Connect with us

Γαστρονομία

Αναποδογυριστή μηλόπιτα της Γιάννας Μπαλαφούτη

Αναποδογυριστή μηλόπιτα με πρόβειο βούτυρο

Από τη Γιάννα Μπαλαφούτη, εκπαιδεύτρια γαστρονομίας, Υπεύθυνη προγραμμάτων γαστρονομίας ΙΕΚ PRAXIS

Τόσο νόστιμη…

Γράφει: Η Σίσσυ Νϊκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Η φίλη μου, η Γιάννα Μπαλαφούτη είναι από τις πρωτοπόρους δημιουργούς της ελληνικής γαστρονομίας. Ιδιαίτερα εμπνευσμένη δημιουργεί γευστικά ποιήματα. Τα γλυκάκια της, οι μαρμελάδες και τα κουλουράκια της «αναστάτωναν» την Αθήνα. Σήμερα ασχολείται με το να διδάσκει την τέχνη της σε σχολή γαστρονομίας και όχι μόνον… Τι να πρωτογράψω για τη Γιάννα, της καρδιάς μας.  

Η μηλόπιτά της, μου αρέσει πολύ και τα δύο βούτυρα δίνουν άρωμα και γεύση ξεχωριστή. Το γλυκάκι αυτό είναι ότι πρέπει για τις ημέρες, που είμαστε στο σπίτι. Έτσι της ζήτησα τη συνταγή και εκείνη ευτυχώς πρόλαβε και να φωτογραφίσει τη μηλόπιτα πριν εξαφανιστεί από «προσώπου γης» …

Η ίδια συνταγή ταιριάζει και με άλλα φρούτα. Αχλάδι, ανανά, βερίκοκο, ροδάκινο, βανίλια, κεράσι, φράουλα, μπανάνα, ακτινίδιο κτλ.

Το μήλο είναι φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας για τον οργανισμό μας, βασικά πρόκειται για μια βόμβα βιταμινών. Καθόλου τυχαίο που στη Γερμανία, στην είσοδο των περισσοτέρων εκκλησιών υπάρχει ένα μεγάλο μπολ με μήλα, για όποιον τα έχει ανάγκη.

Τα μήλο είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και φυτικές ίνες. Περιέχουν βιταμίνες A και β-καροτένιο, βιταμίνη B,  C, Ε, Κ . Επίσης ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα που το έχουμε μεγάλη ανάγκη, βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και του διαβήτη και μας κάνει όμορφες. Οι βιταμίνες τους βοηθούν και προστατεύουν τα κύτταρα της επιδερμίδας, καθυστερούν τα σημάδια γήρανσης και μας χαρίζει λάμψη.

Όταν πεινάτε λοιπόν και δεν προλαβαίνετε να ετοιμάσετε αυτή την υπέροχη μηλόπιτα φάτε τουλάχιστον ένα μήλο με λίγο κανέλα Κεϋλάνης κάνετε ένα δώρο στον οργανισμό σας.

Αναποδογυριστή Μηλόπιτα 

Από τη Γιάννα Μπαλαφούτη, εκπαιδεύτρια γαστρονομίας, Υπεύθυνη προγραμμάτων γαστρονομίας ΙΕΚ PRAXIS

Υλικά  για ταψί διαμέτρου 30εκ

Για τα μήλα

3 – 4 μήλα ή όσα χρειάζεται για να καλυφθεί ο πάτος του ταψιού, κατά προτίμηση πράσινα ή ξινόμηλα για να περιοριστεί η γλύκα

40 γρ. βούτυρο πρόβειο

120 γρ. βούτυρο αγελαδινό, ελληνικό

150 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

10 γρ. κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη

Καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια ή άλλους ξηρούς καρπούς (προαιρετικά)

Για τη ζύμη

4 μέτρια αυγά ελευθέρας βοσκής

200 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

3 γρ. βανιλίνη ή 2 στικς

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

5 γρ. baking powder

Τρόπος παρασκευής

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210oC, στις αντιστάσεις, προσθέτουμε τα βούτυρα στο ταψί και το βάζουμε στο φούρνο για να λιώσουν.

Πλένουμε, καθαρίζουμε και τεμαχίζουμε τα μήλα σε λεπτά μισοφέγγαρα.

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνει μια ελαφριά καραμέλα.

Μόλις λιώσει το βούτυρο που είναι στο ταψί, προσθέτουμε τα κομμένα μήλα, το ένα δίπλα στο άλλο, προσπαθώντας να μην αφήσουν πολλά κενά. Θέλουμε όταν θα αναποδογυρίζει η μηλόπιτα, να είναι γεμάτη μήλα.

Πάνω από τα μήλα προσθέτουμε τη λιωμένη ζάχαρη. Αν έχουμε ξηρούς καρπούς τους προσθέτουμε.

Σε μία μπασίνα και με ένα μίξερ χειρός χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τη ζάχαρη, τα αυγά και τη βανίλια μέχρι να «αφρατέψει» το μείγμα και να γίνει σχεδόν λευκό.

Ρίχνουμε το baking powder μέσα στο αλεύρι και αμέσως μετά στο μείγμα με τα αυγά.

Μόλις ομογενοποιηθούν αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί με τα μήλα και την καραμέλα. Στρώνουμε με τη βοήθεια μίας σπάτουλας ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190oC, στις αντιστάσεις για 45 λεπτά. Μόλις ροδίσει η επιφάνεια, σημαίνει ότι είναι έτοιμο.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια μίας ίσιας πιατέλας.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Continue Reading

Γαστρονομία

PIZZA FAN REBRANDING. Νέα εικόνα νέα εμπειρία!

Το rebranding της Pizza Fan συνεχίζεται με επιτυχία λανσάροντας μια νέα καλαίσθητη εικόνα για την εταιρεία που τα τελευταία 25 χρόνια πρωταγωνιστεί στο χώρο της εστίασης με 80 καταστήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο και με μια μεγάλη σειρά από καινοτόμα προϊόντα που άλλαξαν τα δεδομένα.

Νέο λογότυπο, νέα εταιρική ταυτότητα, νέα δημιουργική κατεύθυνση στα  καταστήματα με μινιμαλιστική προσέγγιση, ωραίοι χώροι και νέοι χρωματικοί συνδυασμοί, φέρνουν μια ολοκαίνουργια εμπειρία που μας φτιάχνει τη διάθεση. 

Παράλληλα καταστήματα από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη αλλάζουν θέση, μετακομίζοντας σε πιο κεντρικά σημεία της πόλης που τα φιλοξενεί, κάνοντας την πρόσβαση ακόμα πιο εύκολη και βελτιώνοντας τους χρόνους παράδοσης. 
Το πετυχημένο rebranding της Pizza Fan σκοπό έχει να καλωσορίσει το κοινό της στο κατάστημα δίνοντάς σε όλους τη δυνατότητα για ακόμα καλύτερες τιμές και ειδικές προσφορές take away. Αυτό το μήνα ολοκληρώθηκαν τα καταστήματα Μεγάρων, Νέας Ερυθραίας, Παγκρατίου, Εξαρχείων, Κερατσινίου, Πεύκης, Αρτέμιδας και Παλαιού Φαλήρου.

Continue Reading

Γαστρονομία

Αυθεντική ρεβιθάδα με ρεβίθια Horafi

Η ρεβιθάδα, με ρεβίθια από το Horafi είναι η νοστιμότερη που δοκίμασα ποτέ. Xρησιμοποίησα και πήλινη γάστρα από τη Σίφνο, που λέγεται σκεπασταριά και χαρίζει αυτή την ρουστίκ πινελιά στην γεύση.

Τώρα που ο καιρός κρυώνει και ζητά «σπιτική θαλπωρή» και ζεστά φαγάκια η ρεβιθάδα είναι must.

H Mαρία Λεμπέση η περίφημη μαγείρισσα της Σίφνου, μας δίνει την αυθεντική συνταγή.

Αυθεντική Ρεβιθάδα

Υλικά

 500 γρ. ρεβίθια Horafi

 αλάτι θαλασσινό

1 ποτήρι ελαιόλαδο εκλεκτό

2 ξερά κρεμμύδια κομμένα κάθετα σε φέτες

Τρόπος παρασκευής

 Αποβραδίς βάζουμε τα ρεβίθια σε κατσαρόλα με νερό που φτάνει 3 δάχτυλα κάτω από το χείλος της και ρίχνουμε αλάτι θαλασσινό και τα αφήνουμε για 10 ώρες.

Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό. Τα συγκεκριμένα ρεβίθια δεν χρειάζονται αποφλοίωση.

Τα βάζουμε σε  πήλινη γάστρα και ρίχνουμε ζεστό νερό που να υπερκαλύπτει τα ρεβίθια κατά 2 δάχτυλα.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο.

Σιγοψήνουμε τη ρεβιθάδα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 5 ώρες μέχρι τα ρεβίθια να μελώσουν.

Αν έχουμε ξυλόφουρνο τότε βάζουμε τη γάστρα σε καυτό ξυλόφουρνο. Ετσι ψήνεται στη χόβολη για 7 ώρες, χωρίς να βάλουμε επιπλέον ξύλα.

Tα ρεβίθια βγαίνουν «μελωμένα» και η γεύση τους είναι «φευγάτη».

Γεύση αξέχαστη….

Continue Reading

Γαστρονομία

Χούμους με ταχίνι – Μια υπερτροφή νηστίσιμη και νόστιμη

Το σίγουρο και επιστημονικά είναι ότι ο σησαμοπολτός, δηλ. το ταχίνι, είναι πλούσιο σε ευεργετικά στοιχεία για τον οργανισμό μας. Είναι ένας δυνατός αντικαταστάτης του κρέατος έτσι τις περιόδους της νηστεία η κατανάλωσή του πιάνει κόκκινο…

Το χούμους είναι ο απόλυτος συνδυασμός, οσπρίων, λεμονιού και ταχινιού που χαρίζει τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή είναι σαν να καταναλώνουμε ζωική πρωτεΐνη. Το ταχίνι αποτελεί εξαιρετική πηγή χαλκού και καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, σιδήρου αλλά και φυτικών ινών. Προστατεύει από την αθηρωμάτωση, την υπέρταση και το διαβήτη.

Επίσης είναι μια πολύ καλή επιλογή για παραγωγή γλυκών, αντικαθιστώντας τα βούτυρο.

Το χούμους της Χρυσούλας είναι από τα ωραιότερα που έχω δοκιμάσει, πολύ πιθανόν συμβάλει το ονειρικό περιβάλλον του ξενοδοχείου της ή ακόμα και ο τρόπος που ξέρει να προσφέρει στους φιλοξενούμενούς της τα γευστικά της δημιουργήματα.

Η συνταγή δική σας.

Yλικά

600 γρ. ρεβύθια, βραστερά

300 γρ. ταχίνι

5 σκελίδες σκόρδο

10 κ.σ.  χυμό φρέσκου λεμονιού

300 ml ελαιόλαδο εκλεκτό

250 ml παγωμένο νερό εμφιαλωμένο

2 κ.σ. κύμινο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το φινίρισμα

Καπνιστή πάπρικα

Ελαιόλαδο

Μαϊντανό

Καρέ ντομάτας

Αγγουράκι τουρσί σε καρέ και ξαλμυρισμένη κάπαρη

Τρόπος Παρασκευής

Από το βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό για 10 με 12 ώρες και αλλάζουμε μία φορά το νερό.

Την επόμενη μέρα βάζουμε τα ρεβίθια σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 40 μέχρι 60 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Τα σουρώνουμε και κρατάμε από το νερό 200 ml.

 Βάζουμε τα ρεβίθια στο μπλέντερ μαζί με το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το κύμινο, το σκόρδο, το αλάτι και το τριμμένο πιπέρι και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και να γίνουν σαν κρέμα.

Συνεχίζοντας  το χτύπημα προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά-σιγά και το ζωμό των ρεβιθιών και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 12 λεπτά. Τότε προσθέτουμε το παγωμένο νερό και συνεχίζουμε για χτυπάμε για 5 λεπτά.

Σερβίρουμε το χούμους πασπαλισμένο με πάπρικα, το περιχύνουμε με ελαιόλαδο και φινίρουμε με καρέ ντομάτας, αγγουράκι τουρσί, κάπαρη και φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Συνοδεύουμε με αραβικές πιτούλες καψαλισμένες…

Σίσσυ Νίκα
Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Trending