Connect with us

Υγεία

8 μύθοι για τον Καρκίνο του Μαστού

Ο πιο συχνός διηθητικός καρκίνος στις γυναίκες προσβάλλει σήμερα μία στις οκτώ γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής της, ενώ προκαλεί το 19% των θανάτων που οφείλονται στον καρκίνο. Αναπτύσσεται από τα κύτταρα της περιοχής, ενώ συνήθως ξεκινάει από τα κύτταρα των γαλακτοφόρων πόρων.

Ο καρκίνος του μαστού απασχολεί πολύ το κοινό, γεγονός που δημιουργεί ανακρίβειες που δεν συνάδουν με το τι ισχύει πραγματικά για το εν λόγω θέμα. Ποιοι είναι όμως οι πιο συνήθεις μύθοι γύρω από τον καρκίνο του μαστού και ποιοι οι λόγοι για τους οποίους δεν ισχύουν;

 

Μύθος 1. Η συχνή χρήση του στηθόδεσμου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού.

Πρόκειται για κάτι απόλυτα αναληθές. Ο μύθος βασίστηκε σε μία παλιά πεποίθηση που ήθελε την μπανέλα του σουτιέν να μειώνει την λεμφική παροχέτευση και να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Αυτή η δήλωση δεν βασίζεται σε καμία επιστημονική απόδειξη που να συνδέει το σουτιέν με τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

 

Μύθος 2. Τα αντιιδρωτικά της μασχάλης αποτελούν αίτια για τον καρκίνο του μαστού.

Δεν έχουν προκύψει μελέτες που να συνδέουν τη χρήση των αντιιδρωτικών με τον καρκίνο του μαστού. Ο εν λόγω μύθος βασίστηκε στα εξής:

α. Ορισμένα αντιιδρωτικά προϊόντα περιέχουν Parabens -στοιχεία που ενδέχεται να αυξήσουν τα επίπεδα οιστρογόνων- όχι όμως σε βαθμό που να σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού. Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται να ελέγχετε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε και να αποφεύγετε αυτά που περιέχουν Parabens.

β. Μερικά αντιιδρωτικά έχουν στη σύνθεση τους κόκκους αλουμινίου, που πιθανόν σε μία μαστογραφία να δώσουν ψευδή εικόνα επασβεστώσεων. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διακοπεί ή να περιοριστεί η χρήση των αντιιδρωτικών. Αυτό που προτείνεται είναι να μην γίνεται χρήση αντιιδρωτικών προϊόντων πριν την επίσκεψη για μαστογραφία, προς αποφυγή τέτοιων δειγμάτων.

 

Μύθος 3. Η ακτινοβολία από τις μαστογραφίες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού.

Η μαστογραφία εκπέμπει μία μικρή ποσότητα ακτινοβολίας, η οποία ισοδυναμεί με την ακτινοβολία μίας απλής ακτινογραφίας θώρακος. Σε τόσο χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας, δεν αυξάνεται ο κίνδυνος παρουσίασης καρκίνου. Αντιθέτως, μία μαστογραφία μπορεί να φέρει στο φως έναν αρχόμενο καρκίνο και να βοηθήσει στην άμεση αντιμετώπιση και θεραπεία του.

 

Μύθος 4. Πρέπει να έχεις οικογενειακό ιστορικό για να νοσήσεις από καρκίνο του μαστού.

Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του μαστού, χωρίς αυτό να αποτελεί τον μόνο ή τον βασικότερο παράγοντα εμφάνισης. Στοιχείο που επιβεβαιώνει αυτό, το γεγονός ότι ποσοστό μικρότερο του 10% των γυναικών που έχουν νοσήσει έχουν οικογενειακό ιστορικό.

 

Μύθος, 5. Ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει μόνο τις μεγάλες σε ηλικία γυναίκες.

Η ηλικία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, καθώς όσο πιο προχωρημένη είναι η ηλικία τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος νόσησης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι μικρότερης ηλικίας γυναίκες δεν νοσούν. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να διαγνωσθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν να είναι πιο επιθετικός στις νέες γυναίκες.

 

Μύθος 6. Η πλαστική χειρουργική προκαλεί καρκίνο του μαστού. 

Ως προς την πλαστική χειρουργική στήθους, αυτή δεν σχετίζεται ούτε με την αύξηση ούτε με τη μείωση του μεγέθους του μαστού. Τα ενθέματα πιθανώς να δυσκολέψουν τη μαστογραφία, χωρίς όμως να συγχέονται με την νόσηση. Μάλιστα, οι γυναίκες που έχουν προχωρήσει σε μείωση του μεγέθους του μαστού τους μειώνουν και τον κίνδυνο νόσησης έως και 60%.

 

Μύθος 7. Οι μαστογραφίες δεν είναι ακριβείς, άρα δεν χρειάζεται να κάνουμε.

Η μαστογραφία είναι το βασικό όπλο των γιατρών για τη διάγνωση του καρκίνου στα αρχόμενα στάδια, και αποτελεί το βασικό μέσο για τη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού. Μπορεί να μας περιορίζει κάπως, σε κάθε περίπτωση όμως είναι το αυτονόητο που πρέπει να κάνει η κάθε γυναίκα για την υγεία της.

 

Μύθος 8. Η αυτοεξέταση δεν είναι απαραίτητη.

Η αυτοεξέταση κρίνεται άκρως απαραίτητη και όλες οι γυναίκες θα πρέπει να είναι εξοικειωμένες με τους μαστούς τους και τη γεωγραφία αυτών. Αυτό βοηθά στην έγκαιρη ανακάλυψη οποιουδήποτε «κάκου» δείγματος και ενδεχόμενης διαταραχής.

 

Πολλοί οι μύθοι γύρω από το ζήτημα του καρκίνου του μαστού, άλλοι τόσοι όμως και οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης του. Όπως κάθε νόσο έτσι και αυτή, για να την νικήσει κάποιος πρέπει να την εντοπίσει και να την προλάβει. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού κρίνεται ζωτικής σημασίας, γι’ αυτό και κάθε μέρα είναι πολύτιμη. Μην αμελείτε την εξέταση σας!

 

 

Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος
Χειρουργός- Ογκολόγος

 

Μάθετε περισσότερα στο mastologycenter.gr .

Για τον γιατρό και τους τομείς εξειδίκευσής του, διαβάστε εδώ.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υγεία

Αν νοσείς με σκλήρυνση κατά πλάκας διάβασε αυτό το άρθρο!

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) είναι μία χρόνια εκφυλιστική νόσος που προκαλεί στον ασθενή  εκτός από κινητικά προβλήματα (σπαστικότητα, κακή ισορροπία, δυσκαμψία) και χρόνια κόπωση (33-75% των ασθενών), πόνο, διαταραχές της όρασης, της συνείδησης και των αισθήσεων.

Ο γυμναστής κος. Τσακίρης, όμως, μας συμβουλεύει πως «η άσκηση βελτιώνει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που νοσούν. Οι βελτιώσεις είναι ποικίλες σε σωματικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο». Υπάρχουν πολλές μορφές άσκησης που μπορούν να βοηθήσουν  στην καλύτερη λειτουργία συνολικά του οργανισμού.

Μπείτε στο παρακάτω link και μάθετε πως μπορείτε να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη:

https://www.fmh.gr/askisi-kai-sklirynsi-kata-plakas/

Continue Reading

Υγεία

Παιδιά με Καρκίνο και Διατροφή

Η διατροφή των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο είναι άκρως σημαντική για την υγεία τους και την ομαλή διεκπεραίωση της θεραπείας. Έκδηλος υποσιτισμός εμφανίζεται στο 17% των παιδιών με νεοδιαγνωσθέντες όγκους και στο 37% εκείνων με μεταστατική νόσο, ενώ το 50% των παιδιών με καρκίνο είναι ήδη σε κάποιο ποσοστό υποσιτισμένο κατά τη διάγνωση!

Γι’αυτό οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι Ελένη Βούτου & Διονυσία Βουτσά μας ενημερώνουν για τα εξής σημαντικά θέματα:

– Ποιες είναι οι συνέπειες του σοβαρού υποσιτισμού;
– Οφέλη σωστής διατροφής σε παιδιά που πάσχουν από καρκίνο
– Ποια είναι τα απαραίτητα, για αυτά, θρεπτικά συστατικά;
– Τι άλλο μπορεί να επηρεάσει η διατροφική κατάσταση;

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο παρακάτω link:

https://www.mednutrition.gr/portal/ygeia/alles-pathiseis/8483-diatrofi-se-paidia-me-karkino?utm_source=newsletter_1570&utm_medium=email&utm_campaign=

 

Continue Reading

Ομορφιά

7 μαγικές συμβουλές για να διατηρήσεις την φρεσκάδα και την νεότητα στην περιοχή των ματιών!

ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ; 

 • Η επιδερμίδα είναι πολύ λεπτή
 • Οι αδένες στην περιοχη αυτή είναι λιγότεροι απ’ ότι στο υπόλοιπο πρόσωπο με αποτέλεσμα το υδρολιπιδικό φίλμ να έχει αρκετά μικρότερη ικανότητα προστασίας.
 • Οι ίνες ελαστίνης και κολλαγόνου είναι λιγότερες στο δέρμα γύρω απο τα μάτια, ενώ υπάρχουν 3 φορές περισσότερα μαστoκύτταρα απο ότι στο μέτωπο, που δικαιολογούν την συχνή εμφάνιση αλλεργιών ή διάφορων δυσανεξιών σε αυτήν την περιοχή.
 • Κάτω απο το δέρμα στην περιοχή γύρω απο τα μάτια βρίσκεται ένας χαλαρός ιστός όπου η παρουσία λίπους είναι περιορισμένη και είναι εύκολο να διασταλλεί.
 • Η λεμφική λειτουργία και η αιμάτωση της περιοχής είναι πιο αργή. Επιπρόσθετα, είναι μια ζώνη που κινείται διαρκώς, ενώ εκτείθεται σε συνεχή βάση σε διάφορους επιθετικούς παράγοντες (κακή ψυχολογία, ασθένειες, γήρανση) είτε (κλιματολογικές συνθήκες, ρύπανση, ακατάλληλα καλλυντικά προιόντα, έντονες κινήσεις κτλ.), που δημιουργούν τις συνθήκες για πρόωρες βλάβες.

 

ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΛΑΒΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ; 

Οι αλλοιώσεις που είναι πιθανόν να παρατηρήσουμε στην ευαίσθητη περιοχή γύρω απο τα μάτια εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους, ενώ διάφορες είναι και οι αιτίες που τις προκαλούν:

 • Πρήξιμο των βλεφάρων (που συνήθως οφείλεται σε στάση της λεμφικής μικροκυκλοφορίας, και στην χρήση ακατάλληλων καλλυντικών, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια).
 • Σακούλες (που οφείλεται αφενός στην χαλάρωση των ιστών στην περιοχή και σε λεμφική ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα την δημιουργία μιας μικρής κήλης λίπους).
 • Κύκλοι (που οφείλεται στην συσσώρευση χρωστικών του αίματος στην περιοχή λόγω ανεπάρκειας της κυκλοφορίας. Σε μερικούς απο εμάς αυτό μπορεί να είναι κληρονομικό με πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση του φαινομένου).
 • Λεπτές ή βαθιές ρυτίδες (που οφείλονται στην διάσπαση των ινών του δέρματος που έρχεται με την φυσιολογική γήρανση, είτε γιατί δεν προστατεύουμε ικανοποιητικά την περιοχή απο τον ήλιο, ενώ επίσης κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσουν σημαντικά το πρόβλημα!!).
 • Ξηρότητα της επιδερμίδας των βλεφάρων (ανεπάρκεια του υδρολιπιδικού φιλμ)
 • Πτώση των μυών των βλεφάρων και των φρυδιών (χαλάρωση των μυών του δέρματος λόγω γήρανσης).
 • Πτώση των βλεφαρίδων (παθολογικής προέλευσης ή λόγω κακής χρήσης των προϊόντων ντεμακιγιάζ).
 • Ερεθισμοί, κοκκινίλες, τσιμπήματα, αίσθηση καύσου, δακρύρροια κτλ. (σημεία υπερβολικής ευαισθησίας των ματιών ή και αλλεργίας, λόγω ακατάλληλων προϊόντων ή κακής χρήσης προϊόντων).

 

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

Οι στόχοι:

 • Διατήρηση ή ενίσχυση αυτής της ζώνης, βελτιώνοντας την αιματική κυκλοφορία και καταπολεμώντας τη γήρανση του δέρματος.
 • Καταπράυνση αυτής της ζώνης σε περίπτωση εκδήλωσης υπερευαισθησίας.

Η συμβουλή:

Οι λεπτές ρυτίδες στην περιοχή γύρω από τα μάτια είναι οι πρώτες που εμφανίζονται. Τα προϊόντα φροντίδας της περιοχής αυτής πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται από την ηλικία των 25 ετών (ή και νωρίτερα, αν το δέρμα είναι πολύ λεπτό), καθημερινά, πρωί και/ ή βράδυ. Τα προϊόντα αυτά παρέχονται σε μορφή τζελ, τζελ-κρέμας, κρέμας. Υπάρχουν επίσης και επιθέματα, τα οποία χρησιμεύουν περισσότερο ως αντιγηραντική θεραπεία, παρά για καθημερινή, μακροχρόνια χρήση. Η εφαρμογή τους πρέπει να γίνεται σε τέλεια καθαρισμένο δέρμα.

 • Τοποθετείτε μια πολύ μικρή ποσότητα προϊόντος επάνω στο δέρμα. Η ιδανική εφαρμογή γίνεται με τον παράμεσο με χτυπηματάκια που βοηθούν στην απορρόφηση των ουσιών.
 • Το προϊόν εφαρμόζεται με ελαφρές κυκλικές κινήσεις γύρω από το μάτι
 • Συνιστάται η χρήση μιας ενυδατικής, λειαντικής, καταπραϋντικής και αποσυμφορητικής κρέμας σε αυτή την ζώνη, η οποία βοηθά να απαλυνθούν τα σημάδια της κόπωσης. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση πρωί και/ή βράδυ.

Bonus συμβουλές:

Για την διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερο της φρεσκάδας και της νεανικής όψης που κάνουν πιο λαμπερό το βλέμμα στην περιοχή γύρω από τα μάτια, θα πρέπει επίσης:

 • Το προϊόν να απλώνεται με εξαιρετικά απαλές κινήσεις για να μην μετακινείται το δέρμα και για να μην εισχωρήσει στο μάτι ούτε προϊόν ντεμακιγιάζ ούτε υπολείμματα του μακιγιάζ.
 • Να υιοθετηθεί υγιεινός τρόπος ζωής: ισορροπημένη διατροφή, όχι κάπνισμα, κανονικός ρυθμός ζωής.
 • Να μειωθεί η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, χρησιμοποιώντας καθημερινά αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας που θα ανανεώνεται συχνά. Όποτε είναι απαραίτητο, επιβάλλεται να φορά τα γυαλιά ηλίου, στα οποία θα αναγράφεται το σήμα CE (έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Προστατέψτε επίσης τα μάτια των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία.

 

Όσοι φοράτε φακούς επαφής να τους τοποθετείτε πριν από το μακιγιάζ και τους βγάζετε πριν το ντεμακιγιάζ. Προσέξτε να μην εφαρμόζεται προϊόντα φροντίδας πέρα από τις ρίζες των βλεφαρίδων, μην εφαρμόζετε κανένα καλλυντικό σκεύασμα όταν τα μάτια είναι ερεθισμένα ή κόκκινα.

 

Η εταιρία Βιοτεχνολογικών δερμοκαλλυντικών ISSÉIMI MADRID προτείνει μια ισχυρή θεραπεία αντιγήρανσης ματιών με την κρέμα ματιών θρέψης και ενυδάτωσης CONTORNO DE OJOS (https://www.fw-trade.com/product/enydatiki-krema-mation-contorno-de-ojos/). Μια χαλαρωτική, απολαυστική Κρέμα Ματιών, που χαρίζει μοναδική ενυδάτωση, μειώνει το ορατό πρήξιμο χαρίζοντας στα μάτια σας την αίσθηση και την όψη της απόλυτης ξεκούρασης. Βαθιά ενυδατική, αυτή η πολυτελής Κρέμα, χάρη στην δύναμη των πεπτιδίων που περιέχει, ενεργεί κατά των μαύρων κύκλων, συσφίγγει σταθεροποιώντας το περίγραμμα των ματιών και σβήνει τις λεπτές γραμμές και το ορατό αίσθημα κόπωσης.

https://www.fw-trade.com/

 

Continue Reading

Trending