Connect with us

Εκδηλώσεις

Ανάπτυξη Υπαίθρου, ΟΡΑΜΑ 2040

Την Τετάρτη, 9 Δεκ 2020, στις 12.00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής προσκαλεί όλους στο facebook: Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα στην δημόσια διαδικτυακή συζήτηση: «Όραμα για την αγροτική Ευρώπη το 2040».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, με την έναρξη της ευρείας δημόσιας διαβούλευσης «Όραμα για την αγροτική Ευρώπη το 2040» που έγινε από 7/9/2020 μέχρι 30/11/2020, είπε: Το μέλλον της αγροτικής Ευρώπης μπορεί να διαμορφωθεί μόνο τοπικά. Η δημόσια διαβούλευση θα οδηγήσει σε μια νέα στρατηγική και όραμα για την αγροτική Ευρώπη το 2040 που θα προκύψει από τον αγροτικό κόσμο. Η διαδικασία ανάπτυξης του «οράματος 2040», μέχρι το καλοκαίρι του 2021, θα εμπλέξει διάφορες υπηρεσίες καθώς και συνεισφορές πολλών άλλων ενδιαφερομένων.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231), κτηνοτρόφος, μας είπε: Με το 94% της επιφανείας Ελλάδας να είναι αγροτική, με το 54% του καταγεγραμμένου πληθυσμού να κατοικεί σε αγροτικές και περιαστικές περιοχές (Επιτροπή Παραγωγής Βουλής, 26/11/2020), με την πανδημία του covid19 να αλλάζει τις συνθήκες εργασίας των αστών και με τις νέες προτεραιότητες να είναι πλέον πρώτη η παραγωγή τροφών για τοπική διατροφική ασφάλεια, το όραμα για ελκυστικές αγροτικές περιοχές στην Ευρώπη και στην Αττική μέχρι το 2040 μοιάζει να δείχνει αναγκαίο και ρεαλιστικό.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής είχε ξεκινήσει την προσπάθεια από το 2015 με κατά τόπους συζητήσεις με αντικείμενο την οργάνωση της Τοπικής Κοινοτικής Ανάπτυξης από τις ίδιες τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Εκτιμήθηκε τότε ότι θα δημιουργηθεί επαρκής κοινωνική και πολιτική ζύμωση για να ενταχθεί η ύπαιθρος της Αττικής στα έργα μορφής LEADER (Liaison Entre Actions de l’ Economie Rurale – Διασύνδεση μεταξύ Δράσεων της Αγροτικής Οικονομίας) ή τα έργα μορφής CLLD (Community Led-Local Development- Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ή έστω στα έργα των Χωρικών Παρεμβάσεων της Περιφέρειας Αττικής ή άλλων κατά περίπτωση Περιφερειών.

Στις 7/7/2018 ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής διακήρυξε την ανάγκη για «Βιώσιμες τοπικές κοινωνίες με συνεργασία». Όπως είπε «Οι Κτηνοτρόφοι της Αττικής επιβίωσαν αειφόρα στην Αττική επί αιώνες, μέχρι σήμερα, και επιθυμούν, μέσα σε κλίμα συνεννόησης και συμβίωσης, να συνδιαμορφώσουν, μαζί με τους νεοαφιχθέντες τα τελευταία 20-30 χρόνια συμπολίτες, ένα νέο «συμβόλαιο», που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της ζωής, ώστε οι κατά τόπους κοινωνίες μας να γίνουν βιώσιμες, με όλους τους συμπολίτες μαζί να ευημερούν και να επιβιώσουν με τα καλύτερα δυνατά κέρδη για όλους. Με το ΟΡΑΜΑ 2040 αυτό που διεκήρυξε το 2018 ο κ Γ. Κοντογιάννης εντάσσεται σε ότι δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής για το «Όραμα για την αγροτική Ευρώπη το 2040» που μπορεί να συνδιαμορφωθεί μόνο ΤΟΠΙΚΑ, από την ζύμωση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Με στόχο την ενεργοποίηση των τοπικών φορέων ώστε να ενταχθούν έργα Τοπικής Ανάπτυξης της Υπαίθρου στην Αττική για την περίοδο 2021-2027 έγιναν συναντήσεις για την Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής στο Μενίδι (7/4/2019) και ακολούθησαν στην Παλλήνη, στην Κερατέα, στο Καπανδρίτι και στον Συνεταιρισμό Κερατέας, που λόγω της μακρόσυρτης διαδικασίας της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2021-2027, και την μετάθεση ημερομηνιών έναρξης της ΚΓΠ-CAP, αδρανοποιήθηκαν και αξίζει να επαναδραστηριοποιηθούν.

Το ΟΡΑΜΑ 2040 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγροτική Ευρώπη ίσως δίνει τον απαραίτητο χρόνο για διαβούλευση και ενεργοποίηση όλων των τοπικών φορών για μια σωστή από τα κάτω οργάνωση χωρίς πατερναλιστικές παρεμβάσεις κρατικών δομών ή υποκατάστατων τους …

Το ξεκάθαρο πλαίσιο της Τοπικής Κοινοτικής Ανάπτυξη, όπως τον έδωσε ο καθ Γεώργιος Δαουτόπουλος (Τοπική Ανάπτυξη, ISBN 960 90046-1-Χ, σελ 29) είναι ο ορισμός ως: «σχεδιασμένη αλλαγή σε κοινοτικό επίπεδο που αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του τοπικού πληθυσμού και μπορεί να υποβοηθηθεί από έναν φορέα αλλαγής σε τρόπο ώστε να επιτευχθεί η μεγίστη δυνατή συμμετοχή των κατοίκων τόσο στον προσδιορισμό του περιεχομένου του τοπικού προγράμματος αλλαγής, όσο και στη διαδικασία υλοποίησής του».

Είναι απολύτως σαφές ότι αφορά την ευημερία των συγκατοίκων ενός τόπου και προσδιορίζεται από τους ίδιους τους κατοίκους και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, και υλοποιείται από τους συγκατοίκους και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΑΘΟΣ ή έστω ΑΣΧΕΤΟ αν σχεδιάζεται και υλοποιείται από το κράτος (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος) και μάλιστα με πλήρη απουσία τους πολιτών και των οργανώσεων των πολιτών ή έστω με προσχηματικές «διαβουλεύσεις» … .

Ο κ Δημήτριος Μιχαηλίδης αναφέρει: «Ουσιαστικά όμως η «ψυχή» της τοπικής ανάπτυξης και της κοινωνίας είναι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Εθελοντικές οργανώσεις, περιβαλλοντικές ομάδες, πολιτιστικοί φορείς, αθλητικοί σύλλογοι, εθνικοτοπικές δομές, όμιλοι προβληματισμού, ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολλές άλλες ποικιλώνυμες δομές δίνουν ευκαιρίες κοινωνικής ζύμωσης, γνωριμίας των κατοίκων και ανταλλαγής ιδεών και δράσης, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των κατοίκων και βελτιώνοντας την διάθεση για αλληλοβοήθεια. Αυτά είναι και τα στοιχεία του κοινωνικού κεφαλαίου. Το Κοινωνικό Κεφάλαιο είναι απαραίτητο για την εκκίνηση, αλλά και την λειτουργία και την επιτυχία, μιας δομής κοινοτικής-τοπικής δράσης» (Σκέψεις για την Τοπική Ανάπτυξη, ISBN 978 618-84431-2-9, εκδόσεις ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ).

Και εν τω μεταξύ, για τρίτη χρονιά, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης (ENRD) διοργανώνει ευρωπαϊκό διαγωνισμό βράβευσης έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2021 με θέμα «Το αγροτικό μας μέλλον». Τα έργα θα πρέπει να υποβληθούν στη Μονάδα Δικτύωσης & Δημοσιότητας της ΕΥΔ ΠΑΑ 2014-2020 (Αθηνών 56, ΑΘΗΝΑ, [email protected]), μέχρι τις 31 Δεκ 2020. Πληροφορίες: Γ. Μιχαήλ, 2105275027, [email protected] & M-Χ Μακρανδρέου, 210 5275142 [email protected]

Για οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το διαγωνισμό και τη συμπλήρωση της φόρμας μπορείτε να επικοινωνείτε με την Γαβριέλα Μιχαήλ στο 2105275027, [email protected] και την Mαρία-Χριστίνα Μακρανδρέου στο 210 5275142 [email protected].

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» προσκαλεί όλους στο facebook: Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα στην δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Όραμα για την αγροτική Ευρώπη το 2040», την Τετάρτη, 9 Δεκ 2020, στις 12.00.

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εκδηλώσεις

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ – ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ

Θεσσαλονίκη – Θέατρο RADIOCITY

Ο Μανώλης Μητσιάς συναντά επί σκηνής την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, σε μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά στο Θέατρο RADIOCITY, στη Θεσσαλονίκη. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη απαγγέλλει στίχους των μεγάλων Ελλήνων ποιητών και τραγουδά για πρώτη φορά επί σκηνής, ενώ ο Μανώλης Μητσιάς ερμηνεύει τραγούδια που σημάδεψαν την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Στίχοι τραγουδιών Νίκος Γκάτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Μάνος Ελευθερίου και Λευτέρης Παπαδόπουλος, των ποιητών που έθεσαν τον κανόνα του καλού ελληνικού τραγουδιού.

Μια βραδιά γεμάτη μελωδίες των Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος
Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Λουκιανός Κηλαηδόνης και Ηλίας Ανδριόπουλος:
Αχ έλα, Στα περβόλια, Άρνησις, Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα, Ο Γιάννης
ο Φονιάς, Τ’ Αστέρι του Βοριά, Αθανασία, Κεμάλ, Αύριο πάλι, Ραλλού, Άσπρη μέρα
και για μας, Χάρτινο το Φεγγαράκι, Αθήνα, Ήταν καμάρι της αυγής είναι μερικοί μόνο
από τους τίτλους των τραγουδιών που θα ακουστούν, πλαισιωμένοι από ένα λιτό
αλλά στιβαρό μουσικό σχήμα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μανώλης Μητσιάς Τραγούδι
Διαβάζει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Αχιλλέας Γουάστωρ Πιάνο
Ηρακλής Ζάκκας Μπουζούκι, μαντολίνο

ΤΕΤΑΡΤΗ
ΩΡΑ: 21:00
RADIOCITY Φάληρο, Λεωφ. Βασ. Όλγας 11, Παρασκευοπούλου 9, Θεσσαλονίκη

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Η Χάτζη Σκευοφύλακα ομιλήτρια στην 17η HEALTH EXPO ATHENS

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά συμμετείχε ως ομιλήτρια στη HEALTH EXPO ATHENS η
Χάτζη Σκευοφύλακα, CEO της Hatzi Filax Group, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας
«Διοίκηση, Ηγεσία και Ανάπτυξη Ομάδων στον χώρο της Υγείας».
Κατά την ομιλία της, παρουσίασε πρακτικές και εφαρμόσιμες στρατηγικές για την
ενδυνάμωση ανθρώπινων ομάδων, τη λειτουργική σταθερότητα φαρμακείων και
ιατρείων, καθώς και τη δημιουργία βιώσιμης οργανωσιακής κουλτούρας,
αναδεικνύοντας τον ρόλο της σύγχρονης ηγεσίας και της ουσιαστικής επικοινωνίας στον
κλάδο της Υγείας.
Η 17η HEALTH EXPO ATHENS, που διοργανώθηκε από τη Χαραμή ΑΕ,
πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συγκέντρωσε περισσότερους
από 3.500 επισκέπτες και 160 ομιλητές, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως κορυφαίο
πανελλαδικό συνέδριο για τον χώρο της Υγείας.
Η Hatzi Filax Group συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά σε δράσεις που προάγουν τη
γνώση, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη ανθρώπων και οργανισμών.

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Διεθνής Αναγνώριση της Alpha Marketing

Η Alpha Marketing ανακοινώνει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας rebranding του ευρωπαϊκού οργανισμού Major Cities of Europe, η οποία οδήγησε στη μετεξέλιξή του σε MCE Community – Cities and Regions for Innovation.

Η ολοκλήρωση του έργου, διάρκειας ενός έτους, αποτελεί σημαντική ευρωπαϊκή αναγνώριση της στρατηγικής, δημιουργικής και συμβουλευτικής ικανότητας της Alpha Marketing στον τομέα του branding οργανισμών και θεσμικών φορέων.

Το rebranding ανταποκρίνεται στη στρατηγική διεύρυνση του οργανισμού, ο οποίος πλέον ενσωματώνει δυναμικά και τις Περιφέρειες, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ πόλεων και ευρύτερων γεωγραφικών ενοτήτων, με στόχο την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η διαδικασία υλοποιήθηκε μέσα από μια δομημένη και πολυεπίπεδη προσέγγιση, σύμφωνα με τις βέλτιστες επιστημονικές πρακτικές:

1. Research & Discovery Phase

Πραγματοποιήθηκε εκτενής εσωτερική ανάλυση της υφιστάμενης ταυτότητας του οργανισμού, των αξιών, της αποστολής και της θέσης του στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα πόλεων και τεχνολογίας. Παράλληλα, αναλύθηκαν τα κίνητρα και οι στρατηγικοί λόγοι ένταξης των Δήμων και Περιφερειών, καθώς και το ανταγωνιστικό περιβάλλον αντίστοιχων ευρωπαϊκών δικτύων.

Καθοριστικό ρόλο είχε η ενεργή συμμετοχή των βασικών ενδιαφερόμενων μερών (Δήμοι-μέλη, περιφερειακές αρχές, θεσμικοί και επιχειρηματικοί εταίροι), με στόχο τη διαμόρφωση μιας ταυτότητας που ανταποκρίνεται στις πραγματικές τους ανάγκες.

2. Brand Strategy Development

Σε αυτό το στάδιο επαναπροσδιορίστηκαν οι στόχοι, το όραμα και η αποστολή του οργανισμού, με έμφαση στη συνεργασία Δήμων και Περιφερειών. Αναπτύχθηκε σαφής στρατηγική τοποθέτησης (brand positioning), καθώς και ενιαία αρχιτεκτονική μηνυμάτων που αναδεικνύει τον ρόλο των Δήμων και Περιφερειών ως μοχλό καινοτομίας, ψηφιακής μετάβασης και διασύνδεσης.

3. Visual Identity Design

Δημιουργήθηκε νέα οπτική ταυτότητα, με ανασχεδιασμό του λογοτύπου, χρωματικής παλέτας και τυπογραφίας, ώστε να αποτυπώνεται η διευρυμένη, συμπεριληπτική και σύγχρονη φυσιογνωμία του οργανισμού. Παράλληλα, διαμορφώθηκε το νέο tagline “Cities and Regions for Innovation” και αναπτύχθηκαν ολοκληρωμένες οδηγίες χρήσης (brand guidelines) για τη συνεπή εφαρμογή του λογοτύπου σε όλα τα επίπεδα.

4. Testing & Feedback

Η νέα ταυτότητα παρουσιάστηκε σε εσωτερικούς και εξωτερικούς stakeholders, μέσω παρουσιάσεων, workshops και διαβουλεύσεων με εκπροσώπους Δήμων και Περιφερειών. Η ανατροφοδότηση αξιοποιήθηκε για τη βελτιστοποίηση της τελικής μορφής του brand και τη διασφάλιση της ευρείας αποδοχής του.

Ο Οργανισμός MCE Community – Cities and Regions for Innovation σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για τη συνεργασία πόλεων και Περιφερειών στην Ευρώπη, ενισχύοντας τη συλλογική δράση σε τομείς όπως οι έξυπνες πόλεις, η ψηφιακή διακυβέρνηση, η βιώσιμη ανάπτυξη και η διαπεριφερειακή καινοτομία.

Ενέργειες για την επικοινωνία της νέας ταυτότητας

Οι ενέργειες που ακολουθούν για την επικοινωνία της νέας ταυτότητας του MCE Community – Cities and Regions for Innovation υλοποιούνται μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλάνο τριών φάσεων, με σαφές χρονοδιάγραμμα και στόχευση. 

Κατά τη φάση λανσαρίσματος δίνεται έμφαση στην προετοιμασία όλων των branded assets, στην επίσημη κατοχύρωση του νέου λογοτύπου, στον σχεδιασμό της νέας ιστοσελίδας, στην ενημέρωση των βασικών stakeholders μέσω ειδικού launch toolkit, καθώς και στην προετοιμασία και διανομή δελτίου Τύπου και social media καμπάνιας, με ενημερωτικές ανακοινώσεις και ξεκάθαρο call to action. 

Ακολουθεί η post-launch φάση, με στοχευμένες καμπάνιες storytelling που αναδεικνύουν Δήμους-μέλη, έργα καινοτομίας και δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού. Η διαδικασία ενισχύεται με paid promotion, καθώς και με προσέγγιση του θεσμικού κοινού της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Επιτροπή των Περιφερειών και ευρωπαϊκά δίκτυα πόλεων και Περιφερειών). 

Τέλος, η φάση αξιολόγησης βασίζεται σε συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης (KPIs), όπως επισκεψιμότητα ιστοσελίδας, απήχηση και αλληλεπίδραση στα social media, δημοσιότητα στα ΜΜΕ, ανατροφοδότηση από τους stakeholders και εν τέλει στην αύξηση των μελών και των χορηγιών, διασφαλίζοντας ότι η νέα ταυτότητα λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης και διεύρυνσης του MCE Community.

Η Alpha Marketing με 40ετή παρουσία στον χώρο, συνεχίζει να επενδύει στη στρατηγική επικοινωνία και το θεσμικό branding, υποστηρίζοντας ενέργειες και δράσεις Φορέων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διαμορφώνουν το μέλλον στους τομείς του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Τουριστικής Ανάπτυξης.

Continue Reading

Trending