Connect with us

Υγεία

8 μύθοι για τον Καρκίνο του Μαστού

Ο πιο συχνός διηθητικός καρκίνος στις γυναίκες προσβάλλει σήμερα μία στις οκτώ γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής της, ενώ προκαλεί το 19% των θανάτων που οφείλονται στον καρκίνο. Αναπτύσσεται από τα κύτταρα της περιοχής, ενώ συνήθως ξεκινάει από τα κύτταρα των γαλακτοφόρων πόρων.

Ο καρκίνος του μαστού απασχολεί πολύ το κοινό, γεγονός που δημιουργεί ανακρίβειες που δεν συνάδουν με το τι ισχύει πραγματικά για το εν λόγω θέμα. Ποιοι είναι όμως οι πιο συνήθεις μύθοι γύρω από τον καρκίνο του μαστού και ποιοι οι λόγοι για τους οποίους δεν ισχύουν;

 

Μύθος 1. Η συχνή χρήση του στηθόδεσμου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού.

Πρόκειται για κάτι απόλυτα αναληθές. Ο μύθος βασίστηκε σε μία παλιά πεποίθηση που ήθελε την μπανέλα του σουτιέν να μειώνει την λεμφική παροχέτευση και να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Αυτή η δήλωση δεν βασίζεται σε καμία επιστημονική απόδειξη που να συνδέει το σουτιέν με τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

 

Μύθος 2. Τα αντιιδρωτικά της μασχάλης αποτελούν αίτια για τον καρκίνο του μαστού.

Δεν έχουν προκύψει μελέτες που να συνδέουν τη χρήση των αντιιδρωτικών με τον καρκίνο του μαστού. Ο εν λόγω μύθος βασίστηκε στα εξής:

α. Ορισμένα αντιιδρωτικά προϊόντα περιέχουν Parabens -στοιχεία που ενδέχεται να αυξήσουν τα επίπεδα οιστρογόνων- όχι όμως σε βαθμό που να σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού. Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται να ελέγχετε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε και να αποφεύγετε αυτά που περιέχουν Parabens.

β. Μερικά αντιιδρωτικά έχουν στη σύνθεση τους κόκκους αλουμινίου, που πιθανόν σε μία μαστογραφία να δώσουν ψευδή εικόνα επασβεστώσεων. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διακοπεί ή να περιοριστεί η χρήση των αντιιδρωτικών. Αυτό που προτείνεται είναι να μην γίνεται χρήση αντιιδρωτικών προϊόντων πριν την επίσκεψη για μαστογραφία, προς αποφυγή τέτοιων δειγμάτων.

 

Μύθος 3. Η ακτινοβολία από τις μαστογραφίες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού.

Η μαστογραφία εκπέμπει μία μικρή ποσότητα ακτινοβολίας, η οποία ισοδυναμεί με την ακτινοβολία μίας απλής ακτινογραφίας θώρακος. Σε τόσο χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας, δεν αυξάνεται ο κίνδυνος παρουσίασης καρκίνου. Αντιθέτως, μία μαστογραφία μπορεί να φέρει στο φως έναν αρχόμενο καρκίνο και να βοηθήσει στην άμεση αντιμετώπιση και θεραπεία του.

 

Μύθος 4. Πρέπει να έχεις οικογενειακό ιστορικό για να νοσήσεις από καρκίνο του μαστού.

Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του μαστού, χωρίς αυτό να αποτελεί τον μόνο ή τον βασικότερο παράγοντα εμφάνισης. Στοιχείο που επιβεβαιώνει αυτό, το γεγονός ότι ποσοστό μικρότερο του 10% των γυναικών που έχουν νοσήσει έχουν οικογενειακό ιστορικό.

 

Μύθος, 5. Ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει μόνο τις μεγάλες σε ηλικία γυναίκες.

Η ηλικία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, καθώς όσο πιο προχωρημένη είναι η ηλικία τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος νόσησης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι μικρότερης ηλικίας γυναίκες δεν νοσούν. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να διαγνωσθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν να είναι πιο επιθετικός στις νέες γυναίκες.

 

Μύθος 6. Η πλαστική χειρουργική προκαλεί καρκίνο του μαστού. 

Ως προς την πλαστική χειρουργική στήθους, αυτή δεν σχετίζεται ούτε με την αύξηση ούτε με τη μείωση του μεγέθους του μαστού. Τα ενθέματα πιθανώς να δυσκολέψουν τη μαστογραφία, χωρίς όμως να συγχέονται με την νόσηση. Μάλιστα, οι γυναίκες που έχουν προχωρήσει σε μείωση του μεγέθους του μαστού τους μειώνουν και τον κίνδυνο νόσησης έως και 60%.

 

Μύθος 7. Οι μαστογραφίες δεν είναι ακριβείς, άρα δεν χρειάζεται να κάνουμε.

Η μαστογραφία είναι το βασικό όπλο των γιατρών για τη διάγνωση του καρκίνου στα αρχόμενα στάδια, και αποτελεί το βασικό μέσο για τη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού. Μπορεί να μας περιορίζει κάπως, σε κάθε περίπτωση όμως είναι το αυτονόητο που πρέπει να κάνει η κάθε γυναίκα για την υγεία της.

 

Μύθος 8. Η αυτοεξέταση δεν είναι απαραίτητη.

Η αυτοεξέταση κρίνεται άκρως απαραίτητη και όλες οι γυναίκες θα πρέπει να είναι εξοικειωμένες με τους μαστούς τους και τη γεωγραφία αυτών. Αυτό βοηθά στην έγκαιρη ανακάλυψη οποιουδήποτε «κάκου» δείγματος και ενδεχόμενης διαταραχής.

 

Πολλοί οι μύθοι γύρω από το ζήτημα του καρκίνου του μαστού, άλλοι τόσοι όμως και οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης του. Όπως κάθε νόσο έτσι και αυτή, για να την νικήσει κάποιος πρέπει να την εντοπίσει και να την προλάβει. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού κρίνεται ζωτικής σημασίας, γι’ αυτό και κάθε μέρα είναι πολύτιμη. Μην αμελείτε την εξέταση σας!

 

 

Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος
Χειρουργός- Ογκολόγος

 

Μάθετε περισσότερα στο mastologycenter.gr .

Για τον γιατρό και τους τομείς εξειδίκευσής του, διαβάστε εδώ.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υγεία

Ο Μαραθώνιος πλησιάζει… έχετε προετοιμαστεί με σωστή ενυδάτωση;

Κράμπες, κόπωση, μειωμένη αθλητική απόδοση και ζάλη είναι ορισμένα από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης. Αντιμετωπίστε την αφυδάτωση και τα συμπτώματά της επιλέγοντας το κατάλληλο αθλητικό ποτό και ακολουθώντας τις τεχνικές ενυδάτωσης που θα βρείτε στη συνέχεια του κειμένου ώστε να επιτύχετε τις μέγιστες επιδόσεις στην επόμενή σας προπόνηση ή τον αγώνα!

Ποιος είναι ο ρόλος του νερού κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Το νερό ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, λιπαίνει τις αρθρώσεις σας, συμβάλλει στην πρόληψη των τραυματισμών, τη λειτουργία της καρδιάς, τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και την ανάρρωση.

Ως εκ τούτου, είτε είστε επαγγελματίας αθλητής, είτε αθλούμενος η επαρκής ενυδάτωση είναι κρίσιμης σημασίας για τις επιδόσεις σας.

Ποια είναι τα αίτια της αφυδάτωσης κατά την άσκηση;

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τα αίτια της αφυδάτωσης είναι χρήσιμο να δούμε τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά της άσκηση.

Αρχικά, κατά τη διάρκεια της άσκησης η θερμοκρασία του σώματός σας ανεβαίνει. Στη συνέχεια, η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί σε εφίδρωση η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε εξάτμιση του ιδρώτα από την επιφάνεια του δέρματος και μείωση της θερμοκρασίας.

Έτσι λοιπόν, γίνεται κατανοητό πως κατά τη διάρκεια της άσκησης το σώμα σας αποβάλλει νερό με σκοπό τη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Απώλεια των υγρών μέσω της εφίδρωσης μεγαλύτερη από την πρόσληψη έχει ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση.

enusatwsi kata ton agwna

Αίτια της αφυδάτωσης μπορεί να είναι

 • Η ανεπαρκής λήψη υγρών
 • Η υπερβολική εφίδρωση
 • Η άσκηση σε ξηρό ή/και θερμό περιβάλλον
 • Η λήψη υγρών μόνο σε κατάσταση δίψας

Πώς η αφυδάτωση επηρεάζει την αθλητική απόδοση;

Εάν η αφυδάτωση είναι αρκετά σοβαρή, μπορεί να μειώσει την απόδοση στα περισσότερα αγωνίσματα. Πιο συγκεκριμένα, απώλεια υγρών μέσω της εφίδρωσης μεγαλύτερη από το 2% του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε αισθητή μείωση της αθλητικής απόδοσης.

Ομοίως, απώλεια υγρών που υπερβαίνει το 5% του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αθλητικής απόδοσης κατά 30%!

Ως μείωση της αθλητικής απόδοσης εννοούμε τη μείωση της μυϊκής δύναμης, της ταχύτητας, της αντοχής, της συγκέντρωσης, του χρόνου αντίδρασης, του συντονισμού και της ικανότητας λήψης αποφάσεων.

Παράλληλα, η αφυδάτωση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού!

Ποια είναι τα συμπτώματα της αφυδάτωσης;

Συμπτώματα της αφυδάτωσης μπορεί να είναι:

 • Οι μυϊκές κράμπες
 • Η ζάλη
 • Η κόπωση
 • Η θερμοπληξία
 • Η θερμική εξάντληση

gunaika pinei isotoniko poto

 

Πως θα αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα;

Η σωστή ενυδάτωση ξεκινά αρκετές ώρες πριν τον αγώνα ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής απορρόφηση των υγρών και η αποβολή της περίσσειας. Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε συνοπτικά το πλάνο ενυδάτωσης που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να φτάσετε στη γραμμή της εκκίνησης ή στον αγωνιστικό χώρο επαρκώς ενυδατωμένοι:

Χρονισμός Ποσότητα
4 ώρες πριν 4-7ml νερού ή αθλητικού ποτού / κιλό σωματικού βάρους*
2 ώρες πριν 400 – 600ml νερού ή αθλητικού ποτού

* Για παράδειγμα, ένας αθλητής 75kg θα χρειαστεί 300-525ml νερού ή αθλητικού ποτού.

Πρέπει να επιλέξετε νερό ή κάποιο αθλητικό ποτό;

Η απάντηση είναι «Εξαρτάται από τη διάρκεια και τις συνθήκες της άσκησης»!

Όταν η άσκηση δε διαρκεί περισσότερο από μία ώρα το νερό αρκεί για να καλυφθούν οι απώλειες. Βέβαια, εάν η δραστηριότητα είναι έντονη και συμβαίνει σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας τότε ίσως είναι απαραίτητα και εκεί.

Από την άλλη, όταν η άσκηση διαρκεί πάνω από δύο ώρες τότε τα αθλητικά ποτά είναι μονόδρομος για να επιτύχετε την κατάλληλη ενυδάτωση.

Γιατί να επιλέξετε κάποιο αθλητικό ποτό;

Τα αθλητικά ποτά αποτελούν χρήσιμα εργαλεία καθώς περιέχουν ηλεκτρολύτες αλλά και υδατάνθρακες.

Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες διεγείρουν την απορρόφηση υγρών, με αποτέλεσμα να απορροφώνται ταχύτερα από το απλό νερό και να συμβάλουν σε αποτελεσματικότερη ενυδάτωση.

Επιπλέον, λόγω του νατρίου και του καλίου που περιέχουν βοηθούν στη διατήρηση του αισθήματος της δίψας και στην καθυστέρηση παραγωγής ούρων με αποτέλεσμα την καλύτερη ενυδάτωση.

Ποιο αθλητικό ποτό να επιλέξετε;

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα επιλέξτε κάποιο ισοτονικό αθλητικό ποτό. Τα ισοτονικά ποτά λόγω της περιεκτικότητάς τους αυτής σε υδατάνθρακες μπορούν να απορροφηθούν κατά 30% γρηγορότερα από το νερό!

Ως ισοτονικά χαρακτηρίζονται τα ποτά που περιέχουν 6-8γρ υδατανθράκων/100ml.

Φροντίστε λοιπόν να ελέγχετε την ετικέτα του αθλητικού ποτού ώστε να είστε σίγουροι πως επιλέξατε το κατάλληλο.

Τι να κρατήσετε για το τέλος

Ελέγξτε το χρώμα των ούρων σας για να ελέγξτε το επίπεδο ενυδάτωσης σας! Στόχος σας για καλή ενυδάτωση είναι η κλίμακα 1-3.

Να θυμάστε πως η δίψα δεν είναι ένας καλός δείκτης υδάτωσης! Μην περιμένετε να διψάσετε, τότε είναι αργά. Πιείτε πριν διψάσετε!

Η σωστή ενυδάτωση διαφέρει από αθλητή σε αθλητή και η εξατομίκευση αποτελεί και εδώ το κλειδί της επιτυχίας.

Καλή επιτυχία στον επόμενό σας αγώνα!

Πηγή

Continue Reading

Υγεία

Δωρεάν Έλεγχος Μαστού 20-39 ετών.

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου – Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018
Λευκός Πύργος – Παραλία Θεσσαλονίκης

Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Άλμα Ζωής Ν.Θεσσαλονίκης διοργανώνει για 6η συνεχή χρονιά το Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Κλινικής Εξέτασης μαστού για νέες γυναίκες 20-39 ετών, το οποίο πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Φέτος, το Πρόγραμμα θα γίνει σε συνεργασία με το  Χειρουργικό Ογκολογικό Τμήμα Μαστού του Α.Ν.Θ. Θεαγενείου και με την πολύτιμη παρουσία της Κινητής Μονάδας Μαστογράφου του Νοσοκομείου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες 20-39 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν Κλινικό Έλεγχο μαστού και εφόσον κριθεί απαραίτητο από τους ειδικούς, παραπομπή για δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενημερωθούν οι γυναίκες 20-39 ετών για τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης, να έρθουν σε επαφή με ειδικούς γιατρούς μαστού που θα τις ενημερώσουν για την υγεία του μαστού τους, να εξοικειωθούν οι νεότερες γυναίκες με τη διαδικασία της κλινικής εξέτασης μαστού και να κάνουν δωρεάν εξετάσεις ανάλογα με τις συστάσεις των ειδικών.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται από Δευτέρα 12 Νοεμβρίου έως Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 στην Κινητή Μονάδα Μαστογράφου που θα βρίσκεται στο χώρο της παραλίας, στο σημείο του Λευκού Πύργου.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να καλούν για ραντεβού από 5 Νοεμβρίου 2018, 10πμ -1μμ στη γραμματεία του  Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν.Θεσσαλονίκης: 2310 285181

Δωρεάν Κλινικός Έλεγχος μαστού για γυναίκες 20-39 ετών
σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη την ίδια χρονική περίοδο με διοργάνωση από τους τοπικούς Συλλόγους «Άλμα Ζωής» στις αντίστοιχες πόλεις.

 • Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Αχαΐας (Πάτρα): 
  Διάρκεια προγράμματος: 23-29 Νοεμβρίου 2018
  Τηλέφωνο για ραντεβού:  2610 222 274
 • Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη): 
  Διάρκεια προγράμματος: 12-15 Νοεμβρίου 2018

Το πρόγραμμα Ενημέρωσης και Κλινικού ελέγχου μαστού γυναικών 20-39 ετών υλοποιείται από τα καθαρά έσοδα του συμβολικού αγώνα δρόμου και περίπατου Greece Race for the Cure®, με την ευγενική υποστήριξη των δημητριακών FITNESS® της Nestlé.

Πηγή

Continue Reading

Υγεία

Η χρησιμότητα του PET-CT scan

Δωρεάν Εκπαιδευτικό Σεμινάριο ΑλλάΖω αλλά Ζω

Θέμα: «Η χρήση του PET-CT scan στην παρακολούθηση ασθενών με καρκίνο του
μαστού»
Με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Χατζηπαυλίδου, Διευθύντρια τμ. Πυρηνικής Ιατρικής,
Α.Ν.Θ. Θεαγένειο
Ο Σύλλογός μας με τις δράσεις και τα προγράμματα του, φροντίζει και ενημερώνει τις
γυναίκες με καρκίνο μαστού, διοργανώνοντας Εκπαιδευτικά Σεμινάρια ΔΩΡΕΑΝ.
Το Σάββατο 3/11/2018, η αξιόλογη εισηγήτρια θα μας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες
σχετικά με το θέμα αυτό.
Σας περιμένουμε να ενημερωθούμε αλλά και να μοιραστούμε τις απορίες μας, στο
φιλόξενο χώρο της Λέσχης Θεσσαλονίκης – Λεωφ. Νίκης 63.
Πληροφορίες:
Τι είναι: Δωρεάν Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «ΑλλάΖω αλλά ΖΩ» που διοργανώνει ο Σύλλογος
Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Νομού Θεσσαλονίκης
Πότε: Σάββατο 3/11/2018
Ώρα: 11.00 π.μ.
Που: Λέσχη Θεσσαλονίκης – Λεωφ. Νίκης 63

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
www.almazoisthes.gr

Continue Reading

Trending