Connect with us

Lifestyle

6 Συμβουλές για να Κάνεις τα Ξύλινα Έπιπλα του Σπιτιού σου να Γυαλίζουν!

Λατρεύεις τα κλασικά ξύλινα έπιπλα του σπιτιού σου, αλλά τα καθαριστικά του εμπορίου σε απογοητεύουν; Παρατηρείς ότι παρουσιάζουν θαμπή όψη, γρατσουνιές και σημάδια φθοράς; Η συντήρηση και ο καθαρισμός ξύλινων επίπλων δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό σήμερα θα δούμε πώς μπορείς να τα διατηρήσεις σε άριστη κατάσταση, χωρίς να χρειαστεί να τα επισκευάσεις.

Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι δεν πρέπει να τα κρατήσεις στο σπίτι σου, ούτε ότι πρέπει να ξοδέψεις μια περιουσία για τη συντήρησή τους. Μάλιστα, ακόμα και σε περίπτωση σοβαρής φθοράς ενός ξύλινου επίπλου, κανείς δεν είπε ότι πρέπει να το αποχωριστείς. Για τη δουλειά αυτή, υπάρχουν επαγγελματίες που μπορείς να εμπιστευθείς για να επισκευάσουν το αγαπημένο σου έπιπλο. Ωστόσο, για λιγότερο σοβαρά περιστατικά, υπάρχουν εύκολοι και οικολογικοί τρόποι για να δράσεις αυτόνομα.

Πώς θα καθαρίσεις τα ξύλινα έπιπλα σου με φυσικό τρόπο;

 

#1 Λευκό ξύδι και ελαιόλαδο

Το λευκό ξύδι είναι γνωστό για τις καθαριστικές του ιδιότητες. Βρίσκει χρήση σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, λόγω της αποτελεσματικότητας του. Τι γίνεται, όμως, αν το συνδυάσεις με λίγο ελαιόλαδο; Δες πώς ο καθαρισμός ξύλινων επίπλων γίνεται πιο εύκολος!

Υπάρχει μια πολύ απλή συνταγή που μπορείς να ακολουθήσεις. Θα χρειαστείς:

1 βάζο με καπάκι.
1 μέρος λευκό ξύδι.
3 μέρη ελαιόλαδο.

Βάζεις το ξύδι και το ελαιόλαδο στο βαζάκι και ανακινείς καλά, για να δημιουργηθεί ένα μείγμα. Με αυτό, απλώνεις πάνω στις επιφάνειες που επιθυμείς να καθαρίσεις με ένα καθαρό πανί. Τρίβεις καλά την ξύλινη επιφάνεια και αφήνεις το μείγμα να δράσει. Αν έχεις στο σπίτι ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αντί για το βαζάκι. Έτσι, θα έχεις μεγαλύτερο έλεγχο της ποσότητας μείγματος που αποθέτεις πάνω σε κάθε σημείο του επίπλου.

#2 Λεμόνι

Σε περίπτωση που δεν τρέφεις φιλικά αισθήματα για το ξύδι, θα χρειαστείς αυτή την εναλλακτική. Στη συνταγή που διάβασες παραπάνω, μπορείς να αντικαταστήσεις το ξύδι με το χυμό ενός λεμονιού. Το λεμόνι δρα ως καθαριστικό και απολυμαντικό, όπως το λευκό ξύδι. Αν φοβάσαι ότι μπορεί το έπιπλο να “κολλάει” μετά τον καθαρισμό, πρόσθεσε στο μείγμα σου λίγες σταγόνες νερό.

Ωστόσο, το ελαιόλαδο είναι απαραίτητο συστατικό και δεν αντικαθίσταται. Αυτό συμβαίνει, γιατί έχει την εξαιρετική ιδιότητα να γυαλίζει τα έπιπλα και να τα θρέφει σε βάθος, γλυτώνοντας τα από σημάδια φθοράς. Συνεπώς, προτείνεται να μην το λυπηθείς, μιας και στη χώρα μας δεν αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση. Έχε υπόψιν σου ότι ο καθημερινός καθαρισμός ξύλινων επίπλων επιτρέπεται να γίνει με αυτή τη συνταγή.

Βάψιμο Επίπλων από Ξύλο: Οδηγός για Αρχάριους σε 6 Βήματα!

#3 Μπύρα

Ωραία, τώρα που σίγουρα έχουμε την προσοχή σου, ήρθε η στιγμή να μάθεις για τη θαυματουργή δράση της μπύρας. Ίσως να μην το περίμενες, αλλά το ποτό αυτό που τόσο αγαπάμε όλοι, δε χρησιμεύει μόνο σαν ποτό. Αν το προηγούμενο βράδυ άνοιξες ένα μπουκάλι μπύρας, το οποίο δεν τελείωσες, μπορείς με αυτό να γυαλίσεις τα ξύλινα έπιπλα σου. Αν δεν έχεις ένα ανοιχτό μπουκάλι, αλλά θέλεις έτσι κι αλλιώς να δοκιμάσεις τη συνταγή αυτή, απλώς άφησε ένα μπουκάλι ανοιχτό για αρκετή ώρα. Επιθυμούμε να ξεθυμάνει πρώτα λίγο το ποτό και να μην αφρίζει.

Η διαδικασία είναι απλούστατη. Βρέξε ένα καθαρό πανί με μπύρα και τρίψε την ξύλινη επιφάνεια. Στη συνέχεια, στέγνωσε την επιφάνεια με ένα στεγνό, καθαρό πανί. Μετά από μερικές μέρες εφαρμογής της συνταγής, θα δεις εμφανή αλλαγή στη γυαλάδα των επίπλων σου.

#4 Μελισσοκέρι

Το κερί μέλισσας είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε παρασκευάσματα για το γυάλισμα ξύλινων επιφανειών του εμπορίου. Είναι πολύ αποτελεσματικό και ανάλογα με το πόσο πυκνή είναι η ποσότητα του στο μείγμα, το μείγμα γίνεται πιο αποτελεσματικό.

Η συνταγή είναι η εξής:
25 γραμμάρια μελισσοκέρι.
100 γραμμάρια παραφινέλαιο πόσιμο, ή ελαιόλαδο.
10- 15 σταγόνες αιθέριου ελαίου από πεύκο, ή κέδρο.

Για αρχή, λιώσε το κερί μέλισσας σε μπεν μαρί. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το παραφινέλαιο και ανακάτεψε καλά. Αφού αποσύρεις το μείγμα από τη φωτιά, πρόσθεσε το αιθέριο έλαιο και ανακάτεψε ξανά. Μην προσθέσεις το αιθέριο έλαιο όσο το μείγμα βρίσκεται στη φωτιά, γιατί θα εξατμιστεί και θα χάσει τις ιδιότητες του.
Με ένα βαμβακερό πανί, άπλωσε το μείγμα πάνω στην ξύλινη επιφάνεια που επιθυμείς να καθαρίσεις, ή να γυαλίσεις. Τρίψε απαλά την επιφάνεια σε όλο της το μήκος ομοιόμορφα. Άφησε το να δράσει για περίπου 15- 20 λεπτά. Στο τέλος, τρίψε την επιφάνεια με ένα καθαρό πανί, για να απορροφήσει τυχόν υπολείμματα της αλοιφής.

#5 Αμυγδαλέλαιο

Το αμυγδαλέλαιο είναι γενικά γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες για το ανθρώπινο σώμα, όπως την αντιγηραντική δράση. Ωστόσο, βρίσκει δράση και στο κεφάλαιο “καθαρισμός ξύλινων επίπλων”. Συγκεκριμένα, μπορεί να γυαλίσει, να καθαρίσει και να επιδιορθώσει ραγίσματα σε μικρές και μεσαίες επιφάνειες.

Θα χρειαστείς:
2 κουταλιές νερό, κρύο ή χλιαρό
2 κουταλιές αμυγδαλέλαιο.

Μέσα σε ένα δοχείο, ανάμειξε το νερό με το αμυγδαλέλαιο. Στη συνέχεια, βρέξε με το μείγμα ένα καθαρό πανί και τρίψε την επιφάνεια του ξύλινου επίπλου. Δε χρειάζεται να ξεπλύνεις, ούτε να ξανατρίψεις με στεγνό πανί. Απλώς άφησε το μείγμα να δράσει και να στεγνώσει μόνο του. Ο καθαρισμός ξύλινων επίπλων του σπιτιού σου δεν έχει υπάρξει πιο εύκολος!

#6 Κατάλληλο περιβάλλον

Το σημείο αυτό δεν περιγράφει μια συνταγή, αλλά κάποια γεγονότα που πρέπει να προσέχεις, για να αντέχουν περισσότερο στο χρόνο τα ξύλινα έπιπλα σου. Ο καθαρισμός ξύλινων επίπλων σίγουρα φαίνεται πιο απλή υπόθεση τώρα που γνωρίζεις τις σωστές συνταγές, αλλά δεν αρκεί αυτό. Για παράδειγμα, γνώριζες ότι τα ξύλινα έπιπλα φθείρονται περισσότερο σε περιβάλλοντα πολύ ζεστά, ή ξηρά; Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που μπορεί να απειλήσει περισσότερο τα ξύλινα έπιπλα σου, κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τους δείξεις ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα.

Από την άλλη πλευρά, και το χειμώνα θα πρέπει να προσέχεις να μην εκθέτεις τα ξύλινα έπιπλα πολύ κοντά σε πηγές θερμότητας. Δηλαδή, αν βάλεις την ξύλινη καρέκλα σου ακριβώς μπροστά στο καλοριφέρ, μπορείς να περιμένεις ότι θα εμφανίσει σημάδια φθοράς και θαμπή όψη. Αντιθέτως, αν στο χώρο υπάρχει μια σχετική υγρασία, τα ξύλινα έπιπλα θα το εκτιμήσουν πολύ. Ένα βάζο με αληθινά λουλούδια, μια γλάστρα, μια γυάλα με χρυσόψαρα, είναι μερικές επιλογές που μπορούν να κάνουν διαφορά.

Aπό:Δάφνη Γεωργαδάκη

Πηγή:douleutaras.gr

Continue Reading

Μόδα

Ολυμπιακοί Αγώνες Και Ολυμπιακή Μόδα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι εδώ, και αποτελούν κατά κοινή ομολογία ένα από τα πιο σημαντικά αθλητικά γεγονότα παγκοσμίως. Οι Αγώνες δεν είναι μόνο μια γιορτή αθλητισμού, αλλά και ένα σημαντικό μέσο πολιτιστικής ανταλλαγής, καινοτομίας και δημιουργίας νέων τάσεων. Ένα τέτοιο γεγονός όπως είναι φυσιολογικό δεν γίνεται να αφήσει ανεπηρέαστη την μόδα. 

Η επιρροή τον Ολυμπιακών αγώνων στην παγκόσμια μόδα

Η μόδα δεν μένει αμέτοχη στην επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάθε διοργάνωση συνοδεύεται από νέες τάσεις και καινοτομίες στον χώρο της ένδυσης τόσο αθλητικής όσο και μη. Οι σχεδιαστές συνεργάζονται με αθλητικές ομάδες και χώρες προβάλλοντας την δουλεία τους μέσα από αυτούς. Επιπλέον οι Ολυμπιακοί Αγώνες προάγουν την ιδέα της ένδυσης ως μέσο έκφρασης της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας.

Στις ακόλουθες φωτογραφίες έχουμε την αποτύπωση όλων των παραπάνω μέσα από την ματιά της φωτογράφου Thalias Zerfou. Το make up και τα μαλλιά έχει επιμεληθεί ο Vaggelis Kolokotronis. Art director και stylist του συγκεκριμένου project o Lazaros Orfanidis με styling assistant την Kelly Xatzidaki.

Τρεις καταξιωμένοι σχεδιαστές υψηλής ραπτικής ενώνουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας μοναδικές εικόνες με άρωμα Γαλλίας και έμπνευση την γαλλική σημαία. 

Η λευκή δημιουργία είναι του Christou Paraskeuopoulou και το brand ονομάζεται Christian P.

Η κόκκινη δημιουργία είναι του Giorgou Zeti και το brand έχει την ίδια ονομασία

Η μπλε ρουά δημιουργία είναι της Alkminis Trigonaki και το brand ονομάζεται Alkmini Fashion

Models : Alexia Traiko / Sophie Geotgoulia / Melina Giakou

Lazaros Orfanidis

Fashion Consultant, Visual Merchandiser

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Νέα Γεωργία Νέα Γενιά: Πρόγραμμα Trophy/Τροφή

Η DS Smith Hellas συμβάλλει στην ενίσχυση του μέλλοντος του αγροδιατροφικού τομέα
μέσω της υποστήριξης του προγράμματος Trophy/Τροφή του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα
Γενιά

Η DS Smith, κορυφαίος κατασκευαστής λύσεων βιώσιμης συσκευασίας από κυματοειδές χαρτόνι
στην Ελλάδα, συνεισφέρει έμπρακτα στην αναβάθμιση του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας
συμμαχώντας για δεύτερη συναπτή χρονιά με τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» για την
ενίσχυση του κλάδου, υποστηρίζοντας αυτήν τη φορά το πρόγραμμα Trophy/Τροφή. Πιο
συγκεκριμένα, η DS Smith Hellas θα στηρίξει τρία Μeet-up του προγράμματος με κύρια θεματική
τη «Μείωση της χρήσης πλαστικού στον κλάδο της αγροδιατροφής», τα οποία θα
πραγματοποιηθούν σε τρία πανεπιστήμια της χώρας.

Τι είναι όμως τo Trophy/Τροφή;

Το Trophy/Τροφή είναι ένα πρωτοποριακό εγχείρημα, το οποίο αναδεικνύει και επιβραβεύει
καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και νεοφυείς επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους τομείς
της αγροτεχνολογίας, της τεχνολογίας τροφίμων και των agrologistic, με προϊόντα και υπηρεσίες
που χρησιμοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες, ακόμη και σε αρχικά στάδια ανάπτυξης (pre seed).
Μέχρι σήμερα, χάρη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχουν ήδη στηριχθεί 122 νεοφυείς επιχειρήσεις
από τον συγκεκριμένο τομέα.

Τα Μeet-up είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Trophy/Τροφή. Εκεί, φοιτητές, startupper, νέοι
επιχειρηματίες και ερευνητές έρχονται σε επαφή με ερευνητικά ιδρύματα, επενδυτές, μέντορες και
εταιρείες και μαζί αναπτύσσουν νέες πρωτοποριακές ιδέες, στο πλαίσιο βιωματικών εργαστηρίων.
Για την DS Smith, η υιοθέτηση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας βρίσκεται
στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της και ο μετασχηματισμός του αγροδιατροφικού κλάδου μπορεί
να πλαισιωθεί από καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις συσκευασίας, που θα
αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των τελικών προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία
υποστηρίζει στα τρία meet-up τη θεματική ενότητα με τίτλο: «Μείωση της χρήσης πλαστικού στον
κλάδο της αγροδιατροφής».

Ο κ. Γιώργος Φιλιππόγλου, DS Smith Managing Director για το cluster της Ελλάδας δήλωσε:
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που για μία ακόμη χρονιά βρισκόμαστε στο πλευρό της Νέας
Γεωργίας Νέας Γενιάς, καθώς μέσα από αυτή τη συνεργασία έχουμε συνεισφέρει στην
ενδυνάμωση του αγροδιατροφικού τομέα, αναδεικνύοντας παράλληλα τον κομβικό ρόλο που
διαδραματίζει η συσκευασία από κυματοειδές χαρτόνι στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης της
χώρας».

Τα τρία Meet-up με τη στήριξη της DS Smith Hellas, είναι τα ακόλουθα :
-TrophyTροφή Meet-up σε συνδιοργάνωση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
– TrophyTροφή Meet-up σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
– TrophyTροφή Meet-up σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η κα Έφη Λαζαρίδου, CEO του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά δήλωσε: «Τo Trophy/Τροφή
είναι μία ουσιαστική πρωτοβουλία που διασυνδέει την πανεπιστημιακή κοινότητα με τη βιομηχανία
και την αγορά στον κρίσιμο κλάδο της αγροδιατροφής. Κάθε χρόνο φέρνει εκατοντάδες φοιτητές και
ερευνητές σε επαφή με καινοτόμες επιχειρήσεις μέσα από τα Trophy/Τροφή meetup που
διεξάγονται σε πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα και αποτελούν μία αποτελεσματική πλατφόρμα
ανταλλαγής επιχειρηματικών ιδεών και εμπειριών. Πάνω από 700 φοιτητές έχουν συμμετάσχει τα
τελευταία δύο χρόνια στα meetup του προγράμματος, εργάστηκαν στην ανάπτυξη καινοτόμων
λύσεων και ξεκίνησαν να σχεδιάσουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα. Η DS Smith, μία
πρωτοπόρος εταιρεία στον κλάδο της συσκευασίας από κυματοειδές χαρτόνι που επενδύει σε
βιώσιμες πρακτικές υποστηρίζει από την πλευρά της 3 meetup, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο
της πρωτοβουλίας Trophy/Τροφή».

Η DS Smith παγκοσμίως έχει έδρα το Λονδίνο και είναι μέλος του FTSE 100, ενώ
δραστηριοποιείται σε 34 χώρες απασχολώντας περίπου 30.000 άτομα με την ιστορία της να
ανάγεται στις επιχειρήσεις παραγωγής συσκευασιών από το 1940. Στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει
παρουσία τα τελευταία 65 χρόνια με εργοστάσια στην Κόρινθο, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη,
απασχολώντας συνολικά πάνω από 400 εργαζομένους. Η DS Smith Hellas υποστηρίζει έμπρακτα
την πρωτοβουλία του Trophy/Τροφή του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, με στόχο να
ενισχύσει την καινοτομία και τη βιωσιμότητα στο ελληνικό οικοσύστημα της αγροδιατροφής, με ένα
ουσιαστικό και αξιόπιστο εγχείρημα επιτάχυνσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Το Trophy/Τροφή υλοποιεί με επιτυχία ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, μέσα
από την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Το 4o Taste Halkidiki Festival στα Νέα Μουδανιά!

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ανακοινώνει τη διοργάνωση του 4ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας Χαλκιδικής,TASTE HALKIDIKI, που θα πραγματοποιηθεί στην Προβλήτα Νέων Μουδανιών, σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Προποντίδας. Η εκδήλωση αποτελεί μέρος των δράσεων TASTE HALKIDIKI, που στόχο έχουν την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής και είναι μία πρωτοβουλία του προέδρου Γιάννη Κουφίδη και του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Στο 4o TASTE HALKIDIKI FESTIVAL τοπικοί παραγωγοί ελιάς, ελαιόλαδου, μελιού, τυροκομικών, αρτοποιημάτων, ζυμαρικών, κρασιών, μπίρας, αποσταγμάτων, από όλη τη Χαλκιδική, θα εκθέτουν τα προϊντα τους στους επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για αυτά, να τα γευτούν, αλλά και τα προμηθευτούν. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της μαγειρικής, σεφ από καταξιωμένα εστιατόρια της περιοχής θα μαγειρέψουν ζωντανά ιδιαίτερα πιάτα, τα οποία οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, βασισμένα σε τοπικές συνταγές και αξιοποιώντας τα προϊόντα των εκθετών. Παρουσιαστής της εκδήλωσης θα είναι ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής Κωστής Ζαφειράκης, ο οποίος με το δικό του μοναδικό τρόπο θα παρουσιάσει τους παραγωγούς και τις ζωντανές μαγειρικές επιδείξεις. 

Όπως με κάθε ευκαιρία τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, το TASTEHALKIDIKI αποτελεί θεσμό και αναδεικνύει την γαστρονομία της Χαλκιδικής, ως μια εναλλακτική μορφή τουρισμού. Μέσα από τις δράσεις του, προβάλλονται τα τοπικά προϊόντα και οι άνθρωποι πίσω από αυτά, αναδεικνύονται περιοχές τουριστικές και μη, αναβιώνουν ξεχασμένες συνταγές και έθιμα, επιμηκύνεται η τουριστική σεζόν, συνδέεται ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση και τις υπηρεσίες του τουρισμού και τελικά, ενισχύεται η οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Την υλοποίησή του προγράμματος έχει αναλάβει η εταιρεία Chef Stories, εταιρία Συμβούλων Marketing & Γαστρονομίας και Διοργάνωσης Γαστρονομικών εκδηλώσεων (www.chefstories.gr), που έχει εμπνευστεί όλο το concept, το branding, αλλά και τη διοργάνωση των δράσεων Taste Halkidiki.


Continue Reading

Trending