Επιχειρηματικότητα
Workshop “Motivating Women in Supply Chain”

Στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου Eurolog, που έλαβε χώρα στις 3-4 Απριλίου στην Αθήνα, υπό την αιγίδα των ELA (European Logistics Association ) και ΙLME (Ινστιτούτο Logistics Management Ελλάδος), η εταιρεία Hatzi Filax είχε την τιμή να παρουσιάσει το Workshop με θέμα «Μotivating Women in Supply Chain”.
Στο Workshop συμμετείχαν καταξιωμένοι επαγγελματίες από ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, εξειδικευμένοι στο χώρο των logistics, καθώς επίσης και φοιτητές από Βusiness & Economics τμήματα εξειδικευμένων σχολών.
Η παρουσίαση εμπεριείχε πληθώρα διαδραστικών και βιωματικών δραστηριοτήτων, μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες του Workshop έθεσαν ερωτήσεις και έβγαλαν συμπεράσματα, αναλύοντας τη θέση της γυναίκας στο χώρο του Supply Chain.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, κάθε μία από τις οποίες έκανε τη δική της παρουσίαση, αναπτύσσοντας τις ιδέες των μελών της. Τα κύρια θέματα απασχόλησης ανά ομάδα ήταν τα εξής:
- 1η ομάδα: “Opportunities, Networking and Empowerment in Supply Chain”
- 2η ομάδα: “Recruiting and Retaining Women in Supply Chain”
- 3η ομάδα: “Mentoring, Support and Training in Supply Chain”
- 4η ομάδα: “Motivating and Retaining Women in Supply Chain”
Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την κάθε ομάδα συνοψίζονται στο παρακάτω κείμενο. Σύμφωνα με αυτά προτείνεται:
- Να δίνεται περισσότερη προσοχή και έμφαση στις διαδικασίες στελέχωσης και προαγωγών, σε γυναίκες οι οποίες κατέχουν ανώτερες θέσεις.
- Να αποκτούν δημοσιότητα ο γυναίκες αυτές έτσι ώστε αποκτώντας περισσότερη αναγνωρισιμότητα, να αποτελούν πηγή έμπνευσης και για άλλες γυναίκες που θέλουν να αναπτυχθούν.
- Οι εργοδότες να είναι ρεαλιστές και ευέλικτοι όσον αφορά στην πρόσληψη γυναικών. Έχουν πολλαπλούς ρόλους, όπως αυτός της μητέρας, λόγω της πολυπραγμοσύνης της φύσης τους.
- Οι εργοδότες να συμβάλουν ενεργά στην κατάλυση των στερεοτύπων σχετικά με τις γυναίκες στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι τελευταίες έχουν πολύ καλές οργανωτικές και διοικητικές δεξιότητες, εφόδια που μπορούν να προβούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον χώρο.
- Οι εταιρείες και η κυβέρνηση να προωθήσουν ευκαιρίες για ανάδειξη διαφορετικών πτυχών και αντικειμένων στο Supply Chain (SP).
- Μέσω της συνεχούς ανάπτυξης της τεχνολογίας να γίνει προσέλκυση περισσότερων millennials, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στον εμπλουτισμό των ομάδων τους, ανταποκρινόμενοι στην νέα εποχή.
- Οι γυναίκες να δείχνουν αυτοσεβασμό καθώς επίσης να παρακινούνται από τις εταιρείες, ώστε να αντιλαμβάνονται την πραγματική τους αξία και να μην δημιουργούν αυτο-σαμποτάζ στις ίδιες και κατ’ επέκταση σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να διαπρέψουν στον χώρο.
- Να παρέχονται ανοιχτές ευκαιρίες οι οποίες θα κατανέμονται με δίκαιο τρόπο και ισομερώς, στο εργατικό δυναμικό.
- Να παρέχονται περισσότερες γνώσεις, συμβουλές και εκπαίδευση στις γυναίκες ώστε να εξειδικευθούν πάνω στο αντικείμενο της εφοδιαστικής αλυσίδας, καταλαμβάνοντας εφ’ όσον το επιθυμούν ηγετικές θέσεις
- Τα μέλη σε μία οικογένεια χρειάζεται να αλληλοϋποστηρίζονται. Οι γυναίκες συνήθως στηρίζουν την οικογένεια τους, αλλά και η οικογένεια οφείλει να πράττει το ίδιο. Ένα σπίτι ενέχει αρκετές ευθύνες και καταλαμβάνει σημαντικό μέρος του χρόνου των μελών του.
- Οι επιχειρήσεις στο χώρο του Supply Chain οφείλουν να ξεκινήσουν μία πολιτισμική αλλαγή. Η αλλαγή αυτή, όπως κάθε αλλαγή, δεν θα είναι εύκολη! Ακρογωνιαίο λίθο θα μπορούσε να αποτελέσει η πολιτική γύρω από την ισότητα, την ανάπτυξη και την εξέλιξη των γυναικών στο χώρο αυτό.
- Oι εταιρείες χρειάζεται να οργανώνουν ημερίδες ανοιχτής εκπαίδευσης. Οργανισμοί όπως ο ELA και παρόμοιοι, μπορούν να συνεργάζονται με σχολεία και πανεπιστήμια, ώστε να εμπνέουν τις μελλοντικές γενιές να συμμετάσχουν στο χώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας και να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους σε αυτές.
- Να εξετάσουν το ενδεχόμενο της εργασίας από απόσταση για τις γυναίκες. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι πιο ευέλικτες όσον αφορά τις συνολικές τους ευθύνες και υποχρεώσεις.
Όλα τα παραπάνω, αποτελούν λύσεις ή απαντήσεις σε θέματα που απασχολούν τις σύγχρονες γυναίκες αλλά και τις εταιρείες. Ο εκσυγχρονισμός των εταιρειών βάσει του τι χρειάζονται οι γυναίκες, αποτελεί ζήτημα συνεχούς συζήτησης και επαναδιατύπωσης. Οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για τις εργαζόμενες γυναίκες, διαφοροποιούνται ανάλογα με την χώρα, τον κλάδο και την εταιρεία.
Το πιο σημαντικό στοιχείο του Workshop θεωρήθηκε η κατανόηση του πολλαπλού ρόλου της σύγχρονης γυναίκας. Οι γυναίκες οφείλουν από μόνες τους να μην δημιουργούν εμπόδια στους εαυτούς τους και να αναγνωρίζουν τις δυνατότητες τους, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ανέλιξή και πρόοδό τους, στο χώρο που επιθυμούν.
Ομιλητές
- Nikole Geerkens – ELA
- Μαριλένα Αργυρού – OPERATIONS CENTER
- Οικονομοπούλου Ελένη – ΔΕΣΦΑ
- Σκρουφούτας Χαράλαμπος – ΔΕΛΤΑ
- Σταυρίδου Μαρία – SIEMENS
- Φουντούκης Σπύρος – CITY UNIT COLLEGE
- Χάτζη Σκευοφύλακα – Hatz Filax Co Ceo
Παρουσιάστρια του workshop:Σοφία Σκευοφύλακα
Φορολογικά
Θέματα Υποβολής Φορολογικών Δηλώσεων Χρήσης ‘24

Οι κομβικές ημερομηνίες για τις υποβολές δηλώσεων / Ποσοστά εκπτώσεων σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής / Αυτοματοποιημένες εκκαθαρίσεις
Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση του τρόπου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προέβη φέτος η ΑΑΔΕ, εισάγοντας ένα σύστημα κλιμακωτών εκπτώσεων που ευνοεί όσους αποστείλουν τη δήλωσή τους το συντομότερο και -για να γίνουμε πιο ακριβείς- εντός των προβλεπόμενων ενδιάμεσων ημερομηνιών. Απώτερος στόχος; Η έγκαιρη φορολογική συμμόρφωση να μετατραπεί από υποχρέωση σε στρατηγική επιλογή με μετρήσιμο οικονομικό όφελος. Όλα αυτά βέβαια, με τη σημαντική υποσημείωση ότι η βασική προϋπόθεση ώστε να επωφεληθούν των σχετικών ευεργετημάτων είναι να αποπληρωθεί εφάπαξ ο φόρος, έως τις 31/7.
Θα παραθέσουμε λοιπόν τις κομβικές ημερομηνίες, τα ποσοστά εκπτώσεων, λοιπά συγκεκριμένα δεδομένα για τις αυτοματοποιημένες εκκαθαρίσεις, καθώς επίσης και κάποιες πρόσθετες πληροφορίες που αφορούν τις υποβολές των δηλώσεων.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 15η Ιουλίου. Και ειδικά φέτος, ενδεχομένως να είναι και η πρώτη χρονιά που δεν θα δοθεί παράταση, καθώς α) το σύστημα τέθηκε εγκαίρως σε λειτουργία και β) έχουν θεσμοθετηθεί πρόσθετα κίνητρα έγκαιρης υποβολής, με κλιμακωτές εκπτώσεις σε περίπτωση που τηρηθούν οι ανάλογες προθεσμίες.
Πιο συγκεκριμένα, οι εκπτώσεις είναι κλιμακωτές και έχουν ως εξής:
- 4% εφόσον η δήλωση υποβληθεί έως τις 30/04
- 3% (υποβολή έως τις 15/06)
- 2% (υποβολή έως τις 15/07)
Αυτοματοποιημένες εκκαθαρίσεις
Για μια μερίδα μισθωτών και συνταξιούχων, η ΑΑΔΕ έχει ήδη ανακοινώσει ότι στις 25 Απριλίου πρόκειται να προβεί σε αυτοματοποιημένη υποβολή της δήλωσης. Τα κριτήρια επιλογής βέβαια δεν είναι τυχαία, συνήθως πρόκειται για πολίτες με ένα συγκεκριμένο φορολογικό προφίλ, όπου συνήθως δεν εμφανίζονται εισοδήματα από λοιπές, πλην της βασικής τους πηγής εισοδημάτων. Παρ’ όλα αυτά, και σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνεται να γίνεται ένας σχετικός έλεγχος, καθώς δεν αποκλείεται α) η ΑΑΔΕ να μην έχει λάβει κάποια συγκεκριμένα δεδομένα και β) ο φορολογούμενος, εκτάκτως να θέλει να προβεί σε κάποια δεδομένη παρέμβαση στο έντυπο.
Όπως και να έχει πάντως, έως και τις 15/7 που είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολών, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας και υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, εμπρόθεσμης βεβαίως και χωρίς καμία επιβάρυνση. Και εδώ είχαμε πρόσθετες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, τις οποίες παραθέτουμε ευθύς αμέσως.
Δυνατότητα υποβολής α) τροποποιητικών δηλώσεων για τη χρήση ’24, καθώς και β) αναδρομικών αποδοχών παρελθουσών χρήσεων
- Με δύο διαφορετικές, και ταυτόχρονα λιτές ανακοινώσεις, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε τις τελευταίες μέρες τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων, τόσο α) για την τρέχουσα περίοδο (εισοδήματα ’24), όσο και β) για τις παρελθούσες χρήσεις, σε περίπτωση που υπάρχουν αναδρομικές αποδοχές ή συντάξεις.
- Αναφορικά με την πρώτη περίπτωση και τις φετινές δηλώσεις, η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να προβούν σε διορθώσεις τυχόν λαθών ή παραλείψεων στις αρχικές τους υποβολές, διασφαλίζοντας την ορθότητα των φορολογικών τους υποχρεώσεων.
- Όσο για τις δηλώσεις αναδρομικών αποδοχών προηγούμενων ετών, αυτές δύνανται να υποβληθούν ηλεκτρονικά έως και το τέλος του έτους. Δεν επηρεάζονται δηλαδή από το τρέχον χρονοδιάγραμμα που αφορά τις φορολογικές δηλώσεις εισοδημάτων χρήσης ’24.
Παναγιώτης Τσένος – Φοροτεχνικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Ξενοδοχεία
Μετατροπή παλαιάς κατοικίας σε Boutique Hotel από το studio LILA architect + designer

Μετατροπή παλαιάς κατοικίας σε Boutique Hotel από το studio LILA architect + designer
Στην Σύρο, πολύ κοντά τόσο στο κέντρο όσο και στο λιμάνι, σε ένα μικρό σοκάκι βρίσκεται μια 3όροφη οικοδομή που κατασκευάστηκε τμηματικά μέχρι το 1990 αδιαφορώντας για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το ύφος του νησιού.
Αποτέλεσε στοίχημα το να μπορέσει μετά την πλήρη ανακατασκευή του να μπορεί να “σταθεί’’ ισότιμα δίπλα στα άλλα παραδοσιακά κτίρια της περιοχής, αλλά και να αποτελέσει, επιχειρηματικά, μια επικερδή επένδυση για τους ιδιοκτήτες του, στον τομέα των Boutique Hotels.
Η περιορισμένη επιφάνεια των διαμερισμάτων ανά όροφο, αλλά και η επικοινωνία τους και η σχέση τους με τον δρόμο ήταν επίσης παράγοντες που αύξησαν τον βαθμό δυσκολίας της μελέτης.
Τροποποιήθηκαν τα στηθαία, τοποθετήθηκαν γύψινες διακοσμήσεις στην όψη, σχεδιάστηκε ένα παραδοσιακό κιγκλίδωμα και δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην μεταλλική σκάλα από λαμαρίνα ώστε πάρα τον περιορισμένο χώρο και ύψος, να αποτελεί έναν ιδιαίτερο χώρο μετάβασης με το δάπεδο-σκακιέρα και τα υπερμεγέθη πιόνια σε άσπρο-μαύρο, σε ρόλο κιγκλιδώματος.
Στο πέτρινο ισόγειο, το μικρό κελάρι φιλοξενεί τώρα την κουζίνα, ενώ ειδικές ξύλινες κατασκευές, σε συνδυασμό με τις επιφάνειες τσιμεντοκονίας δημιουργούν ενδιαφέροντα mix and match μεταξύ μοντέρνου και νησιώτικου ύφους.
Οι όροφοι, πιο περιορισμένοι, παίζουν με το φως και τη θέα, έχοντας για σύμμαχο τις μικρές βεράντες, όπου απολαμβάνει κάνεις τον ήλιο και την θάλασσα. Κάθε αντικείμενο ή κατασκευή των δωμάτιων ακολουθεί τον σπαρτιάτικο σχεδιασμό, που όμως προσφέρει συνολικά μια άνετη διαμονή, με γούστο και χαρακτήρα, λαμβάνοντας υπέροχες κριτικές στις πλατφόρμες διαχείρισης καταλυμάτων, κάτι που οι επενδυτές επιθυμούσαν εξαρχής. Να ξεχωρίσουν.

Profile
Το studio LILA architect + designer με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1999 από την Λίλα Αθανασοπούλου, αρχιτέκτονα μηχανικό ΕΜΠ (NTUA). Ασχολείται με τον σχεδιασμό + την κατασκευή ιδιωτικών έργων, ενώ δραστηριοποιείται + πειραματίζεται σ’ ένα ευρύ πεδίο κλίμακας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ιδιωτικές κατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών, ξενοδοχεία + καταστήματα, αλλά και σχεδιασμό αντικειμένου.
Έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιες εκθέσεις αρχιτεκτονικής + design και άρθρα με έργα του γραφείου έχουν παρουσιαστεί περιστασιακά σε ελληνικές εκδόσεις.
Στόχος αποτελεί η γνησιότητα + η μοναδικότητα, αποτυπωμένη σε κάθε έργο μέσα από την βιωματική δυναμικότητα του χώρου, προβάλλοντας συγκεκριμένα πρότυπα ζωής, έχοντας σαν γνώμονα την βιοκληματική + ενεργειακή αναβάθμιση των έργων αλλά + interior design μέσα από οικονομικές προτάσεις σχεδιασμού, φτάνοντας μέχρι + τον σχεδιασμό αντικειμένου.


In Syros, very close to the center and the port, on a small alley, stands a 3-storey building that was constructed gradually until 1990, transgressing any architectural regulation act and traditional style on the island.
Its refurbishment was a challenge and the building had to “stand” on par with the other traditional buildings in the area after its completion, as well as to serve as a profitable investment for its owners in the Boutique Hotels sector.
The limited surface area of the apartments per floor, as well as their connectivity and access to the street, were also factors that heightened the difficulty of the project.
The sill plates were modified, gypsum decorations were placed on the facade, a traditional railing was designed, and special attention was given to the metal staircase made of sheet metal so that despite the limited space and height, it could serve as a special transition space with a chessboard floor and oversized black and white pawns, acting as a railing.
On the stony ground floor, the small cellar hosts the kitchen now, while special wooden constructions, combined with cementitious surfaces, create an interesting mix and match between modern and islandy styles.
The narrow floors reflect light and view, having small balconies as subordinate elements, where one can enjoy the sun and the sea. Every object or construction in the rooms follows the Spartan design, which offers an overall comfortable stay, with taste and character, receiving excellent reviews on accommodation management platforms, something the investors desired from the beginning. To stand out.
Profile
The studio LILA architect + designer, based in Athens, was founded in April 1999 by Lila Athanasopoulou, an architect and civil engineer from the National Technical University of Athens (NTUA). The studio is engaged in the design and construction of private projects, exploring a wide range of scales, including private residences, residential complexes, hotels, and stores, as well as object design.
LILA architect + designer has participated in national architecture and design exhibitions and works from the studio have been occasionally featured in Greek publications. The studio’s goal is authenticity and uniqueness, expressed in each project through the experiential dynamism of space, promoting specific lifestyle standards. The focus is on bioclimatic and energy upgrades of projects, as well as interior design through economical design proposals, extending to object design.
Site: http://www.architectlila.gr
Facebook Page: LILA architect + designer
Linkedin Account: Lila Athanasopoulou
Instagram: lila_architect_design
Επιχειρηματικότητα
Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας: Ο Ρόλος των Γυναικών στην Επιχειρηματική Επιτυχία – Hatzi Filax Group

Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας: Ο Ρόλος των Γυναικών στην Επιχειρηματική Επιτυχία
Η 8η Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι μια ευκαιρία για έμπνευση και ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στον κόσμο των επιχειρήσεων. Οι γυναίκες επιχειρηματίες διαδραματίζουν πλέον ηγετικό ρόλο στην οικονομία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, καινοτομώντας και προάγοντας ένα πιο δυναμικό και ισότιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Γυναίκες στην Επιχειρηματικότητα: Μια Δύναμη Ανάπτυξης
Σήμερα, η επιχειρηματικότητα δεν είναι ανδρικό προνόμιο. Οι γυναίκες ιδρύουν και αναπτύσσουν επιχειρήσεις σε κάθε τομέα της οικονομίας, από την τεχνολογία και τη βιομηχανία μέχρι το λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες. Το γυναικείο επιχειρείν συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία ευκαιριών, στην οικονομική ανεξαρτησία και στην ενίσχυση της καινοτομίας.
Από την Οικογενειακή Επιχείρηση στη Διεθνή Επιτυχία Πολλές επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες ξεκινούν από οικογενειακές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία των προηγούμενων γενιών. Η συνεργασία μητέρας και κόρης σε μια επιχείρηση είναι ένα ισχυρό παράδειγμα διαγενεακής εξέλιξης, όπου συνδυάζεται η εμπειρία με τη φρέσκια ματιά της νέας γενιάς. Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί σε βιώσιμη ανάπτυξη και ενδυναμώνει την επιχειρηματική κοινότητα.
Πώς οι Γυναίκες Επιχειρηματίες Μπορούν να Αναπτυχθούν και να Ξεχωρίσουν
- Επένδυση στη Δια Βίου Μάθηση: Η συνεχής εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι κλειδί για την επιτυχία. Η παρακολούθηση σεμιναρίων, η δικτύωση και η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες βοηθούν στη δυναμική εξέλιξη μιας επιχείρησης.
- Καινοτομία και Ψηφιακή Μεταμόρφωση: Η τεχνολογία δίνει στις γυναίκες επιχειρηματίες νέα εργαλεία για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους.
- Από το e-commerce μέχρι την αξιοποίηση των social media, η ψηφιακή παρουσία είναι απαραίτητη.
- Δικτύωση και Συνεργασίες: Η συνεργασία με άλλες γυναίκες επιχειρηματίες, οι συνέργειες και η ανταλλαγή γνώσης είναι βασικά στοιχεία για τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας επιχείρησης.
- Χρηματοδότηση και Επενδύσεις: Η εξεύρεση κεφαλαίων είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Οι γυναίκες πρέπει να διεκδικούν επενδυτικά κεφάλαια και να αξιοποιούν προγράμματα χρηματοδότησης.
Γυναικεία Ηγεσία: Έμπνευση για τις Νέες Γενιές
Η επιτυχία των γυναικών επιχειρηματιών δεν είναι μόνο προσωπικό επίτευγμα, αλλά και έμπνευση για τις επόμενες γενιές. Οι νέες γυναίκες πρέπει να βλέπουν τα δυναμικά παραδείγματα και να εμπνέονται να κυνηγήσουν τις δικές τους φιλοδοξίες. Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μια υπενθύμιση ότι η αλλαγή έρχεται μέσα από τη δράση, την καινοτομία και την υποστήριξη μεταξύ των γυναικών.
Ας συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να αναδεικνύουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, γιατί όταν μια γυναίκα πετυχαίνει, αναπτύσσεται ολόκληρη η κοινωνία.
Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες που τολμούν, δημιουργούν και αναπτύσσονται!
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Κική και Αντρέα
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | First Cold Brew (Μάνος Αποστολόπουλος)
-
Τουρισμός
Οι καλύτερες πόλεις για ήσυχη διαβίωση
-
Επιχειρηματικότητα
Golden Rule vs Platinum Rule
-
Lifestyle
Πέγκυ Μουζάκη | Δεν έχω αυτοπεποίθηση!
-
Ψυχολογία
Συναισθηματική Νοημοσύνη ή Νοημοσύνη Της Καρδιάς :
-
Ψυχολογία
Αντιμετωπίστε την κρίση με… αισιοδοξία
-
Τουρισμός
Ιατρικός Τουρισμός στην Ελλάδα: Η Αναδυόμενη Προοπτική