Connect with us

Γαστρονομία

6+1 έξυπνοι τρόποι για να εξαφανίσεις τον λεκέ από κόκκινο κρασί!

Έχεις ζήσει και εσύ την τρομακτική στιγμή όπου το κόκκινο κρασί χύνεται στο ρούχο σου, στο χαλί σου ή στο τραπεζομάντηλο σου; Ο λεκές από κόκκινο κρασί μπορεί να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης σου αφού μπορεί να αφήσει το στίγμα του για πάντα.

Αν είσαι λάτρης του κόκκινου κρασιού είναι ένα ρίσκο που παίρνεις κάθε φορά προσέχοντας τις κινήσεις σου για να μην κάνεις ζημιά. Μία απροσεξία είναι πιθανό να σε πανικοβάλει, εκτός κι αν δράσεις γρήγορα. Γνωρίζοντας ορισμένα κόλπα, θα καταφέρεις να απομακρύνεις τον λεκέ που δημιουργήθηκε ευκολότερα από όσο νόμιζες. Δώσε λοιπόν προσοχή στις επόμενες συμβουλές για να είσαι σε ετοιμότητα την επόμενη φορά που θα έχεις ένα ατύχημα με το κόκκινο κρασί.

Συγκεντρώσαμε όλους τους φυσικούς τρόπους οι οποίοι θα βοηθήσουν σημαντικά στην απομάκρυνση των κόκκινων λεκέδων. Ανακάλυψε τα μυστικά τους!

1. Λευκό κρασί

Η ανάμειξη λευκού με κόκκινο κρασί μπορεί να σου φαίνεται παράξενη, όμως πραγματικά αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική. Την στιγμή που θα χυθεί το κόκκινο κρασί στο χαλί ή το τραπεζομάντηλό σου αμέσως ρίξε πάνω στον λεκέ λίγο λευκό κρασί. Έπειτα άπλωσε ταμποναριστά ένα παχύ στρώμα μαγειρικής σόδας και άφησέ το να δράσει. Το λευκό κρασί θα εξουδετερώσει το κόκκινο χρώμα και η σόδα θα απορροφήσει την υγρασία. Κατά διαστήματα πίεσε την πάστα και ενίσχυσε την ψεκάζοντας με νερό ώστε να εισχωρήσει και να αφαιρέσει τον λεκέ. Αφού βεβαιωθείς ότι η περιοχή καθάρισε, ξέπλυνε με λίγο σαπούνι και νερό και αφαίρεσε ό,τι υπολείμματα υπάρχουν. Την ίδια δουλειά με το λευκό κρασί μπορεί να κάνει και η βότκα που θα εξαφανίσει τον λεκέ χωρίς να αφήσει ίχνος μυρωδιάς!

2. Ξύδι και σαπούνι

Το λευκό ξύδι κάνει θαύματα στην αντιμετώπιση λεκέδων από τα χαλιά και τα υφάσματα. Θα επαναφέρει το λευκό χρώμα των υφασμάτων αφού θα διώξει τις κόκκινες και μωβ αποχρώσεις που έχει αφήσει ο λεκές από κόκκινο κρασί. Αφού τοποθετήσεις το λευκό ξύδι, απευθείας καθάρισε την επιφάνεια με υγρό απορρυπαντικό ή σαπούνι. Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιήσεις ζεστό ή χλιαρό νερό. Το κρύο νερό θα φροντίσει να μην μείνουν στίγματα και σημάδια και ο λεκές θα εξαφανιστεί!

3. Αλάτι

Το κόλπο με το αλάτι προσφέρει μία προσωρινή λύση αλλά αρκετά αποτελεσματική. Μόλις γίνει λοιπόν η ζημιά και δημιουργηθεί ο λεκές από κόκκινο κρασί, με ένα καθαρό πανάκι ή απορροφητικό χαρτί κουζίνας πίεσε ελαφρά επάνω στο σημείο. Ξεκίνα από την έξω μεριά και συνέχισε στο κέντρο για να αποφύγεις την εξάπλωσή του. Μετά κάλυψε όλη την επιφάνεια με αλάτι και άφησέ το επάνω στην λεκιασμένη περιοχή. Μόλις στεγνώσει και φύγει το μεγαλύτερο μέρος, σκούπισε με την ηλεκτρική σκούπα για να απομακρύνεις τα υπολείμματα. Μπορείς να προσθέσεις και λίγο ταλκ για την απορρόφηση της υγρασίας ή αναψυκτικό με ανθρακικό όπως η σόδα. Ο συνδυασμός με το αλάτι είναι αρκετά ισχυρός και θα κάνει θαύματα.

4. Γάλα

Αν θες ο λεκές από κόκκινο κρασί να αποτελέσει παρελθόν, τότε το γάλα θα γίνει σύμμαχός σου. Μπορεί να εφαρμοστεί κάλλιστα και σε λεκέ που έχει στεγνώσει. Βούτηξε το ύφασμα μέσα σε γάλα και άφησέ το να μουσκέψει για ώρες. Όσο περισσότερο τόσο καλύτερα. Στην συνέχεια σαπούνισε με ένα πράσινο σαπούνι ή σαμπουάν και κρύο νερό. Πραγματικά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!

5. Ούζο-τσίπουρο

Κι όμως! Το ούζο ή το τσίπουρο μπορούν να σε βοηθήσουν να διώξεις τον λεκέ από το κόκκινο κρασί. Ο τρόπος είναι όμοιος με τις προηγούμενες εφαρμογές, αφού ποτίσεις το ύφασμα και το αφήσεις να δράσει, το επόμενο βήμα είναι να το καθαρίσεις στο πλυντήριο όπως συνήθως. Είναι εγγυημένο πως θα δουλέψει!

6. Αφρός ξυρίσματος

Ψέκασε με τον αφρό ολόκληρη την περιοχή του λεκέ και άπλωσέ τον καλά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Η παχύρρευστη υφή του σε συνδυασμό με τα συστατικά του, θα αποτρέψουν τον λεκέ να “εγκατασταθεί” πάνω στο ύφασμα. Για να σιγουρευτείς ότι θα τον διώξεις εντελώς μπορείς να σαπουνίσεις με ζεστό νερό και λίγο υγρό απορρυπαντικό. Ο λεκές από κόκκινο κρασί θα εξαφανιστεί σίγουρα!

7. Αμμωνία

Σε ένα δοχείο βάλε ίσα μέρη υγρού σαπουνιού και αμμωνίας. Μπορείς είτε να τρίψεις απαλά και τοπικά με ένα πανάκι βουτηγμένο στο μείγμα ή να το φτιάξεις σε μορφή σπρέι. Ψεκάζοντας, οι φυσαλίδες θα δημιουργήσουν μία αντίδραση που θα “σηκώσει” τον λεκέ με τον ίδιο τρόπο που θα δράσει το ανθρακικό που αναφέραμε προηγουμένως.

Tip #1: Άμεση δράση

Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί ο λεκές τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να μείνουν μόνιμα στίγματα. Μην τον αφήσεις να στεγνώσει και να ξεραθεί καθώς όσο παραμένει νωπή η επιφάνεια, ο λεκές θα φύγει πιο εύκολα. Είναι λοιπόν, σημαντικό να επέμβεις άμεσα για να προλάβεις τα δυσάρεστα αποτελέσματα!

Tip #2: Συνδυασμός λύσεων

Μπορεί εμείς να σου αναφέραμε όλα τα φυσικά καθαριστικά με τα οποία μπορεί να εξαλειφθεί ο λεκές από κόκκινο κρασί, όμως δεν σημαίνει ότι λειτουργούν μεμονωμένα. Το ιδανικό αποτέλεσμα μπορεί να έρθει όταν συνδυάσεις τους παραπάνω τρόπους. Δηλαδή για παράδειγμα, μπορείς αφού τοποθετήσεις το λευκό κρασί να κάνει την δουλειά του, να απλώσεις το αλάτι και έπειτα να καθαρίσεις το ύφασμα με σαπούνι ή στο πλυντήριο. Σε καμία περίπτωση όμως μην χρησιμοποιείς το στεγνωτήριο αν δεν βεβαιωθείς ότι έχεις διώξει τον λεκέ!

Tip #3: Χλωρίνη ως τελική λύση

Αν δοκίμασες όλους τους φυσικούς τρόπους αλλά ο λεκές βρίσκεται εκεί για καιρό και δεν φεύγει με τίποτα, τότε θα καταλήξεις στην χλωρίνη. Η χρήση της ενδείκνυται κυρίως για λευκά ρούχα, λευκό χαλί και τραπεζομάντιλο. Μην το δοκιμάσεις σε υφάσματα που θα ξεβάψουν και θα αλλοιωθούν τα χρώματά τους. Απλά βούτηξε το ύφασμα στην χλωρίνη για δέκα λεπτά και ξέπλυνε με ζεστό νερό.

Της: Γεωργία Γκόλφη

Πηγή: https://blog.douleutaras.gr

Continue Reading

Συνταγές

Τρουφοκέικ με bitter σοκολάτα

Ένα γλυκό ψυγείου αγαπημένο, που γίνεται γρήγορα και είναι ιδιαίτερα νόστιμο.

Η Εύη Παπαλέξη, είναι νεαρή ξενοδόχος στο Γαλαξίδι και ακολουθεί την παράδοση της μητέρας της, που είναι γνωστή για τα επικά πρωινά της στο ξενοδοχείο τους Γανυμήδης.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν τα παιδιά προσπαθούν να ξεπεράσουν ακόμα και τους γονείς τους στη γαστρονομία και τη φιλοξενία.

Xρόνος παρασκευής 1 ώρα 25 λεπτά / Εύκολο

Φωτο Η Εύη Παπαλέξη με το γλυκό της

Τρουφοκέικ με bitter σοκολάτα

Από την Εύη Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης Γαλαξίδι

Υλικά για ένα ταψί 35×25 εκ
Για το κέικ

250 γρ. βούτυρο

250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

6 αυγά

2 βανίλιες

220 ml. γάλα

400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

200 γρ. τρούφα

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι

500 γρ. νερό

500 γρ. ζάχαρη

Φλοίδα από 1 πορτοκάλι

Γλάσο σοκολάτας

180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη

80 γρ. βούτυρο σε κομματάκια

1 κ.σ. μέλι

Τρόπος παρασκευής

Χτυπάμε πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη.

Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μίγμα.

Προσθέτουμε τη βανίλια.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι.

Εναλλάξ προσθέτουμε το γάλα με το αλεύρι.

Τέλος, προσθέτουμε την τρούφα και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.

Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ και αδειάζουμε το μίγμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180ºC για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού.

Θα σιροπιάσουμε το ζεστό γλυκό με το χλιαρό σιρόπι.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι

Βράζουμε τα υλικά 4 – 5 λεπτά και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

Σιροπιάζουμε ρίχνοντάς το λίγο λίγο.

Για το γλάσο σοκολάτας, θα χρησιμοποιήσουμε φούρνο μικροκυμάτων .

Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια, το μαλακό βούτυρο και το μέλι.

Το αφήνουμε για 3 λεπτά σε μέση θερμοκρασία.

Ανακατεύουμε με τη μαρίζ για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Περιχύνουμε το γλάσο σοκολάτας όσο είναι ζεστό και ρευστό.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο να δροσίσει για 3 ώρες.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με φρέσκες φράουλες.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Eύκολα pancakes με σοκολάτα και μπισκότο

Τα pancakes είναι κορυφαία στις αναζητήσεις της Google παγκοσμίως. Είναι τα γλυκάκια της κάθε στιγμής και τρώγονται ευχάριστα είτε στη γλυκιά τους, είτε στην αλμυρή έκδοσή τους με τυριά και αλλαντικά.

Η Έλλη μας τα ετοίμασε με σοκολάτα bitter και τριμμένο μπισκότο και ήταν απίθανα. Τα απολαύσαμε με φυσικούς χυμούς στο καφέ της που ακουμπά τη θάλασσα … Όνειρο

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολα

Eύκολα pancakes με σοκολάτα και μπισκότο

Από την Έλλη Χαλδεάκη, Ο.Κ. cafe bar, Γαλαξίδι

Υλικά για 2 άτομα

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

4 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 κ.γ. baking powder

1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική

1/2 κ.γ. αλάτι

1 ¾  κούπα γάλα

4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 αυγό

Για το φινίρισμα

Σάλτσες σοκολάτας γάλακτος ή bitter

Τριμμένο μπισκότο

Τρόπος παρασκευής

Αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.

Δημιουργούμε ένα κενό στη μέση των υλικών και προσθέτουμε το γάλα, το αυγό, τη βανίλια και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μην έχουμε σβώλους. Το μείγμα πρέπει να είναι πηχτό.

Αν είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα.

Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, που έχουμε ζεστάνει σε μέτρια φωτιά.

Με μια κουτάλα, παίρνουμε μια ποσότητα από το μείγμα όσο περίπου το ¼ μιας κούπας.

Ρίχνουμε στο αντικολλητικό τηγάνι και αφήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα η κάτω πλευρά και δημιουργηθούν φουσκάλες στην πάνω πλευρά.

Τότε το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε τα pancakes περιχύνοντάς τα με σάλτσες σοκολάτας γάλακτος ή bitter και τριμμένο μπισκότο.

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να τα σερβίρουμε με φράουλα και σοκολάτα ή άλλα ψιλοκομμένα φρούτα ή ακόμα και με τυρί ή μπέικον ψημένο.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending