Connect with us

Υγεία

Ανεύρυσμα αορτής: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Με τον όρο ανεύρυσμα εννοούμε τη διεύρυνση, διόγκωση ή διάταση τμήματος ενός αιμοφόρου αγγείου (συνήθως αρτηρίας). Ανευρύσματα μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου, της θωρακικής και κοιλιακής αορτής, ακόμα και μέσα στην καρδιά.

Το ανεύρυσμα αορτής είναι μια ανώμαλη διόγκωση που εμφανίζεται στο τοίχωμα του κύριου αιμοφόρου αγγείου του οργανισμού μας (αορτή), το οποίο  μεταφέρει το αίμα από την καρδιά στο σώμα μας. Τα ανευρύσματα αορτής μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στην αορτή και μπορεί να έχουν  σχήμα σαν αδράχτι (ατρακτοειδή) ή σαν σάκκο (σακκοειδή).

Τι περιλαμβάνουν τα ανευρύσματα αορτής;

Τα ανευρύσματα αορτής περιλαμβάνουν:

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Είναι το ανεύρυσμα πουσυμβαίνει κατά μήκος του τμήματος της αορτής που διέρχεται από την κοιλιά.

Ανεύρυσμα θωρακικής αορτής

Είναι το ανεύρυσμα που εμφανίζεται κατά μήκος του τμήματος της αορτής που διέρχεται από την κοιλότητα του θώρακα.

Ανεύρυσμα κοιλιακής και θωρακικής αορτής

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να έχει ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και θωρακικής αορτής.

aneyrusma aortis 01

 

Η ύπαρξη ανευρύσματος αορτής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαχωρισμού ή ρήξης της αορτής. Ο αορτικός διαχωρισμός εμφανίζεται όταν αναπτύσσεται ένα σχίσιμο στον έσω χιτώνα του τοιχώματος της αορτής. Αυτό προκαλεί το διαχωρισμό ενός ή περισσοτέρων από τα στρώματα του τοιχώματος της αορτής, πράγμα που τελικά αποδυναμώνει το τοίχωμα της.

Επειδή η αορτή είναι ο κύριος προμηθευτής αίματος για όλο το σώμα, η ρήξη του ανευρύσματος μπορεί να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή αιμορραγία

Ανάλογα με το μέγεθος, το ρυθμό αύξησης του ανευρύσματος και τις επιπλοκές, η θεραπεία μπορεί να διαφέρει από την προσεκτική παρακολούθηση μέχρι την επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Ανεύρυσμα αορτής και θεραπευτική αγωγή

Η θεραπεία του ανευρύσματος εξαρτάται από το μέγεθος του. Εάν είναι λιγότερο από 5 εκατοστά, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει φαρμακευτική αγωγή πρώτα. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται παρακολούθηση κάθε 6 μήνες για να διαπιστωθεί εάν το ανεύρυσμα αναπτύσσεται ή όχι.

Ανεύρυσμα αορτής και χειρουργική επέμβαση

Αν το ανεύρυσμα σας συνεχίζει να αναπτύσσεται και έχετε συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος ή στην πλάτη, ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει ότι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της διόγκωσης είναι η καλύτερη επιλογή. Ανάλογα με τη γενική υγεία σας και τη θέση του ανευρύσματος θα γίνει είτε ανοιχτή εγχείρηση, είτε ενδαγγειακή αποκατάσταση (λιγότερο επεμβατική διαδικασία) και σε ένα μήνα έως 6 εβδομάδες θα μπορείτε να συνεχίσετε τις κανονικές σας δραστηριότητες.

Συμπτώματα και επιπλοκές

Τα ανευρύσματα συχνά αναπτύσσονται αργά και συνήθως χωρίς συμπτώματα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανίχνευσή τους. Μερικά παραμένουν μικρά ενώ άλλα μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου. Η πρόβλεψη για το πόσο γρήγορα μπορεί να μεγεθυνθεί ένα ανεύρυσμα είναι δύσκολη.

Καθώς το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής διευρύνεται, μερικοί άνθρωποι μπορεί να νιώσουν:

  • Ένα αίσθημα παλμών κοντά στον ομφαλό
  • Βαθύ, σταθερό πόνο στην κοιλιά ή στο πλάι της κοιλιάς
  • Πόνο στην πλάτη

Ένα αυξανόμενο σε μέγεθος ανεύρυσμα με πιθανότητα ρήξης ή ένα ραγέν ανεύρυσμα εμφανίζεται με:

  1. Αιφνίδιο πόνο (συνεχή ή κωλικοειδή) στην οσφυική χώρα ή στη κοιλιά που μπορεί να ακτινοβολεί στους γλουτούς, στις βουβωνικές χώρες ή στο όσχεο ή/και
  2. Λιποθυμικό επεισόδιο-υπόταση-ταχυκαρδία

Είναι αυτονόητο ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο κοντινότερο νοσοκομείο για να χειρουργηθεί, διότι κινδυνεύει η ζωή του.

Όταν το ανεύρυσμα αφορά τη θωρακική αορτή τα συμπτώματα εντοπίζονται στο θώρακα και στη περίπτωση διαχωρισμού της αορτής είναι πολύ έντονα (αιφνίδιος και πολύ έντονος πόνος, μέγιστης έντασης στην έναρξη, διαξιφιστικός, που εντοπίζεται είτε στην πρόσθια θωρακική χώρα είτε στην πλάτη και συχνά έχει μεταναστευτικό χαρακτήρα καθώς επεκτείνεται ο διαχωρισμός). Ο ασθενής πρέπει να οδηγηθεί το γρηγορότερο στο νοσοκομείο.

aneyrusma aortis 02

 

Εκτός από τη ρήξη ή τον διαχωρισμό της αορτής, άλλες επιπλοκές των ανευρυσμάτων της αορτής είναι:

  • Τα θρομβοεμβολικά επεισόδια και
  • Η πίεση των παρακείμενων οργάνων

Μπορούμε να προλάβουμε τις επιπλοκές;

Επειδή το ανδρικό φύλο και το κάπνισμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, οι άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών θα πρέπει να υποβληθούν σε εξέταση για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (υπερηχογράφημα κοιλιάς).

Καλό είναι, εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος, οι συγγενείς πρώτου βαθμού ηλικίας 60 ετών και άνω να κάνουν ένα υπερηχογράφημα κοιλιάς.

Σχετικά με τις γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών που καπνίζουν ή κάπνιζαν στο παρελθόν, δεν είναι σίγουρο ότι θα επωφελούνταν από την ανίχνευση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο έλεγχος συστείνεται ανάλογα και με τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου.

Τα περισσότερα ανευρύσματα αορτής εμφανίζονται στο τμήμα της αορτής που βρίσκεται στην κοιλιά. Αν και η ακριβής αιτία ανευρύσματος κοιλιακής αορτής είναι άγνωστη, διάφοροι παράγοντες που μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, είναι τα εξής:

Κάπνισμα

Το κάπνισμα τσιγάρων και άλλες μορφές χρήσης καπνού φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο αορτικού ανευρύσματος. Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει την αορτή και να αποδυναμώσει το τοίχωμα της.

Αθηρωμάτωση των αρτηριών 

Η αθηρωμάτωση εμφανίζεται όταν λίπος εγκαθίσταται στο τοίχωμα της αορτής. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ανευρύσματος. Όπως είναι γνωστό, έκτος απ΄την κληρονομικότητα και το ανδρικό φύλο, παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση αθηρωμάτωσης είναι το κάπνισμα, η δυσλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η παχυσαρκία και η έλλειψη συστηματικής άσκησης.

Αρτηριακή υπέρταση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανευρύσματος της αορτής καθώς μπορεί να προκαλέσει βλάβη και να αποδυναμώσει τα τοιχώματα της αορτής

Ασθένειες των αιμοφόρων αγγείων (αγγειίτιδες)

Τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής μπορούν να προκληθούν από ασθένειες που προκαλούν φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων.

Λοίμωξη στην αορτή

Οι λοιμώξεις, όπως μια βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη, σπανίως, μπορεί να προκαλέσουν ανευρύσματα κοιλιακής αορτής.

Τραύμα

Το τραύμα, όπως είναι το ατύχημα με το αυτοκίνητο, μπορεί να προκαλέσει ανευρύσματα αορτής.

Κληρονομικότητα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ανευρύσματα της αορτής είναι κληρονομικά.

Άλλα ανευρύσματα

Οι άνθρωποι που έχουν ανεύρυσμα σε άλλο μεγάλο αιμοφόρο αγγείο μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ανευρύσματος αορτής.

Συγγενείς παθήσεις της αορτικής βαλβίδας-αορτής

Τα άτομα που γεννιούνται με δίπτυχη αορτική βαλβίδα η/και με στένωση του ισθμού της αορτής έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ανεύρυσμα η/και διαχωρισμό αορτής.

Συνδρομο Marfan

Πρόκειται για μια κληρονομική διαταραχή του συνδετικού ιστού που προσβάλλει κυρίως το σκελετό, τα μάτια, τη καρδιά και την αορτή.

Υπάρχει διατροφή για πρόληψη;

Σύμφωνα με τη μελέτη MDCS (Malmö Diet and Cancer Study) που έγινε στη Σουηδία, φάνηκε ότι απο τον πλυθησμό που παρακολουθήθηκε για 20 χρόνια, τα άτομα με υψηλότερη ποιότητα διατροφής δεν είχαν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Ωστόσο, παρατηρήθηκε τάση μειωμένου κινδύνου μεταξύ των ατόμων που ακολουθούν τις συστάσεις για τα οπωροκηπευτικά.

Η υψηλότερη ομάδα πρόσληψης φρούτων συσχετίστηκε με 33% μειωμένο κίνδυνο και η αντίστοιχη ομάδα για την πρόσληψη λαχανικών συσχετίστηκε με 40% μειωμένο κίνδυνο

Αναφέρεται ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι πιθανόν να έχουν γενικά έναν πιο υγιειινό τρόπο ζωής, κάτι που δεν έχει ληφθεί υπόψιν στις αναλύσεις.

aneyrusma aortis 03

 

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών και η ικανότητά τους να μειώνουν το οξειδωτικό στρες στο αορτικό τοίχωμα είναι μια εύλογη θεωρία που έχει προταθεί ως προστατευτικός παράγοντας των φρούτων και των λαχανικών στην παθογένεια ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, αλλά είναι κάτι που χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Όπως είναι γνωστό, μια κακή διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα και trans λιπαρά και νάτριο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, αρτηριοσκλήρωση και παχυσαρκία, που, όπως προείπαμε, είναι παράγοντες κινδύνου για το ανεύρυσμα αορτής.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να τροποποιήσετε τις διατροφικές σας συνήθειες και με αυτόν τον τρόπο να αντισταθμίσετε τον κίνδυνο. Ακολουθούν κάποιες ιδέες για αλλαγή:

  • Επιλέξτε φρέσκα τρόφιμα όπως είναι τα φρούτα αντί για επεξεργασμένα και συσκευασμένα σνακ.
  • Περιορίστε τα αλλαντικά, τα λιπαρά κρέατα και απομακρύνετε τα ορατά λίπη.
  • Προτιμήστε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Αποφύγετε τόσο τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα όσο και αυτά με 0% λιπαρά.
  • Καταναλώστε προιόντα ολικής άλεσης και σύνθετους υδατάνθρακες και όχι τους εξευγενισμένους, λευκούς υδατάνθρακες, όπως το λευκό ρύζι και ψωμί.
  • Προτιμήστε τα λιπαρά από ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.
  • Αποφύγετε τα προϊόντα με προσθήκη ζάχαρης, όπως οι συσκευασμένοι χυμοί.

Βάλτε μέτρο στις εξόδους σας για φαγητό, καθώς δεν γνωρίζετε με ακρίβεια τα υλικά που χρησιμοποιούνται και τις συνθήκες συντήρησης και μαγειρέματος των τροφίμων.

1. Αρτηριακή πίεση

Η υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανευρύσματα. Το Νοέμβριο του 2017 η American Heart Association (AHA), το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (ACC) και εννέα άλλες οργανώσεις υγείας μείωσαν τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διάγνωση της υπέρτασης από 130/80 σε 120/80 mm Hg. Με τις νέες παραμέτρους, περίπου το 46% των Αμερικανών θεωρείται ότι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αν θέλετε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, δοκιμάστε τη δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), την οποία συνιστούν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) για την τόνωση της καρδιαγγειακής υγείας

Η δίαιτα DASH εκτός από τη μείωση της υπέρτασης μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης αλλά και στον έλεγχο του βάρους. Η συγκεκριμένη διατροφή επικεντρώνεται σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, ψάρια, πουλερικά, φασόλια, καρύδια και φυτικά έλαια. Επίσης, προτείνει περιορισμό του νατρίου μεταξύ 1.500 και 2.300 χιλιοστογράμμων την ημέρα, δηλαδή, όσο περιέχεται σε ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι.

Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση εύκολα με ένα πιεσόμετρο και κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής για να τη διαχειριστείτε σωστά. Η AHA συνιστά στους άνδρες που καταναλώνουν αλκοόλ να το περιορίζουν σε μια με δύο μερίδες και στις γυναίκες στη μια μερίδα ημερισίως.

Αν ο γιατρός σας έχει προτείνει φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της πίεσης βεβαιωθείτε ότι την ακολουθείτε πιστά και συμβουλευτείτε τον για να ενημερωθείτε για ότι σας απασχολεί.

2. Υψηλή χοληστερόλη

Η χοληστερόλη είναι μια απαραίτητη ουσία για τα κύτταρα. Ωστόσο, η υψηλή χοληστερόλη, η οποία ορίζεται ως επίπεδο πάνω από 200 mg / dL, μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση των αρτηριών. Τα άτομα που αναπτύσσουν ανευρύσματα κοιλιακής αορτής, για παράδειγμα, συχνά έχουν υψηλή χοληστερόλη, αλλά είναι ασαφές αν τα ανεύρυσμα προκαλούνται εξ’ ολοκλήρου από την υψηλή χοληστερόλη ή από κοινούς παράγοντες κινδύνου.

Τροποποιήστε τη διατροφή σας για να μειώσετε την LDL (κακή) χοληστερόλη και να αυξήσετε την HDL (καλή) χοληστερόλη. Προσπαθήστε να περιορίστε τα κορεσμένα και trans λιπαρά, και καταναλώστε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτές οι αλλαγές συμβάλλουν επίσης και στη μείωση των τριγλυκεριδίων.

Τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι:

  • Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα, η πέστροφα και οι σαρδέλες
  • Ξηροί καρποί και σπόροι, όπως τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia
  • Φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο και το λινέλαιο
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα αυγά, το γιαούρτι και το γάλα
  • Αγριο ρύζι

Είναι γεγονός ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες δεσμεύουν τη χοληστερόλη και δεν της επιτρέπουν να απορροφηθεί. Επομένως, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Τρόφιμα πλούσια σε διαλυτές ίνες είναι:

  • Λαχανικά
  • Όσπρια
  • Αρακάς
  • Πίτουρο βρώμης
  • Σπόροι και ξηροί καρποί

Αν ο γιατρός σας έχει προτείνει φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της χοληστερόλης, ακολουθήστε τις οδηγίες του ενώ παράλληλα κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

3. Φυσική δραστηριότητα

Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια, να αυξήσει την καλή χοληστερόλη και, σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Οι συστάσεις προτείνουν 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση, όπως πεζοπορία ή ποδηλασία σε επίπεδο δρόμο ή 75 λεπτά έντονη αερόβια άσκηση, όπως κολύμβηση, κάθε εβδομάδα. Εκτός από τις αερόβιες δραστηριότητες δοκιμάστε και τις ασκήσεις αντοχής που στοχεύουν στη μυϊκή ενδυνάμωση. Όσο περισσότερη άσκηση, τόσο το καλύτερο!

aneyrusma aortis 04

 

Αν έχετε διαγνωστεί με ανεύρυσμα, ο γιατρός θα σας προτείνει να αποφύγετε την έντονη άσκηση. Ωστόσο, φαίνεται ότι μια δραστηριότητα ήπιας έντασης, όπως το περπάτημα, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ανευρύσματος. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την AHA, άτομα που είχαν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και συμμετείχαν σε πρόγραμμα άσκησης μείωσαν τον κίνδυνο διεύρυνσης των ανευρυσμάτων τους και ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση, σε σύγκριση με όσους δεν ακολούθησαν το πρόγραμμα.

4. Μειώσετε και διαχειριστείτε σωστά το άγχος

Η σχέση μεταξύ άγχους και υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι ασαφής ωστόσο ξέρουμε ότι όταν βρισκόμαστε υπό άγχος, το σώμα εκκρίνει αδρεναλίνη, μια ορμόνη που αναγκάζει την αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση να αυξηθούν.

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τις καταστάσεις μεγάλης πίεσης και έντονων συναισθημάτων, επειδή μπορεί να προκαλέσουν ρήξη ανευρύσματος. Μπορεί οι καθημερινοί παράγοντες άγχους να είναι αναπόφευκτοι, η διαχείριση και αντιμετώπιση τους όμως είναι στο χέρι μας.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειώσετε το άγχος. Μερικές ιδέες είναι:

  • Ασκηθείτε
  • Δοκιμάστε τον διαλογισμό
  • Διαχειριστείτε σωστά το χρόνο σας
  • Πάρτε βαθιά αναπνοή και χαλαρώστε προοδευτικά
  • Ξεκουραστείτε και φροντίστε τον εαυτό σας
  • Περάστε χρόνο με οικογένεια και φίλους
  • Ξεκινήστε ένα χόμπι
  • Πείτε “όχι” σε κάτι που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε

5. Σταματήστε το κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το σχηματισμό και τη ρήξη αορτικού ανευρύσματος και η διακοπή του μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του κινδύνου.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis και Vascular Biology, οι καπνιστές ηλικίας άνω των 45 ετών είχαν περίπου 1 στις 9 πιθανότητες ανάπτυξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής στη διάρκεια της ζωής τους. Όσοι σταμάτησαν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της μελέτης, μείωσαν τον κίνδυνο κατά 29% σε σύγκριση με αυτούς που συνέχισαν να καπνίζουν.

aneyrusma aortis 05

 

Δεν είναι εύκολο να διακόψεις μια εθιστική συνήθεια. Στην αγορά υπάρχουν προϊόντα διακοπής του καπνίσματος, όπως οι τσίχλες νικοτίνης, τα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε. Μην ξεχνάτε ότι ο παθητικός καπνός μπορεί να προκαλέσει την ίδια ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία σας.

Συμπερασματικά

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι το ανεύρυσμα της αορτής είναι μια δυνητικά πολύ επικίνδυνη πάθηση, η οποία αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί, όταν χρειάζεται, με το κατάλληλο χειρουργείο, πριν απειλήσει τη ζωή του ασθενούς. Επειδή στα αρχικά στάδια ο ασθενής δεν έχει ενοχλήσεις πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος (στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω) και φυσικά να τροποποιούνται όλοι οι παράγοντες κινδύνου (σωστή φαρμακευτική αγωγή, διακοπή του καπνίσματος, έλεγχος άγχους, συστηματική άσκηση, σωστή διατροφή) που μπορεί να προλάβουν την εμφάνιση ή/και να αποτρέψουν επιδείνωση αυτής της επικίνδυνης πάθησης.

Αν και τα ανευρύσματα μπορεί να συμβούν χωρίς προειδοποίηση, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα. Εάν αισθανθείτε ξαφνικά έντονο πόνο στο στήθος, στην πλάτη, στο λαιμό ή στο στομάχι ή ανεξήγητα συμπτώματα, μην το αγνοήσετε. Καλέστε το γιατρό σας ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Συμβουλευτείτε πάντα το γιατρό σας και έναν πτυχιούχο Διαιτολόγο Διατροφολόγο για να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας και, επομένως, την υγεία σας.

Continue Reading

Διατροφή

Πόσες θερμίδες έχουν τα παγωτά και ποια είναι η θρεπτική αξία τους;

Ήρθε πάλι η περίοδος που το παγωτό έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή των ανθρώπων ως επιλογή για επιδόρπιο. Το παγωτό αποτελεί μια επιλογή που συνδυάζει τόσο τη δροσιά, όσο και την κάλυψη της επιθυμίας για γλυκό, δηλαδή είναι ένα παγωμένο γλύκισμα. Καταναλώνεται στην παραλία, στο σπίτι, στη βόλτα, στις διακοπές, κυριολεκτικά παντού! Μπορεί να το βρει κάποιος σε όλες τις γεύσεις από σοκολάτα μέχρι φρούτα, από τσιχλόφουσκα μέχρι τις πιο ιδιαίτερες συνταγές, που ικανοποιούν όλες τις γευστικές προτιμήσεις.

Γράφει η Δανάη Ευλογημένου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η πιο συχνή ερώτηση είναι εάν μπορεί κάποιος να καταναλώνει παγωτό σε μια ισορροπημένη διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους ή τη διατήρησή του. Η απάντηση είναι ναι, με την προϋπόθεση το άτομο να γνωρίζει τι ακριβώς καταναλώνει τόσο θρεπτικά όσο και θερμιδικά και ανάλογα να το προσαρμόζει στη διατροφή του.

Τα παγωτά διαχωρίζονται σε διαφορετικά είδη ανάλογα με τα συστατικά και τον τρόπο παρασκευής τους.

Τα πιο γνωστά είδη παγωτών αποτελούν:

  • Το κλασσικό παγωτό – κρέμα: Το κυριότερο συστατικό αποτελεί το γάλα, το οποίο χτυπιέται σε μίξερ παγώνει, ξαναχτυπιέται παγωμένο και ξαναπαγώνει όσες φορές χρειαστεί για να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.
  • Το παγωτό παρφέ: Περιέχει κρέμα γάλακτος σε υψηλή περιεκτικότητα, αυγό, ενώ συνήθως περιέχει ξηρούς καρπούς και φρούτα. Η κρέμα του έχει γεύση σοκολάτα ή βανίλια.
  • Το παγωτό σορμπέ: Παρασκευάζεται χωρίς γάλα ή κρέμα γάλακτος, μόνο με χυμό ή πουρέ φρούτων.
  • Το παγωτό γρανίτα: Τα κυριότερα συστατικά είναι το σιρόπι και το νερό, τα οποία παγώνουν σε ένα ειδικό μηχάνημα.
  • Το παγωτό μηχανής: Περιέχει γάλα ή κρέμα γάλακτος και παρασκευάζεται στη στιγμή σε ειδικές μηχανές. Συγκεκριμένα, το κρύο γάλα αναμιγνύεται με μίγμα παγωτού σε σκόνη, ανάλογα τη γεύση που επιθυμούμε, και ταυτόχρονα παγώνει. Η υφή του είναι πιο μαλακή και είναι λιγότερο παγωμένο από τα υπόλοιπα είδη.
παγωτα και θερμιδες

Ποια είναι θρεπτική αξία των παγωτών;

Η θρεπτική του αξία εξαρτάται από το είδος και τον τρόπο παρασκευής του. Συγκεκριμένα, τα παγωτά με γάλα ή κρέμα γάλακτος είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνες Α, D και E, μαγνήσιο, φώσφορο και καζεΐνη, ενώ περιέχουν λίπος και ζάχαρη. Από την άλλη, τα παγωτά τύπου σορμπέ περιέχουν βιταμίνη C και όλες τις υπόλοιπες βιταμίνες που περιέχουν τα φρούτα τα οποία έχουν παρασκευαστεί, ενώ είναι πλούσια σε ζάχαρη και περιέχουν ελάχιστο ή καθόλου λίπος.

Πόσες θερμίδες έχουν τα παγωτά;

Η θερμιδική αξία των παγωτών εξαρτάται από τα συστατικά με τα οποία έχει παρασκευαστεί ή έχουν προστεθεί στη συνέχεια. Όσο περισσότερα συστατικά έχει ένα παγωτό, τόσο μεγαλύτερη είναι και η θερμιδική του αξία. Εάν επιλέξετε ένα έτοιμο  παγωτό, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στη διατροφική του ετικέτα, καθώς μπορεί να κυμαίνεται από 100 – 350 θερμίδες. Μία μπάλα παγωτό χύμα ανάλογα το είδος περιέχει από 150-250 θερμίδες, ενώ η θερμιδική αξία αυξάνεται ανάλογα με την προσθήκη διαφορετικών συστατικών όπως σιρόπι, μπισκότο, ξηρούς καρπούς.

Το παγωτό που δεν περιέχει γάλα ή κρέμα γάλακτος, π.χ. το σορμπέ ή η γρανίτα, είναι αυτό με τις λιγότερες θερμίδες καθώς έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό. Συνήθως οι θερμίδες κυμαίνονται από 80-130 θερμίδες, όμως δεν παύει να έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Ποιο παγωτό να επιλέξω και πόσο συχνά πρέπει να το καταναλώνω;

Το παγωτό στη διατροφή ενός ατόμου παίρνει την θέση του γλυκού, όπως ακριβώς μια σοκολάτα ή ένα κομμάτι κέικ και έτσι θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Ενδεικτικά, ένα άτομο θα πρέπει να καταναλώνει παγωτό λιγότερο από 3 φορές την εβδομάδα.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε το βάρος σας ή ακόμα βρίσκεστε σε φάση απώλειας βάρους και θέλετε να μειώσετε τις θερμίδες προτιμήστε να καταναλώσετε παγωτό σορμπέ ή να φτιάξετε σπιτικό παγωτό παγώνοντας χυμό από φρούτα δηλαδή παρασκευάζοντας γρανίτα, είτε κτυπώντας κάποιο φρούτο στο μίξερ και στη συνέχει παγώνοντας το π.χ. μπανάνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα καταναλώσετε καθόλου κάποιο άλλο είδος παγωτού εάν το επιθυμείτε!

Θυμήσου! Τα παγωτά χαμηλά σε περιεκτικότητα ή καθόλου σε λίπος ή ζάχαρη, δεν σημαίνει ότι δεν περιέχουν θερμίδες. Συμβουλέψου τη διατροφική ετικέτα πριν τα αγοράσεις.

Συμπερασματικά, το παγωτό παρόλο που αποτελεί κατά βάση τρόφιμο με «κενές» θερμίδες, δηλαδή τρόφιμο με ελάχιστη ή καθόλου θρεπτική αξία, μπορεί να έχει θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή αρκεί το άτομο να το απολαμβάνει υπεύθυνα!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Τρώγοντας μισό κιλό παγωτό θα αυξηθεί και το βάρος μας κατά μισό κιλό;

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

διαιτολογος καισαριανη

Δανάη Ευλογημένου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Continue Reading

Ομορφιά

ΝΤΕΚΟΛΤΕ: 10 θεραπείες για την αναζωογόννησή του

Το ντεκολτέ ή μπούστο είναι η περιοχή που ξεκινάει από το κάτω μέρος του λαιμού και καταλήγει στις θηλές. Ο όρος ντεκολτέ (décolleté) αφορά το άνοιγμα στο ύφασμα ενός ρούχου που αφήνει ακάλυπτο το λαιμό και μέρος του στήθους. Αυτή η περιοχή είναι συνήθως έντονα εκτεθειμένη στην ηλιακή ακτινοβολία (UV). Η αφυδάτωση, το κάπνισμα, η έκθεση στον ήλιο, η έλλειψη τοπικής ενυδάτωσης και αντηλιακής προστασίας, η στάση στον ύπνο και το μεγάλο στήθος είναι οι κύριες αιτίες εμφάνισης ρυτίδων, δυσχρωμιών, χαλάρωσης και γηρασμένου μπούστου.

Όμως υπάρχει η δυνατότητα βελτίωσης και ανανέωσης του ντεκολτέ. Οι θεραπείες αυτές είναι:

1 . FILLERS (ενέσιμο υαλουρονικό οξύ)

    Υαλουρονικό οξύ για την βελτίωση και ενυδάτωση του δέρματος, είτε ως filler (γέμισμα ), είτε με την τεχνική της μεσοθεραπείας (λεπτόρευστο υαλουρονικό οξύ). Μαζί με την ταυτόχρονη έγχυση και υδροξυαπατίτη ενεργοποιούμε και τους ινοβλάστες για την παραγωγή κολλαγόνου.

2 . ΒΟΥΤΙΛΙΚΗ ΑΛΛΑΝΤΟΤΟΞΙΝΗ

    Με την έγχυση DYSPORT ή BOTOX στην περιοχή βελτιώνουμε τις ρυτίδες. Η έγχυση γίνεται με την τεχνική της μεσοθεραπείας (MESOBOTOX).

3 . FRACTIONAL CO2 LASER

    Το Fractional CO2 Laser αποτελεί την πλέον αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία Laser. Με την μέθοδο αυτή προκαλούμε ένα ¨ελεγχόμενο¨ και ελάχιστο θερμικό έγκαυμα αφήνοντας όμως και υγιείς περιοχές για καλύτερη επούλωση, στοχεύοντας έτσι στην διέγερση των ινοβλαστών ,ώστε να παράγουν  περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη.Είναι κατάλληλο για λεπτές γραμμές και ρυτίδες, δυσχρωμίες και μελαγχρωματικές βλάβες, διορθώνει την τραχύτητα και τους ανοιχτούς πόρους και ανανεώνει το δέρμα. Μετά την θεραπεία υπάρχει η αίσθηση όπως ένα ελαφρύ ηλιακό έγκαυμα, μία ερυθρότητα δηλαδή που υποχωρεί σε περίπου 48 ώρες.

4 . ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ (RF)

    Η εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων προκαλεί νεοκολλαγένεση βοηθώντας έτσι την περιοχή να αποκτήσει μία πιο σφριγηλή και υγιή όψη. Οι ραδιοσυχνότητες εισχωρούν βαθιά στο δέρμα, μεταφέροντας θερμότητα, που ενεργοποιεί τους ινοβλάστες ώστε να παράγουν κολλαγόνο. Παράλληλα η θερμότητα βελτιώνει την αιματική ροή και ενεργοποιεί την λέμφο, βοηθώντας στην καλύτερη θρέψη του δέρματος.

5 .ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

    Με την τεχνική της μεσοθεραπείας εγχύουμε ουσίες στο κυρίως δέρμα (χόριο), όπως υαλουρονικό οξύ, οργανικό πυρίτιο, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, συσφικτικούς και ενυδατικούς παράγοντες, αλλά και αυτόλογους παράγοντες(PRP-αυξητικοί παράγοντες των αιμοπεταλείων). Έτσι επιτυγχάνουμε ενυδάτωση, σύσφιξη νεοκολλαγένεση, λείανση των λεπτών ρυτίδων, αντιγήρανση και αποχρωματισμό των δυσχρωμιών.

6 . ΝΗΜΑΤΑ

    Με τα νήματα PDO στην περιοχή του ντεκολτέ, οι ρυτίδες βελτιώνονται, το δέρμα ανανεώνεται, δείχνει πιο σφριγηλό και παράγεται νέο κολλαγόνο.

7 . ΧΗΜΙΚΟ PEELING

    Το χημικό PEELING βοηθάει στην ανανέωση της επιδερμίδας, στην λείανση του δέρματος, στην βελτίωση της υφής του από τις φθορές του ήλιου, αφαιρεί δυσχρωμίες και βελτιώνει τις λεπτές ρυτίδες. Με το χημικό PEELING προκαλούμε απολέπιση της επιδερμίδας μέσω της εφαρμογής οξέων με σκοπό την ανανέωση της. Ανάλογα το οξύ και τον χρόνο εφαρμογής του τα PEELINGS διαχωρίζονται σε επιφανειακά και βαθιά, με ανάλογα αποτελέσματα. Με τα νέας γενιάς PEELINGS η επιστροφή στις καθημερινές μας δραστηριότητες, είναι άμεση.

8 . Micro-Needling

    Το Micro-Needling η αλλιώς θεραπεία μικρονυγμών, πραγματοποιείται μέσω μίας συσκευής η οποία φέρει στην άκρη της ακίδες ελεγχόμενου μήκους. Μέσω των ακίδων αυτών, προκαλούμε μικρές οπές (μικροτραυματισμούς) στο δέρμα, διεγείροντας έτσι τις διαδικασίες επούλωσης. Μέσω των μικρών αυτών οπών μπορύμε να εισχωρήσουμε ουσίες όπως υαλουρονικό οξυ, βιταμίνες, συσφικτικούς και ενυδατικούς παράγοντες, αλλά και αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλείων(PRP). Έτσι επιτυγχάνουμε νεοκολλαγένεση, ενυδάτωση και λείανση λεπτών ρυτίδων.

9 . ΥΔΡΟΔΕΡΜΟΑΠΟΞΕΣΗ (AQUA FACIAL)

    Με την μέθοδο της υδροδερμοαπόξεσης ενυδατώνουμε σε βάθος το δέρμα με ταυτόχρονη απολέπιση. Αυτό επιτυγχάνεται με την βοήθεια του υδρογονωμένου νερού απομακρύνοντας έτσι τα νεκρά κύτταρα, μέσω μίας ειδικής συσκευής . Η υδροδερμοαπόξεση δεν έχει κανένα ερεθισμό, είναι απόλυτα ασφαλής και έχει ευχάριστη αίσθηση. Το υδρογονωμένο νερό πέφτει με πίεση στο δέρμα αυξάνοντας τα επίπεδα υγρασίας, παράλληλα δυεισδύοντας ουσίες όπως υαλουρονικό, βιταμίνη C, οργανικό πυρίτιο με απόλυτη ακρίβεια σε επιλεγμένο βάθος. Έτσι το δέρμα δείχνει πιο υγιές, φωτεινό, σφριγηλό και ενυδατωμένο. Η υδροδερμοαπόξεση ενυδατώνει, λειτουργεί αντιοξειδωτικά(αντιγήρανση), ενεργοποιεί την αιματική κυκλοφορία, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

10. ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΜΑΣΤΩΝ –ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΜΑΣΤΩΝ

    Με την αυξητική μαστών (ενθέματα σιλικόνης) η περιοχή του ντεκολτέ αποκτά μία ¨στήριξη¨, το μπούστο δείχνει πιο σφριγηλό, πιο ¨τεντωμένο¨. Αντίθετα με την μειωτική μαστών απαλλάσουμε την περιοχή από ¨βάρος¨, που αποτελεί και αιτία δημιουργίας χαλάρωσης και ρυτίδων.

    Ο επιμελής και καθημερινός καθαρισμός του δέρματος της περιοχής, η καθημερινή ενυδάτωση με κρέμες και ορούς καθώς και η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, η χρήση αντηλιακής προστασίας, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες περιποίησης και πρόληψης της γήρανσης της περιοχής του ντεκολτέ.

ΜΠΕΣΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΖΕΥΞΙΔΟΣ 1 ΚΑΙ ΙΚΤΙΝΟΥ ΤΗΛ 2314010087

Facebook: BESKOS PLASTIC SURGERY

INSTAGRAM :drbeskos

Continue Reading

Διατροφή

Fake healthy foods: Πώς να τα ξεχωρίζουμε

Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες με σκοπό οι
επιστήμονες να εξακριβώσουν το πώς προσδιορίζουν οι καταναλωτές την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Το Πανεπιστήμιο του Cambridge (2016) διεκπεραίωσε μια έρευνα, όπου οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν τρόφιμα που θεωρούσαν υγιεινά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων επέλεξε χυμούς φρούτων, προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, επεξεργασμένα δημητριακά και έτοιμα γεύματα πλούσια σε αλάτι. Τι μας δείχνει αυτό; Μας δείχνει ότι πολλές φορές οι καταναλωτές παρασύρονται από τα ελκυστικά διαφημιστικά σποτ και θεωρούν δεδομένα τρόφιμα υγιεινά, χωρίς να έχουν επίγνωση τον κινδύνων που μπορεί αυτά να έχουν για την υγεία τους.

Παρακάτω θα εξετάσουμε μερικά παραδείγματα τροφίμων που πολλοί θεωρούν ‘‘υγιεινά’’, ενώ στην πραγματικότητα επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο τη φυσική μας κατάσταση, αλλά ακόμα και τη διάθεση μας.

  1. Έτοιμοι χυμοί φρούτων

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που θεωρούν τους χυμούς φρούτων εξαιρετική πηγή βιταμινών και τους επιλέγουν καθημερινά στο διαιτολόγιο τους ή στο διαιτολόγιο των παιδιών τους. Στην πραγματικότητα όμως οι φρουτοχυμοί είναι αρκετά υψηλής περιεκτικότητας σε απλά σάκχαρα, ενώ οι φυτικές τους ίνες έχουν αφαιρεθεί. Παράλληλα αρκετοί χυμοί περιέχουν και επιπλέον ζάχαρη, ώστε να είναι περισσότερο ελκυστικοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και συνεπώς την αύξηση του αισθήματος την πείνας. Συνεπώς, μια πιο ασφαλής επιλογή είναι τα smoothies, όπου χρησιμοποιείται ολόκληρο το φρούτο και προστίθενται και πηγές πρωτεΐνης (π.χ. γιαούρτι), που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε ενδεχόμενη υπογλυκαιμία.

  1. Δημητριακά πρωινού

Πόσοι από εμάς είχαμε καθιερωμένο πρωινό από την παιδική μας ηλικία μέχρι και σήμερα τα δημητριακά με γάλα; Δυστυχώς, τα περισσότερα δημητριακά του εμπορίου είναι αρκετά επεξεργασμένα και περιέχουν πολλές φορές όχι μόνο ένα είδος, αλλά πολλά είδη γλυκαντικών (π.χ. ζάχαρη, σιρόπι ρυζιού, σουκραλόζη κ.α.). Εκφράσεις όπως ‘‘πηγή εδώδιμων ινών’’, ‘‘περιέχουν βρώμη’’ , ‘‘χαμηλά σε λιπαρά’’ δεν θα πρέπει να μας παραπλανούν. Μια καλή λύση είναι να επιλέγουμε ανεπεξέργαστο muesli, granola με ξηρούς καρπούς ή δημητριακά των οποίων τα συστατικά είναι βρώμη, ξηροί καρποί, σπόροι και γενικότερα συστατικά που καταλαβαίνουμε όλοι και θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και μόνοι μας σε μια σπιτική συνταγή.

  1. Προϊόντα χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη αποτελεί μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα περισσότερα δημητριακά, όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι. Αντιθέτως, το ρύζι , το κεχρί, το φαγόπυρο, το καλαμπόκι και η κινόα δεν περιέχουν γλουτένη. Η βιομηχανία των τροφίμων έχει δημιουργήσει και αρκετά συσκευασμένα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης. Τα προϊόντα αυτά δημιουργήθηκαν κυρίως για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση νόσο, όπου όταν το άτομο καταναλώνει γλουτένη προκαλούνται αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του εντέρου, με αποτέλεσμα να μην απορροφώνται σωστά πολύτιμα συστατικά των τροφών. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη δεν είναι βέβαιο ότι βοηθούν στο αδυνάτισμα, καθώς τα επεξεργασμένα gluten free προϊόντα συχνά έχουν περισσότερα σάκχαρα και άλλα πρόσθετα για να βελτιώνεται η γεύση τους, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος έλλειψης σημαντικών βιταμινών, φυτικών ινών και μετάλλων. Επομένως, αν δεν έχουμε ειδικούς λόγους να αποφεύγουμε τη γλουτένη δεν χρειάζεται να τη βγάλουμε από τη διατροφή μας.

  1. Vegan επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα τελευταία χρόνια η vegan κοινότητα έχει αυξηθεί σημαντικά και είναι θετικό το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις σέβονται τους vegans και προσαρμόζουν ανάλογα το μενού τους, αυξάνοντας τις επιλογές και την ποικιλία τους. Ωστόσο, πολλές εταιρείες παράγουν επεξεργασμένα vegan προϊόντα, τα οποία στην προσπάθειά τους να θυμίζουν γευστικά τα ζωικής προέλευσης προϊόντα, τα φορτώνουν με χημικά και συντηρητικά. Τα προϊόντα αυτά συχνά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, ή περιέχουν υπερβολική ποσότητα αλατιού, με αποτέλεσμα την αύξηση της LDL (κακής) χοληστερόλης, αλλά και της αρτηριακής πίεσης. Το πιο ασφαλές είναι τα vegan άτομα να επικεντρώνονται σε τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και ελαιόλαδο. Παράλληλα υπάρχουν και συσκευασμένα προϊόντα, όπως γιαούρτια σόγιας ή φυτικά ροφήματα χωρίς ζάχαρη που αποτελούν ασφαλείς επιλογές.

  1. Light αναψυκτικά

Υπάρχουν πλέον στο εμπόριο πολλά αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και συχνά χωρίς θερμίδες που πολλοί επιλέγουν να καταναλώνουν σε καθημερινή βάση. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που πίνουν 2 ή 3 αναψυκτικά αυτού του τύπου την ημέρα. Τα συγκεκριμένα αναψυκτικά πολλές φορές περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, τα οποία μπορεί να έχουν σχεδόν αμελητέα επίδραση στις θερμίδες, αλλά η επίδρασή τους στον μεταβολισμό και τις ορμόνες μας δεν είναι αμελητέα. Η βιβλιογραφία έχει δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αυξάνουν την όρεξη, μεσολαβώντας στο μονοπάτι του εγκεφάλου που περιμένει την ανταμοιβή μέσω της τροφής. Επιπλέον, τα τεχνητά γλυκαντικά, λόγω της γλυκιάς τους γεύσης, μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρτηση, αυξάνοντας την επιθυμία για ζάχαρη.

  1. Chips λαχανικών

Τα chips λαχανικών είναι ιδιαίτερα παραπλανητικά, καθώς πολλοί τα επιλέγουν θεωρώντας πως αποτελούν καλύτερη επιλογή συγκριτικά με τα τυπικά πατατάκια. Τις περισσότερες φορές όμως τα chips λαχανικών περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες, είναι τηγανισμένα σε φυτικά έλαια και περιέχουν αρκετά συντηρητικά. Παράλληλα συνήθως περιέχουν άμυλο πατάτας και δεν είναι λίγες οι φορές που δεν περιέχουν λαχανικά αλλά σκόνες (π.χ. σκόνη σπανακιού). Αν όμως τα παρασκευάσετε στο σπίτι, με λαχανικά της επιλογής σας στον φούρνο, τότε σίγουρα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή σνακ.

  1. Επιδόρπια γιαουρτιού

Παρά τις λίγες θερμίδες που έχουν, τα επιδόρπια γιαουρτιού συνήθως δεν αποτελούν την ασφαλέστερη επιλογή για σνακ, ιδιαίτερα για άτομα που προσέχουν το βάρος τους. Πολλά επιδόρπια γιαουρτιού περιέχουν αρκετή ζάχαρη, ανάλογη ποσοτικά με ένα γλυκό, ενώ η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη και προβιοτικά είναι φανερά χαμηλότερη. Επίσης, ενδέχεται ένα επιδόρπιο γιαουρτιού να περιέχει χρωστικές και άλλα πρόσθετα, τα οποία μακροπρόθεσμα μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και τις νοητικές μας λειτουργίες. Συνεπώς, θα ήταν προτιμότερο να επιλέγουμε για σνακ το παραδοσιακό γιαούρτι με φρούτα της επιλογής μας.

  1. Έτοιμες σάλτσες και σως

Οι έτοιμες σάλτσες αναντίλεκτα μας λύνουν τα χέρια όταν έχουμε περιορισμένο χρόνο για να μαγειρέψουμε. Όμως πολλές από αυτές περιέχουν αρκετή ζάχαρη και αλάτι, σε ποσότητα υψηλότερη από την ημερήσια συνιστώμενη δόση. Παράλληλα, οι σάλτσες αυτές συχνά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, η υπερπρόσληψη των οποίων μπορεί να επιφέρει καρδιαγγειακά νοσήματα. Ας τιμήσουμε λοιπόν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της χώρας μας, το οποίο είναι απαραίτητο για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και αποτελεί ορόσημο της Μεσογειακής Διατροφής.

Επομένως, συμπεραίνουμε πως με λίγη παραπάνω προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων μπορούμε να κάνουμε περισσότερο υγιεινές επιλογές, ώστε νιώθουμε μεγαλύτερη ευεξία.

Continue Reading

Trending