Connect with us

Υγεία

8 μύθοι για τον Καρκίνο του Μαστού

Ο πιο συχνός διηθητικός καρκίνος στις γυναίκες προσβάλλει σήμερα μία στις οκτώ γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής της, ενώ προκαλεί το 19% των θανάτων που οφείλονται στον καρκίνο. Αναπτύσσεται από τα κύτταρα της περιοχής, ενώ συνήθως ξεκινάει από τα κύτταρα των γαλακτοφόρων πόρων.

Ο καρκίνος του μαστού απασχολεί πολύ το κοινό, γεγονός που δημιουργεί ανακρίβειες που δεν συνάδουν με το τι ισχύει πραγματικά για το εν λόγω θέμα. Ποιοι είναι όμως οι πιο συνήθεις μύθοι γύρω από τον καρκίνο του μαστού και ποιοι οι λόγοι για τους οποίους δεν ισχύουν;

 

Μύθος 1. Η συχνή χρήση του στηθόδεσμου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού.

Πρόκειται για κάτι απόλυτα αναληθές. Ο μύθος βασίστηκε σε μία παλιά πεποίθηση που ήθελε την μπανέλα του σουτιέν να μειώνει την λεμφική παροχέτευση και να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Αυτή η δήλωση δεν βασίζεται σε καμία επιστημονική απόδειξη που να συνδέει το σουτιέν με τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

 

Μύθος 2. Τα αντιιδρωτικά της μασχάλης αποτελούν αίτια για τον καρκίνο του μαστού.

Δεν έχουν προκύψει μελέτες που να συνδέουν τη χρήση των αντιιδρωτικών με τον καρκίνο του μαστού. Ο εν λόγω μύθος βασίστηκε στα εξής:

α. Ορισμένα αντιιδρωτικά προϊόντα περιέχουν Parabens -στοιχεία που ενδέχεται να αυξήσουν τα επίπεδα οιστρογόνων- όχι όμως σε βαθμό που να σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού. Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται να ελέγχετε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε και να αποφεύγετε αυτά που περιέχουν Parabens.

β. Μερικά αντιιδρωτικά έχουν στη σύνθεση τους κόκκους αλουμινίου, που πιθανόν σε μία μαστογραφία να δώσουν ψευδή εικόνα επασβεστώσεων. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διακοπεί ή να περιοριστεί η χρήση των αντιιδρωτικών. Αυτό που προτείνεται είναι να μην γίνεται χρήση αντιιδρωτικών προϊόντων πριν την επίσκεψη για μαστογραφία, προς αποφυγή τέτοιων δειγμάτων.

 

Μύθος 3. Η ακτινοβολία από τις μαστογραφίες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού.

Η μαστογραφία εκπέμπει μία μικρή ποσότητα ακτινοβολίας, η οποία ισοδυναμεί με την ακτινοβολία μίας απλής ακτινογραφίας θώρακος. Σε τόσο χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας, δεν αυξάνεται ο κίνδυνος παρουσίασης καρκίνου. Αντιθέτως, μία μαστογραφία μπορεί να φέρει στο φως έναν αρχόμενο καρκίνο και να βοηθήσει στην άμεση αντιμετώπιση και θεραπεία του.

 

Μύθος 4. Πρέπει να έχεις οικογενειακό ιστορικό για να νοσήσεις από καρκίνο του μαστού.

Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του μαστού, χωρίς αυτό να αποτελεί τον μόνο ή τον βασικότερο παράγοντα εμφάνισης. Στοιχείο που επιβεβαιώνει αυτό, το γεγονός ότι ποσοστό μικρότερο του 10% των γυναικών που έχουν νοσήσει έχουν οικογενειακό ιστορικό.

 

Μύθος, 5. Ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει μόνο τις μεγάλες σε ηλικία γυναίκες.

Η ηλικία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, καθώς όσο πιο προχωρημένη είναι η ηλικία τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος νόσησης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι μικρότερης ηλικίας γυναίκες δεν νοσούν. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να διαγνωσθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν να είναι πιο επιθετικός στις νέες γυναίκες.

 

Μύθος 6. Η πλαστική χειρουργική προκαλεί καρκίνο του μαστού. 

Ως προς την πλαστική χειρουργική στήθους, αυτή δεν σχετίζεται ούτε με την αύξηση ούτε με τη μείωση του μεγέθους του μαστού. Τα ενθέματα πιθανώς να δυσκολέψουν τη μαστογραφία, χωρίς όμως να συγχέονται με την νόσηση. Μάλιστα, οι γυναίκες που έχουν προχωρήσει σε μείωση του μεγέθους του μαστού τους μειώνουν και τον κίνδυνο νόσησης έως και 60%.

 

Μύθος 7. Οι μαστογραφίες δεν είναι ακριβείς, άρα δεν χρειάζεται να κάνουμε.

Η μαστογραφία είναι το βασικό όπλο των γιατρών για τη διάγνωση του καρκίνου στα αρχόμενα στάδια, και αποτελεί το βασικό μέσο για τη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού. Μπορεί να μας περιορίζει κάπως, σε κάθε περίπτωση όμως είναι το αυτονόητο που πρέπει να κάνει η κάθε γυναίκα για την υγεία της.

 

Μύθος 8. Η αυτοεξέταση δεν είναι απαραίτητη.

Η αυτοεξέταση κρίνεται άκρως απαραίτητη και όλες οι γυναίκες θα πρέπει να είναι εξοικειωμένες με τους μαστούς τους και τη γεωγραφία αυτών. Αυτό βοηθά στην έγκαιρη ανακάλυψη οποιουδήποτε «κάκου» δείγματος και ενδεχόμενης διαταραχής.

 

Πολλοί οι μύθοι γύρω από το ζήτημα του καρκίνου του μαστού, άλλοι τόσοι όμως και οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης του. Όπως κάθε νόσο έτσι και αυτή, για να την νικήσει κάποιος πρέπει να την εντοπίσει και να την προλάβει. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού κρίνεται ζωτικής σημασίας, γι’ αυτό και κάθε μέρα είναι πολύτιμη. Μην αμελείτε την εξέταση σας!

 

 

Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος
Χειρουργός- Ογκολόγος

 

Μάθετε περισσότερα στο mastologycenter.gr .

Για τον γιατρό και τους τομείς εξειδίκευσής του, διαβάστε εδώ.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υγεία

Η Αλκαλική διατροφή: Ασπίδα προστασίας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

Οι υποστηρικτές της αλκαλικής διατροφής ισχυρίζονται ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι ακολουθούσαν μια αλκαλική διατροφή και ότι οι ασθένειες του δυτικού πολιτισμού είναι αποτέλεσμα της στροφής από μια αλκαλική σε μια όξινη διατροφή.Η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι αποδεδειγμένα καταστροφική για την ανθρώπινη υγεία και παρόμοια περιστατικά εμφανίζονται σε χώρες με υψηλά επίπεδα φτώχειας και έλλειψη διατροφικών πηγών.

Ακόμη και όταν κάποιος τρέφεται υγιεινά, ασκείται τακτικά και ζει σε καθαρό περιβάλλον, μπορεί και πάλι να υποφέρει από παθολογικά συμπτώματα επειδή δεν αναπνέει σωστά. Στην πραγματικότητα πολλές παθήσεις, όπως το άσθμα η αλλεργική ρινίτιδα, οι αλλεργίες και πολλές άλλες, οφείλονται, σε πολλές περιπτώσεις, και στον λανθασμένο τρόπο αναπνοής ή επιδεινώνονται εξαιτίας αυτού του λόγου. Η αναπνοή, επίσης, είναι η μόνη κύρια και ζωτική βιολογική λειτουργία – η πιο ζωτική από όλες – που είναι ημιαυτόνομη, γίνεται δηλαδή ταυτόχρονα ακούσια και εκούσια από τον άνθρωπο, ο οποίος μπορεί έτσι να την επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό. Πολλά είναι τα λάθη ομως που κάνουμε σε ότι αφορά την διατροφή μας  καθημερινά , όλα αυτά  μας φέρνουν αντιμέτωπους με παθήσεις που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει αν τρεφόμασταν υγιεινά και πίναμε ποιοτικό νερό και  όχι από πλαστικά μπουκάλια  και φίλτρα χωρίς πιστοποιήσεις.

Η βιομηχανοποίηση της κοινωνίας έχει  ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση πολλών τοξικών χημικών, πάνω από 10 εκατομμύρια τέτοια χημικά –παράγωγα του πετρελαίου έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα, στο περιβάλλον που ζούμε. Πολλά από αυτά, όπως οι διοξίνες που έχουν ανιχνευθεί ακόμα και στο γάλα της μητέρας καθώς και σε πλαστικά περιτυλίγματα τροφών και σκευών καθημερινής χρήσης, ακόμα και σε πλαστικούς δοκιμαστικούς σωλήνες εργαστηρίων.Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες που περιλαμβάνουν τροφές ζωικής προέλευσης όπως κρέας, γαλακτοκομικά και βιομηχανοποιημένες τροφές που εκτός από τα τοξικά χημικά που περιέχουν, επίσης είναι επιβαρυμένες με ζάχαρη και ορμόνες ζώων.

Καταναλώνοντας καθημερινά ποιοτικό νερό μαζί φυσικά με σωστή διατροφή, έχουμε τα εξής θετικά για την υγεία μας. Η αρκετή ποσότητα νερού βοηθά στη διατήρηση του όγκου του αίματος, διατηρώντας έτσι την ενέργεια του σώματος, αυξάνει τον αριθμό θερμίδων που καίγονται κατά τις καθημερινές δραστηριότητες, Βοηθά στην πρόληψη των στομαχικών διαταραχών που μπορεί να προκληθούν από φάρμακα ,και φυσικά  το νερό συμβάλει στο να απαλλαγεί κανείς από το περίσσιο νάτριο που λαμβάνεται από την τροφή, που μπορεί να προκαλέσει κατακρατήσεις υγρών και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα Το σώμα μας έχει μια ιδιαιτέρα έντονη εσωτερική δυνατότητα αυτοθεραπείας. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι πολλά βρώσιμα φρούτα, λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου. Καλό είναι λοιπόν  να μάθουμε πως να ξεχωρίζουμε τις τροφές. ΌΞΙΝΕΣ: Κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, δημητριακά και αλκοόλ. ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ: Φυσικά λίπη, άμυλα και σάκχαρα. (Αυτές οι τροφές είναι ουδέτερες, διότι δεν περιέχουν πρωτεΐνες, θείο ή μέταλλα).ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ: Φρούτα, ξηροί καρποί, όσπρια και λαχανικά.

Όσοι ακολουθούν  την αλκαλική  διατροφή υποστηρίζουν ότι οι όξινες δίαιτες είναι καρκινογόνες, ενώ η αλκαλική διατροφή προλαμβάνει ή και θεραπεύει τον καρκίνο, διότι ο καρκίνος δεν μπορεί να αναπτυχθεί, όταν το αίμα μας είναι αλκαλικό. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί μόνο σε όξινο περιβάλλον, και ως εκ τούτου μια αλκαλική δίαιτα μπορεί να αποτρέψει τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν και ότι μπορεί να εξολοθρεύσει τα υπάρχοντα καρκινικά κύτταρα. Ένα άλλο πρόβλημα με την όλη θεωρία περί αλκαλικής διατροφής είναι ότι πολλές αλκαλικές τροφές είναι ταυτόχρονα και υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή υψηλές σε σάκχαρα. Για παράδειγμα, οι χυμοί φρούτων είναι αλκαλικοί αλλά και ταυτόχρονα υψηλοί σε σάκχαρα και γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που είναι κακό για κάποιον που έχει καρκίνο ή διαβήτη. Μην υπερβάλλεται στην διατροφή σας …Το να τρώμε όμως  όλη μέρα φρούτα προκαλεί αλκαλικό περιβάλλον, άρα  μας γεμίζει σάκχαρα που δεν χρειαζόμαστε, και τελικά προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό. Η υψηλή δε  κατανάλωση σακχάρων προκαλεί γλύκανση και οξειδωτικό στρες στο σώμα.

Το συμπέρασμα είναι τελικά ότι αυτοί που ακολουθούν μια αλκαλική δίαιτα τρώνε πολλά λαχανικά και φρούτα και περιορίζουν τις επεξεργασμένες τροφές, κάτι που είναι ευεργετικό για την υγεία τους

Άρθρα και Συνεντεύξεις από την Εκπομπή Υγεία και Ευ Ζην

Επιμέλεια Άρθρου 

Πετκάκη Πωλίνα,

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Υγεία

Δημητριακά Ολικής Άλεσης και Χορτοφαγική Διατροφή

Βασική αρχή της χορτοφαγίας είναι η αποφυγή κάθε τροφίμου ζωικής προέλευσης. Στο άρθρο:
Η θέση των Δημητριακών Ολικής Άλεσης σε μία Χορτοφαγική Διατροφή θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το πώς τα δημητριακά ολικής άλεσης και ειδικά τα εμπλουτισμένα συμβάλλουν στην κάλυψη των θρεπτικών αναγκών χορτοφάγων και μη.

Η θέση των Δημητριακών Ολικής Άλεσης σε μία Χορτοφαγική Διατροφή-Mednutrition.gr

Μαρία Ζερβού,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity

Continue Reading

Υγεία

Νερό: Πόσο βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Θα έχετε ακούσει τη συμβουλή να πίνετε νερό για να χάσετε βάρος. Ισχύει αυτή η συμβουλή για το αδυνάτισμα;

Γράφει η Μαρία Μαντζώρου , Διαιτολόγος-Διατροφολόγος , Μυτιλήνη

Καταρχάς, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση μας στη ζωή, καθώς έχει βαρυσήμαντο ρόλο στον μεταβολισμό των κυττάρων, τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στους ιστούς, στην αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού, στην ενυδάτωση των αρθρώσεων, στην προστασία του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και των εμβρύων (μέσω αμνιακού υγρού) από τους κραδασμούς και στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Η γενική οδηγία είναι να καταναλώνουμε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια υγρών την ημέρα, ενώ το καλοκαίρι οι ανάγκες μας σε υγρά είναι αυξημένες. Πέρα από το νερό στα υγρά ανήκουν το ανθρακούχο νερό, το τσάι και τα ροφήματα, ο καφές, το γάλα, οι σούπες, οι χυμοί (επιλέξτε πιο σπάνια) και τα αναψυκτικά (επιλέξτε πιο σπάνια, και προτιμήστε εκείνα χωρίς ζάχαρη) και μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των αναγκών! Αν και ο καφές και το τσάι έχουν ήπια διουρητική δράση, αυτή είναι παροδική και δεν οδηγεί σε αφυδάτωση, αν η κατανάλωσή τους δεν είναι υπερβολική!

Το νερό βοηθάει στο αδυνάτισμα; 

Οι μελέτες που έχουν γίνει ανά τον κόσμο, παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα σχετικά με την κατανάλωση νερού και υγρών, καθώς το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή, ενώ οι μελέτες είναι αρκετά ετερογενείς μεταξύ τους, οδηγώντας σε μικτά αποτελέσματα.

Μελέτες σε άτομα που ακολουθούν πλάνο για απώλεια βάρους ή διατήρηση της απώλειας του βάρους, φαίνεται η αυξημένη πρόσληψη νερού να έχει ευεργετική επίδραση, όμως η αυξημένη πρόσληψη υγρών φαίνεται να οδηγεί μικτά αποτελέσματα, οπότε και σε ασαφή συμπεράσματα σε άτομα που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα.

Αναφορικά με την ευεργετική επίδραση του νερού στην απώλεια βάρους, φαίνεται ότι όταν το νερό αντικαθιστά άλλα υγρά όπως αναψυκτικά, χυμούς & γάλα, μειώνεται η ενεργειακή (θερμιδική) πρόσληψη με αποτέλεσμα μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Η κατανάλωση νερού πριν από ένα γεύμα, βέβαια, φαίνεται να οδηγεί σε μικρότερη ενεργειακή πρόσληψη στο γεύμα.

Τέλος, φαίνεται ότι άτομα με υψηλότερη πρόσληψη υγρών έχουν πιο υγιή σύσταση σώματος (ποσοστό λίπους) και βάρος σώματος

Το νερό με λεμόνι οδηγεί σε αποτοξίνωση & απώλεια βάρους;

Συχνά ακούμε από διάσημους (και μη) ότι ξεκινούν την ημέρα τους με ένα ποτήρι νερό με λεμόνι για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Οι ιδιότητες που αναφέρουν συχνά είναι η απώλεια βάρους, η λιποδιάλυση και η αποτοξίνωση  του οργανισμού.

Πέρα από την μικρή προς μέτρια ποσότητα βιταμίνης C που παίρνουμε με το να προσθέτουμε χυμό λεμονιού στο νερό μας, και το γεγονός ότι πίνουμε νερό/υγρά δεν υπάρχουν επιπλέον πλεονεκτήματα.

Όσον αφορά τη λιποδιάλυση και την απώλεια βάρους, κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Δεν υπάρχει τροφή ή ρόφημα που θα καταναλώσουμε και θα πάει να “διαλύσει” ή “κάψει” το λίπος του σώματός μας, καθώς κάτι τέτοιο δεν υποστηρίζεται από την φυσιολογία του σώματος. Επίσης, αναφορικά με την αποτοξίνωση του οργανισμού, αυτή γίνεται συνεχώς από τον οργανισμό μας, μέσω νεφρών και ήπατος. Δεν υπάρχει τρόφιμο ή δίαιτα που θα οδηγήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Για να υποστηριχτεί η αποτοξίνωση του οργανισμού είναι η βέλτιστη λειτουργία του, και αυτό που χρειάζεται είναι να ακολουθούμε μια πλήρη & ισορροπημένη διατροφή, και να προσλαμβάνουμε πληθώρα θρεπτικών συστατικών!

Συμπερασματικά, για την απώλεια βάρους, η επαρκής κατανάλωση νερού, και η προτίμηση στο νερό σε σχέση με άλλα υγρά με θερμίδες φαίνεται να έχει οφέλη, ειδικά σε άτομα που ακολουθούν πρόγραμμα απώλειας βάρους.

 

Πηγή: https://www.fmh.gr/to-nero-voitha-sto-adynatisma/

Continue Reading

Trending