Connect with us

Γαστρονομία

6+1 έξυπνοι τρόποι για να εξαφανίσεις τον λεκέ από κόκκινο κρασί!

Έχεις ζήσει και εσύ την τρομακτική στιγμή όπου το κόκκινο κρασί χύνεται στο ρούχο σου, στο χαλί σου ή στο τραπεζομάντηλο σου; Ο λεκές από κόκκινο κρασί μπορεί να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης σου αφού μπορεί να αφήσει το στίγμα του για πάντα.

Αν είσαι λάτρης του κόκκινου κρασιού είναι ένα ρίσκο που παίρνεις κάθε φορά προσέχοντας τις κινήσεις σου για να μην κάνεις ζημιά. Μία απροσεξία είναι πιθανό να σε πανικοβάλει, εκτός κι αν δράσεις γρήγορα. Γνωρίζοντας ορισμένα κόλπα, θα καταφέρεις να απομακρύνεις τον λεκέ που δημιουργήθηκε ευκολότερα από όσο νόμιζες. Δώσε λοιπόν προσοχή στις επόμενες συμβουλές για να είσαι σε ετοιμότητα την επόμενη φορά που θα έχεις ένα ατύχημα με το κόκκινο κρασί.

Συγκεντρώσαμε όλους τους φυσικούς τρόπους οι οποίοι θα βοηθήσουν σημαντικά στην απομάκρυνση των κόκκινων λεκέδων. Ανακάλυψε τα μυστικά τους!

1. Λευκό κρασί

Η ανάμειξη λευκού με κόκκινο κρασί μπορεί να σου φαίνεται παράξενη, όμως πραγματικά αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική. Την στιγμή που θα χυθεί το κόκκινο κρασί στο χαλί ή το τραπεζομάντηλό σου αμέσως ρίξε πάνω στον λεκέ λίγο λευκό κρασί. Έπειτα άπλωσε ταμποναριστά ένα παχύ στρώμα μαγειρικής σόδας και άφησέ το να δράσει. Το λευκό κρασί θα εξουδετερώσει το κόκκινο χρώμα και η σόδα θα απορροφήσει την υγρασία. Κατά διαστήματα πίεσε την πάστα και ενίσχυσε την ψεκάζοντας με νερό ώστε να εισχωρήσει και να αφαιρέσει τον λεκέ. Αφού βεβαιωθείς ότι η περιοχή καθάρισε, ξέπλυνε με λίγο σαπούνι και νερό και αφαίρεσε ό,τι υπολείμματα υπάρχουν. Την ίδια δουλειά με το λευκό κρασί μπορεί να κάνει και η βότκα που θα εξαφανίσει τον λεκέ χωρίς να αφήσει ίχνος μυρωδιάς!

2. Ξύδι και σαπούνι

Το λευκό ξύδι κάνει θαύματα στην αντιμετώπιση λεκέδων από τα χαλιά και τα υφάσματα. Θα επαναφέρει το λευκό χρώμα των υφασμάτων αφού θα διώξει τις κόκκινες και μωβ αποχρώσεις που έχει αφήσει ο λεκές από κόκκινο κρασί. Αφού τοποθετήσεις το λευκό ξύδι, απευθείας καθάρισε την επιφάνεια με υγρό απορρυπαντικό ή σαπούνι. Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιήσεις ζεστό ή χλιαρό νερό. Το κρύο νερό θα φροντίσει να μην μείνουν στίγματα και σημάδια και ο λεκές θα εξαφανιστεί!

3. Αλάτι

Το κόλπο με το αλάτι προσφέρει μία προσωρινή λύση αλλά αρκετά αποτελεσματική. Μόλις γίνει λοιπόν η ζημιά και δημιουργηθεί ο λεκές από κόκκινο κρασί, με ένα καθαρό πανάκι ή απορροφητικό χαρτί κουζίνας πίεσε ελαφρά επάνω στο σημείο. Ξεκίνα από την έξω μεριά και συνέχισε στο κέντρο για να αποφύγεις την εξάπλωσή του. Μετά κάλυψε όλη την επιφάνεια με αλάτι και άφησέ το επάνω στην λεκιασμένη περιοχή. Μόλις στεγνώσει και φύγει το μεγαλύτερο μέρος, σκούπισε με την ηλεκτρική σκούπα για να απομακρύνεις τα υπολείμματα. Μπορείς να προσθέσεις και λίγο ταλκ για την απορρόφηση της υγρασίας ή αναψυκτικό με ανθρακικό όπως η σόδα. Ο συνδυασμός με το αλάτι είναι αρκετά ισχυρός και θα κάνει θαύματα.

4. Γάλα

Αν θες ο λεκές από κόκκινο κρασί να αποτελέσει παρελθόν, τότε το γάλα θα γίνει σύμμαχός σου. Μπορεί να εφαρμοστεί κάλλιστα και σε λεκέ που έχει στεγνώσει. Βούτηξε το ύφασμα μέσα σε γάλα και άφησέ το να μουσκέψει για ώρες. Όσο περισσότερο τόσο καλύτερα. Στην συνέχεια σαπούνισε με ένα πράσινο σαπούνι ή σαμπουάν και κρύο νερό. Πραγματικά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!

5. Ούζο-τσίπουρο

Κι όμως! Το ούζο ή το τσίπουρο μπορούν να σε βοηθήσουν να διώξεις τον λεκέ από το κόκκινο κρασί. Ο τρόπος είναι όμοιος με τις προηγούμενες εφαρμογές, αφού ποτίσεις το ύφασμα και το αφήσεις να δράσει, το επόμενο βήμα είναι να το καθαρίσεις στο πλυντήριο όπως συνήθως. Είναι εγγυημένο πως θα δουλέψει!

6. Αφρός ξυρίσματος

Ψέκασε με τον αφρό ολόκληρη την περιοχή του λεκέ και άπλωσέ τον καλά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Η παχύρρευστη υφή του σε συνδυασμό με τα συστατικά του, θα αποτρέψουν τον λεκέ να “εγκατασταθεί” πάνω στο ύφασμα. Για να σιγουρευτείς ότι θα τον διώξεις εντελώς μπορείς να σαπουνίσεις με ζεστό νερό και λίγο υγρό απορρυπαντικό. Ο λεκές από κόκκινο κρασί θα εξαφανιστεί σίγουρα!

7. Αμμωνία

Σε ένα δοχείο βάλε ίσα μέρη υγρού σαπουνιού και αμμωνίας. Μπορείς είτε να τρίψεις απαλά και τοπικά με ένα πανάκι βουτηγμένο στο μείγμα ή να το φτιάξεις σε μορφή σπρέι. Ψεκάζοντας, οι φυσαλίδες θα δημιουργήσουν μία αντίδραση που θα “σηκώσει” τον λεκέ με τον ίδιο τρόπο που θα δράσει το ανθρακικό που αναφέραμε προηγουμένως.

Tip #1: Άμεση δράση

Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί ο λεκές τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να μείνουν μόνιμα στίγματα. Μην τον αφήσεις να στεγνώσει και να ξεραθεί καθώς όσο παραμένει νωπή η επιφάνεια, ο λεκές θα φύγει πιο εύκολα. Είναι λοιπόν, σημαντικό να επέμβεις άμεσα για να προλάβεις τα δυσάρεστα αποτελέσματα!

Tip #2: Συνδυασμός λύσεων

Μπορεί εμείς να σου αναφέραμε όλα τα φυσικά καθαριστικά με τα οποία μπορεί να εξαλειφθεί ο λεκές από κόκκινο κρασί, όμως δεν σημαίνει ότι λειτουργούν μεμονωμένα. Το ιδανικό αποτέλεσμα μπορεί να έρθει όταν συνδυάσεις τους παραπάνω τρόπους. Δηλαδή για παράδειγμα, μπορείς αφού τοποθετήσεις το λευκό κρασί να κάνει την δουλειά του, να απλώσεις το αλάτι και έπειτα να καθαρίσεις το ύφασμα με σαπούνι ή στο πλυντήριο. Σε καμία περίπτωση όμως μην χρησιμοποιείς το στεγνωτήριο αν δεν βεβαιωθείς ότι έχεις διώξει τον λεκέ!

Tip #3: Χλωρίνη ως τελική λύση

Αν δοκίμασες όλους τους φυσικούς τρόπους αλλά ο λεκές βρίσκεται εκεί για καιρό και δεν φεύγει με τίποτα, τότε θα καταλήξεις στην χλωρίνη. Η χρήση της ενδείκνυται κυρίως για λευκά ρούχα, λευκό χαλί και τραπεζομάντιλο. Μην το δοκιμάσεις σε υφάσματα που θα ξεβάψουν και θα αλλοιωθούν τα χρώματά τους. Απλά βούτηξε το ύφασμα στην χλωρίνη για δέκα λεπτά και ξέπλυνε με ζεστό νερό.

Της: Γεωργία Γκόλφη

Πηγή: https://blog.douleutaras.gr

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

PIZZA FAN. ΝΕΑ HANGOVER BURGER ΚΑΙ BURGER ΚΑΒΟΥΡΜΑ

Δύο νέες πρωτότυπες γεύσεις, δίνουν στο γνώριμο κόσμο των απολαυστικών burger της Pizza Fan μια διαφορετική διάσταση, που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε.

Το νέο Hangover Burger φέρνει στο νου ατελείωτες νυχτερινές εξόδους, βγαλμένες από ταινία. Όταν το άλλο πρωί προσπαθείς να συνέλθεις, το Hangover Burger με πλούσιο ζουμερό μπιφτέκι, τραγανό μπέικον και αυγό είναι η πιο αποτελεσματική αλλά και γευστική επιλογή.

Αντίστοιχα, το νέο Burger Καβουρμά είναι μια πολύ νόστιμη παραδοσιακή συνταγή που κάνει δυναμικό come back. Για όσους δεν την έχουν δοκιμάσει πρόκειται για μια από τις πολύ ιδιαίτερες ελληνικές γεύσεις που όπως αποδεικνύεται, μπορεί να απογειώσει το κλασικό burger. Τι είναι; Κομματάκια μοσχαρίσιου κρέατος, τσιγαρισμένα σε πολύ σιγανή φωτιά,  που δίνουν μια γεύση εντελώς καινούργια στο burger που έχουμε όλοι συνηθίσει.

Καλοφάγωτα.

Continue Reading

Συνταγές

Cooking Class

ΕΟΣ Σάμου:

Cooking Class της διεθνούς chef Ντίνας Νικολάου με σαμιώτικα κρασιά.

Πραγματοποιήθηκε στο Yolenis (Κολωνάκι) την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το cooking class της πολυαγαπημένης σε Γαλλία και Ελλάδα σεφ Ντίνας Νικολάου με τον εύστοχο τίτλο «Γευστικό ταξίδι στη Σάμο», αφιερωμένο στα εξαιρετικά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου. Το σεμινάριο μαγειρικής τέχνης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στο Yoleni’s Flagship store στο Κολωνάκι.

Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και πολύ σύντομα, το σαμιώτικο κρασί του ΕΟΣ Σάμου με την μακρά ιστορική διαδρομή, κατόρθωσε να «σφιχτοδέσει» όχι μόνο τα αγνά υλικά των εμπνευσμένων συνταγών της  σεφ Ντίνας Νικολάου, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους σε μια φιλική παρέα!

Συνταγές απολαυστικές, καλή διάθεση, η μοναδική ποικιλία του «άσπρου μικρόρωγου Μοσχάτου Σάμου» και η χαρισματική Ντίνα Νικολάου σε στιγμές αστείρευτης γαστρονομικής τέχνης, εμπλουτισμένης με τα ξεχωριστά αρώματα και τη μοναδική φρουτώδη και ανθώδη γεύση των γλυκών, ξηρών και ημίξηρων κρασιών του ΕΟΣ Σάμου.

Παραθέτουμε παρακάτω τη συνταγή του εκπληκτικού γλυκού της βραδιάς, αχλάδια σε Samos Vin Doux με μπαχαρικά, δια χειρός Ντίνας Νικολάου.

Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτό το εύκολο στην παρασκευή γλυκό που μπορεί να στολίσει κάθε γεύμα και κάθε δείπνο και συνοδέψτε το με Samos Vin Doux του ΕΟΣ Σάμου για να κλέψετε τις εντυπώσεις και στο γιορτινό τραπέζι!

Αχλάδια σε Samos Vin Doux με μπαχαρικά=

Προετοιμασία: 10΄

Μαγείρεμα: 20΄ – 25΄

Ποσότητα: 4 μερίδες

Υλικά

2 μεγάλα αχλάδια (προτιμάμε τα μεγάλου μεγέθους με κίτρινη-καφετί φλούδα, που έχουν γλυκιά γεύση και άφθονη μαλακή σάρκα)

χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

½ λίτρο Samos Vin Doux

½ λίτρο νερό

60 γρ. καστανή ζάχαρη

1 λοβός βανίλιας τον οποίο χαράζουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε τα σποράκια

5 – 6 καρφάκια γαρίφαλο

1 αστεροειδής γλυκάνισος

1 μικρό ξυλάκι κανέλας

1 ακέρωτο πορτοκάλι, καλά πλυμένο, κομμένο σε στρογγυλές φέτες, με τη φλούδα του

Διαδικασία

Ξεφλουδίζω τα αχλάδια και τα κόβω στη μέση από το κοτσάνι προς τη βάση. Με ένα μαχαιράκι αφαιρώ με προσοχή τα κουκούτσια από κάθε κομμάτι. Περιχύνω τα αχλάδια με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το κρασί Samos Vin Doux, το νερό, τη ζάχαρη, τα σποράκια βανίλιας, τα καρφάκια γαρίφαλου, τον αστεροειδή γλυκάνισο, την κανέλα, το ξύσμα λεμονιού και τις φέτες πορτοκαλιού και ανακατεύω.

Προσθέτω τα αχλάδια, ανακατεύω προσεκτικά για να βραχούν από το μείγμα και βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Ζεσταίνω μέχρι το υγρό να πάρει μια βράση, μετριάζω τη φωτά και βράζω για 20 – 25 λεπτά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι τα αχλάδια να μαλακώσουν και να αποκτήσουν σκούρο κόκκινο-καφέ χρώμα.
Τα βγάζω προσεκτικά από την κατσαρόλα και τα απλώνω όμορφα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.

Βράζω το σιρόπι της κατσαρόλας σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρώς και να μειωθεί αρκετά. Το σουρώνω και περιχύνω τα αχλάδια. Σερβίρω με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή άλλη κρέμας της επιλογής μου.

*Η εμπορική διάθεση όλων των προϊόντων του ΕΟΣ Σάμου γίνεται από την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε.

http://samoswine.gr

 

Continue Reading

Γαστρονομία

Whisky Live

Η κορυφαία διεθνής διοργάνωση Whisky Live θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στη Θεσσαλονίκη,

την Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου,

και υπόσχεται πολλές εκπλήξεις. Το event θα φιλοξενηθεί στο Makedonia Palace

και θα δημιουργήσει μια μοναδική εμπειρία πολυτέλειας.

Όλοι οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν premium whiskies και spirits, single malts, σπάνιες εμφιαλώσεις, βραβευμένα labels, νέες κυκλοφορίες, επιλεγμένα whisky cocktails, καθώς και brands που δεν εισάγονται στην ελληνική αγορά.Φυσικά όλοι θα εντρυφήσουν στην τέχνη του food pairing, ανακαλύπτοντας συνδυασμούς γεύσεων και αρωμάτων των αγαπημένων τους labels με gourmet finger food από επιλεγμένα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και προϊόντα υψηλής ποιότητας που θα απογειώσουν την απόλαυση.

Ώρες λειτουργίας 5 μμ έως τις 11μμ

Το Whisky Live είναι responsible drinking event και στηρίζει την υπεύθυνη κατανάλωση.

Η είσοδος στην εκδήλωση επιτρέπεται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Continue Reading

Trending