Connect with us

Επιχειρηματικότητα

Επιχειρήστε… ηλεκτρονικά

Το Ηλεκτρονικό εμπόριο άρχισε να αναπτύσσεται δειλά δειλά περίπου πριν από τρία χρόνια στη χώρα μας. Οι Έλληνες επιχειρηματίες δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν σ’ αυτό, κυρίως γιατί οι πελάτες τους δεν είχαν καμία εξοικείωση με τις εξ αποστάσεως αγορές. Με το πέρασμα του χρόνου και καθώς οι απομακρυσμένες πωλήσεις άρχισαν να αποδίδουν (τηλεμάρκετινγκ) και η χρήση καρτών εξαπλώθηκε, άρχισαν οι επιχειρηματίες να έλκονται από τις ηλεκτρονικές αγορές και πωλήσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το ενδιαφέρον κάθε είδους επιχειρηματία αρχικά για ηλεκτρονικές παραγγελίες και ακολούθως για ηλεκτρονικές πωλήσεις και συναλλαγές. Είναι φανερό πως οι επιχειρήσεις και οι χώρες που κάνουν αλματώδη βήματα στο ηλεκτρονικό εμπόριο εξασφαλίζουν μια πλεονεκτική θέση για το μέλλον. Το ενδιαφέρον πολλών επιχειρήσεων εστιάζεται στις νέες τεχνολογίες, ώστε να εκτιμήσουν τον καταλληλότερο τρόπο για να συμμετέχουν στο καινούργιο, καθοριστικό όμως για το μέλλον, χώρο της ψηφιακής οικονομίας. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί είναι ο ευκολότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να εφαρμόσει κανείς, αλλά γιατί συγχρόνως επανατοποθετεί το χώρο των επιχειρήσεων, προκαλώντας τις εταιρίες να καινοτομήσουν.

Ενα δυναμικό web site ηλεκτρονικού εμπορίου (web shop) πρέπει να τηρεί τις παρακάτω αρχές:

  • έκθεση των προϊόντων και υπηρεσιών της επιχείρησης και ενημέρωσής τους εκ νέου τουλάχιστον μία φορά το μήνα, η δυνατότητα διάθεσης (παραγγελίας ή πώλησης) των προϊόντων-υπηρεσιών,
  • εξυπηρέτηση πελατών με βάση αυτοματοποιημένα συστήματα αντίδρασης (mailing lists, αυτόματα απάντηση παραλαβής της παραγγελίας, έλεγχος πελάτη για επαναληπτική αγορά, αυτόματη χρέωση, κ.λπ.),
  • ενδοεπιχειρησιακή επικοινωνία με όλα τα υποκαταστήματα και τμήματα της επιχείρησης, καθώς και τους συνεργάτες, περιορίζοντας τα τηλεπικοινωνιακά έξοδα και τον εξοπλισμό που απαιτείται έως και σήμερα, καθώς και τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.

Τα πλεονεκτήματα

Μερικά από τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι:

  • Προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών μιας επιχείρησης,
  • πώληση των προϊόντων και υπηρεσιών,
  • άμεση επικοινωνία του τμήματος πωλήσεων και των πελατών, με συνδυασμό αυτοματοποιημένων συστημάτων αντίδρασης και προσωπικού εξυπηρέτησης των πελατών,
  • άμεση επικοινωνία των τμημάτων διοίκησης και marketing με τους προμηθευτές και το τμήμα διανομής,
  • ενδοεπιχειρησιακή επικοινωνία των τμημάτων εξυπηρέτησης πελατών, αποθήκης, πωλήσεων, διοίκησης και μάρκετινγκ,
  • δυνατότητα για επέκταση σε νέες αγορές και εύρεση νέων προμηθευτών και συνεργασιών.

Η στρατηγική

Η προώθηση του web shop και συνεπώς η προσδοκώμενη από λαβή των πλεονεκτημάτων του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι στενά συνυφασμένα με ορισμένες στρατηγικές που συνδυάζουν στοιχεία μάρκετινγκ και αξιοποίηση τεχνολογικών και τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών. Βασικό στοιχείο, όπως άλλωστε συμβαίνει στην ιστορία των οικονομικών επιστημών, είναι η καινοτομία.
Ενδεικτικά, παρουσιάζεται κάποιο πλάνο στρατηγικής για την προώθηση του webshop:

  • προώθηση σε γνωστές μηχανές αναζήτησης,
  • προβολή του web site σε διαφημιστικά banner,
  • πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους πελάτες να επισκεφτούν το site, για να ενημερωθούν για όλα τα νέα προϊόντα και τυχόν συμφέρουσες τιμές μέσω ενημερωμένου mailing list πελατών,
  • βαθμός έκπτωσης σε on line αγορές και ειδική έκπτωση σε τακτικούς on line πελάτες,
  • προβολή της ηλεκτρονικής διεύθυνσης και του περιεχομένου του site μέσω έντυπης διαφήμισης,
  • άμεση ανταπόκριση στα ερωτήματα και διευκρινίσεις προς τους πελάτες, με συνδυασμό αυτοματοποιημένων συστημάτων αντίδρασης και προσωπικού εξυπηρέτησης των πελατών.

Τρόπος πληρωμής
Αυτήν τη στιγμή, στην Ελλάδα, οι μόνοι τρόποι πληρωμών των ηλεκτρονικών αγορών είναι με αντικαταβολή και με χρήση πιστωτικών καρτών.
Να έχετε, πάντως, υπόψη σας πως η αποτελεσματικότητα ενός ηλεκτρονικού καταστήματος εξαρτάται εξολοκλήρου από τον κατασκευαστή του. Και, βέβαια, να μην εκλαμβάνεται την παρουσίαση μιας επιχείρησης στο Internet σαν ένα ηλεκτρονικό φυλλάδιο διαθέσιμο σε υποψήφιους πελάτες. Πρέπει να έχει τη δυνατότητα μιας σειράς (gallery) ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών εμπορικών πράξεων, παρέχοντας άμεση εξυπηρέτηση των πελατών βασισμένη σε σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές και επωφελούμενη όλα τα πλεονεκτήματα του Internet κατά τον πλέον ανταγωνιστικό τρόπο.


Άρθρο αρχείου

Ανθούλα Σαραφαντώνη

Continue Reading

Επιχειρηματικότητα

5  + 1 TIPS…. Ορθής Επικοινωνίας!

BUSINESS COMMUNICATION

5  + 1 TIPS…. ΟΡΘΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ!

Είναι γνωστό πως η Επικοινωνία αποτελεί μέσο επαφής και διάδοσης μηνυμάτων μεταξύ των ανθρώπων σε προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό και φυσικά επαγγελματικό επίπεδο. Στον τομέα του «Επιχειρείν», ο ρόλος της Επικοινωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη διαμόρφωση της εικόνας μιας επιχείρησης και την προβολή των προϊόντων και υπηρεσιών της στον αποδέκτη, που δεν είναι άλλος από τον πελάτη- καταναλωτή.

Ο ρόλος του στελέχους Επικοινωνίας έγκειται ακριβώς στην ικανότητα του να διοχετεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αγορά τα μηνύματα εκείνα που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον του ευρύ κοινού -καταναλωτών για την επιχείρηση που εκπροσωπεί.

Αυτή η μορφή επικοινωνίας διαφοροποιείται ανάλογα με το αντικείμενο της επιχείρησης, (εμπορική, τουριστική κ.α.),αποτελεί αντικείμενο σπουδών, ενώ απαιτεί ειδικές γνώσεις  και τεχνικές.

Υπάρχουν αρκετοί κανόνες επικοινωνίας που χαρακτηρίζουν έναν επιτυχημένο επικοινωνιολόγο, ωστόσο θα αναφερθούμε στους σημαντικότερους από αυτούς.

  • Η γνώση του αντικειμένου που προωθούμε αποτελεί τη βάση για τη σωστή μετάδοση του μηνύματος. Γνωρίζουμε με λεπτομέρειες το προϊόν-υπηρεσία και με τη σωστή τοποθέτηση και χρήση φωνής μεταφέρουμε στο συνομιλητή μας  τους λόγους που θα τον κάνουν να το επιλέξει.

  • Ο τρόπος που θα ξεκινήσουμε μια συζήτηση σε προσωπική επαφή με τον υποψήφιο καταναλωτή παίζει σημαντικό ρόλο για την έκβαση του ποθητού αποτελέσματος, που είναι η αποδοχή του μηνύματος. Κάνουμε πάντοτε ερωτήσεις που προωθούν τη συζήτηση.

  • Το ότι είμαστε γνώστες του αντικειμένου της επικοινωνίας δε σημαίνει ότι μιλάμε ακατάπαυστα ή ότι διακόπτουμε το συνομιλητή μας σε τυχόν ερωτήσεις του. Πάνω από όλα, οφείλουμε να ακούμε και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του.

  • Οι ασκήσεις άρθρωσης βοηθούν σημαντικά στο να γίνουμε κατανοητοί από το συνομιλητή μας. Καθαρή προφορά, λέξεις κλειδιά, χροιά οικειότητας και στάση σώματος αποτελούν μερικά μονάχα από τα σημεία που οφείλουμε να εστιάσουμε κατά τη προετοιμασία μιας εταιρικής παρουσίασης  σε μεμονωμένο υποψήφιο καταναλωτή ή ομάδα.

  • Φυσικά, τόσο στην απευθείας όσο και στη γραπτή επικοινωνία δεν παραλείπουμε ποτέ να παραθέτουμε διάφορες εναλλακτικές προτάσεις που θα καταστήσουν το προϊόν που προωθούμε αναγκαίο και ανταγωνιστικό.

Σε περίπτωση που οι βασικοί κανόνες αποτελούν αρχή σε κάθε μας επαγγελματική επικοινωνία και επιθυμούμε να γνωρίζουμε ποιο είναι το μυστικό που θα μας οδηγήσει στο τελικό αποτέλεσμα, που είναι ακριβώς η επιλογή της υπηρεσίας ή του προϊόντος της επιχείρησης μας, να θυμόμαστε το εξής: Η επικοινωνία σε επαγγελματικό επίπεδο δε διαφέρει και πολύ από την καθημερινή επικοινωνία που έχουμε με ένα οικείο πρόσωπο που το εκτιμάμε και το σεβόμαστε. Είμαστε ευγενικοί, χαλαροί, το ακούμε, η επαφή μας στηρίζεται στην αλληλοκατανόηση αλλά πάνω από όλα είμαστε…Εμείς!

Από την Έλενα Τζήκα | Σύμβουλο Επικοινωνίας

Continue Reading

Προγράμματα

Προτεραιότητα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας

«Το Επιμελητήριο Αρκαδίας με τη νέα του σύνθεση έχει ιδρύσει τμήμα γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας και ήδη έχει σχεδιάσει συγκεκριμένες δράσεις και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής κατά τη διάρκεια της ανοιχτής δράσης του Συνεργατικού Χώρου Εργασίας Ark Coworking Space τη Δευτέρα. 

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Τρουπή, οι ευκαιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης είναι πολλές και σημαντικές, ειδικά λόγω των προσκλήσεων επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και για το σκοπό αυτό το Επιμελητήριο Αρκαδίας έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα για την ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου. 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε επίσης σε μια πολύ σημαντική κατάκτηση για την Αρκαδία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη δημιουργία γραφείου του ΕΦΕΠΑΕ, του φορέα αξιολόγησης και ελέγχου των επιχορηγούμενων επενδυτικών σχεδίων, στους χώρους του Επιμελητηρίου Αρκαδίας. «Η επιτυχία αυτή είναι προϊόν συνεργασίας με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δημήτριο Πτωχό και τους υπόλοιπους Προέδρους των Επιμελητηρίων. Και είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε καλύτερα και πιο άμεσα τις επιχειρήσεις της Πελοποννήσου». 

Ο κ. Τρουπής χαρακτήρισε τέλος το Ark ένα φιλόξενο χώρο με σημαντική ήδη δραστηριότητα στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και την ανάδειξή της. Το Επιμελητήριο Αρκαδίας στηρίζει το συγκεκριμένο χώρο και τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα φιλοξενίας του. 

Κεντρικό ρόλο στην ανοιχτή δράση αυτή είχαν τα μέλη του τμήματος γυναικείας επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου η Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Μεταποίησης κα. Χριστίνα Παρασκευοπούλου – Σύριου, η κα Άννα Γαβρήλου και η κα. Ματίνα Παράσχου.

Η κα Γαβρήλου στην τοποθέτησή της σημείωσε τους πολυδιάστατους ρόλους που καλούνται να εξυπηρετήσουν οι γυναίκες και την υστέρηση που παρουσιάζουν, σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, στο επιχειρείν. Τόνισε ωστόσο την ικανοποίησή της για τη διαπίστωση ότι η συνθήκη αυτή δείχνει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε ότι το Επιμελητήριο Αρκαδίας έχει στοχεύσει στρατηγικά στην περαιτέρω ενίσχυσή της γυναικείας επιχειρηματικότητας. 

Η κα Παράσχου, η οποία είναι παράλληλα Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας «Αγαπήνωρ» από την πλευρά της, αναφέρθηκε στο δύσκολο ανταγωνισμό που συνάντησε όταν δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά σε έναν «ανδροκρατούμενο» επαγγελματικό χώρο. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Αρκαδίας που στοχεύουν στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Ειδικότερα, επισήμανε τα επιμορφωτικά σεμινάρια σε τομείς όπως το marketing, η ψηφιακή τεχνολογία και η χρηματοοικονομική διαχείριση κ.α. Παράλληλα, υπογράμμισε τις συνεχείς παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου προς τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να αναπτυχθούν ειδικά προγράμματα που θα στηρίξουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη για δικτύωση των γυναικών επιχειρηματιών, ώστε να ενισχυθούν οι συνεργασίες και οι επαφές μεταξύ τους.

Η κα Παρασκευοπούλου – Σύριου τέλος, η οποία είναι παράλληλα Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Τρίπολης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης είναι μειοψηφία. Σημείωσε βέβαια ότι πολλές γυναίκες πλέον βγαίνουν μπροστά και αναλαμβάνουν ρόλους και πρωτοβουλίες κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν αναμενόμενο.    

Continue Reading

Προγράμματα

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας στηρίζει την Καινοτομία και την Περιβαλλοντική Συνείδηση

Με συνέπεια στον ρόλο του ως φορέας ανάπτυξης, καινοτομίας και κοινωνικής ευθύνης, το Επιμελητήριο Αρκαδίας έδωσε το «παρών» σε δύο σημαντικές εκδηλώσεις με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την περιβαλλοντική παιδεία.

Regional Growth Conference στην Πάτρα

Με ενεργό και ουσιαστικό ρόλο συμμετείχαν τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Αρκαδίας στο κορυφαίο φόρουμ για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, το Regional Growth Conference (RGC 2025), το οποίο διεξήχθη στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, με συνδιοργανωτή το ίδιο το Πανεπιστήμιο.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Αχαϊκή Επιμελητηριακή Ανάπτυξη  (ΑΧ.ΕΠ.ΑΝ) πραγματοποίησε workshop για τον ρόλο των αναπτυξιακών Εταιρειών ως βασικοί μοχλοί τοπικής και περιφερειακής αναπτυξιακής.

Το Επιμελητήριο εκπροσωπήθηκε από τα μέλη της Διοίκησης της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου «Αγαπήνωρ», την Πρόεδρο κα. Ματίνα Παράσχου, την Αντιπρόεδρο κα. Χριστίνα Παρασκευοπούλου – Σύριου, το μέλος του ΔΣ κα. Άννα Γαβρήλου και τον Υπεύθυνο της εταιρείας «Αγαπήνωρ» κ. Νικόλαο Μεγρέμη.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου συμμετείχαν σε γόνιμες συζητήσεις, ανταλλάσσοντας απόψεις με εκπροσώπους φορέων και εισηγητές από όλο το φάσμα της αγοράς, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον διάλογο για την ενίσχυση της καινοτομίας και στρατηγικές συνεργασίας και δικτύωσης των αναπτυξιακών εταιρειών.

Περιβαλλοντική δράση «Εν αρχή ην η φύσις»

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών, κ. Κώστας Καλαμαράς, συμμετείχε ενεργά στη στην εκδήλωση της διήμερης περιβαλλοντικής δράσης «Εν αρχή ην η φύσις», που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Τρίπολης και σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας και το Επιμελητήριο Αρκαδίας.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Καλαμαράς χαρακτήρισε την εκδήλωση ως ουσιαστική επένδυση στην περιβαλλοντική παιδεία και στο μέλλον της κοινωνίας μας, ενώ τόνισε τη σημασία της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως επεσήμανε, η αειφορία αποτελεί συλλογική ευθύνη που μας αφορά όλους.

Η συμμετοχή και συνεργασία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας στις παραπάνω εκδηλώσεις επιβεβαιώνει τη διαρκή προσήλωση του στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και τη δημιουργία συνεργειών για την ανάπτυξη της Αρκαδίας.

Continue Reading

Trending