Connect with us

Γαστρονομία

Ζαφείρης Τρικαλινός: “Ψυχή του Αυγοτάραχου”

Η ιστορία της οικογένειας Τρικαλινός ξεκινά το 1856, όταν τα τρία αδέρφια της οικογένειας, ο Ζαφείρης, ο Νίκος και ο  Γιώργος ξεκινούν την παραγωγή και εμπορία του αυγοτάραχου στο Αιτωλικό.

Το 1995   Ο Ζαφείρης Τρικαλινός, αναλαμβάνει την ηγεσία της οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής και εμπορίας αυγοτάραχου και το 1997 εγκαινιάζει τις νέες εγκαταστάσεις της εταιρίας Trikalinos, τις πρώτες πιστοποιημένες εγκαταστάσεις παραγωγής αυγοτάραχου στην Ελλάδα. Τώρα όλες οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής διευθύνονται κάτω από σταθερές και απολύτως ελεγχόμενες διαδικασίες, οι οποίες διασφαλίζουν τη σταθερή ποιότητα όλων των προϊόντων Trikalinos και εγγυώνται ότι παράγονται σε πιστοποιημένες συνθήκες υγιεινής.

Μεταξύ 1998 και 2004, ένας σημαντικός αριθμός διεθνών εμπορικών συνεργασιών με γνωστούς εμπορικούς οίκους επιτυγχάνεται, όπως η συνεργασία με τον οίκο Petrossian.

2005   Η εταιρία Trikalinos παράγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Αυγοτάραχο Τρίμμα, ενώ ο σπουδαίος Chef Jose Andres προσυπογράφει το Trikalinos Αυγοτάραχο.

2006-2007 Το Trikalinos Αυγοτάραχο Τρίμμα διακρίνεται ως ένα από τα καινοτόμα προϊόντα στην Διεθνή Έκθεση Sial Paris 2006. Βράβευση από τα Ελληνικά Gourmet Award για τις χρονιές 2006 και 2007.

Το 2008 Κυκλοφορεί ο Ανθός Άλατος, Τρικαλινός Αφρίνα, το πιο αγνό και υγιεινό από όλα τα αλάτια με περιεκτικότητα σε πάνω από 80 μεταλλικά στοιχεία. Επίσης, δημοσιεύονται στο έγκριτο Αμερικανικό επιστημονικό Περιοδικό Χημείας και Τροφίμων “Journal of Agricultural & Food Chemistry” τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της πρώτης έρευνας πάνω στη διατροφική αξία του Trikalinos Αυγοτάραχο.

Σημαντική στιγμή για την εταιρία υπήρξε το 2009, όταν ο  διάσημος Chef Ferran Adria παρουσιάζει το Trikalinos Αυγοτάραχο στο El Bulli. Η νέα συσκευασία του Trikalinos Αυγοτάραχο βραβεύεται από τα Διεθνή βραβεία συσκευασίας Pentawards και ξεχωρίζει ανάμεσα από προϊόντα από 150 χώρες του κόσμου.

2010  και ο κορυφαίος Chef του πλανήτη Ferran Adria, συμπεριλαμβάνει το Trikalinos Αυγοτάραχο στα 30 καλύτερα και πιο υγιεινά τρόφιμα του κόσμου, στο βιβλίο: Fragile Feast.

2011   Παρουσίαση των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων της προκαταρκτικής έρευνας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, στο 15 Διεθνές Συμπόσιο Αθηρωμάτωσης, σχετικά με την πιθανή ευεργετική δράση του Trikalinos Αυγοτάραχο στην υπερχολιστερολαιμία και εν γένει στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

2012  Το Trikalinos Αυγοτάραχο διακρίνεται με το Βραβείο Ανώτερης Γεύσης, από το ITQI.

2013 Το Trikalinos Gift Box (η συσκευασία δώρου που περιέχει ένα Αυγοτάραχο, ένα Αυγοτάραχο Τρίμμα και μια θήκη Ανθό Άλατος Αφρίνα), αποσπά το πρώτο βραβείο ποιοτικής συσκευασίας στον αντίστοιχο διαγωνισμό του Φεστιβάλ “Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις” που διοργάνωσε το περιοδικό Αθηνόραμα. 2014 Τον Ιούνιο κυκλοφορεί το Trikalinos Θαλασσινό Αλάτι σε νέα πρωτοποριακή συσκευασία σάκο του 1 κιλού, από ειδικό υλικό κατάλληλο ώστε να διατηρεί τη φυσική υγρασία του προϊόντος. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, αποσπά παγκόσμιο το Χάλκινο βραβείο Συσκευασίας στο Τόκυο, από το Διαγωνισμό Pentawards. 

2015  Μια σημαντική επένδυση της εταιρείας στον τομέα της Ε & Α οδηγεί στην αρχή μιας νέας επιστημονικής έρευνας για το Trikalinos Αυγοτάραχο, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται στις αρχές του 2017. Η συγκεκριμένη έρευνα θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων και καινοτόμων προϊόντων για την εταιρεία και θα φέρει στο φως περαιτέρω σημαντικές ωφέλειες για την υγεία, που σχετίζονται με την κατανάλωση του Trikalinos Αυγοτάραχο. 2016 Μετά από 2 χρόνια έρευνας, η εταιρία κυκλοφορεί το καινοτόμο γαστρονομικό προϊόν Trikalinos Avgotaraho Psyche, ένα προϊόν ήπιας ωρίμανσης, με ελάχιστη αλατότητα, πλούσια φυσική υγρασία και αρώματα από το βυθό της θάλασσας, που ουσιαστικά αποτελεί την Ψυχή του Αυγοτάραχου.

2017-2018 Η εταιρία εγκαινιάζει σημαντικές συνεργασίες με μεγάλους εμπορικούς οίκους του εξωτερικού, εδραιώνοντας τον εξαγωγικό της χαρακτήρα και δημιουργώντας σταθερά μια μπράντα διεθνώς αναγνωρίσιμη και ταυτόσημη της.

2018 Το ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ βραβεύει την Εταιρία Τρικαλινός ως το Κορυφαίο Ελληνικό Brand, μια διάκριση που όπως αναφέρει ο Ζαφείρης Τρικαλινός στην ευχαριστήρια ομιλία του, «αποτελεί σπουδαία αναγνώριση για τις συνεχείς προσπάθειες όλων των ανθρώπων της εταιρίας μας, για βελτίωση και εξέλιξη όλων μας των προϊόντων, με παράλληλη τη δημιουργία και ανάδειξη του ιδιαίτερου και μοναδικού τους χαρακτήρα στον τόπο μας, όσο και διεθνώς».

Ο ίδιος ο Ζαφείρης Τρικαλινός, τέταρτη γενιά στην κορυφή της οικογενειακής επιχείρησης, ερωτώμενος για την προσωπική του ιστορία στην ανάδειξη του Αυγοτάραχου, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Είχαμε την τολμηρή ιδέα να επανα – προσδιορίσουμε τον σχεδόν ξεχασμένο παραδοσιακό μας θησαυρό.

Ένα προϊόν που όταν ανέλαβα την ηγεσία της οικογενειακής επιχείρησης ήταν γνωστό σε περιορισμένο τοπικό επίπεδο εμπορικά, γευστικά όχι και τόσο ελκυστικό (παστό και τελείως αποξηραμένο) και διατροφικά αποτελούσε μια από τις απαγορευτικές τροφές για παθήσεις σχετικές με καρδιαγγειακά νοσήματα και υπέρταση.

Με πολλή σκληρή δουλειά, επιμονή και ατέλειωτες δοκιμές στην πράξη, αλλάξαμε τις παραγωγικές διαδικασίες, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την υφή και τη γεύση του Αυγοτάραχου, κρατώντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα την αλατότητα -κάτω από 2 %. Το αποτέλεσμα ήταν ένα προϊόν με πολυσύνθετη γεύση, μακρότατη επίγευση, βελούδινη υφή και απίστευτα υγιεινό διατροφικό προφίλ.

Βελτιώνοντας τη συνολική εικόνα του – ντύνοντας το με τη συσκευασία που του αξίζει- βοηθήσαμε ώστε να ξεχωρίσει αμέσως από τα αλλά διεθνή ομοειδή προϊόντα, κερδίζοντας μια θέση στα καλύτερα Ντελικατεσσεν, ενώ η ανάδειξη των γευστικών και  διατροφικών χαρακτηριστικών του,  του άνοιξε το δρόμο για τις πιο γνωστές επαγγελματικές κουζίνες.»

Πράγματι, σπουδαίοι Chef της παγκόσμια γαστρονομικής σκηνής το έχουν ξεχωρίσει για αυτόν ακριβώς το χαρακτήρα του, με κορυφαίο όλων, τον Ισπανό Ferran Adria, να το θεωρεί ως την εναλλακτική πρόταση στο Χαβιάρι και να το κατατάσσει στα 30 καλύτερα και πιο υγιεινά προϊόντα του πλανήτη.

Τα προϊόντα της εταιρίας Τρικαλινός εξάγονται σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, σε περισσότερες από 37 χώρες στο εξωτερικό, χτίζοντας με σταθερά βήματα το Trikalinos Brand ως συνώνυμο μιας σειράς Premium Προϊόντων που προσφέρουν γεύση και υγεία!

Γαστρονομία

Αυθεντική Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

Η γνωστή Christmas pudding πρωταγωνιστεί στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι των βρετανών. Η ιστορία της πουτίγκας φθάνει μέχρι τον μεσαίωνα και οι εκδοχές της αναρίθμητες… Ήδη στα περισσότερα σπίτια έχει αρχίσει να ετοιμάζεται από τις 15 Δεκεμβρίου, ώστε να μεστώσουν τα αρώματα και να έχει ακόμα καλύτερη γεύση. Ο βασιλιάς Γεώργιος 1ος την καθιέρωσε σαν γλυκό των Χριστουγέννων από το 1774. Στην βικτωριανή εποχή η πουτίγκα πήρε σχεδόν την μορφή της σημερινής.

Φωτο 2 co instagram theroyalfamily Buckingham Palace 

Η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας εθιμικά ετοιμάζει την πουτίγκα του παλατιού ενώπιων των ΜΜΕ.

Η πουτίγκα συνηθίζεται να προσφέρεται και σαν ατομικό γλυκό στην Μεγάλη Βρετανία σε όλη την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων με τσάι ή ζεστό κρασί.

Αυθεντική Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

Από την Erietta Michelis – Brown, Λονδίνο

Υλικά

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

150 γρ. δαμάσκηνα, αποξηραμένα ψιλοκομμένα

150 γρ. βερίκοκα, αποξηραμένα ψιλοκομμένα

150 γρ. cranberries, αποξηραμένα ψιλοκομμένα

150 γρ. σταφίδες σουλτανίνα

150 γρ. καρύδια ψίχα

80 γρ. φρυγανιά, τριμμένη

50 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο

200 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού

150 ml ηλιέλαιο

1 μεγάλο αυγό

1 κλωνάρι δεντρολίβανο, φρέσκο ψιλοκομμένο

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο

Για το φλαμπάρισμα

100 ml κονιάκ

Για το φινίρισμα

Σάλτσα κερασιού – επιλεκτικά

Ζαχαρωτά

Τρόπος παρασκευής

Στο multi ρίχνουμε τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα cranberries, τις σταφίδες, τα καρύδια, το τζίντζερ και τα χτυπάμε ελαφρά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα χωρίς να λιώσουν.

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αυγό, το ηλιέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.

Προσθέτουμε στο μπολ το μείγμα των αποξηραμένων φρούτων και ανακατεύουμε.

Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε ελαφρά.

Βροχηδόν ρίχνουμε το μείγμα αλεύρου στο μπολ με τα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά με την μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθούν τέλεια. 

Αδειάζουμε το μείγμα της πουτίγκας σε φόρμα σιλικόνης διαμέτρου 12 εκ., βάθους 8 εκ. και την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε μια σχάρα και ακουμπάμε τη φόρμα με την πουτίγκα και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα και 15 λεπτά.

Βγάζουμε προσεκτικά τη φόρμα την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και ξεφορμάρουμε.

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το κονιάκ και λίγο πριν πάρει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και με τον αναπτήρα ανάβουμε για να φλαμπάρει… και το περιχύνουμε προσεκτικά στην πουτίγκα.

Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και διακοσμούμε με ζαχαρωτά ή ακόμα με σοκολάτα ή σάλτσα αγριοκέρασου ή βύσσινου. Η επιλογή δική σας.

Σίσσυ Νίκα

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Γαστρονομία

Μοσχαράκι κοκκινιστό με τραχανά: Βουνίσιες γεύσεις … αυθεντικές

Ο χειμώνας θέλει ζεστό φαγητό και γεύσεις θαλπωρής, που γράφουν δυνατά. Το Διχώρι, στην καρδιά των Βαρδουσίων, στην καρδιά της Ρούμελης είναι ονειρικό. Χρώματα κίτρινα, χρυσαφιά αλλά και κόκκινα, ελατα τεράστια, πηγές με κρυστάλλινο νερό, ένας καταρράκτης ζωγραφιά και μια πλατεία με γιγάντια πλατάνια. Στο εστιατόριο της πλατείας η Μαρίνα είναι γνωστή σε όλη την περιοχή και όχι μόνον για την κουζίνα της που γεννά αναμνήσεις. Ο τραχανάς χειροποίητος και το μοσχαράκι ελευθέρας βοσκής.  

Φωτο 2 Το Διχώρι της ομορφιάς …

Μοσχαράκι κοκκινιστό με τραχανά

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού» Διχώρι, Βαρδούσια

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό μοσχάρακι, κατά προτίμηση ελιά ή χτένι κομμένο σε μικρά κομμάτια

350 γρ. τραχανά γλυκό

80 ml. κόκκινο κρασί

3 ντομάτες, ψιλοκομμένες

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 ξύλο κανέλας Κεϋλάνης

4 κόκκους μπαχάρι

2 φύλλα δάφνης

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε τη μεγάλη κατσαρόλα πάνω στο μάτι να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Αφού ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε τα κομματάκια από το μοσχάρι και τα σοτάρουμε καλά γυρίζοντάς το με λαβίδα και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 3 – 4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Τότε προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μαγειρεύουμε για 1 – 2 λεπτά.

Σβήνουμε με κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλα, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης  και σιγομαγειρεύουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί στο ενδιάμεσο προσθέτουμε ζεστό νερό.

Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένα πιπέρια και ανακατεύουμε.

Αφαιρούμε το μοσχαράκι και το αφήνουμε σκεπασμένο σε πιατέλα.

Στην κατσαρόλα με τη σάλτσα προσθέτουμε τον τραχανά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 10 λεπτά. Χρειάζεται προσοχή μην κολλήσει ο τραχανάς.

Προσθέτουμε το κρέας και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 3 λεπτά.

Σερβίρουμε όπως είναι ζεστό.

Επιλεκτικά πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένα πιπέρια.

Σίσσυ Νίκα

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Γαστρονομία

Νέα διαδικτυακή πρωτοβουλία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας www.tastecentralgreece.gr

Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της Περιφέρειας, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου των αγροτουριστικών υπηρεσιών και των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας.

Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η νέα διαδικτυακή μας πρωτοβουλία καταγραφής, παρουσίασης και προώθησης των αυθεντικών Στερεοελλαδίτικων συνταγών: www.tastecentralgreece.gr

Την επιμέλεια είχε η δημοσιογράφος μας Σίσσυ Νίκα, συγγραφέας του βιβλίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας «Στερεά Ελλάδα, Πάρε μια γεύση». 

H αυθεντική ελληνική γαστρονομία χτυπάει δυνατά στην καρδιά της Στερεάς Ελλάδας. Η κουζίνα της γης των βουνών και της θάλασσας είναι στα καλύτερά της, τα προϊόντα αστέρια και οι άνθρωποι σε κοιτούν στα μάτια. Είναι περήφανοι για τον τόπο τους, την ιστορία, τις παραδόσεις, αγαπούν τη γη τους και γνωρίζουν την τέχνη της φιλοξενίας.

Οι γευστικές δημιουργίες που σας παρουσιάζουμε μιλάνε στην καρδιά… Στόχος μας ένα διαχρονικό ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων, των χρωμάτων και των αρωμάτων. Τα πιάτα φωτογραφήθηκαν στη φύση, για να σας προσφέρουμε ένα αυθεντικό ταξίδι, στη Στερεά Ελλάδα.  

Ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Αναστάσιος Βελισσαρίου δήλωσε σχετικά: Επιλέξαμε τη Στερεοελλαδίτικη γαστρονομία έναντι άλλων, εναλλακτικών προϊόντων κυρίως, γιατί οι αυθεντικές γευστικές δημιουργίες σε συνδυασμό με τα εκλεκτά κρασιά μας, μαρτυρούν την πολιτισμικότητα, το ιστορικό παρελθόν, αλλά και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων με πλούσιο παρελθόν. Με τη χρήση απλών υλικών, αλλά και την παράδοση αιώνων οι αυθεντικές συνταγές αυτές (Μικρά Ασία, Καππαδοκία, Πόντος, Σαρακατσάνοι, Βενετσιάνοι, κλπ.), ταξιδεύουν τους αναγνώστες και τους προσκαλούν να συμμετάσχουν σε μια γευστική μυσταγωγία, που συνδέεται άμεσα με τη ταυτότητα της Στερεάς Ελλάδας, την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της. Ο γαστρονομικός μας πολιτισμός αποτελεί  μέρος αυτής της ταυτότητάς  που οφείλουμε να προβάλλουμε σε κάθε επισκέπτη.

Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα συμβάλλει στην προώθηση της αγροδιατροφής και του αγροτουρισμού, ώστε να παρουσιάσει η Στερεά Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, στην τουριστική αγορά, ελκυστικά και ποιοτικά γαστρονομικά προϊόντα.

Αυτό το αυθεντικό ταξίδι στην Στερεά Ελλάδα… έναν τόπο εμπειριών, έναν τόπο των τεσσάρων εποχών… σας καλούμε μέσα από τις γευστικές δημιουργίες να το απολαύσετε..

Για την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας

Ο Πρόεδρος

Αναστάσιος Βελισσαρίου

Continue Reading

Trending