Lifestyle
«Οι διάσημοι καλλιτέχνες Ίλια & Εμίλια Καμπάκοφ στη γκαλερί Donopoulos International Fine Arts»

Με τη συμπλήρωση ενός έτους συνεργασίας, η Donopoulos International Fine Arts παρουσιάζει την έκθεση των Ίλια και Εμίλια Καμπάκοφ «Έργα Σε Χαρτί», η οποία εγκαινιάζεται τη Δευτέρα15 Μαΐου, στις 19:00. Η έκθεση περιλαμβάνει εκτυπώσεις και σχέδια σε χαρτί, όπως και την εγκατάσταση “The Children’s Corner”, η οποία εκτέθηκε για πρώτη φορά το 1988. Τα εγκαίνια θα πλαισιώνονται από ένα κονσέρτο νέων μουσικών από την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Οι Ίλια και Εμίλια Καμπάκοφ, είναι πρώην Σοβιετικοί καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ. Οι Καμπάκοφ επεξεργάζονται περιβάλλοντα τα οποία ενώνουν στοιχεία της καθημερινότητας, με στοιχεία του ιδεατού. Ενώ το έργο τους είναι βαθιά ριζωμένο στο Σοβιετικό κοινωνικό και πολιτισμικό περίγραμμα, με το οποίο ανατράφηκαν, η δουλειά τους έχει αποκτήσει παγκόσμια χροιά και σημασία. Έχει ως επίκεντρο τους συναισθηματικούς και ψυχολογικούς φόβους, τις φοβίες, τις ελπίδες και τα όνειρα, τα οποία είναι κοινά σε όλους, ανεξαρτήτως εθνικότητας και προέλευσης.

Ο εννοιολογικός καλλιτέχνης, Ίλια Καμπάκοφ γεννήθηκε στο Ντιεπροπετρόφσκ της Σοβιετικής Ένωσης, το 1933. Σπούδασε στην Ακαδημία Τεχνών VA Surikov στη Μόσχα, και ξεκίνησε τη καριέρα του ως δημιουργός σκίτσων σε παιδικά βιβλία τη δεκαετία του 50. Υπήρξε μέλος μιας ομάδας καλλιτεχνών στη Μόσχα, η οποία δούλεψε εκτός του Σοβιετικού Συστήματος Τέχνης. Το 1985, πραγματοποίησε τη πρώτη ατομική του έκθεση στη Dina Vierny Gallery στο Παρίσι, ενώ μετοίκησε στη Δύση δύο χρόνια αργότερα, με την ευκαιρία του art residency στο Kunstverein Graz της Αυστρίας. Το 1988, ο Καμπάκοφ ξεκίνησε να εργάζεται με τη μέλλουσα σύζυγό του, Εμίλια (θα παντρευτούν το 1992). Στη συνέχεια όλη η δουλειά των δύο καλλιτεχνών ήταν συνεργατική, σε διαφορετικές αναλογίες, ανάλογα με το πρότζεκτ το οποίο αναλάμβαναν. Σήμερα, ο Καμπάκοφ αναγνωρίζεται ως ο πιο σημαντικός Σοβιετικός καλλιτέχνης που αναδείχθηκε στα τέλη του 20ου Αιώνα. Οι εγκαταστάσεις του απευθύνονται τόσο στις συνθήκες της μετασταλινικής Ρωσίας, όσο και γενικότερα στο ανθρώπινο γίγνεσθαι.
Η Εμίλια Καμπάκοφ (γεν. Λέκατς) γεννήθηκε στο Ντιεπροπετρόφσκ της Σοβιετικής Ένωσης, το 1945. Παράλληλα με τις σπουδές της Ισπανικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας, παρακολούθησε και το Μουσικό Κολλέγιο του Ιρκούτσκ. Μετοίκησε στο Ισραήλ το 1973 και έπειτα στη Νέα Υόρκη το 1975, όπου εργάστηκε ως επιμελήτρια και έμπορος Τέχνης. Η Εμίλια εργάζεται στο πλάι του Ίλια, από το 1989.

Το έργο των καλλιτεχνών έχει εκτεθεί σε Μουσεία όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜΟΜΑ) στη Νέα Υόρκη, στο Hirshhorn στην Ουάσινγκτον, στο Stedeleijk στο Άμστερνταμ, στο Pompidou στο Παρίσι, στη Documenta IX, στη Whitney Biennial του 1997, και στο Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, μεταξύ άλλων. Το 1993, εκπροσώπησαν τη Ρωσία στην 45η Μπιενάλε Βενετίας, με την εγκατάστασή τους στο Κόκκινο Περίπτερο. Οι Καμπάκοφ, έχουν αναλάβει πληθώρα σημαντικών δημοσίων commissions ανά την Ευρώπη, και έχουν λάβει βραβεία και διακρίσεις, όπως το Βραβείο El Greco For Lifetime Achievement από την Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, στη Θεσσαλονίκη το 2022, το Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres, Γαλλία, το 2014, το βραβείο Cartier, στο St. Moritz Ελβετίας το 2010, το βραβείο Όσκαρ Κόκοσκα, στη Βιέννη Αυστρίας το 2002, και το Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres, Γαλλία, το 1995.

Η έκθεση λαμβάνει χώρο σε αλληλεπίδραση με το Ship of Tolerance (Πλοίο της Ανεκτικότητας), ένα παγκόσμιας εμβέλειας πρότζεκτ αφιερωμένο στη μόρφωση και τη διασύνδεση παιδιών από διαφορετικές Ηπείρους, Κουλτούρες και Ταυτότητες, μέσω της παγκόσμιας γλώσσας της Τέχνης. Η εκκίνηση του πρότζεκτ έγινε από τους Καμπάκοφ το 2005 στη Σίβα Αιγύπτου, και ακολούθησαν περισσότερες από δώδεκα εγκαταστάσεις του, σε τέσσερις Ηπείρους.
Στις 18 Μαΐου, το Πλοίο θα εγκαινιαστεί στη Πρώτη Προβλήτα του Λιμένος Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με δωρεάν κονσέρτο, στο οποίο θα συμμετέχουν νέοι μουσικοί καλλιτέχνες του πρότζεκτ.
Info: Donopoulos International Fine Arts, Αγίας Θεοδώρας 3, Θεσσαλονίκη, 2310 552633
Διάρκεια έκθεσης 15 Μαΐου- 22 Ιουνίου, 2023
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00-14.30, 17.30-21.00
Τετάρτη & Σάββατο: 10.00 – 15.00
Μόδα
Fashion Alert !!! Lazaros Orfanidis X Anna Key

Fashion Alert !!!
Η συνεργασία του Lazaros Orfanidis X Anna Key είναι κάτι περισσότερο από μια σύμπραξη· είναι ένας φόρος τιμής στο στυλ, τη μοναδικότητα και τη διαχρονικότητα. Κάθε ζευγάρι γυαλιών δεν είναι απλώς ένα αξεσουάρ, αλλά μια έκφραση χαρακτήρα, μια δήλωση αυτοπεποίθησης.
Με οδηγό το πάθος για την αισθητική και την υψηλή ποιότητα, ο Lazaros Orfanidis και η Anna Key δημιουργούν ένα αποτέλεσμα που ξεχωρίζει. Κλασικές γραμμές συναντούν μοντέρνες πινελιές, αναδεικνύοντας το διαχρονικό και το σύγχρονο σε απόλυτη αρμονία.
Αυτή η συνεργασία είναι ένα ταξίδι στην κομψότητα και την αυθεντικότητα. Ένα ζευγάρι γυαλιών μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο – και τώρα, μπορεί να πει τη δική σου ιστορία.


Μόδα
“Fashion made for the individual in you.”

Ονομάζομαι Χριστιάννα Σιάχου και με γνώμονα τους προσωπικούς μου στόχους και τα όνειρα μου θα σας μιλήσω για την επαγγελματική εμπειρία μου, με βασικό κριτήριο όταν επιλέγω μία σχολή για την επαγγελματική μου κατάρτιση, συλλέγω αρκετές πληροφορίες ώστε να βρω την σχολή αυτήν που μου ταιριάζει περισσότερο στα προσωπικά μου ενδιαφέροντα και στον χαρακτήρα μου. Προσωπικά, όταν απευθύνθηκα στην σχολή AthensFashionClub, ως ολοκληρωμένη πλέον σχεδιάστρια, ήθελα να ενισχύσω τις γνώσεις μου και να διευρύνω τους επαγγελματικούς μου ορίζοντες. Προς έκπληξή μου, βρήκα πολλά περισσότερα από μαθήματα, γνώσεις και καθηγητές. Βρήκα τους κατάλληλους ανθρώπους και το εκτεταμένο δίκτυο επαγγελματιών που με στήριξαν στις επιδιώξεις μου και μου έδωσαν ένα διεθνή προσανατολισμό μέσω της μοναδικής Θερμοκοιτίδας Μόδας στην Ελλάδα «The Fashion Gate.»
Η Σχολή AthensFashionClub ιδρύθηκε από την διακεκριμένη σχεδιάστρια μόδας και επιχειρηματία Μαρία Βυτινίδου, για την οποία έχω αποκομίσει τις άριστες εντυπώσεις σχετικά με την γνώση, την εμπειρία και την κατεύθυνση που παρέχουν οι επαγγελματίες της σχολής της προς στους σπουδαστές. Είναι απόφοιτος του Central St Martin’s College of Arts & Design και London College of Fashion, με 30ετή εμπειρία στον χώρο των επιχειρήσεων και της Μόδας και δεκάδες συμμετοχές σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως εισηγήτρια και εκπαιδεύτρια στο αντικείμενο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Η Διεθνής Έκθεση Premiere Vision στο Παρίσι την ανέδειξε ως την πιο καινοτόμα Σχεδιάστρια Μόδας στην Ελλάδα και η εταιρία της καθιερώθηκε ως μία από τις καλύτερες 20 εταιρίες υψηλής τεχνολογίας μόδας στον κόσμο.
Κάποια από τα μαθήματα που διδάσκει η σχολή AthensFashionClub είναι η Πρόγνωση Μόδας με βάση τις διεθνείς τάσεις, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη collection, το Fashion Styling καθώς και οι γνώσεις στο Πατρόν και τη Ραπτικής. Κυρίως όμως, η σχολή διακρίνεται για την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που παρέχει στο αντικείμενο της Bιώσιμης Μόδας, της Επιχειρηματικότητας, του Μarketing, των Social Media έως και τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για σύγχρονους επαγγελματίες.
Η σχολή AthensFashionClub απευθύνεται σε σπουδαστές που έχουν θέληση και όραμα και δίνει την δυνατότητα στους σπουδαστές της αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να έχουν ίσες ευκαιρίες για να εργαστούν σε μεγάλες επωνυμίες ρούχων στην Ελλάδα καθώς λαμβάνουν μεγάλη υποστήριξη από την σχολή για να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση ενδυμάτων έτσι ώστε ο καθένας από τους σπουδαστές να διεκδικήσει την αγορά, να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να λάβει γνώση και εμπειρία για διαφοροποίηση της επωνυμίας του.
Προσωπικά θαυμάζω το αίσθημα της μεγάλης κοινωνικής ευθύνης που διαθέτει η Μαρία Βυτινίδου, παρέχοντας ένα κοινωνικό αγαθό, την εκπαίδευση, σε ανθρώπους που επιθυμούν ίσες ευκαιρίες στην ζωή και την καθημερινότητα. Η αγάπη της για τους ανθρώπους που επιθυμούν τη γνώση, φάνηκε από τη πρωτοβουλία της να δημιουργήσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην επιχειρηματικότητα για γυναίκες οι οποίες είναι κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, και η ίδια να αναλάβει να τις εκπαιδεύσει. Για αυτήν την πρωτοβουλία της έλαβε το πρώτο Βραβείο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από τον θεσμό Bravo Awards.
Αγαπά και ενδιαφέρεται πραγματικά για τους μαθητές της και στο πλαίσιο της ανάπτυξης νεοφυούς επιχειρηματικότητας στον χώρο της μόδας, όπου και συμμετείχα δημιούργησε τον Μάιο του 2016 τη 1η Θερμοκοιτίδα Νέων Σχεδιαστών Μόδας <<The Fashion Gate>> με σκοπό την Επιχειρηματική Επιτάχυνση νέων ταλαντούχων Ελλήνων σχεδιαστών και την προώθηση των Συλλογών τους σε Διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό.
Όλα τα αγαθά που έλαβα από την σχολή AthensFashionClub είναι πολύτιμα ενώ η σκληρή δουλειά, η συνεργασία και το πνεύμα ομαδικότητας με άλλους σπουδαστές καθώς ο επαγγελματισμός και η δημιουργικότητα για προσωπική έκφραση πάνω στην μόδα είναι ισχυρά εργαλεία με γνώμονα την έμπνευση και το σωστό παράδειγμα που αποτελεί για μένα η Μαρία Βυτινίδου ως επαγγελματίας αλλά και ως άνθρωπος.
Εκδηλώσεις
Επιμελητήριο Αρκαδίας: Στρατηγικός Συνεργάτης ανάπτυξης ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου με σημείο αναφοράς τη Μεγαλόπολη

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, επιβεβαιώνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τη μετάβαση της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή, συμμετείχε ενεργά στην Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη: «Οι Προτεραιότητες της Πολωνικής Προεδρίας στο Συμβουλίο της ΕΕ το Πρώτο Εξάμηνο του 2025» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης.
Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, κ. Γιάννης Τρουπής, και τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, κ.κ. Βασίλης Αθανασιάδης (Α΄ Αντιπρόεδρος), Νίκος Τότσης (Β΄ Αντιπρόεδρος), Παναγιώτη Μαντάς (Γενικός Γραμματέας) και Σωτήρης Μπαλίκος (Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εμπορίου), υποδέχτηκαν στα γραφεία του Επιμελητηρίου την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κα. Ελβίρα Φόρτε. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας εν όψει της έναρξης των διαβουλεύσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2028-2034. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εμπειρία που διαθέτει πλέον το Επιμελητήριο Αρκαδίας από την εφαρμογή του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης στη Μεγαλόπολη και ειδικά σε ότι αφορά τον τομέα της επιχειρηματικότητας.
Την πρώτη ημέρα της συνδιάσκεψης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Νίκος Τότσης, στην ομιλία του, τόνισε το ισχυρό ενδιαφέρον του Επιμελητηρίου για την ανάπτυξη της περιοχής και τη σημασία της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου, όπως το έργο κατάρτισης που υλοποιείται σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και τις στρατηγικές συνεργασίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Τρουπής, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία, όπως η αύξηση του κόστους ενέργειας, η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη εργατικού δυναμικού και νέων τεχνολογιών άρδευσης. Υπογράμμισε την ανάγκη για παραγωγή περισσότερων προϊόντων ανά στρέμμα και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, ενώ επισήμανε την ανάγκη για μεγαλύτερο κλήρο με την ταυτόχρονη επίτευξη οικονομιών κλίμακας, ώστε οι αγρότες να μπορούν να ανταγωνίζονται με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους.
Ο κ. Τρουπής, κλείνοντας, πρότεινε την εφαρμογή οικονομικών κινήτρων, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων εκτάσεων γης υψηλής παραγωγικότητας στον πρωτογενή τομέα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων αγροτών.
-
Συνεντεύξεις
Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής προσκεκλημένος του Οργανισμού Περιφέρειας Τοσκάνης
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Κική και Αντρέα
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | First Cold Brew (Μάνος Αποστολόπουλος)
-
Τουρισμός
Οι καλύτερες πόλεις για ήσυχη διαβίωση
-
Επιχειρηματικότητα
Golden Rule vs Platinum Rule
-
Lifestyle
Πέγκυ Μουζάκη | Δεν έχω αυτοπεποίθηση!
-
Ψυχολογία
Συναισθηματική Νοημοσύνη ή Νοημοσύνη Της Καρδιάς :
-
Ψυχολογία
Αντιμετωπίστε την κρίση με… αισιοδοξία