Connect with us

Διατροφή

Η επιστήμη μίλησε: Ελαιόλαδο “Υγρό Χρυσό” προγόνων για σύγχρονο καιρό και τρόπο ζωής.

*Δρ Γκρέτα Βοζνιακ , συγγραφέας

Ποια είναι η σημασία του ελαιολάδου στην υγεία;

Το ελαιόλαδο υπήρξε ουσιαστικό μέρος της καθημερινής διατροφής από την αρχαία Ελλάδα. Υπάρχουν πάνω από εξήντα φαρμακευτικές χρήσεις ελαιολάδου στον Κώδικα του Ιπποκράτη, ειδικά κατά των δερματικών παθήσεων, και στη συνέχεια ο Όμηρος έδωσε το όνομα αυτού «το χρυσό υγρό». Έχουν προσδιοριστεί έως και σήμερα πάνω από 200 διαφορετικές χημικές ενώσεις στο ελαιόλαδο, συμπεριλαμβανομένων λιπαρών οξέων, στερολών, καροτενοειδών, τερπενοειδών, φλαβονοειδών – λουτεολίνης, τοκοφερόλων και πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες για τις οποίες θα αναφερθώ ποιο κάτω ειδικά η ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη είναι δευτερογενείς μεταβολίτες που βρίσκονται μόνο στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Η ελαιοκανθάλη επέστησε την προσοχή μας λόγω πολλών βιολογικών δραστηριοτήτων που τεκμηριώθηκαν σε in vitro μελέτες, οι οποίες επιβεβαιώνουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, χημειοπροληπτικές αλλα και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες. Επιπλέον, αυτές οι δράσεις που αναγνωρίζεται σήμερα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως πιθανοί προληπτικοί είτε και θεραπευτικοί παράγοντες κατά των νευροεκφυλιστικων νόσων που βασίζονται στην χρόνια φλεγμονή. Η ελαιοκανθάλη είναι μια από τις φαινόλες που εντοπίστηκε στα υψηλά φαινολικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, και διαθέτει  βάσει των έως και σήμερα  ανακοινωθέντων διεθνών  ερευνών ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση συγκρίσιμη με την φαρμακευτική ουσια ιβουπροφαίνη που αναστέλλει το ένζυμο COX-2 (κυκλοοξυγονάση, στην οδό της παραγωγής  των PGE2 προσταγλαδινών). Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω χρησιμοποιήσαμε αυτές τις γνώσεις από τα αποτελέσματα των ερευνών in vitro και προσθέσαμε στη διατροφή  των ασθενών που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με την υποτροπιάζουσα διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση (RRMS),  υψηλό φαινολικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Στην έρευνά μας χρησιμοποιούμε ελαιόλαδα με υψηλές συγκεντρώσεις πολυφαινολών άνω των 1000mg/kg με βάση τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από το Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Φαρμακευτικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπο την ευθύνη του Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ. Προκόπη Μαγιάτη με την χρήση της φασματοσκοπίας πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού, (NMR). Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αριθ. 432/2012, τα ελαιόλαδα που περιέχουν 5 mg φαινολών ανά 20 gr ελαιολάδου, ανήκουν στην κατηγορία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ορισμό του ισχυρισμού υγείας και ανήκουν στη κατηγορία των υψηλά φαινολικών ελαιολάδων. Οι μέσες τιμές που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό είναι: 135 mg / kg για ελαιοκανθάλη και 105 mg / kg για ελαιασίνη του ελαιολάδου.

Σε ποιο στάδιο διεξάγετε τις κλινικές σας μελέτες;

Διενεργούμε διαπανεπιστημιακές μελέτες σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Ελλάδος, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία. Η έρευνα ξεκίνησε το 2019 και με την καλή ροή των πραγμάτων θα την ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος του 2022. Οι ασθενείς που συμμετέχουν στην έρευνα είναι διαγνωσμένοι με πολλαπλή σκλήρυνση (RRMS/PPMS/SPMS), έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης και γενική επιβράδυνση των καθημερινών δραστηριοτήτων όπως και επίσης προβλήματα στην απομνημονευτική ικανότητα. Η νοητική εξασθένηση είναι ένα από τα συμπτώματα που είναι ορατά ως αποτέλεσμα της συνεχόμενης  μείωσης του όγκου του εγκεφάλου και συνεπώς ειναι  ένα βασικό αίτιο της επιδείνωσης της ποιότητας ζωής. Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν υπάρχει φάρμακο που θα μπορούσε να βελτιώσει ή να βοηθήσει τις νοητικές λειτουργίες και να αναστείλει τη διαδικασία της εγκεφαλικής ατροφίας ακόμη και σε μικρό ποσοστό. Στην έρευνά μας, τροποποιώντας τον άξονα μεταξύ του εγκεφάλου και εντέρου (Brain Gut Axon), χρησιμοποιούμε ελαιόλαδα με υψηλές συγκεντρώσεις πολυφαινολών, οδηγώντας σε μείωση της δραστηριότητας καταστροφικών παραγόντων που επηρεάζουν τα νευρικά κύτταρα και τις συνάψεις τους περιορίζοντας τον μηχανισμό της φλεγμονής και στη συνέχεια τη διαδικασία της απομυελίνωσης του άξονα των νευρικών κυττάρων. Η υπόθεση της κλινικής μας έρευνας επικεντρώνεται στις σπλαχνικές πληροφορίες μεταδιδόμενες από το πεπτικό σύστημα προς τον εγκέφαλο και αντιστρόφως, επηρεάζοντας τον κινητικό, αισθητικό και εκκριτικό τρόπο λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Το υψηλό φαινολικό ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε στην έρευνά μας αυξάνει την επιβίωση των νευρώνων μέσω πιθανής δράσης τους στις οδούς σηματοδότησης της κινάσης, φωσφοϊνοσιτίδης 3-κινάσης (PI3K / Akt) και μιας ρυθμιζόμενης μιτογόνου ενεργοποιημένης πρωτεϊνικής κινάσης (MAPK) εξωκυτταρικής κινάσης (ERK), επηρεάζοντας την  κεντρική ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, έχει αντι-αποπτωτικά σήματα αυξάνοντας την αναλογία ενεργοποίησης Bcl-2 προς ενεργοποιητές Bax (Bcl-2 / Bax) αυξάνοντας την έκφραση Bcl-2 και μειώνοντας την έκφραση Bax. Επομένως, έχουμε μια χρήσιμη ρύθμιση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ πρωτεϊνών από την οικογένεια BCL2, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την απόπτωση των κυττάρων. Επειδή πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση αλλά και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, έχουν μια υποκείμενη φλεγμονώδη και οξειδωτική βάση. Η χρήση της ελαιοκανθάλης είναι ένα πολλά υποσχόμενο προληπτικό μέτρο έναντι αυτών των καταστάσεων. Μια από τις πιο πρόσφατες μελέτες με τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση όπου είχα την ευθύνη της διεκπεραίωσης υλοποιήθηκε στην Κύπρο σε συνεργασία με την Καθηγήτρια Δρ. Μάγδα Τσολάκη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η μελέτη εξετάζει τη συσχέτιση της ύπαρξης αυξημένου δείκτη φλεγμονής των κοπράνων, της καλπροτεκτίνης στους ασθενείς με RRMS, με την χρήση ενός Κρητικού υψηλά φαινολικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας (χρησιμοποιήθηκε το Eliama D.V. Gold με 1024mg/kg φαινόλες). Σήμερα που μιλάμε, έχουμε πολλά υποσχόμενα ερευνητικά αποτελέσματα, δεν θα ήθελα όμως να βιαστώ στα συμπεράσματα, παρότι χρήζει να αναφέρω μια παρατηρούμενη βελτίωση στην κατάσταση των ασθενών τόσο σε νοητικές όσο και σε σωματικές λειτουργίες. Ήδη από την εποχή του 469–399 π.Χ, ο φιλόσοφος Σωκράτης τόνισε «Τρώμε για να ζήσουμε, δεν ζούμε για να τρώμε», όπως και ο Γαληνός και άλλοι φιλόσοφοι έχουν αποδείξει τη βάση της σχέσης μεταξύ της διατροφής και της υγείας του σώματος και του νου. Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά τη σημασία της κρητικής διατροφής, η οποία έχει αποδεδειγμένη επίδραση στη μακροζωία των κατοίκων αυτής της περιοχής της Ελλάδας. Αυτό που υπάρχει στο πιάτο μας μπορεί να είναι ένα όμορφο μπουκέτο με φυσικές θεραπευτικές ουσίες. Η φύση μας δίνει απλόχερα πολλές δραστικές ουσίες που έχουν χρησιμοποιηθεί στην ιατρική για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε γιατί και η ελαιοκανθάλη από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδα να μην χρησιμοποιηθεί ως μια φυσική φυτική ευεργετική ουσία για την πρόληψη και τη θεραπεία «νοσημάτων του σύγχρονου πολιτισμού»

Δρ. Γκρέτα Βόζνιακ

Ιατρός και Ακαδημαϊκός επί πολλά έτη διδάσκουσα Κλινικής & Θεραπευτικής Φαρμακολογίας και Νευροφυσιολογίας, Επίκουρος Επισκέπτρια Καθηγήτρια Πανεπιστήμιου Κύπρου και συνεργαζόμενη επιστημονικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου στην Λευκωσία. Κατέχη μεταπτυχιακές σπουδές στην εξειδίκευση της κλινικής φαρμακολογίας και είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως επίσης και Μεταδιδακτορικές σπουδές της διεκπεραιωσε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις και βελτίωση του Αξονα Εγκεφάλου Εντέρου με τη χρήση φυσικών προϊόντων όπως αντιοξειδωτικές δραστικές ουσίες που περιέχονται στην κρητική διατροφή ειδικά στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και οι πολυφαινόλες του.

Κατέχει πάνω από 80 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με υψηλό συντελεστή απήχησης και πολλαπλές συμμετοχές σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.

http://www.ucy.ac.cy/medical

Σχετικές βιβλιογραφικές αναφορές

The Effect of Cretan High Phenolic Olive Oil on Fecal Calprotectin Levels in the Course of Multiple Sclerosis

G Wozniak, M Kyprou, M Tsolaki

EC Neurology (ECNE) 12 (11), 65 -79

Administration of the extra virgin olive oil (EVOO) in mild cognitive impairment (MCI) patients as a therapy for preventing the progress to AD.

Tzekaki EE, Tsolaki M, Pantazaki AA, Geromichalos G, Lazarou E, Kozori M, Sinakos Z.Hell J Nucl Med. 2019 Sep-Dec;22 Suppl 2:181.PMID: 31802059

The Rising Prevalence of Multiple Sclerosis: Influence of Oxidative Stress (Oxidative Stress and Multiple Sclerosis)

G Wozniak, G Pashias, M Kyprou

International Journal of Neurobiology ISSN: 2694-3972 2 (2), 123

New Approach of Dementia Management in Early Stage: New Perspectives of Reelin Evidence

G Wozniak, K Mallouppas

Curr Neurobiol 2018 9 (1), 8-15

A New Definition of the Term “High-Phenolic Olive Oil” Based on Large Scale Statistical Data of Greek Olive Oils Analyzed by qNMR.

Diamantakos P, Ioannidis K, Papanikolaou C, Tsolakou A, Rigakou A, Melliou E, Magiatis P.Molecules. 2021 Feb 19;26(4):1115. doi: 10.3390/molecules26041115.

Mood disorders: A potential link between ghrelin and leptin on human body?

S Zarouna, G Wozniak, AI Papachristou

World journal of experimental medicine 5 (2), 103

Prevalence of obesity in children aged 6-12 years in Greece: nutritional behaviour and physical activity

I Kyriazis, M Rekleiti, M Saridi, E Beliotis, A Toska, K Souliotis, G Wozniak

Archives of medical science: AMS 8 (5), 859

Continue Reading

Διατροφή

Αυτές είναι οι τροφές που βοηθούν να μειωθεί η όρεξη μας

Η όρεξη, η πείνα και ο κορεσμός επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από νευρωνικά και ορμονικά σήματα που δίνει το σώμα μας, ενημερώνοντας τον εγκέφαλο ότι χρειάζεται ενέργεια, ή λαχταρά ένα συγκεκριμένο είδος τροφής.

Γράφει η Ιωάννα Στεργίου, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Νέα Σμύρνη

Αυτά τα σήματα δημιουργούνται με:

  • την πέψη τροφίμων, δηλαδή όταν το φαγητό φτάσει στο στομάχι και αναγνωρίσει τις φυσικοχημικές ιδιότητες των τροφίμων.
  • τη νηστεία (υποσιτισμό), κατά την οποία, ορμόνες όπως η γκρελίνη δίνουν σήματα στο σώμα και ξεκινάει το αίσθημα της πείνας, ως απάντηση στα μειωμένα επίπεδα θρεπτικών συστατικών στο αίμα.
  • τη μεταγευματική κατάσταση, κατά την οποία, ορμόνες όπως η λεπτίνη εκκρίνονται από τον λιπώδη ιστό και στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο για να μειώσει την επιπρόσθετη πρόσληψη τροφής.

Γιατί πεινάμε;

Σίγουρα το αίσθημα της πείνας δεν είναι ευχάριστο για κανέναν και μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάποιος δεν τρώει όσο χρειάζεται, δεν καταναλώνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσα στην ημέρα και δεν κάνει σωστούς συνδυασμούς.

Ωστόσο, η πείνα και η όρεξη είναι περίπλοκες διεργασίες του οργανισμού και επηρεάζονται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τους περισσότερους ανθρώπους στη διαχείριση τους.

Εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν την όρεξη

τι μειώνει την ορεξη μας
  • Άσκηση
  • Ύπνος
  • Γονίδια
  • Διάθεση
  • Τροφικές προτιμήσεις
  • Περιβάλλον εργασίας
  • Ψυχική υγεία
  • Ιδεολογία

Πως μειώνεται η όρεξη;

Υπάρχουν δύο βασικές διαδικασίες που οδηγούν άμεσα στη μείωση της όρεξης:

Ικανοποίηση: H ικανοποίηση είναι το αίσθημα πληρότητας που επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, και προάγει τον τερματισμό της κατανάλωσης του. Υπάρχουν υποδοχείς στο γαστρικό τοίχωμα, οι οποίοι ανιχνεύουν τη διάταση του τοιχώματος του στομάχου με την παρουσία της τροφής, διεγείρουν άμεσα τις νευρωνικές οδούς, και στέλνουν σήματα προς τον εγκέφαλο για να προκαλέσει κορεσμό και να μειώσει την όρεξη.

Κορεσμός: O κορεσμός είναι η έλλειψη όρεξης ή πείνας για μια περίοδο που ξεκινά μετά τον τερματισμό του γεύματος και ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από ένα συνδυασμό χημικών σημάτων, ως απάντηση στην παρουσία τροφής στο γαστρεντερικό σύστημα. Όσο περισσότερο μένει το φαγητό στο γαστρεντερικό σύστημα, τόσο μεγαλύτερος ο κορεσμός.

Ποιες τροφές μειώνουν την όρεξη;

Τροφές με αυξημένο δείκτη κορεσμού.

Οι τροφές που έχουν μεγάλο δείκτη κορεσμού και ουσιαστικά μας βοηθούν στην ανώδυνη απώλεια αλλά και στη διατήρηση του βάρους, ενώ ταυτόχρονα μας αποτρέπουν από την αναζήτηση, αλλά και τη κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών.

οι βρασυες πατατες μειωνουν την όρεξη

Οι τροφές που έχουν μεγάλο δείκτη κορεσμού, έχουν μελετηθεί εδώ και χρόνια και αναγράφονται με την σειρά στον παρακάτω πίνακα.

1.      Βραστές πατάτες 2.      Λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, μπακαλιάρος) 3.      Χυλο βρόμης (porridge) 4.      Πορτοκάλι 5.      Μήλο 6.      Μακαρόνια ολικής 7.      Μοσχάρι 8.      Μαγειρεμένα φασόλια 9.      Σταφύλια 10.  Ψωμί ολικής 11.  Πολύσπορο ψωμί 12.  Ποπ κορν 13.  Αυγά 14.  Τυρί 15.  Λευκό ρύζι 16.  Φακή 17.  Καστανό ρύζι 18.  Δημητριακά all brand sticks 19.  Κράκερς 20.   Μπανάνα

Πρωτεΐνη

Μεταξύ των κύριων μακροθρεπτικών συστατικών, είναι ευρέως γνωστό, ότι τα τρόφιμα που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη επηρεάζουν σημαντικά το δείκτη κορεσμού και την όρεξή μας σε σύγκριση με τα λίπη και τους υδατάνθρακες.

Μια δίαιτα αυξημένη σε πρωτεΐνη αυξάνει ελαφρώς το μεταβολισμό, καθώς κατά την πέψη της έχουμε αυξημένη θερμογένεση, και  επομένως αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση.

Αυτό γίνεται γιατί απελευθερώνονται περισσότερα αμινοξέα στο αίμα, τα οποία διασπώνται με αργό και σταθερό ρυθμό και στέλνουν σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο.

κροκος αυγου η ασπραδι αβγου εχει πρωτειν πιο πολυ

Για να δείτε το πλήρες άρθρο με ακόμα περισσότερες τροφές κάντε κλικ εδώ!

Continue Reading

Διατροφή

8+1 υγιεινά σνακ για τα παιδιά στο σχολείο για κάθε ημέρα

Τα παιδιά καθημερινά περνούν σχεδόν την μισή τους μέρα στο σχολείο. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, τις ώρες αυτές να καταναλώνουν θρεπτικά και υγιεινά σνακ. Επειδή η προετοιμασία των σνακ είναι μία καθημερινή διαδικασία, πολλές φορές οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με το ερώτημα τι να ετοιμάσουν για να φάει το παιδί στο σχολείο.

Γράφει η Μελίνα Τσαγκατάκη – Τσιρίγγα διαιτολόγος, διατροφολόγοςσυνεργάτης του Διατροφολογικού κέντρου Bioiatriki+ στους Αμπελόκηπους Αθήνας.

Γιατί τα παιδιά πρέπει να τρέφονται υγιεινά στο σχολείο;

Πριν όμως περάσουμε στις ιδέες για σνακ, θα αναφερθούμε στους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να φροντίζουμε τα σνακ του σχολείου να έχουν υψηλή θρεπτική αξία:

Αποτελούν μεγάλο ποσοστό των συνολικών γευμάτων που καταναλώνουν

Αν θεωρήσουμε ότι από τους 12 μήνες του χρόνου, τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο τους 9, σχεδόν για 6 ώρες καθημερινά. Αυτό, λοιπόν, αποτελεί μεγάλο ποσοστό του χρόνου τους και αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό των γευμάτων τους.

Εάν θέλουμε τα παιδί να έχει μία καλή διατροφή συνολικά, οφείλουμε να φροντίζουμε και τα σνακ του σχολείου.

υγιεινά σνακ στο σχολειο για τα παιδια

Βοηθούν στις καλύτερες αποδόσεις στο σχολείο

Η κατανάλωση γευμάτων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και με επάρκεια στις θερμίδες αποτελεί βασικό εφόδιο για τους μαθητές.

Τους δίνει ενέργεια για να παρακολουθούν ενεργά κατά την διάρκεια του μαθήματος, τους βοηθάει στην συγκέντρωση αλλά και στην καλύτερη απόδοση συνολικά. Αντιθέτως, η νηστεία επηρεάζει αρνητικά όλα τα παραπάνω.

Μαθαίνουν να διαχειρίζονται μόνοι τους το γεύμα που το προσφέρεται

Μπορεί το γεύμα που τους έχουμε δώσει να το έχουμε συνθέσει εμείς, αλλά τα παιδιά θα το καταναλώσουν ανάλογα με το αίσθημα της πείνας τους, τα διαλείμματα του σχολείου, κάτι που θα τους βοηθήσει να μάθουν να διαχειρίζονται μόνα τους το διαθέσιμο φαγητό.

Επηρεάζει τα γεύματα που θα καταναλώσουν σπίτι

Εάν καταναλώσουν επαρκή γεύματα στο σχολείο, τότε δεν θα νιώθουν έντονη πείνα και δεν θα υπερκαταναλώσουν τα διαθέσιμα φαγητά αφού γυρίσουν σπίτι. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση σνακ καλά μοιρασμένων μέσα στην ημέρα συντελεί στην καλύτερη ρύθμιση των ορμονών και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Είναι ένας τρόπος να δοκιμάσουν πιο «δύσκολα» τρόφιμα

Εφόσον το μοναδικό διαθέσιμο φαγητό που θα έχουν στο σχολείο θα είναι αυτό που τους έχετε ετοιμάσει εσείς, τότε υπάρχει περίπτωση να μπουν στην διαδικασία να καταναλώσουν ένα από τα πιο «δύσκολα» τρόφιμα που θα τους έχετε δώσει καθώς δεν υπάρχει κάποια άλλη διαθέσιμη λύση όπως π.χ. μπορεί να υπήρχε σπίτι.

Ιδέες για σχολικά και υγιεινά σνακ 

Ιδέες για σχολικά, υγιεινά σνακ 

  • Σπιτικά κέικ / μπισκότα / μπάρες / μάφιν / κάπκεικς χωρίς ζάχαρη με κακάο, φρούτα ξηρούς καρπούς κτλ.
  • Στικς λαχανικών (π.χ. αγγούρι, καρότο, πιπεριές) με τυρί κρέμα, χούμους, σπιτική τυροσαλάτα
  • Στικς ή κομμάτια φρούτων ( π.χ. μήλο, αχλάδι, μπανάνα) με βούτυρο ξηρών καρπών ή ταχίνι
  • Σάντουιτς με ψωμί / τορτίγια / αραβική / κουλούρι με λαχανικά (π.χ. ντομάτα, μαρούλι, λάχανο, καρότο), σως γιαουρτιού ή τυρί κρέμα ή αβοκάντο και κοτόπουλο, τυρί
  • Αυγά βραστά ή ομελέτα μόνα τους κομμένα σε κομμάτια ή μέσα σε σάντουιτς με λαχανικά
  • Σπιτικές πίτες με τυρί / λαχανικά / κοτόπουλου κτλ.
  • Mix ξηρών καρπών (π.χ. φουντούκια, αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια) με φρούτα κομμένα σε κομμάτια (π.χ. πορτοκάλι, μανταρίνι, ακτινίδιο)
  • Στικς τυριού / αυγό με κράκερ / ρυζογκοφρέτες / κριτσίνια και λαχανικά (π.χ. αγγούρι, πιπεριές κτλ.)
  • Γιαούρτι με φρούτα, ξηρούς καρπούς ή δημητριακά χωρίς ζάχαρη

Καλό είναι τα γεύματα που θα τους ετοιμάσετε για το σχολείο να περιέχουν μία πηγή υδατανθράκων (π.χ. κράκερ, ψωμί, δημητριακά), μία πηγή πρωτεΐνης (π.χ. αυγό, τυρί, κοτόπουλο), μία πηγή καλού λίπους (π.χ. αβοκάντο, ξηροί καρποί) καθώς και κάτι «φρέσκο» (λαχανικά ή φρούτα).

Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα έχουν καλύτερο κορεσμό, θα είναι χορτάτα για περισσότερη ώρα και θα λαμβάνουν καθημερινά πλήθος θρεπτικών συστατικών.

Επίσης, προσπαθήστε τα σνακ να εναλλάσσονται μέσα στην εβδομάδα για μεγαλύτερη ποικιλία και καλύτερη θρέψη. Τέλος, πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε την επαρκή κατανάλωση νερού και στο σχολείο , οπότε εφοδιάστε τα παιδιά σας με παγούρια ή θερμός για νερό.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι να βάλεις στο γιαούρτι για να γίνει πιο γευστικό χωρίς θερμίδες

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Μελίνα Τσαγκατάκη – Τσιρίγγα διαιτολόγος, διατροφολόγοςσυνεργάτης του Διατροφολογικού κέντρου Bioiatriki+ στους Αμπελόκηπους Αθήνας.

Continue Reading

Διατροφή

Πολύχρωμα μπολ με Δημητριακά Ολικής Άλεσης

Άλλο ένα πρωί που αναρωτιέσαι… τι να ετοιμάσεις για το πρώτο γεύμα της ημέρας;

Οι μέρες που μείναμε και συνεχίζουμε, κατά κύριο λόγο, να παραμένουμε σπίτι είναι πλέον αρκετές κι έχουμε μάθει όλοι λίγο πολύ, πιστεύω, να γινόμαστε πιο δημιουργικοί στις κουζίνες μας!

Προβολή

Γι’ αυτό κι εγώ συγκέντρωσα 3 ξεχωριστούς και πολύχρωμους τρόπους για να φτιάξεις τα δημητριακά σου. Γιατί από ποιο σπίτι λείπουν τα δημητριακά πρωινού;

Αρχικά οι συνδυασμοί

Φρόντισε να διαλέξεις δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης. Είναι λιγότερο επεξεργασμένα, περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών αλλά και μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες και μέταλλα), λόγω του τρόπου παρασκευής τους.

Εάν οι νιφάδες συνδυάζουν περισσότερα από ένα δημητριακό, όπως σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, τότε απογειώνεται η θρεπτική αξία του πιάτου

Έπειτα εμπλούτισέ τα με μία πηγή πρωτεΐνης, μία πηγή «καλού» λίπους αλλά και ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά μέσω των φρούτων. Δεν σε κρατάω άλλο σε αγωνία. Πάμε στα μπολ μας!

Κάτι κόκκινο

Έχω συνδέσει την άνοιξη με τις φράουλες, οπότε αναπόφευκτα ξεκινάω με αυτή την επιλογή.

  • Χρησιμοποίησε γιαούρτι, περίπου 180g είναι όσο ένα κεσεδάκι, και χτύπησέ το στο μπλέντερ με 5-6 φράουλες.
  • Πρόσθεσε στο μπολ σου το γιαούρτι με τις φράουλες και δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Ολοκλήρωσε με κολοκυθόσπορους.

Ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες από τα δημητριακά πρωινού και τις φράουλες. Αρκετή πρωτεΐνη για να σε κρατήσει χορτάτο για μερικές ώρες, μιας που λαμβάνεις φυτικές πρωτεΐνες από τα δημητριακά αλλά και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες από το γιαούρτι και τέλος αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο από τους κολοκυθόσπορους.

Κάτι κίτρινο

Με την αγαπημένη όλων, πιστεύω, μπανάνα!

  • Πρόσθεσε σε ένα μπολ τα δημητριακά σου και συμπλήρωσε με γάλα, χωρίς όμως να «κολυμπάνε» τελείως σε αυτό.
  • Κόψε μία ή μισή μπανάνα (ανάλογα την όρεξη) σε λεπτές φέτες και τοποθέτησέ την επάνω από τα δημητριακά στο μισό του μπολ.
  • Στο άλλο μισό πρόσθεσε αμύγδαλα κι αν είσαι φαν ακόμη πιο γλυκιάς γεύσης τότε πρόσθεσε κι ένα μικρό κουταλάκι μέλι.

Αν σου αρέσουν οι παραπάνω γεύσεις μπορείς να βρεις στο εμπόριο και δημητριακά ολικής άλεσης που περιέχουν ξηρούς καρπούς και μέλι, ώστε να τις έχεις καθημερινά στο πρωινό σου με λιγότερο κόπο.

Τελευταίο, αλλά εξίσου χρωματιστό

Μία λίγο διαφορετική επιλογή που μπορεί άνετα να καταναλώσει κι ένας χορτοφάγος.

  • Βάλε σε ένα μπολ γιαούρτι καρύδας.
  • Η καρύδα ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα, οπότε για αυτή την παρασκευή θα σου πρότεινα να επιλέξεις δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης με νιφάδες που έχουν επικάλυψη μαύρης σοκολάτας.
  • Αφού λοιπόν βάλεις στο μπολ και τα δημητριακά σου, πρόσθεσε μία χούφτα rasberries και μια κουταλιά σπόρους chia.

Εσύ λοιπόν, με ποια επιλογή θα ξεκινήσεις; Βγάλε τα δημητριακά σου από το ντουλάπι και δημιούργησε για ένα πρωινό γεμάτο ενέργεια κι ευεξία!

Πηγή

Πάρης Παπαχρήστος

Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.

Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.

Continue Reading

Trending