Connect with us

Γαστρονομία

Κέικ με φρέσκα σμέουρα και μύρτιλλα.

Το εν λόγω κέικ μπορεί να σταθεί με ή χωρίς τη γαρνιτούρα λευκής σοκολάτας που έχω προσθέσει από πάνω και να συνοδεύσει τέλεια τον πρωινό σας καφέ. Εναλλακτικά μπορείτε αντί της γαρνιτούρας να προσθέσετε λίγη άχνη ζάχαρη ή και τίποτα!

Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα σμέουρα και τα μύρτιλλα με οποιοδήποτε άλλο φρούτο υπάρχει διαθέσιμο την εκάστοτε εποχή, όπως π.χ. φράουλες που υπάρχουν σε αφθονία αρχές του καλοκαιριού ή ακόμα και ροδάκινα. Αντίστοιχα, το φθινόπωρο ή το χειμώνα μπορείτε να φτιάξετε το κέικ με σοταρισμένα αχλάδια ή μήλα. Απλά να θυμάστε πως αν χρησιμοποιήσετε σοταρισμένα φρούτα θα πρέπει να τα αφήσετε να κρυώσουν πριν τα προσθέσετε στο μείγμα του κέικ.

 

Υλικά

Για το κέικ

  • 240 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1+1/2 κ.γ. baking powder
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 110 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. γιαούρτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 120 ml γάλα
  • 1 κούπα σμέουρα (+ επιπλέον για τη γαρνιτούρα)
  • 1/2 κούπα μύρτιλλα (+ επιπλέον για τη γαρνιτούρα)
  • 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.

Για τη γαρνιτούρα

  • 150 γρ. λευκή σοκολάτα
  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 220 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 60 ml κρέμα γάλακτος
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά μια φόρμα κέικ 23 εκ. Αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά μας, δηλαδή το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες, δηλαδή περίπου 3 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και εν συνεχεία το γιαούρτι και το εκχύλισμα της βανίλιας.
  4. Εναλλάξ προσθέτουμε τα στερεά υλικά μας και το γάλα, αρχίζοντας και τελειώνοντας με τα στερεά υλικά.
  5. Πριν προσθέσουμε τα φρούτα μας στο μείγμα και καθώς δε θέλουμε να καθίσουν στον πάτο του κέικ μας τα αλευρώνουμε ελαφρώς με 2 κ.σ. αλεύρι. Φροντίζουμε πριν τα προσθέσουμε στο μείγμα να τα τινάξουμε ελαφρώς. Αφού προσθέσουμε και τα φρούτα μας στο μείγμα το μεταφέρουμε στη φόρμα του κέικ και το βάζουμε στο φούρνο.
  6. Ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίζεται στο κέντρο του κέικ βγει καθαρή. Αφήστε το να κρυώσει.

 

Για το frosting λευκής σοκολάτας

  1. Σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα και την αφήνουμε στην άκρη. Αν δεν έχουμε μπεν μαρί (εγώ δεν έχω) απλά βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει και σε αυτή στερεώνουμε ένα μικρότερο κατσαρολάκι ή μπολ – φροντίζοντας να μην ακουμπάει το νερό – και εκεί λιώνουμε τη σοκολάτα.
  2. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο σε μέτρια ταχύτητα για ένα λεπτό. Έπειτα και αφού μειώσουμε τη ταχύτητα προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη. Εν συνεχεία προσθέτουμε τη λιωμένη λευκή σοκολάτα – αφού έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου – το εκχύλισμα της βανίλιας και το αλάτι. Ανακατεύουμε για άλλο ένα λεπτό.

Φτιάχνουμε το κέικ

  1. Αφού το κέικ μας έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου προσθέτουμε από πάνω το frosting λευκής σοκολάτας και τα επιπλέον φρούτα.

 

 

Teti

https://tetisflakes.com/

Από την κυρία ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Μοσχαρίσια Burger με κρέμα Αβοκάντο και λαχανικά φούρνου

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής οικονομίας», παρουσιαστής της εκπομπής «Η κουζίνα της μαμάς» που αγαπήθηκε από όλους και δημιουργός της παράστασης «Μουσικομαγειρέματα» που προάγει την υγεία με εκπαιδευτική ψυχαγωγία. Βρείτε τον Ευτύχη στο www.bletsas.gr

Σπιτικά Μοσχαρίσια Burger με Κρέμα Αβοκάντο και λαχανικά φούρνου

Για τα Burger
1/2 kg μοσχαρίσιο κιμά
Ρίγανη-αλάτι-πιπέρι
2 άσπρα ψωμάκια για burger
4 μίνι πίτες αραβικές ολικής
2-4 φέτες κασέρι
1 ντομάτα
1/2 αγγούρι
Ξύδι
1 κρεμμύδι
5-6 φύλλα μαρούλι

Για την γαρνιτούρα
3 πατάτες
2 καρότα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

Για την κρέμα
2 ώριμα αβοκάντο
1 λεμόνι
1/2 κουταλάκι κάρυ
Μία χουφτα μαϊντανό
Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζεις και κόβεις καρότα και πατάτες. Τα βάζεις σε ταψάκι με λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Τα βάζεις στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Μετά ανεβάζεις τη θερμοκρασια στους 230 και αφήνεις άλλα 5-10 λεπτά μέχρι να ξεροψηθούν. Με το που τα βγάλεις, βάζεις για 3 λεπτά τα ψωμάκια και τις πίτες στη σχάρα του φούρνου.

Κόβεις το κερμμύδι σε λεπτές ροδέλες και το βάζεις σε ένα πιάτο με μπόλικο ξύδι. Τα αφήνεις να μαριναριστούν για όση ώρα φτιάχνεις τα άλλα.

Πλάθεις τον κιμά και προσθέτεις αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Φτιάχνεις τέσσερα μπιφτέκια. Αλείφεις την γκριλιέρα με λίγο ελαιόλαδο και ψήνεις τα μπιφτέκια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Θέλουν μόνο μία φορά γύρισμα. Ψήσε τα καλά από τη μία πλευρά πριν τα γυρίσεις μετά από περίπου 8-10 λεπτά. Ψήσε από την άλλη αλλά 8 λεπτά και είναι έτοιμα. Λίγο πριν τα βγάλεις αν θες βάζεις στο καθένα μία φέτα τυρί.

Καθαρίζεις το αβοκάντο και το βάζεις με τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας στο μούλτι. Χτυπάς μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα σαν μαγιονέζα.

Κόβεις ντομάτα και κρεμμύδι σε ροδέλες. Κόβεις το μαρούλι με το χέρι σε κομμάτια.

Συνθέτεις το burger με το συνδυασμό που προτιμάς και σερβίρεις με πατάτες και καρότα!

Καλή όρεξη!!!

Continue Reading

Γαστρονομία

Δια χειρός Φρόσως

Χρήσιμα tips της γιαγιάς Φρόσως για καθημερινή χρήση…

Δε χυλώνουν οι φακές;
Ρίχνουμε όλα τα υλικά  μέσα στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε με τομάτα κι όχι έτοιμη σάλτσα. Προς το τέλος της βράσης ρίχνουμε 2 κουταλιές έτοιμο πουρέ σε σκόνη  και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 2-3 λεπτά.

Μεθυσμένα μανιτάρια
Πριν γεμίσουμε τα μανιτάρια περνάμε το εσωτερικό τους με λίγο κρασί, με τη βοήθεια ενός πινέλου.

Στο θυμό μόνο το ξύδι;
Μακριά από απορρυπαντικά και υγρά πιάτων, το φυσικό ξύδι είναι το καλύτερο καθαριστικό πιάτων και επιφανειών αφού απομακρύνει λίπη και δυσάρεστες οσμές. Μη το αναμιγνύετε ποτέ με χλωρίνη!

Πεντακάθαρα ρούχα
Απομακρύνετε τη σκουριά από τα ρούχα σας ή από άλλα υφάσματα στύβοντας  πάνω της λεμόνι. Αφήστε το λεμόνι να δράσει για 30’ κι έπειτα ξεπλύνετε.

Εφημερίδα..όχι μόνο για διάβασμα
Καθαρίστε τις επιφάνειες των τζαμιών σας με εφημερίδα για ένα λαμπερό αποτέλεσμα.

Λεμονάκι μυρωδάτο
Τοποθετήστε μέσα στο φούρνο ένα μπολ με νερό και λεμόνι. Αφού βράσει το μείγμα περάστε μια φορά τα τοιχώματα του φούρνου. Θα είναι πεντακάθαρος και οι δυσάρεστες οσμές θα έχουν εξαφανιστεί.

Αστραφτερή οδοντόκρεμα
Για τον καθαρισμό του λάστιχου του ψυγείου χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα. Τρίψτε με μια παλιά οδοντόβουρτσα κι έπειτα σκουπίστε. Η μούχλα και οι δυσάρεστες οσμές θα έχουν εξαφανιστεί.

Continue Reading

Γαστρονομία

Κατευθείαν απ’ την κουζίνα του Ευτύχη

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής οικονομίας», παρουσιαστής της εκπομπής «Η κουζίνα της μαμάς» που αγαπήθηκε από όλους και δημιουργός της παράστασης «Μουσικομαγειρέματα» που προάγει την υγεία με εκπαιδευτική ψυχαγωγία. Βρείτε τον Ευτύχη στο www.bletsas.gr

Μακαρονοσαλάτα με Γιαούρτι

ΥΛΙΚΑ
1/2 πακέτο ζυμαρικά πένες
200 γρ. Γιαούρτι 2% (1 κεσεδάκι)
1 πιπεριά κέρατο
1 στρογγυλή κίτρινη πιπεριά
10 ντοματίνια
1/2 κόκκινο κρεμμύδι
1 κουταλάκι σόγια σος
1/4 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη
άσπρο πιπέρι
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζεις τα ζυμαρικά να βράσουν σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο. Είναι σημαντικό να τα κάνεις al dente για αυτή τη συνταγή ώστε να μην διαλυθούν στο ανακάτεμα αλλά και για να τρώγονται ευχάριστα σαν κρύα σαλάτα. Ψιλοκόβεις όλα τα υλικά: ντοματίνια στα 4, πιπεριές σε κυβάκια, κρεμμύδι σε μισοφέγγαρα. Βάζεις τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με σογια σος, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Τρίβεις εκεί μέσα και λίγο τζίντζερ και ρίχνεις λίγο ψιλοκομμένη ρίγανη. Τέλος βάζεις και το γιαούρτι και ανακατεύεις καλά να καλύψει όλα τα λαχανικά. Όταν ετοιμαστούν τα μακαρόνια, τα στραγγίζεις και τα αφήνεις να κρυώσουν. Αν βιάζεσαι μπορείς να τα κρυώσεις με νερό βρύσης, αυτό όμως δεν είναι και ότι καλύτερο επειδή φεύγει όλο τους το άμυλο. Τα ζυμαρικά όμως δεν πρέπει να είναι καυτά όταν τα βάλεις στα υπόλοιπα υλικά επειδή υπάρχει κίνδυνος να κόψει το γιαούρτι. Όταν κρυώσουν λίγο τα ανακατεύεις όλα μαζί και σερβίρεις.
Μπορείς και να το φυλάξεις 1-2 μέρες στο ψυγείο! Καλή όρεξη!

Eυτύχης Μπλέτσας

Continue Reading

Trending