Connect with us

Γαστρονομία

Αναποδογυριστή μηλόπιτα της Γιάννας Μπαλαφούτη

Αναποδογυριστή μηλόπιτα με πρόβειο βούτυρο

Από τη Γιάννα Μπαλαφούτη, εκπαιδεύτρια γαστρονομίας, Υπεύθυνη προγραμμάτων γαστρονομίας ΙΕΚ PRAXIS

Τόσο νόστιμη…

Γράφει: Η Σίσσυ Νϊκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Η φίλη μου, η Γιάννα Μπαλαφούτη είναι από τις πρωτοπόρους δημιουργούς της ελληνικής γαστρονομίας. Ιδιαίτερα εμπνευσμένη δημιουργεί γευστικά ποιήματα. Τα γλυκάκια της, οι μαρμελάδες και τα κουλουράκια της «αναστάτωναν» την Αθήνα. Σήμερα ασχολείται με το να διδάσκει την τέχνη της σε σχολή γαστρονομίας και όχι μόνον… Τι να πρωτογράψω για τη Γιάννα, της καρδιάς μας.  

Η μηλόπιτά της, μου αρέσει πολύ και τα δύο βούτυρα δίνουν άρωμα και γεύση ξεχωριστή. Το γλυκάκι αυτό είναι ότι πρέπει για τις ημέρες, που είμαστε στο σπίτι. Έτσι της ζήτησα τη συνταγή και εκείνη ευτυχώς πρόλαβε και να φωτογραφίσει τη μηλόπιτα πριν εξαφανιστεί από «προσώπου γης» …

Η ίδια συνταγή ταιριάζει και με άλλα φρούτα. Αχλάδι, ανανά, βερίκοκο, ροδάκινο, βανίλια, κεράσι, φράουλα, μπανάνα, ακτινίδιο κτλ.

Το μήλο είναι φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας για τον οργανισμό μας, βασικά πρόκειται για μια βόμβα βιταμινών. Καθόλου τυχαίο που στη Γερμανία, στην είσοδο των περισσοτέρων εκκλησιών υπάρχει ένα μεγάλο μπολ με μήλα, για όποιον τα έχει ανάγκη.

Τα μήλο είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και φυτικές ίνες. Περιέχουν βιταμίνες A και β-καροτένιο, βιταμίνη B,  C, Ε, Κ . Επίσης ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα που το έχουμε μεγάλη ανάγκη, βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και του διαβήτη και μας κάνει όμορφες. Οι βιταμίνες τους βοηθούν και προστατεύουν τα κύτταρα της επιδερμίδας, καθυστερούν τα σημάδια γήρανσης και μας χαρίζει λάμψη.

Όταν πεινάτε λοιπόν και δεν προλαβαίνετε να ετοιμάσετε αυτή την υπέροχη μηλόπιτα φάτε τουλάχιστον ένα μήλο με λίγο κανέλα Κεϋλάνης κάνετε ένα δώρο στον οργανισμό σας.

Αναποδογυριστή Μηλόπιτα 

Από τη Γιάννα Μπαλαφούτη, εκπαιδεύτρια γαστρονομίας, Υπεύθυνη προγραμμάτων γαστρονομίας ΙΕΚ PRAXIS

Υλικά  για ταψί διαμέτρου 30εκ

Για τα μήλα

3 – 4 μήλα ή όσα χρειάζεται για να καλυφθεί ο πάτος του ταψιού, κατά προτίμηση πράσινα ή ξινόμηλα για να περιοριστεί η γλύκα

40 γρ. βούτυρο πρόβειο

120 γρ. βούτυρο αγελαδινό, ελληνικό

150 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

10 γρ. κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη

Καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια ή άλλους ξηρούς καρπούς (προαιρετικά)

Για τη ζύμη

4 μέτρια αυγά ελευθέρας βοσκής

200 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

3 γρ. βανιλίνη ή 2 στικς

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

5 γρ. baking powder

Τρόπος παρασκευής

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210oC, στις αντιστάσεις, προσθέτουμε τα βούτυρα στο ταψί και το βάζουμε στο φούρνο για να λιώσουν.

Πλένουμε, καθαρίζουμε και τεμαχίζουμε τα μήλα σε λεπτά μισοφέγγαρα.

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνει μια ελαφριά καραμέλα.

Μόλις λιώσει το βούτυρο που είναι στο ταψί, προσθέτουμε τα κομμένα μήλα, το ένα δίπλα στο άλλο, προσπαθώντας να μην αφήσουν πολλά κενά. Θέλουμε όταν θα αναποδογυρίζει η μηλόπιτα, να είναι γεμάτη μήλα.

Πάνω από τα μήλα προσθέτουμε τη λιωμένη ζάχαρη. Αν έχουμε ξηρούς καρπούς τους προσθέτουμε.

Σε μία μπασίνα και με ένα μίξερ χειρός χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τη ζάχαρη, τα αυγά και τη βανίλια μέχρι να «αφρατέψει» το μείγμα και να γίνει σχεδόν λευκό.

Ρίχνουμε το baking powder μέσα στο αλεύρι και αμέσως μετά στο μείγμα με τα αυγά.

Μόλις ομογενοποιηθούν αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί με τα μήλα και την καραμέλα. Στρώνουμε με τη βοήθεια μίας σπάτουλας ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190oC, στις αντιστάσεις για 45 λεπτά. Μόλις ροδίσει η επιφάνεια, σημαίνει ότι είναι έτοιμο.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια μίας ίσιας πιατέλας.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Continue Reading

Γαστρονομία

Μαραθόπιτα

Μια πίτα που είναι εμβληματική της κρητικής κουζίνας. Αρωματική και νόστιμη που γίνεται εύκολα.

+Είναι ό,τι καλύτερο για τη νηστεία του 15 Αύγουστου και οι vegan vegetarian φίλοι πολύ θα το ευχαριστηθούν.

Xρόνος παρασκευής  35 λεπτά / Χρόνος αναμονής 1 ώρα

Υλικά για 4 άτομα

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8 γρ. μαγιά ξερή

25 ml. ελαιόλαδο

25 ml. τσικουδιά

10 γρ. αλάτι

10 γρ. ζάχαρη

250 ml. νερό

Για τη γέμιση

4 μάτσα μάραθο, ψιλοκομμένα

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4 μάτσα άγρια χόρτα, ψιλοκομμένα

2 μάτσα φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένα

Mισή κούπα ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μαραθόσπορο τριμμένο

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε, μέχρι να δημιουργήσουμε  μια μαλακή ζύμη.

Αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη και κόβουμε σε 8 κομμάτια.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα μάραθα και αφού μαλακώσουν τα άγρια χόρτα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαραθόσπορο και αφήνουμε να κρυώσει.

Ανοίγουμε φύλλα βάζουμε τη γέμιση στη μέση, την απλώνουμε και κλείνουμε με το άλλο φύλλο από πάνω.

Πιέζουμε με ένα πιρούνι κυκλικά να ενωθούν τα δύο φύλλα, για να μην φύγει η γέμιση.

Λαδώνουμε από τις δύο πλευρές και περνάμε από σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές.

Σερβίρουμε και κόβουμε σε κομμάτια

Tips!

Αν δεν θέλουμε για οποιοδήποτε λόγο να ζυμώσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο χωριάτικο, οπότε γίνεται πολύ εύκολα.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Lifestyle

Απογειώστε τα Ποτά σας με τα σωστά Παγάκια

Τα παγάκια είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε παγωμένου ποτού, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, η σωστή χρήση τους μπορεί να απογειώσει την εμπειρία σας και να εξασφαλίσει ότι τα ποτά σας είναι δροσερά και γευστικά μέχρι την τελευταία γουλιά. Εμείς θα σας δώσουμε χρήσιμα tips που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα παγάκια σας.

Χρησιμοποιήστε Καθαρό Νερό

Η ποιότητα του νερού είναι σημαντική όταν πρόκειται για παγάκια. Χρησιμοποιήστε φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό για να αποφύγετε ανεπιθύμητες γεύσεις και οσμές. Το καθαρό νερό θα εξασφαλίσει ότι τα παγάκια σας δεν αλλοιώνουν τη γεύση των ποτών σας.

Παγώστε σε Κατάλληλη Θερμοκρασία

Βεβαιωθείτε ότι η κατάψυξη είναι ρυθμισμένη σε σωστή θερμοκρασία, γύρω στους -18°C. Αυτή η θερμοκρασία είναι ιδανική για να παγώσουν τα παγάκια γρήγορα και να παραμείνουν διαυγή. Αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, τα παγάκια μπορεί να γίνουν υπερβολικά σκληρά και να καταστρέψουν το ποτήρι ή το σέικερ.

Παγάκια Διαφορετικών Μεγεθών

Χρησιμοποιήστε παγάκια διαφορετικών μεγεθών ανάλογα με το είδος του ποτού. Για παράδειγμα, τα μεγαλύτερα παγάκια λιώνουν πιο αργά και είναι ιδανικά για ουίσκι ή κοκτέιλ, ενώ τα μικρότερα παγάκια είναι καλύτερα για σόδα ή χυμούς, καθώς δροσίζουν πιο γρήγορα.

Προσθέστε Γεύσεις στα Παγάκια

Για να προσθέσετε μια έξτρα πινελιά στα ποτά σας, μπορείτε να παγώσετε φρούτα, βότανα ή ακόμα και χυμούς μέσα στα παγάκια. Για παράδειγμα, παγάκια με φράουλες ή μέντα είναι ιδανικά για δροσιστικά κοκτέιλ. Αυτή η πρακτική μπορεί να βελτιώσει τη γεύση και την εμφάνιση των ποτών σας.

Αποθηκεύστε Σωστά τα Παγάκια

Τα παγάκια μπορούν να απορροφήσουν οσμές από την κατάψυξη, οπότε είναι σημαντικό να τα αποθηκεύετε σε αεροστεγείς σακούλες ή δοχεία. Έτσι, θα παραμείνουν φρέσκα και δεν θα αποκτήσουν δυσάρεστες οσμές.

Μην Υπερφορτώνετε το Ποτήρι

Πολλοί κάνουν το λάθος να γεμίζουν το ποτήρι με πάρα πολλά παγάκια. Αυτό μπορεί να αραιώσει το ποτό και να χαλάσει τη γεύση του. Χρησιμοποιήστε την κατάλληλη ποσότητα παγάκια για να διατηρήσετε την ισορροπία ανάμεσα στη δροσιά και τη γεύση.

Παγώστε τα Ποτήρια

Μια άλλη καλή πρακτική είναι να παγώσετε τα ποτήρια πριν σερβίρετε το ποτό. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθεί το ποτό δροσερό για περισσότερο χρόνο χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε πολλά παγάκια.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Συνταγές

Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά

Μια σαλάτα ευζωίας, που χαρίζει στον οργανισμό μας βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Είναι νηστίσιμη και σίγουρα οι φίλοι μας vegan και vegetarian θα ενθουσιαστούν, αφαιρώντας μόνον το τυρί.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 30 λεπτά / Πολύ εύκολη

Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά

Υλικά για 4 άτομα

40 γρ φακές

20 γρ μαυρομάτικα φασόλια

40 γρ σιτάρι

20 γρ φασόλια

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

10 ντοματίνια τσέρι, κομμένα στα τέσσερα

2 κ.σ. κάπαρη, ξαρμυρισμένη

½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ κούπα τριμμένη γραβιέρα

2 κ.σ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη

2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές, κομμένες σε καρέ

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Βαλσάμικο ξύδι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Βράζουμε τα όσπρια σε ξεχωριστά κατσαρολάκια, μέχρι να μαλακώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Στην συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε ελαφρά.

Στο μπολ με τα όσπρια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τα ντοματίνια, την κάπαρη, τον μαϊντανό, τις πιπεριές Φλώρινας, τη λιαστή ντομάτα, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε απαλά.

Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βαλσάμικο ξύδι κατά βούληση.

Βάζουμε τη σαλάτα σε ένα τσέρκι για να πάρει ωραίο σχήμα.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουμε με φύλλα ρόκας και αν θέλουμε περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Trending