Διατροφή
Κατανάλωση Πρωινού και Διαχείριση Βάρους

Πόσες φορές σου έχει τύχει να θέλεις να διαχειριστείς το βάρος σου, όμως να δυσκολεύεσαι να δεις από που να ξεκινήσεις;
Η κατανάλωση πρωινού είναι το πρώτο βήμα που μπορείς να κάνεις. Στο σημερινό λοιπόν, άρθρο θα γνωρίσεις όλους τους λόγους που η κατανάλωση πρωινό μπορεί να αποτελέσει «σύμμαχος» στη διαχείριση του βάρους σου.
Για ποιους Λόγους είναι Σημαντικό το Πρωινό;
Σίγουρα έχεις ακούσει και έχεις διαβάσει αρκετούς λόγους για τους οποίους το πρωινό είναι ένα από τα σημαντικά γεύματα της ημέρας. Πάμε, λοιπόν να δούμε κάποιους λόγους που αξίζει να βάλεις το πρωινό στη διατροφή σου, ειδικά αν θέλεις να διαχειριστείς το σωματικό σου βάρος.
1. Βοηθάει στον Καλύτερο Κορεσμό
Όταν τρώμε πρωινό παρέχουμε στο σώμα μας ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά καθ’ολη την ημέρα.
Δίνοντας λοιπόν, ένα γεύμα πλήρες στον οργανισμό μας και μάλιστα, στην αρχή της ημέρας του μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας την επιθυμία μας για λιγότερο θρεπτικά σνακ και τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας.
2. Βοηθάει στη Μείωση Τσιμπολογήματος
Αρχικά, η κατανάλωση πρωινού βοηθάει στο να έχεις καλύτερα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σου θα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις υπογλυκαιμίες, οι οποίες είναι οι στιγμές που νιώθουμε ότι … «είναι η ώρα για τσιμπολόγημα». Με την κατανάλωση λοιπόν πρωινού δίνεις άλλο ένα «σύμμαχο» στο σώμα σου να ξεκινήσει να λειτουργεί πιο ισορροπημένα.
Επιπλέον, ξεκινώντας την ημέρα σου με ένα πρωινό, το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, περιέχοντας σύνθετους υδατάνθρακες, απαραίτητα αμινοξέα, «καλά» λιπαρά και φυτικές ίνες βοηθάει ακόμα περισσότερο στο πώς θα αξιοποιήσει το σώμα μας την ενέργεια.
3. Βοηθάει στην Λειτουργία του Μεταβολισμού
Θυμίζω ότι ο μεταβολισμός μας είναι η μηχανή εσωτερικής καύσης που έχουμε για να παράγει το σώμα μας ενέργεια.
Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πρωινό καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες συνολικά μέσα στην ημέρα τους, ακόμα κι αν διατηρήσουν τη διατροφή τους σταθερή και δεν αλλάξουν τίποτα.
Έτσι, λοιπόν μπορείς να διαχειριστείς το σωματικό σου βάρος κάνοντας έστω και αυτή μόνο την αλλαγή.
Ποιοι είναι οι καλύτεροι Τρόποι για να Καταναλώσεις το Πρωινό;
Σίγουρα με μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις πάρα πολλές ιδέες, γευστικές και χορταστικές για να φτιάξεις για πρωινό. Όμως, ποιες από αυτές είναι υγιεινές επιλογές;
Κι όταν αναφέρομαι στο υγιεινό πρωινό, αναφέρομαι σε ένα υγιεινό πρωινό που περιλαμβάνει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα.
Ο καλύτερος τρόπος για να έχεις ένα πλήρες και υγιεινό πρωινό είναι να δημιουργεί τη θρεπτική τριάδα:
- σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης
- πρωτεΐνες
- «καλά» λιπαρά
Μερικές ιδέες για Υγιεινό Πρωινό
Παρακάτω μπορείς να βρεις μερικές ιδέες για ένα γρήγορο και χορταστικό πρωινό, το οποίο μπορείς να το έχεις σε λιγότερο από 10 λεπτά, σε περίπτωση που βιάζεσαι.
Αν και θυμήσου ότι δίνοντας χρόνο στο γεύμα σου σημαίνει ότι δίνεις χρόνο στην αυτοφροντίδα σου!
Μερικές ιδέες Πρωινού είναι:
- γάλα με νιφάδες δημητριακών πρωινού ολικής άλεσης εμπλουτισμένες με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και σίδηρο που μπορείς να τα συνδυάσεις και με φρέσκα φρούτα
- τοστ με κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά, ντομάτα, αβοκάντο
- smoothie με γιαούρτι, νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης, σπόρους τσία και φρέσκα φρούτα εποχής
- ψωμί ολικής άλεσης, ταχίνι ολικής με μέλι και μπανάνα, σπόρους τσία
- φυτικό γάλα με λιναρόσπορο, σπόρους τσία, μαρμελάδα και δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης
- μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης με λιγότερο από 90 θερμίδες και εμπλουτισμένη με ασβέστιο και σίδηρο, με φρέσκο φρούτο εποχής
- γιαούρτι με φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως
Συμβουλές για την κατανάλωση πρωινού για καλύτερη διαχείριση βάρους
Σίγουρα ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι αρκετά απαιτητικός και αυτό μπορεί να δυσκολεύει τη διαχείριση του σωματικού σου βάρους. Για το λόγο αυτό, παρακάτω θα βρεις κάποιες συμβουλές για να σε βοηθήσω να καταναλώσεις το πρωινό:
- Εάν δεν έχεις συνηθίσει το πρωινό, ξεκίνα σταδιακά. Πρόσθεσε ένα μικρό πρωινό στο καθημερινό σου πρόγραμμα και αύξησε σταδιακά την ποσότητα και την ποικιλία των τροφίμων που θα επιλέξεις.
- Προετοίμασε το πρωινό σου από το προηγούμενο βράδυ. Μπορείς να αξιοποιήσεις ιδέες που φτιάχνονται από βράδυ ή απλά να χωρίσεις τις μερίδες των υλικών του πρωινού σου για το πρωί. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις να παραλείψεις το πρωινό ή να φας κάτι πρόχειρο και χωρίς θρεπτικά συστατικά.
- Φτιάξε ένα πρωινό που πραγματικά να σου αρέσει. Είναι πιο πιθανό να καταναλώσεις ένα υγιεινό πρωινό εάν σου αρέσει αντί για ένα υγιεινό πρωινό που «πρέπει».
- Πρόσθεσε πρωτεΐνη στο πρωινό σου. Ακόμα κι αν η συνταγή που βρήκες δεν περιέχει κάποια πηγή πρωτεΐνης, τότε δημιούργησε τη δική σου ιδέα προσθέτοντας τη δική σου πρωτεΐνη. Θυμήσου ότι η πρωτεΐνη βοηθά στη δημιουργία μιας αίσθησης κορεσμού.
- Τόλμησε να πειραματιστείς με διαφορετικά τρόφιμα και συνταγές. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να φτιάξεις ένα υγιεινό πρωινό.
Φτιάξε μία λίστα με τα αγαπημένα σου πρωινά και βάλτην σε ένα εμφανές σημείο (πχ ψυγείο), ώστε να τα βλέπεις και να επιλέγεις ανάλογα με τα υλικά και τη διάθεση σου. Πρόσθεσε στη λίστα και επιλογές on-the-go π.χ. μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτα, ώστε να τα επιλέξεις όταν δεν έχεις αρκετό χρόνο.
Πηγή: https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diatrofi/17736-katanalosi-proinoy-kai-diaxeirisi-varous
Διατροφή
Τα μαλλιά μας, ο καθρέφτης της υγείας μας

Η υγεία των μαλλιών εξασφαλίζεται με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας. Υπάρχουν, βέβαια, κάποια συγκεκριμένα μακροθρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες που κατέχουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών.
Συχνά τα λεπτά και αδύναμα μαλλιά αποτελούν ένδειξη έλλειψης σιδήρου, η οποία μπορεί να οφείλεται είτε σε ένα εξαντλητικό πρόγραμμα απώλειας βάρους και στην έμμηνο ρύση. Το 72% των γυναικών με πρόβλημα τριχόπτωσης παρατηρήθηκε ότι έχουν έλλειψη σιδήρου. Οι τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές σιδήρου είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι φακές. Ωστόσο, ο σίδηρος που βρίσκεται στις ζωικές τροφές απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό, ενώ η βιταμίνη C που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά βοηθά στην απορρόφησή του. Επιπλέον, ο καφές και το τσάι δεν πρέπει να καταναλώνονται μαζί ή αμέσως μετά το φαγητό, γιατί εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.
Δεδομένου ότι οι τρίχες των μαλλιών περιέχουν 25% νερό, για να διατηρούνται και τα μαλλιά ενυδατωμένα χρειάζεται η συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού.
Το κόκκινο κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα μανιτάρια είναι τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την υγεία των μαλλιών, καθώς συμβάλλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών που σχηματίζουν την υγιή τρίχα. Σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών παίζουν επίσης το παντοθενικό οξύ (βιτ. Β5), η πυριδοξίνη (βιτ. Β6) και η βιοτίνη (βιτ. Β8), που συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β είναι το γιαούρτι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το κόκκινο κρέας, οι ξηροί καρποί και τα αβγά.
Βέβαια, όταν η τριχόπτωση οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, ορμονολογικούς ή στη λήψη κάποιων φαρμάκων, τότε ακόμα και μια ισορροπημένη διατροφή δεν μπορεί να αναστείλει το φαινόμενο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας, όλοι χάνουμε 50-100 τρίχες καθημερινά. Αυτός ο αριθμός όμως είναι απόλυτα φυσιολογικός και δεν δημιουργεί πρόβλημα τριχόπτωσης. Τα πράγματα γίνονται ανησυχητικά όταν μετά το λούσιμο πέφτουν ολόκληρες τούφες μαλλιών ή όταν πλέον η αραίωση των μαλλιών είναι εμφανής. Σε αυτή την περίπτωση απευθυνθείτε αρχικά σε ενδοκρινολόγο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για τις απαραίτητες ορμονικές και άλλες αιματολογικές εξετάσεις, και στη συνέχεια, εφόσον χρειαστεί, σε δερματολόγο.
Αναστασία Δουλγέρη | Κλινική Διαιτολόγος
Msc Διατροφής Αθλητών
Διατροφή
Τα Αντιοξειδωτικά | Ισορροπημένη Διατροφή

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που αναστέλλουν, αντιστέκονται και προφυλάσσουν το κύτταρο από οξειδώσεις.
Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτή η έννοια της κυτταρικής οξείδωσης, ας υποθέσουμε ότι αφήνουμε ένα κομμάτι σίδερο εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα. Το σίδερο ύστερα από κάποιο διάστημα θα σκουριάσει, δηλαδή θα οξειδωθεί. Το ίδιο συμβαίνει με τα κύτταρα. Κύριος υπεύθυνος και στις δύο περιπτώσεις είναι το χημικό στοιχείο οξυγόνο.
Δυστυχώς, ως αποτέλεσμα φυσιολογικής λειτουργίας του κυτταρικού μεταβολισμού, το οξυγόνο αποσταθεροποιείται, δηλαδή χάνει ηλεκτρόνιο και συμπεριφέρεται σαν ελεύθερη ρίζα. Δηλαδή επιτίθεται σε βιομόρια του κυττάρου, λιπίδια και πρωτεΐνες, με σκοπό να «κλέψει» το ηλεκτρόνιο για να επανέρθει στη φυσιολογική του κατάσταση, μετατρέποντας λιπίδια και πρωτεΐνες σε ελεύθερες ρίζες. Έτσι όμως δημιουργούνται νέες και δραστικότερες μορφές ελευθέρων ριζών, οι οποίες τελικό αποδέκτη έχουν το πυρήνα του κυττάρου και το γενετικό του υλικό.
Νευροεκφυλιστικά νοσήματα, αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκινογένεση είναι από τις κυριότερες ασθένειες για τις οποίες αποδίδεται σημαντική ευθύνη στις ελεύθερες ρίζες.
Η λειτουργία των αντιοξειδωτικών ουσιών είναι να εμποδίζουν την δημιουργία ελευθέρων ριζών και να αναστέλλουν την καταστροφική για το κύτταρο δράση τους, δωρίζοντας πολύ εύκολα ηλεκτρόνια, σταθερο- ποιώντας έτσι και πάλι τις οξειδωμένες μορφές που δημιουργήθηκαν.
ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Η βιταμίνη C
Η βιταμίνη E
Το λιπικό οξύ (Ala )
Η Ν-Ακετυλοκυστείνη (Nac )
Το συνένζυμο Q10
Το ιχνοστοιχείο σελήνιο ( Se )
Η βιταμινη Α και καροτενοίδη
Οι φαινολικές ομάδες
Το λυκοπένιο
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Τσάι πράσινο
Τσουκνίδα
Ταραξάκο
Ισωπός
ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Βερβενα
Σκουτελαρια
Αγρια Βρωμη
Τζινσενγκ
ΝΕΥΡΟ- ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΑ
Βαλεριάνα
Βιβούρνο
Χιονανθές
Λυκίσκος
Χαμομήλι
ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ο καφές, το τσάι τα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν καφείνη η οποία είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος
+ Τα δύο τελευταία δρουν τοπικά για την ανακούφιση του υπερσυσταλμένου πεπτικού συστήματος. Βότανα που περιέχουν πτητικά έλαια μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το λεμφικό σύστημα του εγκεφάλου μέσω του οσφρητικού πλέγματος , πράγμα που εξηγεί την αποτελεσματικότητα της αρωματοθεραπείας
+ Είναι χρήσιμα όταν το νευρικό μας σύστημα είναι εξασθενημένο για παράδειγμα μετά από μια μακρά ασθένεια.
+ Η νταμιάνα επίσης έχει την τάση να διεγείρει το νευρικό σύστημα.
42_BW_DIATROFH_VOTANA.indd
Γιωτα Καρακασιδου Kλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Διατροφή
Τρώγοντας από σπίτι

Είναι γνωστό πως το σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό, τις περισσότερες φορές, υπερέχει ξεκάθαρα του έτοιμου που παρέχεται από πληθώρα εστιατορίων και ταχυφαγείων. Για αυτό υιοθετήστε την συνήθεια του «τάπερ» αποτελεί σύμμαχο ενός υγιούς διατροφικού πλάνου και όχι μόνο…
Τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερο συναντούμε κυρίως στους εργασιακούς χώρους το γνωστό σε όλους μας «τάπερ» από το σπίτι. Η συνήθεια αυτή που πρόσφατα υιοθετήθηκε στην πατρίδα μας, εκτός από το προφανές οικονομικό όφελος, παρέχει και σαφή διατροφικά πλεονεκτήματα. Είναι πλέον γνωστό πως το σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό, τις περισσότερες φορές, υπερέχει ξεκάθαρα του έτοιμου που παρέχεται από πληθώρα εστιατορίων και ταχυφαγείων. Αρχικά δίνεται η δυνατότητα στο άτομο να καθορίσει την ποσότητα του φαγητού που του αναλογεί και να μην υπερβάλει λόγω του μεγέθους της μερίδας που έρχεται «πακέτο». Η ποιότητα των υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα είναι περισσότερο διασφαλισμένη, όταν μιλάμε για σπιτικό φαγητό. Αχίλλειος πτέρνα του έτοιμου φαγητού αποτελεί τα έλαια με τα οποία παρασκευάζεται κι αυτό είναι άλλος ένας κίνδυνος που αποφεύγεται με το μαγείρεμα στο σπίτι. Μια ακόμη θετική πλευρά της συνήθειας αυτής είναι πως τείνει να εκλείψει το τηγανητό φαγητό, διότι δεν καταναλώνεται εύκολα ώρες μετά την παρασκευή του. Επίσης, με την κατανάλωση σπιτικού φαγητού υπάρχει δυνατότητα για πρόσληψη μεγάλης ποικιλίας φαγητών, το οποίο συμμορφώνεται απόλυτα με την ισορροπημένη διατροφή. Όμως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και η σύγχρονη επιστήμη της διατροφής οφείλει να προστατέψει το άτομο από τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Καλό είναι το φαγητό να καταναλώνεται σε ώρα διαλλείματος και όχι μπροστά στον υπολογιστή την ώρα που αφοσιώνεται στην δουλεία του, διότι με τον τρόπο αυτό αφενός δεν αντιλαμβάνεται την ποσότητα που καταναλώνει και αφετέρου δεν αποκομίζει την απόλαυση που οφείλει να παρέχει το φαγητό με αποτέλεσμα το άτομο να καθίσταται πιο επιρρεπές σε πολλά θερμιδοφόρα σνακ. Επίσης, το γεύμα πρέπει να είναι πλήρες και να συνοδεύεται απαραιτήτως από σαλάτα. Όσον αφορά την επιλογή του γεύματος, καλό θα ήταν όσπρια και λαδερά φαγητά να μην αποφεύγονται, παρά τη δυσκολία να μεταφερθούν, διότι αποτελούν θεμέλιο λίθο της διατροφικής πυραμίδας. Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση ψαριού, το οποίο θα μπορούσε να καταναλωθεί ευκολότερα με την μορφή φιλέτου. Επίσης Γνωρίζετε ότι: στις ώρες εργασίας θα πρέπει να προσλαμβάνονται αρκετά φρούτα, πιο εύκολα με τη μορφή κάποιου ενδιάμεσου γεύματος. Συνοψίζοντας, η υιοθέτηση της συνήθειας του «τάπερ» αποτελεί σύμμαχο ενός υγιούς διατροφικού πλάνου, δίνοντας όμως έμφαση στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνεται το φαγητό, δηλαδή σε ήρεμο περιβάλλον, ιδανικά εκτός των στενών ορίων του χώρου εργασίας και προπαντός δίνοντας χρόνο στην κατανάλωση του γεύματος που εκτός από ευχαρίστηση διασφαλίζει και την υγεία του ατόμου
Βασιλάκου Δέσποινα, MD, MSc Ιαυρός-Κλινικός/ Διαιτολόγος
-
Τουρισμός
Ιατρικός Τουρισμός στην Ελλάδα: Η Αναδυόμενη Προοπτική
-
Οικογένεια
Πώς να αναπτύξετε τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών σας
-
Υγεία
Οδηγός Ευεξίας για το Καλοκαίρι από την Affidea
-
Διατροφή
Τρώγοντας από σπίτι
-
Υγεία
Γυναικεία Κατάθλιψη
-
Ψυχολογία
Είσαι Αληθινός ή Συμβατικός Γονιός;
-
Διατροφή
Τα Αντιοξειδωτικά | Ισορροπημένη Διατροφή
-
Τουρισμός
Υπερτουρισμός: Υπάρχει Πραγματικά ή Υπερβάλλουμε;