Connect with us

Γαστρονομία

Γαστρονομία: Ο Πολιτισμός της Γεύσης Branding Προορισμού

Σύνδεση της Γεύσης με τον Τόπο.

Η γαστρονομική κληρονομία  ενός Προορισμού δημιουργεί γευστικές εμπειρίες ιδιαίτερης σημασίας για την αίσθηση της ποιότητας που αποκομίζουν οι επισκέπτες κατά την διάρκεια των διακοπών τους αλλά   και  την ποιότητα της ανάμνησης που θα πάρουν μαζί τους και που στη συνέχεια θα επικοινωνήσουν σε φίλους και γνωστούς.

Η γαστρονομία σαν  στοιχείο αναγνωρισιμότητας και διαφοροποίησης ενός Τόπου αποτελεί παγκόσμια τάση στο Τουριστικό γίγνεσθαι  και συχνά βασικό κριτήριο επιλογής του προορισμού διακοπών.  Και όχι τυχαία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού περίπου το 50% των τουριστών επιλέγει έναν Τουριστικό προορισμό έχοντας σαν πρωταρχικό κριτήριο την γαστρονομική ταυτότητα του, ενισχύοντας ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο είδος τουρισμού, τον γαστρονομικό τουρισμό.

Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τον  γαστρονομικό τουρισμό  σαν ένα βιωματικό ταξίδι σύνδεσης της γεύσης με τον Τόπο και τους ανθρώπους του.

Η εμπειρία της γεύσης και της  ανάμνησης της και η σύνδεση της με τους ανθρώπους  και τον Τόπο προσδίδει αυθεντική ξεχωριστή ταυτότητα στον προορισμό. Δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς και διατηρεί ανεξίτηλες γευστικές αναμνήσεις.

Γαστρονομική Τοπική Ταυτότητα

Η ενσωμάτωση της τοπικής γαστρονομικής κληρονομίας  και των πολιτιστικών στοιχείων της  στο τουριστικό προϊόν συμβάλει στην δημιουργία μοναδικής ταυτότητας. Αποτελεί σημείο αναφοράς για ένα νέου τύπου βιωματικό ταξίδι στις γεύσεις και τις μακραίωνες συνήθειες διατροφής των ανθρώπων.

Ένα ταξίδι στον χρόνο  άμεσα συνυφασμένο με την ανάγκη της διατροφής αλλά και την μαγεία των γεύσεων μέσα από μία μοναδική  διατροφική  παρακαταθήκη συχνά άρρηκτα συνδεδεμένο με την υγεία και την ευζωία των ανθρώπων.

Τρόποι   του να γίνει κανείς κοινωνός του μαγικού  κόσμου της γαστρονομίας μπορεί να είναι από την γευσιγνωσία και την μύηση σε αρχέγονες διαδικασίες προετοιμασίας του φαγητού έως την επίσκεψη στον τόπο παραγωγής των πρώτων υλών και την συμμετοχή στην συγκομιδή προϊόντων.

Με άλλα λόγια, η γαστρονομία αποτελεί την σύνδεση  του σήμερα με τις διατροφικές συνήθειες ζωής  αιώνων.

Άλλωστε στην Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα το φαγητό και ο τρόπος προετοιμασίας του αποτελούσε και αποτελεί τον πυρήνα της καθημερινής ζωής και της διασκέδασης των ανθρώπων της.

Στον τόπο μας, όπου και εάν αυτός βρίσκεται μέσα στον Ελλαδικό χώρο, δεν νοείται εορτή ή καλωσόρισμα επισκεπτών χωρίς  κέρασμα και προσφορά ποτού και φαγητού.

Η ίδια η έννοια της φιλοξενίας είναι ταυτόσημη με την παροχή στέγης και εκλεκτής τροφής.  Η γαστρονομία λειτουργεί σαν  έναν θαυμάσιο πρεσβευτή της.

 

 Από:Ευάγγελο Σωφρονά

Founder

Innfaith Hospitality Management

 

 

 

 

Continue Reading

Συνταγές

Στήθος κοτόπουλο ανοιξιάτικο

Μια γευστική δημιουργία που είναι νόστιμη και γίνεται πολύ εύκολα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στήθος γαλοπούλας αντί για κοτόπουλο ή πιπεριές τεσσάρων χρωμάτων.

Το σίγουρο είναι ότι αρέσει πολύ… και ενδείκνυται για μια ισορροπημένη διατροφή με λίγες θερμίδες.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 15 λεπτά / Εύκολο

Στήθος κοτόπουλο ανοιξιάτικο

Από τη Βάσω Γιαννοπούλου γιατρό και περίφημη μαγείρισσα, Πάτρα

Υλικά για 4 άτομα

4 κομμάτια στήθους κοτόπουλου

1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε μπαστουνάκια

1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μπαστουνάκια

100 γρ. κεφαλοτύρι, κομμένο σε μπαστουνάκια

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κ.γ. βούτυρο γάλακτος

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρις

Τρόπος παρασκευής 

Ανοίγουμε με το μαχαίρι το στήθος στη μέση οριζόντια.

Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ για να πάει παντού.

Στρώνουμε λαδόκολλα και επάνω τοποθετούμε τα δύο στήθη το ένα δίπλα στο άλλο.

Στην επιφάνεια βάζουμε τις πράσινες και τις κόκκινες πιπεριές, το κεφαλοτύρι, το σκόρδο και μια κουταλιά βούτυρο.

Κλείνουμε σαν σάντουιτς με τα άλλα δύο κομμάτια στήθους και τυλίγουμε σφιχτά με τη λαδόκολλα.

Αν θέλουμε μπορούμε να τα δέσουμε και με σχοινί μαγειρικής.

Αραδιάζουμε τα πακετάκια σε ταψί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250ο C για 30 λεπτά και μετά κατεβάζουμε στους 100ο C για 35 – 40 λεπτά ακόμα, μέχρι να υποχωρεί η λαδόκολλα όταν πιέζουμε με το δάκτυλο.

Tα τελευταία 15 λεπτά, ανοίγουμε τη λαδόκολλα προσεκτικά για να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.

Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με πιλάφι, πατάτες τηγανητές ή πράσινη σαλάτα ή ακόμα και ψητά λαχανικά.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Ριζότο με γαρίδες και ντομάτα

Μια γευστική δημιουργία καλοδεχούμενη από όλους. Μια φίνα γεύση που θέλει την αγάπη σας και την απόλυτη προσοχή σας, για να γίνει ουράνια… για να την προσφέρετε στους ανθρώπους, που αγαπάτε.

Εμείς σας δίνουμε όλα τα μυστικά για να φτιάξετε ένα απίθανο μπισκ ή το ζωμό γαρίδας. Μπορείτε όμως να τον βρείτε έτοιμο και στην αγορά, οπότε το μαγείρεμα του ριζότο γίνεται παιχνίδι.

Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 50 λεπτά / Μέτριας ευκολίας

Ριζότο με γαρίδες και ντομάτα

Από την ταβέρνα Κακαναράκη, Ναύπλιο

Υλικά για 4 άτομα

300 γρ. γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες

Για το ριζότο

250 γρ. ρύζι αρμπόριο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Μισό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

Θυμάρι αποξηραμένο

80 ml λευκό κρασί, μοσχοφίλερο

600 ml ζωμό γαρίδας

250 ml χυμό ντομάτας

80 γρ. παρμεζάνα ή πεκορίνο, τριμμένο

1 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Για το ζωμό γαρίδας

160 γρ. κελύφη γαρίδας

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Μισό μέτριο φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες

Μισό από ένα ξερό κρεμμύδι μέτριο, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 καρότο, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας

50 ml ούζο

1 λίτρο ζεστό νερό

Για το φινίρισμα

Φρέσκο Μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε προσεκτικά τις γαρίδες και κρατάμε το κεφάλι και την ουρά σε κάποιες.

Αφαιρούμε το μαύρο εντεράκι από την πλάτη της γαρίδας και πλένουμε καλά.

Τα υπόλοιπα κελύφη τα κρατάμε για το ζωμό.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κελύφη από τις γαρίδες.

Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το φινόκιο, το κρεμμύδι, το καρότο και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.

Προσθέτουμε τον πελτέ, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα και σβήνουμε με το ούζο.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το νερό και σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε το περιεχόμενο της.

Το σουρώνουμε σε λεπτή σήτα και κρατάμε το ζωμό στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τις γαρίδες.

Βάζουμε τις γαρίδες σε ένα μπολ και τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.

Βάζουμε το αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει και αραδιάζουμε τις γαρίδες τις σοτάρουμε για 1 ½ λεπτό από κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τες με τη λαβίδα.

Ετοιμάζουμε το ριζότο.

Ζεσταίνουμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και τα καραμελώνουμε για 4 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύοντας συνεχώς σοτάρουμε για 2 λεπτά.

Σβήνουμε με λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε  το ¼ της ποσότητας του ζωμού γαρίδας και το χυμό ντομάτας.

Ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα και μόλις απορροφηθεί η πρώτη δόση ζωμού, συνεχίζουμε με την επόμενη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλο το ζωμό γαρίδας.

Μόλις το ρύζι χυλώσει, αλλά κρατάει λίγο, προσθέτουμε τις γαρίδες και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστό το ριζότο πασπαλίζοντάς το με φρέσκο μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Πιπερόπιτα με φύλλο χωριάτικο

Μια επική πίτα, από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει με πιπεριές και αρωματικά.

Γεύση μοναδική που απολαύσαμε στην διάσημη παραδοσιακή ταβέρνα του Καπρή. Ο Πάνος Φιλόπουλος και η γυναίκα του δημιουργούν αριστουργήματα γευστικά. Το τζάκι τριζοβολά και η ατμόσφαιρα τόσο ζεστή όσο και το χαμόγελό τους.

Χρόνος παρασκευής 2 ώρες / Εύκολη

Πιπερόπιτα με φύλλο χωριάτικο

Από την περίφημη ταβέρνα Καπρή, Αρχαίος Φενεός, Κορινθία

Υλικά για ένα ταψί

Φύλλο χωριάτικο εμπορίου

Υλικά Ζύμης για χειροποίητο φύλλο

1 κιλό αλεύρι κίτρινο και σκληρό αλεύρι

Αλάτι

Ξύδι

Ελαιόλαδο

Νερό «όσο πάρει»

Για τη γέμιση

6 μεγάλες πιπεριές πράσινες κέρατο ώριμες

1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης ώριμη, ψιλοκομμένη σε ροδέλες

3 μεγάλα φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. καυκαλήθρα, ψιλοκομμένη

1 κ.σ. μυρώνια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. σπανάκι, ψιλοκομμένο

300 γρ. τυρί φέτα σκληρή, τριμμένη

1 αυγό χωριάτικο

Λίγο τραχανά γλυκό

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σουσάμι

Τρόπος παρασκευής 

Αν θέλουμε να φτιάξουμε χειροποίητο φύλλο, τότε σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και στη μέση αφήνουμε ένα κενό και βάζουμε όλα τα υγρά.

Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε ζεστό μέρος.

Ανοίγουμε τέσσερα λεπτά φύλλα.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Με ένα πινέλο λαδώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Στρώνουμε στο ταψί ένα φύλλο και το περνάμε με το πινέλο με ελαιόλαδο.

Στην επιφάνεια στρώνουμε και το δεύτερο φύλλο αφού το λαδώσουμε και πάλι.

Απλώνουμε πάνω στα φύλλα  τα υλικά της γέμισης με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψουν ισομερώς όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Κλείνουμε τα πλαϊνά φύλλα και καλύπτουμε τη γέμιση με άλλα δύο φύλλα, που λαδώνουμε με το πινέλο.

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια την πίτα και με το πινέλο λαδώνουμε την επιφάνεια καλά με ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200οC για 90 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα εμπορίου ακολουθούμε την ίδια τεχνική στο λάδωμα και το στρώσιμο των φύλλων.

Πρέπει όμως να σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις πιπεριές και αργότερα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending