Connect with us

Γαστρονομία

Ντολμάδες με αμπελόφυλλα

Τα ντολμαδάκια είναι καταγεγραμμένα στο ελληνικό Dna οπότε κάθε συνταγή αποκτά ιδιαίτερη αξία. Η Αναστασία Βλέτσα, που είχα γνωρίσει σαν σπουδάστρια σχολής μαγειρικής και είχα εκτιμήσει τις δυνατότητές της και το αδαμάντινο του χαρακτήρα της σήμερα εργάζεται στο Λονδίνο. Δοκίμασα τα ντολμαδάκια της και πολύ μου άρεσαν οπότε της ζήτησα τη συνταγή που την μοιράζομαι μαζί της.

Μάλιστα στην αγορά ανακάλυψα και ένα μικρό και έξυπνο μηχάνημα που τυλίγει τα ντολμαδάκια, γιατί ενώ θα μπορούσε να είναι εύκολο φαγητό, το τύλιγμα έχει τη δυσκολία του.

 

Ντολμάδες με αμπελόφυλλο αυγολέμονο

Από την chef Αναστασία Βλέτσα, Λονδίνο

Υλικά

400 γρ Αμπελόφυλλα φρέσκα ή αποξηραμένα ή σε άλμη ή κατεψυγμένα

500 γρ κιμά μοσχαρίσιο

1 φλιτζάνι ρύζι νυχάκι

2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα

1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι μαϊντανο, ψιλοκομμένο

Ελαιόλαδο εκλεκτό

1 λίτρο ζωμό με κύβο λαχανικών

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο

3 κρόκους αυγών

3 λεμόνια στυμμένα

Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο

 

Τρόπος παρασκευής

Ξεπλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα και τα «ζεματάμε» σε νερό που κοχλάζει για 1 λεπτό. Τα βγάζουμε και τα απλώνουμε να στεγνώσουν ολόγυρα στο σουρωτήρι. Αν είναι κατεψυγμένα πρέπει να τα αποψύξουμε από το προηγούμενο βράδυ.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, λίγο ελαιόλαδο, λίγο χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε δυνατά για να ενσωματωθούν τα υλικά στο μείγμα.

Απλώνουμε το φύλλο έτσι ώστε η εσωτερική πλευρά του να «βλέπει» προς τα πάνω.

Στη μέση βάζουμε τη γέμιση, διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα από αριστερά και δεξιά και αμέσως μετά τυλίγουμε σε κύλινδρο.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα ντολμαδάκια πολύ κοντά σχεδόν σφιχτά το ένα με το άλλο, γιατί δεν πρέπει να έχει κενά να μην ξετυλιχθούν κατά το μαγείρεμα.

Αφού βάλουμε με αυτή τη διάταξη τα ντολμαδάκια βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να σιγουρέψουμε τη θέση τους.

Περιχύνουμε τους ντολμάδες με ελαιόλαδο και το ζεστό ζωμό των λαχανικών και αρχίζουμε το μαγείρεμα.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχουμε να μην σωθούν τα υγρά.

Στο τέλος πρέπει να έχει αρκετό ζουμί για να φτιάξουμε το αυγολέμονο.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Για το αυγολέμονο χτυπάμε με το σύρμα τους 3 κρόκους και ενσωματώνουμε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα του. Με την κουτάλα παίρνουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στο αυγολέμονο για να έρθει κοντά στη θερμοκρασία του φαγητού.

Στη συνέχεια ανακατεύουμε ελαφρά και περιχύνουμε με το αυγολέμονο τους ντολμάδες.

Ανακινούμε την κατσαρόλα για να πάει το αυγολέμονο παντού και αφήνουμε για 2 λεπτά να πάρουν μια βράση.

Σερβίρουμε προσεκτικά για να μην χάσουν το σχήμα τους και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Continue Reading

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Προϊόντα

PIZZAFAN. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Aυτή τη Σαρακοστή δεν θα μας λείψουν οι αγαπημένες μας γεύσεις γιατί για πρώτη φορά έχουμε τόσες πολλές λαχταριστές επιλογές.H νέα σειρά από νηστίσιμα και vegan προϊόντα της Pizza Fan έχει φανατικούς φίλους

γιατί προσφέρει όλες τις συνταγές που όλοι προτιμάμε, στην απόλυτα νηστίσιμη και vegan εκδοχή τους, με ποιοτικές πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά.

Εντυπωσιακές Πίτσες με φυτικό τυρί και λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλι, Ζυμαρικά με γαρίδες και Βolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και υπέροχες δροσερές Σαλάτες. Κι ακόμα Οnion Rings, Πατάτες Crosscut αλλά και γλυκά, που ποτέ δεν θέλουμε να λείπουν από το τραπέζι, όπως: Muffin σοκολάτας ή μήλου και Παγωτά Planet.

Καλές απολαύσεις. Καλή Σαρακοστή!

Continue Reading

Συνταγές

Κόκκινη ή Λευκή Σάλτσα στην Πίτσα;

Η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά σε όλο τον κόσμο, με ατελείωτες πιθανότητες συνδυασμών γεύσεων και συνοδευτικών σαλτσών. Όσον αφορά τις σάλτσες, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι που κυριαρχούν: η λευκή και η κόκκινη σάλτσα. Καθένας έχει τη δική του μοναδική γεύση και επιτρέπει ατελείωτους πειραματισμούς.

Βασική Συνταγή για Λευκή Σάλτσα

Υλικά

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Αλάτι και πιπέρι

Κανέλα & Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος στο μείγμα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.

Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να πυκνώσει, περίπου για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα κανέλα.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το μοσχοκάρυδο. Η σάλτσα σας είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα σας!

Βασική Συνταγή για Κόκκινη Σάλτσα

Υλικά

1 κουτί τοματοπολτό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι και πιπέρι

Αρωματικά  (π.χ. ρίγανη, βασιλικός) – προαιρετικά

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μυρίσει.

Προσθέστε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη και τα βότανα αν τα χρησιμοποιείτε.

Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε στην πίτσα σας.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending