Connect with us

Γαστρονομία

Ζαφείρης Τρικαλινός: “Ψυχή του Αυγοτάραχου”

Η ιστορία της οικογένειας Τρικαλινός ξεκινά το 1856, όταν τα τρία αδέρφια της οικογένειας, ο Ζαφείρης, ο Νίκος και ο  Γιώργος ξεκινούν την παραγωγή και εμπορία του αυγοτάραχου στο Αιτωλικό.

Το 1995   Ο Ζαφείρης Τρικαλινός, αναλαμβάνει την ηγεσία της οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής και εμπορίας αυγοτάραχου και το 1997 εγκαινιάζει τις νέες εγκαταστάσεις της εταιρίας Trikalinos, τις πρώτες πιστοποιημένες εγκαταστάσεις παραγωγής αυγοτάραχου στην Ελλάδα. Τώρα όλες οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής διευθύνονται κάτω από σταθερές και απολύτως ελεγχόμενες διαδικασίες, οι οποίες διασφαλίζουν τη σταθερή ποιότητα όλων των προϊόντων Trikalinos και εγγυώνται ότι παράγονται σε πιστοποιημένες συνθήκες υγιεινής.

Μεταξύ 1998 και 2004, ένας σημαντικός αριθμός διεθνών εμπορικών συνεργασιών με γνωστούς εμπορικούς οίκους επιτυγχάνεται, όπως η συνεργασία με τον οίκο Petrossian.

2005   Η εταιρία Trikalinos παράγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Αυγοτάραχο Τρίμμα, ενώ ο σπουδαίος Chef Jose Andres προσυπογράφει το Trikalinos Αυγοτάραχο.

2006-2007 Το Trikalinos Αυγοτάραχο Τρίμμα διακρίνεται ως ένα από τα καινοτόμα προϊόντα στην Διεθνή Έκθεση Sial Paris 2006. Βράβευση από τα Ελληνικά Gourmet Award για τις χρονιές 2006 και 2007.

Το 2008 Κυκλοφορεί ο Ανθός Άλατος, Τρικαλινός Αφρίνα, το πιο αγνό και υγιεινό από όλα τα αλάτια με περιεκτικότητα σε πάνω από 80 μεταλλικά στοιχεία. Επίσης, δημοσιεύονται στο έγκριτο Αμερικανικό επιστημονικό Περιοδικό Χημείας και Τροφίμων “Journal of Agricultural & Food Chemistry” τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της πρώτης έρευνας πάνω στη διατροφική αξία του Trikalinos Αυγοτάραχο.

Σημαντική στιγμή για την εταιρία υπήρξε το 2009, όταν ο  διάσημος Chef Ferran Adria παρουσιάζει το Trikalinos Αυγοτάραχο στο El Bulli. Η νέα συσκευασία του Trikalinos Αυγοτάραχο βραβεύεται από τα Διεθνή βραβεία συσκευασίας Pentawards και ξεχωρίζει ανάμεσα από προϊόντα από 150 χώρες του κόσμου.

2010  και ο κορυφαίος Chef του πλανήτη Ferran Adria, συμπεριλαμβάνει το Trikalinos Αυγοτάραχο στα 30 καλύτερα και πιο υγιεινά τρόφιμα του κόσμου, στο βιβλίο: Fragile Feast.

2011   Παρουσίαση των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων της προκαταρκτικής έρευνας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, στο 15 Διεθνές Συμπόσιο Αθηρωμάτωσης, σχετικά με την πιθανή ευεργετική δράση του Trikalinos Αυγοτάραχο στην υπερχολιστερολαιμία και εν γένει στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

2012  Το Trikalinos Αυγοτάραχο διακρίνεται με το Βραβείο Ανώτερης Γεύσης, από το ITQI.

2013 Το Trikalinos Gift Box (η συσκευασία δώρου που περιέχει ένα Αυγοτάραχο, ένα Αυγοτάραχο Τρίμμα και μια θήκη Ανθό Άλατος Αφρίνα), αποσπά το πρώτο βραβείο ποιοτικής συσκευασίας στον αντίστοιχο διαγωνισμό του Φεστιβάλ “Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις” που διοργάνωσε το περιοδικό Αθηνόραμα. 2014 Τον Ιούνιο κυκλοφορεί το Trikalinos Θαλασσινό Αλάτι σε νέα πρωτοποριακή συσκευασία σάκο του 1 κιλού, από ειδικό υλικό κατάλληλο ώστε να διατηρεί τη φυσική υγρασία του προϊόντος. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, αποσπά παγκόσμιο το Χάλκινο βραβείο Συσκευασίας στο Τόκυο, από το Διαγωνισμό Pentawards. 

2015  Μια σημαντική επένδυση της εταιρείας στον τομέα της Ε & Α οδηγεί στην αρχή μιας νέας επιστημονικής έρευνας για το Trikalinos Αυγοτάραχο, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται στις αρχές του 2017. Η συγκεκριμένη έρευνα θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων και καινοτόμων προϊόντων για την εταιρεία και θα φέρει στο φως περαιτέρω σημαντικές ωφέλειες για την υγεία, που σχετίζονται με την κατανάλωση του Trikalinos Αυγοτάραχο. 2016 Μετά από 2 χρόνια έρευνας, η εταιρία κυκλοφορεί το καινοτόμο γαστρονομικό προϊόν Trikalinos Avgotaraho Psyche, ένα προϊόν ήπιας ωρίμανσης, με ελάχιστη αλατότητα, πλούσια φυσική υγρασία και αρώματα από το βυθό της θάλασσας, που ουσιαστικά αποτελεί την Ψυχή του Αυγοτάραχου.

2017-2018 Η εταιρία εγκαινιάζει σημαντικές συνεργασίες με μεγάλους εμπορικούς οίκους του εξωτερικού, εδραιώνοντας τον εξαγωγικό της χαρακτήρα και δημιουργώντας σταθερά μια μπράντα διεθνώς αναγνωρίσιμη και ταυτόσημη της.

2018 Το ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ βραβεύει την Εταιρία Τρικαλινός ως το Κορυφαίο Ελληνικό Brand, μια διάκριση που όπως αναφέρει ο Ζαφείρης Τρικαλινός στην ευχαριστήρια ομιλία του, «αποτελεί σπουδαία αναγνώριση για τις συνεχείς προσπάθειες όλων των ανθρώπων της εταιρίας μας, για βελτίωση και εξέλιξη όλων μας των προϊόντων, με παράλληλη τη δημιουργία και ανάδειξη του ιδιαίτερου και μοναδικού τους χαρακτήρα στον τόπο μας, όσο και διεθνώς».

Ο ίδιος ο Ζαφείρης Τρικαλινός, τέταρτη γενιά στην κορυφή της οικογενειακής επιχείρησης, ερωτώμενος για την προσωπική του ιστορία στην ανάδειξη του Αυγοτάραχου, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Είχαμε την τολμηρή ιδέα να επανα – προσδιορίσουμε τον σχεδόν ξεχασμένο παραδοσιακό μας θησαυρό.

Ένα προϊόν που όταν ανέλαβα την ηγεσία της οικογενειακής επιχείρησης ήταν γνωστό σε περιορισμένο τοπικό επίπεδο εμπορικά, γευστικά όχι και τόσο ελκυστικό (παστό και τελείως αποξηραμένο) και διατροφικά αποτελούσε μια από τις απαγορευτικές τροφές για παθήσεις σχετικές με καρδιαγγειακά νοσήματα και υπέρταση.

Με πολλή σκληρή δουλειά, επιμονή και ατέλειωτες δοκιμές στην πράξη, αλλάξαμε τις παραγωγικές διαδικασίες, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την υφή και τη γεύση του Αυγοτάραχου, κρατώντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα την αλατότητα -κάτω από 2 %. Το αποτέλεσμα ήταν ένα προϊόν με πολυσύνθετη γεύση, μακρότατη επίγευση, βελούδινη υφή και απίστευτα υγιεινό διατροφικό προφίλ.

Βελτιώνοντας τη συνολική εικόνα του – ντύνοντας το με τη συσκευασία που του αξίζει- βοηθήσαμε ώστε να ξεχωρίσει αμέσως από τα αλλά διεθνή ομοειδή προϊόντα, κερδίζοντας μια θέση στα καλύτερα Ντελικατεσσεν, ενώ η ανάδειξη των γευστικών και  διατροφικών χαρακτηριστικών του,  του άνοιξε το δρόμο για τις πιο γνωστές επαγγελματικές κουζίνες.»

Πράγματι, σπουδαίοι Chef της παγκόσμια γαστρονομικής σκηνής το έχουν ξεχωρίσει για αυτόν ακριβώς το χαρακτήρα του, με κορυφαίο όλων, τον Ισπανό Ferran Adria, να το θεωρεί ως την εναλλακτική πρόταση στο Χαβιάρι και να το κατατάσσει στα 30 καλύτερα και πιο υγιεινά προϊόντα του πλανήτη.

Τα προϊόντα της εταιρίας Τρικαλινός εξάγονται σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, σε περισσότερες από 37 χώρες στο εξωτερικό, χτίζοντας με σταθερά βήματα το Trikalinos Brand ως συνώνυμο μιας σειράς Premium Προϊόντων που προσφέρουν γεύση και υγεία!

Γαστρονομία

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει cookies κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα! Ανακάλυψε όλη την σειρά “5 συνταγές με μελομακάρονα” και γίνε εσύ ο νικητής των γιορτών!

Υλικά για τα μπισκότα
• 100 γρ. βούτυρο
• 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 25 γρ. ζάχαρη καστανή
• 1 αβγό (50 γρ.)
• 4 γρ. αλάτι
• 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
• 130 γρ. κομματάκια κουβερτούρα μπίτερ
• 175 γρ. αλεύρι
• 135 γρ. μελομακάρονα σπασμένα
Εκτέλεση για τα μπισκότα

  1. Αφρατεύουμε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το αβγό.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε όλο στο μείγμα βουτύρου και ζάχαρης και ανακατεύουμε στην πρώτη ταχύτητα μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι.
  4. Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και τα κομματάκια μελομακάρονο ανακατεύοντας στην ίδια ταχύτητα.
  5. Ζυγίζουμε μπαλάκια των 60 γρ. και τα βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1,5 ώρα.
  6. Βγάζουμε από την κατάψυξη και ψήνουμε άμεσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 12 λεπτά.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki

www.lachef.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Cheesecake με μελομακάρονα και oreos! Δημιουργούμε με νόημα!

Cheesecake με Oreos και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει ένα διαφορετικό cheesecake χρησιμοποιώντας ως βάση τα μελομακάρονα συνδυάζοντας τις αγαπημένες γεύσεις με μπισκότα oreos.

Υλικά για την βάση του cheesecake

  • 250 γρ. μπισκότα Oreos τριμμένα
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση  για την βάση του cheesecake

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το τριμμένο μπισκότο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Μέσα σε ένα τσέρκι 16 εκ. στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου σαν βάση.

Υλικά για την κρέμα του cheesecake

  • 400 γρ. κρέμα τυρί
  • 100 γρ.κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ.ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
  • 200 γρ. μελομακάρονα τρίμμα

Εκτέλεση για την κρέμα του cheesecake

  1. Μέσα στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε την κρέμα τυρί και προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και έπειτα την κρέμα γάλακτος σε ροή.
  2. Στρώνουμε την μισή ποσότητα της κρέμας πάνω από την βάση μπισκότου και βάζουμε μια στρώση από τα μελομακάρονα τρίμμα και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μισό της κρέμας.
  3. Με μια σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε κατάψυξη για τουλάχιστον 1.5 ώρα.
  4. Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με λιωμένη σοκολάτα, με κομματάκια από τα μελομακάρονα και με σπασμένα Oreos.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki

www.lachef.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

<<Αφιέρωμα>>Στις γεύσεις της Ελλάδας: Carpaccio παντζαριού  με  κατσικίσιο τυρί και πέστο καρυδιού

Μια σαλάτα ονειρική, μια υπερτροφή που χαρίζει στον οργανισμό μας δύναμη και ενέργεια. Τα παντζάρια ξεχειλίζουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και τα καρύδια συμβάλουν στην συγκέντρωση και οξύνουν τη μνήμη.

Απολαύσαμε τη σαλάτα superfood στο all day restaurant Fouzer στην Αγία Παρασκευή.

Χρόνος παρασκευής 10 λεπτά / Πολύ εύκολο

Carpaccio παντζαριού  με  κατσικίσιο τυρί και πέστο καρυδιού

Από τον διακεκριμένο Κώστα Γεωργατζά, executive chef expertGood Mood Food

Υλικά για 4 άτομα

Για το πέστο καρυδιού

100 γρ. καρυδόψιχα

1/2 κλωνάρι δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα

1 σκελίδα σκόρδο

30 γρ παρμεζάνας

Ελαιόλαδο

Για τη σαλάτα

2 παντζάρια, έτοιμα βρασμένα

5 μικρές φέτες κατσικίσιο τυρί ωρίμανσης

Φύλλα ρόκας

2 κίτρινα ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα

2 ντοματάκια, κομμένα καρέ

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε το πέστο καρυδιού.

Βάζουμε την καρυδόψιχα, το δενδρολίβανο, το σκόρδο, την παρμεζάνα και το ελαιόλαδο στο blender και τα χτυπάμε για 1 λεπτό, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Κόβουμε το βρασμένο παντζάρι σε λεπτές φέτες και το απλώνω στην πιατέλα.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και από πάνω στη μέση, βάζουμε το κατσικίσιο τυρί σε φέτες μικρές.

Απλώνουμε τα φύλλα ρόκας, τα κόκκινα και τα κίτρινα ντοματίνια.

Περιχύνουμε με το πέστο καρυδιού με άρωμα δενδρολίβανου.

Πριν το σερβίρισμα αν θέλουμε με το καμινέτο καψαλίζουμε το κατσικίσιο τυρί.

Πηγή:https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Trending