Connect with us

Γαστρονομία

‘’Θησαυροί της Ελλάδας’’

Μία νέα σειρά προϊόντων εγκαινιάζει η αλυσίδα Supermarket ΚΡΗΤΙΚΟΣ, με το όνομα «Θησαυροί της Ελλάδας».

Πρόκειται για παραδοσιακά, τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, με το όνομα και την υπογραφή των ανθρώπων που τα δημιούργησαν, διαλεγμένα ένα ένα με τη φροντίδα των Supermarket ΚΡΗΤΙΚΟΣ.

Πετεινός Ρεθύμνου, aρνάκι Λήμνου, σφέλα Μεσσηνίας, λουκάνικα Καρδίτσας, Κρητικό απάκι και γαλένι, πλιγούρι Θράκης, ελαιόλαδο Σητείας, φακές Κοζάνης, γίγαντες Καστοριάς, παραδοσιακές πηλιορείτικες πίτες, κίτρινο ρύζι από τους ορυζώνες του Αξιού, χειροποίητες χυλοπίτες Πηλίου,  είναι λίγα μόνο από τα προϊόντα της νέας σειράς που θα βρίσκονται από σήμερα στα ειδικά σηματοδοτημένα σημεία των Supermarket ΚΡΗΤΙΚΟΣ. Η τηλεοπτική καμπάνια των Θησαυρών της Ελλάδας, με το σύνθημα «έχω ένα φίλο ΚΡΗΤΙΚΟ…» και η εικόνα της νέας σειράς, εμπνέονται από την αυθεντικότητα των τοπικών προϊόντων και τη φιλική εξυπηρέτηση της αλυσίδας ΚΡΗΤΙΚΟΣ, που όσο κι αν μεγαλώνει, παραμένει πιστή στο πνεύμα του μικρού Παντοπωλείου από το οποίο ξεκίνησε και στο όραμα να φέρνει κάθε μέρα ό,τι καλύτερο παράγει ο τόπος μας, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ο πραγματικός πλούτος της χώρας μας ήταν και είναι οι άνθρωποί του και όσα εκείνοι δημιουργούν καλλιεργώντας με ξεχωριστή φροντίδα τη γη. Τα Supermarket ΚΡΗΤΙΚΟΣ φροντίζουν από σήμερα να βρίσκετε αυτούς τους γευστικούς και διατροφικούς θησαυρούς… «κάθε μέρα δίπλα σας». 

Continue Reading

Γαστρονομία

Λαχανοντολμάδες αυθεντικοί

Ένα πιάτο που ξεχειλίζει Ελλάδα, μια χειμωνιάτικη πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων. Η πιο αυθεντική ελληνική γεύση όλων των εποχών.

Εθιμικά αποτελεί και ένα τυπικό Χριστουγεννιάτικο πιάτο σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως γίνονται από χοιρινό κρέας που εξασφάλιζαν από τα χοιροσφάγια. Η ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής έχει να κάνει με τις λεπτομέρειες, το είδος του κρέατος, τον τρόπο κοπής, το λάχανο. Η λευκή ελληνική ποικιλία λάχανου «δίνει» τους ωραιότερους λαχανοντολμάδες.

Σε μερικές περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιούν μείγμα από δύο ή τρία είδη κρέατος και στη Βόρεια Ελλάδα κόβουν τον κιμά με τα μαχαίρια, οπότε ψιλοκόβουν το κρέας με το δικό τους τρόπο.

Το αυγολέμονο έχει τα μυστικά του για να μην «κόψει». Το κυριότερο είναι ότι πριν χτυπήσουμε τα αυγά βάζουμε στο μπλέντερ ή στο πιάτο λίγο νερό χλιαρό.

Πάντα στρώνουμε την κατσαρόλα με αρωματικά χόρτα ή ακόμα φύλλα λάχανου. Στην Κρήτη συνηθίζουν να βάζουν στην κατσαρόλα ανάμεσα στους λαχανοντολμάδες κομμάτια κρέατος με το κόκκαλο, για να γίνουν ακόμα πιο νόστιμοι.

Η εκδοχή πάντως του τρόπου παρασκευής της Κατίνας, μου αρέσει πολύ και χάρη στη νοστιμιά των λαχανοντολμάδων της, έχει γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Το περίεργο είναι ότι η Κατίνα βρίσκεται στην Ερατεινή, ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό της Φωκίδας, που όλοι πηγαίνουν για να φάνε λαχανοντολμάδες από τα χεράκια της, μπροστά στη θάλασσα…

Η Κατίνα μου άρεσε για ένα λόγο ακόμα ξέρει να χαμογελά, η μαγειρική της είναι τρόπος έκφρασης αγάπης για τους φιλοξενούμενούς της.

Μπράβο Κατίνα… Παζοκατίνα όπως σε αποκαλούν οι συντοπίτες σου… μας κάνεις υπερήφανους.

Οι ντολμάδες δένουν αρμονικά με τυρί φέτα και ζεστό ψωμί.

Τι κρασί ταιριάζει με το «δύσκολο αυγολέμονο» των λαχανοντολμάδων.

Αρμονικά δένει με μια Σαντορίνη ασύρτικο με σύντομη παλαίωση, τα ευγενικά αρώματά της, ο όγκος της και αυτή η μεταλλικότητα στο στόμα ταιριάζει με τους λαχανοντολμάδες αυγολέμονο.

Λαχανοντολμάδες της Κατίνας

Από την περίφημη Κατίνα Πάζα, Ταβέρνα Κατίνα, Ερατεινή Φωκίδας

Υλικά

1 φρέσκο λευκό λάχανο μέτριο

Για το κιμά

500 γρ. κιμά μοσχάρι, περασμένο δύο φορές

1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα

Λίγο άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Λίγο ελαιόλαδο εκλεκτό

Για τη σάλτσα

2 αυγά

Λίγο νεράκι

4 κ.σ κορν φλάουρ

Χυμό από 2 λεμόνια

1 κ.σ αγνό βούτυρο

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε τους λαχανοντολμάδες. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κιμά, ώστε να κάνουμε μια ομοιογενή γέμιση.

Πλένουμε το λάχανο και κόβουμε το κοτσάνι και το αφήνουμε για 10 λεπτά σε νερό με ξύδι. Αμέσως μετά το βάζουμε σε βραστό νερό να ζεματιστεί και βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα.

Τα κόβουμε σε πιο μικρά κομμάτια και σε κάθε ένα βάζουμε από ένα κουταλάκι κιμά που ετοιμάσαμε και τυλίγουμε τα φύλλα.

Στην κατσαρόλα στρώνουμε κάτω φύλλα από το λάχανο και πάνω βάζουμε σε στρώσεις τους ντολμάδες που έχουμε ετοιμάσει.

Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν οι λαχανοντολμάδες.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο και από πάνω βάζουμε ένα πιάτο.

Στη συνέχεια βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει το φαγητό και ανακινούμε κατά διαστήματα την κατσαρόλα για να μην κολλήσει.

Ετοιμάζουμε την σάλτσα.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 3 κούπες από το ζωμό των ντολμάδων και διαλύουμε με σύρμα το κορν φλάουρ.

Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με λίγο νερό και τους ρίχνουμε στο κατσαρολάκι με το κορν φλάουρ ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.

Προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο και το λεμόνι ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε με την σάλτσα τους ντολμάδες.

Αφήνουμε να πάρουν μια βράση ανακινώντας την κατσαρόλα για να διαχυθεί η σάλτσα παντού.

Αφήνουμε να «σταθεί» για λίγο το φαγητό μας και σερβίρουμε.

Continue Reading

Γαστρονομία

Τα οφέλη του Ξινολάχανου (Sauerkraut)

Τα ευεργετικά βακτήρια που περιέχει το ζυμωμένο λάχανο έχουν πολλές ωφέλιμες λειτουργίες για την υγεία: Βοηθάνε στην πέψη και στην αποτοξίνωση, συνθέτουν βιταμίνες, δεσμεύουν βαριά μέταλλα, και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την διάθεση, βοηθάνε στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη και πολλά άλλα.

Εκτός από την παροχή καλών βακτηρίων για το έντερο σας, το ξινολάχανο έχει και άλλα οφέλη. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, και κάποιες από τις βιταμίνες Β. Το ζυμωμένο λάχανο παρέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.

Υποστηρίζει την ανάπτυξη των οστών καθώς περιέχει ασβέστιο και μαγνήσιο αλλά και άλλα έχει και μέταλλα όπως σίδηρο, potassium, Folate, Potassium, Copper, phosphorus, Manganese.

Το Ξινολάχανο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που αποδίδονται στα αντιοξειδωτικά του αλλά και στο ότι περιέχει τόσα πολλά ευεργετικά φιλικά βακτήρια για το έντερο.

Continue Reading

Γαστρονομία

Πρασόρυζο: Μια γευστική δημιουργία αποτοξίνωσης

Το σίγουρο είναι ότι όλοι έχουμε ανάγκη κάποιες φορές, να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί από το κρέας, τα λιπαρά και τα γλυκά. ΄Αλλωστε όλοι κάνουμε διατροφικά ατοπήματα, κυρίως την περίοδο των γιορτών και λίγο πρέπει να επανέλθουμε.

Τα πράσα είναι μια τροφή που προσφέρει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες και έχει αποδειχθεί μετά από έρευνα ότι έχει και αντικαρκινική δράση. Επίσης τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, οι ντομάτες που συνθέτουν το πρασόρυζο, είναι τροφές που ωφελούν τον οργανισμό μας.

Το πρασόρυζο είναι νόστιμο, πολύ θρεπτικό και πολύ εύκολο να γίνει. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και κόκκινη πιπεριά, που είναι επίσης αντιοξειδωτική ή λάχανο ή ακόμα και καρότο τριμμένο ή κομμένο σε ροδέλες.

Από τα μπαχαρικά του πάει πολύ ο κουρκουμάς, η πάπρικα, το γλυκάνισο και ότι άλλο σας αρέσει. Αν θέλουμε διακοσμούμε και με σχοινόπρασο.

Στη μέση μπορούμε ακόμα να βάλουμε μια κουταλιά γιαούρτι ή μια κουταλιά κρεμώδες τυρί που του πάει πολύ και οπωσδήποτε ψωμάκι ολικής άλεσης γιατί το λαδερό φαγητό το ζητά…   

Πρασόρυζο

Από την Έφη Μαρκοζάνες

Υλικά

1 κιλό πράσα φρέσκα, κομμένα σε κομμάτια μόνον το λευκό μέρος

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη

Ελαιόλαδο εκλεκτό

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα

500 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βάζουμε  2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε και αυτά για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε και τον πελτέ ντομάτας, δημιουργώντας χώρο ώστε να φθάσει  στον πάτο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση για 2-3 λεπτά και να μοσχομυρίσει το φαγητό μας.  

Προσθέτουμε και την ντομάτα και συμπληρώνουμε δύο ποτήρια με ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και το αφήνουμε να πάρει βράση για 10 λεπτά ακόμα.

Ρίχνουμε το ρύζι και πάλι ανακατεύουμε ελαφρά και συμπληρώνουμε ζωμό καυτό,  ώστε να σκεπάσει το φαγητό μας και 2-3 εκατοστά ακόμα.

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε σκεπασμένη κατσαρόλα το πρασόρυζο για 30 λεπτά.  Θέλει προσοχή να μην πιάσει το ρύζι και ανακατεύουμε συχνά. Αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο νερό ζεστό ακόμα.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο «να σταθεί» όπως έλεγαν οι μανάδες μας και σερβίρουμε φινίροντας επιλεκτικά το πιάτο με σχοινόπρασο ψιλοκομμένο και μια κουταλιά γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί.

Σίσσυ Νίκα

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Trending