Connect with us

Διατροφή

Η επιστήμη μίλησε: Ελαιόλαδο “Υγρό Χρυσό” προγόνων για σύγχρονο καιρό και τρόπο ζωής.

*Δρ Γκρέτα Βοζνιακ , συγγραφέας

Ποια είναι η σημασία του ελαιολάδου στην υγεία;

Το ελαιόλαδο υπήρξε ουσιαστικό μέρος της καθημερινής διατροφής από την αρχαία Ελλάδα. Υπάρχουν πάνω από εξήντα φαρμακευτικές χρήσεις ελαιολάδου στον Κώδικα του Ιπποκράτη, ειδικά κατά των δερματικών παθήσεων, και στη συνέχεια ο Όμηρος έδωσε το όνομα αυτού «το χρυσό υγρό». Έχουν προσδιοριστεί έως και σήμερα πάνω από 200 διαφορετικές χημικές ενώσεις στο ελαιόλαδο, συμπεριλαμβανομένων λιπαρών οξέων, στερολών, καροτενοειδών, τερπενοειδών, φλαβονοειδών – λουτεολίνης, τοκοφερόλων και πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες για τις οποίες θα αναφερθώ ποιο κάτω ειδικά η ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη είναι δευτερογενείς μεταβολίτες που βρίσκονται μόνο στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Η ελαιοκανθάλη επέστησε την προσοχή μας λόγω πολλών βιολογικών δραστηριοτήτων που τεκμηριώθηκαν σε in vitro μελέτες, οι οποίες επιβεβαιώνουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, χημειοπροληπτικές αλλα και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες. Επιπλέον, αυτές οι δράσεις που αναγνωρίζεται σήμερα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως πιθανοί προληπτικοί είτε και θεραπευτικοί παράγοντες κατά των νευροεκφυλιστικων νόσων που βασίζονται στην χρόνια φλεγμονή. Η ελαιοκανθάλη είναι μια από τις φαινόλες που εντοπίστηκε στα υψηλά φαινολικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, και διαθέτει  βάσει των έως και σήμερα  ανακοινωθέντων διεθνών  ερευνών ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση συγκρίσιμη με την φαρμακευτική ουσια ιβουπροφαίνη που αναστέλλει το ένζυμο COX-2 (κυκλοοξυγονάση, στην οδό της παραγωγής  των PGE2 προσταγλαδινών). Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω χρησιμοποιήσαμε αυτές τις γνώσεις από τα αποτελέσματα των ερευνών in vitro και προσθέσαμε στη διατροφή  των ασθενών που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με την υποτροπιάζουσα διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση (RRMS),  υψηλό φαινολικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Στην έρευνά μας χρησιμοποιούμε ελαιόλαδα με υψηλές συγκεντρώσεις πολυφαινολών άνω των 1000mg/kg με βάση τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από το Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Φαρμακευτικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπο την ευθύνη του Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ. Προκόπη Μαγιάτη με την χρήση της φασματοσκοπίας πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού, (NMR). Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αριθ. 432/2012, τα ελαιόλαδα που περιέχουν 5 mg φαινολών ανά 20 gr ελαιολάδου, ανήκουν στην κατηγορία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ορισμό του ισχυρισμού υγείας και ανήκουν στη κατηγορία των υψηλά φαινολικών ελαιολάδων. Οι μέσες τιμές που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό είναι: 135 mg / kg για ελαιοκανθάλη και 105 mg / kg για ελαιασίνη του ελαιολάδου.

Σε ποιο στάδιο διεξάγετε τις κλινικές σας μελέτες;

Διενεργούμε διαπανεπιστημιακές μελέτες σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Ελλάδος, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία. Η έρευνα ξεκίνησε το 2019 και με την καλή ροή των πραγμάτων θα την ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος του 2022. Οι ασθενείς που συμμετέχουν στην έρευνα είναι διαγνωσμένοι με πολλαπλή σκλήρυνση (RRMS/PPMS/SPMS), έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης και γενική επιβράδυνση των καθημερινών δραστηριοτήτων όπως και επίσης προβλήματα στην απομνημονευτική ικανότητα. Η νοητική εξασθένηση είναι ένα από τα συμπτώματα που είναι ορατά ως αποτέλεσμα της συνεχόμενης  μείωσης του όγκου του εγκεφάλου και συνεπώς ειναι  ένα βασικό αίτιο της επιδείνωσης της ποιότητας ζωής. Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν υπάρχει φάρμακο που θα μπορούσε να βελτιώσει ή να βοηθήσει τις νοητικές λειτουργίες και να αναστείλει τη διαδικασία της εγκεφαλικής ατροφίας ακόμη και σε μικρό ποσοστό. Στην έρευνά μας, τροποποιώντας τον άξονα μεταξύ του εγκεφάλου και εντέρου (Brain Gut Axon), χρησιμοποιούμε ελαιόλαδα με υψηλές συγκεντρώσεις πολυφαινολών, οδηγώντας σε μείωση της δραστηριότητας καταστροφικών παραγόντων που επηρεάζουν τα νευρικά κύτταρα και τις συνάψεις τους περιορίζοντας τον μηχανισμό της φλεγμονής και στη συνέχεια τη διαδικασία της απομυελίνωσης του άξονα των νευρικών κυττάρων. Η υπόθεση της κλινικής μας έρευνας επικεντρώνεται στις σπλαχνικές πληροφορίες μεταδιδόμενες από το πεπτικό σύστημα προς τον εγκέφαλο και αντιστρόφως, επηρεάζοντας τον κινητικό, αισθητικό και εκκριτικό τρόπο λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Το υψηλό φαινολικό ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε στην έρευνά μας αυξάνει την επιβίωση των νευρώνων μέσω πιθανής δράσης τους στις οδούς σηματοδότησης της κινάσης, φωσφοϊνοσιτίδης 3-κινάσης (PI3K / Akt) και μιας ρυθμιζόμενης μιτογόνου ενεργοποιημένης πρωτεϊνικής κινάσης (MAPK) εξωκυτταρικής κινάσης (ERK), επηρεάζοντας την  κεντρική ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, έχει αντι-αποπτωτικά σήματα αυξάνοντας την αναλογία ενεργοποίησης Bcl-2 προς ενεργοποιητές Bax (Bcl-2 / Bax) αυξάνοντας την έκφραση Bcl-2 και μειώνοντας την έκφραση Bax. Επομένως, έχουμε μια χρήσιμη ρύθμιση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ πρωτεϊνών από την οικογένεια BCL2, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την απόπτωση των κυττάρων. Επειδή πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση αλλά και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, έχουν μια υποκείμενη φλεγμονώδη και οξειδωτική βάση. Η χρήση της ελαιοκανθάλης είναι ένα πολλά υποσχόμενο προληπτικό μέτρο έναντι αυτών των καταστάσεων. Μια από τις πιο πρόσφατες μελέτες με τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση όπου είχα την ευθύνη της διεκπεραίωσης υλοποιήθηκε στην Κύπρο σε συνεργασία με την Καθηγήτρια Δρ. Μάγδα Τσολάκη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η μελέτη εξετάζει τη συσχέτιση της ύπαρξης αυξημένου δείκτη φλεγμονής των κοπράνων, της καλπροτεκτίνης στους ασθενείς με RRMS, με την χρήση ενός Κρητικού υψηλά φαινολικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας (χρησιμοποιήθηκε το Eliama D.V. Gold με 1024mg/kg φαινόλες). Σήμερα που μιλάμε, έχουμε πολλά υποσχόμενα ερευνητικά αποτελέσματα, δεν θα ήθελα όμως να βιαστώ στα συμπεράσματα, παρότι χρήζει να αναφέρω μια παρατηρούμενη βελτίωση στην κατάσταση των ασθενών τόσο σε νοητικές όσο και σε σωματικές λειτουργίες. Ήδη από την εποχή του 469–399 π.Χ, ο φιλόσοφος Σωκράτης τόνισε «Τρώμε για να ζήσουμε, δεν ζούμε για να τρώμε», όπως και ο Γαληνός και άλλοι φιλόσοφοι έχουν αποδείξει τη βάση της σχέσης μεταξύ της διατροφής και της υγείας του σώματος και του νου. Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά τη σημασία της κρητικής διατροφής, η οποία έχει αποδεδειγμένη επίδραση στη μακροζωία των κατοίκων αυτής της περιοχής της Ελλάδας. Αυτό που υπάρχει στο πιάτο μας μπορεί να είναι ένα όμορφο μπουκέτο με φυσικές θεραπευτικές ουσίες. Η φύση μας δίνει απλόχερα πολλές δραστικές ουσίες που έχουν χρησιμοποιηθεί στην ιατρική για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε γιατί και η ελαιοκανθάλη από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδα να μην χρησιμοποιηθεί ως μια φυσική φυτική ευεργετική ουσία για την πρόληψη και τη θεραπεία «νοσημάτων του σύγχρονου πολιτισμού»

Δρ. Γκρέτα Βόζνιακ

Ιατρός και Ακαδημαϊκός επί πολλά έτη διδάσκουσα Κλινικής & Θεραπευτικής Φαρμακολογίας και Νευροφυσιολογίας, Επίκουρος Επισκέπτρια Καθηγήτρια Πανεπιστήμιου Κύπρου και συνεργαζόμενη επιστημονικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου στην Λευκωσία. Κατέχη μεταπτυχιακές σπουδές στην εξειδίκευση της κλινικής φαρμακολογίας και είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως επίσης και Μεταδιδακτορικές σπουδές της διεκπεραιωσε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις και βελτίωση του Αξονα Εγκεφάλου Εντέρου με τη χρήση φυσικών προϊόντων όπως αντιοξειδωτικές δραστικές ουσίες που περιέχονται στην κρητική διατροφή ειδικά στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και οι πολυφαινόλες του.

Κατέχει πάνω από 80 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με υψηλό συντελεστή απήχησης και πολλαπλές συμμετοχές σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.

http://www.ucy.ac.cy/medical

Σχετικές βιβλιογραφικές αναφορές

The Effect of Cretan High Phenolic Olive Oil on Fecal Calprotectin Levels in the Course of Multiple Sclerosis

G Wozniak, M Kyprou, M Tsolaki

EC Neurology (ECNE) 12 (11), 65 -79

Administration of the extra virgin olive oil (EVOO) in mild cognitive impairment (MCI) patients as a therapy for preventing the progress to AD.

Tzekaki EE, Tsolaki M, Pantazaki AA, Geromichalos G, Lazarou E, Kozori M, Sinakos Z.Hell J Nucl Med. 2019 Sep-Dec;22 Suppl 2:181.PMID: 31802059

The Rising Prevalence of Multiple Sclerosis: Influence of Oxidative Stress (Oxidative Stress and Multiple Sclerosis)

G Wozniak, G Pashias, M Kyprou

International Journal of Neurobiology ISSN: 2694-3972 2 (2), 123

New Approach of Dementia Management in Early Stage: New Perspectives of Reelin Evidence

G Wozniak, K Mallouppas

Curr Neurobiol 2018 9 (1), 8-15

A New Definition of the Term “High-Phenolic Olive Oil” Based on Large Scale Statistical Data of Greek Olive Oils Analyzed by qNMR.

Diamantakos P, Ioannidis K, Papanikolaou C, Tsolakou A, Rigakou A, Melliou E, Magiatis P.Molecules. 2021 Feb 19;26(4):1115. doi: 10.3390/molecules26041115.

Mood disorders: A potential link between ghrelin and leptin on human body?

S Zarouna, G Wozniak, AI Papachristou

World journal of experimental medicine 5 (2), 103

Prevalence of obesity in children aged 6-12 years in Greece: nutritional behaviour and physical activity

I Kyriazis, M Rekleiti, M Saridi, E Beliotis, A Toska, K Souliotis, G Wozniak

Archives of medical science: AMS 8 (5), 859

Continue Reading

Διατροφή

Crispbreads: Βάση για υγιεινά σνακ στο γραφείο

Πολλοί από εμάς εργαζόμαστε πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ένα γραφείο, πράγμα που σημαίνει ότι καθόμαστε μπροστά από έναν υπολογιστή για τουλάχιστον 7-8 ώρες.

Ως αποτέλεσμα, τείνουμε να παραλείπουμε γεύματα και να ξεχνάμε να πίνουμε νερό ή μερικές φορές να μην κάνουμε ισορροπημένες διατροφικές επιλογές, λόγω αγχωτικών προθεσμιών.

Προβολή

Ωστόσο, μπορείς να συνδυάσεις τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες με ένα φορτωμένο και απαιτητικό πρόγραμμα!

Η σημασία των σνακ στο γραφείο

Μπορεί να νομίζεις ότι το να φας κάτι στο γραφείο ανάμεσα στα κύρια γεύματα είναι χάσιμο χρόνου και θα σου αποσπάσει την προσοχή από τη δουλειά σου. Ωστόσο, αν χρειάζεσαι μία γρήγορη δόση ενέργειας γιανα αυξήσεις την παραγωγικότητά σου, το να καταναλώσεις ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ στο γραφείο μπορεί να κάνει τη διαφορά!

Ήξερες ότι υπάρχει ένα θρεπτικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και θερμίδες τρόφιμο το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ισορροπημένα σνακ στο γραφείο; Έχεις δοκιμάσει τα crispbreads; Το ήξερες ότι διατίθενται στην αγορά και από μεγάλη ελληνική εταιρία?

Τι είναι τα Crispbreads;

Τα Crispbreads είναι λεπτά και τραγανά, έχουν ορθογώνιο σχήμα με μικρές τρυπούλες στην επιφάνειά τουςκαι  φτιάχνονται, κατά βάση  από αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης. Είναι ένα είδος αρτοσκευάσματος υψηλής διατροφικής αξίας, λόγω των συστατικών που περιέχει. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλά σε θερμίδες (<35θερμίδες/τεμάχιο) σάκχαρα, και κορεσμένα λιπαρά.

Πως να συνθέσεις ένα ισορροπημένο σνακ για το γραφείο;

Τα crispbreads είναι ένα αμυλούχο τρόφιμο και αποτελούν πηγή υδατανθράκων. Για να συνθέσεις ένα ισορροπημένο σνακ μπορείς να προσθέσεις:

  • Μια πηγή πρωτεΐνης (π.χ. τυρί, αβγό)
  • Καλά λιπαρά (π.χ. αβοκάντο, ξηρούς καρπούς)
  • Κάποιο φρέσκο τρόφιμο (φρούτα ή λαχανικά)

Το σνακ σου θα είναι έτοιμο σε λίγα μόνο λεπτά!

Παρακάτω, θα σου δώσω ορισμένα παραδείγματα σνακ που έχουν ως βάση τα crispbreads, ώστε να πάρεις ιδέες και να αποτελέσουν οδηγό για τους δικούς σου αγαπημένους συνδυασμούς.

Αλμυρές επιλογές

  • Crispbreads κλασικά με τυρί χαμηλών λιπαρών και ντοματίνια
  • Crispbreads κλασικά με τυρί κρέμα, καπνιστό σολομό και αγγούρι.
  • Crispbreads 100% ολικής άλεσης με πέστο βασιλικού, μοτσαρέλα και ντοματίνια
  • Crispbreads 100% ολικής άλεσης με αβοκάντο και αβγό βραστό
  • Crispbreads με hummus, αγγούρι και σπόρους

Γλυκές επιλογές

  • Crispbreads κλασικά με αμυγδαλοβούτυρο, μήλο και κανέλα
  • Crispbreads κλασικά με τυρί κρέμα και μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη
  • Crispbreads 100% ολικής άλεσης με ταχίνι και μέλι
  • Crispbreads 100% ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο και κομματάκια μπανάνας
  • Crispbreads κλασικά με γιαούρτι και μούρα

Οι συνδυασμοί είναι πάρα πολλοί! Βάλε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σου και  βρες το δικό σου αγαπημένο συνδυασμό! Φτιάξε ένα γευστικό και ταυτόχρονα χορταστικό σνακ για το γραφείο!

Αφιέρωσε λίγα λεπτά για να καταναλώσεις το σνακ σου με ηρεμία και να το απολαύσεις! Θα σου δώσει ενέργεια, θα ενισχύσει τον κορεσμό σου και θα βελτιώσεις τη συγκέντρωσή σου!

Εσύ, τι συνδυασμούς θα δοκιμάσεις;

Πηγή : https://www.mednutrition.gr

Continue Reading

Διατροφή

Ποια είναι τα μυστικά μιας ισορροπημένης διατροφής;

Μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας, τη διάθεσή μας; Γιατί ενώ φάγαμε λίγο η ζυγαριά μας διαψεύδει; Τι γίνεται με τις θερμίδες; Η Παρή Ράπτη, διακεκριμένη ενδοκρινολόγος, μας καθοδηγεί και μας ενημερώνει για το τι σημαίνει υγιεινή διατροφή.


“Σχεδιάζοντας μια ισορροπημένη διατροφή” θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος ενός βιβλίου. Στη σκέψη όμως των περισσοτέρων αυτό σημαίνει δίαιτα, δηλαδή τρέφομαι λίγο ή δεν τρέφομαι καθόλου ή στερούμαι, ακόμα και σήμερα που η δυνατότητα επιλογής τροφίμων, για τις καταναλωτικές τουλάχιστον κοινωνίες (και η Ελλάδα είναι μία απο αυτές), προσεγγίζεται με λανθασμένο τρόπο.
Αναμφισβήτητα ο τρόπος ζωής ή οι γρήγοροι καθημερινοί ρυθμοί ή η “επίθεση” καταναλωτικών μηνυμάτων, που υποδεικνύουν ευκολία στην προετοιμασία, όμορφη παρουσίαση και ξένη κουζίνα πάνω σε καινούρια πρότυπα , δεν αφήνουν περιθώρια στη σκέψη.

Τι αποτελεί σωστή διατροφή για έναν μεσογειακό άνθρωπο; Τι σημαίνει υγιεινή διατροφή;

Με απλά λόγια, η διατροφή που στηρίζεται σε φυσικές , μη επεξεργασμένες τροφές, με επαρκή ποσότητα των βασικών θρεπτικών ουσιών (υδατάνθρακες, πρωτείνες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, φυτικές ίνες, λιπαρά) σε ισορροπημένη ποσότητα, με αποφυγή της ζάχαρης, ορισμένων λιπαρών και με χαμηλές ποσότητες θερμίδων.


Η μεσογειακή γη αποτελεί εξ ορισμού το κέρας της Αμάλθειας με πλούσιους θησαυρούς, όπως ντομάτες, μελιτζάνες, βερίκοκα, φακές, φασόλια, πορτοκάλια, λεμόνια, σκόρδο, κρεμμύδι, γάλα, αβγά, δημητριακά, ψάρι, δηλαδή κάθετι που παράγει η χώρα μας..
Μια δίαιτα βέβαια είναι υποχρεωτικό να στηρίζεται σε όλα τα στοιχεία της διατροφικής αλυσίδας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις διαφορετικές ανάγκες ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τη σωματική διάπλαση και την εργασία, τη σωματική άσκηση και τη φυσική κατάσταση.


Δεν μπορείς να τηρήσεις τη πυραμίδα σε ένα παιδί. Για παράδειγμα, η χοληστερόλη είναι απαραίτητη στα παιδιά, γιατί είναι αυτή που βοηθά στην παραγωγή βασικών για την ανάπτυξη ορμονών. Γι’ αυτό και στην παιδική ηλικία τροφές όπως τα αβγά και το πλήρες γάλα δεν μπορούν να μειωθούν, διότι το ασβέστιο είναι δομικό υλικό του σκελετού και για ένα παιδί παρακαταθήκη μιας ζωής. Αντίστοιχα, μια γυναίκα στη γονιμοποιητική ηλικία δεν μπορεί να στερηθεί το κρέας, το οποίο περιέχει σίδηρο, ενώ μια άλλη σε εμμηνόπαυση πρέπει να καταναλώνει για την οστεοπόρωση πολλά γαλακτοκομικά.

Εξάλλου, γυναίκες και άνδρες έχουν διαφορετικές διατροφικές επιλογές. Η αιτία αυτών των διαφορών φαίνεται να είναι βιολογική, λαμβάνοντας υπόψη ότι στον εγκέφαλο το κέντρο της πείνας και του κορεσμού βρίσκεται σε εκείνο της αναπαραγωγής.

Τα κιλά των διακοπών

Και τώρα το φλέγον θέμα. Επιστροφή από τις διακοπές και η ζυγαριά σας καταγράφει 1-2 κιλά περισσότερο. Μην πανικοβάλλεστε! Για να δούμε να εξαφανίζεται σε μικρό χρονικό διάστημα το επιπλέον βάρος, είναι απαραίτητο να αποβάλουμε τις τοξίνες με τις οποίες επιβαρύνθηκε ο οργανισμός μας όλο αυτό το διάστημα που επιτρέψαμε στον εαυτό μας διατροφικές παρεκκλίσεις. Θα αναφερθούμε σε μικρές αλλά θαυματουργές συμβουλές.

– Ας εγκαταλείψουμε μερικές κακές συνήθειες, π.χ. τη μαγιονέζα στο φαγητό ή το dressing και το πολύ λάδι στις σαλάτες, τα γλυκά και τις σοκολάτες, τα αλμυρά και τους ξηρούς καρπούς την ώρα του απεριτίφ.

– Ας περιοριστούμε στα κύρια γεύματα καταναλώνοντας μέτριες ποσότητες φαγητού (μερίδα εστιατορίου), ελάχιστο λάδι (4 κουταλάκια λάδι την ημέρα κατανεμημένα στα διάφορα γεύματα). Προτιμότερο είναι στα μαγειρευτά φαγητά να προσθέτουμε το λάδι στο τέλος.

– Μπορούμε να καταναλώνουμε άφθονα λαχανικά , ωμά ή βραστά (κατά προτίμηση ωμά, για να μην έχουμε απώλεια του μεγαλύτερου μέρους των βιταμινών με το βράσιμο), κοτόπουλο ή ψάρι, αποφεύγοντας πάντα κρέατα που περιέχουν λίπος, όπως αρνί ή χοιρινό.

– Αποφεύγουμε τα τηγανητά, τις σάλτσες, κρέμες πλούσιες σε λιπαρά, γλυκά, ζυμαρικά και πατάτες.

– Μπορούμε να καταναλώνουμε φρούτα, όπως πορτοκάλια και μανταρίνια, πλούσια σε βιταμίνη C.

– Βασικό είναι να καταναλώνουμε άφθονο νερό που υποβοηθά τη διούρηση –άρα διευκολύνει την αποτοξίνωση του οργανισμού- και άφθονους φυσικούς χυμούς για την πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, απαραίτητων για τον οργανισμό σε περιόδους δίαιτας.

– Απαγορεύεται αυστηρώς η ζάχαρη. Αντί αυτής χρησιμοποιούμε ασπαρτάμη ή ένα κουταλάκι μέλι.

– Αποφεύγουμε το αλκοόλ, ειδικά τα λικέρ που περιέχουν πολύ ζάχαρη και τα ποτά με υψηλά ποσοστά οινοπνεύματος. Για τις εξόδους προτιμούμε ένα ποτήρι κρασί.

Ακολουθώντας αυτούς τους χρυσούς κανόνες, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα αποκτήσετε ξανά τη σιλουέτα σας που «διακινδυνεύσατε» κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Και με το άγχος τι γίνεται; Έχει σημασία η διατροφή για την αντιμετώπισή του;

Συχνά προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε τις κρίσεις άγχους με ένα κομμάτι τούρτα, μασώντας ένα κομμάτι σοκολάτας, πίνοντας μερικά ποτήρια ουίσκι. Εν τέλει όμως επιδεινώνουμε την κατάσταση, διότι λανθασμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω ένταση.


Ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, αντίθετα, επηρεάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ψυχικές ανάγκες οι οποίες προκαλούνται από το στρες. Και όχι μόνο. Μια διατροφή ελλιπής ή λανθασμένη μπορεί να γίνει η ίδια αιτία κόπωσης του σώματος και του εγκεφάλου προκαλώντας αύξηση των αναγκών του οργανισμού για ορισμένες τροφές.


Φτάνει λοιπόν με τις κακές συνήθειες, καθώς υπάρχουν τροφές που αδυνατίζουν αποφασιστικά τις δυνατότητες του σώματος αλλά δεν μειώνουν το βάρος. Μερικές από αυτές είναι ο καφές, η ζάχαρη, το αλκοόλ, τα λιπαρά, το αλάτι.

Πως μπορεί η διατροφή να βελτιώσει την ψυχική μας διάθεση;

Είναι αλήθεια ότι οι τροφές μπορούν να επηρεάσουν τον ψυχισμό μας. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι άτομα που υποβάλλονται σε μη ισορροπημένες δίαιτες, πολύ φτωχές σε ορισμένες ουσίες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη.
Έχει ανακαλυφθεί ότι υπάρχουν νευρομεταβιβαστές, δηλαδή ουσίες που επιτρέπουν τη μεταφορά πληροφοριών μεταξύ των νευρικών κυττάρων επιδρώντας σε συναισθήματα, διάθεση, σκέψεις, μνήμη, που οι ποσότητές τους επηρρεάζονται από την τροφή μας. Ειδικότερα :


• Ουσία που επηρεάζει το θυμικό μας είναι η τριπτοφάνη, αμινοξύ που βρίσκεται σε πολλές τροφές όπως μέλι, σοκολάτα, μπανάνα, σταφύλι, ρύζι, σταφίδα και σε μικρότερη ποσότητα στο ψωμί και στα ζυμαρικά. Από την τριπτοφάνη παράγεται ένα άλλο αμινοξύ, η ντομαπίνη, νευρομεταβιβαστής της «ευτυχίας» όπως τη λένε οι νευρολόγοι. Βρίσκεται σε αρκετή ποσότητα στα αμύγδαλα, στα φιστίκια καθώς και στο ψάρι, κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά.


• Η κολίνη, ουσία σημαντική για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, εμπεριέχεται στη μαγιά μπύρας, στο ψάρι και στα πράσινα φύλλα, στις σαλάτες.
• Άλλες ουσίες που επηρεάζουν τον ψυχισμό μας και που έχει αποδειχθεί η σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της έλλειψής τους είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως η Β1 και η θιαμίνη.
• Πολύ σημαντικό είναι επίσης το φολικό οξύ και η Β12 καθώς και η Β6, που είναι ευαίσθητη στις ορμονικές μεταβολές και έχει αποδειχθεί ότι μειώνεται κατά την εμμηνόπαυση, την περίοδο πριν από κάθε κύκλο και σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά και έχει σχέση με την κακή διάθεση που συνοδεύει κάθε γυναίκα λίγες μέρες πριν την έμμηνο ρύση. Τροφές πλούσιες σε αυτές τις βιταμίνες είναι η μαγιά μπίρας, τα αβγά και οι σπόροι.
• Το μυστικό της καλής διάθεσης βρίσκεται επίσης στο καλό πρωινό, που πρέπει να αποτελείται από υδατάνθρακες, ψωμί και φρυγανιές, πρωτείνες-γαλακτοκομικά, που μας προφυλάσσουν από την κόπωση και τον εκνευρισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
• Τροφές της « ευτυχίας» είναι ακόμη η πράσινη σαλάτα που έχει ηρεμιστική δράση, οι μελιτζάνες και οι πατάτες, που περιέχουν αλκαλοειδή τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου, τα βερίκοκα που βελτιώνουν τη διάθεση.
• Ψάρια πλούσια σε μεθιονίνη –όπως οι πέστροφες και το σκουμπρί- προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από την αρνητική δράση τοξικών ουσιών, όπως το κάδμιο και το μερκούριο.
• Η σόγια και τα ελαφρά τυριά είναι πλούσια σε σεροτονίνη, σημαντικό νευρομεταβιβαστή για την ηρεμία.
Η ευτυχία μας λοιπόν ξεκινά από το τραπέζι.


Άρθρο αρχείου

Λύρα Ράπτη

Continue Reading

Διατροφή

Νηστεία (Σαρακοστή): Οφέλη και Διαιτολόγιο [ΟΔΗΓΟΣ]

Κάθε χρόνο όταν πλησιάζουμε στη μεγάλη νηστεία, πάντα ρωτάω στο γραφείο αν και πότε θα ξεκινήσει ο/η διαιτώμενος/η νηστεία. Μερικοί δε νηστεύουν καθόλου, αλλά και αυτοί που νηστεύουν επιλέγουν να το κάνουν μόνο τη μεγάλη εβδομάδα. Ο λόγος και των είναι ο ίδιος: Για να αποφύγουν τα αρνητικά της νηστείας. Ποιά είναι αυτά τα αρνητικά που λαμβάνω συχνά ως απάντηση;

  • Δεν μπορώ χωρίς το κρέας
  • Δεν θα χάσω βάρος, θα κολλήσω αν δεν τρώω πρωτεΐνη σαλάτα
  • Συνέχεια πεινάω  και αισθάνομαι εξάντληση

Ας απαντήσουμε αρχικά τι είναι η Νηστεία.

Η Ορθόδοξη Χριστιανική νηστεία ορίζεται ως περιοδική χορτοφαγία, σε διάφορες περιόδους μέσα στο έτος. Η Μεγάλη Σαρακοστή διαρκεί 48 ημέρες και ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μ. Σάββατο. Κατά την περίοδο της νηστείας του Πάσχα δεν καταναλώνεται κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Κάποιες μέρες αποτελούν εξαίρεση βέβαια, όπως η μέρα του Ευαγγελισμού και η Κυριακή των Βαΐων, που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.

Eating Right Diaita Papachristos

Ποια τα οφέλη της νηστείας;

Σωματικό Βάρος

Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά την περίοδο της νηστείας υπάρχει μία μείωση της τάξης των 200 kcal στην ενεργειακή πρόσληψη σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο. Η νηστεία συμβάλλει στο αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και φαίνεται να οδηγεί σε μείωση βάρους και σωματικού λίπους. Εγώ όσους ξεκινώ με πλάνο νηστείας του κάνω λιπομέτρηση, στην αρχή και στο τέλος, όπου πάντα παρατηρώ μείωση και στο βάρος και στο λίπος.

Μειωμένα Επίπεδα Χοληστερόλης

Λόγω της αποχής από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών και κατ’ επέκταση μια μείωση στις τιμές της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Αυτά συνδυαστικά μειώνουν τη πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Διάβασε επίσης: Χοληστερόλη, ποιος ο ρόλος της διατροφής στη μείωσή της; [ΟΔΗΓΟΣ]

Μείωση Οξειδωτικού Στρες

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από την άλλη, οδηγεί σε επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, καθώς και αντιοξειδωτικών.

Μείωση Αρτηριακής πίεσης

Επίσης βελτιώνονται τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, τα οποία έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο.

Διάβασε επίσης: Υψηλή Αρτηριακή Πίεση (Υπέρταση) και Διατροφή [ΟΔΗΓΟΣ]

Διατροφική Εκπαίδευση

Η Νηστεία είναι καλή ευκαιρία για να εκπαιδευτείς διατροφικά, υποσυνείδητα κατά τη διάρκεια της Νηστείας αποκτάς καλές διατροφικές συνήθεις, ενώ ταυτόχρονα εξοικειώνεσαι σε αυτές. Επίσης ανακαλύπτεις φυτικές διατροφικές επιλογές που ίσως αλλιώς να μη σκεφτόσουν να δοκιμάσεις.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο : https://diaitologos.com/diaita/nisteia-sarakosti-ta-ofeli-stin-ygeia/

Continue Reading

Trending