νανά Ζυγούρα, σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης, εκπαιδεύτρια και συνεργάτιδα της εταιρίας Chef Stories και η Σύλβια Κουμεντάκη Director / Gastronomy Events’ Specialist & Consultant της εταιρίας Chef Stories.

Ξεκινώντας από το κατάστημα «Το Πιροσκί», δοκιμάσαμε τα βραβευμένα πιροσκί με γέμιση μπουγιουρντί, ανακαλύπτοντας την πλούσια παράδοση της Ποντιακής κουζίνας. Στον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου Λέσβου» γνωρίσαμε το αυθεντικό λαδοτύρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, μαθαίνοντας για τη διαδικασία παραγωγής του. Στο «Τυροκομείο Αρβανίτη», γευτήκαμε μια ποικιλία τυριών, όπως φέτα ΠΟΠ, μανούρι ΠΟΠ, κυανό μπλε τυρί και γραβιέρα, συνοδευόμενα από χρήσιμες πληροφορίες για την παραγωγή τους. Με σκοπό το ταίριασμα με τα τυροκομικά, ακολούθησε το μέλι, με γευσιγνωσία τεσσάρων διαφορετικών μελιών που εμπορεύεται η εταιρία “Wise Greece”, όπου ακούσαμε προσεκτικά τη διαδικασία μελισσοκομίας αλλά και τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Σειρά είχε το κατάστημα «Chrisopigi Deli» με γευσιγνωσία ελαιόλαδου και σημαντικές πληροφορίες για τα Κρητικά προϊόντα. Μία μοναδική γευσιγνωσία ελαιόλαδου, αλλά και ελιάς, είχαμε την ευκαιρία να μας παρουσιάσει το κατάστημα «Olicatessen» ολοκληρώνοντας τις γνώσεις μας για τις ξεχωριστές ποικιλίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Η περιήγηση συνεχίστηκε στο «Modiano’s Bahar”, όπου οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι όσφρησης, με μπαχαρικά ξυπνώντας τις αισθήσεις και τη φαντασία τους. Το Masterclass συνεχίστηκε στο  νέο κατάστημα, την “Ψαραγορά Μοδιάνο”, όπου δοκιμάσαμε τηγανισμένο γαύρο, μια αυθεντική θαλασσινή λιχουδιά της ελληνικής κουζίνας.

Στη συνέχεια, απολαύσαμε ιταλικές γεύσεις στο επίσης νέο κατάστημα, «Panini Artistici», με αφράτη φοκάτσια και πανίνι με porchetta, provola, μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα san marzano. Ολοκληρώσαμε τις αλμυρές γεύσεις με το εμβληματικό «Μπιφτέκι του κυρ Γιώργου» με την χειροποίητη sauce από πιπεριά φλωρίνης, από το κατάστημα «Meating Place Διδασκάλου». 

Το γλυκό φινάλε της ημέρας περιλάμβανε χαλβά σε μοναδικούς συνδυασμούς από το «Wild Souls», γλυκά πουράκια με βούτυρο αμυγδάλου, ταχίνι και καταΐφι από το «Ηλιοτρόπιο» και φυσικά παραδοσιακές καριόκες Ξάνθης από το κατάστημα «Θωμάς Καριόκα».

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η εταιρία Chef Stories E.E.  Συμβουλευτικές Υπηρεσίες – Διοργάνωση Εκδηλώσεων.

Continue Reading

Lifestyle

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΟΤΥΧΙΑΣ 2025

Ένα μήνυμα για σένα…
Το φως της ελπίδας για µια καλύτερη ζωή λάµπει πάντα πιο δυνατά τις πρώτες µέρες κάθε
Νέας Χρονιάς. Ένας καινούργιος χρόνος ήρθε και είναι έτοιµος να µας υποσχεθεί τα πάντα.
Κάντε τον απολογισµό σας για τη χρονιά που πέρασε και ξεκινήστε µε νέα όνειρα,
καινούργια σχέδια και στόχους για µια καλύτερη αρχή!
Καλωσορίσατε στο µαγικό ταξίδι της Νέας Χρονιάς.
Το Ηµερολόγιο Καλοτυχίας 2025 υπόσχεται να είναι σύντροφος, σύµβουλος και οδηγός σας
σ’ αυτό το υπέροχο, καλότυχο και µαγευτικό ταξίδι.
Κρατήστε το στα χέρια σας, ξεφυλλίστε τις σελίδες του και αφεθείτε…
Θα είναι κοντά σας για να σας υπενθυµίζει κάθε µέρα, κάθε εβδοµάδα, κάθε µήνα της
καινούργιας χρονιάς, µερικές απλές αλήθειες, µικρά µυστικά και µηνύµατα που θα
ανοίξουν ένα “παράθυρο” απ’ όπου θα µπορείτε να δείτε τον εαυτό σας µε “άλλα µάτια”,
να ανακαλύψετε τις απεριόριστες δυνατότητες που διαθέτετε και να τις εκµεταλλευτείτε
για να ζήσετε µια ζωή γεµάτη Καλοτυχία.
Ναι, σας αξίζει!!!
Γεµίστε τις σελίδες του µε τις δικές σας χαρές, τις µικρές και µεγάλες επιθυµίες και απλώς
ευχηθείτε να γίνουν πραγµατικότητα.
Καλή και ευλογηµένη χρονιά µε όλα τα αγαθά του Θεού στην αγκαλιά σας!
Ευτυχισµένος ο καινούργιος χρόνος, είναι δικός σας, είναι δικός µας, όλων µας…
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Μύρτος» σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Πληροφορίες στο τηλ. 210-8028828, [email protected],

Continue Reading

Lifestyle

Journal Αφθονίας… Απόκτησε mindset εκατομμυριούχου!

Είναι η Αφθονία κάτι ακατόρθωτο ή µήπως τελικά ο τρόπος σκέψης µας επηρεάζει
δραστικά τον τρόπο που αντιµετωπίζουµε το χρήµα, την ευτυχία και τα όνειρά µας;
Έχεις αναρωτηθεί γιατί κάποιοι άνθρωποι ζουν µε Αφθονία ενώ κάποιοι άλλοι δεν την
συναντούν ποτέ; Αλήθεια πόσα πράγµατα δεν καταφέρνεις να κάνεις τελικά εξαιτίας της
οικονοµικής σου κατάστασης;

Βιώνεις δυσάρεστα συναισθήµατα κάθε φορά που συζητάς για τα οικονοµικά σου,
αγχώνεσαι και δεν τολµάς να µπεις στους τραπεζικούς σου λογαριασµούς;
Το Journal Αφθονία έρχεται για να σε εκπαιδεύσει και να αποκτήσεις το Mindset
Εκατοµµυριούχου, απελευθερώνοντας οτιδήποτε δεν χρειάζεσαι πια, κατανοώντας την
παρούσα κατάστασή σου και τολµώντας να ονειρευτείς το µέλλον σου.

Πώς µπορεί να βελτιωθεί η οικονοµική σου κατάσταση; Ξεκινώντας σήµερα να
αναγνωρίζεις που βρίσκεσαι αλλά και που θέλεις να πας.
Η Χριστίνα Πίκουλα, αφουγκραζόµενη τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω της οι οποίοι ζουν
µε πολλές ελλείψεις, δεν τολµούν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους & µένουν ανίσχυροι &
στάσιµοι, δηµιούργησε το Journal Αφθονία σε συνεργασία µε τις εκδόσεις ΜΥΡΤΟΣ για να
ενισχύσουν τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας.
ΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΦΘΟΝΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ 90 ΗΜΕΡΕΣ & ∆ΟΚΙΜΑΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ
∆ΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μύρτος» σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Πληροφορίες στο τηλ. 210-8028828, [email protected], www.myrtosbooks.gr

Continue Reading

Trending