Connect with us

Γαστρονομία

Μελομακάρονα μπουκιές και μελομακάρονα με σοκολάτα

Τα Χριστούγεννα φθάνουν … και εμείς θα πρέπει το γρηγορότερο
να ετοιμαστούμε και στο mood Χριστουγέννων μπαίνουμε
στολίζοντας το σπίτι και φτιάχνοντας τα εθιμικά γλυκάκια. Τα
μελομακάρονα έχουν γεύση ανεβαστική και άρωμα ξεχωριστό.
Εμείς ζητήσαμε από τον διάσημο αρχιζαχαροπλάστη Σωτήρη
Λασκαρίδη να μας ετοιμάσει μελομακάρονα χρησιμοποιώντας και
το απίθανο brandy Victor 5 αστέρων, που διακρίθηκε τελευταία σε
έγκριτο διαγωνισμό. H εταιρία Victor εδώ και χρόνια ασχολείται με
τα αποστάγματα και μας προσφέρει αυτό το εξαιρετικό προϊόν που
μπορούμε να το απολαύσουμε μετά από ένα καλό δείπνο με τη
συνοδεία μαύρης σοκολάτας ή ακόμα και ενός πούρου… Εμείς
φροντίσαμε να το δέσουμε αρμονικά με τα σοκολατένια ή τα πιο
κλασικά μελομακάρονα, χρησιμοποιώντας το ακόμα και στην
παρασκευή τους για φίνα γεύση.
Σήμερα η μέρα απαιτεί να «δημιουργήσουμε» τις δικές μας γλυκές
γεύσεις για να δώσουμε χαρά στους ανθρώπους μας…
Μελομακάρονα μπουκιές
Από τον Σωτήρη Λασκαρίδη, executive pastry chef,
Αντιπρόεδρο της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδας


Υλικά
125 ml χυμό πορτοκάλι
250 ml ηλιέλαιο
50 γρ. μέλι θυμαρίσιο
90 ml νερό
100 γρ. ζάχαρη

5 γρ. αμμωνία
5 γρ. κανέλα
3 γρ. γαρύφαλο
1 σφηνάκι brandy Victor 5 αστέρων
1 δόση βανίλια
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
500 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
7 γρ. μπέικιν πάουντερ
120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για το σιρόπι
500 ml νερό
800 γρ. ζάχαρη
50 ml γλυκόζη
50 ml μέλι
Μισό λεμόνι κομμένο σε 2 φέτες

Για το πασπάλισμα
Καρύδι ψιλοκομμένο
Μέλι θυμαρίσιο
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και
ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και να «δέσει» το σιρόπι.

Σε μια μεγάλη μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά κατά σειρά εκτός
από το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε δυνατά με τα χέρια μας.
Κοσκινίζοντας προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε δυνατά ενσωματώνοντας και τα υπόλοιπα υλικά.
Η ζύμη είναι έτοιμη μόλις ξεκολλά από τα τοιχώματα της μπασίνας.
Πλάθουμε σε μικρά μικρά μπαλάκια και τα βάζουμε πάνω σε μια
σχάρα και πιέζουμε ελαφρά να αποτυπωθεί το σχήμα στη ζύμη ή
πιέζουμε με ένα πιρούνι ή χρησιμοποιώντας έναν μικρό τρίφτη.
Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα σε
απόσταση το ένα από το άλλο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 ο C για 25-30
λεπτά.
Μόλις βγουν τα μελομακάρονα από το φούρνο τα βάζουμε ένα ένα
σε τρυπητή κουτάλα και τα «βουτάμε» στο κρύο σιρόπι για
δευτερόλεπτα.
Σερβίρουμε σε γιορτινή πιατέλα πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο
καρύδι και ίσως μέλι θυμαρίσιο, για super γεύση.

Δεύτερη συνταγή
Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας Bitter

Yλικά
200 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα
1 κ.γ. σπορέλαιο
200 γρ. καρύδι σπασμένο, στη μέση

Πως γίνεται η επικάλυψη των μελομακάρονων με σοκολάτα
Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία
στο μπεν μαρί.

 

Ακουμπάμε το ανοξείδωτο σκεύος στο στόμιο της κατσαρόλας
βάζουμε νερό στην βάση της κατσαρόλας και βράζουμε σε μέτρια
φωτιά μέχρι να αρχίσει ο βρασμός. Ρίχνουμε τότες τα 2/3 της
σοκολάτας, σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με την μαρίζ.
Μόλις λιώσει η πρώτη δόση προσθέτουμε και την υπόλοιπη
σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια σοκολάτα με λεία
υφή.
Το μυστικό για να γίνει γυαλιστερή η σοκολάτα είναι να την λιώσετε
σε 2 δόσεις ώστε να λιώσει σταδιακά και στο τέλος βάζουμε και 1
κουταλάκι σπορέλαιο.
Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε σχάρα πάνω σε ταψί και τα
περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα.
Σε κάθε μελομακάρονο βάζουμε στην κορυφή μισή καρυδόψιχα.
Αφήνουμε να κρυώσουν 2 ώρες περίπου και μετά αρχίζουν οι
επιδρομές…

Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Γαστρονομία

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει cookies κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα! Ανακάλυψε όλη την σειρά “5 συνταγές με μελομακάρονα” και γίνε εσύ ο νικητής των γιορτών!

Υλικά για τα μπισκότα
• 100 γρ. βούτυρο
• 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 25 γρ. ζάχαρη καστανή
• 1 αβγό (50 γρ.)
• 4 γρ. αλάτι
• 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
• 130 γρ. κομματάκια κουβερτούρα μπίτερ
• 175 γρ. αλεύρι
• 135 γρ. μελομακάρονα σπασμένα
Εκτέλεση για τα μπισκότα

  1. Αφρατεύουμε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το αβγό.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε όλο στο μείγμα βουτύρου και ζάχαρης και ανακατεύουμε στην πρώτη ταχύτητα μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι.
  4. Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και τα κομματάκια μελομακάρονο ανακατεύοντας στην ίδια ταχύτητα.
  5. Ζυγίζουμε μπαλάκια των 60 γρ. και τα βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1,5 ώρα.
  6. Βγάζουμε από την κατάψυξη και ψήνουμε άμεσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 12 λεπτά.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki

www.lachef.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Cheesecake με μελομακάρονα και oreos! Δημιουργούμε με νόημα!

Cheesecake με Oreos και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει ένα διαφορετικό cheesecake χρησιμοποιώντας ως βάση τα μελομακάρονα συνδυάζοντας τις αγαπημένες γεύσεις με μπισκότα oreos.

Υλικά για την βάση του cheesecake

  • 250 γρ. μπισκότα Oreos τριμμένα
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση  για την βάση του cheesecake

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το τριμμένο μπισκότο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Μέσα σε ένα τσέρκι 16 εκ. στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου σαν βάση.

Υλικά για την κρέμα του cheesecake

  • 400 γρ. κρέμα τυρί
  • 100 γρ.κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ.ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
  • 200 γρ. μελομακάρονα τρίμμα

Εκτέλεση για την κρέμα του cheesecake

  1. Μέσα στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε την κρέμα τυρί και προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και έπειτα την κρέμα γάλακτος σε ροή.
  2. Στρώνουμε την μισή ποσότητα της κρέμας πάνω από την βάση μπισκότου και βάζουμε μια στρώση από τα μελομακάρονα τρίμμα και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μισό της κρέμας.
  3. Με μια σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε κατάψυξη για τουλάχιστον 1.5 ώρα.
  4. Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με λιωμένη σοκολάτα, με κομματάκια από τα μελομακάρονα και με σπασμένα Oreos.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki

www.lachef.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

<<Αφιέρωμα>>Στις γεύσεις της Ελλάδας: Carpaccio παντζαριού  με  κατσικίσιο τυρί και πέστο καρυδιού

Μια σαλάτα ονειρική, μια υπερτροφή που χαρίζει στον οργανισμό μας δύναμη και ενέργεια. Τα παντζάρια ξεχειλίζουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και τα καρύδια συμβάλουν στην συγκέντρωση και οξύνουν τη μνήμη.

Απολαύσαμε τη σαλάτα superfood στο all day restaurant Fouzer στην Αγία Παρασκευή.

Χρόνος παρασκευής 10 λεπτά / Πολύ εύκολο

Carpaccio παντζαριού  με  κατσικίσιο τυρί και πέστο καρυδιού

Από τον διακεκριμένο Κώστα Γεωργατζά, executive chef expertGood Mood Food

Υλικά για 4 άτομα

Για το πέστο καρυδιού

100 γρ. καρυδόψιχα

1/2 κλωνάρι δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα

1 σκελίδα σκόρδο

30 γρ παρμεζάνας

Ελαιόλαδο

Για τη σαλάτα

2 παντζάρια, έτοιμα βρασμένα

5 μικρές φέτες κατσικίσιο τυρί ωρίμανσης

Φύλλα ρόκας

2 κίτρινα ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα

2 ντοματάκια, κομμένα καρέ

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε το πέστο καρυδιού.

Βάζουμε την καρυδόψιχα, το δενδρολίβανο, το σκόρδο, την παρμεζάνα και το ελαιόλαδο στο blender και τα χτυπάμε για 1 λεπτό, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Κόβουμε το βρασμένο παντζάρι σε λεπτές φέτες και το απλώνω στην πιατέλα.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και από πάνω στη μέση, βάζουμε το κατσικίσιο τυρί σε φέτες μικρές.

Απλώνουμε τα φύλλα ρόκας, τα κόκκινα και τα κίτρινα ντοματίνια.

Περιχύνουμε με το πέστο καρυδιού με άρωμα δενδρολίβανου.

Πριν το σερβίρισμα αν θέλουμε με το καμινέτο καψαλίζουμε το κατσικίσιο τυρί.

Πηγή:https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Trending