Connect with us

Παιδί

Διαδραστικά Παιχνίδια Μέσα Στο Σπίτι

Με τίτλο μένουμε στο σπίτι και με δεδομένο ότι άλλαξε συντριπτικά η καθημερινότητά μας και οι οικογένειες περνούν το 24ωρο τους εντός της οικίας, η συγγραφέας Λητώ  Τσακίρη Παπαθανασίου προτείνει δράσεις για να περάσετε όμορφα μαζί με τα παιδιά σας εντός των τειχών.

H πανδημία  μας θέλει όλους στο σπίτι,  χωρίς ιδιαίτερους περιπάτους. Συνηθίζουμε όλοι να ενδιαφερόμαστε για το πώς θα απασχοληθούν  τα μεγαλύτερα παιδιά, τι γίνεται όμως με τα μικρούλια μας που και αυτά αισθάνονται ότι τα πράγματα στην καθημερινότητα της οικογένειας έχουν αλλάξει;

Όπως και τα υπόλοιπα μελή του σπιτιού, έτσι και τα μωράκια της οικογένειας  αισθάνονται και αυτά την ένταση που επιφέρουν οι αλλαγές στις συνήθειες της οικογένειας τους, επιζητώντας τώρα περισσότερο από ότι πριν την ενθάρρυνση και το παιχνίδι με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. 

Μία δραστηριότητα που σας προτείνουμε πολύ αρεστή στους μικρούς μας φίλους είναι η παρακάτω :

Φροντίζουμε να βρούμε μέσα στο σπίτι ότι μπάλες έχουμε , που να  έχουν διαφορετικά χρώματα και μεγέθη και διαφορετικές υφές. Πρώτα δείχνουμε στο παιδί το πώς κυλούν αν τις χτυπήσουμε κάτω ή αν τις σπρώξουμε μια μία . Μετά  στο χαλάκι παιχνιδιού του παιδιού μας, ρίχνουμε όλες τις μπάλες και ξεκινούμε να τις παίζουμε μία μία, ενώ προτρέπουμε να κάνει το ίδιο, ανακαλύπτοντας τις διαφορετικές υφές.  Στο τέλος φέρνουμε ένα μεγάλο καλάθι και αρχίζουμε να μαζεύουμε πρώτα εμείς μία μία τις μπάλες από το πάτωμα, δείχνοντας στο παιδάκι μας πως να τις μαζέψει κι αυτό με τον ίδιο τρόπο. Στόχος είναι  να του μάθουμε να φροντίσει παίζοντας το πώς θα μπουν όλες οι μπάλες του στο μεγάλο καλάθι. Σε κάθε επιτυχία του το επιβραβεύουμε και δείχνουμε πως το καμαρώνουμε ώστε να του χαρίσουμε την απαραίτητη αυτοπεποίθηση! Ας γίνουμε κι εμείς μαζί με το παιδάκι μας για λίγο παιδιά και καλή μας επιτυχία! 

 Μία άλλη δραστηριότητα που και αυτή περιέχει κίνηση, υλοποιείται πάνω στο χαλάκι παιχνιδιού. Θα  βάλουμε το παιδάκι μας να καθίσει στο κέντρο του χαλιού ενώ γύρω του και σε απόσταση από αυτό, θα στρώσουμε αρκετά από  τα αγαπημένα του παιχνίδια και θα το προτρέψουμε να τα φτάσει για να τα παίξει. Πάλι ο ρόλος της επιβράβευσης είναι σημαντικός στο να γίνει πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι του. 

Για  τα μεγαλύτερα παιδιά μας προτείνω μια  εκπαιδευτική δράση παίζοντας και ταξινομώντας τα lego τους. Για να επιτευχθεί ο στόχος του δημιουργικού αυτού παιχνιδιού θα πρέπει το κάθε παιδί να αναπτύξει την παρατηρητικότητά του και να μάθει την αξία της ταξινόμησης ανά είδος. Παροτρύνουμε λοιπόν τα παιδιά αφού ρίξουμε στο χαλί όλα τους τα τουβλάκια, να τα ταξινομήσουν πρώτα ανά είδος και μετά να τα ταξινομήσουν ανά χρώμα. 

Σε επόμενο βήμα τους ζητάμε να τα ταξινομήσουν ανά μέγεθος, βλέπουμε λοιπόν ότι έτσι περνάει δημιουργικά και ευχάριστα η ώρα του παιδιού ενώ παράλληλα ενισχύεται η παρατηρητικότητα του. Το παιδί μαθαίνει παίζοντας να ταξινομεί με κέφι κάθε φορά τα αντικείμενα που του προτείνουμε. 

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι για τα μικρά μας παιδιά είναι να μάθουν να ανακαλύπτουν μέσα από μια λεκάνη με ένα υλικό, διάφορα μικροαντικείμενα και παιχνίδια που θα είναι κρυμμένα μέσα σε αυτό.

Τρόπος παιχνιδιού:  Έχουμε δύο λεκανάκια και ένα παιδικό φτυαράκι. Βρίσκουμε μικρά παιχνιδάκια τους και τα βάζουμε στο ένα λεκανάκι ενώ τα καλύπτουμε για να μην είναι άμεσα ορατά ,  ρίχνοντας στο λεκανάκι ένα ή δύο μεγάλα σακούλια από φακές. Το παιδί αρχίζει να ψάχνει με το φτυαράκι και σιγά-σιγά ανακαλύπτει τα μικρά παιχνιδάκια που βρίσκονται μαζί με τις φακές. Το παιχνίδι του τελειώνει όταν έχει τοποθετήσει  τις φακές μόνες τους στο δεύτερο λεκανάκι ενώ έχει αποδεσμεύσει από το 1 λεκανάκι όλα τα μικρά παιχνιδάκια, που είχαμε κρυμμένα μαζί με τις φακές. Το παιχνίδι αυτό ενισχύει τη λεπτή κινητικότητα του παιδιού, ενώ δίνει το έναυσμα για να μάθει να παρατηρεί σωστά και να κάνει συντονισμένες κινήσεις, μέχρι να καταφέρει να πετύχει το στόχο του. Φυσικά νιώθει πολύ ικανοποιημένο όταν εμείς σε όλη αυτή την πορεία της δράσης του το ενθαρρύνουμε 

Ξεκινήστε αυτά τα απλά και ενδιαφέροντα παιχνίδια με τα παιδιά σας και εμείς σύντομα θα είμαστε κοντά σας με νέες προτάσεις για δράση και επικοινωνία στο σπίτι, με δημιουργικές δραστηριότητες που θα κάνουν καλύτερη την υποχρεωτική μας παραμονή εντός της οικίας μας.

Κλείνουμε με το τραγουδάκι για την  Άνοιξη που είναι πάντα η αγαπημένη εποχή όλων των παιδιών: τραγούδι

Τις  συμβουλές και το τραγούδι της, μας χάρισε  η συγγραφέας και παιδαγωγός με εξειδίκευση στην ψυχική υγεία του παιδιού,  μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, της UNESCO Πειραιώς & Νήσων στο Τμήμα Παιδιού  και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου. Δέκα υπέροχα βιβλία της κυκλοφορούν πανελλαδικά σε όλα τα ενημερωμένα Βιβλιοπωλεία, τελευταίοι τίτλοι:

Η κυρά Διατροφή πρώτη στη μαγειρική, Ο Ιντερνετούλης στην παρέα μας, Η Ραλλού των αστεριών, από τις  Εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα, υπο την αιγίδα της Unesco Πειραιώς & Νήσων

Παιδί

Τιμωρία ή ανάπτυξη της υπευθυνότητας;


Για μας τους γονείς τίποτα δεν είναι πιο προκλητικό από το θέμα της πειθαρχίας ειδικά στη διάρκεια της εφηβείας.Οι περισσότεροι γονείς συνδέουμε την πειθαρχία με την τιμωρία. Μόλις ο έφηβος, αγωνιζόμενος για την ατομικότητά του, έρθει σε διαφωνία με τους γονείς του, τότε οι περισσότεροι γονείς αισθανόμενοι ότι χάνουν τον έλεγχο, τιμωρούν τους εφήβους. Είναι, δυστυχώς, ο μόνος τρόπος με τον οποίο ξέρουν να αντιδράσουν για να σώσουν τον έλεγχο στο σπίτι τους. Είναι όμως σωστή αυτή η αντίδραση;


Η σωστή αντιμετώπιση των γονέων απέναντι στην πειθαρχία είναι να τη βλέπουνε όχι σαν τιμωρία, αλλά σαν μια μέθοδο, που βοηθάει τους εφήβους να γίνουν υπεύθυνοι και ανεξάρτητοι. Αν η συμπεριφορά των εφήβων δεν είναι επικίνδυνη και καταστροφική (δεν φτάνει δηλαδή στα άκρα)
ακολουθούμε μάλλον το ρητό “η πείρα είναι ο καλύτερος δάσκαλος”.


Εάν οι σχέσεις μας με τον έφηβο δεν πάνε καλά, τι πρέπει να κάνουμε; Εκείνο που πιστεύω ότι αρχικά πρέπει να ψάξουμε να βρούμε είναι γιατί ο έφηβος αντιδρά με τον τρόπο αυτό. Σίγουρα υπάρχει κάποιος λόγος. Καλά θα είναι ν’ ανοίξουμε τα αυτιά μας και να ακούσουμε τι μας λέει ο έφηβος, τι πρόβλημα έχει. Μετά να δούμε αν εμείς φταίμε για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει. Γιατί,όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτό, πίσω από τα προβλήματα των παιδιών μας κρύβονται τα δικά μας προβλήματα, οι δικές μας λάθος κινήσεις. Προβληματικοί γονείς μεταφέρουν τα προβλήματα τους στα παιδιά τους. Γιατί τα παιδιά είναι ο καθρέφτης των γονιών.


Επίσης, πρέπει να δούμε ποια είναι η σχέση μας με τον έφηβο. Μήπως είναι σχέση προϊσταμένου και υφισταμένου; Έτσι πρέπει να είναι; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε ισότιμοι στην οικογένεια. Και σαν ισότιμοι πρέπει να έχουμε αμοιβαία αγάπη και σεβασμό και ν’αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με αξιοπρέπεια.


Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ρόλος των γονέων στην οικογένεια δεν είναι καταπιεστικός, αλλά καθοδηγητικός και ενθαρρυντικός, προετοιμάζοντας τα παιδιά για την ενηλικίωση. Ο γονέας που δεν αισθάνεται ασφαλής με τον εαυτό του, ασκεί πίεση για να έχει την κυριαρχία. Αντί ν’ αποδέχεται και να ενθαρρύνει το παιδί του, το κατεβάζει και συνεχώς το αποθαρρύνει. Το παιδί, που αναζητά την αγάπη και την αποδοχή των γονιών του, την αναγνώριση της σημαντικότητας του, αποθαρρύνεται και αρχίζει να πιστεύει ότι δεν είναι σημαντικό και αποφασίζει να αναζητήσει την αναγνώριση μέσω της αντίδρασης και της επανάστασης. Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μη πιστεύετε ότι τα πάντα τελείωσαν. Αυτό μπορεί ν’ αλλάξει!


Ενθαρρύνοντας τον έφηβο μπορείτε να εξαλείψετε την τάση του για επανάσταση. Αν πάψετε να υποδεικνύετε στον έφηβο τα λάθη του, αλλά τον ακούσετε και τον ενθαρρύνετε, θα δείτε τεράστια αλλαγή. Και μη ξεχνάτε να του δείχνετε την αγάπη σας. Η αγάπη σας θα πρέπει να είναι προϋπόθεση ανεξάρτητα από την συμπεριφορά του . Θα προτείνουμε εν συντομία κάποιες αποτελεσματικές μεθόδους, με τις οποίες αντιμετωπίζετε την αρνητική συμπεριφορά και βοηθάτε τον έφηβο να αποκτήσει την ανεξαρτησία του.


Η τιμωρία είναι αρνητική. Η πειθαρχία όμως δεν είναι. Μάλλον είναι μια μέθοδος εκπαίδευσης. Η πειθαρχία που θα προσφέρουμε εμείς είναι αυτοπειθαρχία. Καθοδηγούμε τον έφηβο προς μια υπεύθυνη ανεξαρτησία.Το καλύτερο βέβαια πρότυπο για τα παιδιά είναι οι ίδιοι οι γονείς τους, οι οποίοι χρησιμεύουν ως πρότυπα ωριμότητας, υπεύθυνης συμπεριφοράς και αυτοπειθαρχίας.


Για παράδειγμα γονείς που μιλούν άσχημα στους εφήβους τους και μετά ανησυχούν γιατί τα παιδιά τους μιλούν και συμπεριφέρονται με απρέπεια, θα πρέπει πρώτα να κάνουν κάτι οι ίδιοι για τον εαυτό τους.Είναι, επίσης, απαραίτητο να συμπεριλάβουμε τους εφήβους στη λήψη αποφάσεων. Έτσι ενισχύεται η αυτοεκτίμηση του εφήβου, ο οποίος αισθάνεται πιο ανεξάρτητος, υπεύθυνος και ικανός.Μπορείτε να του παρέχετε ένα επίδομα, το οποίο θα επιλέγει πώς θα το διαθέτει. Εάν απασχολείται σε μια δουλειά μερικής απασχόλησης είναι καλό να είναι ελεύθερος να αποφασίσει
πώς θα ξοδέψει τα χρήματα που κέρδισε.


Οι έφηβοι μπορούν να διαλέγουν το σχολείο, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τους φίλους, τα χόμπι, το χτένισμά τους. Να τους ρωτάμε, αν θέλουν να ακολουθήσουν σε μια οικογενειακή έξοδο ή στις καλοκαιρινές διακοπές. Να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία μαζί τους σε θέματα που αφορούν τις υποχρεώσεις του σπιτιού και όλες τις κοινωνικές μας υποχρεώσεις.


Μη ξεχνάτε ότι στην περίοδο της εφηβείας ο νέος κατακτά την δική του ταυτότητα και οδεύει το δρόμο προς τη δική του ανεξαρτησία. Είναι φυσικό και απολύτως λογικό να κάνει ανεξάρτητες επιλογές. Δεν μπορούμε να είμαστε μαζί του σε κάθε απόφαση.Πήραν τις αρχές που τους δώσατε; Βάλανε τα θεμέλια για ένα υγιή χαρακτήρα; Από εκεί και πέρα βαδίζουν το δικό τους δρόμο, που θα τους φέρει στο δικό τους «πεπρωμένο». Εμείς απλώς τους αγαπάμε, τους σεβόμαστε, τους αναγνωρίζουμε ως ανεξάρτητες προσωπικότητες.


Άρθρο αρχείου

Αλεξάνδρα Ευκαρπίδου

Continue Reading

Παιδί

Βάλτε εσείς τους κανόνες επικοινωνίας με τα παιδιά σας

Σε ποία κατηγορία γονέα ανήκετε; Είστε φιλικός, ανεκτικός ή δημοκρατικός με τα παιδιά σας;

Η αλήθεια είναι ότι σε όποια από τις παραπάνω κατηγορίες κι αν ανήκετε, εκπροσωπείτε την κατηγορία του γονιού – «εύκολο θύμα». Ο δούκας του Ουίνδσορ είπε κάποτε: «Εκείνο που με εντυπωσιάζει στην Αμερική είναι ο τρόπος που οι γονείς υπακούουν στα παιδιά τους». Αν επιλέγετε να επικοινωνείτε με το παιδί σας ως φίλος, δηλαδή ως ίσος προς ίσο, αυτό μπορεί να φαίνεται ορθό, ωστόσο είναι συναισθηματικά λαθεμένο, γιατί υποτιμάτε σε μεγάλο βαθμό τη θέση σας σε σχέση με τα παιδιά σας.

«Συνομήλικοι»

Οι γονείς που γίνονται «συνομήλικοι» με τα παιδιά τους και τους συμπεριφέρονται σαν φιλαράκια εξυψώνουν τη θέση του παιδιού και υποβιβάζουν αυτήν του ενηλίκου. Έτσι, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να παρασυρθούν σ’ ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι αγάπης και εξουσίας, όπου ο αλληλοσεβασμός φεύγει από το παράθυρο!

Αν από την άλλη επιλέγετε να είστε ανεκτικός, που είναι ένας ακόμη πολύ δημοφιλής τρόπος γονικής φροντίδας, τότε θεωρείτε ότι, αφήνοντας το παιδί στην ησυχία του, θα βρει ότι είναι καλύτερο για τον εαυτό του και έτσι θα μάθει από μόνο του. Τέλος, η πλέον διαδεδομένη αντίληψη γονικής φροντίδας σήμερα είναι η αποκαλούμενη δημοκρατική γονική φροντίδα. Με την αντίληψη αυτή οι γονείς παραμερίζουν στο σύνολό της την έννοια της οικογενειακής ιεραρχίας, λησμονώντας ότι είναι τριάντα περίπου χρόνια μεγαλύτεροι από τα παιδιά τους και επομένως διαθέτουν την πείρα μιας ζωής που δεν έχουν τα παιδιά τους.

Έτσι, σ’ ένα δημοκρατικό σπιτικά τα πάντα είναι υπό συζήτηση και υπό αναθεώρηση. Οι κανόνες, τα ωράρια, οι δουλειές και οι καλοί τρόποι αποφασίζονται από κοινού, δηλαδή δημοκρατικά. Στην ουσία όμως σ’ ένα τέτοιο σπιτικό οι γονείς υιοθετούν το ρόλο του γονέα – «εύκολο θύμα», μιας και τα «όχι» τους είναι συνήθως χωρίς αποτέλεσμα και οι καβγάδες, οι αντιπαραθέσεις και τα «πες μου γιατί» ατελείωτα.

Η… διοίκηση

Tο συμπέρασμα είναι πως η γονική φροντίδα χωρίς καθοδήγηση αποδεικνύεται συνήθως ολέθρια για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση του παιδιού. Η αλήθεια είναι ότι τα σπιτικά δεν μπορούν να διοικηθούν από παιδιά… Οι γονείς είναι πρωτίστως παιδαγωγοί και δευτερευόντως φιλαράκια με τα παιδιά τους, για τι η έλλειψη καθοδήγησης σκοτώνει την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Τα παιδιά δια πλάθουν τον εαυτό τους κατά το πρότυπο των γονιών τους.

Η εικόνα του εαυτού τους δομείται πάνω σ’αυτο που είναι και σ’ αυτό που δεν είναι ο γονιός τους. Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που είναι αδιαπραγμάτευτοι και τους αποφασίζουν οι ενήλικες. Φυσικά και γίνονται εξαιρέσεις μερικές φορές, οι οποίες όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και η ζωή είναι γεμάτη κανόνες, γεμάτη κόκκινα και πράσινα φανάρια, για τα οποία το παιδί θα διδαχθεί στο σπίτι από το γονιό του.


Άρθρο αρχείου

Αναστασία Μουστάκα

Continue Reading

Παιδί

Aρχή μιας νέας σχολικής χρονιάς

Συνταγή Αγάπης
Στην αρχή μιας νέας σχολικής χρονιάς θα ήθελα να μου επιτρέψετε να σας δώσω μια συνταγή για ένα γευστικότατο κέικ, που θα αρέσει και σε σας και στα παιδιά σας.


Πρώτο βασικό συστατικό που χρειάζεται να βάλουμε μέσα στο μπολ είναι μπόλικη αγάπη, όταν λέω μπόλικη εννοώ όση χρειαστεί. Λέω βέβαια όση χρειαστεί, γιατί για πολλούς θα χρειαστεί πάρα πολλή. Γιατί όλα τα παιδιά μας δεν είναι εξίσου μελετηρά και πρόθυμα να υπακούσουν στις προτροπές για διάβασμα και καλούς βαθμούς. Εκεί χρειάζεται πολλή απροϋπόθετη αγάπη, γιατί το διάβασμα και η επίδοση στα μαθήματα δεν αποτελούν αυτοσκοπό και ούτε καθορίζουν την αξία των παιδιών μας, πολύ περισσότερο δεν επιτρέπεται να καθορίζουν την αγάπη μας απέναντι τους.

Δεύτερο, εξίσου βασικό συστατικό, για την επιτυχία της συνταγής μας, είναι η υπομονή. Αυτή θα αρωματίσει το κέικ σας. Δεν υπάρχουν όρια ούτε σ’ αυτήν. Χρειάζεται αρκετή γιατί τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλουμε. Βλέπετε τα παιδιά μας είναι απρόβλεπτα και οι πειρασμοί απόσπασης τους από την σχολική τους ιδιότητα πάρα πολλοί. Δε χρειάζεται άγχος. Δεν είναι θέμα ζωής ή θανάτου. Μάθετε να κάνετε υπομονή. Καρτερικά να υπομένετε, κυρίως στις δύσκολες φάσεις αυτής της σχολικής χρονιάς που θα περάσουν τα παιδιά μας.

Τρίτο συστατικό της συνταγής μας είναι η αποδοχή. Αν δε τη βάλετε αυτή στη συνταγή, το κέικ θα λασπώσει. Τι κι αν δίνετε όλα τα άλλα στα παιδιά σας; Ωραίο σπίτι, όμορφα ρούχα, πλούσιο χαρτζιλίκι, πολυτελή παιχνίδια νέας τεχνολογίας; Αν δε τα αποδέχεσθε όπως είναι ,όχι μόνο χάνετε όλον τον κόπο σας, αλλά υπάρχει σίγουρος κίνδυνος να χάσετε τα ίδια τα παιδιά σας. Προσοχή λοιπόν να βάλετε στο μπολ της συνταγής μας την αποδοχή, διαφορετικά θα πάνε χαμένα όλα τα άλλα υλικά.


Τέταρτο συστατικό είναι η ενθάρρυνση. Απαιτείται να τη βάλετε οπωσδήποτε στο μπολ, γιατί αυτή θα δώσει τη γλυκιά γεύση. Μέσα σ ’ένα αρνητικό κόσμο, που μόνο το αρνητικό ξέρει να προσφέρει, η ενθάρρυνση και ο γλυκός ο λόγος από το στόμα των γονιών είναι το γλυκό βάλσαμο στη ψυχή των παιδιών. Πέφτει τόσο θωπευτικά μέσα στη ψυχή τους και τη γλυκαίνει, όπως η ζάχαρη στο κέικ μας. Θυμηθείτε να το γλυκάνουμε θέλουμε το κέικ, όχι να το πικράνουμε.

Πέμπτο συστατικό είναι ο διάλογος, η ανοικτή επικοινωνία. Αυτός θα δέσει όλα τα υλικά μαζί. Διάλογος με χαμόγελο και ήπιο, φιλικό τόνο. Θα φέρει το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μη τον ξεχάσετε προβάλλοντας δικαιολογίες για έλλειψη χρόνου να τον αγοράσετε. Φανείτε προσεκτικοί σ’ αυτό το συστατικό γιατί το κέικ θα κάτσει και δε θα φουσκώσει. Έτσι και οι καρδιές θα κλείσουν, θα χαθεί η επικοινωνία και οι ψυχές θα μαραζώσουν.

Τα υλικά αυτά του κέικ ανακατέψτε τα αρκετά καλά και προσοχή να ψήσετε το κέικ σε μέτριο φούρνο. Ούτε πολύ χλιαρό, ούτε πολύ θερμό. Προσοχή λοιπόν με τη στάση σας απέναντι στα παιδιά. Ούτε πολλή υποχωρητικότητα, ούτε πολλή αυστηρότητα. «Μια στο καρφί και μια στο πέταλο», που έλεγαν οι παλιοί. Η σωστή θερμοκρασία για να φουσκώσει το κέικ και να βγει αφράτο και μοσχομυριστό από το φούρνο, είναι η μεσαία. Βρείτε λοιπόν την ισορροπία σας.

Αλεξάνδρα Ευκαρπίδου

Εκπαιδευτικός- Life and parenting Coach

Continue Reading

Trending