Connect with us

Υγεία

Διατροφή και Ομάδα Αίματος

Διατροφή και Ομάδα Αίματος: Μύθοι και Αλήθειες που αξίζει να γνωρίζουμε

Η θεωρία έχει πραγματικά ενδιαφέρον, αν και η δίαιτα αυτή δεν κάνει διάκριση ανάλογα με το Rh (αρνητικό και θετικό), ούτε λαμβάνει υπόψη τις διατροφικές ανάγκες των ατόμων που ζουν σε διαφορετικά κλίματα.


O τύπος αίματος είναι σημαντικός για την φυλή, για την εθνικότητα,  για την καταγωγή, για την κληρονομικότητα και  για την εκδήλωση διάφορων ασθενειών.
Ορισμένες τροφές βλάπτουν όταν προξενούν τροφικές αλλεργίες  ή δυσανεξίες. Μπορεί ακόμη να βλάπτουν και εξαιτίας της περιεκτικότητας τους σε λεκτίνες .Οι λεκτίνες όταν προκαλούν συγκόλληση στα κύτταρα του αίματος κινητοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου με αποτέλεσμα ο ανθρώπινος οργανισμός να κουράζεται αδίκως. Αυτή η αντίδραση μπορεί να συμβεί όταν η τροφή που τρώμε δεν ταιριάζει στην ομάδα του αίματος μας. Σωστή λοιπόν διατροφή για τον καθένα από εμάς σημαίνει επιλογή τροφών που οι λεκτίνες τους δεν έρχονται σε αντίθεση με την ομάδα αίματος. 

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: υπάρχουν 4 ομάδες αίματος, η Α, η Ο, η Β και η ΑΒ, ενώ ανάλογα με την παρουσία ή όχι του παράγοντα ρέζους στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων, τα ερυθρά αιμοσφαίρια λέγονται «Ρέζους θετικό» ή «Ρέζους αρνητικό», δηλαδή ΑΒ, Α, Β, Ο Ρέζους θετικό και ΑΒ, Α, Β, Ο Ρέζους αρνητικό. Η ομάδα αίματος είναι σε γενικές γραμμές μια ταξινόμηση του αίματος βασισμένη στην παρουσία ή απουσία κληρονομούμενων αντιγονικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, γλυκοπρωτεΐνες, γλυκολιπίδια) στην επιφάνεια των ερυθρών κυττάρων. Και για να κάνουμε μια μικρή επανάληψη, να θυμίσουμε ότι η ομάδα Α μπορεί να λάβει αίμα μόνο από άτομα των ομάδων Α ή Ο (με την Α να προτιμάται) και μπορούν να δώσουν αίμα σε άτομα των ομάδων Α ή ΑΒ, ενώ άτομα με αίμα ομάδας Β μπορεί να λάβει αίμα μόνο από άτομα των ομάδων Β ή Ο (με τη Β να προτιμάται) και μπορούν να δώσουν αίμα σε άτομα με τύπου Β ή ΑΒ. Τα άτομα ομάδας O μπορούν να λάβουν αίμα μόνο ίδιας ομάδας (ομάδα Ο), αλλά μπορούν να δώσουν αίμα σε άτομα κάθε ομάδας αίματος ΑΒΟ (δηλ., Α, Β, Ο ή ΑΒ), ενώ τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ μπορεί να λάβει αίμα από κάθε ομάδα (με την ΑΒ να είναι προτιμότερη), αλλά δεν μπορεί να δώσει αίμα είτε σε Α ή Β ομάδα. Επίσης, ένα άτομο Ρέζους θετικό μπορεί να πάρει αίμα της ίδιας ομάδας και σε μερικές περιπτώσεις αίμα Ρέζους – αρνητικό. Ένα άτομο, όμως, Ρέζους αρνητικό δεν πρέπει να δεχθεί αίμα Ρέζους – θετικό.

Με βάση την υγεία και την ευεξία, η κάθε ομάδα αίματος έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στη διατροφή.

Τα άτομα της ομάδας Α είναι συνήθως χορτοφάγοι και πρέπει να αποφεύγουν τα όσπρια, τις πικάντικες τροφές, να ενυδατώνονται σωστά και να μην πίνουν καφέ, καθώς έχουν ευαίσθητο πεπτικό. Όσοι ανήκουν στην ομάδα Β συνήθως καταναλώνουν πολλά γαλακτοκομικά, αρνί, ψάρι, λαχανικά, τσάι και δημητριακά, παρουσιάζουν ανεκτικό πεπτικό, αλλά πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ και τα συντηρητικά. Τα άτομα της ομάδας Ο έχουν ανθεκτικό πεπτικό, προτιμούν συνήθως κρέας, ψάρι, λαχανικά, αλλά κάνουν συχνά νηστεία και πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά, τις επεξεργασμένες τροφές και την υπερφαγία. Τέλος, τα άτομα της ομάδας ΑΒ μπορούν να καταναλώνουν σχεδόν τα πάντα, ενώ προτιμούν βιολογικές, φρέσκες ωμές τροφές και καλό είναι να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα γεύματα. Πιο συγκεκριμένα, στην ομάδα Ο, το χοιρινό το μπέικον, το ζαμπόν, το χταπόδι, ο καπνιστός σολομός, η καπνιστή ρέγκα, το γιαούρτι, τα φιστίκια Αιγίνης, τα κάσιους, οι φακές, το αλεύρι βρώμης, το καλαμπόκι, το αβοκάντο, οι ελιές, οι πατάτες, οι μελιτζάνες, τα μανταρίνια, τα πορτοκάλια, η καρύδα, το αποβουτυρωμένο γάλα και πολλά είδη τυριών (ροκφόρ, γκούντα, παρμεζάνα ένταμ, κότατζ) δεν βοηθούν τον μεταβολισμό και την υγεία, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία.

Αντίστοιχα, η ομάδα Α πρέπει να αποφεύγει σχεδόν όλα τα κρέατα, εκτός από γαλοπούλα και κοτόπουλο, αρκετά θαλασσινά όπως γαρίδες, μύδια, στρείδια, καβούρι, καλαμάρι, αλλά και καπνιστό σολομό, χέλι, αντζούγιες και ρέγκες, όπως και το βούτυρο, το γάλα, το καλαμποκέλαιο, τα φιστίκια Αιγίνης, τα κάσιους, τα κόκκινα φασόλια τα ρεβίθια, το πίτουρο σιταριού, τις μελιτζάνες, τις ντομάτες, τις γλυκοπατάτες, τις πατάτες, τις πιπεριές, τις μπανάνες, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, την καρύδα.Η ομάδα Β μπορεί να τρώει από κρέας μόνο αρνί, ελάφι, κουνέλι και ζαρκάδι, ενώ το βοδινό, το μοσχάρι, το συκώτι και η γαλοπούλα είναι ουδέτερα. Από θαλασσινά, καλό κάνει ο βακαλάος, ο λούτσος, η γλώσσα, η πέρκα, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η σφυρίδα, το φαγκρί και από γαλακτοκομικά πρέπει να αποφεύγει το ροκφόρ. Το ελαιόλαδο κάνει καλό, τα ρεβίθια, οι φακές και τα μαύρα φασόλια δεν ευνοούν, όπως επίσης το αβοκάντο, οι αγκινάρες, το καλαμπόκι, οι ντομάτες, τα ρόδια και η καρύδα.

Ορισμένα σημεία της θεωρίας του Peter D’Adamo, αναφέρονται πάντως σε πραγματικά επιστημονικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι άτομα με ομάδα αίματος Α έχουν στατιστικά χαμηλή δραστικότητα του ενζύμου αλκαλική φωσφατάση (συγκεκριμένα του εντερικού ισοενζύμου), όμως και πάλι οι συσχετίσεις με διατροφικές οδηγίες δεν είναι τεκμηριωμένες. Η δε πολύπλευρη εμπορική εκμετάλλευση όλης αυτής της θεωρίας (δεκάδες συμπληρώματα διατροφής συγκεκριμένης φίρμας, ειδικά εγχειρίδια, κλπ) ‘αδυνατίζει’ ακόμα περισσότερο τις όποιες επιστημονικές βάσεις μπορεί να υπάρχουν σε κάποια σημεία της θεωρίας… 

Άρθρα και Συνεντεύξεις από την Εκπομπή Υγεία και Ευ Ζην

Επιμέλεια Άρθρου

Πετκάκη Πωλίνα

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Υγεία

10 Αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού

  1. 1 στις 9 γυναίκες κατά την διάρκεια της ζωής της θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού.1/100 περιστατικά αφορά άνδρες.
  2. Είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου στο γυναικείο φύλλο.
  3. Η πρώιμη διάγνωσή του αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, για αυτό σε κάποιες περιπτώσεις θεωρείται ΄΄ιάσιμος΄΄.
  4. Τα  οιστρογόνα και η ανάπτυξη του μαστού προωθούν την ανάπτυξη του περισσότερο στις γυναίκες.
  5. Το θήλυ φύλλο, τα οιστρογόνα, η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, το αλκόολ, η πρώιμη ήβη, η ορμονοθεραπεία υποκατάστασης, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση αποτελούν τους κύριους προδιαθεσικούς παράγοντες.
  6. Η τακτική αυτοψηλάφιση του μαστού, το υπερηχογράφημα ετησίως και ο ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος μετά τα 40 βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωσή του.
  7. Η μαστεκτομή ή τμηματεκτομή του μαστού μαζί με την ανίχνευση του λεμφαδένα φρουρού αποτελούν την χειρουργική προσέγγιση και μέρος της θεραπευτικής αντιμετώπισης.
  8. Ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και ανοσοθεραπεία αποτελούν τα κύρια θεραπευτικά σχήματα.
  9. Όγκοι και σκληρίες στο μαστό, αλλαγή στο μέγεθος και το σχήμα, πτύχωση του δέρματος ή εισολκή αυτού ή της θηλής, διόγκωση λεμφαδένα της μασχάλης, πόνος ή δυσφορία στον μαστό που δεν υποχωρεί, είναι συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον ιατρό άμεσα.
  10. Η αποκατάσταση του μαστού μπορεί να γίνει στο ίδιο χειρουργείο εκτομής του όγκου ή και αργότερα. Για την αποκατάστασή του μαστού χρησιμοποιούμε είτε διατατήρες ιστών, είτε κρημνούς ή και ενθέματα σιλικόνης. Σκοπός της αποκατάστασης είναι να αποκαταστήσουμε τον όγκο του μαστού, το σχήμα και το περίγραμμά του. Συνήθως επεμβαίνουμε και στον υγιή μαστό για λόγους συμμετρίας και ομοιομορφίας.

Μπέσκος Νικόλαος

Πλαστικός Χειρούργος

ΖΕΥΞΙΔΟΣ 1 ΚΑΙ ΙΚΤΙΝΟΥ

Τηλ. 2314010087

Continue Reading

Διατροφή

Διατροφικά Tips για ισχυρό Ανοσοποιητικό Σύστημα

Στην περίοδο που διανύουμε, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο απαραίτητο από ποτέ. Αν, λοιπόν, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι κάτι που σας απασχολεί δεν έχετε παρά να συνεχίσετε την ανάγνωση. Στις επόμενες γραμμές θα δούμε μαζί 5 επιστημονικά τεκμηριωμένα tips, ώστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να θωρακίσετε την υγεία σας.

1. Ενισχύστε το ανοσοποιητικό με φυτικές ίνες

Πρώτο διατροφικό tip για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι η αύξηση των φυτικών ινών. Η κατανάλωση φυτικών ινών συμβάλλει στην υγεία του εντερικού μικροβιώματος, των μικροοργανισμών, δηλαδή, που κατοικούν στο πεπτικό μας. Ένα ισχυρό εντερικό μικροβίωμα τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και εμποδίζει την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών μέσω του πεπτικού.Προβολή

Πώς θα αυξήσετε τις φυτικές ίνες;

Αυξάνοντας τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνετε, φυσικά. Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.

2. Πείτε «ναι» στα καλά λιπαρά

Επόμενο στη σειρά διατροφικό tip για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας είναι η κατανάλωση «καλών» λιπαρών.

Αν υπάρχει μία κατάσταση που σχετίζεται με αδύναμο ανοσοποιητικό, αυτή είναι η χρόνια φλεγμονή. Τα «καλά» λιπαρά, έχοντας αντιφλεγμονώδη δράση, δρουν ως ασπίδα προστασίας για το ανοσοποιητικό μας, μειώνοντας σημαντικά τη χρόνια φλεγμονή.

Παράλληλα, οι αντιφλεγμονώδεις, αυτές, ιδιότητές τους, βοηθούν το σώμα μας να καταπολεμήσει την επιβλαβή δράση βακτηρίων και ιών, προστατεύοντάς μας από πολλές ασθένειες.

Αυξήστε λοιπόν τα «καλά» λιπαρά, καταναλώνοντας τρόφιμα όπως:

  • το ελαιόλαδο
  • τα μικρά λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες)
  • ο λιναρόσπορος
  • οι ξηροί καρποί και
  • ο σολομός.

3. Θωρακίστε το ανοσοποιητικό σας με στιγμιαίο καφέ

Γνωρίζατε πως μία αγαπημένη καθημερινή συνήθεια, όπως η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ, μπορεί να συμβάλει στη θωράκιση του ανοσοποιητικού; Αν όχι, είναι ώρα να μιλήσουμε για τα αντιοξειδωτικά που «κρύβονται» σε ένα ποτήρι στιγμιαίου καφέ.

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί «βόμβα αντιοξειδωτικών» με κυριότερα από αυτά:

  • το χλωρογενικό οξύ
  • το καφεϊκό οξύ
  • οι μελανοϊδίνες

Φυσικά, ο χαρακτηρισμός «βόμβα αντιοξειδωτικών» δεν είναι τυχαίος, καθώς μία δόση στιγμιαίου καφέ (4 γρ), είτε ως κρύο, είτε ως ζεστό ρόφημα, αποδίδει 860mg αντιοξειδωτικών, ποσότητα ίση με 5,5 ποτήρια χυμού πορτοκάλι-καρότου!

Τα αντιοξειδωτικά, αυτά, θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν ακόμη και από παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η αγαπημένη, καθημερινή συνήθεια του στιγμιαίου καφέ, λοιπόν, αποτελεί σύμμαχο και για το ανοσοποιητικό!

4. Τονώστε την άμυνα του οργανισμού με προβιοτικά

Συνεχίζοντας με τα διατροφικά tips για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι μη-παθογόνοι (καλοί) μικροοργανισμοί που κατοικούν στο έντερό μας.

Η επαρκής πρόσληψη προβιοτικών φαίνεται πως συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού και σχετίζεται με καλύτερη ανοσολογική απόκριση και μειωμένη νόσηση από μολυσματικές ασθένειες.

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε προβιοτικά;

Κατά κανόνα τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά είναι τα τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση. Εντάξτε, λοιπόν, στη διατροφή σας τρόφιμα, όπως:

  • Το γιαούρτι
  • Το κεφίρ (kefir)
  • Το ξινόγαλο (ή αριάνι)
  • Τα μαλακά τυριά
  • Το τουρσί

5. Μείνετε ενυδατωμένοι

Τελευταίο διατροφικό tip για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι η επαρκής ενυδάτωση. Μπορεί το νερό να μη μας προστατεύει άμεσα, ωστόσο η αφυδάτωση επιδρά αρνητικά σε πληθώρα μεταβολικών λειτουργιών, επηρεάζοντας και το ανοσοποιητικό μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών, η μικρού βαθμού αφυδάτωση σχετίζεται με ήπια καταστολή του ανοσοποιητικού.

Φροντίστε, λοιπόν, να παραμένετε ενυδατωμένοι καταναλώνοντας 1.5 – 2 λίτρων υγρών ημερησίως. Εκτός από το νερό, όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, καθώς και τα καφεϊνούχα ροφήματα, όπως ο στιγμιαίος καφές ή κάποια αφεψήματα τσάι αποτελούν, εξίσου, καλές πηγές ενυδάτωσης μέσα στην ημέρα. Μπορείτε, εύκολα, να ελέγχετε τα επίπεδα ενυδάτωσής σας, ελέγχοντας το χρώμα των ούρων σας. Αν τα ούρα σας είναι ανοιχρόχρωμα, αυτό σημαίνει ότι είστε καλά ενυδατωμένοι.

Εν κατακλείδι

Ακολουθήστε τα παραπάνω tips, ώστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και πείτε όχι σε ιούς, βακτήρια και απρόσκλητες ασθένειες. 

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ιδρυτής του κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης & βελτίωσης αθλητικής απόδοσης NutriErgo. Παρέχει τις διαιτολογικές του υπηρεσίες στο ιδιωτικό του γραφείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Γνωρίστε τoν αρθογράφο

Continue Reading

Ομορφιά

Υαλουρονικό οξύ The king of fillers

Το 1996 δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε στην αγορά το πρώτο ενέσιμο υαλουρονικό οξύ για αισθητική χρήση. Το υαλουρονικό οξύ είναι μία γλυκοζαμινογλυκάνη η οποία υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα, στους χόνδρους και στα μάτια. Είναι τεχνητά παρασκευασμένο με τη μορφή άχρωμου gel και μπορεί να εγχυθεί με ενέσιμο τρόπο κάτω από το δέρμα μας με σκοπό να αναπληρώσει όγκο, να ενυδατώσει και να γεμίσει ή να διορθώσει ρυτίδες. Είναι υδρόφιλο που σημαίνει ότι δεσμεύει νερό περισσότερες φορές από το βάρος του και η απώλειά του δημιουργεί μια εικόνα αφυδατωμένου και λεπτού δέρματος με ρυτίδες.

Για την αποκατάσταση των ελλειμάτων και την διόρθωση των ρυτίδων, χρησιμοποιούμε υαλουρονικό οξύ διαφόρων πυκνοτήτων. Όσο πιο πυκνό τόσο πιο κοντά στο οστό γίνεται η τοποθέτησή του, αντίθετα όσο πιο λεπτόρευστο είναι και πιο ιδανικό για λεπτότερες ρυτίδες.

Που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρόσωπο;

-Στους κροτάφους: η απώλεια όγκου στην περιοχή και η αναπλήρωσή του με υαλουρονικό προσδίδει στο πρόσωπο νεανικότερη όψη.

Στα ζυγωματικά: η αντιστροφή του οβάλ και η αποκατάστασή του βελτιώνει την εικόνα του προσώπου. Στην περιοχή αυτή χρησιμοποιούμε πυκνόρευστο υλικό κα το τοποθετούμε βαθύτερα. Αυτή η τεχνική δεν ΄΄φουσκώνει΄΄ το πρόσωπο.

Στις παρειές: βελτιώνουμε ταυτόχρονα και τις ρινοπαρειακές αύλακες.

Κάτω από τα μάτια: το άδειασμα στην περιοχή δείχνει το πρόσωπο κουρασμένο και γηρασμένο.

Κάτω από τα φρύδια: για να ανυψωθούν.

Στις ρινοπαρειακές αύλακες: για τις βαθειές στατικές ρυτίδες κυρίως από πτώση και δευτερευόντως από άδειασμα.

Στις ρυτίδες της πικρίας(γωνίες του στόματος): για την ανύψωση των γωνιών του στόματος.

Στο πηγούνι: για την προβολή του, χρησιμοποιούμε fillers αρκετά παχύρευστα, σαν ένθεμα.

Στην κάτω γνάθο: για την διόρθωση του οβάλ και την ανάδειξη των γωνιών του προσώπου.

Στο άνω χείλος: (ρυτίδες καπνιστών) λεπτόρευστο υλικό για το γέμισμά τους.

Στο μέτωπο-μεσόφριο: για το γέμισμα των στατικών ρυτίδων της περιοχής.

Στη μύτη: υγρή ρινοπλαστική για την ανύψωση της άκρης και της λείανσης του ήβου(καμάρα μύτης).

Ουλές ακμής: για το γέμισμα και την βελτίωσή τους.

στο σώμα:για την αύξηση του όγκου ορισμένων περιοχών(γλουτοί) και την αναπλήρωση ελλειμμάτων.

Η διάρκειά του εξαρτάται από το υλικό, το βάθος έγχυσης και τον μεταβολισμό. Συνήθως διαρκεί 6-12 μήνες. Είναι ένα ασφαλές υλικό,όταν γίνεται από εκπαιδευμένο ιατρό με άμεσα αποτελέσματα και με δυνατότητα διάλυσής του με υαλουρονιδάση σε ανεπιθύμητα αποτελεσματα.

Μπέσκος Νικόλαος

Πλαστικός Χειρούργος

ΖΕΥΞΙΔΟΣ 1 ΚΑΙ ΙΚΤΙΝΟΥ

Τηλ. 2314010087

Continue Reading

Trending