Connect with us

Γαστρονομία

Καλογερικές Μελιτζάνες “ιμάμ μπαϊλντί”

Γεύση καλοκαιρινή μοναστηριακή

Τώρα είναι η εποχή που τα μποστάνια της μονής είναι γεμάτα καρπούς. Ντομάτες τόσο νόστιμες αφού προέρχονται από τις παλιές ποικιλίες, κρεμμύδια, μελιτζάνες, αρωματικά και έτσι θέλοντας να παρουσιάσουμε τη μοναστηριακή κουζίνα, που είναι η πιο νόστιμη vegetarian κουζίνα, ζητήσαμε από τον πατέρα Πορφύριο να μας φτιάξει μελιτζάνες φλάσκες ιμάμ μπαϊλντί.

Κορυφαίο λαδερό φαγητό με φρέσκο χωριάτικο ψωμί και λίγο ακόμα τυρί φέτα και ένα ποτήρι δροσερό κρασί και το μεσημεριανό γίνεται ποίημα..

Είναι βέβαια και το περιβάλλον της μονής μοναδικό μέσα στην καρδιά του Ολύμπου είναι και οι συζητήσεις με τους μοναχούς που ανεβάζουν την διάθεση και έτσι το γεύμα γίνεται τελετουργία…

 

Καλογερικές Μελιτζάνες “ιμάμ μπαϊλντί”

Από την Μονή Αγ.Διονυσίου του Εν Ολύμπω, Όλυμπος

Υλικά

6 μελιτζάνες  φλάσκες

6 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες

600 γρ. ντομάτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια

1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 σκελίδες  σκόρδο, ψιλοκομμένες

Μισή  κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη

1 κ.γ. καστανή ζάχαρη

3 κ.γ. κουκουνάρι

200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

5 κλωνάρια ρίγανη φρέσκη, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα

1 σφηνάκι ούζο

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Θυμάρι

Τρόπος παρασκευής

Με μαχαίρι, χαράζουμε κάθετα σε τρία σημεία τη μελιτζάνα.

Τις βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τις περιλούζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι και θυμάρι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο  στον αέρα για 35 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τις μελιτζάνες να κρυώσουν.

Παράλληλα σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

 Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη ζάχαρη, τα αλάτι και τα αφήνουμε να καραμελώσουν για 15 λεπτά.

Τότε προσθέτουμε τη ντομάτα, 1 κουταλιά ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά το τηγάνι, ρίχνουμε το μαϊντανό και το ούζο και ανακατεύουμε.

Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τη γέμιση και τις βάζουμε για  πάνω από τη γέμιση τη τριμμένη φέτα

Τις σερβίρουμε ζεστές πασπαλίζοντας με ξερή ρίγανη και βασιλικό αν θέλουμε.

Continue Reading

Προϊόντα

Ποιότητα και οικονομία αυτή είναι η … ‘’επιλογή μου’’

Στα Supermarket ΚΡΗΤΙΚΟΣ δημιουργήσαμε την σειρά  «επιλογή μου», σε δεκάδες κατηγορίες προϊόντων για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών. Πρόκειται για προϊόντα εφάμιλλής ποιότητας με τα national brands και φθηνότερα 25% με 30%.  

Τα Προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας «επιλογή μου», επιλέγονται σε συνεργασία με τους καλύτερους παραγωγούς στις υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές πιστοποίησης και ασφάλειας με την τέλεια σχέση ποιότητας- τιμής.

Ποιοτικές και οικονομικές προτάσεις για τις βασικές ανάγκες με 850+ προϊόντα για απολαυστικούς συνδυασμούς!  Χαρτικά, είδη παντοπωλείου στα τυποποιημένα τρόφιμα, κατεψυγμένα είδη & είδη ψυγείου (γαλακτοκομικά, τυροκομικά, αλλαντικά), ζωοτροφές, καλλυντικά, είδη οικιακής χρήσης, χυμοί & αναψυκτικά, είδη πρωϊνού κ.λπ.

Επιπλέον, έως τις 20 Οκτωβρίου, επιλέγοντας τα προϊόντα «επιλογή μου», κερδίζετε ακόμη περισσότερους πόντους με την κάρτα Club ΚΡΗΤΙΚΟΣ σε όλα τα καταστήματα ΚΡΗΤΙΚΟΣ και online. 

Στην ΚΡΗΤΙΚΟΣ φροντίζουμε να σας προσφέρουμε ό,τι χρειάζεται ένα νοικοκυριό κάθε μέρα!

Η ανανεωμένη συλλογή των προϊόντων «επιλογή μου», βρίσκετε ήδη στα ράφια και ο εμπλουτισμός της συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς.

Continue Reading

Γαστρονομία

Κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι μέλι και κανέλα

Νόστιμα κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι, πετρόμυλου που περιέχει υψηλό ποσοστό υδατανθράκων και ινών, υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης από τα άλλα άλευρα και gluten free.

 Yλικά

150 ml. χυμό πορτοκάλι

150 ml  νερό εμφιαλωμένο

150 ml ηλιέλαιο

150 γρ. μαργαρίνη

15 γρ. μαγειρική σόδα

15 γρ. baking powder

350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ. μέλι θυμαρίσιο ή ελάτης

1 πρέζα αλάτι

20 γρ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

300 γρ. αλεύρι ρεβίθι, gluten free, Horafi

700 γρ. αλεύρι μαλακό 70% ή αλεύρι gluten free

Για το φινίρισμα

Χυμό από ένα πορτοκάλι για να βρέχουμε τα χέρια μας

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το μέλι και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μικρότερη ταχύτητα.

Τέλος, προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν, την κανέλα και βροχηδόν τα άλευρα.

Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζουμε με διαφάνεια τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο «να ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο τη ζυμώνουμε ελαφρά και την αφήνουμε 15 λεπτά ακόμη, σε θερμοκρασία δωματίου.

Βρέχουμε τα χέρια μας με χυμό πορτοκαλιού και πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα που θέλουμε πλεξούδες ή κουλουράκια.

Σε ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200οC για 18-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αραδιάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και να μείνουν τραγανά.

Μικρά μυστικά

Προσοχή δεν τα σκεπάζουμε όταν τα βγάλουμε από το φούρνο για να κρυώσουν γιατί θα μαλακώσουν.

Τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί ερμητικά κλειστό… αν βέβαια περισσέψουν κουλουράκια, πράγμα δύσκολο.

Continue Reading

Γαστρονομία

PIZZA FAN REBRANDING. Νέα εικόνα νέα εμπειρία!

Το rebranding της Pizza Fan συνεχίζεται με επιτυχία λανσάροντας μια νέα καλαίσθητη εικόνα για την εταιρεία που τα τελευταία 25 χρόνια πρωταγωνιστεί στο χώρο της εστίασης με 80 καταστήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο και με μια μεγάλη σειρά από καινοτόμα προϊόντα που άλλαξαν τα δεδομένα.

Νέο λογότυπο, νέα εταιρική ταυτότητα, νέα δημιουργική κατεύθυνση στα  καταστήματα με μινιμαλιστική προσέγγιση, ωραίοι χώροι και νέοι χρωματικοί συνδυασμοί, φέρνουν μια ολοκαίνουργια εμπειρία που μας φτιάχνει τη διάθεση. 

Παράλληλα καταστήματα από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη αλλάζουν θέση, μετακομίζοντας σε πιο κεντρικά σημεία της πόλης που τα φιλοξενεί, κάνοντας την πρόσβαση ακόμα πιο εύκολη και βελτιώνοντας τους χρόνους παράδοσης. 
Το πετυχημένο rebranding της Pizza Fan σκοπό έχει να καλωσορίσει το κοινό της στο κατάστημα δίνοντάς σε όλους τη δυνατότητα για ακόμα καλύτερες τιμές και ειδικές προσφορές take away. Αυτό το μήνα ολοκληρώθηκαν τα καταστήματα Μεγάρων, Νέας Ερυθραίας, Παγκρατίου, Εξαρχείων, Κερατσινίου, Πεύκης, Αρτέμιδας και Παλαιού Φαλήρου.

Continue Reading

Trending