Connect with us

Επιχειρηματικότητα

Τροχοπέδη οι εμμονές γονέων

Ένα από τα βασικότερα σημεία για τη μακροζωία μιάς μικρομεσαίας οικογενειακής επιχείρησης εκτός από τη διαρκή οργάνωση και ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα είναι το σωστό μάνατζμεντ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη διάφοροι παράμετροι και δείκτες όπως είναι τα κόστη (και πώς αυτά υπολογίζονται), η ποιότητα των παι παραγόμενων προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών (και πώς αυτή αξιολογείται), η εξυπηρέτηση των πελατών και η προσαρμογή της επιχείρησης στις αυξανόμενες απαιτήσεις τους. Και βέβαια η επιχείρηση πρέπει να ενδιαφέρεται για την εταιρική εικόνα της και να γνωρίζει πώς αυτή κτίζεται.

Οι λόγοι

Πολλοί είναι οι λόγοι που οδηγούν τον ιδιοκτήτη-μάνατζερ της οικογενειακής επιχείρησης να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα οργάνωσης, ανάπτυξης και ανασχεδιασμού της επιχείρησής του, την οποία συνήθως παρέλαβε από το γονιό του και συνεχίζει να τη συντηρεί στο ίδιο μοντέλο. Ίσως, επειδή η επιχείρηση έχει φτάσει σε οριακό σημείο επιβίωσης, αλλά και διότι τα προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά είναι πλέον δυσεπίλυτα. Ίσως, επειδή έχει συνειδητοποιήσει ότι για να επιβιώσει απαιτεί και εφαρμογή νέων συστημάτων πληροφοριών και επικοινωνίας.

Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι ο «πάτερ φαμίλιας» και αρχηγός της επιχείρησης έχει αντιληφθεί έστω και την τελευταία στιγμή τον κώδωνα του κινδύνου και προσπαθεί προσωρινά με άτακτες και παρορμητικές κινήσεις να αυτοσχεδιάσει και να κατασκευάσει μοντέλα διάσωσης και επιβίωσης.
Στην προσπάθειά του αυτή είναι βέβαιο ότι θα κάνει λάθη, αλλά είναι η μόνη του διέξοδος να αντιληφθεί την ανάγκη για αλλαγή και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα της καινοτομίας και τεχνολογίας. Δυστυχώς, αν συνεχίσει να διατηρεί την ίδια κατάσταση από άγνοια ή εγωισμό, το κόστος της πιθανής αποτυχίας και το όποιο οικονομικό αποτέλεσμα επωμισθεί, ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο.

Οι όροι

Οι προϋποθέσεις για να αναπτύξει την όποια αναδιοργάνωση της επιχείρησης είναι:
-ΠΡΩΤΟΝ, να εφαρμόσει μια στρατηγική αλλαγής, συμβατή με το είδος της διοίκησης που εφάρμοζε μέχρι τώρα στην επιχείρηση με στόχους ρεαλιστικούς και εφικτούς.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, να επιτύχει συνδυασμό τεχνολογικής και ανθρώπινης υποστήριξης και να καταφέρει να συγκεράσει την όποια καινοτομία με την ταυτόχρονη εκπαίδευση του προσωπικού.

-ΤΡΙΤΟΝ, να μυηθεί ο ίδιος στη φιλοσοφία και στην κουλτούρα της προσαρμογής στο νέο εργασιακό περιβάλλον με αισιοδοξία και θετικότητα και να αποδεχτεί ότι οι πρόχειρες πυροσβεστικές λύσεις δεν οδηγούν σε αύξηση παραγωγικότητας, αλλά συντηρούν τη στασιμότητα.

Το πρόσχημα

Παρ’ όλα αυτά ευρήματα διαφόρων ερευνών, χρόνια τώρα, καταλήγουν στο ίδιο και απαράλλακτο συμπέρασμα. Οι ιδιοκτήτες και τα αφεντικά των ΜΜΕ οικογενειακών επιχειρήσεων δεν αποχωρούν έγκαιρα και αξιοπρεπώς από αυτό που θεωρούν κτήμα τους ή δημιούργημά τους. Θεωρούν μεγάλη παραχώρηση και αντικειμενική αδυναμία να παραδώσουν τη σκυτάλη του δρομέα στους νεότερους κληρονόμους τους, επικαλούμενοι πάντα το πρόσχημα της απειρίας ή της πιθανής ανευθυνότητας ή αυθορμητισμού που εμπερικλείει κινδύνους.
Αλλά αν αυτό συμβεί χρονικά λόγω συνταξιοδότησης, ακόμη και τότε εντελώς καταχρηστικά διατηρούν τον έλεγχο της επιχείρησης, ασκώντας γερασμένη διοίκηση, εφαρμόζοντας αναχρονιστικά μοντέλα επικοινωνίας με εργαζόμενους και πελάτες.

Η ερμηνεία

Οι λόγοι οι οποίοι στοιχειοθετούν αυτήν την εμμονή της μη έγκαιρης απομάκρυνσης των γονέων ιδιοκτητών μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων καταγράφονται ως εξής:

1) Η κακή ψυχολογία των επιχειρηματιών ηλικίας από 65 και άνω να αρνούνται να αποχωρήσουν από την οικογενειακή τους επιχείρηση και να μεταβιβάσουν τα εταιρικά τους μερίδια στους κληρονόμους τους, θέτοντας τον εαυτό τους εκτός μάχιμου πεδίου με το επιχείρημα ότι καταδικάζουν εαυτούς «σε αργό θάνατο».
2) Η τεκμηριωμένη άποψη ότι σε καιρούς δύσκολους ο καπετάνιος δεν αφήνει το καράβι στο δόκιμο, ο οποίος όμως ποτέ δεν θα μάθει να το κυβερνά εκτός αν το αναλάβει κάποια στιγμή. Άλλωστε, και η πρώτη στραβοτιμονιά προστίθεται στα συν της εμπειρίας του.
3) Η επιλογή της χρονικής στιγμής της εταιρικής μεταβίβασης, η κατάλληλη χρονική στιγμή της μεταβίβασης της ηγεσίας χωρίς δικλείδες ασφαλείας που αποτελούν τροχοπέδη στους νεαρούς βλαστούς, να μην αναστέλλεται συνεχώς και αδικαιολόγητα από τον «γέρο» πατέρα.
4) Η μη ύπαρξη μοντέλων και εργαλείων διοίκησης, και η άρνηση για προσπάθεια ή επιθυμία «να αφήσουμε τα παλιά και να ενστερνιστούμε τα καινούργια», αποτελεί φραγή στην εξέλιξη και ανάπτυξη της επιχείρησης,
5) Η παντελής έλλειψη εκπαίδευσης και κατάρτισης των παλαιών και γερασμένων επιχειρηματιών επί θεμάτων μεταβίβασης των οικογενειακών επιχειρήσεων, σαν οδοιπορικό ταξιδιού με επιτυχή έκβαση και όχι σαν ηλικιακή οπισθοχώρηση ανάγκης.


Άρθρο αρχείου

Ρούλα Κωτούδη

Επιχειρηματικότητα

8+1 Συμβουλές για Καλύτερη Προώθηση Προϊόντων και Υπηρεσιών

Η προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία κάθε επιχείρησης. Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσεις επικοινωνούν την αξία και τα οφέλη των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους στους καταναλωτές, επηρεάζοντας την απόφαση αγοράς. Χωρίς κατάλληλη προώθηση, ακόμη και το πιο καινοτόμο προϊόν μπορεί να παραμείνει άγνωστο στο κοινό και να μην αποδώσει τα αναμενόμενα κέρδη. Σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός είναι έντονος και οι καταναλωτές έχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ, η ανάγκη για αποτελεσματικές στρατηγικές μάρκετινγκ γίνεται επιτακτική. Οι καταναλωτές σήμερα έχουν πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών και είναι πιο ενημερωμένοι και απαιτητικοί.

Έτσι, η ανάπτυξη μιας ισχυρής στρατηγικής προώθησης μπορεί να βοηθήσει μια επιχείρηση να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό.

  1. Γνωρίστε τους Πελάτες σας – Τα χαρακτηριστικά των πελατών σας (ηλικία, εισοδήματα, φύλο, εκπαίδευση, οικογενειακή κατάσταση, επάγγελμα, τόπος κατοικίας) πρέπει να αποτελούν τον οδηγό της επιλογής των μεθόδων προώθησης που θα επιλέξετε: ηλεκτρονική ή έντυπη αλληλογραφία, προβολή σε εφημερίδες και περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο, κ.α.
  2. Προϋπολογίστε – Εξετάστε τον προϋπολογισμό σας και καθορίσετε τι μπορείτε να διαθέσετε στην προώθηση. Εξετάστε τις κινήσεις των ανταγωνιστών σας και υπολογίστε πόσο ξοδεύουν για το μάρκετινγκ τους.  Ζητήστε από τις διαφημιστικές εταιρείες να σας δώσουν αναλυτικά στοιχεία απόδοσης διαφημίσεων ανά κλάδο και γεωγραφική περιοχή.
  3. Μοιράστε τα Χρήματά σας – Επιλέξτε περισσότερες από μια μεθόδους για την προσέγγιση των ομάδων και της αγοράς που στοχεύετε.  Επιστολές, έντυπη και ηλεκτρονική διαφήμιση, ραδιόφωνο, κ.α. λειτουργούν συνδυαστικά για την ενίσχυση του μηνύματος. Το βασικό στοιχείο είναι η επανάληψη.
  4. Σκεφτείτε Δημιουργικά – Μερικές φορές οι καλύτερες ιδέες απαιτούν περισσότερη έμπνευση παρά χρήματα. Σκεφτείτε νέες μεθόδους προώθησης της επωνυμίας σας:  σε χαρτί περιτυλίγματος, σε ποντίκια των υπολογιστών, κλπ.
  5. Προωθήστε το Προφίλ σας – Η προώθηση του προφίλ σας διαφημίζει το όνομα σας, το τι είστε ή το βασικό σας μήνυμα, δημιουργεί και διατηρεί την παρουσία σας στην αγορά. Η διαφήμιση προϊόντων αποσκοπεί σε άμεσες ενέργειες, όπως η προώθηση κάποιας ειδικής έκπτωσης, ή το να πείσετε τους πελάτες να τηλεφωνούν για περισσότερες πληροφορίες.
  6. Μετρήστε το Αποτέλεσμα – Χρησιμοποιήστε μια ειδική προσφορά, ή το όνομα ενός πωλητή σας για να διευκολυνθείτε στη μέτρηση της επιτυχίας ή αποτυχίας κάποιας συγκεκριμένης διαφήμισης.
  7. Αξιολογήστε και Εκτιμήστε – Αφιερώστε χρόνο με τους πελάτες σας για να προσδιορίστε γιατί είναι ικανοποιημένοι ή όχι. Ετοιμάστε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο για τον προσδιορισμό του τρόπου ζωής τους και το κίνητρο των αγορών τους.
  8. Μην το παραμελείτε – Πολλές επιχειρήσεις δεν θεωρούν τη διαφήμιση ως ένα πάγιο έξοδο. Αν δεν επενδύετε χρήματα στη διαφήμιση οι πωλήσεις γενικώς θα πέσουν. Καθορίστε τα έξοδα διαφήμισης μέσα στον προϋπολογισμό σας και ακολουθήστε το σχέδιο σας σε καλές και κακές οικονομικές περιόδους.
  9. Μη γίνεστε ο Διαφημιστής σας – Πολλές επιχειρήσεις αγωνίζονται για την αύξηση των πωλήσεών τους χωρίς να ξοδεύουν χρήματα στη διαφήμιση. Είναι αποτελεσματικότερο το να ξοδέψετε κάτι παραπάνω και να συνεργαστείτε με κάποια διαφημιστική εταιρεία ή έναν ειδικό σύμβουλο, παρά να προσπαθείτε μόνοι σας να παράγετε τη διαφήμισή σας. Οι διαφημίσεις που δεν σχεδιάζονται επαγγελματικά μπορεί να μην αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και πολλές φορές να δώσουν κακή εικόνα της επιχείρησής σας.
Continue Reading

Επιχειρηματικότητα

Αλλαγές και… Επιχειρήσεις!

Η έννοια της αλλαγής έχει απασχολήσει τον άνθρωπο από τότε που έκανε την εμφάνισή του σ’ αυτόν τον πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι ακόμα και μετά την πάροδο πολλών χιλιάδων χρόνων η αλλαγή συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο της ανθρώπινης πραγματικότητας, τόσο καυτή και τόσο επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.

            Πως αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι την αλλαγή;

            Δοκιμάστε να κάνετε ένα απλό τεστ.

Ζητήστε από τους φίλους και συνεργάτες να σας πουν πως αντιλαμβάνονται την έννοια της αλλαγής και θα διαπιστώσετε ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν αρνητική στάση και αρνητικές αντιλήψεις.

Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες, όπου στο μυαλό των ερωτηθέντων η αλλαγή είναι ταυτόσημη με το φόβο, τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, το άγχος, την απειλή, το μπέρδεμα και την άρνηση.

            Που συναντούμε την αλλαγή;

Δυστυχώς ή ευτυχώς, η αλλαγή απαντάται σε όλες ανεξαιρέτως τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής, π.χ. στο σπίτι, στη δουλειά, στις σχέσεις, στους φίλους, στην οικονομία, στην πολιτική, στην κοινωνία, στις τέχνες, στην επικοινωνία, στην επιστήμη και φυσικά στην τεχνολογία. Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, εκπαιδεύω στελέχη σε επιχειρήσεις για το πώς να διαχειριστούν την αλλαγή σε επιχειρησιακό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Το γεγονός αυτό, αποκαλύπτει ότι στην πράξη η αλλαγή αφενός αποτελεί πολύ συχνή πρακτική, και αφετέρου ότι υπάρχει έντονη ανάγκη εκπαίδευσης των στελεχών στους τρόπους διαχείρισής της.

Οι επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, να εδραιωθούν και να αναπτυχθούν μέσα στο σκληρά ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, έρχονται αντιμέτωπες με μια σειρά αλλαγών. Μερικά από τα πιο συχνά και χαρακτηριστικά παραδείγματα επιχειρησιακών και οργανωσιακών αλλαγών είναι τα παρακάτω :  Αλλαγή επωνυμίας, αλλαγή λογότυπου, αλλαγή διοίκησης ή και ανώτατων στελεχών, αλλαγή προσωπικού, αλλαγή στρατηγικής, αλλαγή πολιτικών, αλλαγή προϊόντος, αλλαγή τοποθεσίας, αλλαγή γραφείων, αλλαγή τεχνολογίας, αλλαγή γραμμής παραγωγής, επέκταση δραστηριοτήτων, διεύρυνση προϊοντικής γκάμας, συγχώνευση ή εξαγορά από άλλη εταιρία, αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής, αλλαγή διαφημιστικής εκστρατείας, κ.α. Προκειμένου να αντεπεξέλθουν επιτυχώς στις παραπάνω αλλαγές, οι επιχειρήσεις καλούνται να εφαρμόσουν στην πράξη τη διαχείριση αλλαγής.

            Τι καλείται διαχείριση αλλαγής (change management);

Η Διαχείριση της Αλλαγής, αποτελεί μία συστηματική προσέγγιση αντιμετώπισης της αλλαγής, η οποία περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την αναγνώριση, τον έλεγχο και τη σταθεροποίηση των διαδικασιών της αλλαγής, τόσο από τη σκοπιά της επιχείρησης όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Ποια είναι η πρώτη αντίδραση των εργαζομένων σε μια οποιαδήποτε επερχόμενη αλλαγή; Ύστερα από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια βάση, έχει αποδειχθεί ότι η πρώτη και η πιο συνηθισμένη, αντίδραση των εργαζομένων στην ανακοίνωση μιας επερχόμενης αλλαγής είναι το σοκ. Μετά το σοκ, ανακαλύφθηκε ότι ακολουθούν δύο πολύ πιθανά σενάρια. Στο πρώτο σενάριο, το αρχικό σοκ δίνει τη θέση του στο φόβο και στη συνέχεια στην ανάπτυξη αρνητικής στάσης απέναντι στην επερχόμενη αλλαγή. Στο δεύτερο σενάριο, μετά το σοκ εμφανίζεται ένα αίσθημα απειλής το οποίο σχετίζεται άμεσα με το αν θα συνεχίσει ο εργαζόμενος να κατέχει την ίδια θέση μέσα στην εταιρία του μετά το πέρας των διαδικασιών της αλλαγής.

Η ύπαρξη απειλής στον εσωτερικό κόσμο του εργαζόμενου οδηγεί στη δημιουργία συναισθημάτων όπως η σύγχυση, η ενοχή και η απογοήτευση, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν στη δημιουργία εχθρικής συμπεριφοράς του εργαζόμενου απέναντι στην επερχόμενη αλλαγή. Η τελική συμπεριφορά και στα δύο σενάρια, άρνηση και εχθρότητα, αποτελεί πηγή πολλών προβλημάτων και οδηγεί τις επιχειρήσεις σε αποτυχημένες πρακτικές και αποτελέσματα.

Αντιθέτως, αυτό που πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις είναι να μετατρέψουν το αρχικό σοκ σε ενεργητική συμμετοχή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, εκ των οποίων οι κυριότεροι είναι η συνεργασία με τους εργαζόμενους, η επεξήγηση σε αυτούς και η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της αλλαγής για το καλό της επιχείρησης, η δημιουργία οράματος, η εξασφάλιση της θέσης τους στην εταιρία και η εκπαίδευσή τους. Η ενεργητική συμμετοχή των εμπλεκομένων στις διαδικασίες της αλλαγής, θα τους ενεργοποιήσει θετικά και θα τους δώσει την απαραίτητη ώθηση και τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζονται για να υπερπηδήσουν τα εμπόδια που θα εμφανιστούν μπροστά τους.

Έτσι, αντί για αρνητική ή εχθρική συμπεριφορά, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η υιοθέτηση της αλλαγής και η ομαλή ανάπτυξη και εξέλιξη της επιχείρησης.

Αζαρίας Αλμπέρτο

Συμβούλου Επιχειρήσεων και Επαγγελματία Εκπαιδευτή Στελεχών

Continue Reading

Επιχειρηματικότητα

Επενδύστε στους ανθρώπους σας…γιατί η απόλυση δεν είναι λύση!!!

Η επιλογή της περικοπής του προσωπικού, έχοντας ως άλλοθι την οικονομική κρίση, δεν είναι η ορθότερη. Η οικονομική κρίση σίγουρα επιδεινώνει τα «κακώς κείμενα», αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η μείωση του αριθμού των εργαζομένων σε μια επιχείρηση θα δώσει τη λύση. Η αναθεώρηση όλης της στρατηγικής διοίκησης της επιχείρησης συμπεριλαμβανομένου του οράματος, της αποστολής, της διαχείρισης των πόρων και κυρίαρχα των ανθρώπινων πόρων, των εφαρμοζόμενων πολιτικών και πρακτικών και του συστήματος των αξιών και της επιχειρησιακής ηθικής ανοίγει το δρόμο προς την αναζήτηση της επιτυχίας.

Σε πολλές επιχειρήσεις η τακτική της απόλυσης με στόχο τη μείωση των εξόδων βελτίωσε προσωρινά τα οικονομικά τους στοιχεία, αλλά δεν οδήγησε στην ανάπτυξη της επιχείρησης. Επιπρόσθετα, αυτή η τακτική είχε σαν αποτέλεσμα να απομακρυνθούν κάποιοι αξιόλογοι εργαζόμενοι που αναφέρονταν είτε στη χαμηλότερη είτε στην υψηλότερη βαθμίδα, η έλλειψη των οποίων δημιούργησε ένα μεγάλο κενό που δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί και να επιτρέψει στην επιχείρηση να συνεχίσει την πορεία της ομαλά, όσο αυτό είναι εφικτό, δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός και οι αλλαγές στο εξωτερικό επιχειρησιακό περιβάλλον της επιχείρησης δεν περιμένουν.

Θα ήταν λοιπόν σκόπιμο, η μείωση του προσωπικού να μην γίνεται με κυρίαρχο το κριτήριο της μείωσης των εξόδων. Πριν να ληφθεί η απόφαση απομάκρυνσης κάποιου εργαζόμενου από την επιχείρηση, θα πρέπει η επιχείρηση να αξιολογήσει την παρουσία της στην επιχειρησιακή σκηνή, τη δυναμική της και την προοπτική ανάπτυξής της. Η φιλοσοφία της ηγεσίας της, η αξιολόγηση και παραγωγικότητα των εργαζομένων της, η δυνατότητα προσαρμογής της στις αλλαγές είναι σημαντικά πεδία προς ανάλυση.

Η συνειδητοποίηση της κάθε επιχείρησης ότι οι άνθρωποί της είναι η δύναμή της θα την οδηγήσει στο να επενδύσει με σωστό τρόπο στο προσωπικό της. Η γνωριμία των εργαζομένων της με την ανάλυση των ικανοτήτων, δεξιοτήτων και ταλέντων του κάθε ανθρώπου που βρίσκεται στην επιχείρηση με στόχο το «πως μπορεί αυτός να αξιοποιηθεί καλύτερα», θα την οδηγήσει σε αναζήτηση λύσεων για ανάπτυξη παρά σε βραχυπρόθεσμη περικοπή δαπανών.

Η συνέπεια αυτής της γνωριμίας σε βάθος θα είναι η διαχείριση των ταλέντων του κάθε ανθρώπου, αλλά  και η δέσμευσή του να παραμείνει στην επιχείρηση γιατί το μέλλον της θα εξαρτάται και από τον ίδιο. 

Επομένως, ο στρατηγικός σχεδιασμός του ανθρώπινου δυναμικού, η δέσμευση του εργαζόμενου, η ανάπτυξη της σωστής ηγεσίας,  η διαχείριση των ταλέντων, η διαχείριση αλλαγών και η ευελιξία φαίνεται ότι αποτελούν τους θεμέλιους λίθους για την ανάπτυξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε περιόδους κρίσης.

Continue Reading

Trending