Connect with us

Γαστρονομία

Οι τροφές της αγάπης

Ο Φεβρουάριος είναι αναμφισβήτητα ο μήνας του έρωτα, με την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να δεσπόζει στο ημερολόγιο. Κι επειδή ο έρωτας περνά από το στομάχι, δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τις διατροφικές μας επιλογές. Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές συνθέτουν το μενού του ρομαντικού μας δείπνου, πόσες θερμίδες κρύβουν και ποια είναι τα θετικά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας;

Γαρίδες & σελήνιο…

Ας ξεκινήσουμε με τα κυρίως πιάτα. Πρώτες στη λίστα μας οι γαρίδες. Οι γαρίδες εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, είναι παράλληλα πλούσιες σε σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό που τονώνει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του θυρεοειδή. Μία μερίδα 85gr μας παρέχει 34mcg σεληνίου ποσότητα ίση με το 71% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (Σ.Η.Π).

Στρείδια…διατροφικά μαργαριτάρια

Συνεχίζουμε με τα θαλασσινά και ειδικότερα τα στρείδια. Τα στρείδια μας εφοδιάζουν με τον απαραίτητο ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12 και σίδηρο. Ο ψευδάργυρος βοηθά στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών κι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα και διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο νευρικό σύστημα. Μια μερίδα των 85gr μπορεί να μας δώσει 62,6mg ψευδαργύρου και 23,6mcg βιταμίνης Β12, ποσότητες που υπερκαλύπτουν τη Σ.Η.Π. Ταυτόχρονα, μας εξασφαλίζει 3,7mg σιδήρου ποσοστό της τάξης του 20-45% της Σ.Η.Π, αναλόγως το φύλο.

Ο σολομός της καρδιάς μας…

Επόμενο πιάτο στο μενού μας είναι ο σολομός. Ο σολομός αποτελεί επιλογή που θωρακίζει το καρδιαγγειακό μας σύστημα καθώς είναι τροφή πλούσια σε Ω3 καλά λιπαρά. Η μερίδα των 90gr, όσο δηλαδή είναι το μέγεθος ενός φιλέτου σολομού, μας χαρίζει 3,8gr Ω3 λιπαρών οξέων, ποσότητα εξαιρετικά σημαντική αν σκεφτεί κανείς πως μόλις 1gr αποτελεί σύσταση για ασθενείς με τεκμηριωμένη στεφανιαία νόσο, ενώ 3-4gr είναι αρκετά για ασθενείς που χρειάζονται μείωση των τριγλυκεριδίων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, η κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα οδηγεί σε μείωση 16% του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Μοσχάρι, νιασίνη & βιταμίνη Β6…

Για τους λάτρεις του κρέατος η πρότασή μας είναι φιλέ μινιόν (μοσχάρι). Τι έχει να μας προσφέρει; Μια μερίδα 90gr μας παρέχει ψευδάργυρο, σελήνιο, 7.0mg νιασίνη και 0.6mg βιταμίνη Β6,ποσότητα ίση με το 43-50% και 46% της Σ.Η.Π. αντίστοιχα. Τόσο η νιασίνη όσο και η βιταμίνη Β6 συμβάλλουν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και πρωτεϊνών. Επιπλέον η νιασίνη προωθεί τη λειτουργία των ενζύμων και η βιταμίνη Β6 συνεισφέρει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Προσοχή όμως καθώς το κόκκινο κρέας περιέχει επίσης αυξημένο κορεσμένο λίπος.

Σοκολάτα & πολυφαινόλες…

Ας περάσουμε τώρα στα επιδόρπια, όπου φυσικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο την ημέρα αυτή έχει η σοκολάτα. Η σοκολάτα είναι πηγή αντιοξειδωτικών και ειδικότερα φλαβονοειδών, που αποτελούν υποκατηγορία των γνωστών σε όλους μας πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες φαίνεται να δρουν προστατευτικά για την καρδιά μας μειώνοντας τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης και καρδιαγγειακών. Επίσης φαίνεται να αυξάνουν τη συγκέντρωση της καλής (HDL) χοληστερόλης ενώ παράλληλα μειώνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης. Επιλέγουμε μαύρη σοκολάτα, καθώς όσο περισσότερο κακάο τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά. H μερίδα των 30gr, ποσότητα ίση με ένα σπιρτόκουτο, μας παρέχει 16mg φλαβονοειδή.

deipno gia tin imera twn erwteumenwn

Αμύγδαλα τα θαυματουργά…

Συνεχίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και ειδικότερα τα αμύγδαλα. Mία μερίδα 30gr, ποσότητα ίση με 12 αμύγδαλα ή ένα μπαλάκι του golf, μας εφοδιάζει με καλά λιπαρά, 7.3mg βιταμίνη Ε (49% της Σ.Η.Π) και 75 mg μαγνησίου (18-24% της Σ.Η.Π) αντίστοιχα. Η βιταμίνη Ε είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την καλή υγεία των οστών. Πλήθος μελετών αποδεικνύουν πως η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και προτείνουν επίσης τους ξηρούς καρπούς ως μέσο μείωσης των λιπιδίων του αίματος.

Φράουλες & βιταμίνη C…

Για όσους προτιμούν φρούτο, καλή επιλογή είναι οι φράουλες. Μια μερίδα φράουλες των 150γρ μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες μας σε βιταμίνη C δίνοντάς μας 89,4mg και μάλιστα με ελάχιστες θερμίδες. Η Σ.Η.Π βιταμίνης C είναι 75mg για τις γυναίκες και 90mg για τους άνδρες.

Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν…

Για το τέλος αφήσαμε το κόκκινο κρασί που σίγουρα θα συνοδεύσει τα πιάτα μας την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον η μέτρια κατανάλωση κρασιού καθημερινά, δηλαδή ένα ποτήρι 125ml για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες φαίνεται να προστατεύει από την οξείδωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και να έχει ευεργετικά αποτελέσματα ενάντια του σακχαρώδη διαβήτη, αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βελτιώνοντας το μεταβολισμό της γλυκόζης. Καλή απόλαυση σ’ εσάς και το ταίρι σας!

Στον παρακάτω πίνακα θα δούμε συνοπτικά τα θρεπτικά συστατικά από το δείπνο του Αγ. Βαλεντίνου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Πρασόρυζο: Μια γευστική δημιουργία αποτοξίνωσης

Το σίγουρο είναι ότι όλοι έχουμε ανάγκη κάποιες φορές, να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί από το κρέας, τα λιπαρά και τα γλυκά. ΄Αλλωστε όλοι κάνουμε διατροφικά ατοπήματα, κυρίως την περίοδο των γιορτών και λίγο πρέπει να επανέλθουμε.

Τα πράσα είναι μια τροφή που προσφέρει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες και έχει αποδειχθεί μετά από έρευνα ότι έχει και αντικαρκινική δράση. Επίσης τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, οι ντομάτες που συνθέτουν το πρασόρυζο, είναι τροφές που ωφελούν τον οργανισμό μας.

Το πρασόρυζο είναι νόστιμο, πολύ θρεπτικό και πολύ εύκολο να γίνει. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και κόκκινη πιπεριά, που είναι επίσης αντιοξειδωτική ή λάχανο ή ακόμα και καρότο τριμμένο ή κομμένο σε ροδέλες.

Από τα μπαχαρικά του πάει πολύ ο κουρκουμάς, η πάπρικα, το γλυκάνισο και ότι άλλο σας αρέσει. Αν θέλουμε διακοσμούμε και με σχοινόπρασο.

Στη μέση μπορούμε ακόμα να βάλουμε μια κουταλιά γιαούρτι ή μια κουταλιά κρεμώδες τυρί που του πάει πολύ και οπωσδήποτε ψωμάκι ολικής άλεσης γιατί το λαδερό φαγητό το ζητά…   

Πρασόρυζο

Από την Έφη Μαρκοζάνες

Υλικά

1 κιλό πράσα φρέσκα, κομμένα σε κομμάτια μόνον το λευκό μέρος

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη

Ελαιόλαδο εκλεκτό

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα

500 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βάζουμε  2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε και αυτά για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε και τον πελτέ ντομάτας, δημιουργώντας χώρο ώστε να φθάσει  στον πάτο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση για 2-3 λεπτά και να μοσχομυρίσει το φαγητό μας.  

Προσθέτουμε και την ντομάτα και συμπληρώνουμε δύο ποτήρια με ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και το αφήνουμε να πάρει βράση για 10 λεπτά ακόμα.

Ρίχνουμε το ρύζι και πάλι ανακατεύουμε ελαφρά και συμπληρώνουμε ζωμό καυτό,  ώστε να σκεπάσει το φαγητό μας και 2-3 εκατοστά ακόμα.

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε σκεπασμένη κατσαρόλα το πρασόρυζο για 30 λεπτά.  Θέλει προσοχή να μην πιάσει το ρύζι και ανακατεύουμε συχνά. Αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο νερό ζεστό ακόμα.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο «να σταθεί» όπως έλεγαν οι μανάδες μας και σερβίρουμε φινίροντας επιλεκτικά το πιάτο με σχοινόπρασο ψιλοκομμένο και μια κουταλιά γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί.

Σίσσυ Νίκα

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Γαστρονομία

Φρέσκο Sauerkraut (ψυγείου)

Το Sauerkraut είναι ζωντανή τροφή και θα συνεχίσει να είναι ζωντανό μόνο όταν διατηρηθεί σε συγκεκριμένη θερμοκρασία (ψυγείο). 

Για το λόγο αυτό, το RIGHT STUFF πωλείται συνήθως στο τμήμα ψυγείων των καταστημάτων υγιεινής διατροφής. 

Τα περισσότερα sauerkraut των υπεραγορών, δεν πρόκειται να είναι πλήρη σε  εκείνα τα θαυμάσια ισχυρά προβιοτικά που ψάχνετε. 

Αν είναι σε ένα ράφι κάτω από έναν από τους διαδρόμους ή είναι μια κονσέρβα – τα πράγματα είναι νεκρά – αφήστε το στο ράφι! 

Ναι, ένα προϊόν ραφιού, είναι ευκολότερο να το διαχειριστεί, για την επιχείρηση που φτιάχνει sauerkraut και για το κατάστημα, αλλά η υγεία σας έχει πολύ μεγαλύτερη αξία, από την ευκολία διαχείρισης προϊόντος. 

Μην εκπλαγείτε αν το πραγματικά καλό προϊόν που ψάχνετε δεν πωλείται στο ράφι. Το raw sauerkraut λοιπόν, είναι ένα ζωντανό τρόφιμο που αναπνέει και επειδή μόνο αυτό μπορεί να σας δώσει τα προβιοτικά που ψάχνετε, πηγαίνετε κατευθείαν στο τμήμα των ψυγείων των καταστημάτων.

Τα περισσότερα sauerkraut  που βρίσκονται σε ένα κατάστημα τροφίμων ή υπεραγοράς, είναι  παστεριωμένα στη συνέχεια κονσερβοποιημένα, για να έχουν μεγάλη διάρκεια.

Η παστερίωση, ενώ μια σημαντική διαδικασία για τη διατήρηση πολλών τροφίμων, κάνει όμως περισσότερο κακό παρά καλό για το sauerkraut. Η διαδικασία lacto-ζύμωσης του λάχανου, δημιουργεί τα ζωντανά βακτηρίδια lactobacillus και άλλα ευεργετικά μικρόβια, τα οποία πεθαίνουν όταν θερμαίνεται το sauerkraut.

 Τα προβιοτικά βακτήρια lactobacillus που βρίσκονται σto sauerkraut και που είναι τόσο απαραίτητα για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος – σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της παστερίωσης. 

Ελέγξτε τη συσκευασία και αναζητήστε λέξεις ΦΡΕΣΚΟ-ΜΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟ, ΖΗΜΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΊΟ sauerkraut για να έχετε ΟΛΑ τα οφέλη αυτής πραγματικής ΥΠΕΡΤΡΟΦΗΣ.

Continue Reading

Γαστρονομία

Φράουλες, τυρί κρέμα και Trikalinos Αυγοτάραχο

Οι Γιορτές ήρθαν και οι κουζίνες των σπιτιών σε όλον τον κόσμο αυτές τις ημέρες μοσχομυρίζουν από τα καλούδια που κάθε νοικοκυρά εθιμοτυπικά ετοιμάζει και θα προσφέρει σε κεράσματα και στα εορταστικά γεύματα, για να συνοδέψει το τσούγκρισμα των ποτηριών και την ανταλλαγή ευχών!

Η παράδοση θέλει το αυγοτάραχο να προσφέρεται εθιμοτυπικά σε κάθε χαρμόσυνη συγκέντρωση και εορταστικό τσιμπούσι, όπως στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και στο 1ο γεύμα της νέας χρονιάς. Η εξήγηση είναι ότι με τον τρόπο αυτό, θέλουμε να προσκαλέσουμε κοντά μας το Καλό, σε πληθυντικό αριθμό: όσα τα αυγουλάκια που περιέχονται στη γονάδα του Κέφαλου, τόσα και τα Καλά που προσκαλούμε να έρθουν κοντά μας, σε πληθυντικό αριθμό: παιδιά, πλούτη, καλή υγεία και ευτυχία. 

Εμείς σας προτείνουμε τρείς γρήγορες, εύκολες και νόστιμες ιδέες για να προσφέρετε το Trikalinos Αυγοτάραχο, που είναι το πιο βελούδινο και ντελικάτο έδεσμα, για να ξεκινήσει τα γιορτινά καλέσματά σας

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

50 g τυρί κρέμα
2 μεσαίες φράουλες
10 φέτες πολύσπορης μπαγκέτας
10 φέτες αυγοτάραχο (κομμένες με 1 εκατοστό πάχος)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μοιράζουμε το τυρί κρέμα στις φέτες μπαγκέτας και ολοκληρώνουμε με μια- δυο φέτες φράουλας και μια καλή φέτα αυγοτάραχο, για κάθε φέτα μπαγκέτας.

Ημι – ξηραμένα σύκα και Trikalinos Αυγοτάραχο

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

5 σύκα ημι – ξηραμένα, μικρού μεγέθους, κομμένα στη μέση (κατά πλάτος)
10 φέτες πολύσπορης μπαγκέτας
10 φέτες αυγοτάραχο πάχους 1 εκατοστού
1 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ. σ. μέλι
1 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με το μέλι και το ξύδι σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε μέχρι να στέκεται. Προσθέτουμε τα ημι – ξηραμένα σύκα και αφήνουμε να μουλιάσουν στο μείγμα -περίπου 2 ώρες.

Τοποθετούμε σε κάθε φέτα μπαγκέταςτο ένα μισό του σύκου και μια φέτα αυγοτάραχο.

Αρωματικό βούτυρο πορτοκαλιού με σχοινόπρασο και Trikalinos Αυγοτάραχο

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

50 g βούτυρο
½ ένα πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό
1 πρέζα Αφρίνα
2 κλωναράκια σχοινόπρασο, κομμένα ζυλιέν
10 φέτες αυγοτάραχο, πάχους 1 εκατοστού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σιγοβράζουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα για περίπου δέκα λεπτά σε μέτρια φωτιά Ρίχνουμε το βούτυρο και την Αφρίνα, αφαιρώντας τον αφρό που μπορεί να εμφανιστεί στην επιφάνεια.

Μόλις το βούτυρο να λιώσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το αρωματικό βούτυρο πορτοκαλιού σε ένα καθαρό δοχείο. Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για δεκαπέντε λεπτά και στη συνέχεια αποθηκεύουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

Μοιράζουμε το βούτυρο στις φέτες μπαγκέτας και ολοκληρώνουμε με τις φέτες αυγοτάραχο και το σχοινόπρασο.

TIP: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την πολύσπορη μπαγκέτα με οποιοδήποτε είδος ψωμιού.

Επίσης μπορούμε να βουτυρώσουμε ελαφρά το ψωμί, με αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας.

To Trikalinos Αυγοτάραχο, θα το βρείτε σε ντελικατέσσεν και παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στα Σούπερ Μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης και Μασούτης.

Περισσότερες συνταγές και συμβουλές χρήσης θα βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρίας: www.trikalinos.gr

Continue Reading

Trending