Connect with us

Γαστρονομία

Ευτύχης Μπλέτσας Η κουζίνα της μαμάς

Ο ΕΥΤΥΧΗΣ ΜΠΛΕΤΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΗΣ «ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»,

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ «ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ» ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ» ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΥΤΥΧΗ ΣΤΟ bletsas.gr

Κριθαροκούλουρο με γιαούρτι και μέλι:

H συνταγή είναι μια γλυκιά παραλλαγή του ντάκου. Μας δίνει καλούς υδατάνθρακες από το κρητικό παξιμάδι, φυτικές ίνες και καλά σάκχαρα από τα φρέσκα φρούτα, άπαχη πρωτεΐνη από το γιαούρτι και ενέργεια διαρκείας από το μέλι και τους ξηρούς καρπούς. Είναι δηλαδή σχεδόν ένα πλήρες γεύμα σε τρεις μπουκιές! Φτιάξτε το! Δε θα χρειαστείτε πάνω από δύο λεπτά!

ΥΛΙΚΑ

  • Κριθαροκουλούρες κρητικές 2 κ.σ.
  • γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 Ροδάκινο (ή 5 φράουλες)
  • 1 κ.σ. Μέλι Ηλιόσποροι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλείφουμε σε μια κριθαροκουλούρα μια παχιά στρώση γιαουρτιού. Ρίχνουμε από πάνω κομμάτια από φρέσκα φρούτα και ηλιόσπορους ή άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας. Περιχύνουμε με μια κουταλιά μέλι και σερβίρουμε.

Μπάρες δημητριακών με μέλι και ταχίνι:

Mπορείς να φτιάξεις τις δικές σου σπιτικές μπάρες δημητριακών και να είσαι σίγουρος για τη σύστασή τους. Κάνεις αυτήν τη συνταγή μια φορά την εβδομάδα και έχεις μπάρες δημητριακών για κάθε μέρα. Ένα θρεπτικό σνακ για το γραφείο, το σχολείο ή το πρωινό.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φλ. δημητριακά ολικής αλέσεως από σιτάρι
  • 2 φλ. νιφάδες καλαμποκιού
  • 2 φλ. νιφάδες βρώμης 200 γρ.
  • μέλι 100 γρ.
  • ταχίνι Καρυδόψιχα
  • Σταφίδες
  • Cranberries
  • 1 μήλο
  • Τριμμένη φλούδα από ένα πορτοκάλι
  • Χυμό από
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη Ελάχιστο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Θρυμματίζουμε τα δημητριακά στο μπλέντερ ή με το χέρι. Ρίχνουμε στο μπολ όλα τα υγρά υλικά. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τα μπαχαρικά, για να ανακατευτούν ομοιόμορφα με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε και μια πρέζα αλάτι, όχι για να γίνει αλμυρό το μείγμα αλλά επειδή το αλάτι λειτουργεί ως ενισχυτικό γεύσης. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά τα δημητριακά, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε. Όταν γίνει συμπαγές προσθέτουμε ψιλοκομμένη καρυδόψιχα. Ψιλοκόβουμε τις σταφίδες και τις μουλιάζουμε σε λίγο χυμό πορτοκαλιού. Τις προσθέτουμε και αυτές στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά, για να δέσουν μαζί όλα τα υλικά. Στο τέλος, προσθέτουμε ένα τριμμένο μήλο. Το τρίβουμε πάνω από το μπολ και όχι σε ξεχωριστό πιάτο, για να ρουφήξει το μείγμα και τους χυμούς του μήλου. Αφού έχουμε προσθέσει όλα τα υλικά, ζυμώνουμε με το χέρι. Λαδώνουμε μια φόρμα και απλώνουμε μέσα μια χοντρούτσικη στρώση ζύμης. Την πιέζουμε με το χέρι για να γίνει συμπαγής. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 25 λεπτά. Δεν ψήνουμε πολύ, απλά όσο χρειάζεται για να αφυδατωθούν τα υλικά. Πρέπει να είναι μαλακό το μείγμα όταν βγει από το φούρνο, γιατί όταν κρυώσει θα σφίξει κι άλλο. Ακριβώς όπως τα μπισκότα. Όταν κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε λεπτά κομμάτια. Σε δροσερό και σκιερό μέρος οι μπάρες μας διατηρούνται για μια εβδομάδα. Στο ψυγείο ακόμα περισσότερο!

Περισσότερες προτάσεις έξυπνης διατροφής και απλές υγιεινές συνταγές θα βρείτε στο βιβλίο του Ευτύχη Μπλέτσα με τίτλο ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

που περιέχει και ένα μουσικό CD με νόστιμα φαγητοτράγουδα που θα σας φτιάξουν τη διάθεση!

Continue Reading

Γαστρονομία

Apfelstrudel του παλατιού με μήλα Zagorin

Η ρομαντική εκδοχή για φαγητό και γλυκό στο Ντίσελντορφ είναι παλάτι Benrath. Για νοσταλγικούς περίπατους σε κήπους πανέμορφους, ακολουθώντας τα αχνάρια βασιλάδων, το εντυπωσιακό ροζ μπαρόκ παλάτι Benrath του 18ου είναι ότι καλύτερο. Η παγωμένη λίμνη με τους κύκνους και τους γλάρους που έρχονται από τον Ρήνο ζωγραφιά. Στο εστιατόριο καφέ του παλατιού φημίζεται για το Apfelstrudel με παγωτό κανέλα. Η τέλεια αρμονία. 

Apfelstrudel, η γερμανική μηλόπιτα

Από το περίφημο «Schloss Benrath Palace» στο Ντίσελντορφ

Yλικά

Για τη ζύμη

250 γρ. αλεύρι τύπου 700, κοσκινισμένο

2 γρ. αλάτι

1 αυγό

100ml χλιαρό νερό

20 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

1 κιλό κόκκινα μήλα, καθαρισμένα

1 σφηνάκι ρούμι

170 γρ. ξανθές και μαύρες σταφίδες

10 ml χυμό λεμονιού

140 γρ. καστανή ζάχαρη

10 γρ. κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη

100 γρ. κρουτόν

50 γρ. βούτυρο αλατισμένο

Για το πασπάλισμα

άχνη ζάχαρη αναμειγμένη με κανέλα

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της ζύμης και τα ζυμώνουμε δυνατά. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και είναι έτοιμη όταν ξεκολλά από τα χέρια. 

Την κάνουμε μια μπάλα, την τοποθετούμε σε μπολ αλειμμένο με ελαιόλαδο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. 

Κατόπιν τη μεταφέρουμε σε μεγάλη, αλευρωμένη λινή πετσέτα και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ορθογώνιο φύλλο. 

Απλώνουμε το φύλλο τραβώντας το με τα δάκτυλά μας. 

Σημείωση:Το πάχος του φύλλου ορίζεται κάθε φορά από το δικό μας γούστο, μπορεί να είναι από 1 μέχρι 2 εκ.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. 

Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το βούτυρο, σοτάρουμε τα κρουτόν μέχρι να πάρουν χρυσοκαφετί χρώμα και τα κρατάμε στην άκρη. 

Ανακατεύουμε καλά την καστανή ζάχαρη με την κανέλα. 

Κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες, αφαιρώντας το κοτσάνι και τα κουκούτσια, και τα βάζουμε σε μπολ. 

Προσθέτουμε το μείγμα της ζάχαρης, το ρούμι, τα κρουτόν, τις σταφίδες και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας.

Ακριβώς στη μέση του ορθογώνιου φύλλου μας απλώνουμε τη γέμιση. Κόβουμε τις άκρες του φύλλου και με τα χέρια μας το τυλίγουμε προσεκτικά ,με τη βοήθεια της πετσέτας. Μόλις το στρούντελ πάρει το σχήμα του, κλείνουμε τις δύο άκρες .

Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι το φύλλο να πάρει ένα γυαλιστερό χρυσοκαφετί χρώμα.

Μόλις βγάλουμε το στρούντελ από τον φούρνο, το βουτυρώνουμε με πινελάκι. 

Έπειτα από 20 λεπτά το πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και το σερβίρουμε με παγωτό κανέλα ή σαντιγί.

 Φωτο

Το Schloss Benrath Palace» στο Ντίσελντορφ

Continue Reading

Γαστρονομία

Μηλόπιτα με μήλα Zagorin

Η αυθεντική συνταγή. Εύκολη, υγιεινή και νόστιμη γλυκιά δημιουργία που γίνεται με φθηνά υλικά.  Φτιαγμένη με μήλα Ζagorin, τα ολοκόκκινα και λαχταριστά μήλα Ζαγοράς, που είναι ΠΟΠ έχουν γλυκιά, πλούσια και δροσιστική γεύση και είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Τα μήλα είναι της ποικιλίας Στάρκιν Ντελίσιους και είναι περιζήτητα στις ελληνικές και διεθνείς αγορές. Πρόκειται για «βόμβες» βιταμινών και ιχνοστοιχείων που χαρίζουν υγεία και ευεξία. 

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ενός ή περισσοτέρων μήλων την ημέρα μπορεί να προστατέψει ακόμα και από την νόσο Αλτσχάιμερ. Σίγουρα θα έχετε ακούσει το γνωμικό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»

Εμείς ανακαλύψαμε την καλύτερη συνταγή που αλλού στην Ζαγορά, την πολιτειούλα των δασών, των μήλων, των κάστανων, των καρυδιών αλλά και των ανθρώπων του πνεύματος που έγραψαν ιστορία….

Σας την παρουσιάζουμε μπροστά στο γιγαντιαίο πλατάνι της πλατείας Αγ.Γεωργίου που έντυσαν με μήλα λόγω του εορτασμού των 100 ετών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. 

Αυθεντική συνταγή μηλόπιτας Ζαγοράς

Από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Ζαγοράς

Υλικά

150 γρ. βούτυρο

80 γρ. ζάχαρη καστανή

1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη

¼ κ.γ γαρύφαλο σε σκόνη

2-3 μήλα Ζαγορίν, κομμένα σε στρογγυλές φέτες

120 γρ. καρυδόψυχα χονδροκομμένη

50 γρ. σταφίδα σουλτανίνα

300 γρ. αλεύρι «που φουσκώνει» 

180 γρ. ζάχαρη καστανή

4 αυγά

1 βανίλια

Για την διακόσμηση

Ένα κλαράκι φρέσκου δυόσμου

Τρόπος παρασκευής

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180οC.

Σε ένα ταψάκι 22 cm απλώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε στο φούρνο.

Όταν λιώσει προσθέτουμε την κανέλα και 80γρ.ζάχαρη και το βάζουμε πάλι στο φούρνο μέχρι να πάρει ένα καραμελένιο χρώμα, να γίνει δηλαδή καραμέλα.

Στην συνέχεια στρώνουμε όμορφα τα μήλα στο ταψί μέσα στην καραμέλα και τα ψήνουμε για 5 λεπτά.

Συγχρόνως χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και 180 γρ.ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να «αφρατέψουν».

Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Τέλος ρίχνουμε τα καρύδια, τη σταφίδα και το γαρύφαλο.

Περιχύνουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35 λεπτά. 

Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί το γλυκό μας. Αν η οδοντογλυφίδα ή το μαχαιράκι βγουν καθαρά η μηλόπιτα είναι έτοιμη.

Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό για 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.

Μικρά μυστικά

Αν μας αρέσουν οι ξηροί καρποί μπορούμε να προσθέσουμε και φουντούκια μαζί με τα καρύδια «δένουν» θαύμα.

Επίσης μπορούμε να πασπαλίσουμε την μηλόπιτα με άχνη ζάχαρη, προσωπικά δεν μου αρέσει αλλά σε άλλους πηγαίνει γευστικά και αισθητικά. Προτιμώ να φαίνεται το μήλο αυτούσιο.

Σερβίρουμε την μηλόπιτα με παγωτό ή σαντιγί και δίπλα βασιλικό ή λεβάντα για έξτρα άρωμα.

Continue Reading

Γαστρονομία

Σουπιές με ρύζι και ντομάτα: “Θαλασσινή γεύση νηστίσιμη”

Ένα νόστιμο φαγητό για τη Σαρακοστή, που γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Οι σουπιές μπορεί να είναι φρέσκιες ή κατεψυγμένες, που βράζουν σε λιγότερο ακόμα χρόνο. Το μυστικό για τα πιλάφια και τις γευστικές δημιουργίες με ρύζι εκτός του ριζότου, είναι να βάζουμε το ρύζι σε σουρωτήρι και να το ξεπλένουμε με μπόλικο νερό ώστε να φύγει το επιφανειακό άμυλο και να μείνει σπυρωτό.

Οι σουπιές πάντα θέλουν την προσοχή σας, γιατί «πιάνουν» εύκολα. Θέλουν συχνό ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα.

Το κρασί δίνει μια ξεχωριστή νότα στο φαγητό. Για τα θαλασσινά προτιμάμε ασύρτικο ή μοσχοφίλερο τόσο στο μαγείρεμα όσο και στο φαγητό. Η γεύση του απογειώνει…

Σουπιές με ρύζι και ντομάτα  

Από τη Νατάσα Χατζηαρβανίτη

Yλικά

1200 γρ. φρέσκες σουπιές, καθαρισμένες

3 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι κίτρινο, τύπου Bella Parboiled

1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

1 φλιτζάνι λευκό κρασί, μοσχοφίλερο ή ασύρτικο

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

4 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

2 πρέζες αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής  

Κόβουμε σε κομμάτια τις καθαρισμένες σουπιές, τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις πλένουμε με τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε καλά.

Τις βάζουμε σε κατσαρόλα που έχει ζεσταθεί, χωρίς ελαιόλαδο και τις αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά.

Ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ ντομάτας και αφήνουμε για 3 λεπτά ακόμα.

«Σβήνουμε» με κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε 5 φλιτζάνια ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν οι σουπιές μέχρι να μαλακώσουν, για 40 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.

Ξεπλένουμε στο σουρωτήρι το ρύζι με τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 18 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με την κουτάλα, για να μην «πιάσει».

Πέντε λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε τον άνηθο, το πιπέρι και το αλάτι, αφού δοκιμάσουμε το φαγητό.  Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Το ρύζι πρέπει να είναι σπυρωτό.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να «σταθεί» το φαγητό πριν σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.   

Νηστίσιμες και νόστιμες

Ένα νόστιμο φαγητό για τη Σαρακοστή, που γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Οι σουπιές μπορεί να είναι φρέσκιες ή κατεψυγμένες, που βράζουν σε λιγότερο ακόμα χρόνο. Το μυστικό για τα πιλάφια και τις γευστικές δημιουργίες με ρύζι εκτός του ριζότου, είναι να βάζουμε το ρύζι σε σουρωτήρι και να το ξεπλένουμε με μπόλικο νερό ώστε να φύγει το επιφανειακό άμυλο και να μείνει σπυρωτό.

Οι σουπιές πάντα θέλουν την προσοχή σας, γιατί «πιάνουν» εύκολα. Θέλουν συχνό ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα.

Το κρασί δίνει μια ξεχωριστή νότα στο φαγητό. Για τα θαλασσινά προτιμάμε ασύρτικο ή μοσχοφίλερο τόσο στο μαγείρεμα όσο και στο φαγητό. Η γεύση του απογειώνει…

Σουπιές με ρύζι και ντομάτα  

Από τη Νατάσα Χατζηαρβανίτη

Yλικά

1200 γρ. φρέσκες σουπιές, καθαρισμένες

3 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι κίτρινο, τύπου Bella Parboiled

1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

1 φλιτζάνι λευκό κρασί, μοσχοφίλερο ή ασύρτικο

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

4 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

2 πρέζες αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής  

Κόβουμε σε κομμάτια τις καθαρισμένες σουπιές, τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις πλένουμε με τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε καλά.

Τις βάζουμε σε κατσαρόλα που έχει ζεσταθεί, χωρίς ελαιόλαδο και τις αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά.

Ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ ντομάτας και αφήνουμε για 3 λεπτά ακόμα.

«Σβήνουμε» με κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε 5 φλιτζάνια ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν οι σουπιές μέχρι να μαλακώσουν, για 40 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.

Ξεπλένουμε στο σουρωτήρι το ρύζι με τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 18 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με την κουτάλα, για να μην «πιάσει».

Πέντε λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε τον άνηθο, το πιπέρι και το αλάτι, αφού δοκιμάσουμε το φαγητό.  Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Το ρύζι πρέπει να είναι σπυρωτό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να «σταθεί» το φαγητό πριν σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Continue Reading

Trending