Connect with us

Γαστρονομία

Κέικ με φρέσκα σμέουρα και μύρτιλλα.

Το εν λόγω κέικ μπορεί να σταθεί με ή χωρίς τη γαρνιτούρα λευκής σοκολάτας που έχω προσθέσει από πάνω και να συνοδεύσει τέλεια τον πρωινό σας καφέ. Εναλλακτικά μπορείτε αντί της γαρνιτούρας να προσθέσετε λίγη άχνη ζάχαρη ή και τίποτα!

Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα σμέουρα και τα μύρτιλλα με οποιοδήποτε άλλο φρούτο υπάρχει διαθέσιμο την εκάστοτε εποχή, όπως π.χ. φράουλες που υπάρχουν σε αφθονία αρχές του καλοκαιριού ή ακόμα και ροδάκινα. Αντίστοιχα, το φθινόπωρο ή το χειμώνα μπορείτε να φτιάξετε το κέικ με σοταρισμένα αχλάδια ή μήλα. Απλά να θυμάστε πως αν χρησιμοποιήσετε σοταρισμένα φρούτα θα πρέπει να τα αφήσετε να κρυώσουν πριν τα προσθέσετε στο μείγμα του κέικ.

 

Υλικά

Για το κέικ

  • 240 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1+1/2 κ.γ. baking powder
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 110 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. γιαούρτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 120 ml γάλα
  • 1 κούπα σμέουρα (+ επιπλέον για τη γαρνιτούρα)
  • 1/2 κούπα μύρτιλλα (+ επιπλέον για τη γαρνιτούρα)
  • 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.

Για τη γαρνιτούρα

  • 150 γρ. λευκή σοκολάτα
  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 220 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 60 ml κρέμα γάλακτος
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά μια φόρμα κέικ 23 εκ. Αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά μας, δηλαδή το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες, δηλαδή περίπου 3 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και εν συνεχεία το γιαούρτι και το εκχύλισμα της βανίλιας.
  4. Εναλλάξ προσθέτουμε τα στερεά υλικά μας και το γάλα, αρχίζοντας και τελειώνοντας με τα στερεά υλικά.
  5. Πριν προσθέσουμε τα φρούτα μας στο μείγμα και καθώς δε θέλουμε να καθίσουν στον πάτο του κέικ μας τα αλευρώνουμε ελαφρώς με 2 κ.σ. αλεύρι. Φροντίζουμε πριν τα προσθέσουμε στο μείγμα να τα τινάξουμε ελαφρώς. Αφού προσθέσουμε και τα φρούτα μας στο μείγμα το μεταφέρουμε στη φόρμα του κέικ και το βάζουμε στο φούρνο.
  6. Ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίζεται στο κέντρο του κέικ βγει καθαρή. Αφήστε το να κρυώσει.

 

Για το frosting λευκής σοκολάτας

  1. Σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα και την αφήνουμε στην άκρη. Αν δεν έχουμε μπεν μαρί (εγώ δεν έχω) απλά βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει και σε αυτή στερεώνουμε ένα μικρότερο κατσαρολάκι ή μπολ – φροντίζοντας να μην ακουμπάει το νερό – και εκεί λιώνουμε τη σοκολάτα.
  2. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο σε μέτρια ταχύτητα για ένα λεπτό. Έπειτα και αφού μειώσουμε τη ταχύτητα προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη. Εν συνεχεία προσθέτουμε τη λιωμένη λευκή σοκολάτα – αφού έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου – το εκχύλισμα της βανίλιας και το αλάτι. Ανακατεύουμε για άλλο ένα λεπτό.

Φτιάχνουμε το κέικ

  1. Αφού το κέικ μας έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου προσθέτουμε από πάνω το frosting λευκής σοκολάτας και τα επιπλέον φρούτα.

 

 

Teti

https://tetisflakes.com/

Από την κυρία ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Continue Reading

Γαστρονομία

PIZZA FAN REBRANDING. Νέα εικόνα νέα εμπειρία!

Το rebranding της Pizza Fan συνεχίζεται με επιτυχία λανσάροντας μια νέα καλαίσθητη εικόνα για την εταιρεία που τα τελευταία 25 χρόνια πρωταγωνιστεί στο χώρο της εστίασης με 80 καταστήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο και με μια μεγάλη σειρά από καινοτόμα προϊόντα που άλλαξαν τα δεδομένα.

Νέο λογότυπο, νέα εταιρική ταυτότητα, νέα δημιουργική κατεύθυνση στα  καταστήματα με μινιμαλιστική προσέγγιση, ωραίοι χώροι και νέοι χρωματικοί συνδυασμοί, φέρνουν μια ολοκαίνουργια εμπειρία που μας φτιάχνει τη διάθεση. 

Παράλληλα καταστήματα από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη αλλάζουν θέση, μετακομίζοντας σε πιο κεντρικά σημεία της πόλης που τα φιλοξενεί, κάνοντας την πρόσβαση ακόμα πιο εύκολη και βελτιώνοντας τους χρόνους παράδοσης. 
Το πετυχημένο rebranding της Pizza Fan σκοπό έχει να καλωσορίσει το κοινό της στο κατάστημα δίνοντάς σε όλους τη δυνατότητα για ακόμα καλύτερες τιμές και ειδικές προσφορές take away. Αυτό το μήνα ολοκληρώθηκαν τα καταστήματα Μεγάρων, Νέας Ερυθραίας, Παγκρατίου, Εξαρχείων, Κερατσινίου, Πεύκης, Αρτέμιδας και Παλαιού Φαλήρου.

Continue Reading

Γαστρονομία

Αυθεντική ρεβιθάδα με ρεβίθια Horafi

Η ρεβιθάδα, με ρεβίθια από το Horafi είναι η νοστιμότερη που δοκίμασα ποτέ. Xρησιμοποίησα και πήλινη γάστρα από τη Σίφνο, που λέγεται σκεπασταριά και χαρίζει αυτή την ρουστίκ πινελιά στην γεύση.

Τώρα που ο καιρός κρυώνει και ζητά «σπιτική θαλπωρή» και ζεστά φαγάκια η ρεβιθάδα είναι must.

H Mαρία Λεμπέση η περίφημη μαγείρισσα της Σίφνου, μας δίνει την αυθεντική συνταγή.

Αυθεντική Ρεβιθάδα

Υλικά

 500 γρ. ρεβίθια Horafi

 αλάτι θαλασσινό

1 ποτήρι ελαιόλαδο εκλεκτό

2 ξερά κρεμμύδια κομμένα κάθετα σε φέτες

Τρόπος παρασκευής

 Αποβραδίς βάζουμε τα ρεβίθια σε κατσαρόλα με νερό που φτάνει 3 δάχτυλα κάτω από το χείλος της και ρίχνουμε αλάτι θαλασσινό και τα αφήνουμε για 10 ώρες.

Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό. Τα συγκεκριμένα ρεβίθια δεν χρειάζονται αποφλοίωση.

Τα βάζουμε σε  πήλινη γάστρα και ρίχνουμε ζεστό νερό που να υπερκαλύπτει τα ρεβίθια κατά 2 δάχτυλα.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο.

Σιγοψήνουμε τη ρεβιθάδα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 5 ώρες μέχρι τα ρεβίθια να μελώσουν.

Αν έχουμε ξυλόφουρνο τότε βάζουμε τη γάστρα σε καυτό ξυλόφουρνο. Ετσι ψήνεται στη χόβολη για 7 ώρες, χωρίς να βάλουμε επιπλέον ξύλα.

Tα ρεβίθια βγαίνουν «μελωμένα» και η γεύση τους είναι «φευγάτη».

Γεύση αξέχαστη….

Continue Reading

Γαστρονομία

Χούμους με ταχίνι – Μια υπερτροφή νηστίσιμη και νόστιμη

Το σίγουρο και επιστημονικά είναι ότι ο σησαμοπολτός, δηλ. το ταχίνι, είναι πλούσιο σε ευεργετικά στοιχεία για τον οργανισμό μας. Είναι ένας δυνατός αντικαταστάτης του κρέατος έτσι τις περιόδους της νηστεία η κατανάλωσή του πιάνει κόκκινο…

Το χούμους είναι ο απόλυτος συνδυασμός, οσπρίων, λεμονιού και ταχινιού που χαρίζει τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή είναι σαν να καταναλώνουμε ζωική πρωτεΐνη. Το ταχίνι αποτελεί εξαιρετική πηγή χαλκού και καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, σιδήρου αλλά και φυτικών ινών. Προστατεύει από την αθηρωμάτωση, την υπέρταση και το διαβήτη.

Επίσης είναι μια πολύ καλή επιλογή για παραγωγή γλυκών, αντικαθιστώντας τα βούτυρο.

Το χούμους της Χρυσούλας είναι από τα ωραιότερα που έχω δοκιμάσει, πολύ πιθανόν συμβάλει το ονειρικό περιβάλλον του ξενοδοχείου της ή ακόμα και ο τρόπος που ξέρει να προσφέρει στους φιλοξενούμενούς της τα γευστικά της δημιουργήματα.

Η συνταγή δική σας.

Yλικά

600 γρ. ρεβύθια, βραστερά

300 γρ. ταχίνι

5 σκελίδες σκόρδο

10 κ.σ.  χυμό φρέσκου λεμονιού

300 ml ελαιόλαδο εκλεκτό

250 ml παγωμένο νερό εμφιαλωμένο

2 κ.σ. κύμινο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το φινίρισμα

Καπνιστή πάπρικα

Ελαιόλαδο

Μαϊντανό

Καρέ ντομάτας

Αγγουράκι τουρσί σε καρέ και ξαλμυρισμένη κάπαρη

Τρόπος Παρασκευής

Από το βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό για 10 με 12 ώρες και αλλάζουμε μία φορά το νερό.

Την επόμενη μέρα βάζουμε τα ρεβίθια σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 40 μέχρι 60 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Τα σουρώνουμε και κρατάμε από το νερό 200 ml.

 Βάζουμε τα ρεβίθια στο μπλέντερ μαζί με το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το κύμινο, το σκόρδο, το αλάτι και το τριμμένο πιπέρι και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και να γίνουν σαν κρέμα.

Συνεχίζοντας  το χτύπημα προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά-σιγά και το ζωμό των ρεβιθιών και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 12 λεπτά. Τότε προσθέτουμε το παγωμένο νερό και συνεχίζουμε για χτυπάμε για 5 λεπτά.

Σερβίρουμε το χούμους πασπαλισμένο με πάπρικα, το περιχύνουμε με ελαιόλαδο και φινίρουμε με καρέ ντομάτας, αγγουράκι τουρσί, κάπαρη και φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Συνοδεύουμε με αραβικές πιτούλες καψαλισμένες…

Σίσσυ Νίκα
Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Trending