Γαστρονομία
Βιωματικό εργαστήριο για τους μικρούς μας φίλους με θέμα την υγιεινή διατροφή

Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου οι μαθητές του 2 ου δημοτικού σχολείου Αριδαίας είχαν μια ευχάριστη, αλλά και πολύτιμη έκπληξη που εμπλούτισε τις γνώσεις τους για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος με το μέλος της Σεφ κ. Λαζαρίδη, σε συνεργασία με το σχολείο και το δημόσιο ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ διοργάνωσε ένα βιωματικό εργαστήριο με θέμα την υγιεινή διατροφή και τίτλο: Πώς λειτουργούν τα υγιεινά τρόφιμα στη ζωή μας; Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιμαγείρων και με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων που ενθαρρύνει εκπαιδευτικές ενέργειες σχετικές με την υγιεινή διατροφή στα σχολεία όλου του κόσμου. Η εκδήλωση διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του σχολείου (μαγειρείο και βιβλιοθήκη- αναγνωστήριο) με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 70 μαθητών/τριών. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η πρώτη ενημερώθηκε από τον Διευθυντή του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ, κ. Γιόρτσο, και το Support Team του Τμήματος Μαγειρικής του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ, σχετικά με τα οφέλη των επιλεγμένων φρούτων και λαχανικών στην ανάπτυξη του οργανισμού, τη διατήρηση της καλής υγείας καθώς και για τα κύρια θρεπτικά συστατικά τους. Η δεύτερη ομάδα ξεκίνησε την άμεση επαφή της με την εκτέλεση συνταγών που περιείχαν τις επιλεγμένες τροφές (μπρόκολο, μάνγκο, blueberries, φράουλες, βρώμη, μπανάνα, καρότο κλπ) υπό τις οδηγίες του Σεφ κ. Λαζαρίδη. Εν τω μεταξύ, οι μικροί μας φίλοι συμμετείχαν σε κουίζ ερωτήσεων σχετικά με το ποια τρόφιμα ευνοούν τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Γνώρισαν εξωτικά φρούτα, όπως το mango, ενώ απομυθοποίησαν την κακή σχέση τους με λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι ή δημητριακά όπως η βρώμη. Τα παιδιά αντάλλαξαν ρόλους και σύντομα οι 30 μαθητές από το αναγνωστήριο έβαλαν τα σκουφάκια και μαγείρεψαν υπό την καθοδήγηση του έμπειρου Σεφ κ. Λαζαρίδη. Οι μαθητές απέκτησαν σημαντικές γνώσεις για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής μέσω μιας μοναδικής εκπαιδευτικής εμπειρίας, ενώ συγχρόνως, διασκέδασαν πολύ! Θερμές ευχαριστίες στο 2 ο δημοτικό σχολείο ΑΡΙΔΑΙΑΣ που φιλοξένησε την πρωτοβουλία δίνοντας της ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν ένα τόσο ανταποδοτικό εργαστήριο.
Γαστρονομία
<<Αφιέρωμα>> Στις γεύσεις της Ελλάδας: Κουλουράκια κανέλας

Κουλουράκια που γίνονται εύκολα και είναι νόστιμα πολύ. Μπορούν να συνοδεύσουν τον καφέ, το τσάι ή να τα πάρουν τα παιδιά σαν snack στο σχολείο.
Τα κουλουράκια προσφέρονται για διασκεδαστική μαγειρική με τα παιδιά σας, θα υπάρχει μια ακαταστασία στην κουζίνα … αλλά δεν πειράζει.
Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά / Χρόνος ψύξης 1-2 ώρες / Εύκολο
Κουλουράκια κανέλας
Από το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου, Κυπαρισσία
Yλικά για 40 κουλουράκια
Μισό πακέτο βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο
Μισό φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
1 αυγό
2 φλιτζάνια αλεύρι ζάχαρη
1 κ.γ. baking powder
2 κ.σ γάλα
¾ κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης
Για το φινίρισμα
Λίγο γάλα εβαπορέ
Σουσάμι
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε.
Στη μέση δημιουργούμε ένα κενό και ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, την κανέλα και ζυμώνουμε δυνατά.
Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη ζυμώνουμε ελαφρά.
Πλάθουμε τα κουλουράκια και τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε στρογγυλά, μπαστουνάκια ή σε σχήμα S.
Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.
Με ένα πινέλο τα περνάμε με γάλα εβαπορέ.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 λεπτά.
Βγάζουμε τα κουλουράκια από το φούρνο και τα βάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και να μείνει υγρασία.
Διατηρούμε τα κουλουράκια σε μεταλλικό κουτί με ριζόχαρτο.
Γαστρονομία
Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει cookies κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα! Ανακάλυψε όλη την σειρά “5 συνταγές με μελομακάρονα” και γίνε εσύ ο νικητής των γιορτών!
Υλικά για τα μπισκότα
• 100 γρ. βούτυρο
• 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 25 γρ. ζάχαρη καστανή
• 1 αβγό (50 γρ.)
• 4 γρ. αλάτι
• 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
• 130 γρ. κομματάκια κουβερτούρα μπίτερ
• 175 γρ. αλεύρι
• 135 γρ. μελομακάρονα σπασμένα
Εκτέλεση για τα μπισκότα
- Αφρατεύουμε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το αβγό.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε όλο στο μείγμα βουτύρου και ζάχαρης και ανακατεύουμε στην πρώτη ταχύτητα μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι.
- Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και τα κομματάκια μελομακάρονο ανακατεύοντας στην ίδια ταχύτητα.
- Ζυγίζουμε μπαλάκια των 60 γρ. και τα βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1,5 ώρα.
- Βγάζουμε από την κατάψυξη και ψήνουμε άμεσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 12 λεπτά.
Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki
www.lachef.gr
Γαστρονομία
Cheesecake με μελομακάρονα και oreos! Δημιουργούμε με νόημα!

Cheesecake με Oreos και μελομακάρονα
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει ένα διαφορετικό cheesecake χρησιμοποιώντας ως βάση τα μελομακάρονα συνδυάζοντας τις αγαπημένες γεύσεις με μπισκότα oreos.
Υλικά για την βάση του cheesecake
- 250 γρ. μπισκότα Oreos τριμμένα
- 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
Εκτέλεση για την βάση του cheesecake
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το τριμμένο μπισκότο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Μέσα σε ένα τσέρκι 16 εκ. στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου σαν βάση.
Υλικά για την κρέμα του cheesecake
- 400 γρ. κρέμα τυρί
- 100 γρ.κρέμα γάλακτος
- 100 γρ.ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
- 200 γρ. μελομακάρονα τρίμμα
Εκτέλεση για την κρέμα του cheesecake
- Μέσα στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε την κρέμα τυρί και προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και έπειτα την κρέμα γάλακτος σε ροή.
- Στρώνουμε την μισή ποσότητα της κρέμας πάνω από την βάση μπισκότου και βάζουμε μια στρώση από τα μελομακάρονα τρίμμα και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μισό της κρέμας.
- Με μια σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε κατάψυξη για τουλάχιστον 1.5 ώρα.
- Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με λιωμένη σοκολάτα, με κομματάκια από τα μελομακάρονα και με σπασμένα Oreos.
Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki
www.lachef.gr
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Παναγιώτα Τρουπή
-
Ψυχολογία
Πώς να αποκτήσεις ακριβώς αυτό που θέλεις;
-
Τουρισμός
Αναπτυξιακό Διεθνές Συνέδριο στη Δυτική Ελλάδα “Ναύπακτος 2030”
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Νάντια Μπαζιωτάκη
-
Τουρισμός
Επίτιμα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT οι κυρίες Ολυμπία Αναστασοπούλου και Λίλα ντε Τσάβες
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Βίβιαν Μανωλέσου
-
Τουρισμός
Press Conference για τις ανάγκες ενημέρωσης των δράσεων του έργου CapTour
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Χριστίνα Μανιάτη