Connect with us

Επιχειρηματικότητα

Πως θα έχετε πιστούς πελάτες

Θέλετε να έχετε ικανοποιημένους, αλλά κυρίως πιστούς πελάτες; Σίγουρα ναι. Για να το πετύχετε, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, αλλά απλές συμβουλές και επτά σημεία που πρέπει να προσέξετε. Οι 7 τρόποι που θα σας βοηθήσουν στο στόχο σας είναι οι εξής:

1) Να υλοποιείτε και να παρέχετε πάντα αυτό που υπόσχεστε. Βεβαιωθείτε πρώτα ότι η επιχείρηση σας είναι σε θέση να υλοποιήσει και να παράσχει τα βασικά προϊόντα ή τις υπηρεσίες της. Αν και φαίνεται υπερβολικό πολλές επιχειρήσεις επικεντρώνουν την προσοχή τους στο πώς να κρατήσουν τους πελάτες τους και χάνουν από την κακή ποιότητα και παροχή των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους. Βεβαιωθείτε ότι όσα προσφέρετε αξίζουν την αφοσίωση των πελατών σας και μετά καλλιεργήστε την.

2)Περιμένετε το καλύτερο. Πολλοί περιμένουν από τους πελάτες να «αποδείξουν» την αξία τους πριν αρχίσουν να χτίζουν μια σταθερή σχέση μαζί τους. Αντίθετα, προσεγγίστε όλους ως πιθανούς μακροχρόνιους πελάτες. Μην υιοθετείτε τη νοοτροπία ότι ο πελάτης πρέπει να «κερδίσει» το δρόμο για ειδική μεταχείριση από την επιχείρηση σας. Υποθέστε πάντα ότι ο νέος πελάτης είναι αφοσιωμένος και συμπεριφερθείτε του με τον ανάλογο σεβασμό από την αρχή. Τότε είναι πιθανότερο να τον κερδίσετε μακροχρόνια.

3) Ξεπεράστε το συνηθισμένο. Οταν έχετε εξασφαλίσει την παροχή των βασικών σας προϊόντων ή υπηρεσιών, ένας τρόπος για να κερδίσετε πελάτες για μια ζωή είναι να υπερβαίνετε αυτά που αναμένουν σε σταθερή βάση, να προσφέρετε πάντα κάτι περισσότερο. Καθορίστε το όριο που θεωρούν οι πελάτες σας ως «καλό» και υιοθετήστε την πολιτική να το υπερβαίνετε προς το καλύτερο και το περισσότερο.

4) Παρακολουθήστε τους πελάτες σας και όχι το αποτέλεσμα σας. Δώστε περισσότερη προσοχή στις ανάγκες και προτιμήσεις της πελατείας σας και λιγότερη στην ανάπτυξη των εσόδων σας. Φυσικά τα κέρδη είναι κρίσιμα. Η μακροχρόνια φερεγγυότητα προέρχεται από πελάτες που βρίσκονται κοντά σας σε καλούς και δύσκολους καιρούς. Μάθετε να ακούτε τους πελάτες σας για τη γνώμη τους, για νέες ιδέες προϊόντων ή υπηρεσιών, θα αισθάνονται πιο κοντά σας, ότι τους υπολογίζετε και συγχρόνως μπορούν να αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές για δημιουργικότητα και καινοτομία.

5) Καλλιεργήστε μακροχρόνια συνεργασία με τους συνεργάτες και το προσωπικό.
Καλλιεργήστε ένα σταθερό περιβάλλον, διατηρήστε τους υπαλλήλους και συνεργάτες σας για πολλά χρόνια. Συμπεριφερθείτε στο προσωπικό σας όπως στους πελάτες σας που θέλετε να παραμένουν αφοσιωμένοι σε εσάς. Άλλωστε, επενδύετε αρκετά χρήματα και χρόνο σ’ αυτούς. Οχι μόνο θα ενθαρρύνει το προσωπικό σας να έχει ως στόχο την αφοσίωση των πελατών, αλλά θα καλλιεργήσετε ένα περιβάλλον υποστήριξης και ανταπόκρισης τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στους πελάτες σας.

6) Κινήστε το ενδιαφέρον των πελατών σας. Οι πολύ καλές υπηρεσίες και προϊόντα είναι θαυμάσια, αλλά είναι καλό να κάνετε περισσότερες κινήσεις που θα προσελκύουν μακροχρόνιους πελάτες. Μπορείτε, για παράδειγμα, να κάνετε ειδικές εκπτώσεις σε τακτικούς πελάτες σας, να τους στέλνετε επιστολές με νέα προϊόντα και ειδικές υπηρεσίες μόνο για αυτούς κ.λπ.

7) Επιλέξτε τους μακροχρόνιους πελάτες σας. Είναι γεγονός ότι κάποιοι πελάτες δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτό που αξίζουν. Αν, για να παραμείνει ένας πελάτης ικανοποιημένος, απαιτεί μεγάλες δαπάνες ή πολλή εργασία, είναι μάλλον προτιμότερο να αφήσετε τον πελάτη αυτό να απευθυνθεί και αλλού. Εξετάστε τα έξοδα παροχής υπηρεσιών και πωλήσεων σας. Ορισμένοι πελάτες μπορεί να απαιτούν ιδιαίτερα δαπανηρή κάλυψη πώλησης και κάποιοι πάντα επιμένουν να δουν προσωπικά κάποιον πωλητή ή αντιπρόσωπο σας. Αν είναι προβληματικοί, δώστε το τηλέφωνο ενός ανταγωνιστή σας ή διαχειριστείτε τη σχέση με περισσότερη προσοχή. Αποτελεί μύθο να λέτε ότι όλοι οι πελάτες πρέπει να είναι σταθεροί και αφοσιωμένοι.

Άρθρο αρχείου

Τζούλη Κυριακάκη

Επιχειρηματικότητα

Φέτος στον Μασούτη είναι Κάθε Μέρα Πάσχα!

Γιατί κάθε μέρα τα σούπερ μάρκετ Μασούτης  γεμίζουν το πασχαλινό σας καλάθι με προσφορές και δώρα!

Η εταιρεία Μασούτης, πιστή  στη δέσμευσή της να προσφέρει σε κάθε οικογένεια και σε κάθε περίσταση, σας δίνει κάθε μέρα την ευκαιρία να κερδίζετε, κάνοντας τις αγορές σας από οποιοδήποτε κατάστημα Μασούτης αλλά και από το e-shop στο www.masoutis.gr από 15 Απριλίου έως 4 Μαΐου 2024.

Κάθε μέρα, 100 τυχεροί κερδίζουν 50€ σε πόντους στην mas card, ενώ κάθε εβδομάδα 14 τυχεροί κερδίζουν προϊόντα τεχνολογίας!

Αναλυτικότερα, με κάθε αγορά αξίας 20€ αποκτάτε και 1 συμμετοχή. Όσες περισσότερες συμμετοχές συγκεντρώνετε, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να είστε μία/ένας από τις τυχερές/τους τυχερούς.

Οι τυχερές/οί προκύπτουν έπειτα από ηλεκτρονικές κληρώσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά.

*Από την ενέργεια εξαιρούνται οι αγορές σε καύσιμα, είδη καπνού, κενές φιάλες, τύπος (εφημερίδες/ περιοδικά), κάρτες χρόνου ομιλίας/internet.

Τα σούπερ μάρκετ Μασούτης είναι δίπλα σας για να σας προσφέρουν όλα όσα επιθυμείτε για το πασχαλινό σας τραπέζι μαζί με πολλές προσφορές και δώρα!

Με 400 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα τα σούπερ μάρκετ Μασούτης είναι πάντα δίπλα στον καταναλωτή και ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε οικογένειας προσφέροντας  «οικονομικά και ελληνικά προϊόντα».

Σας προσφέρουν ελληνικό αρνί και κατσίκι στην πιο ανταγωνιστική τιμή της αγοράς!

Εκλεκτή  ποιότητα και ελληνικότητα στην πιο οικονομική τιμή! Και αμέτρητες άλλες προσφορές για τις εορταστικές αγορές!

Γιατί στα σούπερ μάρκετ Μασούτης, είναι Κάθε Μέρα Πάσχα!

Continue Reading

Επιχειρηματικότητα

Εργασιακή απόδοση & ηγετικό προφίλ

Οι αναποτελεσματικοί ηγέτες επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση των μελών της ομάδας τους.

Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να αναζητήσουμε τις αιτίες που μας κάνουν μη αποδοτικούς στην εργασία μας στρέφουμε την προσοχή μας στις δικές μας πράξεις και στα δικά μας λάθη. Σπάνια, θεωρούμε ότι η μη ικανοποιητική απόδοσή μας οφείλεται κατά πολύ στην ηγετική συμπεριφορά του διευθυντή ή γενικά του υπευθύνου της ομάδδας στην οποία ανήκουμε.

Κατά γενική ομολογία, σε κάθε επιχείρηση ή οργανισμό υπάρχουν κάποιοι κακοί ή αναποτελεσματικοί ηγέτες, οι οποίοι συνγκεντρώνουν χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν το συγκεκριμένο προφίλ.
Μερικά από αυτά είναι:

  • Αξιολογούν τους υφισταμένους τους τονίζοντας μόνο τα αρνητικά σημεία της συμπεριφοράς και της εργασιακής τους απόδοσης, ενώ ποτέ δεν αμείβουν ή έστω προσπαθούν να ανακαλύψουν τα θετικά σημεία τους
  • Κάνουν διακρίσεις και προτιμούν αυτούς που είναι πρόθυμοι να τους δίνουν, συνήθως όχι καλές, πληροφορίες για τα ικανά μέλη της ομάδας, ενώ αυτοί οι πληροφοριοδότες απολαμβάνουν την εύνοια των διευθυντών κυρίως σε θέματα συγκάλυψης των αδυναμιών τους
  • Αδυνατούν να επικοινωνήσουν σωστά και να θέτουν στο χους τους οποίους θα τηρήσουν, γιατί είναι οι ίδιοι τους πολύ ευμετάβλητοι στις σκέψεις και τις αποφάσεις τους δημιουργώντας έτσι καταστάσεις ανισορροπίας στα μέλη της ομάδας τους
  • Χρεώνουν τις αποτυχίες στους άλλους, ενώ διεκδικούν πίσ στωση στην επιτυχία
  • Υστερούν σε ηγετικές ικανότητες ή αξιόλογη εμπειρία, αλλά διαλέγουν την πειθαρχία μέσω του εκφοβισμού ή της και τάχρησης της εξουσίας για να φαίνονται αποτελεσματικοί
  • Δεν αφήνουν χώρο για δράση και αγνοούν τους συνεργάτες τους και όταν προκύψει πρόβλημα τους επιτίθενται αιφνιδιαστικά
  • Είναι κακοί διαχειριστές του χρόνου και δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα, ενώ εύκολα δικαιολογούν τις καθυστερήσεις και τις αδυναμίες τους

Είναι λοιπόν εύλογο, ότι αν ο ηγέτης μιας ομάδας έχει μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζει αρνητικά την απόδοση των μελών της ομάδας του και κατ’ επέκταση τη συνολική παραγωγικότητά της.

Συμπερασματικά, όταν η δικαιοσύνη της αδικίας, η μεροληπτική αντιμετώπιση των ατόμων της ομάδας και ο παραγκωνιασμός αξιόλογων υπαλλήλων υπερισχύουν της αντιμετώπισης υπερισχύουν της αντιμετώπισης κάθε εργαζόμενου ως μοναδικού ατόμου με ξεχωριστά ταλέντα και ικανότητες, τότε υπονομεύεται τόσο η απόδοση όσο και η ύπαρξη ισορροπίας στην επαγγελματική και προσωπική ζωή όλων των μελών της ομάδας.


Άρθρο αρχείου

Στέλλα Γκιώση

Continue Reading

Επιχειρηματικότητα

Διαφορετικότητα και απόδοση εργασίας

Η απειλή συρρίκνωσης του απασχολούμενου προσωπικού, η ανάγκη για υψηλή απόδοση των εργαζομένων προς όφελος του πελάτη αλλά και της επιχείρησης ή του οργανισμού οδηγούν τους επιχειρηματίες ή τους διοικούντες κάποιου οργανισμού να προβληματίζονται στο να βρουν τρόπο να δεσμεύσουν το προσωπικό τους σε παροχή συνεχούς και ποιοτικής εργασίας.

Τις περισσότερες φορές ισχυρό κίνητρο για την απόδοση εργασίας αποτελεί η χρηματική αμοιβή. Αν και η χρηματική αμοιβή  αποτελεί τον πρώτο και άμεσα συνδεόμενο με την ανάληψη εργασίας συνειρμό, δεν είναι όμως και ο αποτελεσματικότερος υποκινητής υψηλής απόδοσης στην εργασία.

Η οικονομική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο, η αλλαγή του τρόπου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, οι απαιτήσεις διαβίωσης και επιβίωσης του ανθρώπου σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα διαφοροποιεί τη διάσταση της χρηματικής αμοιβής, ενώ υποβιβάζει τη σειρά κατάταξής της σε χαμηλότερο ή χαμηλό επίπεδο ανάλογο με τις αξίες του κάθε ατόμου στο οποίο αναφέρεται.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χρηματική αμοιβή μπορεί να είναι ένας ισχυρός υποκινητής, αλλά υπάρχουν άλλοι ισχυρότεροι και πιο σημαντικοί. Σε αυτούς ανήκουν:

  • η δύναμη του επιτεύγματος
  • η πεποίθηση ότι η δουλειά έχει αξία
  • η αναγνώριση από αξιόλογους ανθρώπους που εκτιμούμε
  • η αίσθηση ότι είμαστε και κάνουμε κάτι διαφορετικό
  • η πεποίθηση ότι αποτελούμε μέλος ομάδας
  • η εμπλοκή μας στους στόχους της επιχείρησης ή του οργανισμού

Εκτός από αυτούς, υπάρχουν πολλοί άλλοι υποκινητές εργασίας, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι ο καθένας έχει διαφορετική σημασία και επίδραση σε κάθε άτομο. Αυτή την ιδιαιτερότητα πρέπει να τη λάβει υπόψη του ο υπεύθυνος διαχείρισης ανθρώπινων πόρων επιχείρησης ή οργανισμού ώστε να επιλέξει το σωστό και κατάλληλο τρόπο για να παρακινήσει το προσωπικό του σε υψηλή απόδοση εργασίας.

Επιλέγοντας μια πρότυπη απόδοση εργασίας ή ενθαρρύνοντας το προσωπικό να αναπτύξει τη δική του προσέγγιση στο θέμα της απόδοσης είναι ένα δίλημμα που απασχολεί πολύ και συχνά τους αρμόδιους διαχείρισης προσωπικού.

Η πρώτη προσέγγιση υπαγορεύει πως το προσωπικό έχει μια στοιχειώδη παρακίνηση και αναγνώριση της ποιότητας στην εργασία και στην περίπτωση που δεν την έχει δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα αναφορικά με την απόδοση εργασίας.

Η δεύτερη προσέγγιση θεωρεί το άτομο ικανό και ώριμο να αναπτύξει το δικό του πλαίσιο απόδοσης, το οποίο όμως θα πρέπει να υπαγορεύεται από κάποιο πρότυπο, το οποίο θα απαιτεί τη δέσμευση του ατόμου σε αυτό.

Κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει την πρώτη ή τη δεύτερη προσέγγιση απόδοσης εργασίας ως καλύτερη. Εκείνο όμως που έχει βαρύτητα και στις δύο προσεγγίσεις είναι η αναγνώριση της διαφορετικότητας του ατόμου και του μοναδικού του πλέγματος εμπειριών που θα καθορίσει τη στάση του στην εργασία και την απόδοσή του σε αυτήν.


Άρθρο αρχείου

Στέλλα Γκιώση

Continue Reading

Trending