Υγεία
9+1 τρόποι για να καταφέρεις να κάψεις περισσότερο λίπος
Εστω και λίγο να αύξησουμε το επίπεδο των δραστηριοτήτων μας είναι θετικό αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι θα σε βοηθήσουν ωστε να κάψεις ακόμα περισσότερο λίπος.
Πως θα ενεργοποιήσουμε το σώμα μας να χρησιμοποιήσει το λίπος ως πηγή ενέργειας;
Γράφει ο Ηλίας Ασημακόπουλος, Γυμναστής, Γλυφάδα
Όλοι μας κατά διαστήματα, έχουμε αναρωτηθεί πως μπορούμε να κάψουμε περισσότερο λίπος, δηλαδή πως θα χρησιμοποιήσουμε περισσότερο το λιπώδη ιστό ως πηγή ενέργειας για να καταναλώσουμε θερμίδες και τελικά να μειώσουμε το σωματικό μας βάρος!
Για να το καταφέρουμε αυτό, σίγουρα θα χρειαστούν κάποιες αλλαγές. Τόσο στην νοοτροπία μας, όσο και στις καθημερινές μας συνήθειες! Το κίνητρο μας, πρέπει πάνω από όλα να είναι η υγεία. Σημαντικό να μην κάνουμε καμία ακρότητα όσο αφορά τον στόχο μας, καθώς οτιδήποτε μη εγκεκριμένο σαν μέθοδος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας.
Παρακάτω θα δούμε 10 έξυπνους τρόπους για να το πετύχουμε στην προπόνηση μας και να κάψουμε ακόμα περισσότερο λίπος. Πάμε να δούμε…
Αρχικά θα αναφέρουμε 2 παραμέτρους, όπου αλλάζοντας την νοοτροπία μας, βοηθούμε μέγιστα τον μεταβολισμό μας. Μετά θα αναφέρουμε 10 προπονητικά tips για να κάψεις περισσότερο λίπος κατά την άσκηση.
Συμβουλές για να κάψουμε πιο πολύ λίπος
Περισσότερη κίνηση στην καθημερινότητα
Όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα βασικό μεταβολικό ρυθμό, ο οποίος «καίει» συγκεκριμένες θερμίδες σε ηρεμία για να καταφέρει το σώμα μας να μείνει ζωντανό. Εάν εμείς λοιπόν βάλουμε περισσότερη κίνηση με οποιοδήποτε τρόπο στην καθημερινότητα μας, τότε θα βοηθήσουμε τον μεταβολισμό μας να αυξηθεί και θα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για κατανάλωση.
Η ενέργεια αυτή θα έρθει τόσο από την καύση υδατάνθρακα όσο και από την καύση λιπώδη ιστού. Στοιχεία που έχουμε αποθηκευμένα στο σώμα μας!
Η κίνηση (παραγωγή ενέργειας) μπορεί να έρθει, είτε από το απλό περπάτημα, είτε από καθημερινές ασχολίες, είτε από δουλειές του σπιτιού, είτε από προπόνηση είτε από άλλα πολλά. Απλά γίνε πιο ενεργητικός/ή μέσα στην ημέρα.
Άρα περισσότερη κίνηση, σημαίνει περισσότερη ανάγκη για ενέργεια. Περισσότερη ανάγκη για ενέργεια σημαίνει περισσότερη κατανάλωση αποθηκευμένου υδατάνθρακα και λίπους.
Στοχευμένη – Έξυπνη διατροφή
Μην βιάζεσαι! Δεν εννοώ να ξεκινήσεις να μετράς γραμμάρια και να γίνεσαι εμμονικός με την διατροφή σου. Αντιθέτως. Μπορείς να εμπλουτίσεις την διατροφή σου με τρόφιμα που χρησιμεύουν στην υγεία σου και βοηθούν το σώμα σου να ενεργοποιήσει το λίπος ως πηγή ενέργειας ή σε κάνουν να νιώσεις υψηλό κορεσμό με μικρή κατανάλωση θερμίδων.
Λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο έχουν ειδικά θρεπτικά συστατικά που σε βοηθούν στον στόχο της καύσης λιπώδη ιστού.
Φρούτα όπως αβοκάντο, φράουλες, βατόμουρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες που σου δημιουργούν κορεσμό.
Πράσινο τσάι, το οποίο εκτός των αντιοξειδωτικών που περιέχει, λειτουργεί και σαν φυσικό θερμογεννετικό λιποδιαλυτικό. Όσπρια, όπως φασόλια, με πολλές φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, σε βοηθούν με υψηλό αίσθημα κορεσμού.
Αυτά τα τρόφιμα και άλλα πολλά σε βοηθούν χωρίς κόπο να περιορίσεις την πρόσληψη λίπους. Όπως αντιλαμβάνεσαι η διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει αφενός στη υγεία σου, αφετέρου στο αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα να τρως λιγότερο. Άρα να μην προσλαμβάνεις περιττό λίπος στο σώμα σου!
Ενας ειδικός στη διατροφή θα σε βοηθήσει για τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Τι να κάνεις στη προπόνησή σου για μεγαλύτερη καύση λίπους
Αερόβια άσκηση
Το σημαντικότερο όπλο στην προπόνηση, είναι να μάθουμε πότε το σώμα μας χρησιμοποιεί το λιπώδη ιστό ως πηγή ενέργειας. Αυτό συμβαίνει όταν κάνουμε αερόβια προπόνηση! Αερόβια προπόνηση έχουμε όταν κάνουμε κάτι για χαμηλή – μέτρια ένταση με μεσαία – μεγάλη χρονική διάρκεια.
Τότε ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί αρκετά και το λίπος για να ολοκληρώσει την άσκηση. Άρα τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο με αυτή την ένταση και διάρκεια είναι πολύ πολύ βοηθητικά.
Βάρη και αερόβια άσκηση
Ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε στο σώμα μας καθώς ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση του οργανισμού μας για την καύση λιπώδη ιστού έχουμε και την ενδυνάμωση μέσα από την προπόνηση με βάρη.
Πως θα γίνει αυτό; Χρησιμοποίησε ελαφριά βάρη και προσπάθησε να εκτελείς το προπονητικό σου πρόγραμμα όσο πιο συνεχόμενα γίνεται. Τα βάρη αυξάνουν το βασικό μεταβολισμό και αυτό σημαίνει περισσότερες καύσεις μέσα στην ημέρα ποy βοηθούν στην επιπλέον καύση λίπους!
Διαφορετικές μυϊκές ομάδες
Όταν χρησιμοποιείς αρκετές διαφορετικές ομάδες, αναγκάζεις τον οργανισμό σου να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια. Καθώς η ανάγκη για θερμίδες μεγαλώνει, μεγαλώνει και η χρήση του λιπώδη ιστού ως πηγή ένεργειας.
Μικρά διαλείμματα στη προπόνηση
Αναλόγως πάντα και την προπόνηση σου, όσο μικρότερα διαλείμματα κάνεις τόσο πιο κοντά σε αερόβια ζώνη βρίσκεσαι. Και αυτό σημαίνει πως κρατάς τον μεταβολισμό σου σε υψηλά επίπεδα, το οποίο με την σειρά του σε βοηθάει στην χρήση του λίπους ποσοστιαία περισσότερο.
Ισομετρικές ασκήσεις
Ισομετρικές ασκήσεις, είναι ασκήσεις με ένταση, χωρίς κίνηση. Όπως για παραδείγμα η σανίδα ή ένα wallsquat. Οτιδήποτε ανεβάζει την ένταση χωρίς κίνηση είναι τέτοια άσκηση. Εκεί ο οργανισμός χρειάζεται έξτρα βοήθεια και θα την βρει καταναλώνοντας περισσότερο λίπος εκτός του υδατάθρακα!
Εναλλαγές προπονήσεων
Άλλαζε συχνά τα είδη των προπονήσεων, συμβουλευόμενος πάντα τον προπονητή σου. Οι εναλλαγές των προπονήσεων στρεσάρουν το σώμα, δεν το αφήνουν να παρασυνηθίσει και αυτό ενεργοποιεί πιο συχνά τον μεταβολισμό σου. Δοκίμασε άλλα είδη όπως pilates, yoga, spinning κ.α.. θα μείνεις έκπληκτος από τα μυϊκά αποτελέσματα.
Εναλλαγές συστημάτων προπόνησης
Ακριβώς όπως και παραπάνω τα διαφορετικά συστήματα στα βάρη βοηθούν στην παραπάνω κατανάλωση ενέργειας και καίμε περισσότερο λίπος. Συν, ότι δεν βαριέσαι κάνοντας τα ίδια και τα ίδια. Εξέλιξε την προπόνηση σου και συνεπώς το σώμα σου!
Εναλλαγές εξοπλισμού
Χρησιμοποίησε διαφορετικούς εξοπλισμούς κατά την διάρκεια της προπόνησης σου. Στρεσάρεις το μυϊκό σου σύστημα τόσο πολύ που το βοηθάς να εξελιχθεί καθώς αλλάζει το μυϊκό ερέθισμα κάθε φορά που αλλάζεις τον εξοπλισμό.
Χρησιμοποίησε λαβές διαφορετικές, μπάρες διαφορετικές, λάστιχα και άλλα πολλά αξεσουάρ για πάρεις το μέγιστο. Έτσι ακόμα μια φορά κρατάς ψηλά τον μεταβολισμό σου.
Πολυαρθρικές – Πολυμυϊκές ασκήσεις
Όσο περισσότερους μυς χρησιμοποιείς ταυτόχρονα στις ασκήσεις τόσο περισσότερες θερμίδες καις. Επίσης κάνοντας πολυμυϊκές ασκήσεις βελτιώνεις νευρομυϊκά το συντονισμό και τον έλεγχο στο σώμα σου. Διπλό το όφελος για εσένα!
Τέτοιες ασκήσεις εκτελείς όταν χρησιμοποιείς όλο το σώμα σε μια ολοκληρωμένη κίνηση. Όπως squat-press, swings κ.α.
Τρέξιμο μετά τα βάρη
Εάν για οποιοδήποτε λόγο πρέπει να κάνεις τρέξιμο και βάρη την ίδια ημέρα προπόνησης, τότε προσπάθησε να κάνεις το αερόβιο σου (τρέξιμο) μετά τα βάρη για τον εξής βασικό λόγο.
Στην προπόνηση με βάρη η βασική πηγή ενέργειας είναι ο υδατάνθρακας, έτσι όταν θα πας για τρέξιμο μετά τα βάρη η βασική πηγή ενέργειας θα είναι ο λιπώδης ιστός καθώς θα έχεις μειώσει αρκετά τα αποθέματα υδατάνθρακα στην προπόνηση με βάρη νωρίτερα!
Κάνε μικρές αλλαγές τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην προπόνηση σου, τότε θα ανεβάσεις πολύ τον μεταβολισμό σου και οι καύσεις σου θα έρχονται αβίαστα! Πάντα να θυμάσαι υγιεινή διατροφή και σωστή προπόνηση θα σου δώσουν τα μέγιστα αποτελέσματα στον στόχο σώματος που επιθυμείς μαζί με ασφάλεια!
Καλή και ασφαλή προπόνηση!
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μπορούμε να κάψουμε λίπος τοπικά;
Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Διατροφή
Τα Αντιοξειδωτικά | Ισορροπημένη Διατροφή
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που αναστέλλουν, αντιστέκονται και προφυλάσσουν το κύτταρο από οξειδώσεις.
Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτή η έννοια της κυτταρικής οξείδωσης, ας υποθέσουμε ότι αφήνουμε ένα κομμάτι σίδερο εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα. Το σίδερο ύστερα από κάποιο διάστημα θα σκουριάσει, δηλαδή θα οξειδωθεί. Το ίδιο συμβαίνει με τα κύτταρα. Κύριος υπεύθυνος και στις δύο περιπτώσεις είναι το χημικό στοιχείο οξυγόνο.
Δυστυχώς, ως αποτέλεσμα φυσιολογικής λειτουργίας του κυτταρικού μεταβολισμού, το οξυγόνο αποσταθεροποιείται, δηλαδή χάνει ηλεκτρόνιο και συμπεριφέρεται σαν ελεύθερη ρίζα. Δηλαδή επιτίθεται σε βιομόρια του κυττάρου, λιπίδια και πρωτεΐνες, με σκοπό να «κλέψει» το ηλεκτρόνιο για να επανέρθει στη φυσιολογική του κατάσταση, μετατρέποντας λιπίδια και πρωτεΐνες σε ελεύθερες ρίζες. Έτσι όμως δημιουργούνται νέες και δραστικότερες μορφές ελευθέρων ριζών, οι οποίες τελικό αποδέκτη έχουν το πυρήνα του κυττάρου και το γενετικό του υλικό.
Νευροεκφυλιστικά νοσήματα, αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκινογένεση είναι από τις κυριότερες ασθένειες για τις οποίες αποδίδεται σημαντική ευθύνη στις ελεύθερες ρίζες.
Η λειτουργία των αντιοξειδωτικών ουσιών είναι να εμποδίζουν την δημιουργία ελευθέρων ριζών και να αναστέλλουν την καταστροφική για το κύτταρο δράση τους, δωρίζοντας πολύ εύκολα ηλεκτρόνια, σταθερο- ποιώντας έτσι και πάλι τις οξειδωμένες μορφές που δημιουργήθηκαν.
ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Η βιταμίνη C
Η βιταμίνη E
Το λιπικό οξύ (Ala )
Η Ν-Ακετυλοκυστείνη (Nac )
Το συνένζυμο Q10
Το ιχνοστοιχείο σελήνιο ( Se )
Η βιταμινη Α και καροτενοίδη
Οι φαινολικές ομάδες
Το λυκοπένιο
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Τσάι πράσινο
Τσουκνίδα
Ταραξάκο
Ισωπός
ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Βερβενα
Σκουτελαρια
Αγρια Βρωμη
Τζινσενγκ
ΝΕΥΡΟ- ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΑ
Βαλεριάνα
Βιβούρνο
Χιονανθές
Λυκίσκος
Χαμομήλι
ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ο καφές, το τσάι τα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν καφείνη η οποία είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος
+ Τα δύο τελευταία δρουν τοπικά για την ανακούφιση του υπερσυσταλμένου πεπτικού συστήματος. Βότανα που περιέχουν πτητικά έλαια μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το λεμφικό σύστημα του εγκεφάλου μέσω του οσφρητικού πλέγματος , πράγμα που εξηγεί την αποτελεσματικότητα της αρωματοθεραπείας
+ Είναι χρήσιμα όταν το νευρικό μας σύστημα είναι εξασθενημένο για παράδειγμα μετά από μια μακρά ασθένεια.
+ Η νταμιάνα επίσης έχει την τάση να διεγείρει το νευρικό σύστημα.
42_BW_DIATROFH_VOTANA.indd
Γιωτα Καρακασιδου Kλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Υγεία
Γυναικεία Κατάθλιψη
Προνόμιο γένους θηλυκού, αφού έχει στόχο τουλάχιστον μια στις οκτώ γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής τους, δικαίωμα κάθε μίας από εμάς…να το ξεπεράσει.
Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έντονα συναισθήματα λύπης, απαισιοδοξίας, απελπισίας, ενοχής και απώλεια ενδιαφέροντος για τη ζωή. Αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες ψυχικές ασθένειες της εποχής μας και μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, φύλου, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ή εθνικότητας. Συχνά αποτελεί μια παροδική ατομική αντίδραση σε θλιβερά γεγονότα όπως ο θάνατος προσφιλούς προσώπου, το διαζύγιο ή μια επαγγελματική αποτυχία.
Γυναικεία κατάθλιψη VS ανδρικής
Η κατάθλιψη εμφανίζεται σε διπλάσιο ποσοστό στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, περίπου 20% των γυναικών και 10% των ανδρών θα εμφανίσουν κατάθλιψη. Οι γυναίκες θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω των ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης. Άλλοι παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση της κατάθλιψης στις γυναίκες είναι το εργασιακό στρες, οι οικογενειακές υποχρεώσεις και οι κοινωνικοί ρόλοι. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανύπαντρες μητέρες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν κατάθλιψη. Η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή (αντικαταθλιπτικά φάρμακα), ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό των δύο μεθόδων. Η κατάθλιψη θεραπεύεται, αρκεί να ζητήσει ο ασθενής βοήθεια. Σημαντικό ρόλο παίζει και η συναισθηματική υποστήριξη της γυναίκας από τα οικεία της πρόσωπα. Η καταθλιπτική γυναίκα πρέπει να αντιμετωπίζεται με κατανόηση και να περιβάλλεται με αγάπη.
Όταν μιλούν οι αριθμοί
- Μία στις οκτώ γυναίκες θα πάθει κατάθλιψη σε κάποια φάση της ζωής της.
- Η κατάθλιψη εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες ηλικίας 25-44 ετών.
- Τα κορίτσια ηλικίας 14-18 ετών εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης από τα αγόρια ίδιας ηλικίας.
- Το 20-50% των γυναικών εμφανίζουν προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (χαρακτηρίζεται από εκνευρισμό, θλίψη και θυμό πριν την εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως).
- Το 10-15% των νέων μητέρων παθαίνουν επιλόχεια κατάθλιψη, που συνήθως συμβαίνει στον πρώτο χρόνο από τη γέννηση του παιδιού.
- Μια στις πέντε εγκυμονούσες γυναίκες πάσχει από κατάθλιψη.
Παράγοντες Κινδύνου
- Ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό διαταραχών της διάθεσης
- Απώλεια γονέα πριν από την ηλικία των 10 ετών
- Ιστορικό σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία
- Χρήση αντισυλληπτικών χαπιών με μεγάλη περιεκτικότητα σε προγεστερόνη
- Στρεσσογόνοι ψυχολογικοί παράγοντες (π.χ. ανεργία)
- Απώλεια υποστηρικτικού κοινωνικού συστήματος
- Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ή αλκοόλ
Συμπτώματα κατάθλιψης
- Αισθήματα λύπης, απελπισίας ή ψυχικού κενού
- Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για δραστηριότητες που πριν μας διασκέδαζαν (συμπεριλαμβανομένου του σεξ)
- Αισθήματα ενοχής ή αναξιότητας
- Αυτοκτονικές σκέψεις
- Διαταραχές του ύπνου (αϋπνία ή υπερυπνία)
- Διαταραχές της όρεξης και του σωματικού βάρους (ανορεξία ή βουλιμία)
- Μειωμένη ενέργεια και συνεχές αίσθημα κόπωσης
- Βραδύτητα σκέψης
- Δυσκολίες συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων
- Αίσθημα ανησυχίας, εκνευρισμού ή υπερβολικό κλάμα
- Σωματικά ενοχλήματα και πόνοι που δεν υποχωρούν παρά την ιατρική αγωγή
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Δεν απομακρυνόμαστε από τους συγγενείς, τους φίλους και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
- Δεν παίρνουμε σοβαρές αποφάσεις ζωής όταν βρισκόμαστε σε καταθλιπτική φάση.
- Δεν κατηγορούμε τον εαυτό μας για ότι μας συμβαίνει.
- Είμαστε υπομονετικοί και ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας.
- Βάζουμε μικρούς και εύκολα πραγματοποιήσιμους στόχους.
- Τρώμε υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα.
- Κοιμόμαστε αρκετά.
- Αναπτύσσουμε καινούργια ενδιαφέροντα (π.χ. γυμναστική, χορός).
- Χρησιμοποιούμε τεχνικές χαλάρωσης για μείωση του άγχους.
Νίκη Μπάτου Ι Γενική Ιατρός
Διατροφή
Τρώγοντας από σπίτι
Είναι γνωστό πως το σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό, τις περισσότερες φορές, υπερέχει ξεκάθαρα του έτοιμου που παρέχεται από πληθώρα εστιατορίων και ταχυφαγείων. Για αυτό υιοθετήστε την συνήθεια του «τάπερ» αποτελεί σύμμαχο ενός υγιούς διατροφικού πλάνου και όχι μόνο…
Τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερο συναντούμε κυρίως στους εργασιακούς χώρους το γνωστό σε όλους μας «τάπερ» από το σπίτι. Η συνήθεια αυτή που πρόσφατα υιοθετήθηκε στην πατρίδα μας, εκτός από το προφανές οικονομικό όφελος, παρέχει και σαφή διατροφικά πλεονεκτήματα. Είναι πλέον γνωστό πως το σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό, τις περισσότερες φορές, υπερέχει ξεκάθαρα του έτοιμου που παρέχεται από πληθώρα εστιατορίων και ταχυφαγείων. Αρχικά δίνεται η δυνατότητα στο άτομο να καθορίσει την ποσότητα του φαγητού που του αναλογεί και να μην υπερβάλει λόγω του μεγέθους της μερίδας που έρχεται «πακέτο». Η ποιότητα των υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα είναι περισσότερο διασφαλισμένη, όταν μιλάμε για σπιτικό φαγητό. Αχίλλειος πτέρνα του έτοιμου φαγητού αποτελεί τα έλαια με τα οποία παρασκευάζεται κι αυτό είναι άλλος ένας κίνδυνος που αποφεύγεται με το μαγείρεμα στο σπίτι. Μια ακόμη θετική πλευρά της συνήθειας αυτής είναι πως τείνει να εκλείψει το τηγανητό φαγητό, διότι δεν καταναλώνεται εύκολα ώρες μετά την παρασκευή του. Επίσης, με την κατανάλωση σπιτικού φαγητού υπάρχει δυνατότητα για πρόσληψη μεγάλης ποικιλίας φαγητών, το οποίο συμμορφώνεται απόλυτα με την ισορροπημένη διατροφή. Όμως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και η σύγχρονη επιστήμη της διατροφής οφείλει να προστατέψει το άτομο από τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Καλό είναι το φαγητό να καταναλώνεται σε ώρα διαλλείματος και όχι μπροστά στον υπολογιστή την ώρα που αφοσιώνεται στην δουλεία του, διότι με τον τρόπο αυτό αφενός δεν αντιλαμβάνεται την ποσότητα που καταναλώνει και αφετέρου δεν αποκομίζει την απόλαυση που οφείλει να παρέχει το φαγητό με αποτέλεσμα το άτομο να καθίσταται πιο επιρρεπές σε πολλά θερμιδοφόρα σνακ. Επίσης, το γεύμα πρέπει να είναι πλήρες και να συνοδεύεται απαραιτήτως από σαλάτα. Όσον αφορά την επιλογή του γεύματος, καλό θα ήταν όσπρια και λαδερά φαγητά να μην αποφεύγονται, παρά τη δυσκολία να μεταφερθούν, διότι αποτελούν θεμέλιο λίθο της διατροφικής πυραμίδας. Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση ψαριού, το οποίο θα μπορούσε να καταναλωθεί ευκολότερα με την μορφή φιλέτου. Επίσης Γνωρίζετε ότι: στις ώρες εργασίας θα πρέπει να προσλαμβάνονται αρκετά φρούτα, πιο εύκολα με τη μορφή κάποιου ενδιάμεσου γεύματος. Συνοψίζοντας, η υιοθέτηση της συνήθειας του «τάπερ» αποτελεί σύμμαχο ενός υγιούς διατροφικού πλάνου, δίνοντας όμως έμφαση στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνεται το φαγητό, δηλαδή σε ήρεμο περιβάλλον, ιδανικά εκτός των στενών ορίων του χώρου εργασίας και προπαντός δίνοντας χρόνο στην κατανάλωση του γεύματος που εκτός από ευχαρίστηση διασφαλίζει και την υγεία του ατόμου
Βασιλάκου Δέσποινα, MD, MSc Ιαυρός-Κλινικός/ Διαιτολόγος
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 3 Βήματα που μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις οτι είσαι έτοιμη/ος να “εκραγείς”!
-
Videos
Η ιστορία του BusinessWoman
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Τουρισμός
Η Σύγχρονη Προσέγγιση στον Ταξιδιωτικό Τομέα
-
Τουρισμός
Το Μέλλον του Τουρισμού
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο