Γαστρονομία
Καλογερικές Μελιτζάνες “ιμάμ μπαϊλντί”

Γεύση καλοκαιρινή μοναστηριακή
Τώρα είναι η εποχή που τα μποστάνια της μονής είναι γεμάτα καρπούς. Ντομάτες τόσο νόστιμες αφού προέρχονται από τις παλιές ποικιλίες, κρεμμύδια, μελιτζάνες, αρωματικά και έτσι θέλοντας να παρουσιάσουμε τη μοναστηριακή κουζίνα, που είναι η πιο νόστιμη vegetarian κουζίνα, ζητήσαμε από τον πατέρα Πορφύριο να μας φτιάξει μελιτζάνες φλάσκες ιμάμ μπαϊλντί.
Κορυφαίο λαδερό φαγητό με φρέσκο χωριάτικο ψωμί και λίγο ακόμα τυρί φέτα και ένα ποτήρι δροσερό κρασί και το μεσημεριανό γίνεται ποίημα..
Είναι βέβαια και το περιβάλλον της μονής μοναδικό μέσα στην καρδιά του Ολύμπου είναι και οι συζητήσεις με τους μοναχούς που ανεβάζουν την διάθεση και έτσι το γεύμα γίνεται τελετουργία…
Καλογερικές Μελιτζάνες “ιμάμ μπαϊλντί”
Από την Μονή Αγ.Διονυσίου του Εν Ολύμπω, Όλυμπος
Υλικά
6 μελιτζάνες φλάσκες
6 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
600 γρ. ντομάτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Μισή κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
3 κ.γ. κουκουνάρι
200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
5 κλωνάρια ρίγανη φρέσκη, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
1 σφηνάκι ούζο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Θυμάρι
Τρόπος παρασκευής
Με μαχαίρι, χαράζουμε κάθετα σε τρία σημεία τη μελιτζάνα.
Τις βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τις περιλούζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι και θυμάρι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο στον αέρα για 35 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τις μελιτζάνες να κρυώσουν.
Παράλληλα σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη ζάχαρη, τα αλάτι και τα αφήνουμε να καραμελώσουν για 15 λεπτά.
Τότε προσθέτουμε τη ντομάτα, 1 κουταλιά ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά το τηγάνι, ρίχνουμε το μαϊντανό και το ούζο και ανακατεύουμε.
Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τη γέμιση και τις βάζουμε για πάνω από τη γέμιση τη τριμμένη φέτα
Τις σερβίρουμε ζεστές πασπαλίζοντας με ξερή ρίγανη και βασιλικό αν θέλουμε.
Γαστρονομία
ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ PIZZA FAN

Αυτή τη Σαρακοστή, δώστε μια άλλη διάσταση στο σαρακοστιανό τραπέζι με όλες τις αγαπημένες σας γεύσεις, στη νηστίσιμη εκδοχή τους.
Αν θα το γιορτάσετε με παρέα και με παιδιά, που θέλουν πάντα να δοκιμάζουν κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό, η Pizza Fan προσφέρει, εκτός από τις γνωστές παραδοσιακές γεύσεις που υπάρχουν στον κατάλογο μαγειρευτών φαγητών MyCook, μια ολόκληρη σειρά από νέες νηστίσιμες προτάσεις που δεν περιμένει κανείς τη Σαρακοστή.
Πίτσες με φυτικό τυρί και ολόφρεσκα λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλια και Plant Based Pizza, ζυμαρικά με γαρίδες, Bolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και μια μεγάλη σειρά από νόστιμες δροσερές σαλάτες.
Φέτος λοιπόν, εσείς δεν χρειάζεται να απαρνηθείτε τις αγαπημένες σας γεύσεις και τα παιδιά θα είναι πολύ πιο εύκολο να συμμετάσχουν στις ειδικές διατροφικές απαιτήσεις των ημερών πριν το Πάσχα.
Προϊόντα
Η Εταιρεία Kokolias Αναλαμβάνει την Τοποθέτηση Προϊόντων Dewalt σε Καταστήματα, Προσφέροντας Εξατομικευμένες Λύσεις

Η Kokolias αναλαμβάνει την τοποθέτηση προϊόντων Dewalt σε καταστήματα, προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του χώρου σου.
Με γνώμονα τη λειτουργικότητα και την αισθητική, προτείνονται προσαρμοσμένες λύσεις παρουσίασης προϊόντων, επιλέγοντας τους κατάλληλους κωδικούς που ταιριάζουν στη φιλοσοφία του καταστήματός σου.
Η πολυετής εμπειρία στον χώρο των επαγγελματικών εργαλείων, σε συνδυασμό με την ποιότητα και αξιοπιστία της Dewalt, εξασφαλίζει τη δημιουργία ενός ελκυστικού και αποδοτικού χώρου πώλησης. Από τον σχεδιασμό έως την υλοποίηση, η τοποθέτηση των προϊόντων γίνεται με τρόπο που αναδεικνύει στο μέγιστο τα πλεονεκτήματά τους.
Εμπιστεύσου την Kokolias για να κάνεις τη διαφορά στο κατάστημά σου! Επικοινώνησε για να προγραμματιστεί ένα ραντεβού και ένας εκπρόσωπος θα έρθει άμεσα σε επαφή μαζί σου.
Γαστρονομία
Τρόποι κατανάλωσης Πρωτεΐνης στη Νηστεία

Διατροφικά οφέλη Νηστείας
Η νηστεία δεν αποτελεί μόνο μια περίοδο αποχής από συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά μια ευκαιρία για σωστή και ισορροπημένη διατροφή και για πνευματική και σωματική ευεξία. Τα διατροφικά οφέλη της νηστείας είναι πολλά, καθώς η μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, που βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης, πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, τα καλά λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά συστατικά, έχει συνδεθεί με ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία και το σωματικό βάρος.
Ωστόσο, μια από τις διατροφικές προκλήσεις αυτής της περιόδου είναι η κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε πρωτεΐνη.
Κάλυψη Πρωτεϊνικών Αναγκών
Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των μυών, τη λειτουργία των οργάνων και την παραγωγή ενέργειας. Όταν οι υψηλής βιολογικής αξίας πηγές πρωτεΐνης, όπως το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά, αποκλείονται από τη διατροφή, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιες φυτικές τροφές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σου.
Φυτικές πηγές Πρωτεΐνης
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς μπορείς να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με φυτικές πηγές πρωτεΐνης και να ανακαλύψεις νέες γεύσεις.
Όσπρια
Τα όσπρια, όπως οι φακές, φασόλια και ρεβίθια, είναι μια από τις πιο πλούσιες φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Μπορείς να τα απολαύσεις σε σούπες, σαλάτες ή ακόμα και σε μπιφτέκια οσπρίων. Η ποικιλία τους σου δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστείς με συνταγές που συνδυάζουν θρεπτική αξία και γεύση. Ωστόσο, επειδή τα όσπρια περιέχουν πρωτεΐνες με χαμηλότερη βιολογική αξία, λόγω της έλλειψης του απαραίτητου αμινοξέος μεθειονίνη, είναι καλό να τα συνδυάσεις με άλλα φυτικά τρόφιμα που περιέχουν μεθειονίνη όπως: τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί ή οι σπόροι.
Τέτοιοι συνδυασμοί είναι το φακόρυζο, φασόλια με καλαμπόκι κ.α.

Προϊόντα Σόγιας
Το βασικό χαρακτηριστικό της σόγιας είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη, η οποία θεωρείται εφάμιλλης βιολογικής αξίας με αυτή του κρέατος, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκείς ποσότητες. Το τόφου, το τέμπε και το γάλα σόγιας είναι καλές επιλογές που μπορούν να ενσωματωθούν σε πολλές μαγειρικές παρασκευές.
Φυτικά εναλλακτικά Κρέατος
Τα φυτικά εναλλακτικά κρέατος είναι προϊόντα φυτικής προέλευσης που μιμούνται τη γεύση, την υφή και την εμφάνιση του κρέατος. Θα τα βρεις σε διάφορες μορφές, όπως burger, «κεφτεδάκια», nuggets και άλλα. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη (π.χ σόγιας), φυτικές ίνες, και έχουν χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, προσφέροντας μια πιο βιώσιμη διατροφική επιλογή.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να διαβάζεις προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες και να επιλέγεις προϊόντα που αναγράφουν λεπτομερώς τα συστατικά που περιέχουν, που να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλότερα σε αλάτι, σε ολικά και κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα και υψηλά σε πρωτεΐνη. Επίσης να μην περιέχουν τεχνητά ενισχυτικά γεύσης (πχ γλουταμινικό νάτριο) καθώς και τεχνητά αρώματα. Υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές στην αγορά με θρεπτική αξία και ποιότητα που τα κάνει να ξεχωρίζουν.
Ξηροί Καρποί και Σπόροι
Οι ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα και καρύδια, και οι σπόροι, όπως ο λιναρόσπορος και το σουσάμι, είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης. Μπορείς να τα προσθέσεις σε σαλάτες, να τα συνδυάσεις με νιφάδες δημητριακών πρωινού ολικής άλεσης ή ακόμα και να τα καταναλώσεις με τη μορφή 100 % βουτύρου ξηρών καρπών, όπως ταχίνι ή φυστικοβούτυρο.
Δημητριακά Ολικής Άλεσης & Ψευδοδημητριακά
Η κινόα, ο αμάρανθος, το πλιγούρι και το άγριο ρύζι είναι πλούσιες πηγές πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Μπορείς να τα συνδυάσεις με όσπρια ή λαχανικά για να δημιουργήσεις γεύματα που θα σε κρατήσουν χορτάτο/η για περισσότερη ώρα και να επωφεληθείς από τη διατροφική τους αξία.
Θαλασσινά
Τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετική επιλογή κατά τη νηστεία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ παράλληλα παρέχουν πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά. Γαρίδες, καλαμάρια, χταπόδι και μύδια είναι μερικές από τις επιλογές που μπορείς να εντάξεις στο τραπέζι σου. Εκτός από πρωτεΐνη, περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
Τι να κρατήσεις
Η νηστεία δεν είναι μόνο μια περίοδος πνευματικής κάθαρσης, αλλά και μια ευκαιρία να βελτιώσεις την ποιότητα της διατροφής σου, να ανακαλύψεις νέες γεύσεις και να δοκιμάσεις πιο βιώσιμες διατροφικές επιλογές. Με τα σωστά τρόφιμα, με διαφορετικούς συνδυασμούς και λίγη δημιουργικότητα, μπορείς να πετύχεις μια ισορροπημένη διατροφή που θα σου δώσει ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού!
Πάρης Παπαχρήστος : Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc
Πηγή: https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/systaseis-diatrofis/18281-tropoi-katanalosis-proteinis-sti-nisteia
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο
-
Συνεντεύξεις
Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής προσκεκλημένος του Οργανισμού Περιφέρειας Τοσκάνης
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Κική και Αντρέα
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | First Cold Brew (Μάνος Αποστολόπουλος)
-
Τουρισμός
Οι καλύτερες πόλεις για ήσυχη διαβίωση