Connect with us

Γαστρονομία

Γαστρονομία: Ο Πολιτισμός της Γεύσης Branding Προορισμού

Σύνδεση της Γεύσης με τον Τόπο.

Η γαστρονομική κληρονομία  ενός Προορισμού δημιουργεί γευστικές εμπειρίες ιδιαίτερης σημασίας για την αίσθηση της ποιότητας που αποκομίζουν οι επισκέπτες κατά την διάρκεια των διακοπών τους αλλά   και  την ποιότητα της ανάμνησης που θα πάρουν μαζί τους και που στη συνέχεια θα επικοινωνήσουν σε φίλους και γνωστούς.

Η γαστρονομία σαν  στοιχείο αναγνωρισιμότητας και διαφοροποίησης ενός Τόπου αποτελεί παγκόσμια τάση στο Τουριστικό γίγνεσθαι  και συχνά βασικό κριτήριο επιλογής του προορισμού διακοπών.  Και όχι τυχαία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού περίπου το 50% των τουριστών επιλέγει έναν Τουριστικό προορισμό έχοντας σαν πρωταρχικό κριτήριο την γαστρονομική ταυτότητα του, ενισχύοντας ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο είδος τουρισμού, τον γαστρονομικό τουρισμό.

Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τον  γαστρονομικό τουρισμό  σαν ένα βιωματικό ταξίδι σύνδεσης της γεύσης με τον Τόπο και τους ανθρώπους του.

Η εμπειρία της γεύσης και της  ανάμνησης της και η σύνδεση της με τους ανθρώπους  και τον Τόπο προσδίδει αυθεντική ξεχωριστή ταυτότητα στον προορισμό. Δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς και διατηρεί ανεξίτηλες γευστικές αναμνήσεις.

Γαστρονομική Τοπική Ταυτότητα

Η ενσωμάτωση της τοπικής γαστρονομικής κληρονομίας  και των πολιτιστικών στοιχείων της  στο τουριστικό προϊόν συμβάλει στην δημιουργία μοναδικής ταυτότητας. Αποτελεί σημείο αναφοράς για ένα νέου τύπου βιωματικό ταξίδι στις γεύσεις και τις μακραίωνες συνήθειες διατροφής των ανθρώπων.

Ένα ταξίδι στον χρόνο  άμεσα συνυφασμένο με την ανάγκη της διατροφής αλλά και την μαγεία των γεύσεων μέσα από μία μοναδική  διατροφική  παρακαταθήκη συχνά άρρηκτα συνδεδεμένο με την υγεία και την ευζωία των ανθρώπων.

Τρόποι   του να γίνει κανείς κοινωνός του μαγικού  κόσμου της γαστρονομίας μπορεί να είναι από την γευσιγνωσία και την μύηση σε αρχέγονες διαδικασίες προετοιμασίας του φαγητού έως την επίσκεψη στον τόπο παραγωγής των πρώτων υλών και την συμμετοχή στην συγκομιδή προϊόντων.

Με άλλα λόγια, η γαστρονομία αποτελεί την σύνδεση  του σήμερα με τις διατροφικές συνήθειες ζωής  αιώνων.

Άλλωστε στην Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα το φαγητό και ο τρόπος προετοιμασίας του αποτελούσε και αποτελεί τον πυρήνα της καθημερινής ζωής και της διασκέδασης των ανθρώπων της.

Στον τόπο μας, όπου και εάν αυτός βρίσκεται μέσα στον Ελλαδικό χώρο, δεν νοείται εορτή ή καλωσόρισμα επισκεπτών χωρίς  κέρασμα και προσφορά ποτού και φαγητού.

Η ίδια η έννοια της φιλοξενίας είναι ταυτόσημη με την παροχή στέγης και εκλεκτής τροφής.  Η γαστρονομία λειτουργεί σαν  έναν θαυμάσιο πρεσβευτή της.

 

 Από:Ευάγγελο Σωφρονά

Founder

Innfaith Hospitality Management

 

 

 

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Μοσχαρίσια Burger με κρέμα Αβοκάντο και λαχανικά φούρνου

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής οικονομίας», παρουσιαστής της εκπομπής «Η κουζίνα της μαμάς» που αγαπήθηκε από όλους και δημιουργός της παράστασης «Μουσικομαγειρέματα» που προάγει την υγεία με εκπαιδευτική ψυχαγωγία. Βρείτε τον Ευτύχη στο www.bletsas.gr

Σπιτικά Μοσχαρίσια Burger με Κρέμα Αβοκάντο και λαχανικά φούρνου

Για τα Burger
1/2 kg μοσχαρίσιο κιμά
Ρίγανη-αλάτι-πιπέρι
2 άσπρα ψωμάκια για burger
4 μίνι πίτες αραβικές ολικής
2-4 φέτες κασέρι
1 ντομάτα
1/2 αγγούρι
Ξύδι
1 κρεμμύδι
5-6 φύλλα μαρούλι

Για την γαρνιτούρα
3 πατάτες
2 καρότα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

Για την κρέμα
2 ώριμα αβοκάντο
1 λεμόνι
1/2 κουταλάκι κάρυ
Μία χουφτα μαϊντανό
Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζεις και κόβεις καρότα και πατάτες. Τα βάζεις σε ταψάκι με λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Τα βάζεις στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Μετά ανεβάζεις τη θερμοκρασια στους 230 και αφήνεις άλλα 5-10 λεπτά μέχρι να ξεροψηθούν. Με το που τα βγάλεις, βάζεις για 3 λεπτά τα ψωμάκια και τις πίτες στη σχάρα του φούρνου.

Κόβεις το κερμμύδι σε λεπτές ροδέλες και το βάζεις σε ένα πιάτο με μπόλικο ξύδι. Τα αφήνεις να μαριναριστούν για όση ώρα φτιάχνεις τα άλλα.

Πλάθεις τον κιμά και προσθέτεις αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Φτιάχνεις τέσσερα μπιφτέκια. Αλείφεις την γκριλιέρα με λίγο ελαιόλαδο και ψήνεις τα μπιφτέκια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Θέλουν μόνο μία φορά γύρισμα. Ψήσε τα καλά από τη μία πλευρά πριν τα γυρίσεις μετά από περίπου 8-10 λεπτά. Ψήσε από την άλλη αλλά 8 λεπτά και είναι έτοιμα. Λίγο πριν τα βγάλεις αν θες βάζεις στο καθένα μία φέτα τυρί.

Καθαρίζεις το αβοκάντο και το βάζεις με τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας στο μούλτι. Χτυπάς μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα σαν μαγιονέζα.

Κόβεις ντομάτα και κρεμμύδι σε ροδέλες. Κόβεις το μαρούλι με το χέρι σε κομμάτια.

Συνθέτεις το burger με το συνδυασμό που προτιμάς και σερβίρεις με πατάτες και καρότα!

Καλή όρεξη!!!

Continue Reading

Γαστρονομία

Δια χειρός Φρόσως

Χρήσιμα tips της γιαγιάς Φρόσως για καθημερινή χρήση…

Δε χυλώνουν οι φακές;
Ρίχνουμε όλα τα υλικά  μέσα στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε με τομάτα κι όχι έτοιμη σάλτσα. Προς το τέλος της βράσης ρίχνουμε 2 κουταλιές έτοιμο πουρέ σε σκόνη  και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 2-3 λεπτά.

Μεθυσμένα μανιτάρια
Πριν γεμίσουμε τα μανιτάρια περνάμε το εσωτερικό τους με λίγο κρασί, με τη βοήθεια ενός πινέλου.

Στο θυμό μόνο το ξύδι;
Μακριά από απορρυπαντικά και υγρά πιάτων, το φυσικό ξύδι είναι το καλύτερο καθαριστικό πιάτων και επιφανειών αφού απομακρύνει λίπη και δυσάρεστες οσμές. Μη το αναμιγνύετε ποτέ με χλωρίνη!

Πεντακάθαρα ρούχα
Απομακρύνετε τη σκουριά από τα ρούχα σας ή από άλλα υφάσματα στύβοντας  πάνω της λεμόνι. Αφήστε το λεμόνι να δράσει για 30’ κι έπειτα ξεπλύνετε.

Εφημερίδα..όχι μόνο για διάβασμα
Καθαρίστε τις επιφάνειες των τζαμιών σας με εφημερίδα για ένα λαμπερό αποτέλεσμα.

Λεμονάκι μυρωδάτο
Τοποθετήστε μέσα στο φούρνο ένα μπολ με νερό και λεμόνι. Αφού βράσει το μείγμα περάστε μια φορά τα τοιχώματα του φούρνου. Θα είναι πεντακάθαρος και οι δυσάρεστες οσμές θα έχουν εξαφανιστεί.

Αστραφτερή οδοντόκρεμα
Για τον καθαρισμό του λάστιχου του ψυγείου χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα. Τρίψτε με μια παλιά οδοντόβουρτσα κι έπειτα σκουπίστε. Η μούχλα και οι δυσάρεστες οσμές θα έχουν εξαφανιστεί.

Continue Reading

Γαστρονομία

Κατευθείαν απ’ την κουζίνα του Ευτύχη

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής οικονομίας», παρουσιαστής της εκπομπής «Η κουζίνα της μαμάς» που αγαπήθηκε από όλους και δημιουργός της παράστασης «Μουσικομαγειρέματα» που προάγει την υγεία με εκπαιδευτική ψυχαγωγία. Βρείτε τον Ευτύχη στο www.bletsas.gr

Μακαρονοσαλάτα με Γιαούρτι

ΥΛΙΚΑ
1/2 πακέτο ζυμαρικά πένες
200 γρ. Γιαούρτι 2% (1 κεσεδάκι)
1 πιπεριά κέρατο
1 στρογγυλή κίτρινη πιπεριά
10 ντοματίνια
1/2 κόκκινο κρεμμύδι
1 κουταλάκι σόγια σος
1/4 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη
άσπρο πιπέρι
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζεις τα ζυμαρικά να βράσουν σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο. Είναι σημαντικό να τα κάνεις al dente για αυτή τη συνταγή ώστε να μην διαλυθούν στο ανακάτεμα αλλά και για να τρώγονται ευχάριστα σαν κρύα σαλάτα. Ψιλοκόβεις όλα τα υλικά: ντοματίνια στα 4, πιπεριές σε κυβάκια, κρεμμύδι σε μισοφέγγαρα. Βάζεις τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με σογια σος, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Τρίβεις εκεί μέσα και λίγο τζίντζερ και ρίχνεις λίγο ψιλοκομμένη ρίγανη. Τέλος βάζεις και το γιαούρτι και ανακατεύεις καλά να καλύψει όλα τα λαχανικά. Όταν ετοιμαστούν τα μακαρόνια, τα στραγγίζεις και τα αφήνεις να κρυώσουν. Αν βιάζεσαι μπορείς να τα κρυώσεις με νερό βρύσης, αυτό όμως δεν είναι και ότι καλύτερο επειδή φεύγει όλο τους το άμυλο. Τα ζυμαρικά όμως δεν πρέπει να είναι καυτά όταν τα βάλεις στα υπόλοιπα υλικά επειδή υπάρχει κίνδυνος να κόψει το γιαούρτι. Όταν κρυώσουν λίγο τα ανακατεύεις όλα μαζί και σερβίρεις.
Μπορείς και να το φυλάξεις 1-2 μέρες στο ψυγείο! Καλή όρεξη!

Eυτύχης Μπλέτσας

Continue Reading

Trending