Connect with us

Υγεία

Ο Μαραθώνιος πλησιάζει… έχετε προετοιμαστεί με σωστή ενυδάτωση;

Κράμπες, κόπωση, μειωμένη αθλητική απόδοση και ζάλη είναι ορισμένα από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης. Αντιμετωπίστε την αφυδάτωση και τα συμπτώματά της επιλέγοντας το κατάλληλο αθλητικό ποτό και ακολουθώντας τις τεχνικές ενυδάτωσης που θα βρείτε στη συνέχεια του κειμένου ώστε να επιτύχετε τις μέγιστες επιδόσεις στην επόμενή σας προπόνηση ή τον αγώνα!

Ποιος είναι ο ρόλος του νερού κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Το νερό ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, λιπαίνει τις αρθρώσεις σας, συμβάλλει στην πρόληψη των τραυματισμών, τη λειτουργία της καρδιάς, τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και την ανάρρωση.

Ως εκ τούτου, είτε είστε επαγγελματίας αθλητής, είτε αθλούμενος η επαρκής ενυδάτωση είναι κρίσιμης σημασίας για τις επιδόσεις σας.

Ποια είναι τα αίτια της αφυδάτωσης κατά την άσκηση;

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τα αίτια της αφυδάτωσης είναι χρήσιμο να δούμε τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά της άσκηση.

Αρχικά, κατά τη διάρκεια της άσκησης η θερμοκρασία του σώματός σας ανεβαίνει. Στη συνέχεια, η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί σε εφίδρωση η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε εξάτμιση του ιδρώτα από την επιφάνεια του δέρματος και μείωση της θερμοκρασίας.

Έτσι λοιπόν, γίνεται κατανοητό πως κατά τη διάρκεια της άσκησης το σώμα σας αποβάλλει νερό με σκοπό τη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Απώλεια των υγρών μέσω της εφίδρωσης μεγαλύτερη από την πρόσληψη έχει ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση.

enusatwsi kata ton agwna

Αίτια της αφυδάτωσης μπορεί να είναι

  • Η ανεπαρκής λήψη υγρών
  • Η υπερβολική εφίδρωση
  • Η άσκηση σε ξηρό ή/και θερμό περιβάλλον
  • Η λήψη υγρών μόνο σε κατάσταση δίψας

Πώς η αφυδάτωση επηρεάζει την αθλητική απόδοση;

Εάν η αφυδάτωση είναι αρκετά σοβαρή, μπορεί να μειώσει την απόδοση στα περισσότερα αγωνίσματα. Πιο συγκεκριμένα, απώλεια υγρών μέσω της εφίδρωσης μεγαλύτερη από το 2% του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε αισθητή μείωση της αθλητικής απόδοσης.

Ομοίως, απώλεια υγρών που υπερβαίνει το 5% του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αθλητικής απόδοσης κατά 30%!

Ως μείωση της αθλητικής απόδοσης εννοούμε τη μείωση της μυϊκής δύναμης, της ταχύτητας, της αντοχής, της συγκέντρωσης, του χρόνου αντίδρασης, του συντονισμού και της ικανότητας λήψης αποφάσεων.

Παράλληλα, η αφυδάτωση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού!

Ποια είναι τα συμπτώματα της αφυδάτωσης;

Συμπτώματα της αφυδάτωσης μπορεί να είναι:

  • Οι μυϊκές κράμπες
  • Η ζάλη
  • Η κόπωση
  • Η θερμοπληξία
  • Η θερμική εξάντληση

gunaika pinei isotoniko poto

 

Πως θα αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα;

Η σωστή ενυδάτωση ξεκινά αρκετές ώρες πριν τον αγώνα ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής απορρόφηση των υγρών και η αποβολή της περίσσειας. Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε συνοπτικά το πλάνο ενυδάτωσης που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να φτάσετε στη γραμμή της εκκίνησης ή στον αγωνιστικό χώρο επαρκώς ενυδατωμένοι:

Χρονισμός Ποσότητα
4 ώρες πριν 4-7ml νερού ή αθλητικού ποτού / κιλό σωματικού βάρους*
2 ώρες πριν 400 – 600ml νερού ή αθλητικού ποτού

* Για παράδειγμα, ένας αθλητής 75kg θα χρειαστεί 300-525ml νερού ή αθλητικού ποτού.

Πρέπει να επιλέξετε νερό ή κάποιο αθλητικό ποτό;

Η απάντηση είναι «Εξαρτάται από τη διάρκεια και τις συνθήκες της άσκησης»!

Όταν η άσκηση δε διαρκεί περισσότερο από μία ώρα το νερό αρκεί για να καλυφθούν οι απώλειες. Βέβαια, εάν η δραστηριότητα είναι έντονη και συμβαίνει σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας τότε ίσως είναι απαραίτητα και εκεί.

Από την άλλη, όταν η άσκηση διαρκεί πάνω από δύο ώρες τότε τα αθλητικά ποτά είναι μονόδρομος για να επιτύχετε την κατάλληλη ενυδάτωση.

Γιατί να επιλέξετε κάποιο αθλητικό ποτό;

Τα αθλητικά ποτά αποτελούν χρήσιμα εργαλεία καθώς περιέχουν ηλεκτρολύτες αλλά και υδατάνθρακες.

Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες διεγείρουν την απορρόφηση υγρών, με αποτέλεσμα να απορροφώνται ταχύτερα από το απλό νερό και να συμβάλουν σε αποτελεσματικότερη ενυδάτωση.

Επιπλέον, λόγω του νατρίου και του καλίου που περιέχουν βοηθούν στη διατήρηση του αισθήματος της δίψας και στην καθυστέρηση παραγωγής ούρων με αποτέλεσμα την καλύτερη ενυδάτωση.

Ποιο αθλητικό ποτό να επιλέξετε;

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα επιλέξτε κάποιο ισοτονικό αθλητικό ποτό. Τα ισοτονικά ποτά λόγω της περιεκτικότητάς τους αυτής σε υδατάνθρακες μπορούν να απορροφηθούν κατά 30% γρηγορότερα από το νερό!

Ως ισοτονικά χαρακτηρίζονται τα ποτά που περιέχουν 6-8γρ υδατανθράκων/100ml.

Φροντίστε λοιπόν να ελέγχετε την ετικέτα του αθλητικού ποτού ώστε να είστε σίγουροι πως επιλέξατε το κατάλληλο.

Τι να κρατήσετε για το τέλος

Ελέγξτε το χρώμα των ούρων σας για να ελέγξτε το επίπεδο ενυδάτωσης σας! Στόχος σας για καλή ενυδάτωση είναι η κλίμακα 1-3.

Να θυμάστε πως η δίψα δεν είναι ένας καλός δείκτης υδάτωσης! Μην περιμένετε να διψάσετε, τότε είναι αργά. Πιείτε πριν διψάσετε!

Η σωστή ενυδάτωση διαφέρει από αθλητή σε αθλητή και η εξατομίκευση αποτελεί και εδώ το κλειδί της επιτυχίας.

Καλή επιτυχία στον επόμενό σας αγώνα!

Πηγή

Continue Reading

Υγεία

Ψυχική υγεία εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση

Θέματα ψυχικής υγείας: Προβλήματα ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπεία, εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων.

Η ψυχική υγεία αποτελεί έναν ολοκληρωμένο και ζωτικό μέρος της γενικότερης ευημερίας και ευστάθειας του ανθρώπινου όντος. Ωστόσο, παρά τη σημασία της, οι προκλήσεις και οι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία είναι ποικίλοι και πολυπρόσωποι. Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων έχει βρεθεί σε διαρκή εξέλιξη, από την αρχαιότητα έως τις σύγχρονες πρακτικές της ψυχοθεραπείας.

Προβλήματα Ψυχικής Υγείας

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας παρουσιάζονται σε διάφορες μορφές και μεγέθη, από την κατάθλιψη και την αγχώδη διαταραχή έως τις ψυχώσεις και τις σχιζοφρένειες. Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, οι αιτίες και οι παράγοντες που συνδέονται με τα ψυχικά προβλήματα έχουν εξελιχθεί από τις θρησκευτικές και μυθολογικές εξηγήσεις σε επιστημονικές και κλινικές προσεγγίσεις.

Τον 20ό αιώνα, η επιστημονική κοινότητα αύξησε την προσοχή της στα ψυχικά προβλήματα, αναπτύσσοντας νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και φαρμακευτικές αγωγές. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη της ψυχοθεραπείας και την εξέλιξη της στον 21ο αιώνα.

Ψυχοθεραπεία: Ένα Σημαντικό Εργαλείο

Η ψυχοθεραπεία αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών προσεγγίσεων, σχεδιασμένων για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν τα ψυχικά τους προβλήματα. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία, η ψυχαναλυτική θεραπεία, η διαπροσωπική θεραπεία και πολλές άλλες.

Η ψυχοθεραπεία παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι ασθενείς μπορούν να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους και τις συμπεριφορές τους. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι άνθρωποι μπορούν να ανακαλύψουν νέες προσεγγίσεις και εργαλεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Εξέλιξη στην Κατανόηση και Αντιμετώπιση

Η εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων συνεχίζεται και σήμερα. Η έρευνα στον τομέα της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής επιστήμης συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων και θεραπευτικών τεχνικών. Επιπλέον, η κοινωνική επίγνωση για τη σημασία της ψυχικής υγείας έχει αυξηθεί, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ανοικτότητα και αποδοχή.

Παράλληλα, η τεχνολογική πρόοδος έχει επιτρέψει την ανάπτυξη νέων διαδικτυακών πλατφορμών και εφαρμογών που παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε απόσταση.

Συνολικά, η συνεχής εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων αντιπροσωπεύει ένα δυναμικό πεδίο, το οποίο είναι ουσιώδες για την υγεία και την ευημερία της ανθρώπινης κοινότητας. Με την επένδυση σε έρευνα, πρόληψη και θεραπευτικές προσεγγίσεις, μπορούμε να συνεχίσουμε να προωθούμε ένα πιο υγιές και ενδυναμωμένο μέλλον για όλους.


Άρθρο από το BusinessWoman

Continue Reading

Υγεία

Υγεία των γυναικών : Προληπτική φροντίδα


Υγεία των Γυναικών: Προληπτική φροντίδα, γυναικολογία και εξελίξεις

Η υγεία των γυναικών είναι ένα ζήτημα που απαιτεί συνεχή προσοχή και φροντίδα. Μέσα από την προληπτική φροντίδα και τις εξελίξεις στον τομέα της γυναικολογίας, οι γυναίκες μπορούν να διατηρήσουν την υγεία τους και να αντιμετωπίσουν προβλήματα εγκαίρως. Ας εξετάσουμε πιο αναλυτικά το θέμα αυτό.

Προληπτική φροντίδα

Η προληπτική φροντίδα αποτελεί βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της υγείας των γυναικών. Αυτή περιλαμβάνει τακτικές εξετάσεις, ελέγχους και εξετάσεις εκτός από την τήρηση υγιεινών διατροφικών και ασκησιολογικών συνηθειών. Σημαντικά θέματα προληπτικής φροντίδας περιλαμβάνουν τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, την εξέταση των μαστών, τον έλεγχο του στήθους και του εδάφους του στήθους, καθώς και τον έλεγχο της οστεοπόρωσης.

Γυναικολογία

Η γυναικολογία είναι το ιατρικό ειδικότητα που ασχολείται με την υγεία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Ο γυναικολόγος είναι υπεύθυνος για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως οι ανώμαλες περίοδοι, οι ινομυώματα, οι κύστεις στις ωοθήκες, οι μύκητες, οι μεταβολικές διαταραχές και η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Εξελίξεις στην υγεία των γυναικών

Οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας των γυναικών περιλαμβάνουν την επέκταση των επιλογών για την αντισύλληψη, την ανάπτυξη νέων μεθόδων ανίχνευσης καρκίνου, όπως η ψηφιακή μαστογραφία, καθώς και την εξέλιξη στη θεραπεία διαφόρων γυναικολογικών παθήσεων μέσω της χρήσης νέων φαρμάκων και θεραπευτικών τεχνικών.

Συνολικά, η υγεία των γυναικών απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει την προληπτική φροντίδα, την εποπτεία της γυναικολογίας και την προσαρμογή στις νέες εξελίξεις στον τομέα της υγείας. Μέσα από αυτήν την προσέγγιση, οι γυναίκες μπορούν να διασφαλίσουν την καλή τους υγεία και ευημερία σε όλες τις φάσεις της ζωής τους.


Άρθρο από το BusinessWoman

Continue Reading

Υγεία

Δραστηριότητες & χόμπι που μπορούν να σε αποφορτίσουν στην καθημερινότητά σου

Η καθημερινότητα, για την πλειοψηφία των ανθρώπων, είναι ιδιαίτερα απαιτητική και περιλαμβάνει τρέξιμο και συνεχείς προκλήσεις. Είναι απαραίτητο λοιπόν να βρίσκουμε ημερησίως κάποιες ώρες για εμάς, οι οποίες θα μας αποφορτίσουν και θα μας γεμίσουν με ενέργεια για το δύσκολο πρόγραμμα που ακολουθεί.

Αν ανήκεις και εσύ σε αυτήν την κατηγορία και ψάχνεις να βρεις δραστηριότητες και χόμπι που θα σε βγάλουν για λίγο από την πιεστική πραγματικότητα, αυτό το άρθρο γράφτηκε για σένα. Συνέχισε λοιπόν να διαβάζεις και παρακάτω θα βρεις κάποιες προτάσεις που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπεις τις μέρες σου. Πάμε να τις δούμε όλες!

Φωτογραφία

Είναι γεγονός ότι η ιδανική δραστηριότητα μπορεί να σε ανακουφίσει από το άγχος, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεις τις δεξιότητες σου και αποκτάς νέες γνώσεις. Αυτό μπορείς να το πετύχεις εύκολα, αν ασχοληθείς με τη φωτογραφία ή την τέχνη της βιντεογραφίας. Αναλυτικότερα, το συγκεκριμένο χόμπι ναι μεν διδάσκεται, αλλά μπορείς να το εξασκήσεις και τελείως μόνη σου, καθώς στο διαδίκτυο θα βρεις αμέτρητη πληροφορία.

Μένει μόνο να βρεις τη φωτογραφική μηχανή και τα αξεσουάρ ήχου που σου ταιριάζουν και να εμπνευστείς από τις εικόνες που συναντάς καθημερινά. Αν πάλι είσαι αρχάρια και δεν ξέρεις αν σου ταιριάζει η συγκεκριμένη δραστηριότητα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις για αρχή την κάμερα του κινητού σου τηλεφώνου.

Γιόγκα και πιλάτες

Αν η δουλειά σου σε θέλει καθημερινά μπροστά από έναν υπολογιστή, τότε είναι σημαντικό να φροντίζεις το σώμα σου, που τόσο καταπονείς. Προτίμησε λοιπόν μια σωματική δραστηριότητα, η οποία θα σε γυμνάσει πλήρως και κυρίως θα ενδυναμώσει τον πυρήνα σου, μειώνοντας τον πόνο στη μέση και την κακή στάση σώματος.

Αυτό μπορείς να το πετύχεις άψογα με τη γιόγκα ή τις πιλάτες. Βρες λοιπόν ποια δραστηριότητα σου ταιριάζει καλύτερα και επωφελήσου από τα πολλά οφέλη που σίγουρα θα σου προσφέρει.

Τρέξιμο

Ακόμα και αν ο χρόνος σου είναι μετρημένος, είναι σημαντικό να βρεις ένα χόμπι που δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία και εξοπλισμό. Τί το καλύτερο λοιπόν από το τρέξιμο (ή το γρήγορο περπάτημα!). Φόρα τα αθλητικά σου και βγες στο κοντινό πάρκο, όποια ώρα της ημέρας επιθυμείς.

Τα οφέλη του τρεξίματος είναι πολλά και αδιαπραγμάτευτα. Ενδεικτικά, βοηθά στη μείωση του βάρους, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει τους μυς και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, τριάντα μόνο λεπτά τρεξίματος θα σου χαρίσουν όνειρα γλυκά, διότι έρευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου.

Κεραμική

Αν σου αρέσει να δημιουργείς, τι θα έλεγες να δοκιμάσεις ένα μάθημα κεραμικής και να βγεις μια και καλή από τη ρουτίνα; Πέρα από την προφανή δημιουργικότητα, η κεραμική έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς η επαφή με τον πηλό καταπραΰνει και συμβάλλει στην απόκτηση μιας πιο χαλαρής ψυχικής διάθεσης.

Δρα λοιπόν ως “παυσίπονο”, αφού μειώνει τον πόνο που δημιουργείται από το άγχος και την κακή διάθεση και δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η “νέα γιόγκα”. Επιπλέον, αυξάνει τη συγκέντρωση και μπορεί να σε κάνει να σκέφτεσαι πιο καθαρά.

Μαγειρική

Είτε μαγειρεύεις για τους αγαπημένους σου, είτε για τον εαυτό σου, η μαγειρική μπορεί να είναι το χόμπι που ψάχνεις. Αν και είναι μία διαδικασία που για πολλούς αποτελεί ρουτίνα, υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που τη θεωρεί ιδιαίτερα ευεργετική και επωφελείται από τα πολλά της οφέλη.

Ενδεικτικά, η μαγειρική καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, οργανώνει τη σκέψη και είναι μία σημαντική ένδειξη (αυτο)φροντίδας. Επιπλέον, μπορεί να σε χαλαρώσει, αλλά ταυτόχρονα σου χαρίζει τον έλεγχο της κάθε παρασκευής. Φαίνεται λοιπόν πως είναι μια δραστηριότητα που προάγει την ευεξία και βοηθά σημαντικά στην καλή διάθεση. Αντίστοιχο εφέ έχει και η ζαχαροπλαστική, η οποία αποτελεί hot τάση τα τελευταία χρόνια.

Αν έφτασες ως εδώ, σίγουρα πήρες κάποιες ιδέες για να διαλέξεις τη δραστηριότητα που σου ταιριάζει. Πειραματίσου λοιπόν με τα διάφορα χόμπι και βρες αυτό που σου ταιριάζει!

Continue Reading

Trending