Connect with us

Υγεία

7+1 παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού.

Εκτενής είναι η λίστα των παραγόντων που επηρεάζουν τη νόσηση από καρκίνο του μαστού, με κάποιους από αυτούς να αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης.

Απαριθμούμε τους σημαντικότερους:

 

  1. Ηλικία.
    Όσο τα χρόνια περνούν, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες νόσησης από καρκίνο του μαστού. Δύο στις τρεις περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου αφορούν σε γυναίκες άνω των 55 ετών.

 

  1. Ατομικό ιστορικό νόσησης από καρκίνο του μαστού.
    Η εμφάνιση καρκίνου στον ένα μαστό αυξάνει 3 με 4 φορές την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου και στον άλλο.

 

  1. Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.
    Η νόσηση συγγενή πρώτου βαθμού (όπως μητέρα, αδελφή ή κόρη), διπλασιάζει τον ατομικό κίνδυνο νόσησης από καρκίνου του μαστού.

 

  1. Κληρονομικοί παράγοντες.
    Ο καρκίνος του μαστού που σχετίζεται σε κληρονομούμενο καρκίνο (γονίδια BRACA 1 Gamp; BRACA 2), αφορά στο 5 έως 10% των περιστατικών του καρκίνου του μαστού.

 

  1. Έκθεση σε ακτινοβολία.
    Η ακτινολόγηση του θώρακα σε παιδική ή νεαρή ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο του μαστού.

 

  1. Παχυσαρκία.
    Ο λιπώδης ιστός επιτρέπει την αύξηση της αποθήκευσης και της παραγωγής οιστρογόνων στο σώμα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του μαστού. Για το λόγο αυτό, η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ως προς την μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.

 

  1. Ορμονική θεραπεία.

Ο συνδυασμός οιστρογόνων και προγεστερόνης ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του μαστού μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Οι πιθανότητες έρχονται και πάλι σε φυσιολογικό επίπεδο με το πέρας 5 ετών από τη διακοπή της θεραπείας.

 

  1. Αντισύλληψη.

Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει κάπως τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του μαστού, και για περίπου 10 χρόνια από την στιγμή της διακοπής τους.

 

Παρά το ότι έχουν εντοπιστεί πολλοί παράγοντες που πιθανώς αυξάνουν τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο του μαστού, εντούτοις δεν μπορούν όλοι νααποφευχθούν. Συνιστάται να γίνεται έλλογη χρήση και διαχείριση όσων ενδεχομένως επηρεάζουν στην εμφάνιση της νόσου και φυσικά, να μην αμελείται ο προληπτικός έλεγχος.

 

Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος
Χειρουργός- Ογκολόγος

 

Μάθετε περισσότερα στο mastologycenter.gr .

Για τον γιατρό και τους τομείς εξεδίκευσής του, διαβάστε εδώ.

Continue Reading

Υγεία

«Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»:Δωρεάν webinars για τον καρκίνο του μαστού

Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού Απρίλιος – Δεκέμβριος , επιλεγμένες Τετάρτες

Ξεκινά τον Απρίλιο ο νέος κύκλος δωρεάν εκπαιδευτικών webinars για τον καρκίνο του μαστού με τίτλο «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω», από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Μέσα από ένα κύκλο 10 αυτοτελών διαδικτυακών σεμιναρίων, εξειδικευμένοι ομιλητές αναλύουν διαφορετικές πτυχές της ασθένειας και απαντούν σε ερωτήματα και απορίες που απασχολούν τις συμμετέχουσες.

Στόχος των webinars είναι να λειτουργούν ως οδηγός για τις γυναίκες με καρκίνο μαστού, παρέχοντας πληροφορίες για όλα όσα χρειάζεται και θέλουν να γνωρίζουν, από τη στιγμή της διάγνωσης και σε κάθε διαφορετική φάση στην πορεία τους με την ασθένεια.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας zoom, δίνοντας την ευκαιρία σε γυναίκες με καρκίνο μαστού από όλη την Ελλάδα να πάρουν μέρος.

Δηλώσεις συμμετοχής

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε κάθε γυναίκα με εμπειρία καρκίνου μαστού και η παρακολούθηση είναι εντελώς δωρεάν.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά, μέσα από τη σελίδα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» και ανοίγουν μια εβδομάδα πριν από κάθε προγραμματισμένο σεμινάριο:

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 100 άτομα ανά σεμινάριο

 

Πρόγραμμα «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»

Τα εκπαιδευτικά webinars  «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω» για το 2024 θα πραγματοποιηθούν επιλεγμένες Τετάρτες, από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο.

3 Απριλίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Λεμφοίδημα: τι είναι και τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό»

Ομιλητής: Ευριπίδης Τριανταφύλλου

Φυσικοθεραπευτής, MSc

MLD/CDT Certified Instructor

Συντονιστής ΟΕΕ ΑΠΛΕΣΟ

17 Απριλίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Οστεοπόρωση μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλητής: Γιώργος Τροβάς

Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος «Θ.ΓΑΡΟΦΑΛΙΔΗΣ»

Πανεπιστήμιο Αθηνών-ΕΚΠΑ

15 Μαΐου 2024 • 17:00 – 19:00

«Βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής μετά την διάγνωση του καρκίνου του μαστού»

Ομιλήτρια: Σταυρούλα Ντρουφάκου

Παθολόγος Ογκολόγος

Γενική Κλινική ΙΑΣΩ 

29 Μαΐου 2024 • 17:00 – 19:00

«Διαχείριση παρενεργειών των θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλητής: Νικόλαος Κεντεποζίδης

Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD, MSc,

Διευθυντής Δ´ Ογκολογικής Κλινικής

Metropolitan General

12 Ιουνίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Ο ρόλος της διατροφής μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλήτρια: Ηλιάνα Παπαδοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Υπεύθυνη Διαιτολογικού Γραφείου Nutridiet for health

6 Νοεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Καρκίνος του μαστού και μετάσταση»

Ομιλήτρια: Φλώρα Σταυρίδη

MD, MSc, MRCP

Παθολόγος Ογκολόγος

Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία

Διευθύντρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Care and Cure Oncology 

13 Νοεμβρίου 2024  • 17:00 – 19:00

«Κληρονομικό Σύνδρομο Καρκίνου Μαστού και Ωοθηκών: η σημασία του γονιδιακού ελέγχου και των βιοδεικτών»

Ομιλήτρια: Φλωρεντία Φωστήρα

Κλινική Εργαστηριακή Γενετίστρια – Γενετική Σύμβουλος

Εργαστήριο Γενετικής του Ανθρώπου, ΕΚΕΦΕ ‘Δημόκριτος’

27 Νοεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Ο ρόλος της βιοψίας στην επιλογή της θεραπείας μου»

Ομιλήτρια: Ελένη Κουρέα

Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής

Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής,

Τμήμα Ιατρικής,

Πανεπιστήμιο Πατρών

4 Δεκεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Καρκίνος μαστού και εναλλακτικές θεραπείες: τα οφέλη και οι κίνδυνοι»

Ομιλητής: Εμμανουήλ Σαλούστρος

Αναπληρωτής Καθηγητής Ογκολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

18 Δεκεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Γονιμότητα μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλήτρια: Όλγα Τριανταφυλλίδου, MD, Msc, PhD,

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, “Αρεταίειο” Νοσοκομείο

Τα webinars πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη:

MSD, Pfizer Hellas, Roche Diagnostics Hellas A.E., UTC Διεθνείς Μεταφορές A.E.

Continue Reading

Υγεία

Ψυχική υγεία εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση

Θέματα ψυχικής υγείας: Προβλήματα ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπεία, εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων.

Η ψυχική υγεία αποτελεί έναν ολοκληρωμένο και ζωτικό μέρος της γενικότερης ευημερίας και ευστάθειας του ανθρώπινου όντος. Ωστόσο, παρά τη σημασία της, οι προκλήσεις και οι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία είναι ποικίλοι και πολυπρόσωποι. Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων έχει βρεθεί σε διαρκή εξέλιξη, από την αρχαιότητα έως τις σύγχρονες πρακτικές της ψυχοθεραπείας.

Προβλήματα Ψυχικής Υγείας

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας παρουσιάζονται σε διάφορες μορφές και μεγέθη, από την κατάθλιψη και την αγχώδη διαταραχή έως τις ψυχώσεις και τις σχιζοφρένειες. Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, οι αιτίες και οι παράγοντες που συνδέονται με τα ψυχικά προβλήματα έχουν εξελιχθεί από τις θρησκευτικές και μυθολογικές εξηγήσεις σε επιστημονικές και κλινικές προσεγγίσεις.

Τον 20ό αιώνα, η επιστημονική κοινότητα αύξησε την προσοχή της στα ψυχικά προβλήματα, αναπτύσσοντας νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και φαρμακευτικές αγωγές. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη της ψυχοθεραπείας και την εξέλιξη της στον 21ο αιώνα.

Ψυχοθεραπεία: Ένα Σημαντικό Εργαλείο

Η ψυχοθεραπεία αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών προσεγγίσεων, σχεδιασμένων για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν τα ψυχικά τους προβλήματα. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία, η ψυχαναλυτική θεραπεία, η διαπροσωπική θεραπεία και πολλές άλλες.

Η ψυχοθεραπεία παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι ασθενείς μπορούν να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους και τις συμπεριφορές τους. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι άνθρωποι μπορούν να ανακαλύψουν νέες προσεγγίσεις και εργαλεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Εξέλιξη στην Κατανόηση και Αντιμετώπιση

Η εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων συνεχίζεται και σήμερα. Η έρευνα στον τομέα της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής επιστήμης συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων και θεραπευτικών τεχνικών. Επιπλέον, η κοινωνική επίγνωση για τη σημασία της ψυχικής υγείας έχει αυξηθεί, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ανοικτότητα και αποδοχή.

Παράλληλα, η τεχνολογική πρόοδος έχει επιτρέψει την ανάπτυξη νέων διαδικτυακών πλατφορμών και εφαρμογών που παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε απόσταση.

Συνολικά, η συνεχής εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων αντιπροσωπεύει ένα δυναμικό πεδίο, το οποίο είναι ουσιώδες για την υγεία και την ευημερία της ανθρώπινης κοινότητας. Με την επένδυση σε έρευνα, πρόληψη και θεραπευτικές προσεγγίσεις, μπορούμε να συνεχίσουμε να προωθούμε ένα πιο υγιές και ενδυναμωμένο μέλλον για όλους.


Άρθρο από το BusinessWoman

Continue Reading

Υγεία

Υγεία των γυναικών : Προληπτική φροντίδα


Υγεία των Γυναικών: Προληπτική φροντίδα, γυναικολογία και εξελίξεις

Η υγεία των γυναικών είναι ένα ζήτημα που απαιτεί συνεχή προσοχή και φροντίδα. Μέσα από την προληπτική φροντίδα και τις εξελίξεις στον τομέα της γυναικολογίας, οι γυναίκες μπορούν να διατηρήσουν την υγεία τους και να αντιμετωπίσουν προβλήματα εγκαίρως. Ας εξετάσουμε πιο αναλυτικά το θέμα αυτό.

Προληπτική φροντίδα

Η προληπτική φροντίδα αποτελεί βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της υγείας των γυναικών. Αυτή περιλαμβάνει τακτικές εξετάσεις, ελέγχους και εξετάσεις εκτός από την τήρηση υγιεινών διατροφικών και ασκησιολογικών συνηθειών. Σημαντικά θέματα προληπτικής φροντίδας περιλαμβάνουν τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, την εξέταση των μαστών, τον έλεγχο του στήθους και του εδάφους του στήθους, καθώς και τον έλεγχο της οστεοπόρωσης.

Γυναικολογία

Η γυναικολογία είναι το ιατρικό ειδικότητα που ασχολείται με την υγεία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Ο γυναικολόγος είναι υπεύθυνος για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως οι ανώμαλες περίοδοι, οι ινομυώματα, οι κύστεις στις ωοθήκες, οι μύκητες, οι μεταβολικές διαταραχές και η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Εξελίξεις στην υγεία των γυναικών

Οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας των γυναικών περιλαμβάνουν την επέκταση των επιλογών για την αντισύλληψη, την ανάπτυξη νέων μεθόδων ανίχνευσης καρκίνου, όπως η ψηφιακή μαστογραφία, καθώς και την εξέλιξη στη θεραπεία διαφόρων γυναικολογικών παθήσεων μέσω της χρήσης νέων φαρμάκων και θεραπευτικών τεχνικών.

Συνολικά, η υγεία των γυναικών απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει την προληπτική φροντίδα, την εποπτεία της γυναικολογίας και την προσαρμογή στις νέες εξελίξεις στον τομέα της υγείας. Μέσα από αυτήν την προσέγγιση, οι γυναίκες μπορούν να διασφαλίσουν την καλή τους υγεία και ευημερία σε όλες τις φάσεις της ζωής τους.


Άρθρο από το BusinessWoman

Continue Reading

Trending