Connect with us

Προορισμοί-Ελλάδα και εξωτερικό

Η ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη είναι από τις πιο ιστορικές πόλεις της Ελλάδας. Βρέθηκε υπό την κατοχή διάφορων χωρών και έχει σημαδέψει την ιστορία ολόκληρου του ελληνισμού. Ο Μ. Αλέξανδρος ήταν αυτός που στιγματίστηκε περισσότερο με την πόλη και γενικότερα με τον ελληνικό κράτος.

Aξίζει  να αναφέρουμε, ότι η οικουμενική αυτοκρατορία του Μ. Αλεξάνδρου, είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που γνωρίζουν σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 316 π.Χ. στην θέση της παλαιότερης πόλης Θέρμης, με την ονομασία Θερμαϊκός κόλπος. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας και πρωτεύουσα  της κεντρικής Μακεδονίας με πληθυσμό που αγγίζει περίπου 800.800 κατοίκους, (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή), και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, μετά την πρωτεύουσα της χώρας, την Αθήνα.

Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης, βρέχεται από τον Θερμαϊκό κόλπο και συνορεύει με τους νομούς Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής. Είναι μια εύφορη περιοχή, διότι βορειοανατολικά υψώνεται ο Χορτιάτης και βορειοανατολικά απλώνεται η πεδιάδα της Θεσσαλονίκης. Στο βόρειο μέρος της πόλης βρίσκεται το δάσος του Σειχ Σου. Δυτικά της πόλης εκβάλλονται οι ποταμοί Αξιός, Λουδίας και Γαλλικός, ενώ νοτιότερα εκβάλει ο Αλιάκμονας.  Στην περιοχή της Σίνδου υπάρχει έντονη βιομηχανική ζώνη και ανατολικά βρίσκεται η περιοχή του αεροδρομίου, καθώς και οι περιοχή της Θέρμης και του Πανοράματος. Επιπρόσθετα, ένα από τα στοιχεία της Θεσσαλονίκης, που κάνει την μοναδική είναι η μεγάλη έκταση που καταλαμβάνει το λιμάνι της και για τον λόγο αυτό έχει έντονο εμπόριο.

Τουριστική περιοχή

Η Θεσσαλονίκη, είναι αρκετά τουριστική πόλη, και λόγω της μεγάλης έκτασης που καταλαμβάνει, έχει πολλά αξιοθέατα, ιστορικά μνημεία, μουσεία, εκκλησίες, πανεπιστήμια, εμπορικά κέντρα, καταστήματα , δημόσιες υπηρεσίες και διάφορους χώρους αναψυχής που αξίζει κανείς να τα επισκεφτεί. Το πιο γνωστό, από τα ιστορικά χρόνια που έχει μείνει ως «σήμα κατά τεθέν» της πόλης είναι ο Λευκός Πύργος, ο οποίος χτίστηκε τον 18ο αιώνα. Επιπλέον, στην περιοχή της Άνω Πόλης βρίσκονται τα λεγόμενα Κάστρα, που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της Βυζαντινής εποχής, για την προστασία της πόλης. Η τοποθεσία αυτή προκαλεί στους τουρίστες ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της θέας, που μπορεί κανείς να δει ολόκληρη την Θεσσαλονίκη!

Ξενοδοχεία

Όσον αφορά τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό στη Θεσσαλονίκη, οι τουρίστες μένουν απόλυτα ικανοποιημένοι. Οι τιμές των δωματίων είναι αρκετά προσιτές, και υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία σε κάθε μέρος της πόλης, ανάλογα με τις προτιμήσεις των πελατών.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προορισμοί-Ελλάδα και εξωτερικό

To στέκι

Σε όλα τα μέρη του κόσμου υπάρχουν «στέκια».

Μπορεί να είναι παράγκες ή όμορφα καφέ αλλά δεν παύουν να είναι τα στέκια κάποιων ανθρώπων.
Εκεί συναντιούνται τα φιλαράκια για μπύρα, εκεί κλείνουν τα «πρώτα» ραντεβού. Εκεί και τα «παράνομα», μερικές φορές. Εκεί «δένουν» φιλίες ή τελειώνουν σχέσεις.
Εκεί ανοίγουν φιλοσοφική συζήτηση με τον θαμώνα του διπλανού τραπεζιού που μπορεί να σου βγει διάσημος μουσικός ή συγγραφέας.
Εκεί και τα μεγάλα λόγια αγάπης: μικρά ψέματα και μεγάλες αλήθειες, ή το αντίθετο..
Και εκεί ξαναγυρνάς να θυμηθείς και να αναρωτηθείς: που πήγαν οι «αιώνιοι όρκοι»;
Είχα και’γω ένα τέτοιο στέκι. Και ναι, τα έκανα και’γω όλα αυτά. Είπα και τα ψέματα και τις αλήθειες. Και τα άκουσα κιόλας..
Τα τελευταία χρόνια περνούσα από δίπλα και δεν έμπαινα, σαν να φοβόμουν λίγο.
Σαν να μην έβραζε το αίμα μου πια.
Και να που προχθές με πήγε φίλος τυχαία, με το ζόρι σχεδόν.
Και εκεί, στο παλιό μου στέκι, χαζεύοντας τα πόδια των περαστικών από πάνω, θυμήθηκα, ένοιωσα, συγχώρησα, μετάνιωσα, έγινα λίγο παραπάνω άνθρωπος.
Τώρα ξέρω που θα με βρίσκω.
Σε όλα τα μέρη του κόσμου υπάρχουν στέκια, και εκεί ο χρόνος κυλάει κάπως αλλιώς..

Γρηγόρης Τσελεπίδης
Τεχνολόγος Τροφίμων
Ερασιτέχνης φωτογράφος
[email protected]

Continue Reading

Προορισμοί-Ελλάδα και εξωτερικό

Οι παρακαταθήκες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη στην Ιταλία

  Στο Μιλάνο της Ιταλίας παρουσιάστηκε η ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του διδασκάλου του Αριστοτέλη.

          Η εκδήλωση, που έγινε σε μια κατάμεστη αίθουσα από δημοσιογράφους, bloggers, τουριστικούς πράκτορες και εκπροσώπους φορέων του πολιτισμού της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο Fondazione Stelline, στην καρδιά του Μιλάνου και υποστηρίχθηκε οργανωτικά από τον ΕΟΤ Ιταλίας. Η εκδήλωση περιελάμβανε παρουσίαση από τη Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα «Από το Παρελθόν στο Παρόν», έκθεση φωτογραφίας που είχε θέμα τους δύο μεγάλους άνδρες, καθώς και προσφορά αυθεντικών εδεσμάτων με προϊόντα της Μακεδονικής γης και μακεδονικές συνταγές.

Την παρουσίαση προλόγησαν η διευθύντρια του γραφείου ΕΟΤ της Ιταλίας Κυριακή Μπουλασίδου και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη κληρονομιά των δύο Μακεδόνων. «Με όχημα τον πολιτιστικό τουρισμό και το μοναδικό ιστορικό απόθεμα που κληρονομήσαμε από τους δύο μεγάλους άνδρες της Μακεδονίας, προβάλλουμε θεματικά το τουριστικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό την επίτευξη τουρισμού 365 ημερών το έτος. Η παρουσίαση της ζωής και του έργου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη σε στοχευμένο κοινό διαμορφωτών της κοινής γνώμης και επαγγελματιών του τουρισμού και του πολιτισμού της Ιταλικής αγοράς, έχει ως σκοπό την προβολή του προορισμού μας στην πολύ σημαντική αυτή αγορά για μας, με την οποία μας συνδέουν αιώνες κοινής πολιτιστικής ιστορίας, ώστε να αυξηθεί η τουριστική ροή προς την περιοχή μας και να αξιοποιήσουμε τις υφιστάμενες απευθείας αεροπορικές διασυνδέσεις», σημείωσε ο κ. Θάνος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη διοργάνωση συνέντευξης Τύπου των εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΟΤ, στην οποία συμμετείχαν δημοσιογράφοι και bloggers τοπικών και εθνικών ΜΜΕ.

Continue Reading

Προορισμοί-Ελλάδα και εξωτερικό

«Αριστοτέλης-Μέγας Αλέξανδρος: Από το χθες στο σήμερα»

Εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Μιλάνο

για τις δύο μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες

 

Στην Ιταλία θα ταξιδέψει η πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη των δύο μεγάλων Μακεδόνων, του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε εκδήλωση ενημέρωσης και προσέλκυσης επισκεπτών που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Ιταλία, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018, στο Μιλάνο, στο Pallazzo delle Stelline, ένα ινστιτούτο ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας.

Η εκδήλωση με τίτλο «Αριστοτέλης – Μέγας Αλέξανδρος: Από το χθες στο σήμερα» αξιοποιεί τη ζωή και το έργο των δύο μεγάλων προσωπικοτήτων της Μακεδονίας ως ισχυρά brand names, απευθύνεται σε δημοσιογράφους, bloggers και διαμορφωτές κοινής γνώμης, καθώς και σε τουριστικούς πράκτορες και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.  Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εκπροσωπήσει ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος θα καλωσορίσει τους προσκεκλημένους.

Τα δύο brand names του Αριστοτέλη και του μαθητή του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την υλοποίηση της στρατηγικής προώθησης και προβολής του τουρισμού της περιοχής, η προβολή των οποίων έχει ως στόχο την εδραίωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως προορισμού με πλούσια ιστορία και πολιτισμό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν βίντεο όπου αντιπαραβάλλονται το παρελθόν με το παρόν με θέμα τον Αριστοτέλη και τον Μέγα Αλέξανδρο, ενώ θα προσφερθούν εδέσματα της Μακεδονικής κουζίνας.

Σημαντική θα είναι επίσης για την προβολή του ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  η έκθεση φωτογραφίας που θα φιλοξενηθεί στο χώρο του Ινστιτούτου, με φωτογραφικά εκθέματα των δύο μεγάλων προσωπικοτήτων της Μακεδονίας, η οποία θα παρουσιασθεί αποκλειστικά για αυτό το σκοπό.

 

Continue Reading

Trending