Connect with us

Γαστρονομία

6+1 έξυπνοι τρόποι για να εξαφανίσεις τον λεκέ από κόκκινο κρασί!

Έχεις ζήσει και εσύ την τρομακτική στιγμή όπου το κόκκινο κρασί χύνεται στο ρούχο σου, στο χαλί σου ή στο τραπεζομάντηλο σου; Ο λεκές από κόκκινο κρασί μπορεί να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης σου αφού μπορεί να αφήσει το στίγμα του για πάντα.

Αν είσαι λάτρης του κόκκινου κρασιού είναι ένα ρίσκο που παίρνεις κάθε φορά προσέχοντας τις κινήσεις σου για να μην κάνεις ζημιά. Μία απροσεξία είναι πιθανό να σε πανικοβάλει, εκτός κι αν δράσεις γρήγορα. Γνωρίζοντας ορισμένα κόλπα, θα καταφέρεις να απομακρύνεις τον λεκέ που δημιουργήθηκε ευκολότερα από όσο νόμιζες. Δώσε λοιπόν προσοχή στις επόμενες συμβουλές για να είσαι σε ετοιμότητα την επόμενη φορά που θα έχεις ένα ατύχημα με το κόκκινο κρασί.

Συγκεντρώσαμε όλους τους φυσικούς τρόπους οι οποίοι θα βοηθήσουν σημαντικά στην απομάκρυνση των κόκκινων λεκέδων. Ανακάλυψε τα μυστικά τους!

1. Λευκό κρασί

Η ανάμειξη λευκού με κόκκινο κρασί μπορεί να σου φαίνεται παράξενη, όμως πραγματικά αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική. Την στιγμή που θα χυθεί το κόκκινο κρασί στο χαλί ή το τραπεζομάντηλό σου αμέσως ρίξε πάνω στον λεκέ λίγο λευκό κρασί. Έπειτα άπλωσε ταμποναριστά ένα παχύ στρώμα μαγειρικής σόδας και άφησέ το να δράσει. Το λευκό κρασί θα εξουδετερώσει το κόκκινο χρώμα και η σόδα θα απορροφήσει την υγρασία. Κατά διαστήματα πίεσε την πάστα και ενίσχυσε την ψεκάζοντας με νερό ώστε να εισχωρήσει και να αφαιρέσει τον λεκέ. Αφού βεβαιωθείς ότι η περιοχή καθάρισε, ξέπλυνε με λίγο σαπούνι και νερό και αφαίρεσε ό,τι υπολείμματα υπάρχουν. Την ίδια δουλειά με το λευκό κρασί μπορεί να κάνει και η βότκα που θα εξαφανίσει τον λεκέ χωρίς να αφήσει ίχνος μυρωδιάς!

2. Ξύδι και σαπούνι

Το λευκό ξύδι κάνει θαύματα στην αντιμετώπιση λεκέδων από τα χαλιά και τα υφάσματα. Θα επαναφέρει το λευκό χρώμα των υφασμάτων αφού θα διώξει τις κόκκινες και μωβ αποχρώσεις που έχει αφήσει ο λεκές από κόκκινο κρασί. Αφού τοποθετήσεις το λευκό ξύδι, απευθείας καθάρισε την επιφάνεια με υγρό απορρυπαντικό ή σαπούνι. Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιήσεις ζεστό ή χλιαρό νερό. Το κρύο νερό θα φροντίσει να μην μείνουν στίγματα και σημάδια και ο λεκές θα εξαφανιστεί!

3. Αλάτι

Το κόλπο με το αλάτι προσφέρει μία προσωρινή λύση αλλά αρκετά αποτελεσματική. Μόλις γίνει λοιπόν η ζημιά και δημιουργηθεί ο λεκές από κόκκινο κρασί, με ένα καθαρό πανάκι ή απορροφητικό χαρτί κουζίνας πίεσε ελαφρά επάνω στο σημείο. Ξεκίνα από την έξω μεριά και συνέχισε στο κέντρο για να αποφύγεις την εξάπλωσή του. Μετά κάλυψε όλη την επιφάνεια με αλάτι και άφησέ το επάνω στην λεκιασμένη περιοχή. Μόλις στεγνώσει και φύγει το μεγαλύτερο μέρος, σκούπισε με την ηλεκτρική σκούπα για να απομακρύνεις τα υπολείμματα. Μπορείς να προσθέσεις και λίγο ταλκ για την απορρόφηση της υγρασίας ή αναψυκτικό με ανθρακικό όπως η σόδα. Ο συνδυασμός με το αλάτι είναι αρκετά ισχυρός και θα κάνει θαύματα.

4. Γάλα

Αν θες ο λεκές από κόκκινο κρασί να αποτελέσει παρελθόν, τότε το γάλα θα γίνει σύμμαχός σου. Μπορεί να εφαρμοστεί κάλλιστα και σε λεκέ που έχει στεγνώσει. Βούτηξε το ύφασμα μέσα σε γάλα και άφησέ το να μουσκέψει για ώρες. Όσο περισσότερο τόσο καλύτερα. Στην συνέχεια σαπούνισε με ένα πράσινο σαπούνι ή σαμπουάν και κρύο νερό. Πραγματικά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!

5. Ούζο-τσίπουρο

Κι όμως! Το ούζο ή το τσίπουρο μπορούν να σε βοηθήσουν να διώξεις τον λεκέ από το κόκκινο κρασί. Ο τρόπος είναι όμοιος με τις προηγούμενες εφαρμογές, αφού ποτίσεις το ύφασμα και το αφήσεις να δράσει, το επόμενο βήμα είναι να το καθαρίσεις στο πλυντήριο όπως συνήθως. Είναι εγγυημένο πως θα δουλέψει!

6. Αφρός ξυρίσματος

Ψέκασε με τον αφρό ολόκληρη την περιοχή του λεκέ και άπλωσέ τον καλά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Η παχύρρευστη υφή του σε συνδυασμό με τα συστατικά του, θα αποτρέψουν τον λεκέ να “εγκατασταθεί” πάνω στο ύφασμα. Για να σιγουρευτείς ότι θα τον διώξεις εντελώς μπορείς να σαπουνίσεις με ζεστό νερό και λίγο υγρό απορρυπαντικό. Ο λεκές από κόκκινο κρασί θα εξαφανιστεί σίγουρα!

7. Αμμωνία

Σε ένα δοχείο βάλε ίσα μέρη υγρού σαπουνιού και αμμωνίας. Μπορείς είτε να τρίψεις απαλά και τοπικά με ένα πανάκι βουτηγμένο στο μείγμα ή να το φτιάξεις σε μορφή σπρέι. Ψεκάζοντας, οι φυσαλίδες θα δημιουργήσουν μία αντίδραση που θα “σηκώσει” τον λεκέ με τον ίδιο τρόπο που θα δράσει το ανθρακικό που αναφέραμε προηγουμένως.

Tip #1: Άμεση δράση

Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί ο λεκές τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να μείνουν μόνιμα στίγματα. Μην τον αφήσεις να στεγνώσει και να ξεραθεί καθώς όσο παραμένει νωπή η επιφάνεια, ο λεκές θα φύγει πιο εύκολα. Είναι λοιπόν, σημαντικό να επέμβεις άμεσα για να προλάβεις τα δυσάρεστα αποτελέσματα!

Tip #2: Συνδυασμός λύσεων

Μπορεί εμείς να σου αναφέραμε όλα τα φυσικά καθαριστικά με τα οποία μπορεί να εξαλειφθεί ο λεκές από κόκκινο κρασί, όμως δεν σημαίνει ότι λειτουργούν μεμονωμένα. Το ιδανικό αποτέλεσμα μπορεί να έρθει όταν συνδυάσεις τους παραπάνω τρόπους. Δηλαδή για παράδειγμα, μπορείς αφού τοποθετήσεις το λευκό κρασί να κάνει την δουλειά του, να απλώσεις το αλάτι και έπειτα να καθαρίσεις το ύφασμα με σαπούνι ή στο πλυντήριο. Σε καμία περίπτωση όμως μην χρησιμοποιείς το στεγνωτήριο αν δεν βεβαιωθείς ότι έχεις διώξει τον λεκέ!

Tip #3: Χλωρίνη ως τελική λύση

Αν δοκίμασες όλους τους φυσικούς τρόπους αλλά ο λεκές βρίσκεται εκεί για καιρό και δεν φεύγει με τίποτα, τότε θα καταλήξεις στην χλωρίνη. Η χρήση της ενδείκνυται κυρίως για λευκά ρούχα, λευκό χαλί και τραπεζομάντιλο. Μην το δοκιμάσεις σε υφάσματα που θα ξεβάψουν και θα αλλοιωθούν τα χρώματά τους. Απλά βούτηξε το ύφασμα στην χλωρίνη για δέκα λεπτά και ξέπλυνε με ζεστό νερό.

Της: Γεωργία Γκόλφη

Πηγή: https://blog.douleutaras.gr

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Cedric Grolet: Best Pastry Chef in the World 2018 & «Fruits» αλά ελληνικά…

«ΦΡΟΥΤΑ – Η Χρήση τους στην Ζαχαροπλαστική» είναι ο τίτλος της ελληνικής έκδοσης του ήδη best seller βιβλίουFRUITSτου Γάλλου Pastry Chef Cedric Grolet, ο οποίος βραβεύτηκε ως Best Pastry Chef in the World 2018 στο πλαίσιο της φετινής τελετή απονομής των «World’s 50 Best Restaurants», που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.

 

Το βιβλίο “FRUITS” του πολυβραβευμένου Γάλλου Pastry Chef Cedric Grolet, από την Ducasse Editions είδε το φως της δημοσιότητας το 2017 και έχει παρουσιάσει τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Φέτος, αρχές φθινοπώρου του 2018, θα κυκλοφορήσει και στην ελληνική γλώσσα από την Gastronomy Essentials, σε μετάφραση και επιμέλεια του καταξιωμένου Έλληνα Pastry Chef Δημήτρη Χρονόπουλου.

 

Λαμβάνοντας τα φρούτα ως σημείο εκκίνησης και «υπό την εντολή» μιας άλλης εμβληματικής μορφής της Γαλλικής κουζίνας, του Alain Ducasse, o πασίγνωστος σήμερα Chef Ζαχαροπλαστικής παρουσιάζει ένα βιβλίο, που ξεπερνά τη δημιουργική του διάθεση και εμπλουτίζεται με το προσωπικό στυλ του, που τον έχει καταξιώσει παγκοσμίως.

 

Η προπώληση του «ΦΡΟΥΤΑ – Η Χρήση τους στην Ζαχαροπλαστική» έχει ήδη ξεκινήσει και στη νέα αυτή ελληνική έκδοση, ο Cedric Grolet, Pastry Chef του εστιατορίου «Le Meurice» του διάσημου Γάλλου Chef Alain Ducasse (που βρίσκεται εντός του ομώνυμου ξενοδοχείου στο Παρίσι), συγκεντρώνει 100 συνταγές ζαχαροπλαστικής (cakes, cookies, eclairs…). Σε αυτές τις συνταγές αναπαράγει άψογα, 7 τύπους φρέσκων φρούτων τα οποία παρουσιάζει στο βιβλίο (ανάλογα με τον τύπο του φρούτου που πρωταγωνιστεί) σε 7 κεφάλαια: Εσπεριδοειδή / Πυρηνόκαρπα Φρούτα / Γιγαρτόκαρπα ή Μηλοειδή Φρούτα / Εξωτικά Φρούτα / Κόκκινα και μαύρα μούρα / Άγρια Φρούτα / Ξηροί καρποί και Κάρυα.

 

Τα μιμητικά επιδόρπια, που αναπαράγουν τις πρωτότυπες και παρθένες παρουσιάσεις, στις οποίες έχει μελετηθεί κάθε λεπτομέρεια, είναι δύο από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του βιβλίου, ενώ στο γευστικό μέρος κυριαρχούν η καθαρότητα και η ένταση των γεύσεων. Έτσι, επιδόρπια όπως το λεμόνι (εξώφυλλο βιβλίου), το καρύδι ή το κέικ σύκων, «υπονομεύουν» τα αρχικά φρούτα και τα ανυψώνουν σε μια αξέχαστη γευστική αλλά και οπτική εμπειρία.

 

Ο Cedric Grolet, αφού έδειξε την εξαιρετική ακρίβεια και δεξιοτεχνία του στα τεύχη 17 και 18 του παγκοσμίως γνωστού περιοδικού ζαχαροπλαστικής “So Good”, στο βιβλίο “Fruits” και κατ’ επέκταση στην ελληνική του έκδοση «ΦΡΟΥΤΑ – Η Χρήση τους στην Ζαχαροπλαστική» επιδεικνύει την εμπνευσμένη δημιουργικότητά του, η οποία αρχίζει πάντα με ένα λευκό χαρτί, πάνω στο οποίο «ζωντανεύει» τις ιδέες του, οι οποίες τελικά αναδεικνύονται σε καλλιτεχνήματα.

 

ΠΕΡΙΟΔΟΣ PRE-SALE / ΜΑΙΟΣ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Το βιβλίο «ΦΡΟΥΤΑ – Η Χρήση τους στην Ζαχαροπλαστική» απευθύνεται σε επαγγελματίες ζαχαροπλάστες και chefs και είναι μία νέα ολοκληρωμένη έκδοση στα ελληνικά, αφιερωμένη στην ανασκόπηση του κόσμου των φρούτων στη ζαχαροπλαστική και εμπνευσμένη από τη δημιουργικότητα ενός πολυβραβευμένου Pastry Chef.                         Το απαραίτητο αυτό «εργαλείο» για κάθε επαγγελματία του κλάδου θα προπωλείται μέχρι 31 Αυγούστου 2018 και στο πλαίσιο της προπώλησης του θα διατίθεται με έκπτωση, την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα που θα βρουν στο www.Cucina.gr ή στέλνοντας e-mail στο [email protected]

 

ΣXETIKA LINKS:

 

 

Continue Reading

Γαστρονομία

Παρουσίαση του βιβλίου «50 σπιτικές συνταγές με Ροδάκινα»

Ταυτιζόμενη απόλυτα με τους σκοπούς του Φεστιβάλ Ροδάκινου για την ανάδειξη του προϊόντος ως βασικού συστατικού της σύγχρονης γαστρονομίας, η αγαπημένη σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Κική Εμμανουηλίδου παρουσιάζει το βιβλίο “50 σπιτικές συνταγές με ροδάκινα”, καταθέτοντας μια νέα πρόταση στην Ελληνική γαστρονομία. Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Ιουνίου, ώρα 18:00 στο πάρκο της Ελιάς. Η εκδήλωση περιλαμβάνει Live Cooking Show, δωρεάν βιβλία για 30 τυχερούς και δωρεάν έκδοση με 10 συνταγές για όλους όσους συμμετέχουν!

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ο.Π. Συνεταιρισμών Ν.Ημαθίας κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Βέροιας κ. Βασίλης Λυκοστράτης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν.Ημαθίας κ. Δημήτρης Μάντζιος και η συγγραφέας κ. Κική Εμμανουηλίδου. Μαζί με την συγγραφέα θα μαγειρεύει ο βεροιώτης σεφ Γιώργος Μεταξάς.

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων εδώ: https://goo.gl/fhykuG

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το νέο της βιβλίο με «50 σπιτικές συνταγές με ροδάκινα» κυκλοφόρησε η γνωστή συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Κική Εμμανουηλίδου, καταθέτοντας μια νέα πρόταση στην Ελληνική γαστρονομία. Την έκδοση του βιβλίου ανέλαβε η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας με την χορηγία των εταιρειών ECONOMOTECHNIKI και NOVACERT.

Το βιβλίο που αφιερώνει η σεφ «στους παραγωγούς, στους ανθρώπους που μοχθούν για την καλλιέργεια του ροδάκινου και σ΄ αυτούς που αγωνίζονται για την καλύτερη διάθεση και προβολή αυτού του εξαιρετικού προϊόντος του τόπου μας» περιλαμβάνει μοναδικές συνταγές για σαλάτες, φαγητά και γλυκά με ροδάκινο.

«…αισθάνθηκα την βαθύτερη ανάγκη –και θεωρώ υποχρέωση μου- να δημιουργήσω μια σειρά συνταγών με ροδάκινα. Να μεταδώσω στους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας τη μοναδικότητα που προσδίδει το ροδάκινο σε πολλά πιάτα, σε συνδυασμούς που εμπνεύστηκα από την αγάπη μου για τον ευλογημένο καρπό, την εμπειρία μου από τη χρόνια ενασχόληση με τη διατροφή και την προσωπική γευστική έρευνα που έκανα, πειραματιζόμενη με ποικιλία υλικών», τονίζει η συγγραφέας στον πρόλογο της.

Η διοίκηση της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου, εξηγεί ότι «επιθυμώντας η κοινοπραξία να δώσει στο Ελληνικό καταναλωτικό κοινό μια ακόμη γευστική διάσταση του ευλογημένου φρούτου της περιοχής μας, του ροδάκινου, προχώρησε στην έκδοση του ανά χείρας βιβλίου μαγειρικής, σε συνεργασία με τη συντοπίτισσα μας, γνωστή σεφ κα Κική Εμμανουηλίδου. Φιλοδοξία μας είναι οι συνταγές που περιέχονται στο εν λόγω βιβλίο να εμπλουτίσουν τα μενού όλων των καταστημάτων εστίασης της χώρας και κυρίως της  Ημαθίας, δημιουργώντας μία τοπική διατροφική ταυτότητα, παρακινώντας τους μελλοντικούς επισκέπτες να θέλουν να έρθουν στον τόπο μας για να δοκιμάσουν φαγητά με ροδάκινο».

Continue Reading

Γαστρονομία

ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ..!!

Υλικά!!

1 κιλό κρέας χοιρινό από λαιμό κομμένο σε κύβους 
2 κρεμμύδια μεγάλα
2 καρότα
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτί κονσέρβα μανιτάρια
2 λεμόνια
λίγο κρασί για το σβήσιμο
2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ!
Αλάτι, ρίγανη, πιπέρι,4 μπαχάρια,2 δαφνόφυλλα, λίγο ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα!!

Εκτέλεση

Βάζω σκέτο το κρέας στην κατσαρόλα, μόλις φύγουν τα υγρά του το σβήνω με λίγο ξύδι,μετά ρίχνω το λάδι κόβω τα δύο κρεμμύδια,το σκόρδο,κόβω φέτες τα καρότα ρίχνω τα μανιτάρια!!

Τσιγαρίζω σβήνω με ότι κρασί έχω!!Ρίχνω αλάτι πιπέρι και ρίγανη!!

Ρίχνω νερό και σκεπάζω ,Τέλος όταν είναι έτοιμο,διαλύω δύο καλά γεμάτες κουταλιές της σούπας κορν-φλάουρ και τις ανακατεύω με χυμό από δύο λεμονιά,ρίχνω μέσα δεν ανακατεύω κουνάω την κατσαρόλα και πήζει κατευθείαν σβήνω και σερβίρω με ρύζι η πατάτες τηγανίτες!!

Aπό: Γωγώ Σαμίου

Πηγές: Η Μαγειρική Ομάδα Χρυσοχέρες/ηδεςΜαγειρεύουμε με τη Γωγώ Σαμίου

Continue Reading

Trending