Υγεία
Νερό…ο λευκός χρυσός

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στις 22 Μαρτίου, η Εύα Τσάκου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, είχε την ευκαιρία να μιλήσει στην Αλεξάνδρα Κουτσοπούλου και τον σταθμό “Στο Κόκκινο 105,5” για τη σημασία που έχει αυτό το αγαθό στην καθημερινότητά μας και τελικά πόσο νερό σπαταλάμε ως Έλληνες, λόγω κακής διαχείρισης.
Πόσο σημαντικό είναι το νερό;
Αποτελεί το δεύτερο στοιχείο, μετά το οξυγόνο, που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής. Περιέχεται σε όλα μας τα κύτταρα, συμμετέχει στις βιοχημικές διεργασίες που σχετίζονται με τη λειτουργία του μεταβολισμού, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας, την καλή πνευματική μας λειτουργία, ακόμα και την ψυχολογία μας! Εάν μάλιστα αναλογιστείτε ότι το 60-70% του σώματός μας αποτελείται από νερό, με τον εγκέφαλο να περιέχει περί το 85%, θα αντιληφθείτε πόσο σημαντικό είναι να είμασε ενυδατωμένοι καθημερινά, μέσω τις κατανάλωσης υγρών (νερό κυρίως, καφές, τσάι, γάλα, χυμός) και στερεών τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι).
Πόσο νερό χρειάζεται να καταναλώνουμε;
Ο μέση απώλεια νερού από το σώμα μας είναι 2-3λίτρα ημερησίως, από την αναπνοή, το δέρμα και τα ούρα. Αυτό το ποσό σχετίζεται και με το περιβάλλον, για παράδειγμα σε θερμό περιβάλλον έχουμε μεγαλύτερες απώλειες νερού. Επομένως, χρειάζεται σίγουρα να προσλαμβάνουμε αυτή την ποσότητα, μέσω των υγρών και μέσα από στερεά τρόφιμα, τα οποία μας παρέχουν περίπου το 20% του υγρού που προσλαμβάνουμε. Μία καλή ένδειξη ότι χρειάζεται να πιούμε νερό, μπορεί να είναι και η δίψα, καθώς είναι μία αντίδραση του οργανισμού μας στην ήπια αφυδάτωση.
Κάθε άνθρωπος χρειάζεται ημερησίως περίπου 1,5 λίτρο νερό (δηλαδή 6-8 ποτήρια) για να διατηρείται υγιής
Θυμηθείτε ότι και τα τρόφιμα περιέχουν νερό! Για παράδειγμα, στα φρούτα και τα λαχανικά, πάνω από το 90% του βάρους τους είναι νερό, ενώ το ωμό κρέας περιέχει 50% νερό, το τυρί 40-70%, το ψωμί 30% και η μαργαρίνη 30-77% (ανάλογα με την κάθε περίπτωση).
Τι επιπτώσεις έχει στον οργανισμό η αφυδάτωση;
Ακόμα και μία ήπια αφυδάτωσης της τάξης του 2% μπορεί να επιφέρει συμπτώματα όπως ζάλη, κόπωση, πονοκέφαλο, ξηροστομία και μυική αδυναμία, τα οποία οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό και στην ανισορροπία ηλεκτρολυτών που δημιουργείται (νάτριο, κάλιο και ασβέστιο). Σε προχωρημένο βαθμό αφυδάτωσης μπορεί να προκληθεί μυική αδυναμία, σπασμοί, ακόμα και η κατάληξη του ατόμου.
Ποια είναι η βιολογική δράση του νερού;
Το νερό βοηθά στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στα όργανα και τους ιστούς, αποβάλλει τις τοξίνες, ρυθμίζει τη λειτουργία του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, της πίεσης του αίματος και της θερμοκρασίας του σώματος. Διαθέτοντας αυτά τα βιολογικά χαρακτηριστικά, το πολύτιμο αυτό υγρό, “ο λευκός χρυσός”, λατρεύτηκε και θεοποιήθηκε στο παρελθόν, ενώ και στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε κάτι ‘καυτό’ και μυστηριώδες, καθώς η αναζήτησή του και εξεύρεσή του σε άλλους πλανήτες, π.χ. Σελήνη, Άρης, αποτελεί μείζον ζήτημα. Από την άλλη πλευρά, σε πολλές περιοχές της γης το νερό αποτελεί μια σοβαρότατη αιτία αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στις 22 Μαρτίου, η Εύα Τσάκου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, είχε την ευκαιρία να μιλήσει στην Αλεξάνδρα Κουτσοπούλου και τον σταθμό “Στο Κόκκινο 105,5” για τη σημασία που έχει αυτό το αγαθό στην καθημερινότητά μας και τελικά πόσο νερό σπαταλάμε ως Έλληνες, λόγω κακής διαχείρισης.
Πόσο σημαντικό είναι το νερό;
Αποτελεί το δεύτερο στοιχείο, μετά το οξυγόνο, που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής. Περιέχεται σε όλα μας τα κύτταρα, συμμετέχει στις βιοχημικές διεργασίες που σχετίζονται με τη λειτουργία του μεταβολισμού, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας, την καλή πνευματική μας λειτουργία, ακόμα και την ψυχολογία μας! Εάν μάλιστα αναλογιστείτε ότι το 60-70% του σώματός μας αποτελείται από νερό, με τον εγκέφαλο να περιέχει περί το 85%, θα αντιληφθείτε πόσο σημαντικό είναι να είμασε ενυδατωμένοι καθημερινά, μέσω τις κατανάλωσης υγρών (νερό κυρίως, καφές, τσάι, γάλα, χυμός) και στερεών τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι).
Πόσο νερό χρειάζεται να καταναλώνουμε;
Ο μέση απώλεια νερού από το σώμα μας είναι 2-3λίτρα ημερησίως, από την αναπνοή, το δέρμα και τα ούρα. Αυτό το ποσό σχετίζεται και με το περιβάλλον, για παράδειγμα σε θερμό περιβάλλον έχουμε μεγαλύτερες απώλειες νερού. Επομένως, χρειάζεται σίγουρα να προσλαμβάνουμε αυτή την ποσότητα, μέσω των υγρών και μέσα από στερεά τρόφιμα, τα οποία μας παρέχουν περίπου το 20% του υγρού που προσλαμβάνουμε. Μία καλή ένδειξη ότι χρειάζεται να πιούμε νερό, μπορεί να είναι και η δίψα, καθώς είναι μία αντίδραση του οργανισμού μας στην ήπια αφυδάτωση.
Κάθε άνθρωπος χρειάζεται ημερησίως περίπου 1,5 λίτρο νερό (δηλαδή 6-8 ποτήρια) για να διατηρείται υγιής
Θυμηθείτε ότι και τα τρόφιμα περιέχουν νερό! Για παράδειγμα, στα φρούτα και τα λαχανικά, πάνω από το 90% του βάρους τους είναι νερό, ενώ το ωμό κρέας περιέχει 50% νερό, το τυρί 40-70%, το ψωμί 30% και η μαργαρίνη 30-77% (ανάλογα με την κάθε περίπτωση).
Τι επιπτώσεις έχει στον οργανισμό η αφυδάτωση;
Ακόμα και μία ήπια αφυδάτωσης της τάξης του 2% μπορεί να επιφέρει συμπτώματα όπως ζάλη, κόπωση, πονοκέφαλο, ξηροστομία και μυική αδυναμία, τα οποία οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό και στην ανισορροπία ηλεκτρολυτών που δημιουργείται (νάτριο, κάλιο και ασβέστιο). Σε προχωρημένο βαθμό αφυδάτωσης μπορεί να προκληθεί μυική αδυναμία, σπασμοί, ακόμα και η κατάληξη του ατόμου.
Ποια είναι η βιολογική δράση του νερού;
Το νερό βοηθά στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στα όργανα και τους ιστούς, αποβάλλει τις τοξίνες, ρυθμίζει τη λειτουργία του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, της πίεσης του αίματος και της θερμοκρασίας του σώματος. Διαθέτοντας αυτά τα βιολογικά χαρακτηριστικά, το πολύτιμο αυτό υγρό, “ο λευκός χρυσός”, λατρεύτηκε και θεοποιήθηκε στο παρελθόν, ενώ και στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε κάτι ‘καυτό’ και μυστηριώδες, καθώς η αναζήτησή του και εξεύρεσή του σε άλλους πλανήτες, π.χ. Σελήνη, Άρης, αποτελεί μείζον ζήτημα. Από την άλλη πλευρά, σε πολλές περιοχές της γης το νερό αποτελεί μια σοβαρότατη αιτία αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων.
Ποια η σχέση του νερού με το περιβάλλον;
Δυστυχώς, σήμερα, το νερό αποτελεί “είδος προς εξαφάνιση”, κυρίως λόγω των κλιματικών αλλαγών και της μη ορθής χρήσης του, μα και ταυτόχρονα ‘προϊόν προς κατάκτηση’, αφού η απουσία του συνεπάγεται απουσία τροφής, εφαλτήριο για την εμφάνιση διακρατικών συμπλοκών και διαμαχών.
Χρειάζονται: 5.000 λίτρα νερό για να παραχθεί ένα κιλό ρύζι, 5.000 λίτρα νερό για να συντηρηθεί ένα μοσχάρι, 11.000 λίτρα νερό για ένα χάμπουργκερ, και 150.000 λίτρα νερό για να παραχθεί ένα αυτοκίνητο!
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, η κατανάλωση του νερού, αυξήθηκε έξι φορές, όταν ο πληθυσμός της γης τετραπλασιάστηκε. Οι Αμερικανοί καταναλώνουν 6 φορές περισσότερο νερό από τους Ινδούς και 30 φορές από τους Κενυάτες. Επομένως, μια αλλαγή στη διατροφική συμπεριφορά είναι απολύτως αναγκαία, καθώς μια στροφή σε μια πιο Οικολογική διατροφή με λιγότερο κρέας και επεξεργασμένα φαγητά θα μειώσει άμεσα το οικολογικό αποτύπωμα και τη σπατάλη νερού.
Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αντίστοιχα;
Όσον αφορά στη χώρα μας, η σπατάλη νερού είναι τεράστια. Ενώ μια πόλη σαν την Αθήνα απαιτεί για την καθημερινή της λειτουργία 600.000 κυβικά νερού, στην πραγματικότητα καταναλώνονται τα διπλάσια. Το ίδιο ισχύει και στις ελληνικές βιομηχανίες, οι οποίες για συγκεκριμένο παραγόμενο έργο, χρησιμοποιούν τριπλάσια ποσότητα νερού σε σχέση με αντίστοιχες βιομηχανίες του εξωτερικού. Στην Αμερική (και συγκεκριμένα στη Καλιφόρνια) έχει εκδοθεί το “Μωβ Βιβλίο”, που περιλαμβάνει ένα σύνολο νόμων δημόσιας υγείας σχετικά με το ανακυκλωμένο νερό. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η χρήση ανακυκλωμένου νερού είναι μονόδρομος. Όσο πιο γρήγορα αρχίσει η εκπαίδευση των πολιτών αναφορικά με την οικονομία του νερού, αλλά και η δημιουργία κατάλληλων υποδομών, τόσο η οικολογική επιβάρυνση θα περιορίζεται.
Γίνεται σπατάλη νερού στην Ελλάδα;
Δυστυχώς ναι. Η χώρα μας είναι 2η σε σπατάλη νερού (υδατικό αποτύπωμα) διεθνώς, με τον Έλληνα να σπαταλά 160 λίτρα νερό την ημέρα, ενώ ο μέσος Ευρωπαίος 50 λίτρα! Αυτή η σπατάλη αφορά κατά κύριο λόγο τον γεωργικό τομέα και μετέπειτα τη βιομηχανία και την ατομική κατανάλωση.
Στο ηχητικό απόσπασμα της εκπομπής μπορείτε να ακούσετε αναλυτικά το πόσο απαραίτητο είναι το νερό για την καθημερινότητά μας, τι συμβαίνει με την αφυδάτωση και την ενυδάτωση, καθώς και το πόσο μεγάλο είναι το υδατικό αποτύπωμα της χώρας μας.
Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι νερού;
Το νερό μπορεί να είναι είτε βρύσης, είτε εμφιαλωμένο (ανθρακούχο και μη), καθώς και πηγής. Όλα τα είδη νερού είναι καλά προς κατανάλωση, με βάση την ποιότητα του νερού της περιοχής και τις γευστικές σας προτιμήσεις, καθώς μπορεί κάποιο νερό να περιέχει περισσότερα μέταλλα και να έχει λίγο διαφορετική γεύση. Προσοχή χρειάζεται να δοθεί στα εμφιαλωμένα μπουκάλια που αγοράζετε τους ζεστούς μήνες, καθώς μπορεί να έχουν μείνει εκτός ψυγείου, εκτεθειμένα στον ήλιο πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να αλλοιωθούν και μικροβιολογικά να είναι ακατάλληλα.
Nερό δικτύου η εμφιαλωμένο;
Συνήθως, το νερό της βρύσης είναι απολύτως καθαρό και ασφαλές για τη δημόσια υγεία, καθώς είναι πολύ πιο φθηνό από το εμφιαλωμένο (1.000 φορές ακριβότερο). Ο μύθος του ‘καθαρού’ εμφιαλωμένου νερού, ο οποίος στηρίχθηκε κυρίως διαφημιστικά, αρχίζει σταδιακά να αμφισβητείται (και από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, WWF). Η συγκέντρωση βενζολίου στο εμφιαλωμένο νερό, η μόλυνση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά μπουκάλια, αλλά και η ίδια η μόλυνση του νερού από το πλαστικό μπουκάλι, όταν δεν τηρούνται οι βασικές συνθήκες συντήρησης και ασφάλειας, είναι μερικά από τα προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση του.
Τι πρέπει να προσέξετε;
Ως καταναλωτές επομένως, μπορείτε άφοβα να καταναλώνετε νερό της βρύσης, έχοντας κατά νου ότι με αυτή σας την επιλογής ενισχύετε τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.
- Αν πάλι επιλέξετε εμφιαλωμένο νερό, για εσάς ή για τα παιδιά σας, προτιμήστε το φυσικό μεταλλικό νερό που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία.
- Αν είστε άτομο με υπέρταση, ή με ανάγκη περιορισμού του νατρίου (λήψη κορτιζόνης, ηπατική και καρδιακή ανεπάρκεια) προτιμήσετε το φυσικό μεταλλικό νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
- Αν είστε αθλητής, προτιμήσετε το φυσικό μεταλλικό νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και νάτριο.
Φυσικό μεταλλικό νερό
Καλή επιλογή θεωρείται το φυσικό μεταλλικό νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, αν είστε άτομο που χρειάζεστε αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου (γυναίκες κυρίως για πρόληψη οστεοπόρωσης), ενώ αντενδείκνυται αν είστε άτομο με πρόβλημα νεφρολιθίασης. Υπάρχει, τέλος, μια πλειάδα νέων τύπων νερού, με ιδιαίτερα ευεργετική σύσταση σε ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο) και ηλεκτρολύτες, που αντιμετωπίζουν γρηγορότερα τη δίψα και που προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες σας, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσουν εμφιαλωμένα νερά εμπλουτισμένα με υδατοδιαλυτές βιταμίνες (βιτ. Β και C), προσδίδοντας μια νέα διατροφική διάσταση στο υγρό διαμάντι.
Συμπερασματικά
Σας υπενθυμίζω ότι το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό, είναι κοινή περιουσία, κληρονομιά και δικαίωμα κάθε ανθρώπου, όπως η τροφή και η υγεία. Μπορεί και πρέπει να προσφέρει σε εσάς μόνο ευεξία και ευζωία και παράλληλα βιωσιμότητα στο περιβάλλον.
Διατροφή
Η γλυκιά πλευρά του καλοκαιριού… Φρούτα!

Το καλοκαίρι έφτασε φέρνοντας στη φαρέτρα του νόστιμα αρωματικά φρούτα, που είναι πραγματικοί θησαυροί για τον οργανισμό μας. Τα οφέλη τους πολλά…
Τα καλοκαιρινά φρούτα μπορούμε να τα απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές κάθε στιγμή της ημέρας, στο πρωινό, σαν σνακ, σαν smoothies ή ακόμα σαν επιδόρπιο. Άλλωστε είναι τόσο νόστιμα… Το χρώμα τους και το άρωμά τους σε προκαλούν να τα απολαύσει
Αν έχετε φαντασία μπορείτε να δημιουργήσετε απίθανες γεύσεις συνδυάζοντάς τα ακόμα και με λαχανικά, με προσούτο, με τυριά ή δημιουργώντας smoothies, απίθανα τσάτνεϊ, αλλά και μαρμελάδες ή γλυκάκια του κουταλιού ή ακόμα και τάρτες… Έτσι χαρίζετε μια πινελιά ξεχωριστή κάθε στιγμή…
Ποια είναι τα οφέλη τους πιο αναλυτικά;
Ενυδατώνουν τον οργανισμό μας
Τα περισσότερα καλοκαιρινά φρούτα είναι γεμάτα νερό, που συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής ενυδάτωσης του οργανισμού, που είναι απαραίτητη τις ημέρες με υψηλή θερμοκρασία.
Ειδικά το καρπούζι, το πεπόνι και οι φράουλες περιέχουν περισσότερο από 90% νερό και αυτός είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι μας.
Πλημμυρίζουν από αντιοξειδωτικά
Τα κόκκινα φρούτα, όπως και οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, με αξιοσημείωτες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Σας υπενθυμίζουμε ότι το λυκοπένιο συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία, προστατεύει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες και παίζει ρόλο στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.
Βιταμίνη C
Τα καλοκαιρινά φρούτα πλημμυρίζουν από βιταμίνη C κυρίως τα πεπόνια, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα.
Επιπλέον μας χαρίζουν ενέργεια και μεταξύ άλλων ωφελημάτων προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση του δέρματος.
Βήτα-καροτίνη
Τα καλοκαιρινά φρούτα με πορτοκαλί χρώμα όπως τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα μάνγκο, τα πεπόνια μας χαρίζουν υψηλές ποσότητες βήτα-καροτίνης, που μεταξύ άλλων συμβάλει και σε ένα όμορφο μαύρισμα.
Επίσης, συμβάλλουν στην καλύτερη όραση και βοηθούν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού.
Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό
Τα καλοκαιρινά φρούτα περιέχουν πολλές βιταμίνες A, B και C, και θεωρούνται εξαιρετικά για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος, όπως επίσης και της μνήμης.
Σύμμαχοι στην απώλεια του βάρους
Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι γεμάτα νερό, όπως αναφέραμε, οπότε έχουν φυσικά χαμηλές θερμίδες, άρα είναι σύμμαχοί μας στην προσπάθεια απώλειας βάρους, που είναι το ζητούμενο ειδικά το καλοκαίρι.
Ο μέσος όρος των θερμίδων ανά 100 γρ. είναι 30-60 θερμίδες οπότε λέμε ναι…
Φυτικές ίνες
Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι πλούσια σε αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των εντέρων.
Επιβραδύνουν την πέψη και βελτιστοποιούν την αίσθηση πληρότητας, οπότε αποτρέπουν την αύξηση του βάρους.
Οι διαλυτές φυτικές ίνες συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης και των επίπεδων σακχάρου στο αίμα γιατί επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων.
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Τα βατόμουρα, τα σμέουρα, τα μαύρα φραγκοστάφυλα, τα δαμάσκηνα και γενικά τα μωβ φρούτα περιέχουν αντιοξειδωτικά (ανθοκυανίνες), που καταπολεμούν την κυτταρική γήρανση και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, κάτι που είναι ευεργετικές για τον οργανισμό και ειδικά για την αποκατάσταση της μυϊκής μάζας.
Συμβάλλουν στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία
Τα καλοκαιρινά φρούτα βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της χοληστερόλης.
Επίσης τα καλοκαιρινά φρούτα παρέχουν σημαντική ποσότητα καλίου.
Αυτοί είναι κυρίως οι λόγοι που πρέπει να εντάξουμε τα καλοκαιρινά φρούτα στην καθημερινή μας διατροφή.
Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Οικογένεια
Η Caresma αλλάζει το τοπίο της φροντίδας ηλικιωμένων ανθρώπων, με σύμμαχο την εκπαίδευση & τεχνολογία.

Η νέα πλατφόρμα εκπαιδεύει φροντιστές και τους συνδέει με οικογένειες, με ταχύτητα και ασφάλεια.
Η Caresma επαναπροσδιορίζει τη φροντίδα των ηλικιωμένων, εκπαιδεύοντας επαγγελματίες φροντιστές, σε διεθνή πρότυπα, στη χώρα μας και (προσεχώς) διεθνώς. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο, εκπαιδεύει ουσιαστικά και ελέγχει αυστηρά φροντιστές για κάθε οικογένεια. Το όνομα δεν είναι τυχαίο: Caresma, από την αγγλική λέξη “care” (φροντίδα) και την ελληνική λέξη “χάρισμα” – η φροντίδα είναι χάρισμα, και η σωστή, επαγγελματική φροντίδα είναι ανεκτίμητη.
Η ιδανική φροντίδα κατ οίκον, με μερικά κλικ, μια «αγκαλιά» για εκείνους που την έχουν ανάγκη.
Όταν οι ρόλοι αντιστρέφονται και οι γονείς μας γίνονται αυτοί που χρειάζονται στήριξη, η αγωνία είναι μία: Ποιός θα τους φροντίσει όπως τους αξίζει; Η Caresma δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Οι υπηρεσίες της πλατφόρμας αγγίζουν εκατοντάδες οικογένειες, σε πρώτη φάση στην περιοχή της Αττικής, σε μια αγορά όπου η ποιότητα και η εμπιστοσύνη ήταν η εξαίρεση, όχι ο κανόνας.
Από την υποστήριξη σε καθημερινές ανάγκες, όπως βοήθεια στο σπίτι, διατροφή, επίβλεψη φαρμακευτικής αγωγής και προσωπική υγιεινή ή παρέα, ως την επαγγελματική φροντίδα διαφόρων παθήσεων, κινητικών προβλημάτων, καθώς και την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και διαχείρισης κρίσεων,). Η Caresma δημιουργεί γέφυρες φροντίδας, προσφέροντας στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ζουν με αξιοπρέπεια και σιγουριά.
Οι φροντιστές του δικτύου συμμετέχουν σε ψυχομετρική αξιολόγηση, υποβάλλονται σε πολλαπλές συνεντεύξεις και λαμβάνουν πλήρη εκπαίδευση. Έτσι, δημιουργείται ένα δίκτυο με το 1% των καλύτερων φροντιστών της αγοράς, που προσφέρουν φροντίδα με υπευθυνότητα και συνέπεια. Μέσω ετήσιας συνδρομής, η Caresma παρέχει φροντιστές από το δίκτυό της για όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε οι οικογένειες να απολαμβάνουν συνεχή, επαγγελματική κάλυψη ανα πάσα στιγμή.
Μια ουσιαστική επαγγελματική διαδρομή, στον κόσμο της φροντίδας
Η Caresma δεν στηρίζει μόνο τους ηλικιωμένους αλλά και εκείνους που επιλέγουν να σταθούν δίπλα τους. Πίσω από κάθε φροντιστή υπάρχει μια ιστορία: άνθρωποι με ενσυναίσθηση, εμπειρίες και την ανάγκη να προσφέρουν ουσιαστικά μέσα από την επαγγελματική τους πορεία. Η Caresma δίνει στους ανθρώπους αυτούς τον χώρο να ανθίσουν, προσφέροντάς τους δίκαιες ευκαιρίες, εκπαίδευση και στήριξη, σε ένα περιβάλλον που καλλιεργεί την επαγγελματική εξέλιξη.
Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης
Η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει την ταχύτητα και την υψηλή ποιότητα φροντίδας. Οι οικογένειες περιγράφουν αναλυτικά τις ανάγκες τους και η Caresma, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, εντοπίζει τους ιδανικούς φροντιστές, προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις για κάθε ενδιαφερόμενο.
Φροντίδα δεν σημαίνει απλώς παροχή βοήθειας. Σημαίνει να δημιουργείς ένα αίσθημα ασφάλειας, να προσφέρεις ποιότητα ζωής με ταχύτητα και ευκολία. Μέσω της νέας πλατφόρμας η πρόσβαση σε ποιοτική περίθαλψη και ουσιαστική υποστήριξη για τα αγαπημένα μας πρόσωπα γίνεται πλέον ευκολότερη, καθιερώνοντας ένα νέο, υψηλών προδιαγραφών πρότυπο φροντίδας που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.
Ο Χριστόδουλος Ασπρομάλλης, co-Founder & CEO δήλωσε σχετικά «Για εμάς είναι αυτονόητο πως κάθε άνθρωπος αξίζει να ζει με αξιοπρέπεια και ασφάλεια, ανεξαρτήτως ηλικίας. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καταφέρνουμε να επαναπροσδιορίσουμε την φροντίδα και να ενώσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται υποστήριξη με τους καταλληλότερους φροντιστές. Η τεχνολογία μάς επιτρέπει να προσφέρουμε προσωποποιημένες υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και τη συνέπεια στην ποιότητα της φροντίδας. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται, τη στιγμή που τη χρειάζονται.»
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το caresma.com
Σχετικά με την Caresma:
Η Caresma είναι η νέα ψηφιακή πλατφόρμα που επαναπροσδιορίζει τη φροντίδα των ηλικιωμένων υιοθετώντας διεθνή πρότυπα, με εκπαιδευμένους και αυστηρά ελεγμένους φροντιστές. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, πάντα με τον άνθρωπο στο επίκεντρο, βρίσκει τους ιδανικούς φροντιστές για κάθε οικογένεια.
Ομορφιά
Πανάδες στο Πρόσωπο;

Οι πανάδες συνδέονται με την υπερβολική και σε συγκεκριμένη θέση παραγωγήs μελανίνης, μιας χρωστικής που χρωματίζει και προστατεύει το δέρμα μας. Μετά από πολύ σημαντική έκθεση στον ήλιο, ή κάτω από την επίδραση ορισμένων ορμονών ή ακόμα πιο απλά με τη γήρανση, η μελανίνη παράγεται σε μεγαλύτερη αφθονία. Άλλα αίτια είναι η έλλειψη βιταμίνης C και σιδήρου από τον οργανισμό καθώς και η αφυδάτωση του δέρματος και η κληρονομικότητα. Τελικά οι πανάδες αποτελούν απόδειξη των καταστροφικών συνεπειών των ακτινών UV, στο μελανοκυτταρικό συστημα.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΟ ΧΑΠΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΑΔΕΣ?
Ναι. Τα αντισυλληπτικά μπορούν να προκαλέσουν πανάδες μέσω των ορμονικών μεταβολών που προκαλούν. Εκδηλώνονται συνήθως με μορφή ακανόνιστων, αρκετά εκτεταμένων κηλίδων που εμφανίζονται στο πρόσωπο, στο μέτωπο, στα μάγουλα, πάνω από το άνω χείλος και στο πηγούνι.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΣΚΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ? ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΗ?
Όχι πάντα. Η μάσκα της εγκυμοσύνης που ονομάζεται επίσης χλόασμα είναι ένα φαινόμενο υπερχρωμάτωσης σε έκταση που συμβαίνει στο πρόσωπο, όπως και όταν παίρνει κάποια το χάπι. Πράγματι, η εγκυμοσύνη επιφέρει ορμονικές μεταβολές που μπορούν να την προκαλέσουν.
ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΑΔΩΝ? ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΙΑ?
Πράγματι, ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση των πανάδων στο δέρμα. Μπορεί να πρόκειται για τοπικές θεραπείες και κυρίως από το στόμα, όπως ορισμένα αντιβιοτικά, η λίστα είναι μεγάλη. Παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές, οι πανάδες μπορούν- τις περισσότερες φορές- να θεραπευτούν με καλλυντικά προϊόντα, αρκεί να διαθέτει κανείς την υπομονή και τη μεθοδικότητα να τις πολεμήσει. Η θεραπεία θα πρέπει μάλιστα να συνοδεύεται από υψηλή προστασία από το ηλιακό φως. Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο.
Χρησιμοποιήστε κρέμες υψηλού δείκτη αντηλιακής προστασίας καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας άκοσμα και τους χειμερινούς μήνες. Ειδικά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνες, όπου λόγω διαταραχής των ορμονών, είναι αυξημένη η πιθανότητα εμφάνισης κηλίδων. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξετε, πάντα για ορμονικούς λόγους, και στην περίπτωση που παίρνετε αντισυλληπτικά. Οδηγούν σε υπερέκκριση μελανίνης. Αποφεύγετε τα αρώματα και γενικότερα τα καλλυντικά που περιέχουν αλκοόλ, στην παραλία. Ήλιος και οινόπνευμα ίσον πανάδες. Στην περίπτωση που οι πανάδες ατονήσουν, δεν πρέπει να εφησυχάζετε. Αν δεν προστατευθείτε από τις πρώτες καλοκαιρινές ημέρες, δεν αποκλείεται να επανεμφανιστούν.
Αγγελική Ρεβέλα – Γενικός Ιατρός
-
Διατροφή
Τρώγοντας από σπίτι
-
Υγεία
Γυναικεία Κατάθλιψη
-
Ψυχολογία
Είσαι Αληθινός ή Συμβατικός Γονιός;
-
Διατροφή
Τα Αντιοξειδωτικά | Ισορροπημένη Διατροφή
-
Ομορφιά
Πως να περιποιηθούμε το δέρμα μας μετά το καλοκαίρι; Δώστε στο δέρμα σας την υγρασία που του έχει λείψει για να το δείτε και πάλι ελαστικό και ζωντανό!
-
Τουρισμός
Υπερτουρισμός: Υπάρχει Πραγματικά ή Υπερβάλλουμε;
-
Υγεία
Έλεγχοι υγείας που αναπόφευκτα χρειάζεται να κάνουμε τακτικά
-
Υγεία
Όλη η αλήθεια για τα ωάρια : Μύθοι και πραγματικότητα