Connect with us

Γαστρονομία

Ζαφείρης Τρικαλινός: “Ψυχή του Αυγοτάραχου”

Η ιστορία της οικογένειας Τρικαλινός ξεκινά το 1856, όταν τα τρία αδέρφια της οικογένειας, ο Ζαφείρης, ο Νίκος και ο  Γιώργος ξεκινούν την παραγωγή και εμπορία του αυγοτάραχου στο Αιτωλικό.

Το 1995   Ο Ζαφείρης Τρικαλινός, αναλαμβάνει την ηγεσία της οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής και εμπορίας αυγοτάραχου και το 1997 εγκαινιάζει τις νέες εγκαταστάσεις της εταιρίας Trikalinos, τις πρώτες πιστοποιημένες εγκαταστάσεις παραγωγής αυγοτάραχου στην Ελλάδα. Τώρα όλες οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής διευθύνονται κάτω από σταθερές και απολύτως ελεγχόμενες διαδικασίες, οι οποίες διασφαλίζουν τη σταθερή ποιότητα όλων των προϊόντων Trikalinos και εγγυώνται ότι παράγονται σε πιστοποιημένες συνθήκες υγιεινής.

Μεταξύ 1998 και 2004, ένας σημαντικός αριθμός διεθνών εμπορικών συνεργασιών με γνωστούς εμπορικούς οίκους επιτυγχάνεται, όπως η συνεργασία με τον οίκο Petrossian.

2005   Η εταιρία Trikalinos παράγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Αυγοτάραχο Τρίμμα, ενώ ο σπουδαίος Chef Jose Andres προσυπογράφει το Trikalinos Αυγοτάραχο.

2006-2007 Το Trikalinos Αυγοτάραχο Τρίμμα διακρίνεται ως ένα από τα καινοτόμα προϊόντα στην Διεθνή Έκθεση Sial Paris 2006. Βράβευση από τα Ελληνικά Gourmet Award για τις χρονιές 2006 και 2007.

Το 2008 Κυκλοφορεί ο Ανθός Άλατος, Τρικαλινός Αφρίνα, το πιο αγνό και υγιεινό από όλα τα αλάτια με περιεκτικότητα σε πάνω από 80 μεταλλικά στοιχεία. Επίσης, δημοσιεύονται στο έγκριτο Αμερικανικό επιστημονικό Περιοδικό Χημείας και Τροφίμων “Journal of Agricultural & Food Chemistry” τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της πρώτης έρευνας πάνω στη διατροφική αξία του Trikalinos Αυγοτάραχο.

Σημαντική στιγμή για την εταιρία υπήρξε το 2009, όταν ο  διάσημος Chef Ferran Adria παρουσιάζει το Trikalinos Αυγοτάραχο στο El Bulli. Η νέα συσκευασία του Trikalinos Αυγοτάραχο βραβεύεται από τα Διεθνή βραβεία συσκευασίας Pentawards και ξεχωρίζει ανάμεσα από προϊόντα από 150 χώρες του κόσμου.

2010  και ο κορυφαίος Chef του πλανήτη Ferran Adria, συμπεριλαμβάνει το Trikalinos Αυγοτάραχο στα 30 καλύτερα και πιο υγιεινά τρόφιμα του κόσμου, στο βιβλίο: Fragile Feast.

2011   Παρουσίαση των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων της προκαταρκτικής έρευνας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, στο 15 Διεθνές Συμπόσιο Αθηρωμάτωσης, σχετικά με την πιθανή ευεργετική δράση του Trikalinos Αυγοτάραχο στην υπερχολιστερολαιμία και εν γένει στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

2012  Το Trikalinos Αυγοτάραχο διακρίνεται με το Βραβείο Ανώτερης Γεύσης, από το ITQI.

2013 Το Trikalinos Gift Box (η συσκευασία δώρου που περιέχει ένα Αυγοτάραχο, ένα Αυγοτάραχο Τρίμμα και μια θήκη Ανθό Άλατος Αφρίνα), αποσπά το πρώτο βραβείο ποιοτικής συσκευασίας στον αντίστοιχο διαγωνισμό του Φεστιβάλ “Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις” που διοργάνωσε το περιοδικό Αθηνόραμα. 2014 Τον Ιούνιο κυκλοφορεί το Trikalinos Θαλασσινό Αλάτι σε νέα πρωτοποριακή συσκευασία σάκο του 1 κιλού, από ειδικό υλικό κατάλληλο ώστε να διατηρεί τη φυσική υγρασία του προϊόντος. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, αποσπά παγκόσμιο το Χάλκινο βραβείο Συσκευασίας στο Τόκυο, από το Διαγωνισμό Pentawards. 

2015  Μια σημαντική επένδυση της εταιρείας στον τομέα της Ε & Α οδηγεί στην αρχή μιας νέας επιστημονικής έρευνας για το Trikalinos Αυγοτάραχο, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται στις αρχές του 2017. Η συγκεκριμένη έρευνα θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων και καινοτόμων προϊόντων για την εταιρεία και θα φέρει στο φως περαιτέρω σημαντικές ωφέλειες για την υγεία, που σχετίζονται με την κατανάλωση του Trikalinos Αυγοτάραχο. 2016 Μετά από 2 χρόνια έρευνας, η εταιρία κυκλοφορεί το καινοτόμο γαστρονομικό προϊόν Trikalinos Avgotaraho Psyche, ένα προϊόν ήπιας ωρίμανσης, με ελάχιστη αλατότητα, πλούσια φυσική υγρασία και αρώματα από το βυθό της θάλασσας, που ουσιαστικά αποτελεί την Ψυχή του Αυγοτάραχου.

2017-2018 Η εταιρία εγκαινιάζει σημαντικές συνεργασίες με μεγάλους εμπορικούς οίκους του εξωτερικού, εδραιώνοντας τον εξαγωγικό της χαρακτήρα και δημιουργώντας σταθερά μια μπράντα διεθνώς αναγνωρίσιμη και ταυτόσημη της.

2018 Το ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ βραβεύει την Εταιρία Τρικαλινός ως το Κορυφαίο Ελληνικό Brand, μια διάκριση που όπως αναφέρει ο Ζαφείρης Τρικαλινός στην ευχαριστήρια ομιλία του, «αποτελεί σπουδαία αναγνώριση για τις συνεχείς προσπάθειες όλων των ανθρώπων της εταιρίας μας, για βελτίωση και εξέλιξη όλων μας των προϊόντων, με παράλληλη τη δημιουργία και ανάδειξη του ιδιαίτερου και μοναδικού τους χαρακτήρα στον τόπο μας, όσο και διεθνώς».

Ο ίδιος ο Ζαφείρης Τρικαλινός, τέταρτη γενιά στην κορυφή της οικογενειακής επιχείρησης, ερωτώμενος για την προσωπική του ιστορία στην ανάδειξη του Αυγοτάραχου, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Είχαμε την τολμηρή ιδέα να επανα – προσδιορίσουμε τον σχεδόν ξεχασμένο παραδοσιακό μας θησαυρό.

Ένα προϊόν που όταν ανέλαβα την ηγεσία της οικογενειακής επιχείρησης ήταν γνωστό σε περιορισμένο τοπικό επίπεδο εμπορικά, γευστικά όχι και τόσο ελκυστικό (παστό και τελείως αποξηραμένο) και διατροφικά αποτελούσε μια από τις απαγορευτικές τροφές για παθήσεις σχετικές με καρδιαγγειακά νοσήματα και υπέρταση.

Με πολλή σκληρή δουλειά, επιμονή και ατέλειωτες δοκιμές στην πράξη, αλλάξαμε τις παραγωγικές διαδικασίες, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την υφή και τη γεύση του Αυγοτάραχου, κρατώντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα την αλατότητα -κάτω από 2 %. Το αποτέλεσμα ήταν ένα προϊόν με πολυσύνθετη γεύση, μακρότατη επίγευση, βελούδινη υφή και απίστευτα υγιεινό διατροφικό προφίλ.

Βελτιώνοντας τη συνολική εικόνα του – ντύνοντας το με τη συσκευασία που του αξίζει- βοηθήσαμε ώστε να ξεχωρίσει αμέσως από τα αλλά διεθνή ομοειδή προϊόντα, κερδίζοντας μια θέση στα καλύτερα Ντελικατεσσεν, ενώ η ανάδειξη των γευστικών και  διατροφικών χαρακτηριστικών του,  του άνοιξε το δρόμο για τις πιο γνωστές επαγγελματικές κουζίνες.»

Πράγματι, σπουδαίοι Chef της παγκόσμια γαστρονομικής σκηνής το έχουν ξεχωρίσει για αυτόν ακριβώς το χαρακτήρα του, με κορυφαίο όλων, τον Ισπανό Ferran Adria, να το θεωρεί ως την εναλλακτική πρόταση στο Χαβιάρι και να το κατατάσσει στα 30 καλύτερα και πιο υγιεινά προϊόντα του πλανήτη.

Τα προϊόντα της εταιρίας Τρικαλινός εξάγονται σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, σε περισσότερες από 37 χώρες στο εξωτερικό, χτίζοντας με σταθερά βήματα το Trikalinos Brand ως συνώνυμο μιας σειράς Premium Προϊόντων που προσφέρουν γεύση και υγεία!

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Προϊόντα

PIZZAFAN. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Aυτή τη Σαρακοστή δεν θα μας λείψουν οι αγαπημένες μας γεύσεις γιατί για πρώτη φορά έχουμε τόσες πολλές λαχταριστές επιλογές.H νέα σειρά από νηστίσιμα και vegan προϊόντα της Pizza Fan έχει φανατικούς φίλους

γιατί προσφέρει όλες τις συνταγές που όλοι προτιμάμε, στην απόλυτα νηστίσιμη και vegan εκδοχή τους, με ποιοτικές πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά.

Εντυπωσιακές Πίτσες με φυτικό τυρί και λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλι, Ζυμαρικά με γαρίδες και Βolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και υπέροχες δροσερές Σαλάτες. Κι ακόμα Οnion Rings, Πατάτες Crosscut αλλά και γλυκά, που ποτέ δεν θέλουμε να λείπουν από το τραπέζι, όπως: Muffin σοκολάτας ή μήλου και Παγωτά Planet.

Καλές απολαύσεις. Καλή Σαρακοστή!

Continue Reading

Συνταγές

Κόκκινη ή Λευκή Σάλτσα στην Πίτσα;

Η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά σε όλο τον κόσμο, με ατελείωτες πιθανότητες συνδυασμών γεύσεων και συνοδευτικών σαλτσών. Όσον αφορά τις σάλτσες, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι που κυριαρχούν: η λευκή και η κόκκινη σάλτσα. Καθένας έχει τη δική του μοναδική γεύση και επιτρέπει ατελείωτους πειραματισμούς.

Βασική Συνταγή για Λευκή Σάλτσα

Υλικά

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Αλάτι και πιπέρι

Κανέλα & Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος στο μείγμα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.

Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να πυκνώσει, περίπου για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα κανέλα.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το μοσχοκάρυδο. Η σάλτσα σας είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα σας!

Βασική Συνταγή για Κόκκινη Σάλτσα

Υλικά

1 κουτί τοματοπολτό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι και πιπέρι

Αρωματικά  (π.χ. ρίγανη, βασιλικός) – προαιρετικά

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μυρίσει.

Προσθέστε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη και τα βότανα αν τα χρησιμοποιείτε.

Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε στην πίτσα σας.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending