Connect with us

Ψυχολογία

Εγώ και εσύ σε καραντίνα

«Μένουμε μέσα, εγώ και εσύ! Νιώθω όμορφα αλλά φοβάμαι, φοβάμαι μήπως τσακωθούμε, μήπως δεις τις αδυναμίες μου, μην με κρίνεις ή σε κρίνω, μήπως δεν είμαι αρκετή… Φοβάμαι μήπως τελικά δω ότι δεν ήσουν αυτό που περίμενα…»

Δύσκολες μέρες για όλους μας, με ένα νέο ιό, τον κορωνοϊό να μας έχει κλείσει στα σπίτια μας αναγκαστικά, βάζοντας την υγεία μας σε πρώτο πλάνο! Μπαίνει όμως και η σχέση μας κάτω από το μικροσκόπιο αυτές τις μέρες, καθώς είμαστε μαζί σε καθημερινή βάση και χωρίς να ξέρουμε για πόσο καιρό, ώστε να βάλουμε μία ημερομηνία «λήξης» στην κοντινότητα αυτή που μπορεί σε κάποιους να είναι ευχάριστη, το σίγουρο όμως ότι δεν ισχύει για όλους… Και είμαστε τόσο κοντά χωρίς διαλλείματα, χωρίς τα σωσίβια που είχαμε τον προηγούμενο καιρό, αναγκαζόμαστε να κολυμπήσουμε σε πιο βαθιά νερά… 

Πράγματι, πρόκειται για μία καινούργια κατάσταση, όπου αναγκαζόμαστε να ζήσουμε μαζί τόσες μέρες και σε περιορισμένο μάλιστα χώρο, μία πρόκληση – πρόσκληση για κάποια ζευγάρια. Ναι, θα έχουμε και εντάσεις στη σχέση μας, μην τις φοβηθούμε, λογικό άλλωστε, φτάνει όμως να μην πέφτουμε στη παγίδα της αλληλοχρέωσης και του γνωστού «φταις εσύ», φτάνει να μην ψάχνουμε να βρούμε ποιος από τους δυο μας είναι ο σωστός και ποιος ο …λάθος! 

Θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε το διάστημα αυτό και να αρχίσουμε να μιλάμε πια μεταξύ μας, να μιλήσουμε για εμάς τους δύο και όχι μόνο για τρίτους ή για τα παιδιά μας… Να ανοίξουμε τον εαυτό μας, να εκφράσουμε συναισθήματα, όνειρα, σχέδια, πλάνα ζωής… να εκφράσουμε όμως και φόβους, ανασφάλειες, πιο δύσκολα συναισθήματα που ίσως ντρεπόμαστε για την ύπαρξή τους και νιώθουμε πως θα ξεγυμνωθούμε, θα φανούμε αδύναμοι άνθρωποι, αδύναμοι χαρακτήρες… Να μιλήσουμε για όλα όσα ή για τα περισσότερα τουλάχιστον που συνηθίζαμε να κρύβουμε «κάτω από το χαλί», μην ταράξουμε τα νερά και την επιφανειακή ηρεμία μας… Ας προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τις μέρες αυτές και να τις μετατρέψουμε σε ευλογία για τη σχέση μας, μέσα από το πλησίασμα και τον διάλογο, όσο μπορούμε. 

Ασφαλώς δεν μπορούν όλα τα ζευγάρια να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο, καθώς δεν έχουν όλες οι σχέσεις γερά θεμέλια. Σκεφτείτε όμως πως είναι και ένα crash test, να δούμε αν μπορούμε να αντέξουμε, το οικοδόμημα της σχέσης μας θα αντέξει τον σεισμό που το ταρακουνάει ή τελικά θα το ρίξει…

Βιώνουμε ένα πρωτόγνωρο γεγονός εν εξελίξει, λέμε πως τίποτα δεν θα είναι ίδιο μετά… μπορεί και η σχέση μας να μην είναι ίδια μετά… Αν σκεφτούμε λογικά, δεν φτάνει ο λίγος χρόνος να την «χαλάσει»,  αν όμως είναι ήδη χαλασμένη και προβληματική; 

Μαρίνα Μόσχα

https://marinamoscha.life 

https://www.facebook.com/Marina.Moscha.Psychologist

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψυχολογία

Μη βάζεις φρένο στα όνειρά σου!

Είναι μια πικρή αλήθεια, αλλά δεν έχουμε μάθει να ονειρευόμαστε. Οι στόχοι που βάλαμε οι ίδιοι στον εαυτό μας αλλά και οι προσδοκίες των άλλων μάς ψαλίδισαν τις φιλοδοξίες ακόμα και από τότε που ήμασταν παιδιά. Κι αυτά τα όνειρα εγκλωβίστηκαν. Δεν χάθηκαν ολότελα, αλλά πήγαν και φώλιασαν στα πιο κρυφά μέρη του μυαλού μας, γεμίζοντάς μας με ανικανοποίητα θέλω που στοιχειώνουν τις προσπάθειές μας να κατακτήσουμε πολύπλευρα την ευτυχία. 

Κατανοώντας τι είναι αυτό που μας κράτησε τα πόδια δεμένα στη γη, θα συνειδητοποιήσεις γιατί δεν είσαι πραγματικά ευτυχισμένη. 

Μπορείς να ελέγξεις το φόβο που επιστρατεύει το βολεμένο Εγώ σου, κάθε φορά που ξυπνούν μέσα σου νέα όνειρα. Ο φόβος για την αλλαγή, η μετατόπιση ευθυνών, αλλά και η ανωριμότητά μας να αναλάβουμε την ευθύνη μιας ενδεχόμενης αποτυχίας παραμορφώνουν τα πραγματικά μας Θέλω. Τα καταδικάζουν πριν καν γεννηθούν. 

Με το coaching θα συνειδητοποιήσεις πως διαθέτεις τα κατάλληλα εργαλεία και για να ονειρεύεσαι ελεύθερα αλλά και για να ζεις όπως εσύ θέλεις! Αν έχεις τολμήσει να το ονειρευτείς, έχεις τη δύναμη και να το καταφέρεις! Έχεις γεννηθεί για να κυνηγάς τα καλύτερα. Για να μη συμβιβάζεσαι!

Τώρα, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ είναι σημαντικό να μη… φρενάρεις. Μπορεί οι ανατροπές να διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά στο τέλος το νήμα θα κόψουν μονάχα οι νικητές, αυτοί δηλαδή που δεν σταμάτησαν στιγμή να χτίζουν το όνειρό τους. Μέσα από την καθυστέρηση, μέσα από τον δικαιολογημένο φόβο, μέσα από τις προσωπικές τους αμφισβητήσεις, είναι αυτοί που βλέπουν τον εαυτό τους στο μετά και δεν διαπραγματεύονται πως έχουν μια αναντικατάστατη θέση εκεί. 

Νικόλας Ουρανός, PCC

Professional Certified Life & Relationship Coach by International Coaching Federation

Βραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής.

Continue Reading

Ψυχολογία

Πόσο εύκολα εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου;

Όσο σκληραίνουν η καρδιά μας και τα συναισθηματικά αντανακλαστικά μας, τόσο πιο εύκολα διαγράφουμε από το καθημερινό μας λεξιλόγιο κάποιες ουσιαστικές για τη συναισθηματική μας ανάπτυξη λέξεις. Εσύ, αλήθεια, πόσα “ευχαριστώ” είπες σήμερα και πόση αγάπη μοίρασες ιδιαίτερα αυτές τις άγιες μέρες που έρχονται;

Με το τσιγκέλι τραβάμε να αποσπάσουμε ένα “ευχαριστώ”, ένα “παρακαλώ”, ένα “καλημέρα”, ένα “συγγνώμη”. Οι πιο απλές λέξεις, οι πιο αυτόματες λεκτικές αντιδράσεις στα όμορφα συναισθήματα που δημιουργούν η άμιλλα, η ευγένεια, η ανιδιοτέλεια, η αγάπη, η καλοσύνη, δύσκολα βγαίνουν πια από το στόμα μας. Αν τύχει ποτέ να τα ψελίσουμε, είναι εκβιασμένα και δανεικά γιατί τα περιμένουμε πάντα πίσω. 

Πόσο εύκολα ξεχνάμε τα αυτονόητα και πόσο δύσκολα θέλουμε να δεσμευτούμε για την ευτυχία μας. Πόσο λυτρωτικό είναι να αναγνωρίζεις, να έχεις ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, να αγαπάς χωρίς γιατί, να μιλάς με πράξεις. 

  • Η ευγνωμοσύνη, η καλοσύνη, η ευγένεια, η ανωτερότητα ποτέ δεν πέφτουν στο κενό. Ποτέ δεν πέφτουν κάτω. Επιστρέφουν πάντα σε αυτόν που έχει ανοίξει σε αυτές την καρδιά του. 
  • Δεν μπορούμε και δεν χρειάζεται να ελέγχουμε την ενέργεια των άλλων, μπορούμε όμως να γίνουμε εμείς κανάλια θετικής ροής!

Δοκίμασε να ξαναβάλεις τις μαγικές λεξούλες “ευχαριστώ”, “παρακαλώ”, “καλημέρα”, “συγγνώμη” στο λεξιλόγιό σου. Θα διαπιστώσεις πόση λυτρωτική δύναμη κρύβουν! Το σεμινάριο αυτό θα σου δώσει την έμπνευση και τα συναισθηματικά καύσιμα για να κάνεις την αρχή με μικρά αλλά ανεκτίμητης αξίας βήματα!

Μια αρχή για όλες τις υπέροχες νίκες που αξίζεις και μπορείς να καταφέρεις!

Νικόλας Ουρανός, ACCΒραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής, Life & RelationshipCoach

Υ.Γ: 

  1. Κατέβασε δωρεάν τις 38 πρώτες σελίδες από το διεθνές bestseller Ξαφνικά Τώρα και ανακάλυψε ένα εγχειρίδιο πλοηγό για την ανάπτυξη του εαυτού σου! Πάρε τη δυνατή πρόγευση για όλα τα σημαντικά που σε περιμένουν!
  2. Πάρε την ευκαιρία για δωρεάν life coaching συνεδρίες, για να δοκιμάσεις χωρίς καμία περαιτέρω δέσμευση την αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό που διακρίνουν τα προγράμματα μας.

Continue Reading

Ψυχολογία

Πώς ο φόβος καίει τα όνειρά σου;

Ἐχεις μέσα σου τη φωτιά. Με αυτή μπορείς να ζεστάνεις την ψυχή σου ή να κάψεις κάθε προοπτική να γίνεις αυτά που ονειρεύεσαι. Όλα κρίνονται αποκλειστικά από εσένα.

Μπορείς να καθίσεις απίστευτες ώρες να κλαις για τις ευκαιρίες που βλέπεις να απομακρύνονται. Μπορείς να θυμώσεις και να απελευθερώσεις το ασυγκράτητο Εγώ σου για να τα ισοπεδώσει όλα. Για πόσο, όμως, θα κρύβεις τον απείθαρχο εαυτό σου πίσω από τη δικαιολογία της πανδημίας;

Στις μέρες που ζούμε, η αυτοσυγκράτηση είναι το Α και το Ω για να δημιουργήσεις και όχι να καταστρέψεις. Αν δεν έχεις καθαρό νου να βρεις τα εργαλεία που θα σε οδηγήσουν με ασφάλεια στην επόμενη μέρα, θα παραμείνεις στα… αποκαΐδια της ζωής που κατέστρεψες με το θυμό σου. Να θρηνολογείς μαζί με αυτούς που συμπαρέσυρες στο πέρασμά σου.

Τίποτα δεν είναι εύκολο και, φυσικά, τίποτε δεν χαρίζεται. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε η πανδημία, πάλι ο δρόμος σου θα απαιτούσε από εσένα τον μεγαλύτερο δυνατό αυτοέλεγχο. Είναι η ώρα αυτό το πάθος που καίει μέσα σου να το διοχετεύσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε στιγμές σαν κι αυτές, το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε είναι τον εαυτό μας.

Μη σβήνεις την ελπίδα σου και μην καις τα όνειρά σου!

 

Νικόλας Ουρανός, ACC

Βραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής, Life & Relationship Coach

  1. Κατέβασε δωρεάν τις 38 πρώτες σελίδες από το διεθνές bestseller Ξαφνικά Τώρα και ανακάλυψε ένα εγχειρίδιο πλοηγό για την ανάπτυξη του εαυτού σου! Πάρε τη δυνατή πρόγευση για όλα τα σημαντικά που σε περιμένουν!
  2. Πάρε την ευκαιρία για δωρεάν life coaching συνεδρίες, για να δοκιμάσεις χωρίς καμία περαιτέρω δέσμευση την αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό που διακρίνουν τα προγράμματα μας.

Continue Reading

Trending