Connect with us

Υγεία

Ανεύρυσμα αορτής: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Με τον όρο ανεύρυσμα εννοούμε τη διεύρυνση, διόγκωση ή διάταση τμήματος ενός αιμοφόρου αγγείου (συνήθως αρτηρίας). Ανευρύσματα μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου, της θωρακικής και κοιλιακής αορτής, ακόμα και μέσα στην καρδιά.

Το ανεύρυσμα αορτής είναι μια ανώμαλη διόγκωση που εμφανίζεται στο τοίχωμα του κύριου αιμοφόρου αγγείου του οργανισμού μας (αορτή), το οποίο  μεταφέρει το αίμα από την καρδιά στο σώμα μας. Τα ανευρύσματα αορτής μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στην αορτή και μπορεί να έχουν  σχήμα σαν αδράχτι (ατρακτοειδή) ή σαν σάκκο (σακκοειδή).

Τι περιλαμβάνουν τα ανευρίσματα αορτής;

Τα ανευρύσματα αορτής περιλαμβάνουν:

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Είναι το ανεύρυσμα πουσυμβαίνει κατά μήκος του τμήματος της αορτής που διέρχεται από την κοιλιά.

Ανεύρυσμα θωρακικής αορτής

Είναι το ανεύρυσμα που εμφανίζεται κατά μήκος του τμήματος της αορτής που διέρχεται από την κοιλότητα του θώρακα.

Ανεύρισμα κοιλιακής και θωρακικής αορτής

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να έχει ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και θωρακικής αορτής.

aneyrusma aortis 01

 

Η ύπαρξη ανευρύσματος αορτής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαχωρισμού ή ρήξης της αορτής. Ο αορτικός διαχωρισμός εμφανίζεται όταν αναπτύσσεται ένα σχίσιμο στον έσω χιτώνα του τοιχώματος της αορτής. Αυτό προκαλεί το διαχωρισμό ενός ή περισσοτέρων από τα στρώματα του τοιχώματος της αορτής, πράγμα που τελικά αποδυναμώνει το τοίχωμα της.

Επειδή η αορτή είναι ο κύριος προμηθευτής αίματος για όλο το σώμα, η ρήξη του ανευρύσματος μπορεί να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή αιμορραγία

Ανάλογα με το μέγεθος, το ρυθμό αύξησης του ανευρύσματος και τις επιπλοκές, η θεραπεία μπορεί να διαφέρει από την προσεκτική παρακολούθηση μέχρι την επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Ανεύρισμα αορτής και θεραπευτική αγωγή

Η θεραπεία του ανευρύσματος εξαρτάται από το μέγεθος του. Εάν είναι λιγότερο από 5 εκατοστά, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει φαρμακευτική αγωγή πρώτα. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται παρακολούθηση κάθε 6 μήνες για να διαπιστωθεί εάν το ανεύρυσμα αναπτύσσεται ή όχι.

Ανεύρισμα αορτής και χειρουργική επέμβαση

Αν το ανεύρυσμα σας συνεχίζει να αναπτύσσεται και έχετε συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος ή στην πλάτη, ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει ότι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της διόγκωσης είναι η καλύτερη επιλογή. Ανάλογα με τη γενική υγεία σας και τη θέση του ανευρύσματος θα γίνει είτε ανοιχτή εγχείρηση, είτε ενδαγγειακή αποκατάσταση (λιγότερο επεμβατική διαδικασία) και σε ένα μήνα έως 6 εβδομάδες θα μπορείτε να συνεχίσετε τις κανονικές σας δραστηριότητες.

Συμπτώματα και επιπλοκές

Τα ανευρύσματα συχνά αναπτύσσονται αργά και συνήθως χωρίς συμπτώματα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανίχνευσή τους. Μερικά παραμένουν μικρά ενώ άλλα μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου. Η πρόβλεψη για το πόσο γρήγορα μπορεί να μεγεθυνθεί ένα ανεύρυσμα είναι δύσκολη.

Καθώς το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής διευρύνεται, μερικοί άνθρωποι μπορεί να νιώσουν:

  • Ένα αίσθημα παλμών κοντά στον ομφαλό
  • Βαθύ, σταθερό πόνο στην κοιλιά ή στο πλάι της κοιλιάς
  • Πόνο στην πλάτη

Ένα αυξανόμενο σε μέγεθος ανεύρυσμα με πιθανότητα ρήξης ή ένα ραγέν ανεύρυσμα εμφανίζεται με:

  1. Αιφνίδιο πόνο (συνεχή ή κωλικοειδή) στην οσφυική χώρα ή στη κοιλιά που μπορεί να ακτινοβολεί στους γλουτούς, στις βουβωνικές χώρες ή στο όσχεο ή/και
  2. Λιποθυμικό επεισόδιο-υπόταση-ταχυκαρδία

Είναι αυτονόητο ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο κοντινότερο νοσοκομείο για να χειρουργηθεί, διότι κινδυνεύει η ζωή του.

Όταν το ανεύρυσμα αφορά τη θωρακική αορτή τα συμπτώματα εντοπίζονται στο θώρακα και στη περίπτωση διαχωρισμού της αορτής είναι πολύ έντονα (αιφνίδιος και πολύ έντονος πόνος, μέγιστης έντασης στην έναρξη, διαξιφιστικός, που εντοπίζεται είτε στην πρόσθια θωρακική χώρα είτε στην πλάτη και συχνά έχει μεταναστευτικό χαρακτήρα καθώς επεκτείνεται ο διαχωρισμός). Ο ασθενής πρέπει να οδηγηθεί το γρηγορότερο στο νοσοκομείο.

aneyrusma aortis 02

 

Εκτός από τη ρήξη ή τον διαχωρισμό της αορτής, άλλες επιπλοκές των ανευρυσμάτων της αορτής είναι:

  • Τα θρομβοεμβολικά επεισόδια και
  • Η πίεση των παρακείμενων οργάνων

Μπορούμε να προλάβουμε τις επιπλοκές;

Επειδή το ανδρικό φύλο και το κάπνισμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, οι άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών θα πρέπει να υποβληθούν σε εξέταση για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (υπερηχογράφημα κοιλιάς).

Καλό είναι, εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος, οι συγγενείς πρώτου βαθμού ηλικίας 60 ετών και άνω να κάνουν ένα υπερηχογράφημα κοιλιάς.

Σχετικά με τις γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών που καπνίζουν ή κάπνιζαν στο παρελθόν, δεν είναι σίγουρο ότι θα επωφελούνταν από την ανίχνευση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο έλεγχος συστείνεται ανάλογα και με τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου.

Τα περισσότερα ανευρύσματα αορτής εμφανίζονται στο τμήμα της αορτής που βρίσκεται στην κοιλιά. Αν και η ακριβής αιτία ανευρύσματος κοιλιακής αορτής είναι άγνωστη, διάφοροι παράγοντες που μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, είναι τα εξής:

Κάπνισμα

Το κάπνισμα τσιγάρων και άλλες μορφές χρήσης καπνού φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο αορτικού ανευρύσματος. Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει την αορτή και να αποδυναμώσει το τοίχωμα της.

Αθηρωμάτωση των αρτηριών 

Η αθηρωμάτωση εμφανίζεται όταν λίπος εγκαθίσταται στο τοίχωμα της αορτής. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ανευρύσματος. Όπως είναι γνωστό, έκτος απ΄την κληρονομικότητα και το ανδρικό φύλο, παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση αθηρωμάτωσης είναι το κάπνισμα, η δυσλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η παχυσαρκία και η έλλειψη συστηματικής άσκησης.

Αρτηριακή υπέρταση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανευρύσματος της αορτής καθώς μπορεί να προκαλέσει βλάβη και να αποδυναμώσει τα τοιχώματα της αορτής

Ασθένειες των αιμοφόρων αγγείων (αγγειίτιδες)

Τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής μπορούν να προκληθούν από ασθένειες που προκαλούν φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων.

Λοίμωξη στην αορτή

Οι λοιμώξεις, όπως μια βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη, σπανίως, μπορεί να προκαλέσουν ανευρύσματα κοιλιακής αορτής.

Τραύμα

Το τραύμα, όπως είναι το ατύχημα με το αυτοκίνητο, μπορεί να προκαλέσει ανευρύσματα αορτής.

Κληρονομικότητα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ανευρύσματα της αορτής είναι κληρονομικά.

Άλλα ανευρύσματα

Οι άνθρωποι που έχουν ανεύρυσμα σε άλλο μεγάλο αιμοφόρο αγγείο μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ανευρύσματος αορτής.

Συγγενείς παθήσεις της αορτικής βαλβίδας-αορτής

Τα άτομα που γεννιούνται με δίπτυχη αορτική βαλβίδα η/και με στένωση του ισθμού της αορτής έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ανεύρυσμα η/και διαχωρισμό αορτής.

Συνδρομο Marfan

Πρόκειται για μια κληρονομική διαταραχή του συνδετικού ιστού που προσβάλλει κυρίως το σκελετό, τα μάτια, τη καρδιά και την αορτή.

Υπάρχει διατροφή για πρόληψη;

Σύμφωνα με τη μελέτη MDCS (Malmö Diet and Cancer Study) που έγινε στη Σουηδία, φάνηκε ότι απο τον πλυθησμό που παρακολουθήθηκε για 20 χρόνια, τα άτομα με υψηλότερη ποιότητα διατροφής δεν είχαν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Ωστόσο, παρατηρήθηκε τάση μειωμένου κινδύνου μεταξύ των ατόμων που ακολουθούν τις συστάσεις για τα οπωροκηπευτικά.

Η υψηλότερη ομάδα πρόσληψης φρούτων συσχετίστηκε με 33% μειωμένο κίνδυνο και η αντίστοιχη ομάδα για την πρόσληψη λαχανικών συσχετίστηκε με 40% μειωμένο κίνδυνο

Αναφέρεται ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι πιθανόν να έχουν γενικά έναν πιο υγιειινό τρόπο ζωής, κάτι που δεν έχει ληφθεί υπόψιν στις αναλύσεις.

aneyrusma aortis 03

 

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών και η ικανότητά τους να μειώνουν το οξειδωτικό στρες στο αορτικό τοίχωμα είναι μια εύλογη θεωρία που έχει προταθεί ως προστατευτικός παράγοντας των φρούτων και των λαχανικών στην παθογένεια ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, αλλά είναι κάτι που χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Όπως είναι γνωστό, μια κακή διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα και trans λιπαρά και νάτριο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, αρτηριοσκλήρωση και παχυσαρκία, που, όπως προείπαμε, είναι παράγοντες κινδύνου για το ανεύρισμα αορτής.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να τροποποιήσετε τις διατροφικές σας συνήθειες και με αυτόν τον τρόπο να αντισταθμίσετε τον κίνδυνο. Ακολουθούν κάποιες ιδέες για αλλαγή:

  • Επιλέξτε φρέσκα τρόφιμα όπως είναι τα φρούτα αντί για επεξεργασμένα και συσκευασμένα σνακ.
  • Περιορίστε τα αλλαντικά, τα λιπαρά κρέατα και απομακρύνετε τα ορατά λίπη.
  • Προτιμήστε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Αποφύγετε τόσο τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα όσο και αυτά με 0% λιπαρά.
  • Καταναλώστε προιόντα ολικής άλεσης και σύνθετους υδατάνθρακες και όχι τους εξευγενισμένους, λευκούς υδατάνθρακες, όπως το λευκό ρύζι και ψωμί.
  • Προτιμήστε τα λιπαρά από ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.
  • Αποφύγετε τα προϊόντα με προσθήκη ζάχαρης, όπως οι συσκευασμένοι χυμοί.

Βάλτε μέτρο στις εξόδους σας για φαγητό, καθώς δεν γνωρίζετε με ακρίβεια τα υλικά που χρησιμοποιούνται και τις συνθήκες συντήρησης και μαγειρέματος των τροφίμων.

1. Αρτηριακή πίεση

Η υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανευρύσματα. Το Νοέμβριο του 2017 η American Heart Association (AHA), το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (ACC) και εννέα άλλες οργανώσεις υγείας μείωσαν τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διάγνωση της υπέρτασης από 130/80 σε 120/80 mm Hg. Με τις νέες παραμέτρους, περίπου το 46% των Αμερικανών θεωρείται ότι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αν θέλετε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, δοκιμάστε τη δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), την οποία συνιστούν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) για την τόνωση της καρδιαγγειακής υγείας

Η δίαιτα DASH εκτός από τη μείωση της υπέρτασης μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης αλλά και στον έλεγχο του βάρους. Η συγκεκριμένη διατροφή επικεντρώνεται σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, ψάρια, πουλερικά, φασόλια, καρύδια και φυτικά έλαια. Επίσης, προτείνει περιορισμό του νατρίου μεταξύ 1.500 και 2.300 χιλιοστογράμμων την ημέρα, δηλαδή, όσο περιέχεται σε ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι.

Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση εύκολα με ένα πιεσόμετρο και κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής για να τη διαχειριστείτε σωστά. Η AHA συνιστά στους άνδρες που καταναλώνουν αλκοόλ να το περιορίζουν σε μια με δύο μερίδες και στις γυναίκες στη μια μερίδα ημερισίως.

Αν ο γιατρός σας έχει προτείνει φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της πίεσης βεβαιωθείτε ότι την ακολουθείτε πιστά και συμβουλευτείτε τον για να ενημερωθείτε για ότι σας απασχολεί.

2. Υψηλή χοληστερόλη

Η χοληστερόλη είναι μια απαραίτητη ουσία για τα κύτταρα. Ωστόσο, η υψηλή χοληστερόλη, η οποία ορίζεται ως επίπεδο πάνω από 200 mg / dL, μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση των αρτηριών. Τα άτομα που αναπτύσσουν ανευρύσματα κοιλιακής αορτής, για παράδειγμα, συχνά έχουν υψηλή χοληστερόλη, αλλά είναι ασαφές αν τα ανεύρυσμα προκαλούνται εξ’ ολοκλήρου από την υψηλή χοληστερόλη ή από κοινούς παράγοντες κινδύνου.

Τροποποιήστε τη διατροφή σας για να μειώσετε την LDL (κακή) χοληστερόλη και να αυξήσετε την HDL (καλή) χοληστερόλη. Προσπαθήστε να περιορίστε τα κορεσμένα και trans λιπαρά, και καταναλώστε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτές οι αλλαγές συμβάλλουν επίσης και στη μείωση των τριγλυκεριδίων.

Τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι:

  • Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα, η πέστροφα και οι σαρδέλες
  • Ξηροί καρποί και σπόροι, όπως τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia
  • Φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο και το λινέλαιο
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα αυγά, το γιαούρτι και το γάλα
  • Αγριο ρύζι

Είναι γεγονός ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες δεσμεύουν τη χοληστερόλη και δεν της επιτρέπουν να απορροφηθεί. Επομένως, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Τρόφιμα πλούσια σε διαλυτές ίνες είναι:

  • Λαχανικά
  • Όσπρια
  • Αρακάς
  • Πίτουρο βρώμης
  • Σπόροι και ξηροί καρποί

Αν ο γιατρός σας έχει προτείνει φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της χοληστερόλης, ακολουθήστε τις οδηγίες του ενώ παράλληλα κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

3. Φυσική δραστηριότητα

Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια, να αυξήσει την καλή χοληστερόλη και, σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Οι συστάσεις προτείνουν 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση, όπως πεζοπορία ή ποδηλασία σε επίπεδο δρόμο ή 75 λεπτά έντονη αερόβια άσκηση, όπως κολύμβηση, κάθε εβδομάδα. Εκτός από τις αερόβιες δραστηριότητες δοκιμάστε και τις ασκήσεις αντοχής που στοχεύουν στη μυϊκή ενδυνάμωση. Όσο περισσότερη άσκηση, τόσο το καλύτερο!

aneyrusma aortis 04

 

Αν έχετε διαγνωστεί με ανεύρυσμα, ο γιατρός θα σας προτείνει να αποφύγετε την έντονη άσκηση. Ωστόσο, φαίνεται ότι μια δραστηριότητα ήπιας έντασης, όπως το περπάτημα, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ανευρύσματος. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την AHA, άτομα που είχαν ανεύρυσμα μικρής κοιλιακής αορτής και συμμετείχαν σε πρόγραμμα άσκησης μείωσαν τον κίνδυνο διεύρυνσης των ανευρυσμάτων τους και ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση, σε σύγκριση με όσους δεν ακολούθησαν το πρόγραμμα.

4. Μειώσετε και διαχειριστείτε σωστά το άγχος

Η σχέση μεταξύ άγχους και υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι ασαφής ωστόσο ξέρουμε ότι όταν βρισκόμαστε υπό άγχος, το σώμα εκκρίνει αδρεναλίνη, μια ορμόνη που αναγκάζει την αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση να αυξηθούν.

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τις καταστάσεις μεγάλης πίεσης και έντονων συναισθημάτων, επειδή μπορεί να προκαλέσουν ρήξη ανευρύσματος. Μπορεί οι καθημερινοί παράγοντες άγχους να είναι αναπόφευκτοι, η διαχείριση και αντιμετώπιση τους όμως είναι στο χέρι μας.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειώσετε το άγχος. Μερικές ιδέες είναι:

  • Ασκηθείτε
  • Δοκιμάστε τον διαλογισμό
  • Διαχειριστείτε σωστά το χρόνο σας
  • Πάρτε βαθιά αναπνοή και χαλαρώστε προοδευτικά
  • Ξεκουραστείτε και φροντίστε τον εαυτό σας
  • Περάστε χρόνο με οικογένεια και φίλους
  • Ξεκινήστε ένα χόμπι
  • Πείτε “όχι” σε κάτι που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε

5. Σταματήστε το κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το σχηματισμό και τη ρήξη αορτικού ανευρύσματος και η διακοπή του μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του κινδύνου.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis και Vascular Biology, οι καπνιστές ηλικίας άνω των 45 ετών είχαν περίπου 1 στις 9 πιθανότητες ανάπτυξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής στη διάρκεια της ζωής τους. Όσοι σταμάτησαν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της μελέτης, μείωσαν τον κίνδυνο κατά 29% σε σύγκριση με αυτούς που συνέχισαν να καπνίζουν.

aneyrusma aortis 05

 

Δεν είναι εύκολο να διακόψεις μια εθιστική συνήθεια. Στην αγορά υπάρχουν προϊόντα διακοπής του καπνίσματος, όπως οι τσίχλες νικοτίνης, τα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε. Μην ξεχνάτε ότι ο παθητικός καπνός μπορεί να προκαλέσει την ίδια ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία σας.

Συμπερασματικά

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι το ανεύρυσμα της αορτής είναι μια δυνητικά πολύ επικίνδυνη πάθηση, η οποία αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί, όταν χρειάζεται, με το κατάλληλο χειρουργείο, πριν απειλήσει τη ζωή του ασθενούς. Επειδή στα αρχικά στάδια ο ασθενής δεν έχει ενοχλήσεις πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος (στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω) και φυσικά να τροποποιούνται όλοι οι παράγοντες κινδύνου (σωστή φαρμακευτική αγωγή, διακοπή του καπνίσματος, έλεγχος άγχους, συστηματική άσκηση, σωστή διατροφή) που μπορεί να προλάβουν την εμφάνιση ή/και να αποτρέψουν επιδείνωση αυτής της επικίνδυνης πάθησης.

Αν και τα ανευρύσματα μπορεί να συμβούν χωρίς προειδοποίηση, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα. Εάν αισθανθείτε ξαφνικά έντονο πόνο στο στήθος, στην πλάτη, στο λαιμό ή στο στομάχι ή ανεξήγητα συμπτώματα, μην το αγνοήσετε. Καλέστε το γιατρό σας ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Συμβουλευτείτε πάντα το γιατρό σας και έναν πτυχιούχο Διαιτολόγο Διατροφολόγο για να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας και, επομένως, την υγεία σας.

Πηγή

Continue Reading

Ομορφιά

Υαλουρονικό οξύ The king of fillers

Το 1996 δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε στην αγορά το πρώτο ενέσιμο υαλουρονικό οξύ για αισθητική χρήση. Το υαλουρονικό οξύ είναι μία γλυκοζαμινογλυκάνη η οποία υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα, στους χόνδρους και στα μάτια. Είναι τεχνητά παρασκευασμένο με τη μορφή άχρωμου gel και μπορεί να εγχυθεί με ενέσιμο τρόπο κάτω από το δέρμα μας με σκοπό να αναπληρώσει όγκο, να ενυδατώσει και να γεμίσει ή να διορθώσει ρυτίδες. Είναι υδρόφιλο που σημαίνει ότι δεσμεύει νερό περισσότερες φορές από το βάρος του και η απώλειά του δημιουργεί μια εικόνα αφυδατωμένου και λεπτού δέρματος με ρυτίδες.

Για την αποκατάσταση των ελλειμάτων και την διόρθωση των ρυτίδων, χρησιμοποιούμε υαλουρονικό οξύ διαφόρων πυκνοτήτων. Όσο πιο πυκνό τόσο πιο κοντά στο οστό γίνεται η τοποθέτησή του, αντίθετα όσο πιο λεπτόρευστο είναι και πιο ιδανικό για λεπτότερες ρυτίδες.

Που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρόσωπο;

-Στους κροτάφους: η απώλεια όγκου στην περιοχή και η αναπλήρωσή του με υαλουρονικό προσδίδει στο πρόσωπο νεανικότερη όψη.

Στα ζυγωματικά: η αντιστροφή του οβάλ και η αποκατάστασή του βελτιώνει την εικόνα του προσώπου. Στην περιοχή αυτή χρησιμοποιούμε πυκνόρευστο υλικό κα το τοποθετούμε βαθύτερα. Αυτή η τεχνική δεν ΄΄φουσκώνει΄΄ το πρόσωπο.

Στις παρειές: βελτιώνουμε ταυτόχρονα και τις ρινοπαρειακές αύλακες.

Κάτω από τα μάτια: το άδειασμα στην περιοχή δείχνει το πρόσωπο κουρασμένο και γηρασμένο.

Κάτω από τα φρύδια: για να ανυψωθούν.

Στις ρινοπαρειακές αύλακες: για τις βαθειές στατικές ρυτίδες κυρίως από πτώση και δευτερευόντως από άδειασμα.

Στις ρυτίδες της πικρίας(γωνίες του στόματος): για την ανύψωση των γωνιών του στόματος.

Στο πηγούνι: για την προβολή του, χρησιμοποιούμε fillers αρκετά παχύρευστα, σαν ένθεμα.

Στην κάτω γνάθο: για την διόρθωση του οβάλ και την ανάδειξη των γωνιών του προσώπου.

Στο άνω χείλος: (ρυτίδες καπνιστών) λεπτόρευστο υλικό για το γέμισμά τους.

Στο μέτωπο-μεσόφριο: για το γέμισμα των στατικών ρυτίδων της περιοχής.

Στη μύτη: υγρή ρινοπλαστική για την ανύψωση της άκρης και της λείανσης του ήβου(καμάρα μύτης).

Ουλές ακμής: για το γέμισμα και την βελτίωσή τους.

στο σώμα:για την αύξηση του όγκου ορισμένων περιοχών(γλουτοί) και την αναπλήρωση ελλειμμάτων.

Η διάρκειά του εξαρτάται από το υλικό, το βάθος έγχυσης και τον μεταβολισμό. Συνήθως διαρκεί 6-12 μήνες. Είναι ένα ασφαλές υλικό,όταν γίνεται από εκπαιδευμένο ιατρό με άμεσα αποτελέσματα και με δυνατότητα διάλυσής του με υαλουρονιδάση σε ανεπιθύμητα αποτελεσματα.

Μπέσκος Νικόλαος

Πλαστικός Χειρούργος

ΖΕΥΞΙΔΟΣ 1 ΚΑΙ ΙΚΤΙΝΟΥ

Τηλ. 2314010087

Continue Reading

Διατροφή

Αυγό και Διατροφική Αξία: Ανακαλύψτε το!

Το αυγό αποτελεί τροφή, πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, η οποία μάλιστα φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό σε σχέση με άλλες πηγές πρωτεϊνών!

Επιπλέον πρόκειται για μια φθηνή πηγή πρωτεΐνης, εύκολη στο μαγείρεμα, τη μάσηση και την πέψη κι έτσι μπορεί να φανεί χρήσιμη τόσο στη διατροφή των βρεφών όσων και των ηλικιωμένων. Ακόμη, περιέχει χολίνη, (συστατικό της γνωστής λεκιθίνης) η οποία εμποδίζει την απορρόφηση του χοληστερόλης στο έντερο.Προβολή

  1. Ανατομία Αυγού
  2. Διατροφική Αξία
  3. Πώς Εντάσσεται στη Διατροφή;
  4. Χοληστερίνη & Αυγό
  5. Αυγό και αλλεργία
  6. Στοιχεία ταυτότητας του αυγού
  7. Μορφές αυγού στο εμπόριο
  8. Αγορά & Συντήρηση
  9. Χρώμα του κρόκου
  10. Κατάψυξη αυγών & χρήση τους
  11. Συνταγές με Αυγό

Η ανατομία του αυγού

Ανατομικά, από έξω προς τα μέσα, το αυγό αποτελείται από: το κηρώδες επίστρωμα, το κέλυφος (τσόφλι), την κελυφική μεμβράνη, το ασπράδι (λεύκωμα αυγού, Ωολεύκωμα), τις χάλαζες, τον κρόκο (λέκιθος, κροκάδι), το βλαστόδισκο.

Κέλυφος

Το κέλυφος αποτελείται από: ανόργανες ουσίες 94,5%, νερό 1,5%, κολλαγόνο (οργανική ουσία) 4%, περιέχει επίσης λεκιθίνη, χοληστερόλη και ένζυμα. Το χρώμα του κελύφους μπορεί να ποικίλει από άσπρο έως καφέ ανάλογα με το είδος της κότας. Το κέλυφος είναι πορώδες, οπότε διαπερατό από τον αέρα, ατμούς, διοξείδιο του άνθρακα, μικροβίων και οσμών.

Ασπράδι

Το ασπράδι (λεύκωμα) σχηματίζει στους δύο πόλους του αυγού, ίνες από παχύτερη μάζα, τις χάλαζες για να συγκρατεί τον κρόκο στον κέντρο του αυγού. Η σύνθεση του είναι: νερό 85-90%, πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12%, λίπος 0,25%, τέφρα 0,6%, υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%, μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων.

Κρόκος

Ο κρόκος είναι σχεδόν σφαιρικός και περιβάλλεται από στρώμα λευκής λεκίθου (μεμβράνης) το οποίο εκτείνεται μέχρι το κέντρο του και σχηματίζει λευκό πυρήνα. Έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Τα συστατικά του κρόκου είναι: νερό 45-51%, πρωτεΐνες 16-17%, λίπος 31-36%, τέφρα 1,3%, υδατάνθρακες, 1,1-2%. Ο κρόκος είναι περίπου 16 γρ. και περιέχει μεγάλη ποσότητα λευκώματος (16,3 γρ.%) ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D).

Το αυγό είναι εύπεπτο όταν ο κρόκος είναι ακόμη ρευστός (μελάτο), ενώ είναι δύσπεπτο όταν είναι ωμό η πολύ σφιχτό ή όταν είναι τηγανητό

Η θρεπτική αξία του αυγού

Το αυγό μαζί με το γάλα αποτελούν τις μόνες πλήρεις φυσικές τροφές, δηλαδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη δίαιτα. Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους.

Πρωτεΐνη

Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών των αυγών, είναι μεγαλύτερη από αυτήν του γάλατος, του κρέατος, των φασολιών και του σολομού και χρησιμοποιείται ως πρότυπο για την αξιολόγηση της ποιότητας των πρωτεϊνών άλλων τροφίμων.

Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών, καθόσον περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας. Ένα αυγό μέσου βάρους καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άνδρα και το 14% μιας γυναίκας.

Λίπος

Από τα 5 γραμμάρια λίπους που περιέχει ένα αυγό μεγάλου μεγέθους, μόνο το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένο λίπος. Η χοληστερόλη ανέρχεται σε 190 γραμμάρια. Το 56% των θερμίδων ενός αυγού προέρχεται από τις λιπαρές του ουσίες.

Η περιεκτικότητα σε λίπος των αυγών είναι πολύ κοντά στις οδηγίες για το περιεχόμενο της διατροφής σε λίπη δηλαδή 1/3 κορεσμένα, 1/3 μονοακόρεστα και 1/3 πολυακόρεστα λίπη.

Μέταλλα & βιταμίνες

Τα αυγά είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες όπως: ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) κ.α.

Αντιοξειδωτικά

Το αυγό περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά όπως ακριβώς τα φρούτα και τα λαχανικά (π.χ. σελήνιο). Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τις ανεπιθύμητες βλάβες που προκαλούνται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου και είναι σημαντικά στην προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Τα ισχυρά καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) που βρίσκονται στη λέκιθο του αβγού παρέχουν προστασία στη φωτοευαίσθητη ρητίνη. Έρευνες έδειξαν ότι περιέχοντας αυτά τα καροτενοειδή στη διατροφή μας είναι δυνατόν να αποφευχθεί η μείωση της όρασης λόγω γήρατος.

Διαβάστε Επίσης: Αντιοξειδωτικά, όσα πρέπει να γνωρίζετε

Χολίνη

Η χολίνη βρίσκεται κυρίως στα αυγά. Έρευνες έδειξαν ότι αν υπάρχει έλλειψη χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν έχουμε κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, με συνέπεια τα βρέφη να γεννιούνται είτε με ατελή μνήμη είτε με μειωμένη ικανότητα μνήμης, χαρακτηριστικό που θα τα συνοδεύει για ολόκληρη τη ζωή τους. Η χορήγηση αυξημένων επιπέδων χολίνης στο έμβρυο έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε ικανότητα μνήμης άνω του μέσου όρου.

Ποια θέση έχει το αυγό στη δίαιτα;

Το σώμα μας μπορεί να συνθέσει και από μόνο του τη χολίνη, αλλά η ποσότητα αυτή δεν επαρκεί και πρέπει να τη συμπληρώνουμε από τροφές. Το ξεκίνημα της ημέρας με ένα αβγό, μπορεί ενδεχομένως να προκαλεί κορεσμό και να βοηθά περισσότερο στο αδυνάτισμα, σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα, όπως υποδεικνύουν έρευνες.

gynaika katharizei augo inside

Σε μελέτη, συμμετείχαν 160 υγιείς εθελοντές που βρίσκονταν σε υποθερμιδική δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα οι συμμετέχοντες έτρωγαν 2 αβγά στο πρωινό τους για 5 μέρες μέσα στην εβδομάδα, ενώ αυτοί της δεύτερης ομάδας έτρωγαν 1 ψωμάκι (bagel). Και τα δύο πρωινά περιείχαν τον ίδιο ακριβώς αριθμό θερμίδων. Τελικά, οι εθελοντές της πρώτης ομάδας, που έτρωγαν αβγά, έχασαν το διπλάσιο βάρος σε σύγκριση με τους άλλους και σημειώθηκε κατά 83% μεγαλύτερη μείωση στην περιφέρεια της μέσης τους και μεγαλύτερη βελτίωση στα επίπεδα ενέργειας.

Τι έδειξαν οι εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, της «καλής» (HDL) και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης παρέμεινα τα ίδια και στις δυο ομάδες. Όπως έδειξαν και άλλες μελέτες, τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης (που διεγείρει το αίσθημα της πείνας), ήταν σημαντικά υψηλότερα στα άτομα που κατανάλωναν πρωινό με υδατάνθρακες.

Η κατανάλωση αβγών το πρωί βοηθά στη μείωση κατανάλωσης θερμίδων έως και κατά 18% ημερησίως

Οι εθελοντές, που το πρωινό τους βασιζόταν στην πρωτεΐνη των αβγών κατανάλωσαν 112 λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό, σε σύγκριση με όσους είχαν φάει πρωινό με πολλούς υδατάνθρακες και στο τέλος της ημέρας είχαν καταναλώσει περίπου 400 θερμίδες λιγότερες.

Το αυγό αυξάνει την χοληστερόλη;

Κατά μέσο όρο ένα βραστό αυγό (~50γρ) περιέχει 77,5 θερμίδες, 6,3γρ πρωτεΐνης, 5,3γρ λίπους, 0,56γρ υδατανθράκων και 212mg χοληστερίνης (USDA 2001). Εξ’ αιτίας της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερίνη τα αυγά είναι αρκετά παρεξηγημένα τρόφιμα στην διατροφής μας, καθώς σε όλους είναι γνωστή η σύσταση της αποφυγής των αυγών και να μην τρώμε περισσότερα από 2-3 αυγά την εβδομάδα γιατί «αυξάνουν την χοληστερίνη».

O οργανισμός μας παίρνει μόλις το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές καθώς το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του

Η φοβία των επιστημόνων απέναντι στη χοληστερόλη και τα υπόλοιπα λίπη της διατροφής προέρχεται από τη διάσημη μελέτη Framingham. Πρόκειται για μια μελέτη που ξεκίνησε το 1948, συνεχίζεται ως σήμερα και στα πλαίσια της οποίας παρακολουθήθηκαν 5.209 άνθρωποι από το Framingham της Μασαχουσέτης ως προς τον τρόπο ζωής τους. Τα πρώτα αποτελέσματα τη δεκαετία του ’70 μας έδωσαν μια καλή εικόνα σχετικά με το πώς παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση και το κάπνισμα επηρεάζουν άμεσα την υγεία της καρδιάς.

Διαβάστε Επίσης: Χοληστερόλη, πώς να φτάσετε τα επιθυμητά επίπεδα

Έγινε ξεκάθαρο πως τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αυξάνουν την πιθανότητα για καρδιακή νόσο. Βασιζόμενη σε αυτά τα ευρήματα, η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία το 1968 σύστησε ως μέσο πρόληψης περιορισμό της κατανάλωσης χοληστερόλης από τις τροφές σε έως 300 mg την ημέρα και μέχρι 3 κρόκους αυγών την εβδομάδα, αφού ένας κρόκος περιέχει περίπου 213mg. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η κατανάλωση αυγών να μειωθεί κατακόρυφα και χρειάστηκαν περίπου 50 χρόνια και πολλές μελέτες για την απενοχοποίησή τους. https://www.youtube.com/embed/iB3clRsw36c?rel=0&fs=1&wmode=transparent

Τι λένε οι τελευταίες συστάσεις;

Ευτυχώς για τους λάτρεις του αυγού, το διατροφικό αυτό δόγμα «όχι πάνω από 3 κρόκους τη βδομάδα» άρχισε να εγκαταλείπεται όταν νέες μελέτες έδειξαν πως η χοληστερόλη των τροφών δεν επηρεάζει τόσο τη χοληστερόλη του αίματος ή τουλάχιστον όσο νομίζαμε παλιότερα, αλλά κατά περίπου 10%. Το υπόλοιπο οφείλεται σε ενδογενή σχηματισμό της αφού πρόκειται για μια χρήσιμη ουσία για τον οργανισμό (παραγωγή ορμονών, πέψη κ.ά.).

Με το παραπάνω συμφωνούν και οι τελευταίες επίσημες οδηγίες του 2015-2020 για τους Αμερικανούς μιας και δεν θέτουν κάποιο συγκεκριμένο όριο για τη διαιτητική χοληστερόλη. Μάλιστα, μια μετανάλυση μελετών του 2016 υποστηρίζει πως ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι μειωμένος σε άτομα που καταναλώνουν 1 αυγό καθημερινά ενώ σε πρόσφατη μελέτη από τη Φινλανδία φάνηκε πως αυτό ισχύει ακόμη και για άτομα με γενετική προδιάθεση για καρδιακά προβλήματα. Αυτό που αυξάνει τελικά τη χοληστερόλη του αίματος είναι η υπερκατανάλωση κορεσμένου λίπους (λίπος που βρίσκεται σε λιπαρά κρέατα και γαλακτοκομικά), ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων.

gunaika trwei prwino me aygo

Ποια συστατικά του αυγού προκαλούν αλλεργία;

Παρότι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, το αβγό βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των αλλεργιογόνων τροφίμων. Συγκεκριμένα, η αλλεργία στα αυγά είναι η πιο συνήθης ανάμεσα στα αλλεργικά άτομα (73%). Οι ειδικοί εκτιμούν πως περίπου το 2% των παιδιών είναι αλλεργικά στο αυγό, όμως ευτυχώς το 70% το ξεπερνά μέχρι την ηλικία των 16 ετών.

Η δυσκολία με την αυτή την τροφική αλλεργία είναι πως το αυγό είναι ένα τρόφιμο που το συναντάμε σε πολλά προϊόντα, ακριβώς λόγω των ιδιοτήτων του που το καθιστούν χρήσιμο στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Πολλά μη προφανή τρόφιμα μάλιστα μπορεί να περιέχουν συστατικά αυγών όπως έτοιμες σούπες σε κονσέρβα ή στερεά μίγματα σε σκόνη για παρασκευή σούπας, κάποια ζυμαρικά, παγωτό, ντρέσινγκ για σαλάτα , παναρισμένα φιλέτα κ.ά. Ακόμη και κάποια υποκατάστατα αυγού μπορεί να περιέχουν πρωτεΐνη αυγού. Για το λόγο αυτό, τα αλλεργικά άτομα πρέπει πάντα να διαβάζουν τις ετικέτες στα συσκευασμένα τρόφιμα αλλά και να ρωτούν για τα συστατικά των πιάτων που παρασκευάζουν άλλα άτομα.

Ο κρόκος του αυγού δεν είναι γενικά τόσο αλλεργιογόνος όσο είναι το ασπράδι. Παρόλα αυτά, σε όποιο από τα 2 μέρη του αυγού και να είναι κανείς αλλεργικός, οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγεται εντελώς η κατανάλωση αυγών διότι είναι πρακτικά πολύ δύσκολο να ξεχωριστεί πλήρως ο κρόκος από το ασπράδι.

Στα συσκευασμένα τρόφιμα το αβγό μπορεί να κρύβεται στα εξής συστατικά της ετικέτας: αυγό, λεκιθίνη αυγού, αλβουμίνη, γαλακτωματοποιητής, λυσοζύμη, γλοβουλίνη, λεβιτίνη, οπότε καλό είναι να είμαστε ενήμεροι και να διαβάζουμε πάντα την ετικέτα. Ακόμη, η έκφραση ‘μπορεί να περιέχει…’ δεν είναι σαφής και συνήθως συστήνεται η αποφυγή τέτοιων τροφών.   

Ποια η σφραγίδα ταυτότητας των αυγών;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΦΕΤ για τα συσκευασμένα αυγά, πρέπει σε αυτά να αναγράφονται οι εξής πληροφορίες :

  • Ονομασία πώλησης.
  • Όνομα, εμπορική επωνυμία και διεύθυνση του υπεύθυνου της εγκατάστασης.
  • Κατηγορία ποιότητας (είτε “κατηγορία Α” είτε “Α”, σε συνδυασμό ή όχι με τη λέξη “φρέσκο”).
  • Κατηγορία βάρους.
  • Ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης.
  • Τον αριθμό των αυγών ανά συσκευασία.
  • Κωδικός με τη μορφή ΑΑ / ΒΒ / ΚΚ / ΧΧΧ :
  • ΑΑ : μέθοδος εκτροφής (0 : βιολογικά, 1 : ελευθέρας βοσκής, 2 : αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή, 3 : κλωβοστοιχίας).
  • ΒΒ : χώρα προέλευσης.
  • ΚΚ : κωδικός αριθμός που αντιστοιχεί στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
  • ΧΧΧ : αριθμός ταυτοποίησης μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων

Όσον αφορά τα αυγά που πωλούνται χύμα στις λαϊκές αγορές, δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς με μικρό αριθμό ωοπαραγωγών ορνίθων να πωλούν τα αυγά χωρίς υποχρέωση σήμανσης. Σε αυτή την περίπτωση, στο σημείο πώλησης πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.

Σε ποιες μορφές βρίσκουμε το αυγό στο εμπόριο;

Στο εμπόριο θα βρούμε φρέσκα αυγά σε 4 κατηγορίες βάρους: 1) S: Μικρά αυγά εώς 53 γρ, 2) M: Μεσαία αυγά 53-63 γρ, 3) L: Μεγάλα αυγά 63-73 γρ, 4) XL: Πολύ μεγάλα αυγά άνω των 73 γρ. Εκτός όμως από αυτά, η βιομηχανία προσφέρει τα αυγά για ποικίλες χρήσεις και στις κάτωθι μορφές: Κατεψυγμένα ολόκληρα αυγά, κατεψυγμένο ασπράδι, κατεψυγμένος κρόκος, ολόκληρα αφυδατωμένα (σε σκόνη) αυγά, αφυδατωμένο ασπράδι, αφυδατωμένος κρόκος, παστεριωμένα αβγά, παστεριωμένος κρόκος. 

Κριτήρια αγοράς και συντήρησης των αυγών

Προτιμούνται τα συσκευασμένα αυγά, που φέρουν στη συσκευασία τους την ημερομηνία ωοτοκίας. Θεωρείται ότι διατηρούν τη φρεσκάδα τους μέχρι και 27 ημέρες. Φυσικά αυτό δεν ισχύει σε κλίματα σαν της χώρας μας, έτσι είναι σκόπιμο να αγοράζονται συσκευασμένα αυγά πρόσφατης ωοτοκίας. Τα αυγά, αφού αγορασθούν, τοποθετούνται στο ψυγείο.

Τα αυγά που αγοράζετε να είναι όσο το δυνατόν νωπά και καθαρά και να βράζονται επαρκώς, όταν προορίζονται για παιδιά, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα που βρίσκονται σε ανάρρωση για να αποφθεχτεί η τυχόν σαλμονέλωση.

Συντήρηση βρασμένου αυγού

Αποφύγετε να αφήσετε τα βρασμένα αυγά εκτός ψυγείου περισσότερο από 2 ώρες. Αποθηκεύστε τα στο ψυγείο (4οC), ώστε να εμποδιστεί η βακτηριακή ανάπτυξη. Προτιμήστε τη χρήση χαρτονιού και βάλτε τα σε ένα εσωτερικό ράφι του ψυγείου, όπου η ψύξη είναι μεγαλύτερη, και όχι στην πόρτα του ψυγείου.

Ποιο χρώμα του κρόκου είναι καλύτερο;

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει ο κρόκος στο αυγό μας να είναι κίτρινος, αν ψωνίζουμε αυγά από το σουπερμάρκετ, όμως ένας πιο πορτοκαλί κρόκος δε σημαίνει ότι δεν είναι καλός! Ο χρωματισμός του κρόκου δεν έχει σχέση με τη θρεπτική αξία του αυγού και οφείλεται στο είδος διατροφής της κότας. Συγκεκριμένα, οι κότες που τρέφονται κατά βάση με καλαμπόκι παράγουν αυγά με κίτρινο χρώμα. Ως γνωστόν βέβαια, οι κότες είναι παμφάγες οπότε οι ελευθέρας βοσκής κότες καταναλώνουν και ζωικές τροφές (σκουληκάκια από το χωράφι!) αλλά και πιο πολλές φυτικές, με αποτέλεσμα να ενσωματώνουν στον κρόκο τους περισσότερα καροτενοειδή. Έτσι ο κρόκος τους είναι πιο πορτοκαλί και κατά κανόνα με εντονότερη γεύση.

Μπορούμε να καταψύξουμε αυγά και σε ποιες μορφές;

Πόσες φορές έχει τύχει να πετάξετε τα αυγά που αγοράσατε γιατί π.χ. για μια παρασκευή χρειαστήκατε κυρίως τα ασπράδια ή γιατί δεν τα καταναλώνετε πολύ σύντομα; Γι’ αυτό μια καλή ιδέα είναι να τα καταψύξετε μόνοι σας. Ποια μέρη του αυγού όμως; Σύμφωνα με τις οδηγίες του FDA, δεν πρέπει να καταψύχουμε ολόκληρα αυγά με το τσόφλι τους διότι σε περίπτωση που τσόφλι σπάσει, θα επιμολύνει όλο το αυγό. Ένας άλλος κίνδυνος είναι ότι ο κρόκος μπορεί να αποκτήσει μορφή τζελ και να είναι δύσκολο το μαγείρεμά του.

Αντιθέτως, μπορούμε να καταψύξουμε ωμά ασπράδια αυγών, ωμούς κρόκους, ωμά ολόκληρα αυγά αφού αφαιρέσουμε το τσόφλι και τα χτυπήσουμε ελαφρώς με σύρμα, καθώς και μαγειρεμένα μικτά πιάτα με αυγά, όπως παρασκευές πρωινού (π.χ. κις). Για να παγώσουμε τους κρόκους ή ασπράδια τους τοποθετούμε σε παγοθήκη ή σε ταψάκι με θήκες για μάφιν, και όταν παγώσουν πλήρως τα μεταφέρουμε σε αεροστεγή σακούλα. Αντίστοιχα, παγώνουμε ολόκληρα αυγά ρίχνοντας τα ένα – ένα σε αεροστεγές δοχείο και αναγράφοντας την ημερομηνία κατάψυξης καθώς και τον αριθμό των αυγών που περιέχει η σακούλα.

Ποια τα αποτελέσματα της κατάψυξης;

Η κατάψυξη και απόψυξη των ασπραδιών αυγού δεν επιφέρει σημαντική αλλαγή στην υφή τους κατά το μαγείρεμα. Αντιθέτως, φαίνεται από μελέτες ότι λόγω της μετουσίωσης κάποιων πρωτεϊνών του ασπραδιού στην κατάψυξη, βελτιώνεται η διογκωτική ικανότητα του ασπραδιού, δηλαδή η ικανότητα να ενσωματώνει αέρα στη ζύμη ώστε τα προϊόντα να γίνονται πιο αφράτα. Η ιδιότητα αυτή μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη για προϊόντα ελαφριά όπως τα κέικ.

Από την άλλη, ο κρόκος όταν παγώσει και ύστερα αποψυχθεί αποκτά κάπως παχύρευστη και ζελατινώδη υφή λόγω κρυστάλλωσης. Παρόλα αυτά, αν πριν την κατάψυξη τους προσθέσουμε μια μικρή ποσότητα ζάχαρης ή αλατιού ή τους αναμίξουμε με ασπράδια πετυχαίνουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα κατά το ξεπάγωμα. Προτείνεται για κάθε 4 κρόκους να προσθέτουμε ¼ κ γλυκού αλάτι ή μισό με 1 κ. γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη. Επίσης, όσον αφορά το κομμάτι της γεύσης, η κατάψυξη δε την επηρεάζει ιδιαίτερα, παρά μόνο στην περίπτωση των κρόκων στους οποίους έχουμε προσθέσει αλάτι ή ζάχαρη για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Αντιστοίχως, αλλαγές στη γεύση στα κατεψυγμένα προϊόντα αυγών του εμπορίου μπορεί να προκύψουν από τα συντηρητικά που πιθανώς να προστίθενται από τη βιομηχανία.

Ξεπάγωμα & χρήση

Για να ξεπαγώσουμε τα ωμά ή μαγειρεμένα αβγά που καταψύχθηκαν, τα τοποθετούμε αποβραδίς στο ψυγείο ή αν είναι αεροστεγώς συσκευασμένα χρησιμοποιούμε κρύο τρεχούμενο νερό. Φροντίζουμε να τα μαγειρέψουμε τη μέρα που τα ξεπαγώσαμε σε εσωτερική θερμοκρασία 71 ° C ώστε να αποφύγουμε μια τροφική δηλητηρίαση. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε αυγά σκραμπλ , ομελέτα με τυρί και λαχανικά ή ψημένα προϊόντα όπως μπισκότα, κέικ ή μάφιν.


Γρήγορες και υγιεινές συνταγές

Έκτος από θρεπτικό, νόστιμο και πολύτιμο, το αυγό είναι και πολύ εύκολο να μαγειρευτεί, εξοικονομώντας αρκετό χρόνο από το πιεσμένο πρόγραμμα σας. Ας δούμε 3 γρήγορες και υγιεινές συνταγές που μπορείτε να κάνετε:

Αυγά με σάλτσα ντομάτας

Φτιάχνετε μια απλή σάλτσα ντομάτας με λίγο κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα φρέσκια και 1 κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτετε λίγο αλάτι και πιπέρι. Αφού είναι έτοιμη η σάλτσα ντομάτας, σπάτε τα αυγά μέσα στην σάλτσα με προσοχή να μην διαλυθεί ο κρόκος. Τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά και…έτοιμα…συνόδευσε το πιάτο σας με σαλάτα εποχής και 1 φέτα ψωμί ολικής. Μια συνταγή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, κυρίως λυκοπένιο και αρκετά χορταστική, χάρη στις πρωτεΐνες του αυγού.

Δείτε Επίσης: Περισσότερες γευστικές και θρεπτικές Συνταγές

Ομελέτα με λαχανικά

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε μανιτάρια, κολοκυθάκι, πιπεριά, ντομάτα και 1 κ.σ ελαιόλαδο. Σοτάρετε ελαφρώς. Χτυπάτε 2 αυγά και τα περιχύνετε μέσα στο τηγάνι με τα λαχανικά. Προσθέτετε μια κουτάλια της σούπας τυρί τριμμένο με χαμηλά λιπαρά. Συνοδεύετε με σαλάτα εποχής και 1 φέτα ψωμί ολικής. Μια συνταγή με αρκετές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Αυγά ποσέ

Σε μια κατσαρόλα ή τηγάνι βράζετε νερό. Όταν το νερό έρθει σε σημείο βρασμού, σπάτε τα αυγά και τα ρίχνετε μέσα ….αυτό ήταν… το γεύμα σας ετοιμάστηκε. Συνοδεύετε με 2 φέτες γαλοπούλα, σαλάτα εποχής και 1 φέτα ψωμί ολικής.

Continue Reading

Διατροφή

Διατροφικά tips για ισχυρό Ανοσοποιητικό Σύστημα

Στην περίοδο που διανύουμε, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο απαραίτητο από ποτέ. Αν, λοιπόν, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι κάτι που σας απασχολεί δεν έχετε παρά να συνεχίσετε την ανάγνωση. Στις επόμενες γραμμές θα δούμε μαζί 5 επιστημονικά τεκμηριωμένα tips, ώστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να θωρακίσετε την υγεία σας.

1. Ενισχύστε το ανοσοποιητικό με φυτικές ίνες

Πρώτο διατροφικό tip για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι η αύξηση των φυτικών ινών. Η κατανάλωση φυτικών ινών συμβάλλει στην υγεία του εντερικού μικροβιώματος, των μικροοργανισμών, δηλαδή, που κατοικούν στο πεπτικό μας. Ένα ισχυρό εντερικό μικροβίωμα τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και εμποδίζει την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών μέσω του πεπτικού.Προβολή

Πώς θα αυξήσετε τις φυτικές ίνες;

Αυξάνοντας τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνετε, φυσικά. Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.

2. Πείτε «ναι» στα καλά λιπαρά

Επόμενο στη σειρά διατροφικό tip για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας είναι η κατανάλωση «καλών» λιπαρών.

Αν υπάρχει μία κατάσταση που σχετίζεται με αδύναμο ανοσοποιητικό, αυτή είναι η χρόνια φλεγμονή. Τα «καλά» λιπαρά, έχοντας αντιφλεγμονώδη δράση, δρουν ως ασπίδα προστασίας για το ανοσοποιητικό μας, μειώνοντας σημαντικά τη χρόνια φλεγμονή.

Παράλληλα, οι αντιφλεγμονώδεις, αυτές, ιδιότητές τους, βοηθούν το σώμα μας να καταπολεμήσει την επιβλαβή δράση βακτηρίων και ιών, προστατεύοντάς μας από πολλές ασθένειες.

Αυξήστε λοιπόν τα «καλά» λιπαρά, καταναλώνοντας τρόφιμα όπως:

  • το ελαιόλαδο
  • τα μικρά λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες)
  • ο λιναρόσπορος
  • οι ξηροί καρποί και
  • ο σολομός.

3. Θωρακίστε το ανοσοποιητικό σας με στιγμιαίο καφέ

Γνωρίζατε πως μία αγαπημένη καθημερινή συνήθεια, όπως η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ, μπορεί να συμβάλει στη θωράκιση του ανοσοποιητικού; Αν όχι, είναι ώρα να μιλήσουμε για τα αντιοξειδωτικά που «κρύβονται» σε ένα ποτήρι στιγμιαίου καφέ.

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί «βόμβα αντιοξειδωτικών» με κυριότερα από αυτά:

  • το χλωρογενικό οξύ
  • το καφεϊκό οξύ
  • οι μελανοϊδίνες

Φυσικά, ο χαρακτηρισμός «βόμβα αντιοξειδωτικών» δεν είναι τυχαίος, καθώς μία δόση στιγμιαίου καφέ (4 γρ), είτε ως κρύο, είτε ως ζεστό ρόφημα, αποδίδει 860mg αντιοξειδωτικών, ποσότητα ίση με 5,5 ποτήρια χυμού πορτοκάλι-καρότου!

Τα αντιοξειδωτικά, αυτά, θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν ακόμη και από παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η αγαπημένη, καθημερινή συνήθεια του στιγμιαίου καφέ, λοιπόν, αποτελεί σύμμαχο και για το ανοσοποιητικό!

4. Τονώστε την άμυνα του οργανισμού με προβιοτικά

Συνεχίζοντας με τα διατροφικά tips για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι μη-παθογόνοι (καλοί) μικροοργανισμοί που κατοικούν στο έντερό μας.

Η επαρκής πρόσληψη προβιοτικών φαίνεται πως συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού και σχετίζεται με καλύτερη ανοσολογική απόκριση και μειωμένη νόσηση από μολυσματικές ασθένειες.

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε προβιοτικά;

Κατά κανόνα τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά είναι τα τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση. Εντάξτε, λοιπόν, στη διατροφή σας τρόφιμα, όπως:

  • Το γιαούρτι
  • Το κεφίρ (kefir)
  • Το ξινόγαλο (ή αριάνι)
  • Τα μαλακά τυριά
  • Το τουρσί

5. Μείνετε ενυδατωμένοι

Τελευταίο διατροφικό tip για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι η επαρκής ενυδάτωση. Μπορεί το νερό να μη μας προστατεύει άμεσα, ωστόσο η αφυδάτωση επιδρά αρνητικά σε πληθώρα μεταβολικών λειτουργιών, επηρεάζοντας και το ανοσοποιητικό μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών, η μικρού βαθμού αφυδάτωση σχετίζεται με ήπια καταστολή του ανοσοποιητικού.

Φροντίστε, λοιπόν, να παραμένετε ενυδατωμένοι καταναλώνοντας 1.5 – 2 λίτρων υγρών ημερησίως. Εκτός από το νερό, όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, καθώς και τα καφεϊνούχα ροφήματα, όπως ο στιγμιαίος καφές ή κάποια αφεψήματα τσάι αποτελούν, εξίσου, καλές πηγές ενυδάτωσης μέσα στην ημέρα. Μπορείτε, εύκολα, να ελέγχετε τα επίπεδα ενυδάτωσής σας, ελέγχοντας το χρώμα των ούρων σας. Αν τα ούρα σας είναι ανοιχρόχρωμα, αυτό σημαίνει ότι είστε καλά ενυδατωμένοι.

Εν κατακλείδι

Ακολουθήστε τα παραπάνω tips, ώστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και πείτε όχι σε ιούς, βακτήρια και απρόσκλητες ασθένειες. 

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ιδρυτής του κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης & βελτίωσης αθλητικής απόδοσης NutriErgo. Παρέχει τις διαιτολογικές του υπηρεσίες στο ιδιωτικό του γραφείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Continue Reading

Trending