Connect with us

Γαστρονομία

6+1 έξυπνοι τρόποι για να εξαφανίσεις τον λεκέ από κόκκινο κρασί!

Έχεις ζήσει και εσύ την τρομακτική στιγμή όπου το κόκκινο κρασί χύνεται στο ρούχο σου, στο χαλί σου ή στο τραπεζομάντηλο σου; Ο λεκές από κόκκινο κρασί μπορεί να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης σου αφού μπορεί να αφήσει το στίγμα του για πάντα.

Αν είσαι λάτρης του κόκκινου κρασιού είναι ένα ρίσκο που παίρνεις κάθε φορά προσέχοντας τις κινήσεις σου για να μην κάνεις ζημιά. Μία απροσεξία είναι πιθανό να σε πανικοβάλει, εκτός κι αν δράσεις γρήγορα. Γνωρίζοντας ορισμένα κόλπα, θα καταφέρεις να απομακρύνεις τον λεκέ που δημιουργήθηκε ευκολότερα από όσο νόμιζες. Δώσε λοιπόν προσοχή στις επόμενες συμβουλές για να είσαι σε ετοιμότητα την επόμενη φορά που θα έχεις ένα ατύχημα με το κόκκινο κρασί.

Συγκεντρώσαμε όλους τους φυσικούς τρόπους οι οποίοι θα βοηθήσουν σημαντικά στην απομάκρυνση των κόκκινων λεκέδων. Ανακάλυψε τα μυστικά τους!

1. Λευκό κρασί

Η ανάμειξη λευκού με κόκκινο κρασί μπορεί να σου φαίνεται παράξενη, όμως πραγματικά αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική. Την στιγμή που θα χυθεί το κόκκινο κρασί στο χαλί ή το τραπεζομάντηλό σου αμέσως ρίξε πάνω στον λεκέ λίγο λευκό κρασί. Έπειτα άπλωσε ταμποναριστά ένα παχύ στρώμα μαγειρικής σόδας και άφησέ το να δράσει. Το λευκό κρασί θα εξουδετερώσει το κόκκινο χρώμα και η σόδα θα απορροφήσει την υγρασία. Κατά διαστήματα πίεσε την πάστα και ενίσχυσε την ψεκάζοντας με νερό ώστε να εισχωρήσει και να αφαιρέσει τον λεκέ. Αφού βεβαιωθείς ότι η περιοχή καθάρισε, ξέπλυνε με λίγο σαπούνι και νερό και αφαίρεσε ό,τι υπολείμματα υπάρχουν. Την ίδια δουλειά με το λευκό κρασί μπορεί να κάνει και η βότκα που θα εξαφανίσει τον λεκέ χωρίς να αφήσει ίχνος μυρωδιάς!

2. Ξύδι και σαπούνι

Το λευκό ξύδι κάνει θαύματα στην αντιμετώπιση λεκέδων από τα χαλιά και τα υφάσματα. Θα επαναφέρει το λευκό χρώμα των υφασμάτων αφού θα διώξει τις κόκκινες και μωβ αποχρώσεις που έχει αφήσει ο λεκές από κόκκινο κρασί. Αφού τοποθετήσεις το λευκό ξύδι, απευθείας καθάρισε την επιφάνεια με υγρό απορρυπαντικό ή σαπούνι. Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιήσεις ζεστό ή χλιαρό νερό. Το κρύο νερό θα φροντίσει να μην μείνουν στίγματα και σημάδια και ο λεκές θα εξαφανιστεί!

3. Αλάτι

Το κόλπο με το αλάτι προσφέρει μία προσωρινή λύση αλλά αρκετά αποτελεσματική. Μόλις γίνει λοιπόν η ζημιά και δημιουργηθεί ο λεκές από κόκκινο κρασί, με ένα καθαρό πανάκι ή απορροφητικό χαρτί κουζίνας πίεσε ελαφρά επάνω στο σημείο. Ξεκίνα από την έξω μεριά και συνέχισε στο κέντρο για να αποφύγεις την εξάπλωσή του. Μετά κάλυψε όλη την επιφάνεια με αλάτι και άφησέ το επάνω στην λεκιασμένη περιοχή. Μόλις στεγνώσει και φύγει το μεγαλύτερο μέρος, σκούπισε με την ηλεκτρική σκούπα για να απομακρύνεις τα υπολείμματα. Μπορείς να προσθέσεις και λίγο ταλκ για την απορρόφηση της υγρασίας ή αναψυκτικό με ανθρακικό όπως η σόδα. Ο συνδυασμός με το αλάτι είναι αρκετά ισχυρός και θα κάνει θαύματα.

4. Γάλα

Αν θες ο λεκές από κόκκινο κρασί να αποτελέσει παρελθόν, τότε το γάλα θα γίνει σύμμαχός σου. Μπορεί να εφαρμοστεί κάλλιστα και σε λεκέ που έχει στεγνώσει. Βούτηξε το ύφασμα μέσα σε γάλα και άφησέ το να μουσκέψει για ώρες. Όσο περισσότερο τόσο καλύτερα. Στην συνέχεια σαπούνισε με ένα πράσινο σαπούνι ή σαμπουάν και κρύο νερό. Πραγματικά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!

5. Ούζο-τσίπουρο

Κι όμως! Το ούζο ή το τσίπουρο μπορούν να σε βοηθήσουν να διώξεις τον λεκέ από το κόκκινο κρασί. Ο τρόπος είναι όμοιος με τις προηγούμενες εφαρμογές, αφού ποτίσεις το ύφασμα και το αφήσεις να δράσει, το επόμενο βήμα είναι να το καθαρίσεις στο πλυντήριο όπως συνήθως. Είναι εγγυημένο πως θα δουλέψει!

6. Αφρός ξυρίσματος

Ψέκασε με τον αφρό ολόκληρη την περιοχή του λεκέ και άπλωσέ τον καλά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Η παχύρρευστη υφή του σε συνδυασμό με τα συστατικά του, θα αποτρέψουν τον λεκέ να “εγκατασταθεί” πάνω στο ύφασμα. Για να σιγουρευτείς ότι θα τον διώξεις εντελώς μπορείς να σαπουνίσεις με ζεστό νερό και λίγο υγρό απορρυπαντικό. Ο λεκές από κόκκινο κρασί θα εξαφανιστεί σίγουρα!

7. Αμμωνία

Σε ένα δοχείο βάλε ίσα μέρη υγρού σαπουνιού και αμμωνίας. Μπορείς είτε να τρίψεις απαλά και τοπικά με ένα πανάκι βουτηγμένο στο μείγμα ή να το φτιάξεις σε μορφή σπρέι. Ψεκάζοντας, οι φυσαλίδες θα δημιουργήσουν μία αντίδραση που θα “σηκώσει” τον λεκέ με τον ίδιο τρόπο που θα δράσει το ανθρακικό που αναφέραμε προηγουμένως.

Tip #1: Άμεση δράση

Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί ο λεκές τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να μείνουν μόνιμα στίγματα. Μην τον αφήσεις να στεγνώσει και να ξεραθεί καθώς όσο παραμένει νωπή η επιφάνεια, ο λεκές θα φύγει πιο εύκολα. Είναι λοιπόν, σημαντικό να επέμβεις άμεσα για να προλάβεις τα δυσάρεστα αποτελέσματα!

Tip #2: Συνδυασμός λύσεων

Μπορεί εμείς να σου αναφέραμε όλα τα φυσικά καθαριστικά με τα οποία μπορεί να εξαλειφθεί ο λεκές από κόκκινο κρασί, όμως δεν σημαίνει ότι λειτουργούν μεμονωμένα. Το ιδανικό αποτέλεσμα μπορεί να έρθει όταν συνδυάσεις τους παραπάνω τρόπους. Δηλαδή για παράδειγμα, μπορείς αφού τοποθετήσεις το λευκό κρασί να κάνει την δουλειά του, να απλώσεις το αλάτι και έπειτα να καθαρίσεις το ύφασμα με σαπούνι ή στο πλυντήριο. Σε καμία περίπτωση όμως μην χρησιμοποιείς το στεγνωτήριο αν δεν βεβαιωθείς ότι έχεις διώξει τον λεκέ!

Tip #3: Χλωρίνη ως τελική λύση

Αν δοκίμασες όλους τους φυσικούς τρόπους αλλά ο λεκές βρίσκεται εκεί για καιρό και δεν φεύγει με τίποτα, τότε θα καταλήξεις στην χλωρίνη. Η χρήση της ενδείκνυται κυρίως για λευκά ρούχα, λευκό χαλί και τραπεζομάντιλο. Μην το δοκιμάσεις σε υφάσματα που θα ξεβάψουν και θα αλλοιωθούν τα χρώματά τους. Απλά βούτηξε το ύφασμα στην χλωρίνη για δέκα λεπτά και ξέπλυνε με ζεστό νερό.

Της: Γεωργία Γκόλφη

Πηγή: https://blog.douleutaras.gr

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 

Τα κρασιά των νησιών του Αιγαίου Πελάγους θα παρουσιάσουν στο αθηναϊκό κοινό οι παραγωγοί τους, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, στην Αίγλη Ζαππείου (δίπλα στο  Ζάππειο Μέγαρο). Η εκδήλωση γευσιγνωσίας, όπου συμμετέχουν οινοποιεία των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, διεξάγεται με ελεύθερη είσοδο, 14:00 έως 20:00 για τους οινόφιλους και 12:00 έως 14:00 αποκλειστικά για επαγγελματίες.

Παρουσιάζονται κρασιά από 12 νησιά (Ικαρία, Κω, Λέσβο, Λήμνο, Μήλο, Πάρο, Σάμο, Σαντορίνη, Σίκινο, Ρόδο, Τήνο και Χίο) και τα εξής 29 οινοποιεία, μικρά ή μεγαλύτερα, νέα ή καθιερωμένα: Αμπελώνες Αφιανέ, Αμπελώνες Βαπτιστή, Αμπελώνες Tριανταφυλλόπουλου, Αριούσιος Οινοποιητική, Asteras Winery, Artemis Karamolegos Winery, Avantis Santorini, Cair Rhodes, Canava Roussos, ΕΟΣ Σάμου, Kάναβα Χρυσού-Τσέλεπου, Κτήμα Μωραΐτη, Κτήμα Χατζηγεωργίου, Limnos Organic Wines, Μεθυμναίος Οίνος, Milos Cave Winery Kostantakis, Monte Cherchi, Μπουτάρη Οινοποιητική, Νόπερα Οινοποιητική, Οινοποιείο Βακάκη, Οινοποιείο Βενετσάνου, Οινοποιείο Γκαράλη, Οινοποιείο Μάναλη, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Οινοποιία Γαβαλά, Οινοποιία Τσαντίρη, Οινοφόρος Λέσβου, Santo Wines, Vassaltis Vineyards.

Στην εκδήλωση θα υπάρχουν κρασιά από σπάνιες, γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, που αποτελούν ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του νησιωτικού αμπελώνα της χώρας. Επιπλέον, συμμετέχουν οινοποιεία που σπάνια παρουσιάζουν την παραγωγή τους στην Αθήνα, με λευκούς οίνους, που όντως υπερτερούν σε όγκο και σε αριθμό ετικετών των ερυθρών και των ερυθρωπών. Ωστόσο, τα νησιά του Αιγαίου έχουν παράδοση και στην παραγωγή ερυθρών οίνων, από παραδοσιακές ποικιλίες αμπέλου όπως η μανδηλαριά, το μαυροτράγανο και το φωκιανό. Η ευρύτερη αυτή νησιωτική περιοχή φημίζεται επίσης για τα γλυκά κρασιά της, μερικά εκ των οποίων είναι παγκόσμιας κλάσης, όπως τα Μοσχάτα Σάμου και Λήμνου και το Vinsanto από τη Σαντορίνη.

Τέλος, δύο ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν την εκδήλωση για τα κρασιά του Αιγαίου: η πρώτη είναι ένα εργαστήριο για τα γλυκά κρασιά, για τα οποία τα νησιά του Αιγαίου φημίζονται. Η δεύτερη είναι μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «κρασί και ψάρι», όπου θα εξεταστεί κατά πόσο μπορούμε να μιλάμε για «αρμονία στη γεύση» μεταξύ συγκεκριμένων ψαριών και κρασιών, ανάλογα με το γευστικό προφίλ του καθενός και πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο περαιτέρω προώθησης για τα αιγαιοπελαγίτικα κρασιά.

Πληροφορίες: [email protected]

Continue Reading

Γαστρονομία

BARILLA PASTA WORLD CHAMPIONSHIP

 18 «μαέστροι» από το χώρο της παγκόσμιας γαστρονομίας διαγωνίζονται

για τον τίτλο του Master of Pasta

Το Pasta World Championship της διάσημης και πολυαγαπημένης Ιταλικής μάρκας ζυμαρικών Barilla επιστρέφει στις 24 – 25 Οκτωβρίου και υπόσχεται να σου…γαργαλίσει τον ουρανίσκο! Για 7η συνεχόμενη χρονιά, 18 ταλαντούχοι σεφ ηλικίας μέχρι 35 ετών θα λάβουν μέρος στη διήμερη, γαστριμαργική πρόκληση, μέσα απο την οποία θα αναδειχθεί ο επόμενος Master of Pasta.

Οι 18 επιλεγμένοι υποψήφιοι καλούνται όχι μόνο να έρθουν αντιμέτωποι με την πρόκληση ενός ανατρεπτικού πιάτου αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό, ενώ το γευστικό παζλ της κριτικής επιτροπής θα συμπληρώνουν εμβληματικοί σεφ και καταξιωμένες προσωπικότητες της γαστρονομίας. Η επιλογή του νικητή θα γίνει με γνώμονα την πρωτοτυπία, το στήσιμο του πιάτου, και φυσικά τη μαγειρική δεξιοτεχνία, μέσα απο τρεις- κυριολεκτικά καυτές- δοκιμασίες.

Την Ελλάδα, θα εκπροσωπήσει στο φετινό Pasta World Championship ένας από τους πιο χαρισματικούς σεφ της γενιάς του, ο Σταμάτης Μισομικές, ο οποίος θα κληθεί να μοιραστεί τις υψηλού επιπέδου γνώσεις του, πειραματιζόμενος με παραδοσιακές συνταγές και τοπικά προϊόντα.

 

EAT POSITIVE

Ο βασικός άξονας του φετινού Pasta World Championship επικεντρώνεται γύρω από την ιδέα «Eat Positive», σε μια προσπάθεια της Barilla να συμβάλλει στην προώθηση της σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Σε αυτό το πλαίσιο, οι 18 συμμετέχοντες θα κληθούν να διαδώσουν αυτή τη φιλοσοφία, δημιουργώντας πιάτα που υιοθετούν το μοντέλο της υγιεινής διατροφής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Pasta World Championship μπείτε στο: www.pastaworldchampionship.com

Continue Reading

Γαστρονομία

5η Έκθεση «Ζυθογνωσία»

Προ των πυλών η έκθεση Microbreweries, Craft & Premium Beers

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τη φετινή, 5η διοργάνωση της Ζυθογνωσίας, της μοναδικής έκθεσης στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένη στις χειροποίητες (craft) μπίρες και σε άλλες μπίρες υψηλής ποιότητας. Η Ζυθογνωσία (13 & 14 Οκτωβρίου 2018, 12:00 – 21:00 στο Ζάππειο Μέγαρο), πιστή στο μοντέλο που η ίδια καθιέρωσε, συνεχίζει να εστιάζει στη δοκιμή και όχι στην κατανάλωση μπίρας, παρουσιάζοντας και φέτος τις καλύτερες μικροζυθοποιίες της Ελλάδας, καθώς και πλήθος ξένων, μαζί με πολλές… ζυθικές και όχι μόνο εκπλήξεις!

Εξαρχής, η Ζυθογνωσία ασχολήθηκε σοβαρά με τη μπίρα υψηλής ποιότητας και δη τη χειροποίητη, αντιμετωπίζοντάς την ως ποτό ανάλογης σημασίας. Όπως ακριβώς κάνουν και οι μικροζυθοποιοί ανά τον κόσμο, η «επανάσταση» των οποίων έφτασε τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, συμπαρασύροντας πλήθος ζυθόφιλων. Άλλωστε, η παθιασμένη επισκεψιμότητα αυτών απογείωσε κυριολεκτικά την έκθεση τις τελευταίες δύο χρονιές.

Φέτος η Ζυθογνωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερες ζυθοποιίες από ποτέ (πάνω από 40), κάποιες από τις οποίες εμφανίζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, όπως οι δανέζικη Dry & Bitter και η γαλλική Brasserie Saint Germain. Πολλές ελληνικές μικροζυθοποιίες κάνουν το ντεμπούτο τους στη φετινή έκθεση, έχοντας ιδρυθεί πρόσφατα. Αυτές, αλλά και οι παλαιότερες, φέρνουν στην έκθεση νέες συνταγές μπίρας πλάι σε κλασικές, καθιερωμένες ή και σπάνιες μπίρες. Εξάλλου, η Ζυθογνωσία συγκεντρώνει φέτος και τις περισσότερες μπίρες από ποτέ, πάνω από 150.

Πιστή στην παράδοση που η ίδια η έκθεση θεμελίωσε, φέρνει και φέτος στην Ελλάδα δύο κορυφαίους δημοσιογράφους μπίρας, τους πασίγνωστους στο εν λόγω χώρο Roger Protz και Βοris Georgiev, από την Αγγλία και τη Γερμανία, αντίστοιχα, για να ανακαλύψουν την ελληνική παραγωγή και να διαδώσουν τα νέα της στο εξωτερικό. Θα παραμείνουν, μάλιστα, στη χώρα μας περισσότερες ημέρες, ώστε να επισκεφθούν ελληνικές μικροζυθοποιίες.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το απόλυτα ταιριαστό με μπίρα φαγητό της έκθεσης: BBQ του Αμερικανικού Νότου, όπως και πέρυσι, από την καντίνα των Po’Boys, με νέα burgers, τάκος, κρεατικά και συνοδευτικά. Φέτος με ένα επιπλέον εργαλείο, ένα ειδικού σχεδιασμού ξυλόφουρνο (roaster), που αργοψήνει τα κρεατικά πλάι στο επίσης ειδικό καπνιστήριο (smoker), όπου αυτά παίρνουν τον ιδιαίτερο, καπνιστό χαρακτήρα τους. Για τα εκτός φαγητού διαλείμματα ανάμεσα στις δοκιμές μπίρας ενδείκνυνται τα εξαιρετικά χαρμάνια καφέ του  The Underdog, από τους πολυβραβευμένους baristas του, ενώ περισσότερες από 100 μπίρες θα διατίθενται προς πώληση στο pop-up ζυθοπωλείο τής Cava di Patsi, στην έξοδο της έκθεσης, για κατανάλωση στο σπίτι.

Continue Reading

Trending