Connect with us

Γαστρονομία

Λαχανοντολμάδες αυθεντικοί

Ένα πιάτο που ξεχειλίζει Ελλάδα, μια χειμωνιάτικη πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων. Η πιο αυθεντική ελληνική γεύση όλων των εποχών.

Εθιμικά αποτελεί και ένα τυπικό Χριστουγεννιάτικο πιάτο σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως γίνονται από χοιρινό κρέας που εξασφάλιζαν από τα χοιροσφάγια. Η ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής έχει να κάνει με τις λεπτομέρειες, το είδος του κρέατος, τον τρόπο κοπής, το λάχανο. Η λευκή ελληνική ποικιλία λάχανου «δίνει» τους ωραιότερους λαχανοντολμάδες.

Σε μερικές περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιούν μείγμα από δύο ή τρία είδη κρέατος και στη Βόρεια Ελλάδα κόβουν τον κιμά με τα μαχαίρια, οπότε ψιλοκόβουν το κρέας με το δικό τους τρόπο.

Το αυγολέμονο έχει τα μυστικά του για να μην «κόψει». Το κυριότερο είναι ότι πριν χτυπήσουμε τα αυγά βάζουμε στο μπλέντερ ή στο πιάτο λίγο νερό χλιαρό.

Πάντα στρώνουμε την κατσαρόλα με αρωματικά χόρτα ή ακόμα φύλλα λάχανου. Στην Κρήτη συνηθίζουν να βάζουν στην κατσαρόλα ανάμεσα στους λαχανοντολμάδες κομμάτια κρέατος με το κόκκαλο, για να γίνουν ακόμα πιο νόστιμοι.

Η εκδοχή πάντως του τρόπου παρασκευής της Κατίνας, μου αρέσει πολύ και χάρη στη νοστιμιά των λαχανοντολμάδων της, έχει γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Το περίεργο είναι ότι η Κατίνα βρίσκεται στην Ερατεινή, ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό της Φωκίδας, που όλοι πηγαίνουν για να φάνε λαχανοντολμάδες από τα χεράκια της, μπροστά στη θάλασσα…

Η Κατίνα μου άρεσε για ένα λόγο ακόμα ξέρει να χαμογελά, η μαγειρική της είναι τρόπος έκφρασης αγάπης για τους φιλοξενούμενούς της.

Μπράβο Κατίνα… Παζοκατίνα όπως σε αποκαλούν οι συντοπίτες σου… μας κάνεις υπερήφανους.

Οι ντολμάδες δένουν αρμονικά με τυρί φέτα και ζεστό ψωμί.

Τι κρασί ταιριάζει με το «δύσκολο αυγολέμονο» των λαχανοντολμάδων.

Αρμονικά δένει με μια Σαντορίνη ασύρτικο με σύντομη παλαίωση, τα ευγενικά αρώματά της, ο όγκος της και αυτή η μεταλλικότητα στο στόμα ταιριάζει με τους λαχανοντολμάδες αυγολέμονο.

Λαχανοντολμάδες της Κατίνας

Από την περίφημη Κατίνα Πάζα, Ταβέρνα Κατίνα, Ερατεινή Φωκίδας

Υλικά

1 φρέσκο λευκό λάχανο μέτριο

Για το κιμά

500 γρ. κιμά μοσχάρι, περασμένο δύο φορές

1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα

Λίγο άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Λίγο ελαιόλαδο εκλεκτό

Για τη σάλτσα

2 αυγά

Λίγο νεράκι

4 κ.σ κορν φλάουρ

Χυμό από 2 λεμόνια

1 κ.σ αγνό βούτυρο

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε τους λαχανοντολμάδες. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κιμά, ώστε να κάνουμε μια ομοιογενή γέμιση.

Πλένουμε το λάχανο και κόβουμε το κοτσάνι και το αφήνουμε για 10 λεπτά σε νερό με ξύδι. Αμέσως μετά το βάζουμε σε βραστό νερό να ζεματιστεί και βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα.

Τα κόβουμε σε πιο μικρά κομμάτια και σε κάθε ένα βάζουμε από ένα κουταλάκι κιμά που ετοιμάσαμε και τυλίγουμε τα φύλλα.

Στην κατσαρόλα στρώνουμε κάτω φύλλα από το λάχανο και πάνω βάζουμε σε στρώσεις τους ντολμάδες που έχουμε ετοιμάσει.

Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν οι λαχανοντολμάδες.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο και από πάνω βάζουμε ένα πιάτο.

Στη συνέχεια βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει το φαγητό και ανακινούμε κατά διαστήματα την κατσαρόλα για να μην κολλήσει.

Ετοιμάζουμε την σάλτσα.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 3 κούπες από το ζωμό των ντολμάδων και διαλύουμε με σύρμα το κορν φλάουρ.

Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με λίγο νερό και τους ρίχνουμε στο κατσαρολάκι με το κορν φλάουρ ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.

Προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο και το λεμόνι ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε με την σάλτσα τους ντολμάδες.

Αφήνουμε να πάρουν μια βράση ανακινώντας την κατσαρόλα για να διαχυθεί η σάλτσα παντού.

Αφήνουμε να «σταθεί» για λίγο το φαγητό μας και σερβίρουμε.

Continue Reading

Γαστρονομία

Apfelstrudel του παλατιού με μήλα Zagorin

Η ρομαντική εκδοχή για φαγητό και γλυκό στο Ντίσελντορφ είναι παλάτι Benrath. Για νοσταλγικούς περίπατους σε κήπους πανέμορφους, ακολουθώντας τα αχνάρια βασιλάδων, το εντυπωσιακό ροζ μπαρόκ παλάτι Benrath του 18ου είναι ότι καλύτερο. Η παγωμένη λίμνη με τους κύκνους και τους γλάρους που έρχονται από τον Ρήνο ζωγραφιά. Στο εστιατόριο καφέ του παλατιού φημίζεται για το Apfelstrudel με παγωτό κανέλα. Η τέλεια αρμονία. 

Apfelstrudel, η γερμανική μηλόπιτα

Από το περίφημο «Schloss Benrath Palace» στο Ντίσελντορφ

Yλικά

Για τη ζύμη

250 γρ. αλεύρι τύπου 700, κοσκινισμένο

2 γρ. αλάτι

1 αυγό

100ml χλιαρό νερό

20 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

1 κιλό κόκκινα μήλα, καθαρισμένα

1 σφηνάκι ρούμι

170 γρ. ξανθές και μαύρες σταφίδες

10 ml χυμό λεμονιού

140 γρ. καστανή ζάχαρη

10 γρ. κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη

100 γρ. κρουτόν

50 γρ. βούτυρο αλατισμένο

Για το πασπάλισμα

άχνη ζάχαρη αναμειγμένη με κανέλα

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της ζύμης και τα ζυμώνουμε δυνατά. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και είναι έτοιμη όταν ξεκολλά από τα χέρια. 

Την κάνουμε μια μπάλα, την τοποθετούμε σε μπολ αλειμμένο με ελαιόλαδο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. 

Κατόπιν τη μεταφέρουμε σε μεγάλη, αλευρωμένη λινή πετσέτα και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ορθογώνιο φύλλο. 

Απλώνουμε το φύλλο τραβώντας το με τα δάκτυλά μας. 

Σημείωση:Το πάχος του φύλλου ορίζεται κάθε φορά από το δικό μας γούστο, μπορεί να είναι από 1 μέχρι 2 εκ.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. 

Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το βούτυρο, σοτάρουμε τα κρουτόν μέχρι να πάρουν χρυσοκαφετί χρώμα και τα κρατάμε στην άκρη. 

Ανακατεύουμε καλά την καστανή ζάχαρη με την κανέλα. 

Κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες, αφαιρώντας το κοτσάνι και τα κουκούτσια, και τα βάζουμε σε μπολ. 

Προσθέτουμε το μείγμα της ζάχαρης, το ρούμι, τα κρουτόν, τις σταφίδες και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας.

Ακριβώς στη μέση του ορθογώνιου φύλλου μας απλώνουμε τη γέμιση. Κόβουμε τις άκρες του φύλλου και με τα χέρια μας το τυλίγουμε προσεκτικά ,με τη βοήθεια της πετσέτας. Μόλις το στρούντελ πάρει το σχήμα του, κλείνουμε τις δύο άκρες .

Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι το φύλλο να πάρει ένα γυαλιστερό χρυσοκαφετί χρώμα.

Μόλις βγάλουμε το στρούντελ από τον φούρνο, το βουτυρώνουμε με πινελάκι. 

Έπειτα από 20 λεπτά το πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και το σερβίρουμε με παγωτό κανέλα ή σαντιγί.

 Φωτο

Το Schloss Benrath Palace» στο Ντίσελντορφ

Continue Reading

Γαστρονομία

Μηλόπιτα με μήλα Zagorin

Η αυθεντική συνταγή. Εύκολη, υγιεινή και νόστιμη γλυκιά δημιουργία που γίνεται με φθηνά υλικά.  Φτιαγμένη με μήλα Ζagorin, τα ολοκόκκινα και λαχταριστά μήλα Ζαγοράς, που είναι ΠΟΠ έχουν γλυκιά, πλούσια και δροσιστική γεύση και είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Τα μήλα είναι της ποικιλίας Στάρκιν Ντελίσιους και είναι περιζήτητα στις ελληνικές και διεθνείς αγορές. Πρόκειται για «βόμβες» βιταμινών και ιχνοστοιχείων που χαρίζουν υγεία και ευεξία. 

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ενός ή περισσοτέρων μήλων την ημέρα μπορεί να προστατέψει ακόμα και από την νόσο Αλτσχάιμερ. Σίγουρα θα έχετε ακούσει το γνωμικό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»

Εμείς ανακαλύψαμε την καλύτερη συνταγή που αλλού στην Ζαγορά, την πολιτειούλα των δασών, των μήλων, των κάστανων, των καρυδιών αλλά και των ανθρώπων του πνεύματος που έγραψαν ιστορία….

Σας την παρουσιάζουμε μπροστά στο γιγαντιαίο πλατάνι της πλατείας Αγ.Γεωργίου που έντυσαν με μήλα λόγω του εορτασμού των 100 ετών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. 

Αυθεντική συνταγή μηλόπιτας Ζαγοράς

Από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Ζαγοράς

Υλικά

150 γρ. βούτυρο

80 γρ. ζάχαρη καστανή

1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη

¼ κ.γ γαρύφαλο σε σκόνη

2-3 μήλα Ζαγορίν, κομμένα σε στρογγυλές φέτες

120 γρ. καρυδόψυχα χονδροκομμένη

50 γρ. σταφίδα σουλτανίνα

300 γρ. αλεύρι «που φουσκώνει» 

180 γρ. ζάχαρη καστανή

4 αυγά

1 βανίλια

Για την διακόσμηση

Ένα κλαράκι φρέσκου δυόσμου

Τρόπος παρασκευής

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180οC.

Σε ένα ταψάκι 22 cm απλώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε στο φούρνο.

Όταν λιώσει προσθέτουμε την κανέλα και 80γρ.ζάχαρη και το βάζουμε πάλι στο φούρνο μέχρι να πάρει ένα καραμελένιο χρώμα, να γίνει δηλαδή καραμέλα.

Στην συνέχεια στρώνουμε όμορφα τα μήλα στο ταψί μέσα στην καραμέλα και τα ψήνουμε για 5 λεπτά.

Συγχρόνως χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και 180 γρ.ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να «αφρατέψουν».

Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Τέλος ρίχνουμε τα καρύδια, τη σταφίδα και το γαρύφαλο.

Περιχύνουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35 λεπτά. 

Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί το γλυκό μας. Αν η οδοντογλυφίδα ή το μαχαιράκι βγουν καθαρά η μηλόπιτα είναι έτοιμη.

Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό για 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.

Μικρά μυστικά

Αν μας αρέσουν οι ξηροί καρποί μπορούμε να προσθέσουμε και φουντούκια μαζί με τα καρύδια «δένουν» θαύμα.

Επίσης μπορούμε να πασπαλίσουμε την μηλόπιτα με άχνη ζάχαρη, προσωπικά δεν μου αρέσει αλλά σε άλλους πηγαίνει γευστικά και αισθητικά. Προτιμώ να φαίνεται το μήλο αυτούσιο.

Σερβίρουμε την μηλόπιτα με παγωτό ή σαντιγί και δίπλα βασιλικό ή λεβάντα για έξτρα άρωμα.

Continue Reading

Γαστρονομία

Σουπιές με ρύζι και ντομάτα: “Θαλασσινή γεύση νηστίσιμη”

Ένα νόστιμο φαγητό για τη Σαρακοστή, που γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Οι σουπιές μπορεί να είναι φρέσκιες ή κατεψυγμένες, που βράζουν σε λιγότερο ακόμα χρόνο. Το μυστικό για τα πιλάφια και τις γευστικές δημιουργίες με ρύζι εκτός του ριζότου, είναι να βάζουμε το ρύζι σε σουρωτήρι και να το ξεπλένουμε με μπόλικο νερό ώστε να φύγει το επιφανειακό άμυλο και να μείνει σπυρωτό.

Οι σουπιές πάντα θέλουν την προσοχή σας, γιατί «πιάνουν» εύκολα. Θέλουν συχνό ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα.

Το κρασί δίνει μια ξεχωριστή νότα στο φαγητό. Για τα θαλασσινά προτιμάμε ασύρτικο ή μοσχοφίλερο τόσο στο μαγείρεμα όσο και στο φαγητό. Η γεύση του απογειώνει…

Σουπιές με ρύζι και ντομάτα  

Από τη Νατάσα Χατζηαρβανίτη

Yλικά

1200 γρ. φρέσκες σουπιές, καθαρισμένες

3 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι κίτρινο, τύπου Bella Parboiled

1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

1 φλιτζάνι λευκό κρασί, μοσχοφίλερο ή ασύρτικο

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

4 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

2 πρέζες αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής  

Κόβουμε σε κομμάτια τις καθαρισμένες σουπιές, τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις πλένουμε με τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε καλά.

Τις βάζουμε σε κατσαρόλα που έχει ζεσταθεί, χωρίς ελαιόλαδο και τις αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά.

Ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ ντομάτας και αφήνουμε για 3 λεπτά ακόμα.

«Σβήνουμε» με κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε 5 φλιτζάνια ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν οι σουπιές μέχρι να μαλακώσουν, για 40 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.

Ξεπλένουμε στο σουρωτήρι το ρύζι με τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 18 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με την κουτάλα, για να μην «πιάσει».

Πέντε λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε τον άνηθο, το πιπέρι και το αλάτι, αφού δοκιμάσουμε το φαγητό.  Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Το ρύζι πρέπει να είναι σπυρωτό.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να «σταθεί» το φαγητό πριν σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.   

Νηστίσιμες και νόστιμες

Ένα νόστιμο φαγητό για τη Σαρακοστή, που γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Οι σουπιές μπορεί να είναι φρέσκιες ή κατεψυγμένες, που βράζουν σε λιγότερο ακόμα χρόνο. Το μυστικό για τα πιλάφια και τις γευστικές δημιουργίες με ρύζι εκτός του ριζότου, είναι να βάζουμε το ρύζι σε σουρωτήρι και να το ξεπλένουμε με μπόλικο νερό ώστε να φύγει το επιφανειακό άμυλο και να μείνει σπυρωτό.

Οι σουπιές πάντα θέλουν την προσοχή σας, γιατί «πιάνουν» εύκολα. Θέλουν συχνό ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα.

Το κρασί δίνει μια ξεχωριστή νότα στο φαγητό. Για τα θαλασσινά προτιμάμε ασύρτικο ή μοσχοφίλερο τόσο στο μαγείρεμα όσο και στο φαγητό. Η γεύση του απογειώνει…

Σουπιές με ρύζι και ντομάτα  

Από τη Νατάσα Χατζηαρβανίτη

Yλικά

1200 γρ. φρέσκες σουπιές, καθαρισμένες

3 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι κίτρινο, τύπου Bella Parboiled

1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

1 φλιτζάνι λευκό κρασί, μοσχοφίλερο ή ασύρτικο

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

4 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

2 πρέζες αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής  

Κόβουμε σε κομμάτια τις καθαρισμένες σουπιές, τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις πλένουμε με τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε καλά.

Τις βάζουμε σε κατσαρόλα που έχει ζεσταθεί, χωρίς ελαιόλαδο και τις αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά.

Ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ ντομάτας και αφήνουμε για 3 λεπτά ακόμα.

«Σβήνουμε» με κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε 5 φλιτζάνια ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν οι σουπιές μέχρι να μαλακώσουν, για 40 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.

Ξεπλένουμε στο σουρωτήρι το ρύζι με τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 18 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με την κουτάλα, για να μην «πιάσει».

Πέντε λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε τον άνηθο, το πιπέρι και το αλάτι, αφού δοκιμάσουμε το φαγητό.  Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Το ρύζι πρέπει να είναι σπυρωτό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να «σταθεί» το φαγητό πριν σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Continue Reading

Trending