Connect with us

Γαστρονομία

Γαστρονομία: Ο Πολιτισμός της Γεύσης Branding Προορισμού

Σύνδεση της Γεύσης με τον Τόπο.

Η γαστρονομική κληρονομία  ενός Προορισμού δημιουργεί γευστικές εμπειρίες ιδιαίτερης σημασίας για την αίσθηση της ποιότητας που αποκομίζουν οι επισκέπτες κατά την διάρκεια των διακοπών τους αλλά   και  την ποιότητα της ανάμνησης που θα πάρουν μαζί τους και που στη συνέχεια θα επικοινωνήσουν σε φίλους και γνωστούς.

Η γαστρονομία σαν  στοιχείο αναγνωρισιμότητας και διαφοροποίησης ενός Τόπου αποτελεί παγκόσμια τάση στο Τουριστικό γίγνεσθαι  και συχνά βασικό κριτήριο επιλογής του προορισμού διακοπών.  Και όχι τυχαία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού περίπου το 50% των τουριστών επιλέγει έναν Τουριστικό προορισμό έχοντας σαν πρωταρχικό κριτήριο την γαστρονομική ταυτότητα του, ενισχύοντας ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο είδος τουρισμού, τον γαστρονομικό τουρισμό.

Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τον  γαστρονομικό τουρισμό  σαν ένα βιωματικό ταξίδι σύνδεσης της γεύσης με τον Τόπο και τους ανθρώπους του.

Η εμπειρία της γεύσης και της  ανάμνησης της και η σύνδεση της με τους ανθρώπους  και τον Τόπο προσδίδει αυθεντική ξεχωριστή ταυτότητα στον προορισμό. Δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς και διατηρεί ανεξίτηλες γευστικές αναμνήσεις.

Γαστρονομική Τοπική Ταυτότητα

Η ενσωμάτωση της τοπικής γαστρονομικής κληρονομίας  και των πολιτιστικών στοιχείων της  στο τουριστικό προϊόν συμβάλει στην δημιουργία μοναδικής ταυτότητας. Αποτελεί σημείο αναφοράς για ένα νέου τύπου βιωματικό ταξίδι στις γεύσεις και τις μακραίωνες συνήθειες διατροφής των ανθρώπων.

Ένα ταξίδι στον χρόνο  άμεσα συνυφασμένο με την ανάγκη της διατροφής αλλά και την μαγεία των γεύσεων μέσα από μία μοναδική  διατροφική  παρακαταθήκη συχνά άρρηκτα συνδεδεμένο με την υγεία και την ευζωία των ανθρώπων.

Τρόποι   του να γίνει κανείς κοινωνός του μαγικού  κόσμου της γαστρονομίας μπορεί να είναι από την γευσιγνωσία και την μύηση σε αρχέγονες διαδικασίες προετοιμασίας του φαγητού έως την επίσκεψη στον τόπο παραγωγής των πρώτων υλών και την συμμετοχή στην συγκομιδή προϊόντων.

Με άλλα λόγια, η γαστρονομία αποτελεί την σύνδεση  του σήμερα με τις διατροφικές συνήθειες ζωής  αιώνων.

Άλλωστε στην Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα το φαγητό και ο τρόπος προετοιμασίας του αποτελούσε και αποτελεί τον πυρήνα της καθημερινής ζωής και της διασκέδασης των ανθρώπων της.

Στον τόπο μας, όπου και εάν αυτός βρίσκεται μέσα στον Ελλαδικό χώρο, δεν νοείται εορτή ή καλωσόρισμα επισκεπτών χωρίς  κέρασμα και προσφορά ποτού και φαγητού.

Η ίδια η έννοια της φιλοξενίας είναι ταυτόσημη με την παροχή στέγης και εκλεκτής τροφής.  Η γαστρονομία λειτουργεί σαν  έναν θαυμάσιο πρεσβευτή της.

 

 Από:Ευάγγελο Σωφρονά

Founder

Innfaith Hospitality Management

 

 

 

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Μίνι galettes με αχλάδι, μήλο και μυρωδικά.

Οι galettes προέρχονται από την πανέμορφη Γαλλία και ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των ταρτών, μόνο που έχουν έναν πιο rustic χαρακτήρα. Είναι οι αγαπημένες μου, γενικότερα οι τάρτες αλλά ειδικότερα οι galettes. Είναι τόσο ανεπιτήδευτα όμορφες και εύκολες στην παρασκευή τους και χωρίς απαιτήσεις για ειδικά σκεύη, μια λαδόκολλα αρκεί για να ξεδιπλωθούν μπροστά σας θεσπέσια αρώματα και γεύσεις. Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποίησα αχλάδια και μήλα αλλά μη διστάσετε να προσθέσετε το δικό σας αγαπημένο φρούτο.

 

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 190 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κυβάκια
  • 60 ml παγωμένο νερό
  • 30 ml γιαούρτι

Για τη γέμιση

  • 4 φρούτα (3 αχλάδια και 1 μήλο)
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ
  • 1/2 κ.γ. κάρδαμο

Για το γαρνίρισμα

  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

 

Εκτέλεση

Για το ζυμάρι

  1. Ξεκινάμε κάνοντας τη ζύμη. Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και απαλά με τα χέρια μας το ανακατεύομαι με το αλεύρι. Κάνουμε γρήγορες κινήσεις ώστε το βούτυρο να παραμείνει κρύο.
  2. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το κρύο νερό με το γιαούρτι. Το αδειάζουμε μέσα στο μείγμα με το αλεύρι και πάλι με τα χέρια μας ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Συνεχίζουμε μέχρι να μην υπάρχει μέρος του αλευριού που να είναι στεγνό. Προσέχουμε όμως να μην το παρακάνουμε, δε θέλουμε να ζεστάνουμε με τα χέρια μας το βούτυρο.
  3. Τυλίγουμε με μια διαφανής μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Αν θέλουμε, βάζοντας διπλή μεμβράνη, μπορούμε να συντηρήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι και 2 μέρες, ενώ στην κατάψυξη μπορεί να μείνει μέχρι και 2 μήνες.

Για τη γέμιση

  1. Κόβουμε τα φρούτα μας σε λεπτές φέτες και ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού, την κανέλα, το τζίντζερ και το κάρδαμο. Αφήνουμε στην άκρη.

Φτιάχνουμε τις mini galettes

  1. Αρχικά, απλώνουμε μια λαδόκολλα στη σχάρα του φούρνου και ανάβουμε το φούρνο στους 200* C.
  2. Αφού έχουμε αφήσει τη ζύμη μας να ξεκουραστεί, τη χωρίζουμε σε 6 ίσα κομμάτια. Βοηθάει να κάνουμε πρώτα τη ζύμη έναν μακρύ κύλινδρο και έπειτα να κόψουμε τα κομμάτια.
  3. Παίρνουμε το ένα κομμάτι και το ανοίγουμε με τον πλάστη, περίπου 15 εκατοστά διάμετρο. Αν δείτε ότι κολλάει απλώστε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια πριν αρχίσετε να ανοίγετε το πρώτο κομμάτι ζύμης.
  4. Απλώνουμε μια γενναία δόση από το μείγμα μας στο κέντρο και μετά το απλώνουμε φροντίζοντας να αφήσουμε κενό περίπου 2 εκατοστά από τις άκρες. Διπλώνουμε τη ζύμη που έχουμε αφήσει κενή γύρω από τη γέμιση ώστε να «κλείσει”. Μεταφέρουμε στη σχάρα με τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια.
  5. Αφού έχουμε ολοκληρώσει και τις 6 απλώνουμε απαλά με ένα πινέλο το αυγό (αφού το έχουμε χτυπήσει με ένα πιρούνι) και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
  6. Πριν βάλουμε στο φούρνο, καλύπτουμε κάθε galette με αλουμινόχαρτο. Το αλουμινόχαρτο θα βοηθήσει να διατηρηθούν τα αχλάδια μαλακά ενώ θα προστατεύσει το ζυμάρι από το να καεί. Ψήνουμε για 30 λεπτά και έπειτα αφού βγάλουμε τα αλουμινόχαρτα συνεχίζουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί ωραίο χρώμα.

 

Σερβίρουμε με μία μπάλα παγωτό βανίλια και λίγη κανέλα.

 

Από:  ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πηγή

Continue Reading

Γαστρονομία

Cedric Grolet: Best Pastry Chef in the World 2018 & «Fruits» αλά ελληνικά…

«ΦΡΟΥΤΑ – Η Χρήση τους στην Ζαχαροπλαστική» είναι ο τίτλος της ελληνικής έκδοσης του ήδη best seller βιβλίουFRUITSτου Γάλλου Pastry Chef Cedric Grolet, ο οποίος βραβεύτηκε ως Best Pastry Chef in the World 2018 στο πλαίσιο της φετινής τελετή απονομής των «World’s 50 Best Restaurants», που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.

 

Το βιβλίο “FRUITS” του πολυβραβευμένου Γάλλου Pastry Chef Cedric Grolet, από την Ducasse Editions είδε το φως της δημοσιότητας το 2017 και έχει παρουσιάσει τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Φέτος, αρχές φθινοπώρου του 2018, θα κυκλοφορήσει και στην ελληνική γλώσσα από την Gastronomy Essentials, σε μετάφραση και επιμέλεια του καταξιωμένου Έλληνα Pastry Chef Δημήτρη Χρονόπουλου.

 

Λαμβάνοντας τα φρούτα ως σημείο εκκίνησης και «υπό την εντολή» μιας άλλης εμβληματικής μορφής της Γαλλικής κουζίνας, του Alain Ducasse, o πασίγνωστος σήμερα Chef Ζαχαροπλαστικής παρουσιάζει ένα βιβλίο, που ξεπερνά τη δημιουργική του διάθεση και εμπλουτίζεται με το προσωπικό στυλ του, που τον έχει καταξιώσει παγκοσμίως.

 

Η προπώληση του «ΦΡΟΥΤΑ – Η Χρήση τους στην Ζαχαροπλαστική» έχει ήδη ξεκινήσει και στη νέα αυτή ελληνική έκδοση, ο Cedric Grolet, Pastry Chef του εστιατορίου «Le Meurice» του διάσημου Γάλλου Chef Alain Ducasse (που βρίσκεται εντός του ομώνυμου ξενοδοχείου στο Παρίσι), συγκεντρώνει 100 συνταγές ζαχαροπλαστικής (cakes, cookies, eclairs…). Σε αυτές τις συνταγές αναπαράγει άψογα, 7 τύπους φρέσκων φρούτων τα οποία παρουσιάζει στο βιβλίο (ανάλογα με τον τύπο του φρούτου που πρωταγωνιστεί) σε 7 κεφάλαια: Εσπεριδοειδή / Πυρηνόκαρπα Φρούτα / Γιγαρτόκαρπα ή Μηλοειδή Φρούτα / Εξωτικά Φρούτα / Κόκκινα και μαύρα μούρα / Άγρια Φρούτα / Ξηροί καρποί και Κάρυα.

 

Τα μιμητικά επιδόρπια, που αναπαράγουν τις πρωτότυπες και παρθένες παρουσιάσεις, στις οποίες έχει μελετηθεί κάθε λεπτομέρεια, είναι δύο από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του βιβλίου, ενώ στο γευστικό μέρος κυριαρχούν η καθαρότητα και η ένταση των γεύσεων. Έτσι, επιδόρπια όπως το λεμόνι (εξώφυλλο βιβλίου), το καρύδι ή το κέικ σύκων, «υπονομεύουν» τα αρχικά φρούτα και τα ανυψώνουν σε μια αξέχαστη γευστική αλλά και οπτική εμπειρία.

 

Ο Cedric Grolet, αφού έδειξε την εξαιρετική ακρίβεια και δεξιοτεχνία του στα τεύχη 17 και 18 του παγκοσμίως γνωστού περιοδικού ζαχαροπλαστικής “So Good”, στο βιβλίο “Fruits” και κατ’ επέκταση στην ελληνική του έκδοση «ΦΡΟΥΤΑ – Η Χρήση τους στην Ζαχαροπλαστική» επιδεικνύει την εμπνευσμένη δημιουργικότητά του, η οποία αρχίζει πάντα με ένα λευκό χαρτί, πάνω στο οποίο «ζωντανεύει» τις ιδέες του, οι οποίες τελικά αναδεικνύονται σε καλλιτεχνήματα.

 

ΠΕΡΙΟΔΟΣ PRE-SALE / ΜΑΙΟΣ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Το βιβλίο «ΦΡΟΥΤΑ – Η Χρήση τους στην Ζαχαροπλαστική» απευθύνεται σε επαγγελματίες ζαχαροπλάστες και chefs και είναι μία νέα ολοκληρωμένη έκδοση στα ελληνικά, αφιερωμένη στην ανασκόπηση του κόσμου των φρούτων στη ζαχαροπλαστική και εμπνευσμένη από τη δημιουργικότητα ενός πολυβραβευμένου Pastry Chef.

 

Continue Reading

Γαστρονομία

Πιο τραγάνα και νόστιμα δεν γίνεται!!!

Κολοκυθάκια και μελιτζάνες τηγανιτά με Συνοδευτικό τζατζίκι.!!

Υλικά για δυο άτομα

2 κολοκυθάκια
2 μελιτζανες
1 κουτί αναψυκτικό σόδα
Αλεύρι φαρίνα όσο πάρει
Αλάτι και πιπέρι
Αραβοσιτελαιο για το τηγάνισμα…!!

Εκτέλεση

Για τον χυλό!!!
Σε ένα μπολ ρίξτε την σόδα βάλτε αλεύρι τόσο όσο να γίνει ένας πηχτός χυλός ,ρίξτε αλάτι κ πιπέρι κ ανακατεύετε καλά!!!

Κόψτε τις μελιτζάνες σε φετούλες και και αφήστε μέσα σε αλατόνερο μισή ωρίτσα για να μην πικρίζουν !!
Κόψτε και τα κολοκυθάκια σε φετούλες βουτάτε ένα ένα μέσα στον χυλό και τηγανίστε σε βαθύ σκεύος ..Σερβίρετε ζεστά!!

Για το τζατζίκι

200 γρ η ενα μικρο κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
1 μικρο αγγούρι
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
Ελαιόλαδο λίγο ξύδι κ λίγο αλάτι..!!

Εκτελεση

Τρίψτε στο χοντρό τρίφτη το αγγούρι και στραγγίστε πολύ καλά με τα χέρια και βάλτε το σε ένα μπολ!!Τρίψτε κ στην σκελίδα σκόρδου στο λεπτό του τρίφτη,προσθέστε το γιαούρτι σχεδόν ένα φλιτζάνι του καφέ λάδι λίγο ξύδι και αλάτι ανακατέψτε όλα μαζί και σερβίρετε παγωμένο με τα ζεστά κολοκυθάκια και μελιτζάνες..!!

Continue Reading

Trending