Connect with us

Υγεία

8 μύθοι για τον Καρκίνο του Μαστού

Ο πιο συχνός διηθητικός καρκίνος στις γυναίκες προσβάλλει σήμερα μία στις οκτώ γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής της, ενώ προκαλεί το 19% των θανάτων που οφείλονται στον καρκίνο. Αναπτύσσεται από τα κύτταρα της περιοχής, ενώ συνήθως ξεκινάει από τα κύτταρα των γαλακτοφόρων πόρων.

Ο καρκίνος του μαστού απασχολεί πολύ το κοινό, γεγονός που δημιουργεί ανακρίβειες που δεν συνάδουν με το τι ισχύει πραγματικά για το εν λόγω θέμα. Ποιοι είναι όμως οι πιο συνήθεις μύθοι γύρω από τον καρκίνο του μαστού και ποιοι οι λόγοι για τους οποίους δεν ισχύουν;

 

Μύθος 1. Η συχνή χρήση του στηθόδεσμου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού.

Πρόκειται για κάτι απόλυτα αναληθές. Ο μύθος βασίστηκε σε μία παλιά πεποίθηση που ήθελε την μπανέλα του σουτιέν να μειώνει την λεμφική παροχέτευση και να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Αυτή η δήλωση δεν βασίζεται σε καμία επιστημονική απόδειξη που να συνδέει το σουτιέν με τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

 

Μύθος 2. Τα αντιιδρωτικά της μασχάλης αποτελούν αίτια για τον καρκίνο του μαστού.

Δεν έχουν προκύψει μελέτες που να συνδέουν τη χρήση των αντιιδρωτικών με τον καρκίνο του μαστού. Ο εν λόγω μύθος βασίστηκε στα εξής:

α. Ορισμένα αντιιδρωτικά προϊόντα περιέχουν Parabens -στοιχεία που ενδέχεται να αυξήσουν τα επίπεδα οιστρογόνων- όχι όμως σε βαθμό που να σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού. Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται να ελέγχετε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε και να αποφεύγετε αυτά που περιέχουν Parabens.

β. Μερικά αντιιδρωτικά έχουν στη σύνθεση τους κόκκους αλουμινίου, που πιθανόν σε μία μαστογραφία να δώσουν ψευδή εικόνα επασβεστώσεων. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διακοπεί ή να περιοριστεί η χρήση των αντιιδρωτικών. Αυτό που προτείνεται είναι να μην γίνεται χρήση αντιιδρωτικών προϊόντων πριν την επίσκεψη για μαστογραφία, προς αποφυγή τέτοιων δειγμάτων.

 

Μύθος 3. Η ακτινοβολία από τις μαστογραφίες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού.

Η μαστογραφία εκπέμπει μία μικρή ποσότητα ακτινοβολίας, η οποία ισοδυναμεί με την ακτινοβολία μίας απλής ακτινογραφίας θώρακος. Σε τόσο χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας, δεν αυξάνεται ο κίνδυνος παρουσίασης καρκίνου. Αντιθέτως, μία μαστογραφία μπορεί να φέρει στο φως έναν αρχόμενο καρκίνο και να βοηθήσει στην άμεση αντιμετώπιση και θεραπεία του.

 

Μύθος 4. Πρέπει να έχεις οικογενειακό ιστορικό για να νοσήσεις από καρκίνο του μαστού.

Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του μαστού, χωρίς αυτό να αποτελεί τον μόνο ή τον βασικότερο παράγοντα εμφάνισης. Στοιχείο που επιβεβαιώνει αυτό, το γεγονός ότι ποσοστό μικρότερο του 10% των γυναικών που έχουν νοσήσει έχουν οικογενειακό ιστορικό.

 

Μύθος, 5. Ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει μόνο τις μεγάλες σε ηλικία γυναίκες.

Η ηλικία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, καθώς όσο πιο προχωρημένη είναι η ηλικία τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος νόσησης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι μικρότερης ηλικίας γυναίκες δεν νοσούν. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να διαγνωσθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν να είναι πιο επιθετικός στις νέες γυναίκες.

 

Μύθος 6. Η πλαστική χειρουργική προκαλεί καρκίνο του μαστού. 

Ως προς την πλαστική χειρουργική στήθους, αυτή δεν σχετίζεται ούτε με την αύξηση ούτε με τη μείωση του μεγέθους του μαστού. Τα ενθέματα πιθανώς να δυσκολέψουν τη μαστογραφία, χωρίς όμως να συγχέονται με την νόσηση. Μάλιστα, οι γυναίκες που έχουν προχωρήσει σε μείωση του μεγέθους του μαστού τους μειώνουν και τον κίνδυνο νόσησης έως και 60%.

 

Μύθος 7. Οι μαστογραφίες δεν είναι ακριβείς, άρα δεν χρειάζεται να κάνουμε.

Η μαστογραφία είναι το βασικό όπλο των γιατρών για τη διάγνωση του καρκίνου στα αρχόμενα στάδια, και αποτελεί το βασικό μέσο για τη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού. Μπορεί να μας περιορίζει κάπως, σε κάθε περίπτωση όμως είναι το αυτονόητο που πρέπει να κάνει η κάθε γυναίκα για την υγεία της.

 

Μύθος 8. Η αυτοεξέταση δεν είναι απαραίτητη.

Η αυτοεξέταση κρίνεται άκρως απαραίτητη και όλες οι γυναίκες θα πρέπει να είναι εξοικειωμένες με τους μαστούς τους και τη γεωγραφία αυτών. Αυτό βοηθά στην έγκαιρη ανακάλυψη οποιουδήποτε «κάκου» δείγματος και ενδεχόμενης διαταραχής.

 

Πολλοί οι μύθοι γύρω από το ζήτημα του καρκίνου του μαστού, άλλοι τόσοι όμως και οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης του. Όπως κάθε νόσο έτσι και αυτή, για να την νικήσει κάποιος πρέπει να την εντοπίσει και να την προλάβει. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού κρίνεται ζωτικής σημασίας, γι’ αυτό και κάθε μέρα είναι πολύτιμη. Μην αμελείτε την εξέταση σας!

 

 

Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος
Χειρουργός- Ογκολόγος

 

Μάθετε περισσότερα στο mastologycenter.gr .

Για τον γιατρό και τους τομείς εξειδίκευσής του, διαβάστε εδώ.

 

Continue Reading

Ομορφιά

ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ, οι πιο συχνές ερωτήσεις.

1.Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι χρειάζομαι βλεφαροπλαστική;

 • Το κουρασμένο βλέμμα που οφείλεται σε περίσσεια δέρματος του άνω βλεφάρου.
 • Οι σακούλες κάτω από τα μάτια.
 • Η δυσκολία στην εφαρμογή μακιγιάζ στο άνω βλέφαρο.
 • Η δυσκολία στην όραση λόγω περίσσεια δέρματος του άνω βλεφάρου.
 • Τα πρηξίματα κάτω από τα μάτια.
 1. Σε ποια ηλικία γίνεται η βλεφαροπλαστική;

Σε νεαρότερες ηλικίες(πριν τα 40) η βλεφαροπλαστική γίνεται λόγω συγγενούς κυρίως βλεφαρόπτωσης. Αυτό αφορά κυρίως το ένα βλέφαρο (άνω) και οφείλεται σε πρόβλημα του ανελκυστήρα μυ του άνω βλεφάρου. Σε ηλικίες μετά τα 40 οι βλάβες είναι εκφυλιστικές, η περίσσεια δέρματος και οι σακούλες στο κάτω βλέφαρο επιδεινώνονται. Άρα η επέμβαση γίνεται σε όποια ηλικία υπάρχει ανάγκη.

 1. Πρέπει να γίνει και στα δυο βλέφαρα (άνω και κάτω);

Όχι δεν είναι απαραίτητο. Εξαρτάται από το πρόβλημα. Εάν αυτό εντοπίζεται μόνο σε περίσσεια δέρματος στο άνω βλέφαρο ή σε σακούλα και περίσσεια δέρματος στο κάτω. Μπορούν να γίνουν είτε άνω βλεφαροπλαστική, είτε κάτω είτε και ταυτόχρονα, στο ένα μόνο μάτι ή και στα δύο.

 1. Πονάει η επέμβαση;

Όχι διότι γίνεται με τοπική αναισθησία και ίσως μέθη.

 1. Πρέπει να νοσηλευτώ;

Όχι δεν είναι απαραίτητη η νοσηλεία μετά την επέμβαση. Οι οδηγίες για κατ΄ οίκον φροντίδα είναι μόνο επίθεματα ψυχρά για την αποφυγή οιδημάτων, το κεφάλι να είναι σε υψηλή θέση, χρήση αντιβιωτικής οφθαλμικής κρέμας, αποφυγή έντονης δραστηριότητας και σκυψίματος για 1 εβδομάδα και όχι έντονη χειρονακτική εργασία ή γυμναστική για 15 ημέρες.

 1. Πως γίνεται η επέμβαση;

Με τοπική αναισθησία και μέθη αν χρειάζεται. Στη συνέχεια γίνεται χειρουργική εκτομή του δέρματος που περισσεύει και αφαίρεση λίπους. Η συρραφή γίνεται με ράμματα που αφαιρούνται σε 6-7 ημέρες.

 1. Θα  πονάω μετά το χειρουργείο;
 • Συνήθως 1-2 ημέρες μετά υπάρχει ένας πόνος που υποχωρεί με συνηθισμένα αναλγητικά(depon).
 1. Πότε μπορώ να επιστρέψω στην δουλειά μου;
 • Συνήθως αν είναι δουλειά γραφείου 4-5 μέρες μετά. Η περιοχή των βλεφάρων έχει οιδήματα και ίσως εκχυμώσεις για περίπου 2-3 εβδομάδες. Αποφεύγουμε έντονη δραστηριότητα ή χειρωνακτική εργασία για 2 εβδομάδες.
 1. Πότε φαίνεται το αποτέλεσμα;
 • Σε περίπου 5 εβδομάδες μετά το χειρουργείο έχουμε μια καλή εικόνα εφόσον έχει ξεπρηστεί η περιοχή. Τα τελικό αποτέλεσμα το έχουμε σε 6 μήνες περίπου.
 1. Θα έχω ουλές;
 • Η περιοχή των βλεφάρων έχει πολύ καλή επούλωση. Οι τομές οι οποίες γίνονται ΄΄κρύβονται΄΄ στο άνω βλέφαρο στη φυσιολογική του πτυχή, και στο κάτω βλέφαρο ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες. Σε 6 μήνες οι τομές αυτές συνήθως δεν είναι ορατές.

Continue Reading

Διατροφή

Πώς θα υπολογίσεις τον Βασικό σου Μεταβολισμό;

Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc.


Ο Βασικός Μεταβολισμός και η λειτουργία του είναι ένα από τα θέματα που συναντώ πολύ συχνά στο Διαιτολογικό μου Γραφείο, καθώς απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Πολλοί πιστεύουν πως ο Μεταβολισμός τους δεν λειτουργεί σωστά και προβληματίζονται μήπως εκεί βρίσκεται η αιτία που δυσκολεύονται να χάσουν βάρος.

Τι είναι ο βασικός μεταβολισμός ηρεμίας;

O βασικός μεταβολισμός ηρεμίας είναι ο συνολικός αριθμός θερμίδων που χρειάζεται καθημερινά το σώμα σου για να επιτελέσει όλες τις ζωτικές του λειτουργίες, όπως η αναπνοή, η λειτουργία της καρδιάς, η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος κ.ά..

Το σύνολο των θερμίδων που χρειάζεται κάθε άτομο σε κατάσταση ηρεμίας είναι διαφορετικό και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Ο μεταβολισμός αυτός καλύπτει περίπου το 75% των ημερήσιων ενεργειακών δαπανών σου.

Από τι επηρεάζεται ο βασικός μεταβολισμός ηρεμίας;

Ο βασικός μεταβολισμός ηρεμίας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες:

 • Επιφάνεια σώματος

Οι άνθρωποι με μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος, έχουν κατά κανόνα υψηλότερο βασικό μεταβολισμό.

 • Φύλο

Οι άντρες έχουν, συνήθως, μεγαλύτερο μέγεθος σώματος και περισσότερη μυϊκή μάζα και επομένως μεγαλύτερο βασικό μεταβολισμό.

 • Ηλικία

Η ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης, επιπλέον, επηρεάζουν το βασικό μεταβολισμό. Για παράδειγμα, τα παιδιά εξαιτίας της ανάπτυξής τους έχουν μεγαλύτερο βασικό μεταβολισμό ανά μονάδα επιφάνειας.

 • Σύσταση του σώματος

Η άλιπη μάζα καταναλώνει σημαντικά περισσότερη ενέργεια, αφού οι μύες και τα ζωτικά όργανα βρίσκονται διαρκώς σε λειτουργία ακόμα και στην ηρεμία, ενώ ο λιπώδης ιστός χρησιμοποιείται ως αποθήκη ενέργειας και συνεπώς δε δαπανά πολλή ενέργεια .

 • Άλλοι παράγοντες

Στις γυναίκες, η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός αυξάνουν τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού, ενώ η εμμηνόπαυση τις μειώνει, αντίστοιχα.

Πως μπορεί να αυξηθεί ο μεταβολισμός;

Πολλές φορές δέχομαι αυτή την ερώτηση στο γραφείο!Ο βασικός μεταβολισμός επηρεάζεται από τη σύσταση σώματος. Όσο περισσότερη άλιπη μάζα (συγκεκριμένα μυϊκή μάζα) έχει κάποιος, τόσο περισσότερες θερμίδες καταναλώνει μέσα στη μέρα.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι μύες και τα ζωτικά όργανα είναι διαρκώς σε λειτουργία, ενώ ο λιπώδης ιστός είναι αδρανής. Επομένως, όταν αυξάνεται η μυϊκή μάζα, αυξάνεται και ο βασικός μεταβολισμός του ατόμου.

Πως η διατροφή επηρεάζει το βασικό μεταβολισμό;

Σύσταση δίαιτας

Η αύξηση της πρωτεΐνης στη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει να κάψεις περισσότερες θερμίδες, καθώς η πρωτεΐνη απαιτεί λίγο περισσότερη προσπάθεια στο σώμα σου στη διάρκεια της πέψης σε σχέση με το λίπος ή τους υδατάνθρακες. Επιπλέον, η πρωτεΐνη μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας, η οποία όπως σου ανέφερα παραπάνω είναι καθοριστικός παράγοντας, που επηρεάζει το μεταβολισμό.

Ενεργειακή πρόσληψη

Όπως σου ανέφερα παραπάνω το βάρος σου εξαρτάται από το ισοζύγιο ενέργειας. Σκέψου ότι πρόκειται για μια ζυγαριά. Αν καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που καις, το βάρος σου θα αυξηθεί. Αν κάνεις το αντίθετο, το βάρος σου θα μειωθεί. Ωστόσο, αν επιλέξεις να τρως πολύ λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεσαι, ο μεταβολισμός σου θα μειωθεί.

Βρες την κατάλληλη ισορροπία στο ισοζύγιο ενέργειας, υποστηρίζοντας το μεταβολισμό σου! Να θυμάσαι ότι μια ισορροπημένη διατροφή που στοχεύει σε αργή και σταθερή μείωση του βάρους, χωρίς να υπονομεύει την υγεία σου πάντοτε υπερέχει, σε σχέση με στερητικές δίαιτες που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα!

Αν τρως κάθε 3-4 ώρες επιταχύνεται ο μεταβολισμός σου;

Ο αριθμός των γευμάτων μέσα στην ημέρα σου δεν καθορίζει την επιτάχυνση του μεταβολισμού σου. Μπορείς να καταναλώνεις τα γεύματα σου ανάλογα με τις υποχρεώσεις μέσα στην ημέρα σου, δηλαδή μπορείς να κάνεις λιγότερα από 5 γεύματα μέσα στην ημέρα και αυτό να μην επηρεάσει το μεταβολισμό σου.

Αυτό που ισχύει κυρίως για τη συχνότητα των γευμάτων είναι να καταναλώνεις 3 κύρια γεύματα μέσα στη μέρα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και να μην μένει πολλές ώρες το στομάχι σου άδειο, γιατί μετά δεν θα στραφείς σε υγιεινές επιλογές, εξαιτίας της λαιμαργίας που θα σου δημιουργηθεί.

Όσα γεύματα κι αν επιλέξεις να καταναλώσεις μέσα στην ημέρα, αυτό που έχει σημασία είναι να ακούς το σώμα σου, να αναγνωρίζεις πότε πεινάς πραγματικά, πότε έχεις απλά… λιγούρα ή πότε καταναλώνεις φαγητό ως αντιστάθμιση για κάποιο θετικό ή αρνητικό συναίσθημα! Να κάνεις συνειδητές και ισορροπημένες επιλογές, οι οποίες θα αποτελέσουν το σύμμαχό σου στη ρύθμιση του βάρους σου!

Continue Reading

Ομορφιά

Laser CO2 Fractional: Η ιδανική θεραπεία ανάπλασης του δέρματος.

Το LASER CO2 fractional προκαλεί στο δέρμα μία επιλεκτική κλασματική θερμόλυση.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την διέγερση των κυττάρων του δέρματος και κυρίως την διαδικασία της επούλωσης έτσι ώστε να παραχθεί νέο κολλαγόνο και ελαστίνη.Ουσιαστικά προκαλούμε ένα ελεγχόμενο ¨έγκαυμα¨,αφήνοντας όμως και υγιείς περιοχές για να βοηθήσουμε την διαδικασία της επούλωσης.Η διαδικασία γίνεται με την  εφαρμογή αναισθητικής κρέμας για 30 min περίπου και διαρκεί περίπου 20 min.Το δέρμα παρουσιάζει έντονη ερυθρότητα για 3-4 ημέρες και ακολουθεί συνήθως μία ήπια απολέπιση.Η πλήρης επούλωση γίνεται σε περίπου 10 ημέρες όπου και το νέο δέρμα είναι πιο σφριγηλό ,πιο ενυδατωμένο.Τις επόμενες ημέρες της εφαρμογής συνιστάται αρκετή ενυδάτωση με κρέμες και αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας.Η χρήση αντιηλιακού είναι απαραίτητη.Η θεραπεία εφαρμόζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

Εφαρμόζεται κυρίως σε πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ, χέρια αλλά και όπου χρειάζεται.

Το LASER CO2 fractional είναι ιδανικό για :

-σημάδια ,ουλές ακμής

-πανάδες, δυσχρωμίες, μέλασμα

-λεπτές ρυτίδες κυρίως γύρω από το στόμα και τα μάτια

-ανοιχτούς πόρους

-ρύθμιση λιπαρότητας του δέρματος

-ραγάδες

– μετεγχειρητικές ουλές

– δίνει τόνωση και σφριγηλότητα στο δέρμα

-ομαλοποιεί την ακμή

-ανανέωση και ανάπλαση του δέρματος

-κάτω από τα μάτια για την ανάπλαση της περιοχής

-θηλώματα και μυρμηγκιές(αφαίρεση)

Ανάλογα με το πρόβλημα χρειάζονται 3-4 συνεδρίες ανά 4 εβδομάδες .

Μπορεί να συνδυαστεί με ταυτόχρονη έγχυση αυξητικών παραγόντων των αιμοπεταλείων (PRP) για καλύτερα αποτελέσματα.

Μπέσκος Νικόλαος

Πλαστικός Χειρούργος

ΖΕΥΞΙΔΟΣ 1 ΚΑΙ ΙΚΤΙΝΟΥ

Τηλ. 2314010087

Continue Reading

Trending