Connect with us

Γαστρονομία

Ζαφείρης Τρικαλινός: “Ψυχή του Αυγοτάραχου”

Η ιστορία της οικογένειας Τρικαλινός ξεκινά το 1856, όταν τα τρία αδέρφια της οικογένειας, ο Ζαφείρης, ο Νίκος και ο  Γιώργος ξεκινούν την παραγωγή και εμπορία του αυγοτάραχου στο Αιτωλικό.

Το 1995   Ο Ζαφείρης Τρικαλινός, αναλαμβάνει την ηγεσία της οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής και εμπορίας αυγοτάραχου και το 1997 εγκαινιάζει τις νέες εγκαταστάσεις της εταιρίας Trikalinos, τις πρώτες πιστοποιημένες εγκαταστάσεις παραγωγής αυγοτάραχου στην Ελλάδα. Τώρα όλες οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής διευθύνονται κάτω από σταθερές και απολύτως ελεγχόμενες διαδικασίες, οι οποίες διασφαλίζουν τη σταθερή ποιότητα όλων των προϊόντων Trikalinos και εγγυώνται ότι παράγονται σε πιστοποιημένες συνθήκες υγιεινής.

Μεταξύ 1998 και 2004, ένας σημαντικός αριθμός διεθνών εμπορικών συνεργασιών με γνωστούς εμπορικούς οίκους επιτυγχάνεται, όπως η συνεργασία με τον οίκο Petrossian.

2005   Η εταιρία Trikalinos παράγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Αυγοτάραχο Τρίμμα, ενώ ο σπουδαίος Chef Jose Andres προσυπογράφει το Trikalinos Αυγοτάραχο.

2006-2007 Το Trikalinos Αυγοτάραχο Τρίμμα διακρίνεται ως ένα από τα καινοτόμα προϊόντα στην Διεθνή Έκθεση Sial Paris 2006. Βράβευση από τα Ελληνικά Gourmet Award για τις χρονιές 2006 και 2007.

Το 2008 Κυκλοφορεί ο Ανθός Άλατος, Τρικαλινός Αφρίνα, το πιο αγνό και υγιεινό από όλα τα αλάτια με περιεκτικότητα σε πάνω από 80 μεταλλικά στοιχεία. Επίσης, δημοσιεύονται στο έγκριτο Αμερικανικό επιστημονικό Περιοδικό Χημείας και Τροφίμων “Journal of Agricultural & Food Chemistry” τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της πρώτης έρευνας πάνω στη διατροφική αξία του Trikalinos Αυγοτάραχο.

Σημαντική στιγμή για την εταιρία υπήρξε το 2009, όταν ο  διάσημος Chef Ferran Adria παρουσιάζει το Trikalinos Αυγοτάραχο στο El Bulli. Η νέα συσκευασία του Trikalinos Αυγοτάραχο βραβεύεται από τα Διεθνή βραβεία συσκευασίας Pentawards και ξεχωρίζει ανάμεσα από προϊόντα από 150 χώρες του κόσμου.

2010  και ο κορυφαίος Chef του πλανήτη Ferran Adria, συμπεριλαμβάνει το Trikalinos Αυγοτάραχο στα 30 καλύτερα και πιο υγιεινά τρόφιμα του κόσμου, στο βιβλίο: Fragile Feast.

2011   Παρουσίαση των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων της προκαταρκτικής έρευνας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, στο 15 Διεθνές Συμπόσιο Αθηρωμάτωσης, σχετικά με την πιθανή ευεργετική δράση του Trikalinos Αυγοτάραχο στην υπερχολιστερολαιμία και εν γένει στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

2012  Το Trikalinos Αυγοτάραχο διακρίνεται με το Βραβείο Ανώτερης Γεύσης, από το ITQI.

2013 Το Trikalinos Gift Box (η συσκευασία δώρου που περιέχει ένα Αυγοτάραχο, ένα Αυγοτάραχο Τρίμμα και μια θήκη Ανθό Άλατος Αφρίνα), αποσπά το πρώτο βραβείο ποιοτικής συσκευασίας στον αντίστοιχο διαγωνισμό του Φεστιβάλ “Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις” που διοργάνωσε το περιοδικό Αθηνόραμα. 2014 Τον Ιούνιο κυκλοφορεί το Trikalinos Θαλασσινό Αλάτι σε νέα πρωτοποριακή συσκευασία σάκο του 1 κιλού, από ειδικό υλικό κατάλληλο ώστε να διατηρεί τη φυσική υγρασία του προϊόντος. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, αποσπά παγκόσμιο το Χάλκινο βραβείο Συσκευασίας στο Τόκυο, από το Διαγωνισμό Pentawards. 

2015  Μια σημαντική επένδυση της εταιρείας στον τομέα της Ε & Α οδηγεί στην αρχή μιας νέας επιστημονικής έρευνας για το Trikalinos Αυγοτάραχο, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται στις αρχές του 2017. Η συγκεκριμένη έρευνα θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων και καινοτόμων προϊόντων για την εταιρεία και θα φέρει στο φως περαιτέρω σημαντικές ωφέλειες για την υγεία, που σχετίζονται με την κατανάλωση του Trikalinos Αυγοτάραχο. 2016 Μετά από 2 χρόνια έρευνας, η εταιρία κυκλοφορεί το καινοτόμο γαστρονομικό προϊόν Trikalinos Avgotaraho Psyche, ένα προϊόν ήπιας ωρίμανσης, με ελάχιστη αλατότητα, πλούσια φυσική υγρασία και αρώματα από το βυθό της θάλασσας, που ουσιαστικά αποτελεί την Ψυχή του Αυγοτάραχου.

2017-2018 Η εταιρία εγκαινιάζει σημαντικές συνεργασίες με μεγάλους εμπορικούς οίκους του εξωτερικού, εδραιώνοντας τον εξαγωγικό της χαρακτήρα και δημιουργώντας σταθερά μια μπράντα διεθνώς αναγνωρίσιμη και ταυτόσημη της.

2018 Το ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ βραβεύει την Εταιρία Τρικαλινός ως το Κορυφαίο Ελληνικό Brand, μια διάκριση που όπως αναφέρει ο Ζαφείρης Τρικαλινός στην ευχαριστήρια ομιλία του, «αποτελεί σπουδαία αναγνώριση για τις συνεχείς προσπάθειες όλων των ανθρώπων της εταιρίας μας, για βελτίωση και εξέλιξη όλων μας των προϊόντων, με παράλληλη τη δημιουργία και ανάδειξη του ιδιαίτερου και μοναδικού τους χαρακτήρα στον τόπο μας, όσο και διεθνώς».

Ο ίδιος ο Ζαφείρης Τρικαλινός, τέταρτη γενιά στην κορυφή της οικογενειακής επιχείρησης, ερωτώμενος για την προσωπική του ιστορία στην ανάδειξη του Αυγοτάραχου, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Είχαμε την τολμηρή ιδέα να επανα – προσδιορίσουμε τον σχεδόν ξεχασμένο παραδοσιακό μας θησαυρό.

Ένα προϊόν που όταν ανέλαβα την ηγεσία της οικογενειακής επιχείρησης ήταν γνωστό σε περιορισμένο τοπικό επίπεδο εμπορικά, γευστικά όχι και τόσο ελκυστικό (παστό και τελείως αποξηραμένο) και διατροφικά αποτελούσε μια από τις απαγορευτικές τροφές για παθήσεις σχετικές με καρδιαγγειακά νοσήματα και υπέρταση.

Με πολλή σκληρή δουλειά, επιμονή και ατέλειωτες δοκιμές στην πράξη, αλλάξαμε τις παραγωγικές διαδικασίες, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την υφή και τη γεύση του Αυγοτάραχου, κρατώντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα την αλατότητα -κάτω από 2 %. Το αποτέλεσμα ήταν ένα προϊόν με πολυσύνθετη γεύση, μακρότατη επίγευση, βελούδινη υφή και απίστευτα υγιεινό διατροφικό προφίλ.

Βελτιώνοντας τη συνολική εικόνα του – ντύνοντας το με τη συσκευασία που του αξίζει- βοηθήσαμε ώστε να ξεχωρίσει αμέσως από τα αλλά διεθνή ομοειδή προϊόντα, κερδίζοντας μια θέση στα καλύτερα Ντελικατεσσεν, ενώ η ανάδειξη των γευστικών και  διατροφικών χαρακτηριστικών του,  του άνοιξε το δρόμο για τις πιο γνωστές επαγγελματικές κουζίνες.»

Πράγματι, σπουδαίοι Chef της παγκόσμια γαστρονομικής σκηνής το έχουν ξεχωρίσει για αυτόν ακριβώς το χαρακτήρα του, με κορυφαίο όλων, τον Ισπανό Ferran Adria, να το θεωρεί ως την εναλλακτική πρόταση στο Χαβιάρι και να το κατατάσσει στα 30 καλύτερα και πιο υγιεινά προϊόντα του πλανήτη.

Τα προϊόντα της εταιρίας Τρικαλινός εξάγονται σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, σε περισσότερες από 37 χώρες στο εξωτερικό, χτίζοντας με σταθερά βήματα το Trikalinos Brand ως συνώνυμο μιας σειράς Premium Προϊόντων που προσφέρουν γεύση και υγεία!

Γαστρονομία

Εβδομάδα γαστρονομίας για τα άτομα με διαβήτη από το FNL με την υποστήριξη του FreeStyle Libre της Abbott

Ηχηρό μήνυμα συμπερίληψης για τη διαβητική κοινότητα δίνει ο κορυφαίος ελληνικός οδηγός γαστρονομίας FNL σε συνεργασία με την Abbott και το σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre με την διοργάνωση της πρώτης εβδομάδας γαστρονομίας στην Ελλάδα αφιερωμένη στα άτομα με διαβήτη. Ειδικότερα, από την Πέμπτη 25 Μαΐου έως και την Πέμπτη 1 Ιουνίου επιλεγμένα εστιατόρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα διαμορφώσουν ειδικά menu, απόλυτα συμβατά με τις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων με διαβήτη, με την επιστημονική επιμέλεια και τις οδηγίες του Κλινικού Διαιτολόγου-Βιολόγου κ. Χάρη Δημοσθενόπουλου. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναδείξει την αξία και το δικαίωμα των πάνω από 1.000.000 Ελλήνων πολιτών που έχουν διαβήτη, να απολαμβάνουν νόστιμο και καλό φαγητό.

Στην πρώτη αυτή εβδομάδα που φιλοδοξεί να καταστεί θεσμός και να συμπαρασύρει/εμπνεύσει εστιατόρια σε ολόκληρη την Ελλάδα, θα συμμετέχουν το Botrini’s, το Ziller’s , το Upon, το Cookoovaya, το Artisanal, το Lost και το  Malabar από την Αθήνα και τα Μαύρη Θάλασσα και Marrone Restaurant από την Θεσσαλονίκη.

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Βιολόγος κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια λόγω της αλλαγής τρόπου ζωής, της κακής διατροφής, της καθιστικής ζωής και της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ατόμων με διαβήτη παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι πάνω από 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης και οι επιπλοκές του υπολογίζεται ότι πλήττουν στην Ελλάδα το 8,8% του πληθυσμού ενώ το 7,6% του πληθυσμού παρουσιάζει προ-διαβήτη. Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 είναι η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Η σωστή διατροφή αποτελεί τη βάση της θεραπευτικής αντιμετώπισης του σακχαρώδους διαβήτη, τόσο για τον τύπο 1 όσο και για τον τύπο 2. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό για το άτομο με διαβήτη να ακολουθεί μια καθημερινή διατροφή με βασικό άξονα τις αρχές μια γενικά υγιεινής και όχι τόσο περιοριστικής, όσο παλιότερα, δίαιτας. Η διατροφή στο Σακχαρώδη Διαβήτη πλέον δεν έχει τις απαγορεύσεις του παρελθόντος, στηρίζεται στα φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, στο καλό πλάνο διατροφής και στην κατανάλωση φυτικών ινών, υγιεινών λιπαρών και όχι πολλών θερμίδων. Η σχέση μεταξύ διαβήτη και διατροφής είναι πλέον καλά τεκμηριωμένη και ο ρόλος της σωστής διατροφής- και από άποψη ποιότητας, αλλά και ποσότητας- για τα άτομα με διαβήτη είναι καθοριστικός και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μακροχρόνιων επιπλοκών που συσχετίζονται με το Σακχαρώδη Διαβήτη. Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο στη ρύθμιση των τιμών γλυκόζης αίματος. Η συνέπεια στις βασικές αρχές της δίαιτας για το σακχαρώδη διαβήτη και η αποφυγή συχνών αποκλίσεων, η τακτική και συστηματική άσκηση, η ρύθμιση του σωματικού βάρους και ο τακτικός έλεγχος του σακχάρου, αποτελεί ένα συνδυασμό παραγόντων, που μπορεί να  προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στα άτομα με διαβήτη συστήνεται να εφαρμόζουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, απολαμβάνοντας το φαγητό τους, χωρίς να απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο.»

Ο επικεφαλής του Τομέα Διαβήτη της Abbott στην Ελλάδα, κ. Δέρκος Καλογρίδης δήλωσε σχετικά: «Στην Abbott πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι άνθρωποι με διαβήτη πρέπει να απολαμβάνουν τη ζωή και το καλό φαγητό! Υποστηρίζουμε με υπερηφάνεια αυτή τη μοναδική πρωτοβουλία του FNL που δίνει ένα μήνυμα ελπίδας και συμπερίληψης στους πάνω από 1.000.000 ανθρώπους με διαβήτη στην Ελλάδα. Το σύστημα FreeStyle Libre, το Νo1 σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης με τεχνολογία αισθητήρα παγκοσμίως, έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουμε το σάκχαρό μας και διαχειριζόμαστε τον διαβήτη μας. Στην Ελλάδα, αρκετές χιλιάδες ανθρώπων με διαβήτη έχουν απελευθερωθεί από την ταλαιπωρία του τρυπήματος στα δάκτυλα, καθώς παρακολουθούν το σάκχαρό τους κάθε στιγμή, παντού, με την ευκολία του κινητού τους τηλεφώνου. Η τεχνολογία FreeStyle Libre συνεχώς εξελίσσεται, τόσο για τα άτομα με διαβήτη, όσο και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και  για τους επαγγελματίες υγείας, προσφέροντας αποτελεσματικότερη διαχείριση του διαβήτη στην καθημερινότητα!» 

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.fnl-guide.com/gr/el/restaurant-topics/fnl-diabetes-dine-out-week/

Media Contact

Σταμάτης ΣελλάςCommunications Manager
[email protected]
T. 210 6281806

Continue Reading

Γαστρονομία

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Ευχάριστες Εμπειρίες από μία Πρόσκληση του «The Met Hotel» Θεσσαλονίκης

By:Έφη Βαλίλα

Μία εξαιρετική βραδιά στο #TheMetHotel με προσκεκλημένους τους Δημοσιογράφους της Πόλης.

Ως Συνεργάτιδα του #BusinessWomangr μαζί με συναδέλφους των ΜΜΕ της πόλης, απολαύσαμε το ποιοτικότατο δείπνο στο Εστιατόριο #CHAN!

Ο Executive Shef #Δημήτρης Τσανανάς εμπνευσμένος μέσα από μία μαγευτική επαγγελματική διαδρομή έχει προβεί στο πάντρεμα #Ασιατικής & #Ελληνικής Δημιουργικής Κουζίνας πού εκπλήσσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες!!

Το #δείπνο συνοδεύτηκε με μουσική του σαξόφωνου.

Πεντακάθαρο, ευγενέστατο προσωπικό, ωραίο design. Άνετο και καθαρό με θέα στη θάλασσα και πολύ γευστικές μερίδες. Μεγάλο και μοντέρνο, τεράστια ποικιλία για όλα τα γούστα, μεγάλο και κλειστό parking, εξαιρετικό προσωπικό σε όλα τα τμήματα εκμετάλλευσης. Επρόκειτο για μια εξαιρετική βραδιά με πραγματικά «Αβραμιαία φιλοξενία»!!

Όλα προδιαγράφουν ένα ασφαλές και ακμάζον επιχειρηματικό μέλλον, όλων των τμημάτων εκμετάλλευσης του #TheMetHotel

Ευχαριστούμε πολύ για την τιμητική πρόσκληση τον Διευθυντή του Ξενοδοχείου κο #Δημήτρη Κάκαρη. Ταυτόχρονα ευχαριστούμε θερμά και τον κο #Nikos Arvanitidis Creative Studio για το φωτογραφικό υλικό, που ηλεκτρονικά, μας επισύναψε.

Οι προσκεκλημένοι πολλοί και επώνυμοι της Θεσσαλονίκης και όχι μόνον. Και οι συζητήσεις που είχαμε ως #BusinessWoman.gr, με τους επώνυμους προσκεκλημένους  βιώσαμε τις  φανταστικές διηγήσεις με μια  συναισθηματική εμπλοκή στο χώρο της δημοσιογραφίας και του γυναικείου επιχειρείν.

Η κάθε φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις! 

Continue Reading

Γαστρονομία

Γεύση από τον Τόπο σου από την Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα

Η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα αποτελεί μία από τις πηγές υπερηφάνειας για την ελληνική εταιρεία με την ηγετική θέση στην αγορά στον κλάδο ρυζιών και οσπρίων. Μέσα από την Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών η 3αλφα στηρίζει έμπρακτα όλους εκείνους που καλλιεργούν, με σεβασμό και σύνεση, την ελληνική γη για ένα πιο βιώσιμο αύριο. Η ομάδα, που δημιουργήθηκε το 2009, σήμερα αριθμεί πάνω 330 ενεργά μέλη που παράγουν εξαιρετικά όσπρια δίνοντας στο καθημερινό μας πιάτο γεύση από τον τόπο μας.

Η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα ενώνει κάτω από ένα σήμα, ώστε να μπορεί να τα ξεχωρίζει ο καταναλωτής, εκλεκτούς παραγωγούς από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, οι οποίοι εφαρμόζουν το κατοχυρωμένο Πρότυπο 3αλφα. Το Πρότυπο, βασίζεται σε Ορθές Πρακτικές Βιώσιμης Γεωργίας που σέβονται το περιβάλλον, προστατεύουν την υγεία του παραγωγού – καλλιεργητή και συνδράμουν ώστε το τελικό προϊόν να προσφέρεται στον καταναλωτή απόλυτα υγιεινό και ασφαλές, με τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά  που προσφέρει το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Έτσι, σε κάθε συσκευασία οσπρίων 3αλφα αναγράφεται ο τόπος προέλευσης και το όνομα του παραγωγού, προσφέροντας ένα κομμάτι αγνής ελληνικής φύσης, με την υποστήριξη και τη φροντίδα όλης της οικογένειας 3αλφα.

Η 3αλφα – ΑΦΟΙ Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε. επιλέγει και φέρνει στο τραπέζι του καταναλωτή τους καλύτερους καρπούς της ελληνικής γης, όπως τα φασόλια χονδρά, πλακέ, μέτρια, γίγαντες ελέφαντες, οι φακές, τα ρεβίθια, η φάβα και το σιτάρι. Στις νέες συσκευασίες έχει ενταχθεί και η σήμανση της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ της οποίας η 3αλφα είναι μέλος, μιας κοινότητας εξωστρεφών, παραγωγικών, ελληνικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεων που αποσκοπεί στην ανάδειξη και προώθηση του παραγωγικού πολιτισμού της χώρας μας, μέσω της συστηματικής προβολής ως «τόπου-προέλευσης» αξιόλογων, σύγχρονων, ποιοτικών δραστηριοτήτων. Άλλωστε, η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα προσφέρει απλόχερα μία γεύση από τον τόπο μας, από την ελληνική γη, στο καθημερινό μας τραπέζι.

Continue Reading

Trending