Connect with us

Γαστρονομία

Αρχαιοελληνική Σαλάτα

Αρχαιοελληνική σαλάτα

Από το θαυμαστό εστιατόριο Αγιολί

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Τον καιρό της καραντίνας  αναπολούσα το αγαπημένο μου εστιατόριο της Θεσσαλονίκης. Η χαρά μου είναι μεγάλη, που επιτέλους δόθηκε η άδεια να ανοίξουν τα εστιατόρια και περιμένω πως και πώς να ανέβω στη Θεσσαλονίκη… Κάθε μου επίσκεψη στο Αγιολί είναι εμπειρία γαστρονομική. Οι γευστικές δημιουργίες τους  είναι φρέσκες, αρωματικές, νοσταλγικές, καμωμένες με εξαιρετικές πρώτες ύλες. Η φιλοσοφία της συναισθηματική…

Η θέα συγκλονιστική και τα ηλιοβασιλέματα επικά, με φόντο τον μυθικό Όλυμπο, τον Λευκό Πύργο αριστερά και το λιμάνι δεξιά. Ο Θερμαϊκός  ακουμπά τα μπαλκόνια του Αγιολί και η ατμόσφαιρα μαγική…

Χρώματα, αρώματα, ήχοι, γεύσεις σε ένα μοναδικό σκηνικό. Τώρα αν η διάθεσή σας θέλει τσιπουράκια στο ισόγειο σας επιφυλάσσει μεζέδες απίθανους δίπλα στο κύμα… κυριολεκτiκά…

Να περάσουν γρήγορα οι ημέρες να βρεθώ με τους φίλους μου στο Αγιολί.  Οι πληροφορίες μου λένε ότι το μενού θα είναι ανανεωμένο όπως και η κάβα με τις καλύτερες επιλογές του ελληνικού αμπελώνα και οι άνθρωποι εκεί έχουν φροντίσει για την υγιεινή και την ασφάλειά μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η χαρά της ζωής είναι αυτές οι σπάνιες στιγμές ευτυχίας που θα βρεθούμε σε ένα μέρος που γεννά αναμνήσεις δυνατές με τους αγαπημένους μας.

Αρχαιοελληνική Σαλάτα

Από την Δέσποινα Ανδραλή, ιδιοκτήτρια του περίφημου εστιατορίου Αγιολί, Θεσσαλονίκη

Υλικά

Σαλάτα μεσκλαν

πλιγούρι

κατσικίσια  τυρί

ελαιόλαδο εκλεκτό

μέλι θυμαρίσιο

σπόροι ροδιού

καρυδόψιχα

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βράζουμε νερό, με λίγο αλάτι και αφήνουμε να φουσκώσει το σπασμένο πλιγούρι εκτός φωτιάς.

Μόλις φουσκώσει στραγγίζουμε το πλιγούρι σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε στην άκρη.

Πλένουμε τα φύλλα μεσκλάν και αφήνουμε να στεγνώσουν.

Τρίβουμε το κατσικίσιο τυρί στον τρίφτη.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι,  την καρυδόψιχα, το ρόδι το μέλι και το ελαιόλαδο ανακατεύοντας  ελαφρά και σερβίρουμε σε σαλατιέρα.

 Με ένα ροζέ ή λευκό κρασί δροσερό η σαλάτα είναι υπέροχη…

Γαστρονομία

Η μακαρονάδα του Στέργιου του ψαρά: Γεύση δυνατή …

Μακαρονάδα του ψαρά

Από τον Στέργιο,  Δέλτα Αξιού

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Μια μακαρονάδα με γεύση απίθανη είναι αυτή που μου έφτιαξε ο Σέργιος, που ψαρεύει στο Δέλτα του Αξιού.

Είναι πολύ εύκολη να γίνει και μπορούμε να προσθέσουμε ότι ακόμα θέλουμε χταπόδι, τόνο, σουπιές, καραβίδες ή μπλε καβούρια.

Όσο πιο πολλά υλικά έχει η μακαρονάδα τόσο πιο νόστιμη γίνεται.

Η γεύση της μυρωδάτη και είναι ότι πρέπει για την νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.

Η χαρά μου ήταν μεγάλη γιατί μπόρεσα και φωτογράφισα το πιάτο της μακαρονάδας ακριβώς στο σημείο, που ο Αξιός συναντά τον Θερμαϊκό. 

Υλικά

500 γρ. μακαρόνια

300 γρ. καλαμαράκια ή θράψαλα φρέσκα ή κατεψυγμένα

300 γρ. μύδια καθαρισμένα, φρέσκα

20 γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες

2 πιπεριές πράσινες ή κόκκινες, σε λεπτές φέτες

1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1 ποτήρι λευκό κρασί ασύρτικο ή μαλαγουζιά

3 ποτήρια νερό

2 δαφνόφυλλα

100 ml ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι

 

Τρόπος παρασκευής

 Πλένουμε προσεκτικά τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Σε μεγάλο τηγάνι καίμε ελαιόλαδο το σκόρδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές.

Προσθέτουμε τα καλαμάρια να σοταριστούν και σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το αλάτι, το πιπέρι και μισό ποτήρι νερό ζεστό.

Τα αφήνουμε να βράσουν για 40 λεπτά.

Πριν σβήσουμε τη σάλτσα βάζουμε τα μύδια και τις γαρίδες για 5 λεπτά να πάρουν μια βράση και να απορροφηθούν τα υγρά.

Σε κατσαρόλα βράζουμε μπόλικο νερό και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε αλάτι και μετά από 3 δευτερόλεπτα τα μακαρόνια.

Τα βράζουμε ανάλογα με την ένδειξη της συσκευασίας.

Τα σουρώνουμε καλά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα θαλασσινά.

Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και τα σερβίρουμε με μπόλικο πιπέρι.

Σίσσυ Νίκα

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Co-Owner TasteDriver.com

Continue Reading

Γαστρονομία

Save Vintage: Μια οινική καμπάνια που αξίζει την υποστήριξη όλων

Οι ειδικοί συμφωνούν πως το 2019 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για τις περισσότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας και πως τα κρασιά της εσοδείας αυτής διαθέτουν εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά. Πολλοί οινοποιοί εκτιμούν πως η εσοδεία του 2019 είναι μία από τις κορυφαίες των τελευταίων δεκαετιών ή ακόμα και εσοδεία «αναφοράς» για την περιοχή τους. Ωστόσο, τα ελληνικά κρασιά 2019 επισκιάστηκαν από την πανδημία. Έτσι, η καμπάνια Save Vintage 2019, –όπως λέει και το όνομά της– δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τη διάσωσή τους.

Με την εστίαση υπολειτουργούσα, τον τουρισμό σε κρίση και το Οινόραμα, τη μεγαλύτερη έκθεση ελληνικών κρασιών στον κόσμο, ακυρωμένο το 2020, η εν λόγω καμπάνια, με πυρήνα την ιστοσελίδα www.SaveVintage2019.gr, από τις αρχές του καλοκαιριού φιλοδοξεί να κινητοποιήσει μαζικά όλους τους Έέλληνες οινοποιούς, φορείς, διαμορφωτές κοινής γνώμης και οινόφιλους. Στοχεύει, έτσι, στην άμεση ενδυνάμωση της κατανάλωσης ελληνικών κρασιών εσοδείας 2019 και όχι μόνο.

Τελικός σκοπός είναι να κεντρισθεί το ενδιαφέρον του καταναλωτή και να εξαφθεί η φαντασία του, ώστε να αγοράσει κρασιά, αρχικά εσοδείας 2019. Το «Save» στην προκειμένη περίπτωση είναι διττό: «Σώστε», δηλαδή καταναλώστε και χαρείτε τα κρασιά του 2019 προτού χαθούν και «Φυλάξτε» τα, δηλαδή αποθηκεύστε και παλαιώσετε τα κρασιά αυτά, ακόμα και τα λευκά, επειδή είναι υψηλής ποιότητας. 

Γιατί, πράγματι, τα κρασιά του 2019 είναι πλούσια, νόστιμα, τραγανά και ισορροπημένα ―τα επίθετα δεν λείπουν για να τα περιγράψει κάποιος. Μάλιστα, πολλά από αυτά θα μπορέσουν να παλαιώσουν για δεκαετίες σε ιδανικές συνθήκες.

Πίσω από την εν λόγω καμπάνια βρίσκεται η εταιρεία Vinetum, που διοργανώνει την έκθεση Οινόραμα, ωστόσο η δράση αυτή αφορά όλον τον αμπελοοινικό κλάδο. Γι’ αυτό και υποστηρίζεται από όλους τους σχετικούς φορείς, ενώ συσπειρώνει σημαντικό αριθμό οινογράφων, δημοσιογράφων οίνου και γεύσης και άλλων επικοινωνών και επιστημόνων του κρασιού, που όλο και μεγαλώνει. Ανθρώπους που προσφέρουν την πένα και τον ουρανίσκο τους αφιλοκερδώς, δοκιμάζοντας και γράφοντας για τα ελληνικά κρασιά του 2019. Γι’ αυτό το λόγο τα πορτραίτα τους προβάλλονται στον ιστότοπο της καμπάνιας, η οποία προωθείται και από τα κοινωνικά δίκτυα της Vinetum.

Continue Reading

Γαστρονομία

Αλεύρι ολικής από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου

Ξεκινώντας από ένα μικρό μύλο στην Ήπειρο πριν από 238 χρόνια, η εταιρεία Μύλοι Λούλη συνεχίζει μέχρι σήμερα να προσφέρει τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά μένοντας πιστή στην παράδοση και την ποιότητα, ακολουθώντας πάντα τις ανάγκες των καταναλωτών της.

Το αλεύρι Ολικής Άλεσης αλέθεται σε παραδοσιακό πετρόμυλο, περιέχει όλο το φύτρο του σταριού και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες. Δοκιμάστε το σε συνταγές ολικής άλεσης και απολαύστε όλα τα διατροφικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα αλεύρι ολικής άλεσης, όπως: βιταμίνες Ε, Β1, Β2 φυτικά λιπαρά οξέα Ω6, Ω3 και φυτικές στερόλες. Ιδανικό για θρεπτικές συνταγές όπως ψωμί, κέικ, μπισκότα κ.α. Προτείνουμε πάντα την ανάμειξη του με αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι τσουρεκιού ή ζυμωτό αναλόγως το τι θέλετε να φτιάξετε!

Κατηγορίας: Πιτυρούχο πλήρους αλέσεως εξ αμιγούς σίτου 100%

Πρωτεΐνη: 16,3%

ΧΡΗΣΕΙΣ

Ψωμί, κριτσίνια, κέικ, μπισκότα και σε οποιαδήποτε συνταγή θέλετε να προσθέσετε αλεύρι ολικής άλεσης.

Continue Reading

Trending