Connect with us

Γαστρονομία

6+1 έξυπνοι τρόποι για να εξαφανίσεις τον λεκέ από κόκκινο κρασί!

Έχεις ζήσει και εσύ την τρομακτική στιγμή όπου το κόκκινο κρασί χύνεται στο ρούχο σου, στο χαλί σου ή στο τραπεζομάντηλο σου; Ο λεκές από κόκκινο κρασί μπορεί να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης σου αφού μπορεί να αφήσει το στίγμα του για πάντα.

Αν είσαι λάτρης του κόκκινου κρασιού είναι ένα ρίσκο που παίρνεις κάθε φορά προσέχοντας τις κινήσεις σου για να μην κάνεις ζημιά. Μία απροσεξία είναι πιθανό να σε πανικοβάλει, εκτός κι αν δράσεις γρήγορα. Γνωρίζοντας ορισμένα κόλπα, θα καταφέρεις να απομακρύνεις τον λεκέ που δημιουργήθηκε ευκολότερα από όσο νόμιζες. Δώσε λοιπόν προσοχή στις επόμενες συμβουλές για να είσαι σε ετοιμότητα την επόμενη φορά που θα έχεις ένα ατύχημα με το κόκκινο κρασί.

Συγκεντρώσαμε όλους τους φυσικούς τρόπους οι οποίοι θα βοηθήσουν σημαντικά στην απομάκρυνση των κόκκινων λεκέδων. Ανακάλυψε τα μυστικά τους!

1. Λευκό κρασί

Η ανάμειξη λευκού με κόκκινο κρασί μπορεί να σου φαίνεται παράξενη, όμως πραγματικά αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική. Την στιγμή που θα χυθεί το κόκκινο κρασί στο χαλί ή το τραπεζομάντηλό σου αμέσως ρίξε πάνω στον λεκέ λίγο λευκό κρασί. Έπειτα άπλωσε ταμποναριστά ένα παχύ στρώμα μαγειρικής σόδας και άφησέ το να δράσει. Το λευκό κρασί θα εξουδετερώσει το κόκκινο χρώμα και η σόδα θα απορροφήσει την υγρασία. Κατά διαστήματα πίεσε την πάστα και ενίσχυσε την ψεκάζοντας με νερό ώστε να εισχωρήσει και να αφαιρέσει τον λεκέ. Αφού βεβαιωθείς ότι η περιοχή καθάρισε, ξέπλυνε με λίγο σαπούνι και νερό και αφαίρεσε ό,τι υπολείμματα υπάρχουν. Την ίδια δουλειά με το λευκό κρασί μπορεί να κάνει και η βότκα που θα εξαφανίσει τον λεκέ χωρίς να αφήσει ίχνος μυρωδιάς!

2. Ξύδι και σαπούνι

Το λευκό ξύδι κάνει θαύματα στην αντιμετώπιση λεκέδων από τα χαλιά και τα υφάσματα. Θα επαναφέρει το λευκό χρώμα των υφασμάτων αφού θα διώξει τις κόκκινες και μωβ αποχρώσεις που έχει αφήσει ο λεκές από κόκκινο κρασί. Αφού τοποθετήσεις το λευκό ξύδι, απευθείας καθάρισε την επιφάνεια με υγρό απορρυπαντικό ή σαπούνι. Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιήσεις ζεστό ή χλιαρό νερό. Το κρύο νερό θα φροντίσει να μην μείνουν στίγματα και σημάδια και ο λεκές θα εξαφανιστεί!

3. Αλάτι

Το κόλπο με το αλάτι προσφέρει μία προσωρινή λύση αλλά αρκετά αποτελεσματική. Μόλις γίνει λοιπόν η ζημιά και δημιουργηθεί ο λεκές από κόκκινο κρασί, με ένα καθαρό πανάκι ή απορροφητικό χαρτί κουζίνας πίεσε ελαφρά επάνω στο σημείο. Ξεκίνα από την έξω μεριά και συνέχισε στο κέντρο για να αποφύγεις την εξάπλωσή του. Μετά κάλυψε όλη την επιφάνεια με αλάτι και άφησέ το επάνω στην λεκιασμένη περιοχή. Μόλις στεγνώσει και φύγει το μεγαλύτερο μέρος, σκούπισε με την ηλεκτρική σκούπα για να απομακρύνεις τα υπολείμματα. Μπορείς να προσθέσεις και λίγο ταλκ για την απορρόφηση της υγρασίας ή αναψυκτικό με ανθρακικό όπως η σόδα. Ο συνδυασμός με το αλάτι είναι αρκετά ισχυρός και θα κάνει θαύματα.

4. Γάλα

Αν θες ο λεκές από κόκκινο κρασί να αποτελέσει παρελθόν, τότε το γάλα θα γίνει σύμμαχός σου. Μπορεί να εφαρμοστεί κάλλιστα και σε λεκέ που έχει στεγνώσει. Βούτηξε το ύφασμα μέσα σε γάλα και άφησέ το να μουσκέψει για ώρες. Όσο περισσότερο τόσο καλύτερα. Στην συνέχεια σαπούνισε με ένα πράσινο σαπούνι ή σαμπουάν και κρύο νερό. Πραγματικά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!

5. Ούζο-τσίπουρο

Κι όμως! Το ούζο ή το τσίπουρο μπορούν να σε βοηθήσουν να διώξεις τον λεκέ από το κόκκινο κρασί. Ο τρόπος είναι όμοιος με τις προηγούμενες εφαρμογές, αφού ποτίσεις το ύφασμα και το αφήσεις να δράσει, το επόμενο βήμα είναι να το καθαρίσεις στο πλυντήριο όπως συνήθως. Είναι εγγυημένο πως θα δουλέψει!

6. Αφρός ξυρίσματος

Ψέκασε με τον αφρό ολόκληρη την περιοχή του λεκέ και άπλωσέ τον καλά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Η παχύρρευστη υφή του σε συνδυασμό με τα συστατικά του, θα αποτρέψουν τον λεκέ να “εγκατασταθεί” πάνω στο ύφασμα. Για να σιγουρευτείς ότι θα τον διώξεις εντελώς μπορείς να σαπουνίσεις με ζεστό νερό και λίγο υγρό απορρυπαντικό. Ο λεκές από κόκκινο κρασί θα εξαφανιστεί σίγουρα!

7. Αμμωνία

Σε ένα δοχείο βάλε ίσα μέρη υγρού σαπουνιού και αμμωνίας. Μπορείς είτε να τρίψεις απαλά και τοπικά με ένα πανάκι βουτηγμένο στο μείγμα ή να το φτιάξεις σε μορφή σπρέι. Ψεκάζοντας, οι φυσαλίδες θα δημιουργήσουν μία αντίδραση που θα “σηκώσει” τον λεκέ με τον ίδιο τρόπο που θα δράσει το ανθρακικό που αναφέραμε προηγουμένως.

Tip #1: Άμεση δράση

Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί ο λεκές τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να μείνουν μόνιμα στίγματα. Μην τον αφήσεις να στεγνώσει και να ξεραθεί καθώς όσο παραμένει νωπή η επιφάνεια, ο λεκές θα φύγει πιο εύκολα. Είναι λοιπόν, σημαντικό να επέμβεις άμεσα για να προλάβεις τα δυσάρεστα αποτελέσματα!

Tip #2: Συνδυασμός λύσεων

Μπορεί εμείς να σου αναφέραμε όλα τα φυσικά καθαριστικά με τα οποία μπορεί να εξαλειφθεί ο λεκές από κόκκινο κρασί, όμως δεν σημαίνει ότι λειτουργούν μεμονωμένα. Το ιδανικό αποτέλεσμα μπορεί να έρθει όταν συνδυάσεις τους παραπάνω τρόπους. Δηλαδή για παράδειγμα, μπορείς αφού τοποθετήσεις το λευκό κρασί να κάνει την δουλειά του, να απλώσεις το αλάτι και έπειτα να καθαρίσεις το ύφασμα με σαπούνι ή στο πλυντήριο. Σε καμία περίπτωση όμως μην χρησιμοποιείς το στεγνωτήριο αν δεν βεβαιωθείς ότι έχεις διώξει τον λεκέ!

Tip #3: Χλωρίνη ως τελική λύση

Αν δοκίμασες όλους τους φυσικούς τρόπους αλλά ο λεκές βρίσκεται εκεί για καιρό και δεν φεύγει με τίποτα, τότε θα καταλήξεις στην χλωρίνη. Η χρήση της ενδείκνυται κυρίως για λευκά ρούχα, λευκό χαλί και τραπεζομάντιλο. Μην το δοκιμάσεις σε υφάσματα που θα ξεβάψουν και θα αλλοιωθούν τα χρώματά τους. Απλά βούτηξε το ύφασμα στην χλωρίνη για δέκα λεπτά και ξέπλυνε με ζεστό νερό.

Της: Γεωργία Γκόλφη

Πηγή: https://blog.douleutaras.gr

Continue Reading

Συνταγές

Κριθαρότο γαρίδας με λεμονόχορτο

Μια γευστική δημιουργία που γίνεται εύκολα και είναι από όλους καλοδεχούμενη. Οι φρέσκες γαρίδες κάνουν τη διαφορά … Το σίγουρο είναι ότι είναι ένα πιάτο που ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Χρόνος παρασκευής: 25 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα

600 γρ. γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες

440 γρ. κριθαράκι

50 ml. ελαιόλαδο

1 καρότο μικρό, κομμένο σε καρέ

1 μεγάλο κρεμμύδι μικρό, κομμένο σε καρέ

1 σκελίδα σκόρδου, κομμένο σε καρέ

100 ml λευκό κρασί ξηρό

400 γρ. τριμμένες ντομάτες

1 φινόκιο μικρό,  κομμένο σε καρέ

100 γρ  λεμονόχορτο

1 ½  λίτρο μπισκ γαρίδας

Μισό λίτρο ζωμό λαχανικών

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

20 γρ. κόλιανδρο

6 κ.σ.  τυρί “Σαν Μιχάλη”

3 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά με τις γαρίδες για 3 λεπτά.

Αποσύρουμε τις γαρίδες και τις κρατάμε ζεστές σε ένα σκεπασμένο σκεύος.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Βάζουμε τις ντομάτες στο τηγάνι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας σιγά σιγά τους ζωμούς.

Προσθέτουμε το κριθαράκι και βράζουμε για 12 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα, για να μην πιάσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με το τυρί, το βούτυρο προσθέτουμε τον κόλινδρο, το λεμονόχορτο και αν χρειαστεί ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε ελαφρά.

Τέλος, βάζουμε το ξύσμα από 1 πορτοκάλι και σερβίρουμε σε 2 λεπτά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Γαστρονομία

Flan Parisien

Mια γλυκιά δημιουργία της ταλαντούχας Νικολέτας Τσαλίκη, που είναι Pastry chef και συνιδιοκτήτρια του νέου εστιατορίου ΑΜΕΝ, που μόλις σε ένα μήνα έχει γίνει word-of-mouth στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας.

Yλικά για 4 άτομα

580 ml. γάλα πλήρες 3,5%

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

45 γρ. κορν φλάουρ

200 γρ αυγά φρέσκα

10 γρ. βανίλια

1 πρέζα αλάτι

Για τα φύλλα

4 κομμάτια φύλλα κρούστας με ελαιόλαδο

Ζάχαρη κρυσταλλική

Βούτυρο

Kανέλα Κεϋλάνης, προαιρετικά


Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να αναδυθούν τα αρώματά της.

Σε ένα μπολ βάζουμε το κόρν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κρέμα γάλακτος να ομογενοποιηθεί ανακατεύοντας ελαφρά.

Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε.

Ενσωματώνουμε το μείγμα της κρέμας και αυγών σιγά σιγά στο γάλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να έχουμε μια πλούσια κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το φύλλο κρούστας

Σε μια μεταλλική φόρμα απλώνουμε το φύλλο κρούστας, έπειτα το πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και το ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα 3 φύλλα και τελειώνουμε μόνο με βούτυρο στην τελική στρώση.

Έπειτα αδειάζουμε την κρέμα στη φόρμα, πρέπει να φτάνει 1 εκατοστό κάτω από το χείλος.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175οC για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και ξεφορμάρουμε.

Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη.

Διακοσμούμε με αρωματικά κλαράκια και κανέλα προαιρετικά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Γαστρονομία

Διατροφικό Ταξίδι στην Ελλάδα

Η Ελλάδα εκτός από τα όμορφα τοπία της κρύβει και πολλούς γαστρονομικούς θησαυρούς. Σε κάθε γωνιά της μπορεί κανείς να απολαύσει τα τοπικά προϊόντα και να γευτεί τα παραδοσιακά πιάτα της.

Μέσα στα χρόνια, έχω επισκεφθεί και γευτεί από η κουζίνα αρκετών πόλεων της Ελλάδας, για αυτό κατέγραψα εν συντομεία τις διατροφικές επιλογές των κατοίκων των περιοχών στις οποίες βρέθηκα, αλλά και από αυτές που δεν έχω βρεθεί (ακόμη!).

Προβολή

Σας τις παραθέτω ώστε να πάρετε και εσείς μια γεύση από αυτό το Διατροφικό Ταξίδι!

Βέροια

Τοπικά προϊόντα

Η Βέροια λόγω του μικροκλίματος της παράγει πολλά τοπικά προιόντα όπως φρούτα και συγκεκριμένα ροδάκινα, βραβευμένα κρασιά, τυρί, μοσχάρι και άλλα. Ενώ παλαιότερα παρήγαγε άφθονο σουσάμι, σουσαμέλαιο και ταχίνι.

Παραδοσιακό πιάτο

Παραδοσιακό της πιάτο αποτελεί ένα πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία φαγητό, ο φασουλονταβάς, δηλαδή φασόλια μαγειρεμένα στον νταβά, ένα χαρακτηριστικό σκεύος.

Γλυκό

Φυσικά δεν λείπει και το γλυκό που δεν είναι άλλο από το φημισμένο ρεβανί.

Σύρος

Η Σύρος είναι ένα νησί με πλούσια γαστρονομία. Η κουζίνα της συνδυάζει διαφορετικές ομάδες τροφίμων όπως φρούτα με χαρακτηριστικό το φραγκόσυκο, λαχανικά αλλά και κρέατα και γαλακτοκομικά.

Τοπικά προϊόντα

Από τα γαλακτοκομικά ξεχωρίζει το Π.Ο.Π Σαν Μιχάλη το οποίο είναι κίτρινο τυρί που παράγεται από αγελαδινό γάλα.

Από τα πιο διάσημα προιόντα του νησιού είναι τα λουκούμια και οι χαλβαδόπιτες, ενώ ιδανική επιλογή για σνακ αποτελούν οι παστελαριές της Σύρου δηλαδή αποξηραμένα σύκα με καρύδια.

Αλεξανδρούπολη

Η κουζίνα της Αλεξανδρούπολης είναι πολύ ενδιαφέρουσα καθώς κατά τη διάρκεια του χρόνου έχει ενσωματώσει υλικά και συνήθειες τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση.

Πίτες

Την τιμητική τους έχουν οι πίτες, όπως η σουσαμόπιτα, η σαρακατσάνικη τυρόπιτα και η μηλίνα που είναι επίσης τυρόπιτα.

Μαγειρική

Τα φρούτα συμπεριλαμβάνονται αρκετά στα αλεξανδρουπολίτικα μαγειρέματα κυρίως μαζί με κρέας, το ίδιο και τα λαχανικά. Ενώ δεν λείπει και το ψάρι καθώς η περιοχή ενδείκνυται για ψάρεμα λόγω της παραθαλάσσιας θέσης της.

Ζάκυνθος

Η Ζακυνθινή κουζίνα βασίζεται κυρίως στη μεσογειακή. Η επίδραση της ιταλικής κουζίνας είναι δεδομένη. Υλικά όπως το ελαιόλαδο, η ντομάτα, το σκόρδο, το λεμόνι και τα αρωματικά χόρτα κυριαρχούν.

Παραδοσιακά πιάτα

Το πιο χαρακτηριστικό ζακυνθινό πιάτο είναι το λεγόμενο ¨σάρτσα¨, ένα φαγητό κατσαρόλας από κρέας βοδινό ή μοσχαρίσιο. Ακόμα ένα ιδιαίτερο πιάτο είναι το σκορδοστούμπι το οποίο φτιάχνεται κυρίως από μελιτζάνες και πολύ σκόρδο.

Γλυκό

Ενώ, τo παραδοσιακό γλυκό τους το μαντολάτο που συντίθεται από αμύγδαλα, μέλι, λίγη ζάχαρη και ασπράδι αυγού αποτελεί μια θρεπτική επιλογή για σνακ.

Κομοτηνή

Η τοπική κουζίνα της Κομοτηνής αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον κράμα γαστρονομικών παραδόσεων.

Παραδοσιακά πιάτα

Κάποια από τα πιο φημισμένα πιάτα είναι η μπάμπω που τρώγεται τα Χριστούγεννα και συμπεριλαμβάνει εντόσθια και κιμά, το τας κεμπάπ, το χοιρινό με τουρσί και τα μαντί που είναι ραβιόλια γεμιστά με κιμά.

Τοπικά προϊόντα

Η Κομοτηνή είναι πλούσια επίσης σε τοπικά προϊόντα. Ονομαστά είναι ο παστουρμάς, ο καβουρμάς και τα λουκάνικα της Καππαδοκικής κουζίνας καθώς επίσης και τα στραγάλια Κομοτηνής τα οποία συναντώνται σε ποικίλες γεύσεις.

Γλυκά

Όσον αφορά τα γλυκά κυριαρχούν τα ανατολίτικα με το πιο διάσημο το σουτζούκ λουκούμ.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ : https://www.mednutrition.gr

Continue Reading

Trending