Connect with us

Ομορφιά

Botox: Ιστορία και Θεραπευτική Χρήση

Όταν αναφερόμαστε στο BOTOX μιλάμε για την νευροτοξίνη που παράγεται από το βακτήριο  Clostiridium Botulinum.Η τοξίνη αυτή, ή αλλιώς βουτυλική αλλαντοτοξίνη προκαλεί την νόσο αλλαντίαση.Ο μηχανισμός δράσης της είναι να παρεμποδίζει το νευρικό ερέθισμα μέσω της δέσμευσης των υποδοχέων της ακετυλοχολίνης στους μύες,προκαλώντας έτσι μία προσωρινή χημική απονεύρωση του μυός.

Υπάρχουν 8 τύποι αλλαντοτοξίνης.Η αλλαντοτοξίνη τύπου Α εφαρμόζεται θεραπευτικά στην στην ιατρική μέσω ενέσιμων σκευασμάτων με πολλές χρήσεις.Κυρίως κυκλοφορούν εγκεκριμένα σκευάσματα αλλαντοτοξίνης τύπου Α (botulinumtoxin type A) τα οποία είναι διαφορετικής σύνθεσης και ισχύος με τα ίδια θεραπευτικά αποτελέσματα.Στην Ευρώπη είναι το BOTOX (onabotulinum toxin A,της ALLERGAN),το DYSPORT (abobotulinumtoxin A, της IPSEN) και το XEOMIN (incobotulinumtoxin A,της MERZ).Έχει επικρατήσει όμως (λανθασμένα ίσως) οποιαδήποτε θεραπεία με αλλαντοτοξίνη τύπου Α ανεξαρτήτως σκευάσματος να το αποκαλούμε BOTOX.Η χρήση της αλλαντοτοξίνης για αισθητικούς λόγους (εξάλειψη ρυτίδων έκφρασης),αυξάνεται συνεχώς.Χαρακτηριστικά το 2019 στις ΗΠΑ έγιναν περισσότερες από 5.500.000 αισθητικές εφαρμογές.

Η ιστορία της παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον και το πώς από δηλητήριο έγινε φάρμακο.Το 1822 ο Γερμανός ιατρός Justinus KERNER αναφέρει για πρώτη φορά την ασθένεια αλλαντίαση που οφείλεται στο clostiridium botulism.Δηλητηρίαση από τροφές και ειδικά από λουκάνικα (botulus στα λατινικά σημαίνει λουκάνικο).Το κλωστηρίδιο αυτό είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στα πεπτικά υγρά.

Το 1897 μετά από ομαδική δηλητηρίαση των μελών μίας ορχήστρας ο Βέλγος μικροβιολόγος Emile van ERMENGEN και ο βοηθός του Robert KOCH, ανακάλυψε και ταυτοποίησε το Clostiridium Botulinum (κλωστηρίδιο της αλλαντίασης).

Στις αρχές του 21ου αιώνα καθώς η κονσερβοποίηση τροφίμων γνωρίζει άνθιση, η αλλαντίαση απειλεί την δημόσια υγεία.Έτσι αναπτύσονται τεχνικές για την πρόληψη της ανάπτυξης του μικροοργανισμού και την παραγωγή τοξινών και τη αδρανοποίηση της τοξίνης με θέρμανση. 

Το 1930 χρησιμοποιείται από τους Ιάπωνες ως δηλητήριο για την εξόντωση των αιχμαλώτων τους.Στον Β΄ Παγκοσμίο πόλεμο σε έρευνες για την παρασκευή βιολογικών όπλων αποκαλύπτεται η  θανατηφόρος δράση του (η μέση θανατηφόρος δόση για τον άνθρωπο είναι 1,3-2,1ngr/kgr).

Στα τέλη της δεκαετίας του  1950 εξακριβώνεται η ανταγωνιστική της δράση προς την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης στις νευρομυικές συνάψεις και η προσωρινή χημική τους απονεύρωση.

Το 1978 ο οφθαλμίατρος Alan SCOTT την χρησιμοποιεί ως θεραπεία του στραβισμού,προκαλώντας πάρεση στους οφθαλμικούς μυς που στρέφουν τα μάτια.Το 1980 χρησιμοποείται ως θεραπεία του βλεφαρόσπασμου,τότε άρχισαν και οι πρώτες παρατηρήσεις ως θεραπείας εξάλειψης ρυτίδων έκφρασης.Το 1987 αρχίζει να  εφαρμόζεται ως θεραπεία ρυτίδων έκφρασης.Το 1989 η ALLERGAN κατοχυρώνει το εμπορικό σήμα BOTOX αφού έχει λάβει έγκριση από τον FDA.Τα τελευταία χρόνια οι ενέσεις βουτυλικής αλλαντοτοξίνης αποτελούν την πιο συχνή αισθητική ενέσιμη θεραπεία με όλο και αυξανόμενες τάσεις.

Οι κυριότερες χρήσεις της  βουτυλικής αλλαντοτοξίνης είναι οι εξής:

-εξάλειψη ρυτίδων έκφρασης

-υπεριδρωσία

-Στραβισμός

-βλεφαρόσπασμος

-νευραλγία τριδύμου

-βρουχισμός(τρίξιμο δοντιών)

– χρόνιες ημικρανίες

-μεθερπητική νευραλγία 

-κροταφογναθικό σύνδρομο

-αυχενική δυστονία

-σπασμός ημιπροσώπου

-ραιβόκρανο

-αχαλασία οισοφάγου

-πρωκτική ραγάδα

-χαλάρωση φωνητικών χορδών(σπαστική δυσφωνία)

-ακράτεια ούρων(νευρογενής κύστη)

-υπερβολική σιελόρροια

-διαβητική νευροπάθεια

-διόρθωση ασυμμετρίας προσώπου από πάρεση προσωπικού νεύρου

Στην αισθητική ιατρική με την χρήση της  βουτυλικής αλλαντοτοξίνης μπορούμε να επιτύχουμε τα εξής:

-εξάλειψη ή μείωση ρυτίδων έκφρασης

-ανύψωση φρυδιών

-αλλαγή σχήματος φρυδιών

-επιμήκυνση φρυδιών

-ανύψωση του ακρορινίου

-ανύψωση γωνίας στόματος

-εξάλειψη ή μείωση ρυτίδων καπνιστού(άνω χείλος)

-διόρθωση του οβάλ του προσώπου(από στρογγυλό σε οβάλ)

-αύξηση του ανοίγματος των οφθαλμών

-μείωση της ρινοπαρειακής αύλακας (σε συνδυασμό με υαλουρονικό οξύ)

-ανόρθωση λαιμού(NEFERTITI LIFT)

-λείανση ρυτίδων στο πηγούνι

Οι παρενέργειες της αλλαντοτοξίνης είναι παροδικές διότι η διάρκεια δράσης της είναι 4-5 μήνες περίπου.Οι πιο συχνές από αυτές είναι εκχυμώσεις και οιδήματα που οφείλονται  στον τρόπο χορήγησης(ενέσιμο),ασυμμετρίες και υποδιορθώσεις που διορθώνονται με επαναληπτική δόση σε 15-20 ημέρες.Με την βουτιλική αλλαντοτοξίνη προλαμβάνουμε έτσι ώστε οι ρυτίδες έκφρασης να μην γίνουν μόνιμες και στατικές,να μην γίνουν βαθύτερες και το πρόσωπο να αποκτήσει μια πιο ξεκούραστη όψη.

Ακολουθήστε τον Νικόλαο Μπέσκο στο:

Facebook: BESKOS Plastic Surgery

&

Instagram: @drbeskos

Ομορφιά

Η θερμοκρασία ανεβαίνει, καιρός να ανανεώσεις την ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σου.

Με το καλοκαίρι προ των πυλών έχει έρθει η ώρα να αλλάξεις τις συνήθειες σου. Το δέρμα σου καλείται να αντιμετωπίσει νέες περιβαλλοντικές συνθήκες και ο ρόλος σου είναι να το προστατέψεις.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που μας αφυδατώνουν, η υγρασία και η έκθεση στην επιβλαβή ακτινοβολία UV είναι οι βασικοί παράγοντες για τους οποίους καλούμαστε να προσαρμόσουμε την ρουτίνα περιποίηση μας, προκειμένου να διατηρήσουμε ένα υγιές και λαμπερό δέρμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η κατάλληλη ενυδατική κρέμα πλούσια σε υαλουρονικό οξύ είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος. Τις πρωινές ώρες επίλεξε μια ελαφριά, μη λιπαρή ενυδατική κρέμα που θα απορροφάται γρήγορα από το δέρμα σου. Το υαλουρονικό οξύ έχει την ικανότητα να συγκρατεί περίπου 1.000 φορές το βάρος του σε νερό, το γεγονός αυτό το καθιστά τον κύριο ενυδατικό παράγοντα της επιδερμίδας μας. Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάς τη σημασία της ενυδάτωσης από μέσα προς έξω. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να πίνεις 2 με 2,5 lt νερού στη διάρκεια της ημέρας .

Προστατέψου από την ακτινοβολία UV που προκαλεί την φωτογήρανση. Επιτακτική ανάγκη είναι η χρήση ενός ποιοτικού αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας. Φόρα το αντηλιακό σου πριν βγεις από το σπίτι, πριν πας στην εργασία σου, ακόμη κι αν βγεις για λίγη ώρα για μία βόλτα ή τα καθημερινά ψώνια. Ο ήλιος στην χώρα μας είναι επιθετικός τους καλοκαιρινούς μήνες και το αντηλιακό μας είναι η ασπίδα προστασία μας απέναντι στις ακτίνες UV. Επίλεξε το αντηλιακό που σου ταιριάζει σε υφές και αρώματα, προτίμησε όμως κάποιο από αυτά που περιέχουν ενυδατικούς παράγοντες και μην ξεχνάς να το ανανεώνεις κατά την διάρκεια της μέρας.

Το βράδυ πρέπει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για την καθαριότητα του προσώπου σου. Η αφαίρεση του μακιγιάζ και η απομάκρυνση των ρύπων, επιτρέπει στο δέρμα σου να “αναπνέει”, να παραμένει υγιές και ζωντανό. Στη συνέχεια εφάρμοσε μία κρέμα με αντιοξειδωτικούς παράγοντες , όπως η νιασιναμίδη. Η νιασιναμίδη κερδίζει έδαφος τους καλοκαιρινού μήνες, έναντι άλλων δραστικών συστατικών με αντιοξειδωτική δράση, επειδή δεν προκαλεί φωτοευαισθησία. Είναι συμβατή με όλους τους τύπους δέρματος, δρα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Με λίγη προσοχή και τα κατάλληλα κοσμητικά προϊόντα, μπορείς να απολαύσεις ένα υγιές και λαμπερό δέρμα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αρθρογράφοι :

Παναγιώτα Μαθιουδάκη,  Αισθητικός – Κοσμητολόγος

Μαρία Νίκου , Αισθητικός – Κοσμητολόγος

Laserskin Solutions (Αθήνα, Τρίκαλα)

Continue Reading

Ομορφιά

Βλέμμα που μαγνητίζει

Η αξιοποίηση του χαρακτηριστικού στοιχείου της μεσαίας ζώνης του προσώπου μας μπορεί να μας χαρίσει πιο έντονη έκφραση. Ιδανικό θεωρείται όταν η απόσταση μεταξύ των δύο ματιών είναι ίση με ένα μάτι, οι γωνίες του έσω και έξω ματιού βρίσκονται στην ίδια νοητή ευθεία και το μέγεθός τους είναι ανάλογο με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά.

Το ολοκληρωμένο μακιγιάζ τους περιλαμβάνει:

  • χρήση κρέμας
  • τοποθέτηση καλυπτικού με χρώμα για τους μαύρους κύκλους και τις τυχόν δυσχρωμίες του προσώπου
  • make up και πούδρα
  • βάση σκιάς στο πάνω βλέφαρο, αν πρόκειται να τοποθετηθούν σκιές
  • χρήση σκιών στο πάνω και κάτω βλέφαρο
  • υπογράμμιση με μολύβι ή eyeliner
  • τονισμός των βλεφαρίδων με μάσκαρα ή και τοποθέτηση ψεύτικων βλεφαρίδων,
  • συσχέτιση – διόρθωση των φρυδιών

Για την τοποθέτηση των σκιών στα μάτια προτείνονται δύο τρόποι χρήσης των χρωμάτων:

Ο πρώτος μιλάει για οριζόντιο μακιγιάζ ματιών, όπου η τοποθέτηση των χρωμάτων είναι σχεδόν παράλληλη. Το πιο ανοιχτό χρώμα μπαίνει κάτω από το τόξο του φρυδιού καθ’ όλο το μήκος του, το μεσαίο χρώμα στο κινητό βλέφαρο, σε ύψος που συναντά το ανοικτό χρώμα και το σκουρότερο στην εξωτερική γωνία του ματιού, περισσότερο ή λιγότερο προς την εσωτερική γωνία του, ανάλογα με το σχήμα ματιών του εκάστοτε ατόμου.

Ο δεύτερος τρόπος αφορά κάθετο μακιγιάζ, όπου η τοποθέτηση των χρωμάτων είναι πλαγιοκάθετη. Σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο, το μάτι χωρίζεται σε τρία ίσα νοητά μέρη. Στο πρώτο 1/3 του, που ξεκινάει από την εσωτερική επιφάνεια του ματιού μπαίνει το ανοικτότερο χρώμα. Στο 2/3 μπαίνει το μεσαίο χρώμα, στο σημείο του βλεφάρου ακριβώς πάνω από την ίριδα. Το σκουρότερο θα φαίνεται στο τρίτο τμήμα του από το τελείωμα της ίριδας προς το τελείωμα του ματιού. Τα μεσαία και σκούρα χρώματα μπορούν να φτάνουν ως το φρύδι ή να σταματούν λίγο χαμηλότερα. Μακιγιάρουμε με σκιά μέρος ή και όλο το κάτω βλέφαρο κοντά στη γραμμή των βλεφαρίδων.

Το περίγραμμα των ματιών γίνεται με μολύβι ή eye1iner. Στα φυσιολογικά μάτια η γραμμή ξεκινά λεπτή απ’ την εσωτερική γωνία του, φαρδαίνει λίγο πάνω απ’ την ίριδα και καταλήγει λεπτότερη στην εξωτερική γωνία του ματιού. Η γραμμή τοποθετείται κοντά στη ρίζα των βλεφαρίδων, περισσότερο ή λιγότερο παχιά ανάλογα με το ύψος του κινητού βλεφάρου, το χρώμα που επιλέγουμε και την απόδοση που επιθυμούμε. Μπορεί να υπογραμμιστεί όλο το κάτω βλέφαρο ή τμήμα του.

Το χρώμα του προϊόντος που χρησιμοποιούμε για το περίγραμμα είναι αυτό που θα καθορίσει την προβολή ή την υποβάθμιση τμήματος του ματιού. Λαμπερό και ανοικτό για παράδειγμα χρώμα, το προβάλει. Σκούρο, σε μεγάλη έκταση βαραίνει το βλέμμα και δίνει την εντύπωση μεγάλου βάθους.

Μεγάλη σημασία έχουν και οι βλεφαρίδες, το μακιγιάζ των οποίων γίνεται με χρήση μάσκαρας πρώτα στο πάνω βλέφαρο από τη ρίζα προς το ελεύθερο άκρο τους και μετά ανοδικά προς τα έξω και πάνω. Τοποθετούμε μάσκαρα και στο κάτω βλέφαρο. Χτενίζουμε τις βλεφαρίδες με το ειδικό χτενάκι για την αποφυγή συγκέντρωσης υλικού.

Η γνώση της τοποθέτησης των έγχρωμων καλλυντικών ματιών με την κατάλληλη επιλογή χρωματικών τόνων εναρμονισμένων με το χρώμα της ίριδας συνθέτει την αρμονία για ένα ιδανικό βλέμμα που δεν περνά απαρατήρητο. Μαγνητίζει…


Άρθρο αρχείου

Μεγακλή Θεογνωσία

Continue Reading

Ομορφιά

“Τα ρούχα που αδυνατίζουν” 4 χρυσοί κανόνες

Δύο μόνο είδη ρούχων υπάρχουν, εκείνα που κολακεύουν το σώμα και εκείνα που κάνουν πιο έντονο το πρόβλημα.

Ακολούθησε τους 4 χρυσούς κανόνες και μάθε να κάνεις τις σωστές επιλογές για να νιώθεις πάντα όμορφη και κομψή.

Μήπως ανήκεις και εσύ στην κατηγορία των γυναικών που κοιτάζονται στον καθρέπτη και κάθε φορά αναρωτιόνται «με παχαίνει αυτό»;

Η απάντηση είναι απλή……….

Είτε φοράς πολύ μεγάλο νούμερο είτε το μικρότερο, τα ιδανικά και σωστά ρούχα είναι αυτά που δεν τονίζουν τα μειονεκτήματα σου είτε είναι πραγματικά είτε είναι φανταστικά, αλλά αντίθετα αναδεικνύουν τα προτερήματα σου.

Ο μόνος τρόπος για να πάψεις να κρίνεις διαρκώς την εμφάνισή σου και να νιώθεις υπέροχα, είναι να μάθεις να επιλέγεις τα ρούχα που σου ταιριάζουν.

Σύμμαχο σ’ όλα αυτά είναι: 4 χρυσοί κανόνες που θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις με ακρίβεια τα ρούχα που κολακεύουν την σιλουέτα σου.

Κανόνας 1ος

Μονόχρωμο ντύσιμο

Το χρώμα είναι το πρώτο πράγμα που οι άλλοι προσέχουν στο ντύσιμό μας. Είναι το σικ και το αγαπημένο τρικ των σχεδιαστών της στιλιστικής κλπ.

Στην πράξη μονόχρωμο ντύσιμο σημαίνει να φοράς μόνο ένα χρώμα ή αποχρώσεις του ίδιου χρώματος από την κορυφή ως τα νύχια.

Το μονόχρωμο ντύσιμο οποιοδήποτε κι αν είναι το χρώμα δημιουργεί μια ισχυρή συνεχόμενη κάθετη γραμμή που επιμηκύνει το σώμα.

Δεν μπορεί να γίνει ποτέ βαρετό χρησιμοποιώντας διάφορα αξεσουάρ τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για μία ιδιαίτερη και μοναδική εμφάνιση.

Κανόνας 2ος 

Σκούρα και ουδέτερα χρώματα

Τα σκούρα χρώματα κάνουν τη σιλουέτα να φαίνεται πιο λεπτή απ’ ότι τα ανοιχτά, γιατί απορροφούν το φως αντί να το αντανακλούν και να ξεχωρίζουν όπως γίνεται στις ανοικτές αποχρώσεις.

Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα τόσο λιγότερο φαίνονται οι λεπτομέρειες. Το ιδανικό σκούρο και τα ουδέτερα χρώματα είναι αυτά που συνδυάζονται εύκολα.

Δεν είναι απαραίτητο να φοράς πάντα σκούρα χρώματα αλλά υποχρεωτικά παρά μόνο ένα βασικά κομμάτια, σακάκια – παντελόνια – ταγιέρ – παλτό.

Αν θέλαμε να προσθέσουμε χρώμα επενδύουμε σ’ ένα τοπ μπλούζες, μαντίλια, αξεσουάρ (τα θεωρώ απαραίτητα).

Κανόνας 3ος

Σιλουέτα μια κάθετη γραμμή

Βασικός κανόνας διότι δείχνει το σώμα μακρύτερο. Το μυστικό είναι τα ρούχα να ισορροπούν στις αναλογίες σου και βρες την ισορροπία του δικού σου σωματότυπου.

 Α. Όταν το βάρος συγκεντρώνεται από τη μέση και κάτω. 

Η λύση είναι να προσθέσεις κάτι στο επάνω μέρος του σώματος για να αποσπάσεις την προσοχή από το κάτω μέρος.

Μαντίλια και εσάρπες, διάφορα στοιχεία έντονα, αξεσουάρ, μια ζώνη χαλαρή. Μεγεθύνουν το επάνω μέρος του σώματος και τραβούν το βλέμμα προς τα εκεί.

Β. Όταν το βάρος συγκεντρώνεται πάνω από τη μέση.

Η λύση είναι να τραβήξεις την προσοχή στα πιο αδύνατα σημεία σου, όπως στα πόδια, τους γοφούς ή το πρόσωπο.

Υιοθέτησε το ασύμμετρο look. Δημιούργησε κάθετες γραμμές πάνω από τη μέση. Προτίμησε μπλούζες με “V”. Διάλεξε το σωστό σουτιέν. Μια ζώνη χαλαρή.

Κανόνας 4ος

Χάρισε τα ρούχα που δεν σου κάνουν

Ποια είναι αυτά;

  1. Παντελόνια που δεν τραβάνε, οι οριζόντιες γραμμές που δημιουργούνται σε κάνουν φαρδύτερη.
  2. Φούστες που διαγράφουν έντονα τους γλουτούς.
  3. Κοντά σακάκια. Τα σακάκια πρέπει να φτάνουν κάτω από τους γλουτούς.
  4. Φούστες με λάθος μάκρος. Αν τα πόδια σας είναι παχιά οι μακρύτερες φούστες που σταματούν στο λεπτότερο σημείο της γάμπας σας ταιριάζουν καλύτερα.

Συμβουλή: ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΜΟΔΑ

ΕΠΕΙΔΗ:

  • Είναι το χρώμα που αδυνατίζει περισσότερο απ’ όλα.
  • Ταιριάζει σ’ όλες τις ώρες και σ’ όλες τις εποχές.
  • Είναι εξαιρετικά κομψό τόσο μόνο του, αλλά και σε συνδυασμό με άλλα ρούχα.
  • Δεν είναι τόσο ευαίσθητο στους ελαφρούς καθημερινούς λεκέδες.
  • Είναι αρκετά ουδέτερο ώστε να το φοράς συχνά χωρίς κανείς να το προσέξει.

Υ.Γ. Αγαπήστε τα ελαττώματά σας και νιώστε μοιραία γυναίκα. Ο μύθος θεωρείται ξεπερασμένος αλλά “πουλάει” ακόμα πολύ.


Άρθρο αρχείου

Δέσποινα Τζόβα

Continue Reading

Trending