Connect with us

Υγεία

Η υπερπληροφόρηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στις μέρες μας επικρατεί η άποψη του όλο και πιο ενημερωμένου γονέα. Κάθε γονέας σε κάθε στάδιο ανατροφής του παιδιού του, οφείλει να έχει πλήρη ενημέρωση για ότι τον αφορά και τον απασχολεί, πράγμα το οποίο τον ωθεί να αναζητά τρόπους άντλησης πληροφοριών από κάθε μέσο, με αποτέλεσμα να καταλήγει στην υπερπληροφόρηση ή στην λάθος πληροφόρηση. Και αυτό το φαινόμενο παρατηρείται έντονα στις μέρες μας και πολλαπλασιάζεται στην διάρκεια της εγκυμοσύνης και ειδικότερα στις γυναίκες. Γιατί όμως;

Η περίοδος της εγκυμοσύνης για τη γυναίκα είναι μια περίοδος έντονου άγχους και στρες, με αυξημένο το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στη νέα ζωή που έρχεται στον κόσμο. Μια γυναίκα-μητέρα, προσπαθεί να προσφέρει την σωστότερη ανατροφή στο παιδί της. Και ναι, από όποια πλευρά και να το κοιτάξουμε οι εποχές αλλάζουν, η επιστήμη προχωρά και τα νέα μοντέλα π.χ.τοκετού ή της διατροφής του παιδιού είναι πιο εξελιγμένα. Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στην επιλογή του μέσου λήψης πληροφοριών από τους γονείς, το οποίο στις μέρες μας είναι οι διάφορες σελίδες μητρότητας και γονεικότητας στο Facebook.

Γιατί οι γονείς λοιπόν επιλέγουν ένα απρόσωπο μέσω για την ενημέρωσή τους σχετικά με το παιδί τους και παράλληλα έχουν δαιμονοποιήσει τους επαγγελματίες υγείας που είναι αρμόδιοι για αυτό;

Οι περισσότεροι γονείς δείχνουν έντονο αρνητισμό και τάσεις αμφισβήτησης ως προς τους επαγγελματίες υγείας, πιστεύοντας σε πιθανά συμφέροντα και “συνωμοσίες”. Το διάσημο μέσω κοινωνικής δικτύωσης λειτουργεί ως ψυχοπαγίδα σε μια τόσο ευάλωτη συναισθηματικά περίοδο για τη γυναίκα, και παράλληλα με τον ελεύθερο χρόνο που παρουσιάζεται στην εγκυμονούσα, λόγω αποχής από πολλές δραστηριότητες, αυτό αυξάνεται δραματικά. Πίσω από μια οθόνη και χωρίς να γνωρίζετε κανείς με κανέναν είναι ευκολότερο να αναφερθεί κάποιος σε οτιδήποτε τον απασχολεί και να λάβει την απάντηση που θέλει να ακούσει. Παράλληλα, μπορούν όλοι να εντάσσονται σε σύνολα με τα οποία θεωρούν πως ταιριάζουν, χωρίς όμως να αντιλάμβάνονται πως η εικόνα που παρουσιάζουν οι περισσότεροι χρήστες ως “τέλεια εικόνα του εαυτού τους ως γονέας” απέχει πολύ από την πραγματικότητα, δημιουργώντας στους υπόλοιπους χρήστες ένα αίσθημα κατωτερότητας και ενοχής. Ως συνέχεια όλων αυτών, προσπαθούν να ξεπεράσουν ο ένας το επίπεδο του άλλου πέφτοντας σε ένα φαύλο κύκλο κενού με λανθασμένες πληροφορίες από μη επαγγελματίες υγείας. Μοιάζει με “αγώνα δρόμου του καλύτερου γονέα”! Έρευνες έχουν δείξει πως 5 λεπτά καθημερινής επαφής με σελίδες τέτοιου τύπου στη διάρκεια της κύησης, είναι ικανά στο να αυξήσουν σημαντικά την πιθανότητα επιλόχειου κατάθλιψης όπως επίσης έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα επιθετικότητας και βίαιων συμπεριφορών μεταξύ των χρηστών.

Είναι λοιπόν σημαντικό κάθε γονέας να κατανοήσει πως οι επαγγελματίες υγείας είναι οι πλέον αρμόδιοι για την σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Απευθυνθείτε στους ίδιους και μην αφήνετε σε αγνώστους την ενημέρωσή σας!

 

Κανελλοπούλου Σοφία, Μαία

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υγεία

500 κολυμβητές στον ιστορικό Χειμερινό Διάπλου του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης!

Τεράστια επιτυχία σημείωσε ο 16ο Χειμερινός Διάπλου του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης, με τον ιστορικό αγώνα να γίνεται sold out συγκεντρώνοντας 500 χειμερινούς κολυμβητές! 

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, η καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας γέμισε με λάτρεις της κολύμβησης στη μοναδική ανοιχτή γιορτή για τη θάλασσα. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό στο κάλεσμα του Ν.Ο.Β. στο ιστορικό γεγονός, που από το 2002, «κλείνει» τη σεζόν αγώνων open water. 

Ο Χειμερινός Διάπλους του Ν.Ο.Β. με Χρυσό Χορηγό την Protergia, έφερε κοντά Olympians, πρωταθλητές και ερασιτέχνες κολυμβητές με μοναδικό στόχο να κολυμπήσουν και να μεταδώσουν το μήνυμα για άθληση, ενεργοποίηση και έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Με αυτό το όραμα ο Διάπλους ξεκίνησε από μία παρέα Μελών του Ομίλου το 2002 με πρωτεργάτη την Λίλα Κολοκοτρώνη, προς τιμήν της οποίας διεξήχθη ο φετινός αγώνας. Άλλωστε, ο στόχος του Χειμερινού Διάπλου συνάδει απόλυτα με το καταστατικό του Ν.Ο.Β. που αφορά στη διάδοση του ναυταθλητισμού και την προσέλκυση κόσμου σε αθλήματα του νερού. 

Οι κολυμβητές επέλεξαν μία από τις τρεις εναλλακτικές διαδρομές στα 750, 1.500 και 3.000 μέτρα, με ή χωρίς στολή, εντός του κόλπου της Βουλιαγμένης. Για την ασφάλειά τους εντός νερού μερίμνησαν 25 έμπειροι ναυαγοσώστες  της Lifeguard Hellas σε πλωτά μέσα του Ομίλου. 

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης χαιρέτησε την εκδήλωση αναφέροντας: «… Για δεκαέξι συναπτά έτη, ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης, έχει κατορθώσει να καθιερώσει τη διοργάνωση, ως έναν θεσμό στη συνείδηση του χειμερινού κολυμβητή και χρόνο με το χρόνο να εδραιώνει το μέγεθός της και την αξία της. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Όταν οι συμμετοχές υπερβαίνουν τους 500 κολυμβητές, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, τότε είμαστε βέβαιοι πως ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης πραγματοποιεί εξαιρετικό έργο και του αξίζουν συγχαρητήρια…».

Ο Δήμαρχος του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήλωσε σχετικά: «Αθλητικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου όπως ο 16ος Χειμερινός διάπλους του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης τιμούν την πόλη μας και ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα στέκεται αρωγός σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία.
Συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την άριστη εκδήλωση και τη γενικότερη προσφορά τους στον αθλητισμό της πόλης μας.»

Η Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης κα Στέλλα Λαζάρου δήλωσε: «16ος χρόνος για τον ιστορικό πλέον Χειμερινό Διάπλου του Ν.Ο.Β. και βλέπω με συγκίνηση 500 συνάνθρωποί μας, καταξιωμένους αθλητές που έχουν φτάσει σε Ολυμπιακό επίπεδο, πρωταθλητές και ερασιτέχνες κολυμβητές να κολυμπούν μαζί σε αυτή τη μεγάλη γιορτή μαζικού αθλητισμού στην όμορφη Βουλιαγμένη. Ευχαριστώ όλους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ομίλου για άθληση, ευχαριστώ τους χορηγούς μας που μας στήριξαν με εμπιστοσύνη και εύχομαι και του χρόνου!»

Τα έσοδα του Διάπλου θα διατεθούν για την ενίσχυση των σκοπών του μη κερδοσκοπικού ναυταθλητικού σωματείου Ν.Ο.Β., και συγκεκριμένα των Αθλητικών Σχολών του, που προάγουν τον αθλητισμό του υγρού στίβου στα παιδιά.  


Continue Reading

Υγεία

Φτάνει το νερό όταν αθλούμαι για να ενυδατωθώ;

– Αρκεί λοιπόν μόνο το νερό για την ενυδάτωσή μας κατά την άσκηση;
– Όταν ιδρώνουμε χάνουμε μόνο νερό από το σώμα μας;
– Τι αλλάζει όταν ασκείσαι πάνω από 60-90 λεπτά;

Σε αυτές και πολλές ακόμη απορίες μας απαντά διεξοδικά ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Πάρης Παπαχρήστου στο άρθρο του που ακολουθεί εδώ: https://www.fmh.gr/ftanei-to-nero-otan-athloymai-gia-na-enydatotho/

Continue Reading

Υγεία

Οι 10 καλύτερες εφαρμογές για άτομα με διαβήτη

Πλήθος εκδηλώσεων και ομιλιών διοργανώθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου). Ασθενείς και επιστήμονες συζήτησαν για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η πάθηση να μην επηρεάζει την καθημερινότητα. Στο παρακάτω άρθρο, η διαιτολόγος Αναστασία Κόκαλη προτείνει 10 εφαρμογές για κινητά και tablet που περιλαμβάνουν καταμέτρηση, ανάλυση των προσωπικών δεδομένων,αλλά και νόστιμες συνταγές για όλη την οικογένεια!

Βρείτε την κατάλληλη για εσάς εδώ: https://www.mednutrition.gr/portal/ygeia/diavitis/16515-efarmoges-kinitoy-gia-diaviti?utm_source=newsletter_1496&utm_medium=email&utm_campaign=10-top&acm=39140_1496

Continue Reading

Trending