Υγεία
Γυναικεία Ακράτεια Και Πρόπτωση-Υπάρχει Θεραπεία;

Θεραπεία της γυναικείας ακράτειας και της πρόπτωσης.
Για τη θεραπεία της γυναικείας ακράτειας ούρων και των διαταραχών του πυελικού εδάφους, πρέπει να διαγνωσθεί η αιτιολογία του προβλήματος, που μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, που θα αξιολογηθούν μόνο από εξειδικευμένους ιατρούς στο συγκεκριμένο αντικείμενο ώστε να δώσουν την καλύτερη λύση.
Η αντιμετώπιση είναι πολυδιάστατη και συνήθως χειρουργική, ενώ σε κάποιες των περιπτώσεων απαιτείται μόνο η χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών.
Η χειρουργική αποκατάσταση όλων των περιπτώσεων επιτυγχάνεται είτε λαπαροσκοπικά ή διακοιλιακά, δηλαδή από τον χώρο της κοιλίας είτε διακολπικά, δηλαδή από τον κόλπο. Ο καθορισμός του είδους της θεραπείας είναι μια απόφαση που θα λάβει ο χειρουργός ουρογυναικολόγος λαμβάνοντας υπόψη διάφορα στοιχεία της νόσου και της ασθενούς
Τι είναι η πρόπτωση των γεννητικών οργάνων ;
Η πρόπτωση των γεννητικών οργάνων είναι η κάθοδος των οργάνων της πυέλου που προκαλεί πρόπτωση του κόλπου, της μήτρας ή και των δύο. Η πρόπτωση είναι δυνατόν να αφορά στο πρόσθιο ή οπίσθιο κολπικό τοίχωμα, τη μήτρα ή το κολόβωμα του κόλπου, συνήθως σε κάποιο συνδυασμό. Η πρόπτωση των γεννητικών οργάνων αποτελεί την κύρια ένδειξη υστερεκτομής στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε ποσοστό 15-18% των γυναικολογικών επεμβάσεων σε όλες τις ηλικίες.
Η απώλεια της επαρκούς στήριξης του κόλπου ή της μήτρας σε γυναίκες που προσέρχονται για ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο κυμαίνεται από 43-76%, ενώ το 3-6% των γυναικών αυτών έχουν πρόπτωση γεννητικών οργάνων, ενώ η ακράτεια ούρων αφορά ένα ποσοστό 10-52% των ενηλίκων γυναικών.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται 8000 επεμβάσεις ετησίως οι οποίες αφορούν τόσο στην ακράτεια ούρων όσο και στην πρόπτωση των γεννητικών οργάνων.
Τι είναι ακράτεια ούρων;
Η ακράτεια ούρων είναι η αιφνίδια απώλεια των ούρων χωρίς τη θέληση του ατόμου. Αυτή η απώλεια συνήθως συμβαίνει με το βήχα, το γέλιο, το φτάρνισμα, την προσπάθεια κατά τις δύσκολες εργασίες, στην άσκηση του επαγγέλματος ή τις οικιακές εργασίες.
Η ακράτεια δεν είναι η νόσος αλλά το σύμπτωμα μιας νόσου που έχει σχέση με την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα και εμφανίζεται πιο συχνά στις μεγαλύτερες ηλικίες των γυναικών. Τυπικά η ακράτεια δεν δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή της γυναίκας αλλά μπορεί να διαταράξει σοβαρά τον ψυχικό κόσμο της γυναίκας, την προσωπική την οικογενειακή, την επαγγελματική, ενώ παράλληλα να προσβάλλει γενικότερα την κοινωνική τοποθέτηση του ατόμου.
Ποιά είναι τα αίτια της ακράτειας ή της πρόπτωσης;
Οι εργώδεις τοκετοί και ιδιαίτερα εκείνοι με μεγάλου βάρους νεογνά, η παχυσαρκία, η εμμηνόπαυση και τέλος η έλλειψη άσκησης θεωρούνται οι αιτίες που οδηγούν σε διάταση και χαλάρωση του πυελικού εδάφους της λεκάνης και κατά συνέπεια στην πρόπτωση των γεννητικών οργάνων και την ακράτεια ούρων.
Επίσης ακράτεια ούρων μπορεί να προκληθεί και με άλλους μηχανισμούς όπως: οι φλεγμονές της ουροδόχου κύστεως, της ουρήθρας, νευρολογικές βλάβες μετά από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, τραυματισμούς ή βλάβες του νωτιαίου σωλήνα και τέλος μεταβολικά νοσήματα με πιο συχνό των σακχαρώδη διαβήτη.
Η διάγνωση της ακράτειας και της πρόπτωσης.
Ο ειδικός ουρογυναικολόγος θα βάλει την διάγνωση από το ιστορικό της ασθενούς, και από ανώδυνες εξετάσεις όπως: την κλινική εξέταση, τον απεικονιστικό και εργαστηριακό έλεγχο.
Η συζήτηση με τον ουρογυναικολόγο
Η γυναίκα επισκέπτεται πιο συχνά από άλλους γιατρούς τον γυναικολόγο της και θα πρέπει να συζητήσει το πρόβλημα από τις πρώτες μέρες που θα εμφανισθεί το σύμπτωμα της ακράτειας ή της πρόπτωσης παρόλο που δυστυχώς αποκρύπτεται από ένα μεγάλο αριθμό γυναικών. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι κάτι συχνό και δεν πρέπει η ασθενής να θεωρεί ότι αποτελεί «ιδιαιτερότητα» γιατί το πρόβλημα αυτό υπάρχει σε εκατομμύρια γυναίκες. Έτσι λοιπόν χωρίς κανένα δισταγμό η ασθενής πρέπει να επισκεφθεί το γυναικολόγο της και να του αναφέρει τα συμπτώματα της.
Συμπερασματικά
Με την προοδευτική γήρανση του πληθυσμού υπολογίζεται ότι η ανάγκη αντιμετώπισης τόσο της ακράτειας όσο και των διαταραχών του πυελικού εδάφους θα αυξηθεί σε διπλάσιο ρυθμό εκείνου της πληθυσμιακής αύξησης.
Είναι γεγονός ότι όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα ψυχολογικών προβλημάτων, εσωστρέφειας, ταμπού και κοινωνικής περιθωριοποίηση τα προηγούμενα χρόνια σε ατομικό επίπεδο καθώς και σε κοινωνικοοικονομικό και εθνικό.
Η γυναίκα σήμερα πρέπει να αποτελεί στόχο της φροντίδας των γυναικολόγων σε κάθε ηλικία, ώστε να διατηρείται δραστήρια και ευπρεπής σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Προβλήματα όπως αυτά που αναφέραμε παραπάνω χάνουν την μοιρολατρική διάσταση και δίνουν νέες προοπτικές σε μια ισορροπημένη επιβίωση με ποιότητα και δημιουργία.
Αγαπητές γυναίκες, θα ήθελα να μάθετε ότι η ακράτεια των ούρων και η χαλάρωση των γεννητικών οργάνων είναι προβλήματα στα οποία τα τελευταία χρόνια η επιστήμη της γυναικολογίας έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Ο εξειδικευμένος γυναικολόγος που στέκεται δίπλα σε όλο το διάβα της ζωή σας και μοιράζεστε μαζί του χαρές και προβλήματα έχει να σας προτείνει λύσεις. Καμιά γυναίκα οποιασδήποτε ηλικίας, δεν δικαιούται να αντιμετωπίζει αυτά τα γεγονότα με εσωστρέφεια και να περιθωριοποιείται μοιρολατρικά ως άτυχη ύπαρξη.
Οι θεραπείες αυτών των προβλημάτων μπορεί να είναι συντηρητικές ή και χειρουργικές. Ελαχιστοποιημένες χειρουργικές επεμβάσεις με ελαχιστοποιημένους κινδύνους που θα σας δώσουν ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα διάθεση για τη ζωή.
Αθανάσιος Ε. Παπαδόπουλος MD, Ph.D.
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ
Εξειδικευμένος στην Ουρογυναικολογία & στην χειρουργική του πυελικού εδάφους
Διεύθυνση Ιατρείου : Μητροπόλεως 25 Θεσσαλονίκη
Ομορφιά
Πανάδες στο Πρόσωπο;

Οι πανάδες συνδέονται με την υπερβολική και σε συγκεκριμένη θέση παραγωγήs μελανίνης, μιας χρωστικής που χρωματίζει και προστατεύει το δέρμα μας. Μετά από πολύ σημαντική έκθεση στον ήλιο, ή κάτω από την επίδραση ορισμένων ορμονών ή ακόμα πιο απλά με τη γήρανση, η μελανίνη παράγεται σε μεγαλύτερη αφθονία. Άλλα αίτια είναι η έλλειψη βιταμίνης C και σιδήρου από τον οργανισμό καθώς και η αφυδάτωση του δέρματος και η κληρονομικότητα. Τελικά οι πανάδες αποτελούν απόδειξη των καταστροφικών συνεπειών των ακτινών UV, στο μελανοκυτταρικό συστημα.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΟ ΧΑΠΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΑΔΕΣ?
Ναι. Τα αντισυλληπτικά μπορούν να προκαλέσουν πανάδες μέσω των ορμονικών μεταβολών που προκαλούν. Εκδηλώνονται συνήθως με μορφή ακανόνιστων, αρκετά εκτεταμένων κηλίδων που εμφανίζονται στο πρόσωπο, στο μέτωπο, στα μάγουλα, πάνω από το άνω χείλος και στο πηγούνι.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΣΚΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ? ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΗ?
Όχι πάντα. Η μάσκα της εγκυμοσύνης που ονομάζεται επίσης χλόασμα είναι ένα φαινόμενο υπερχρωμάτωσης σε έκταση που συμβαίνει στο πρόσωπο, όπως και όταν παίρνει κάποια το χάπι. Πράγματι, η εγκυμοσύνη επιφέρει ορμονικές μεταβολές που μπορούν να την προκαλέσουν.
ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΑΔΩΝ? ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΙΑ?
Πράγματι, ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση των πανάδων στο δέρμα. Μπορεί να πρόκειται για τοπικές θεραπείες και κυρίως από το στόμα, όπως ορισμένα αντιβιοτικά, η λίστα είναι μεγάλη. Παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές, οι πανάδες μπορούν- τις περισσότερες φορές- να θεραπευτούν με καλλυντικά προϊόντα, αρκεί να διαθέτει κανείς την υπομονή και τη μεθοδικότητα να τις πολεμήσει. Η θεραπεία θα πρέπει μάλιστα να συνοδεύεται από υψηλή προστασία από το ηλιακό φως. Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο.
Χρησιμοποιήστε κρέμες υψηλού δείκτη αντηλιακής προστασίας καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας άκοσμα και τους χειμερινούς μήνες. Ειδικά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνες, όπου λόγω διαταραχής των ορμονών, είναι αυξημένη η πιθανότητα εμφάνισης κηλίδων. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξετε, πάντα για ορμονικούς λόγους, και στην περίπτωση που παίρνετε αντισυλληπτικά. Οδηγούν σε υπερέκκριση μελανίνης. Αποφεύγετε τα αρώματα και γενικότερα τα καλλυντικά που περιέχουν αλκοόλ, στην παραλία. Ήλιος και οινόπνευμα ίσον πανάδες. Στην περίπτωση που οι πανάδες ατονήσουν, δεν πρέπει να εφησυχάζετε. Αν δεν προστατευθείτε από τις πρώτες καλοκαιρινές ημέρες, δεν αποκλείεται να επανεμφανιστούν.
Αγγελική Ρεβέλα – Γενικός Ιατρός
Υγεία
Πως το Τραγούδι Επηρεάζει την… Υγεία μας

Το τραγούδι ενημερώνει το σώμα τις “σωστές” δονήσεις που αυξάνουν τη ζωτικότητά μας;
Κατά τη διάρκεια του τραγουδιού, ειδικά χημικά παρασκευάζονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο για να μας βοηθήσουν να νιώσουμε ειρήνη και χαρά.
Το τραγούδι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή του λαιμού, γεγονός που έχει θετική επίδραση στις φωνητικές χορδές, τα δαμάσκηνα και τους πολυάριθμους λεμφαδένες στο λαιμό και ως εκ τούτου αυξάνει σημαντικά την τοπική ανοσία (με άλλα λόγια, είναι λιγότερο πιθανό να κρυολογήσουμε)·
Η βελτίωση της παροχής αίματος κατά το τραγούδι οδηγεί στην ενεργοποίηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας: αρχίζει να λειτουργεί πιο εντατικά, η μνήμη βελτιώνεται, οποιαδήποτε πληροφορία απορροφάται ευκολότερα.
Το τραγούδι είναι πολύ ευεργετικό για τις πνευμονικές παθήσεις, καθώς λειτουργεί ως άσκηση αναπνοής που προωθεί την ανάπτυξη του θώρακα, τη σωστή αναπνοή και μειώνει σημαντικά τον αριθμό των οξέων πνευμονικών παθήσεων.
Με το κανονικό τραγούδι αυξάνονται στον οργανισμό τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης και υδροκορτιζόνης, που είναι σημάδια καλής ανοσίας,
Έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι που αντιμετωπίζουν το τραύλισμα μέσω του τραγουδιού και βοηθούν στη βελτίωση της άρθρωσης
Το τραγούδι χρησιμοποιείται ακόμα και στη μάχη κατά του υπέρβαρου βάρους: μερικές φορές προσφέρεται σε υπερβολικά γεμάτους ανθρώπους όταν νιώθουν ένα αίσθημα πείνας αντί να φάνε για να τραγουδήσουν δύο ή τρία τραγούδια.
Προσέξτε κορίτσια! Το τραγούδι βελτιώνει την παροχή αίματος στην περιοχή του κεφαλιού και γενικά αναζωογονεί το σώμα, βελτιώνεται η κατάσταση του δέρματος.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί προτείνουν να τραγουδάτε για τουλάχιστον 5 λεπτά την ημέρα, εξισώνοντας το τραγούδι με τη σωματική άσκηση.
Πόσο μάλλον να είστε σε μια χορωδία.
Πηγή: https://lydikoodeio.blogspot.com/
Διατροφή
Τα μαλλιά μας, ο καθρέφτης της υγείας μας

Η υγεία των μαλλιών εξασφαλίζεται με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας. Υπάρχουν, βέβαια, κάποια συγκεκριμένα μακροθρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες που κατέχουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών.
Συχνά τα λεπτά και αδύναμα μαλλιά αποτελούν ένδειξη έλλειψης σιδήρου, η οποία μπορεί να οφείλεται είτε σε ένα εξαντλητικό πρόγραμμα απώλειας βάρους και στην έμμηνο ρύση. Το 72% των γυναικών με πρόβλημα τριχόπτωσης παρατηρήθηκε ότι έχουν έλλειψη σιδήρου. Οι τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές σιδήρου είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι φακές. Ωστόσο, ο σίδηρος που βρίσκεται στις ζωικές τροφές απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό, ενώ η βιταμίνη C που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά βοηθά στην απορρόφησή του. Επιπλέον, ο καφές και το τσάι δεν πρέπει να καταναλώνονται μαζί ή αμέσως μετά το φαγητό, γιατί εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.
Δεδομένου ότι οι τρίχες των μαλλιών περιέχουν 25% νερό, για να διατηρούνται και τα μαλλιά ενυδατωμένα χρειάζεται η συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού.
Το κόκκινο κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα μανιτάρια είναι τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την υγεία των μαλλιών, καθώς συμβάλλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών που σχηματίζουν την υγιή τρίχα. Σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών παίζουν επίσης το παντοθενικό οξύ (βιτ. Β5), η πυριδοξίνη (βιτ. Β6) και η βιοτίνη (βιτ. Β8), που συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β είναι το γιαούρτι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το κόκκινο κρέας, οι ξηροί καρποί και τα αβγά.
Βέβαια, όταν η τριχόπτωση οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, ορμονολογικούς ή στη λήψη κάποιων φαρμάκων, τότε ακόμα και μια ισορροπημένη διατροφή δεν μπορεί να αναστείλει το φαινόμενο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας, όλοι χάνουμε 50-100 τρίχες καθημερινά. Αυτός ο αριθμός όμως είναι απόλυτα φυσιολογικός και δεν δημιουργεί πρόβλημα τριχόπτωσης. Τα πράγματα γίνονται ανησυχητικά όταν μετά το λούσιμο πέφτουν ολόκληρες τούφες μαλλιών ή όταν πλέον η αραίωση των μαλλιών είναι εμφανής. Σε αυτή την περίπτωση απευθυνθείτε αρχικά σε ενδοκρινολόγο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για τις απαραίτητες ορμονικές και άλλες αιματολογικές εξετάσεις, και στη συνέχεια, εφόσον χρειαστεί, σε δερματολόγο.
Αναστασία Δουλγέρη | Κλινική Διαιτολόγος
Msc Διατροφής Αθλητών
-
Συνεντεύξεις
Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής προσκεκλημένος του Οργανισμού Περιφέρειας Τοσκάνης
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Κική και Αντρέα
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | First Cold Brew (Μάνος Αποστολόπουλος)
-
Τουρισμός
Οι καλύτερες πόλεις για ήσυχη διαβίωση
-
Επιχειρηματικότητα
Golden Rule vs Platinum Rule
-
Lifestyle
Πέγκυ Μουζάκη | Δεν έχω αυτοπεποίθηση!
-
Ψυχολογία
Συναισθηματική Νοημοσύνη ή Νοημοσύνη Της Καρδιάς :