Γαστρονομία
Γιουβέτσι ρουμελιώτικο της Χρυσούλας Παπαλέξη

Γιουβέτσι ρουμελιώτικο
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, Ξενοδοχείο Ganimede, Γαλαξίδι
Yπέροχο
Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας
Η Ρούμελη σίγουρα φημίζεται για τα ψητά αρνιά, τα σουβλιστά, για τις πίτες της, όμως στην περιοχή του Μόρνου εκτρέφονται μοσχαράκια της αυτόχθονης φυλής «βραχυκερατικής» που η νοστιμιά τους φημίζεται.
Ο Μόρνος είναι κοντά στην ναυτική πολιτειούλα του Γαλαξιδιού της καρδιάς μου και κάθε φορά που πηγαίνω, η ξενοδόχος και χαρισματική μαγείρισσα Χρυσούλα Παπαλέξη, μου ετοιμάζει μεταξύ άλλων και γιουβετσάκι που ξεχειλίζει από νοστιμιά.
Εσείς θα το κάνετε με μοσχαράκι γάλακτος. Το γιουβέτσι από παλιά ήταν το γιορτινό και αργότερα το κυριακάτικο φαγητό των πόλεων …
Γεύση μιας άλλης εποχής … που όμως τελευταία επανέρχεται δυναμικά στην ελληνική γαστρονομική σκηνή.
Η Χρυσούλα μας δίνει την συνταγή και εμείς φωτογραφίζουμε το πιάτο στο μώλο του Γαλαξιδιού …
Γιουβέτσι ρουμελιώτικο
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, Ξενοδοχείο Ganimede, Γαλαξίδι
Υλικά
1 κρέας μοσχάρι από αυτόχθονη φυλή ελευθέρας βοσκής από το Λιδωρίκι
Μισό νεροπότηρο ελαιόλαδο
500 γρ. ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
Μισό ποτήρι νερού χυμό ντομάτας Pummaro
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
500 γρ. κριθαράκι μέτριο
7 ποτήρια ζεστό νερό
Για το πασπάλισμα
150 γρ. ντόπια μυζήθρα τριμμένη ή κεφαλοτύρι
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε το κρέας. Το κόβουμε σε μικρές μερίδες και το βάζουμε στη γάστρα Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το περιχύνουμε με τις ντομάτες .
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό ντομάτας με μισό ποτήρι νερό χλιαρό και το βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C να ψηθεί για 1 ½ ώρα.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι το κρέας να δούμε ότι έχει ψηθεί και στη συνέχεια ρίχνουμε τα 7 ποτήρια νερό, το κριθαράκι και 1 κ.γ κοφτή αλάτι.
Το ανακατεύουμε με το υπόλοιπο κρέας και το ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα. Το δοκιμάζουμε να είμαστε σίγουροι ότι έχει βράσει το κριθαράκι.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό και βράζουμε λίγο ακόμη .
Το σερβίρουμε ζεστό πασπαλισμένο με μυζήθρα τριμμένη .
Γαστρονομία
<<Αφιέρωμα>> Στις γεύσεις της Ελλάδας: Κουλουράκια κανέλας

Κουλουράκια που γίνονται εύκολα και είναι νόστιμα πολύ. Μπορούν να συνοδεύσουν τον καφέ, το τσάι ή να τα πάρουν τα παιδιά σαν snack στο σχολείο.
Τα κουλουράκια προσφέρονται για διασκεδαστική μαγειρική με τα παιδιά σας, θα υπάρχει μια ακαταστασία στην κουζίνα … αλλά δεν πειράζει.
Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά / Χρόνος ψύξης 1-2 ώρες / Εύκολο
Κουλουράκια κανέλας
Από το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου, Κυπαρισσία
Yλικά για 40 κουλουράκια
Μισό πακέτο βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο
Μισό φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
1 αυγό
2 φλιτζάνια αλεύρι ζάχαρη
1 κ.γ. baking powder
2 κ.σ γάλα
¾ κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης
Για το φινίρισμα
Λίγο γάλα εβαπορέ
Σουσάμι
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε.
Στη μέση δημιουργούμε ένα κενό και ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, την κανέλα και ζυμώνουμε δυνατά.
Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη ζυμώνουμε ελαφρά.
Πλάθουμε τα κουλουράκια και τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε στρογγυλά, μπαστουνάκια ή σε σχήμα S.
Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.
Με ένα πινέλο τα περνάμε με γάλα εβαπορέ.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 λεπτά.
Βγάζουμε τα κουλουράκια από το φούρνο και τα βάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και να μείνει υγρασία.
Διατηρούμε τα κουλουράκια σε μεταλλικό κουτί με ριζόχαρτο.
Γαστρονομία
Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει cookies κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα! Ανακάλυψε όλη την σειρά “5 συνταγές με μελομακάρονα” και γίνε εσύ ο νικητής των γιορτών!
Υλικά για τα μπισκότα
• 100 γρ. βούτυρο
• 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 25 γρ. ζάχαρη καστανή
• 1 αβγό (50 γρ.)
• 4 γρ. αλάτι
• 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
• 130 γρ. κομματάκια κουβερτούρα μπίτερ
• 175 γρ. αλεύρι
• 135 γρ. μελομακάρονα σπασμένα
Εκτέλεση για τα μπισκότα
- Αφρατεύουμε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το αβγό.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε όλο στο μείγμα βουτύρου και ζάχαρης και ανακατεύουμε στην πρώτη ταχύτητα μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι.
- Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και τα κομματάκια μελομακάρονο ανακατεύοντας στην ίδια ταχύτητα.
- Ζυγίζουμε μπαλάκια των 60 γρ. και τα βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1,5 ώρα.
- Βγάζουμε από την κατάψυξη και ψήνουμε άμεσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 12 λεπτά.
Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki
www.lachef.gr
Γαστρονομία
Cheesecake με μελομακάρονα και oreos! Δημιουργούμε με νόημα!

Cheesecake με Oreos και μελομακάρονα
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει ένα διαφορετικό cheesecake χρησιμοποιώντας ως βάση τα μελομακάρονα συνδυάζοντας τις αγαπημένες γεύσεις με μπισκότα oreos.
Υλικά για την βάση του cheesecake
- 250 γρ. μπισκότα Oreos τριμμένα
- 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
Εκτέλεση για την βάση του cheesecake
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το τριμμένο μπισκότο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Μέσα σε ένα τσέρκι 16 εκ. στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου σαν βάση.
Υλικά για την κρέμα του cheesecake
- 400 γρ. κρέμα τυρί
- 100 γρ.κρέμα γάλακτος
- 100 γρ.ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
- 200 γρ. μελομακάρονα τρίμμα
Εκτέλεση για την κρέμα του cheesecake
- Μέσα στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε την κρέμα τυρί και προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και έπειτα την κρέμα γάλακτος σε ροή.
- Στρώνουμε την μισή ποσότητα της κρέμας πάνω από την βάση μπισκότου και βάζουμε μια στρώση από τα μελομακάρονα τρίμμα και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μισό της κρέμας.
- Με μια σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε κατάψυξη για τουλάχιστον 1.5 ώρα.
- Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με λιωμένη σοκολάτα, με κομματάκια από τα μελομακάρονα και με σπασμένα Oreos.
Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki
www.lachef.gr
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Παναγιώτα Τρουπή
-
Ψυχολογία
Πώς να αποκτήσεις ακριβώς αυτό που θέλεις;
-
Τουρισμός
Αναπτυξιακό Διεθνές Συνέδριο στη Δυτική Ελλάδα “Ναύπακτος 2030”
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Νάντια Μπαζιωτάκη
-
Τουρισμός
Επίτιμα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT οι κυρίες Ολυμπία Αναστασοπούλου και Λίλα ντε Τσάβες
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Βίβιαν Μανωλέσου
-
Τουρισμός
Press Conference για τις ανάγκες ενημέρωσης των δράσεων του έργου CapTour
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Χριστίνα Μανιάτη