Connect with us

Υγεία

Νερό…ο λευκός χρυσός

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στις 22 Μαρτίου, η Εύα Τσάκου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, είχε την ευκαιρία να μιλήσει στην Αλεξάνδρα Κουτσοπούλου και τον σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» για τη σημασία που έχει αυτό το αγαθό στην καθημερινότητά μας και τελικά πόσο νερό σπαταλάμε ως Έλληνες, λόγω κακής διαχείρισης.

Πόσο σημαντικό είναι το νερό;

Αποτελεί το δεύτερο στοιχείο, μετά το οξυγόνο, που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής. Περιέχεται σε όλα μας τα κύτταρα, συμμετέχει στις βιοχημικές διεργασίες που σχετίζονται με τη λειτουργία του μεταβολισμού, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας, την καλή πνευματική μας λειτουργία, ακόμα και την ψυχολογία μας! Εάν μάλιστα αναλογιστείτε ότι το 60-70% του σώματός μας αποτελείται από νερό, με τον εγκέφαλο να περιέχει περί το 85%, θα αντιληφθείτε πόσο σημαντικό είναι να είμασε ενυδατωμένοι καθημερινά, μέσω τις κατανάλωσης υγρών (νερό κυρίως, καφές, τσάι, γάλα, χυμός) και στερεών τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι).

Πόσο νερό χρειάζεται να καταναλώνουμε;

Ο μέση απώλεια νερού από το σώμα μας είναι 2-3λίτρα ημερησίως, από την αναπνοή, το δέρμα και τα ούρα. Αυτό το ποσό σχετίζεται και με το περιβάλλον, για παράδειγμα σε θερμό περιβάλλον έχουμε μεγαλύτερες απώλειες νερού. Επομένως, χρειάζεται σίγουρα να προσλαμβάνουμε αυτή την ποσότητα, μέσω των υγρών και μέσα από στερεά τρόφιμα, τα οποία μας παρέχουν περίπου το 20% του υγρού που προσλαμβάνουμε. Μία καλή ένδειξη ότι χρειάζεται να πιούμε νερό, μπορεί να είναι και η δίψα, καθώς είναι μία αντίδραση του οργανισμού μας στην ήπια αφυδάτωση.

Κάθε άνθρωπος χρειάζεται ημερησίως περίπου 1,5 λίτρο νερό (δηλαδή 6-8 ποτήρια) για να διατηρείται υγιής

Θυμηθείτε ότι και τα τρόφιμα περιέχουν νερό! Για παράδειγμα, στα φρούτα και τα λαχανικά, πάνω από το 90% του βάρους τους είναι νερό, ενώ το ωμό κρέας περιέχει 50% νερό, το τυρί 40-70%, το ψωμί 30% και η μαργαρίνη 30-77% (ανάλογα με την κάθε περίπτωση).

Τι επιπτώσεις έχει στον οργανισμό η αφυδάτωση;

Ακόμα και μία ήπια αφυδάτωσης της τάξης του 2% μπορεί να επιφέρει συμπτώματα όπως ζάλη, κόπωση, πονοκέφαλο, ξηροστομία και μυική αδυναμία, τα οποία οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό και στην ανισορροπία ηλεκτρολυτών που δημιουργείται (νάτριο, κάλιο και ασβέστιο). Σε προχωρημένο βαθμό αφυδάτωσης μπορεί να προκληθεί μυική αδυναμία, σπασμοί, ακόμα και η κατάληξη του ατόμου.

Ποια είναι η βιολογική δράση του νερού;

Το νερό βοηθά στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στα όργανα και τους ιστούς, αποβάλλει τις τοξίνες, ρυθμίζει τη λειτουργία του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, της πίεσης του αίματος και της θερμοκρασίας του σώματος. Διαθέτοντας αυτά τα βιολογικά χαρακτηριστικά, το πολύτιμο αυτό υγρό, «ο λευκός χρυσός», λατρεύτηκε και θεοποιήθηκε στο παρελθόν, ενώ και στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε κάτι ‘καυτό’ και μυστηριώδες, καθώς η αναζήτησή του και εξεύρεσή του σε άλλους πλανήτες, π.χ. Σελήνη, Άρης, αποτελεί μείζον ζήτημα. Από την άλλη πλευρά, σε πολλές περιοχές της γης το νερό αποτελεί μια σοβαρότατη αιτία αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στις 22 Μαρτίου, η Εύα Τσάκου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, είχε την ευκαιρία να μιλήσει στην Αλεξάνδρα Κουτσοπούλου και τον σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» για τη σημασία που έχει αυτό το αγαθό στην καθημερινότητά μας και τελικά πόσο νερό σπαταλάμε ως Έλληνες, λόγω κακής διαχείρισης.

Πόσο σημαντικό είναι το νερό;

Αποτελεί το δεύτερο στοιχείο, μετά το οξυγόνο, που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής. Περιέχεται σε όλα μας τα κύτταρα, συμμετέχει στις βιοχημικές διεργασίες που σχετίζονται με τη λειτουργία του μεταβολισμού, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας, την καλή πνευματική μας λειτουργία, ακόμα και την ψυχολογία μας! Εάν μάλιστα αναλογιστείτε ότι το 60-70% του σώματός μας αποτελείται από νερό, με τον εγκέφαλο να περιέχει περί το 85%, θα αντιληφθείτε πόσο σημαντικό είναι να είμασε ενυδατωμένοι καθημερινά, μέσω τις κατανάλωσης υγρών (νερό κυρίως, καφές, τσάι, γάλα, χυμός) και στερεών τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι).

Πόσο νερό χρειάζεται να καταναλώνουμε;

Ο μέση απώλεια νερού από το σώμα μας είναι 2-3λίτρα ημερησίως, από την αναπνοή, το δέρμα και τα ούρα. Αυτό το ποσό σχετίζεται και με το περιβάλλον, για παράδειγμα σε θερμό περιβάλλον έχουμε μεγαλύτερες απώλειες νερού. Επομένως, χρειάζεται σίγουρα να προσλαμβάνουμε αυτή την ποσότητα, μέσω των υγρών και μέσα από στερεά τρόφιμα, τα οποία μας παρέχουν περίπου το 20% του υγρού που προσλαμβάνουμε. Μία καλή ένδειξη ότι χρειάζεται να πιούμε νερό, μπορεί να είναι και η δίψα, καθώς είναι μία αντίδραση του οργανισμού μας στην ήπια αφυδάτωση.

Κάθε άνθρωπος χρειάζεται ημερησίως περίπου 1,5 λίτρο νερό (δηλαδή 6-8 ποτήρια) για να διατηρείται υγιής

Θυμηθείτε ότι και τα τρόφιμα περιέχουν νερό! Για παράδειγμα, στα φρούτα και τα λαχανικά, πάνω από το 90% του βάρους τους είναι νερό, ενώ το ωμό κρέας περιέχει 50% νερό, το τυρί 40-70%, το ψωμί 30% και η μαργαρίνη 30-77% (ανάλογα με την κάθε περίπτωση).

Τι επιπτώσεις έχει στον οργανισμό η αφυδάτωση;

Ακόμα και μία ήπια αφυδάτωσης της τάξης του 2% μπορεί να επιφέρει συμπτώματα όπως ζάλη, κόπωση, πονοκέφαλο, ξηροστομία και μυική αδυναμία, τα οποία οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό και στην ανισορροπία ηλεκτρολυτών που δημιουργείται (νάτριο, κάλιο και ασβέστιο). Σε προχωρημένο βαθμό αφυδάτωσης μπορεί να προκληθεί μυική αδυναμία, σπασμοί, ακόμα και η κατάληξη του ατόμου.

Ποια είναι η βιολογική δράση του νερού;

Το νερό βοηθά στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στα όργανα και τους ιστούς, αποβάλλει τις τοξίνες, ρυθμίζει τη λειτουργία του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, της πίεσης του αίματος και της θερμοκρασίας του σώματος. Διαθέτοντας αυτά τα βιολογικά χαρακτηριστικά, το πολύτιμο αυτό υγρό, «ο λευκός χρυσός», λατρεύτηκε και θεοποιήθηκε στο παρελθόν, ενώ και στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε κάτι ‘καυτό’ και μυστηριώδες, καθώς η αναζήτησή του και εξεύρεσή του σε άλλους πλανήτες, π.χ. Σελήνη, Άρης, αποτελεί μείζον ζήτημα. Από την άλλη πλευρά, σε πολλές περιοχές της γης το νερό αποτελεί μια σοβαρότατη αιτία αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων.

Ποια η σχέση του νερού με το περιβάλλον;

Δυστυχώς, σήμερα, το νερό αποτελεί «είδος προς εξαφάνιση», κυρίως λόγω των κλιματικών αλλαγών και της μη ορθής χρήσης του, μα και ταυτόχρονα ‘προϊόν προς κατάκτηση’, αφού η απουσία του συνεπάγεται απουσία τροφής, εφαλτήριο για την εμφάνιση διακρατικών συμπλοκών και διαμαχών.

Χρειάζονται: 5.000 λίτρα νερό για να παραχθεί ένα κιλό ρύζι, 5.000 λίτρα νερό για να συντηρηθεί ένα μοσχάρι, 11.000 λίτρα νερό για ένα χάμπουργκερ, και 150.000 λίτρα νερό για να παραχθεί ένα αυτοκίνητο!

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, η κατανάλωση του νερού, αυξήθηκε έξι φορές, όταν ο πληθυσμός της γης τετραπλασιάστηκε. Οι Αμερικανοί καταναλώνουν 6 φορές περισσότερο νερό από τους Ινδούς και 30 φορές από τους Κενυάτες. Επομένως, μια αλλαγή στη διατροφική συμπεριφορά είναι απολύτως αναγκαία, καθώς μια στροφή σε μια πιο Οικολογική διατροφή με λιγότερο κρέας και επεξεργασμένα φαγητά θα μειώσει άμεσα το οικολογικό αποτύπωμα και τη σπατάλη νερού.

Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αντίστοιχα;

Όσον αφορά στη χώρα μας, η σπατάλη νερού είναι τεράστια. Ενώ μια πόλη σαν την Αθήνα απαιτεί για την καθημερινή της λειτουργία 600.000 κυβικά νερού, στην πραγματικότητα καταναλώνονται τα διπλάσια. Το ίδιο ισχύει και στις ελληνικές βιομηχανίες, οι οποίες για συγκεκριμένο παραγόμενο έργο, χρησιμοποιούν τριπλάσια ποσότητα νερού σε σχέση με αντίστοιχες βιομηχανίες του εξωτερικού. Στην Αμερική (και συγκεκριμένα στη Καλιφόρνια) έχει εκδοθεί το «Μωβ Βιβλίο», που περιλαμβάνει ένα σύνολο νόμων δημόσιας υγείας σχετικά με το ανακυκλωμένο νερό. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η χρήση ανακυκλωμένου νερού είναι μονόδρομος. Όσο πιο γρήγορα αρχίσει η εκπαίδευση των πολιτών αναφορικά με την οικονομία του νερού, αλλά και η δημιουργία κατάλληλων υποδομών, τόσο η οικολογική επιβάρυνση θα περιορίζεται.

Γίνεται σπατάλη νερού στην Ελλάδα;

Δυστυχώς ναι. Η χώρα μας είναι 2η σε σπατάλη νερού (υδατικό αποτύπωμα) διεθνώς, με τον Έλληνα να σπαταλά 160 λίτρα νερό την ημέρα, ενώ ο μέσος Ευρωπαίος 50 λίτρα! Αυτή η σπατάλη αφορά κατά κύριο λόγο τον γεωργικό τομέα και μετέπειτα τη βιομηχανία και την ατομική κατανάλωση.

Στο ηχητικό απόσπασμα της εκπομπής μπορείτε να ακούσετε αναλυτικά το πόσο απαραίτητο είναι το νερό για την καθημερινότητά μας, τι συμβαίνει με την αφυδάτωση και την ενυδάτωση, καθώς και το πόσο μεγάλο είναι το υδατικό αποτύπωμα της χώρας μας.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι νερού;

Το νερό μπορεί να είναι είτε βρύσης, είτε εμφιαλωμένο (ανθρακούχο και μη), καθώς και πηγής. Όλα τα είδη νερού είναι καλά προς κατανάλωση, με βάση την ποιότητα του νερού της περιοχής και τις γευστικές σας προτιμήσεις, καθώς μπορεί κάποιο νερό να περιέχει περισσότερα μέταλλα και να έχει λίγο διαφορετική γεύση. Προσοχή χρειάζεται να δοθεί στα εμφιαλωμένα μπουκάλια που αγοράζετε τους ζεστούς μήνες, καθώς μπορεί να έχουν μείνει εκτός ψυγείου, εκτεθειμένα στον ήλιο πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να αλλοιωθούν και μικροβιολογικά να είναι ακατάλληλα.

Nερό δικτύου η εμφιαλωμένο;

Συνήθως, το νερό της βρύσης είναι απολύτως καθαρό και ασφαλές για τη δημόσια υγεία, καθώς είναι πολύ πιο φθηνό από το εμφιαλωμένο (1.000 φορές ακριβότερο). Ο μύθος του ‘καθαρού’ εμφιαλωμένου νερού, ο οποίος στηρίχθηκε κυρίως διαφημιστικά, αρχίζει σταδιακά να αμφισβητείται (και από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, WWF). Η συγκέντρωση βενζολίου στο εμφιαλωμένο νερό, η μόλυνση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά μπουκάλια, αλλά και η ίδια η μόλυνση του νερού από το πλαστικό μπουκάλι, όταν δεν τηρούνται οι βασικές συνθήκες συντήρησης και ασφάλειας, είναι μερικά από τα προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση του.

Τι πρέπει να προσέξετε;

Ως καταναλωτές επομένως, μπορείτε άφοβα να καταναλώνετε νερό της βρύσης, έχοντας κατά νου ότι με αυτή σας την επιλογής ενισχύετε τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

  • Αν πάλι επιλέξετε εμφιαλωμένο νερό, για εσάς ή για τα παιδιά σας, προτιμήστε το φυσικό μεταλλικό νερό που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία.
  • Αν είστε άτομο με υπέρταση, ή με ανάγκη περιορισμού του νατρίου (λήψη κορτιζόνης, ηπατική και καρδιακή ανεπάρκεια) προτιμήσετε το φυσικό μεταλλικό νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
  • Αν είστε αθλητής, προτιμήσετε το φυσικό μεταλλικό νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και νάτριο.

Φυσικό μεταλλικό νερό

Καλή επιλογή θεωρείται το φυσικό μεταλλικό νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, αν είστε άτομο που χρειάζεστε αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου (γυναίκες κυρίως για πρόληψη οστεοπόρωσης), ενώ αντενδείκνυται αν είστε άτομο με πρόβλημα νεφρολιθίασης. Υπάρχει, τέλος, μια πλειάδα νέων τύπων νερού, με ιδιαίτερα ευεργετική σύσταση σε ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο) και ηλεκτρολύτες, που αντιμετωπίζουν γρηγορότερα τη δίψα και που προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες σας, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσουν εμφιαλωμένα νερά εμπλουτισμένα με υδατοδιαλυτές βιταμίνες (βιτ. Β και C), προσδίδοντας μια νέα διατροφική διάσταση στο υγρό διαμάντι.

Συμπερασματικά

Σας υπενθυμίζω ότι το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό, είναι κοινή περιουσία, κληρονομιά και δικαίωμα κάθε ανθρώπου, όπως η τροφή και η υγεία. Μπορεί και πρέπει να προσφέρει σε εσάς μόνο ευεξία και ευζωία και παράλληλα βιωσιμότητα στο περιβάλλον.

Πηγή

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ομορφιά

Εύκολες και ανέξοδες λύσεις για την οργάνωση των καλλυντικών μας!

Μια βιαστική έξοδος ή ένα απρόσμενο κάλεσμα για συνέντευξη εργασίας μάς κάνουν να «ορμάμε» στο νεσεσέρ καλλυντικών ψάχνοντας και ανακατεύοντας νευρικά ρουζ, σκιές και κραγιόν. Η ώρα περνάει, το πινέλο «αγνοείται», οι πέρλες από το ρουζ χύνονται παντού και το μόνο που πέφτει συνέχεια στα χέρια σου είναι μια παλιά, ξεραμένη μάσκαρα που απορείς γιατί δεν την πέταξες ακόμη! Επιτέλους, βρίσκεις το σωστό συνδυασμό και φεύγοντας υπόσχεσαι να μην ξαναζήσεις παρόμοιες στιγμές άγχους στο μέλλον οργανώνοντας πλέον σωστά τα καλλυντικά!

Ποια βήματα ακολουθούμε στην οργάνωση των καλλυντικών; Καταρχάς κρατάμε μόνο όποια χρησιμοποιούμε και πετάμε αυτά που έχουν ήδη λήξει (σε κάθε συσκευασία αναφέρεται το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το προϊόν από τη στιγμή που θα ανοιχτεί). Εκτός του ότι είναι επισφαλή για την υγεία μας, η αλλοίωσή τους δίνει δυσάρεστο αισθητικό αποτέλεσμα. Κατόπιν, ξεχωρίζουμε τα πινέλα, τις σκιές, τα ρουζ, τις όζες, τα λιπγκλός και τα κραγιόν.

Αφιερώνοντας, πλέον, λίγο από το χρόνο μας και επιστρατεύοντας την φαντασία μπορούμε να δημιουργήσουμε όμορφες και λειτουργικές θήκες για τα είδη ομορφιάς! Ο εύκολος τρόπος είναι τα έτοιμα νεσεσέρ ή-για τις τυχερές-το στάντ που πέταξε κάποιο κατάστημα.  Οι προκαθορισμένες θέσεις καθοδηγούν την τοποθέτηση των προϊόντων.

Για τις πιο… δημιουργικές γυναίκες υπάρχει πάντα η λύση του do it yourself! Αντικείμενα του σπιτιού και της κουζίνας μεταμορφώνονται σε πρακτικές θέσεις καλλυντικών, διατηρώντας την τάξη στο συρτάρι και την ηρεμία μας σε συνθήκες πίεσης!

  • Αρχίζουμε με τα πινέλα του μακιγιάζ. Αφού φροντίσουμε για την καθαριότητα τους, τα συγκεντρώνουμε όλα μαζί ώστε όταν έρθει η ώρα τους να βρούμε εύκολα το κατάλληλο. Και ποια καλύτερη και ανέξοδη λύση από το γυάλινο βαζάκι της μαρμελάδας; Γενικώς, θα διαλέξουμε βαζάκι λίγο πιο κοντό από το μήκος των πινέλων για να μην «χαθούν» μέσα του. Εάν δεν έχουμε μικρό βαζάκι, γεμίζουμε το διαθέσιμο με λίγες χρωματιστές πέτρες στα αγαπημένα μας χρώματα και έπειτα τοποθετούμε τα πινέλα. Μπορούμε επίσης να «ντύσουμε» το βάζο με κομμάτι δαντέλας ή πλεκτό ύφασμα από ένα παλιό κασκόλ. Παρόμοια διαδικασία ακολουθούμε εάν χρησιμοποιήσουμε μια μολυβοθήκη.

 

  • Η σχολική κασετίνα προσφέρει ιδανική «στέγη» στα κραγιόν, λιπγκλός, μάσκαρα και μολύβια ματιών. Το μακρόστενό της σχήμα, είτε είναι μεταλλική είτε υφασμάτινη με φερμουάρ, την καθιστά προφανή και οικονομική λύση.

 

  • Τα ρουζ και οι σκιές ματιών ξεχωρίζουν από μακριά εφόσον τοποθετηθούν σε… παγοθήκες! Ακριβώς! Η διάταξη των θέσεων σε μια άδεια παγοθήκη είναι κατάλληλη για την τοποθέτηση των σκιών ώστε να μπορούμε με μια γρήγορη ματιά να διαλέξουμε αυτήν που θα φορέσουμε.

 

  • Η άδεια συρμάτινη θήκη για τα χαρτάκια σημειώσεων βγαίνει από το συρτάρι και γεμίζει με όζες και ασετόν! Το τετράγωνο μεταλλικό αντικείμενο γραφείου επαναχρησιμοποιείται και συγκεντρώνει οτιδήποτε χρειάζεται μια γυναίκα για την περιποίηση των άκρων της.

Οι παραπάνω τρόποι οργάνωσης προτείνονται κυρίως για πολλά καλλυντικά. Όταν αυτά είναι λίγα, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε ως εξής:

  • Χρησιμοποιώντας μια θήκη μαχαιροπήρουνων. Στις θέσεις που κανονικά θα βλέπαμε κουτάλια, πηρούνια και μαχαίρια τώρα έχουμε προϊόντα μακιγιάζ που χωράνε τακτοποιημένα στο συρτάρι της τουαλέτας ή της ντουλάπας.

 

  • Χρησιμοποιώντας μια υφασμάτινη κρεμαστή θήκη με θέσεις. Έτσι τα καλλυντικά βρίσκονται ταξινομημένα και παράλληλα δεν πιάνουν χώρο μιας και η θήκη μπορεί να κρεμαστεί πίσω από την πόρτα της τουαλέτας ή της ντουλάπας. Αυτός ο τρόπος ταξινόμησης ευκολύνει ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιούμε συγκεκριμένους χρωματικούς συνδυασμούς στο μακιγιάζ, καθώς μια θέση μπορεί να «φιλοξενήσει» τον ιδανικό για κάθε περίσταση.

Για την οργάνωση, λοιπόν, των καλλυντικών μας δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε χρήματα. Παραπεταμένα αντικείμενα μπορούν να ξαναπάρουν ζωή και να επαναχρησιμοποιηθούν με διαφορετική μορφή χαρίζοντας  νέα εικόνα στην τουαλέτα ή το μπουντουάρ μιας κρεβατοκάμαρας!

Elli Zografou

Continue Reading

Υγεία

Συμβουλές για να προστατέψετε & να αυξήσετε την γονιμότητα σας

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας

Συμβουλές για να προστατέψετε & να αυξήσετε την γονιμότητα σας

 

Αθήνα, 13.06.2019 – Η επιθυμία μιας γυναίκας να αποκτήσει παιδί είναι αναφαίρετο δικαίωμα και η διαφύλαξη της υγείας, τόσο της δική της όσο και του κυοφορούμενου εμβρύου αποτελεί πρωταρχικό στόχο διαφόρων ειδικοτήτων ιατρών με τη συνδρομή, όπου απαιτείται, της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σήμερα, το πρόβλημα της υπογονιμότητας απασχολεί, περίπου, το 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας και επηρεάζεται από ένα συνδυασμό παραγόντων, σημαντικό μέρος των οποίων μπορούν να αντιμετωπιστούν.

 

Υπογονιμότητα:

Σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την γονιμότητα μίας γυναίκας είναι πρωταρχικά η κακή διατροφή και ο καθιστικός τρόπος ζωής χωρίς βέβαια να αποκλείονται η ηλικία, οι υποκείμενες παθοφυσιολογικές καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι πολυκυστικές ωοθήκες, κ.λ.π. που επιβαρύνουν αναπαραγωγική δυναμική της γυναίκας. Είναι γνωστή, για παράδειγμα, η σχέση της κακής διατροφής με την ανωορρηξία, λόγω ορμονικών κυρίως διαταραχών.

 

Βελτίωση της Γονιμότητας:

 

Η προστασία, η ενίσχυση και η διατήρηση της γονιμότητας της γυναίκας αποτελεί τον πρωταρχικό της στόχο για την επίτευξη της τεκνοποίησης. Η γονιμότητα με την κατάλληλη λήψη προληπτικών μέτρων μπορεί να ενισχυθεί και να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της τεκνοποίησης.

 

Σημαντικός σύμμαχος στη προσπάθεια τεκνοποίησης αποτελεί η επιλογή καινοτόμων συμπληρωμάτων διατροφής, όπως είναι τα σκευάσματα της οικογένειας Inofert τα οποία προάγουν τη βελτίωση της γονιμότητας και συμμετέχουν στην έκβαση μιας υγιούς εγκυμοσύνης γενικότερα. Τα εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής Inofert, χάρη στην στοχευμένη και αποδεδειγμένη δράση τους, όπως αποτυπώνεται σε πολλαπλές κλινικές μελέτες στην ενίσχυση της λειτουργίας των ωοθηκών & στη βελτίωση του μεταβολισμού, συμβάλλουν στη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας της γυναίκας και στην ενίσχυση της γονιμότητας.

 

Η μυο-ινοσιτόλη (Inofert) αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις μεταβολικές & ορμονικές διαταραχές του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών που σχετίζονται με υπογονιμότητα ενώ παράλληλα, βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων και ομαλοποιεί την έμμηνο ρύση. Η μυο-ινοσιτόλη με τη συνεργική δράση της μελατονίνης (Inofert Plus) προσφέρει αντιοξειδωτική δράση, συμμετέχει στην ανάπτυξη & ωρίμανση των ωαρίων, στην αύξηση του ποσοστού εμφύτευσης στην εξωσωματική γονιμοποίηση ενώ βελτιώνει τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης.

 

Το φυλλικό οξύ, που βρίσκεται και στα τρία σκευάσματα της οικογένειας Inofert στην συνιστώμενη ημερήσια δόση βάσει των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών, είναι απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και κατά τον πολλαπλασιασμό των εμβρυϊκών και μητρικών κυττάρων στην εγκυμοσύνη.

 

Διαιτητικές ανάγκες πριν τη σύλληψη:

 

Η δημιουργία μίας νέας ζωής συνεπάγεται σημαντικά αυξημένες διατροφικές ανάγκες. Η διατροφική κατάσταση της μέλλουσας μητέρας πριν την σύλληψη είναι καίριας σημασίας για την έναρξη και την εξέλιξη την εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα κατά τους δύο πρώτους μήνες όπου και σχηματίζονται τα όργανα του εμβρύου.

 

Για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που επιθυμούν εγκυμοσύνη απαιτείται ένα κατάλληλο διαιτολόγιο προσαρμοσμένο στις καθημερινές τους ανάγκες, όπως επίσης  και στις ανάγκες των πρώτων σταδίων της επερχόμενης κύησης. Η σωστή διατροφή, αν και συμβάλλει καθοριστικά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλύψει πλήρως τις αυξημένες διατροφικές απαιτήσεις που δημιουργούνται κατά την κύηση, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις να επιβαρύνεται ο οργανισμός της μητέρας και σε άλλες το έμβρυο να στερείτε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται η λήψη ειδικών πολυβιταμινούχων σκευασμάτων τα οποία διαθέτουν κατάλληλη σύνθεση, ιδανική για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το Iofolen Preconception (μέλος της οικογένειας ειδικών διατροφικών συμπληρωμάτων Iofolen), το οποίο είναι κατάλληλα σχεδιασμένο για την πλήρη κάλυψη των διατροφικών αναγκών όλων των γυναικών που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για την επιτυχή έναρξη και εξέλιξη μίας εγκυμοσύνης. Περιέχει Φυλλικό οξύ, Βιταμίνη Β12, Ιώδιο, Βιταμίνη D και Ψευδάργυρο, θωρακίζοντας τον οργανισμό της μέλλουσας μητέρας με επαρκείς ποσότητες συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών τόσο πριν, όσο και κατά τα πρώτα στάδια της επερχόμενης κύησης. Επιπρόσθετα με την ενίσχυση του οργανισμού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο (όπως οι δυσπλασίες νευρικού σωλήνα) και διαταραχών όπως το χαμηλό βάρος γέννησης & το άσθμα και προστατεύει την έγκυο από διαταραχές όπως προεκλαμψία και ο διαβήτη κύησης.  

Όποια και αν είναι η ηλικία σας, εάν ο στόχος σας είναι να κρατήσετε σύντομα στην αγκαλιά σας ένα μωράκι, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε ένα υγιή τρόπο διατροφής, με την βοήθεια των κατάλληλων συμπληρωμάτων που θα σας υπόδειξη ο γυναικολόγος σας,  προκειμένου να βιώσετε μία καλή εγκυμοσύνη και να καταφέρετε να φέρετε στον κόσμο ένα υγιές τελειόμηνο μωρό.

 

Πηγή

Continue Reading

Υγεία

Τσιγάρο και Σωματικό Βάρος: Αλήθεια ή Μύθος;

Κάθε 10 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει εξαιτίας του τσιγάρου. Σίγουρα ακούγεται υπερβολικό, ωστόσο ποτέ τα νούμερα δεν ήταν σύμμαχοι των καπνιστών. Έχει υπολογιστεί, ότι κάθε τσιγάρο που καπνίζεται αφαιρεί κατά μέσο όρο πέντε λεπτά από τη ζωή του καπνιστή.

Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία ευθύνονται για 2.000.000 θανάτους το χρόνο στις αναπτυγμένες χώρες και για 1.000.000 θανάτους στις αναπτυσσόμενες. Περισσότεροι από 500.000 θάνατοι παρουσιάζονται ετησίως σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα του καπνίσματος. Αν σε αυτά τα νούμερα συνυπολογίσουμε ότι κάθε μέρα, περίπου 80-100.000 νέοι άνθρωποι παγκοσμίως αρχίζουν το κάπνισμα, τότε διαπιστώνουμε ότι οι προβλέψεις είναι σίγουρα δυσοίωνες.

Συνήθειες που προκαλούν τις περισσότερες ασθένειες

Σήμερα, οι ασθένειες που προκαλούν τις περισσότερες αναπηρίες και θανάτους, όπως είναι τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος, σχετίζονται κατά τα 2/3 με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες του κάθε ατόμου. Τέτοιες συνήθειες είναι το κάπνισμα και η κακή διατροφή και όταν αυτές συνυπάρχουν, αναμφισβήτητα οι επιπτώσεις στην υγεία είναι βλαβερές.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τη μελέτη Framingham, μια από τις μεγαλύτερες επιδημιολογικές μελέτες, το προσδόκιμο επιβίωσης των παχύσαρκων καπνιστών είναι κατά μέσο όρο 13 χρόνια μικρότερο από αυτό των καπνιστών με φυσιολογικό βάρος, με το 50% περίπου των παχύσαρκων καπνιστών να καταλήγουν στην ηλικία των σαράντα έως και εβδομήντα ετών.

Πώς σχετίζεται το κάπνισμα με το σωματικό βάρος;

Επιπρόσθετα, πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο αριθμός των τσιγάρων σχετίζεται θετικά με το σωματικό βάρος και ότι οι «βαρείς» καπνιστές (>2 πακέτα/ημέρα) έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τη γενικότερη πεποίθηση ότι το κάπνισμα βοηθά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, αυξάνοντας τις μεταβολικές δαπάνες και δρώντας ως κατασταλτικό της όρεξης.

Είναι αλήθεια ότι στο βραχυπρόθεσμο διάστημα η νικοτίνη αυξάνει την ενέργεια που χρησιμοποιεί ο οργανισμός, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την όρεξη.

Είναι χαρακτηριστικό πως ένα τσιγάρο αυξάνει κατά 3% την κατανάλωση ενέργειας στην επόμενη μισή ώρα

Σε συνήθεις καπνιστές που καπνίζουν 24 τσιγάρα μέσα σε μία ημέρα, ο μεταβολισμός τους αυξάνεται από 2230 σε 2445 θερμίδες περίπου.

Πώς εξηγείται η αύξηση του μεταβολισμού;

Νικοτίνη και συμπαθητικό νευρικό σύστημα

Η εξήγηση για την προσωρινή αυτή δράση συνδέεται με το γεγονός πως η νικοτίνη διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα του οργανισμού το οποίο εκτός των άλλων επηρεάζει και τον μεταβολικό μας ρυθμό.

Επιπρόσθετα φαίνεται ότι, η νικοτίνη καταστέλλει την όρεξη για διάστημα 2 έως και 3 ωρών από το κάπνισμα ενός τσιγάρου, ενώ ενισχύει και την αίσθηση κορεσμού και πληρότητας μετά από το γεύμα.

Υπερθυρεοειδισμός

Τέλος, οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπερθυρεοειδισμό, γεγονός που εξηγεί, εν μέρει τουλάχιστον και το μεγαλύτερο μεταβολικό ρυθμό. Οι φυσιολογικές αυτές επιδράσεις του τσιγάρου, πιθανότατα εξηγούν το γιατί οι καπνιστές  έχουν κατά μέσο χαμηλότερο σωματικό βάρος από τους μη καπνιστές αλλά και το λόγο για τον οποίο αυτοί που διακόπτουν το κάπνισμα τείνουν να προσλαμβάνουν βάρος.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η δράση αυτή του καπνίσματος εξασθενεί σε παχύσαρκα άτομα και επηρεάζεται από το βαθμό φυσικής δραστηριότητας και τη γενικότερη φυσική κατάσταση του καπνιστή.

Γιατί οι «βαρείς» καπνιστές ζυγίζουν περισσότερο από τους «ελαφριούς» καπνιστές;

Το ερώτημα γιατί οι «βαρείς» καπνιστές ζυγίζουν περισσότερο από τους «ελαφριούς» καπνιστές, είναι δύσκολο να απαντηθεί επιστημονικά. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι «βαρείς» καπνιστές είναι πιο πιθανό να υιοθετούν και περισσότερο ανθυγιεινές συμπεριφορές που ευνοούν την αύξηση του σωματικού βάρους όπως είναι για παράδειγμα η καθιστική ζωή, η φτωχή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η κακή διατροφή γενικά και τέλος η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ.

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση σε αυτό το σημείο αποτελεί το γεγονός πως όταν αυτά τα άτομα προσπάθησαν να κόψουν το κάπνισμα, αύξησαν το σωματικό τους βάρος. Αυτό τους απογοήτευσε και υποτροπίασαν ενδίδοντας ξανά στις παλιές καπνιστικές τους συνήθειες.

Έτσι τα άτομα αυτά βίωναν κύκλους απώλειας και επαναπρόσληψης βάρους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περισσότερο να γίνουν παχύσαρκα, αφού το φαινόμενο της κυκλικής διακύμανσης του σωματικού βάρους έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα παχυσαρκίας.

Τι γίνεται με το σωματικό βάρος μετά τη διακοπή του καπνίσματος;

Παρόλο που είναι πλέον κοινός τόπος ότι η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, λίγες μόνο είναι οι μελέτες που έχουν εξετάσει τις χρόνιες επιδράσεις του καπνίσματος στο μεταβολισμό και στη ρύθμιση βάρους, με τα αποτελέσματα αυτών να είναι αντικρουόμενα.  Φαίνεται ωστόσο ότι, οι πρώην καπνιστές παρουσιάζουν μια μέση αύξηση στο σωματικό του βάρους της τάξης των 3 κιλών μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο φύλων;

Μάλιστα, έχει βρεθεί επίσης ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς, καθώς τα αποτελέσματα μια μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α. έδειξαν ότι, δέκα χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος η μέση αύξηση στο σωματικό βάρος σε άνδρες και γυναίκες ήταν 2,8 και 3,8 κιλά αντίστοιχα.

Ενδιαφέρουσα ωστόσο είναι η παρατήρηση ότι, μετά από 30 ημέρες διακοπής του καπνίσματος ο μεταβολικός ρυθμός των γυναικών ήταν 16% χαμηλότερος σε σχέση με αυτόν πριν τη διακοπή του. Το γεγονός αυτό αποδόθηκε όχι μόνο στη μεταβολική δράση του καπνίσματος, αλλά και στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.

Και φαίνεται λογική η αντικατάσταση μιας δραστηριότητας που μέχρι πρόσφατα πρόσφερε ευχαρίστηση (κάπνισμα) με μία άλλη που επίσης προσφέρει ευχαρίστηση (αυξημένη κατανάλωση τροφής).

Πού οφείλεται η αύξηση βάρους;

Ο πιθανός μηχανισμός που εξηγεί την αύξηση στο σωματικό βάρος μετά τη διακοπή του καπνίσματος, δεν είναι πλήρως κατανοητός. Θεωρείται, ότι οφείλεται αφενός στην αύξηση της θερμιδικής πρόσληψης, που κατά μέσο όρο υπολογίζεται στις 250-300 θερμίδες/ημέρα και αφετέρου στη μείωση των ενεργειακών δαπανών.

Η τελευταία μάλιστα είναι πιθανό να εξηγείται και από αλλαγές στην έκκριση νευροπεπτιδίων όπως η λεπτίνη και το νευροπεπτίδιο Υ αλλά και ορμονών όπως η νοραδρεναλίνη και η ντοπαμίνη.

Ενδιαφέρουσα επίσης φαίνεται μια νέα θεωρία που έχει αναπτυχθεί για να εξηγήσει την πρόσληψη βάρους σε αυτούς που διακόπτουν το κάπνισμα. Η λεγόμενη «θεωρία του σημείου εκκίνησης» υποστηρίζει πως κάθε άνθρωπος έχει ένα σωματικό βάρος αναφοράς γύρω από το οποίο το βάρος του παρουσιάζει διακυμάνσεις είτε ανοδικές είτε καθοδικές.

Φαίνεται λοιπόν  πως αυτοί που καπνίζουν έχουν το σημείο εκκίνησης χαμηλότερα, άρα μικρότερο σωματικό βάρος και όταν διακόπτουν το κάπνισμα το σημείο αναφοράς επιστρέφει στην αρχική του θέση (ψηλότερα από πριν), άρα το σωματικό τους βάρος αυξάνεται.

tsigaro kai auksisi varous

Υπάρχουν τρόφιμα που αλλάζουν τη γεύση του τσιγάρου;

Τέλος, υπάρχουν έρευνες που καταδεικνύουν ότι υπάρχουν τρόφιμα που ενισχύουν τη γεύση του τσιγάρου και άλλα που την αλλοιώνουν, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Σύμφωνα με έρευνα που διεξάχθηκε από επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιούκ, οι περισσότεροι καπνιστές ανάφεραν ότι τα οινοπνευματώδη ποτά βελτιώνουν τη γεύση του τσιγάρου, όπως και τα ροφήματα με καφεΐνη – ο καφές, το τσάι και διάφορα αναψυκτικά.

Απεναντίας, τα γαλακτοκομικά όπως το γάλα και το τυρί, τα ροφήματα χωρίς καφεΐνη όπως οι χυμοί και το νερό, τα φρούτα και τα λαχανικά ψηφίστηκαν ως οι τροφές που αλλοιώνουν τη γεύση του τσιγάρου. Ωστόσο, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί πως ακριβώς επηρεάζουν τα τρόφιμα τη γεύση του τσιγάρου και εάν η αλλαγή της διατροφής μπορεί να συμβάλλει στην επιτυχία της προσπάθειας διακοπής του καπνίσματος.

Συμπερασματικά…

Το κάπνισμα σχετίζεται ισχυρά με το σωματικό βάρος και μάλιστα τα άτομα που καπνίζουν πολύ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα σε σχέση με αυτά που καπνίζουν λίγο ή και καθόλου. Από την άλλη πλευρά, φυσιολογικά η διακοπή του τσιγάρου επάγει την αύξηση του βάρους, επίδραση που πιθανότητα εξασθενεί μετά την πάροδο 6 μηνών από τη διακοπή του.

Άλλωστε, αν και δεν είναι εύκολο να συγκρίνουμε τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και του αυξημένου σωματικού βάρους, θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι αύξηση μεγαλύτερη των 20 κιλών στο βάρος θα μπορούσε να συγκριθεί με τις αρνητικές επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία.

 

Πηγή

Continue Reading

Trending