Connect with us

Τέχνη πολιτισμός

BAF Balkan Art Festival 2019

Το Balkan Art Festival (BAF Contemporary) είναι ένας νέος καλλιτεχνικός θεσμός, με όραμα τη χαρτογράφηση της σύγχρονης καλλιτεχνικής τοπογραφίας των Βαλκανίων. Στόχος του διεθνούς φεστιβάλ είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο καλλιτεχνών και φορέων προωθώντας τον δημιουργικό διάλογο και την εξωστρέφεια, καθώς και να συγκροτήσει ένα αρχείο καλλιτεχνών, καταγράφοντας τις αναδυόμενες εξελίξεις της σύγχρονης τέχνης στα Βαλκάνια. Το κύριο γεγονός του φεστιβάλ είναι η ετήσιά του έκθεση σύγχρονης τέχνης, που λαμβάνει χώρα σε διαφορετικές πόλεις των Βαλκανίων κάθε φορά. Η κεντρική έκθεση συνοδεύεται από εκδόσεις, εργαστήρια, ανοιχτές διαλέξεις και συναντήσεις του δικτύου καλλιτεχνών και φορέων.

To BAF δημιουργήθηκε ως εξέλιξη του RGB Balkan Arts Festival (Romania-Greece-Bulgaria), το οποίο δημιουργήθηκε από την Andreea Foanene, την Γεωργία Κουρκουνάκη και τον Γιώργο Ταξιαρχόπουλο και παρουσιάστηκε στο Μουσείο Τέχνης, Ιάσιο (Ρουμανίας) ως έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Goethe και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ακαδημία Πολιτιστικής Διαχείρισης: Σόφια, Βουκουρέστι, Θεσσαλονίκη και Σαράγιεβο. Το Balkan Arts Festival διευρύνει το γεωγραφικό εύρος της αναζήτησής του και εντάσσει διεθνείς καλλιτέχνες, με ενδιαφέρον για τις εικαστικές αναζητήσεις στα Βαλκάνια.

 

Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, το Balkan Art Festival παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης, «Αναστοχασμοί της Παράδοσης». Εννοιολογική αφετηρία της έκθεσης είναι οι παραδοσιακές τέχνες, οι οποίες από κοινός τόπος των διαφορετικών πολιτισμών των Βαλκανίων γίνονται αντικείμενο διερεύνησης και προβληματισμού στην σύγχρονη τέχνη.

 

Όπως αναφέρουν οι επιμελητές της έκθεσης : «Οι παραδοσιακές τέχνες και το συγκείμενό τους δύναται να αποτελέσουν πεδίο σύγχρονου διαλόγου, στο οποίο τα συμβολικά νοήματα που μεσολαβούν ανάμεσα στην καθημερινή ζωή και τον πολιτισμό τίθενται στο επίκεντρο. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης προσεγγίζουν τα τεχνουργήματα και τα χρηστικά αντικείμενα των παραδοσιακών τεχνών,  πέρα από την μορφική εντέλεια και την αισθητική αρτιότητά τους. Τα ανθρώπινα τεχνουργήματα προσλαμβάνονται ως τεκμήρια του πολιτισμού μας, ως δεσμός ανάμεσα στο πνεύμα και την ύλη, ως καθρέφτης της ταυτότητάς μας.

Η πνευματική διάσταση της δημιουργίας κατά την πραγμάτωση της ύλης και οι περιπέτειες του αντικειμένου ανάμεσα στις κοινωνικές πρακτικές και τις δομές εξουσίας  αποτελεί την εννοιολογική αφετηρία της έκθεσης για τη διαπραγμάτευση των πολλαπλών νοηματοδοτήσεων της παράδοσης και την επαναπροσέγγισή της στη μετανεωτερική κοινωνία»

 

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Zoita Delia Călinescu, Γιώργος Δρόσος, Νάνσυ Εξάρχου, Miruna Hasegan, Βασίλης Καρκατσέλης, Σοφία Κυριακάκη, Θεόδωρος Λάλος, Niccolò Masini, Ιωάννης Μονογυιός, Ada Muntean, Απόστολος Ντελάκος, Μαρία Παναγιώτου, Κωνσταντίνος Παρδάλης, Filip Adrian Petcu, Catalin Marius Petrișor, Wojtek Pustola, Θανάσης Ράπτης, Γιάννης Σταμενίτης, Georgi Stamenov, Tajó , Νίκος Τερζής, Anca Szönyi Thomas, Elli Vuorinen.

 

Επιμέλεια Έκθεσης: Andreea Foanene, Γεωργία Κουρκουνάκη.

 

Διάρκεια Έκθεσης: 1-15 Σεπτεμβρίου 2019

 

Εγκαίνια: Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, 20:30

Continue Reading

Βιβλία

Ημερολόγιο Προσωπικής Ανάπτυξης 2024

HAPPY CHOICES MAKE PEOPLE HAPPY

Όλα ξεκινούν με μια απλή ερώτηση: «Είσαι ευτυχισμένη;». Εάν όχι, η Χριστίνα Πίκουλα για
5η συνεχόμενη χρονιά δίνει το ετήσιο ραντεβού της με τα ράφια των βιβλιοπωλείων με ένα
ακόμα πιο ενδυναμωτικό ημερολόγιο προσωπικής ανάπτυξης.
Για πόσο καιρό ακόμα θα αφήνεις τα πράγματα στην τύχη; Τα όνειρα, την εξέλιξή σου και
τις αλλαγές που τόσο επιθυμείς, αλλά δεν ξέρεις πώς να τις φέρεις στη ζωή σου.
Δεν φτάνει να θέλεις κάτι αρκετά, χρειάζεται και να είσαι συνεπής με τον εαυτό σου σε
καθημερινή βάση.

Το Ημερολόγιο Happy Choices – Make People Happy που κυκλοφορεί και
φέτος από τις Εκδόσεις Μύρτος, θα σε βοηθήσει ακριβώς σε αυτό, να χτίσεις συνέπεια και
να αποκτήσεις εμπιστοσύνη απέναντι στον εαυτό σου. Ποιος θα σε βοηθήσει να γίνεις
ευτυχισμένη, να έχεις αφθονία και να χτίσεις τα όνειρά σου απολαμβάνοντας την
καθημερινότητά σου; Η απάντηση βρίσκεται στη γυναίκα που αντικρίζεις καθημερινά στον
καθρέφτη σου. Εσύ!


Μάθε από το παρελθόν και βάλε στόχους για το μέλλον. Μαζί με το Ημερολόγιο Happy
Choices – Make People Happy, κέρδισε χρόνο και δώσε αξία στη στιγμή σου ακούγοντας την
εσωτερική σου φωνή.


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μύρτος» σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Πληροφορίες στο τηλ. 210-8028828, [email protected], www.myrtosbooks.grwww.myrtosbooks.gr

Continue Reading

Βιβλία

Ημερολόγιο Καλοτυχίας 2024 «Ευχές και Παινέματα όπως παλιά»

‘’Ευχές & παινέματα’’ που αναβλύζουν αγάπη, που ξυπνούν αναμνήσεις και συναισθήματα, που μοσκοβολούν νοσταλγία, ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου Καλοτυχίας 2024 των Εκδόσεων Μύρτος για να μας χαρίσουν αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα.


Τι είναι οι ευχές, από πού πηγάζουν και ποιο σκοπό εξυπηρετούν; Έχουν δύναμη οι ευχές; Η
δύναμή τους είναι άραγε πραγματική; Μια ευχή αληθινή από καρδιάς έχει περισσότερη
δύναμη από χιλιάδες λόγια; Τι πίστευαν παλιά οι άνθρωποι; Μήπως με τις ευχές που
έδιναν και έπαιρναν εξέφραζαν την ελπίδα και τις προσδοκίες τους για μια καλύτερη ζωή;
Οι άνθρωποι εύχονταν πάντα για μικρά, μεγάλα, καθημερινά, σημαντικά ή ασήμαντα
γεγονότα καθώς και σε μυστήρια της εκκλησίας μας και σε εορταστικές ημέρες. Μια γλυκιά
κουβέντα, ένας ενθαρρυντικός λόγος, δυο – τρεις ευχές που προσφέρονται αυθόρμητα,
λόγια γεμάτα τρυφερότητα, καλοσύνη και αισιοδοξία ήταν πολλές φορές αρκετά για να
κάνουν τον συνάνθρωπό τους να νιώσει καλύτερα.


Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο ανακαλύψαμε αληθινούς θησαυρούς, καλότυχες ευχές και
παινέματα που αξίζει να ξαναθυμηθούμε, ώστε να μη σβήσουν, να μη χαθούν ποτέ από τη
μνήμη μας και συνάμα να αποτελέσουν μονοπάτια ζωής, πυξίδα, φάρο έμπνευσης και
γνώσης που θα πλουτίσουν τις επόμενες γενιές.
Υγεία, χαρά, ευτυχία, ευλογία…, μαγικές, όμορφες λέξεις, που περικλείονται στις ευχές και
έχουν αξία ανεκτίμητη στη ζωή του καθενός μας.


Ας μαζέψουμε όσες περισσότερες ευχές μπορούμε, τις χρειαζόμαστε σε κάθε ξεκίνημα, σε
κάθε προσπάθειά μας. Είναι όμορφο να δεχόμαστε ευχές, μα πιο όμορφο είναι να
στέλνουμε. Ευχές που θα χαρίσουν ένα χαμόγελο αισιοδοξίας στα αγαπημένα μας
πρόσωπα, υπενθυμίζοντάς τους ότι δεν είναι μόνοι.


Κάντε τώρα μια καλότυχη ευχή και η μαγεία θα ξεδιπλωθεί. Γιατί το καλό υπάρχει γύρω μας, υπάρχει παντού κι έρχεται στη ζωή μας από το πουθενά.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μύρτος» σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Πληροφορίες στο τηλ. 210-8028828, [email protected], www.myrtosbooks.gr

Continue Reading

Βιβλία

Κυριακή Φράγκου “Δέκα συν μία αληθινές ιστορίες πρωταγωνιστών της ζωής”

Κυριακή Φράγκου έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα το νέο της βιβλίο.

Μετά το «ταξίδι» που έκανα μαζί τους, σκέφτομαι ότι οι περισσότεροι άστεγοι αγαπούν τα προβλήματά τους πιο πολύ από τις λύσεις…
Ίσως δεν έχουν άλλη επιλογή;
Ίσως φοβούνται τις λύσεις;
Ίσως κάποιοι δεν τους αφήνουν;
Ίσως πάλι γιατί έμαθαν μέσα από αυτά τις δυνατότητές τους;
Ίσως αισθάνονται πως είναι το μόνο δικό τους…
«Αν με νοιάζεσαι, μη μου ξυπνάς αυτά που μου πήραν χρόνια να τα “κοιμίσω”. Αν θες να με βοηθήσεις, κάνε ησυχία…» μου είπε ο Θοδωρής σε ένα γεύμα.
Στο τέλος, με ρώτησε: «Θα ’σαι πάντα πλάι μου;»
«Θα ’μαι και εδώ και “πάνω”…» του είπα, δείχνοντας τον ουρανό.
«Κι εγώ και εδώ και “πάνω”…»
«Μαζί;»
«Μαζί».

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή & η ομάδα της Εθελοντική Διακονία Αστέγων μονοπωλούν το ενδιαφέρον με έργα κοινωνικής αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας. Γεύματα αστέγων ντελιβερι στη πόλη μας & με δράσεις σε άλλες πόλεις .Η αγάπη της δεν έχει σύνορα επίσης & η Συγγραφική της ανησυχία αποτυπώνει στο χαρτί το πρώτο βιβλίο Όρεξη να ‘ Χέις για θεο Το δεύτερο Νερό Νερο.

Το Τρίτο Δέκα συ(ν) μια Ιστορίες αστεγων αληθινές ,μια αφήγηση άκρως προσωπική ,η τριβή η επαφή & η εμπιστοσύνη στην σχέση τους όλα αυτά τα οχτώ χρόνια ήταν η αφορμή να δώσει σε όλους εμάς αντίδωρο τις ζωές αυτών των πρωταγωνιστών της (Αόρατης θεάς )Έρωτας Πάθη ,Προδοσία,Αστεγία,Στα δωμάτια της Αστεγίας κάνει αναφορά για τα λάθη που ίσως κάναμε όλοι μας κάποια στιγμή όμως για εμάς υπήρχε δεύτερη ευκαιρία όχι όμως για αυτούς…

Κακοποίηση γυναικών+ παιδιών, Αλκοόλ, Ναρκωτικά, ουσίες, Τζόγος ,Μετανάστες ,Φυλακή, Κληρονομιες κλεμμένες & Μια ιστορία της Συγγραφέως και Πρόεδρος της Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων .

Ποιο ήταν το ερέθισμα να ασχοληθεί μαζί τους ;

Τι ήταν αυτό που έμεινε μαζί τους ;


Από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτικη .Για φιλανθρωπικό σκοπό. Χάρισε όλο το κέρδος για την Ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Γερασίμου Υμνογράφου στο Κονγκό Γκεγκε . & Για τα δίδακτρα ενός φτωχού φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Θεολογίας Κινσάσας Κονγκό.

Αφιερωμένο στον Μακαριστό Δέσποτα Νικηφόρο έναν Άγιο ξυπόλητο Δεσπότη στο Κονγκό .

Με την ευχή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ Β Θεόδωρος ,Ευχή του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ Αναστάσιος. Με την Εισαγωγή του Αξιού Δεσπότη Κονγκό Κινσασας κ Θεοδόσιο Και με γράμμα του Γέροντα της Π Νεκτάριος Μικραγιαννανιτης Μικρά Αγία Άννα Καλύβη Αγίων Αρχαγγέλων.

Κυριακή Φράγκου

Συγγραφέας

Σε όλα τα κοσμικά βιβλιοπωλεία Εμπορικά κέντρα χριστιανικά βιβλιοπωλεία και στο Σάιτ της Ελληνοεκδοτικη

Continue Reading

Trending