Connect with us

Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης

Η υγεία των πασχόντων από Κοιλιοκάκη στα χέρια της νομοθεσίας ΔΕΝ «μπορεί να περιέχει ίχνη γλουτένης»

Στις μέρες μας ακούγεται πολύ συχνά ο όρος «προϊόντα ή φαγητά χωρίς γλουτένη». Στην πραγματικότητα, όμως, ο μέσος Έλληνας πιστεύει ότι όλο αυτό είναι μια ακόμα μόδα της εποχής, μη γνωρίζοντας πως υπάρχει τμήμα του πληθυσμού που πάσχει από  Kοιλιοκάκη και ο μόνος τρόπος θεραπείας των ασθενών αυτών είναι η δια βίου διατροφή χωρίς ίχνη γλουτένης.

Όταν πρόκειται για χρόνιες παθήσεις όπως είναι η Κοιλιοκάκη, πολλοί πάσχοντες εκφράζουν παράπονα ότι η ιατρική επιστήμη δεν είναι σε θέση να βρει θεραπεία για την ασθένειά τους. Ο ασθενής δεν έχει μόνο να ρυθμίσει τα συμπτώματα της νόσου του, αλλά να δυναμώσει ψυχικά για να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα της καθημερινότητάς του.

Η Κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλείται από μια αντίδραση στη γλουτένη. Τα άτομα με την πάθηση αυτή πρέπει να εφαρμόζουν μια εφ’ όρου ζωής αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη, προκειμένου να αποφύγουν σοβαρές επιπλοκές όπως η οστεοπόρωση, η στειρότητα και ακόμη και ένας σπάνιος καρκίνος του λεπτού εντέρου. Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, ενώ μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στη βρώμη. Εκτιμάται ότι το 1-2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού επηρεάζεται από τη νόσο, παρόλο που πολλοί πάσχοντες εξακολουθούν να μην έχουν διαγνωσθεί.

Η νομοθεσία για τη διασφάλιση της επισήμανσης των αλλεργιογόνων στα συστατικά των προϊόντων έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά η χρήση σήμανσης όπως «μπορεί να περιέχει» για να δείξει πιθανή διασταυρούμενη μόλυνση υπόκειται μόνο σε εθνικό έλεγχο. Η διασταυρούμενη επιμόλυνση μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, για παράδειγμα μέσω της επαφής με προϊόντα που περιέχουν γλουτένη κατά την αποθήκευση ή στη γραμμή παραγωγής. Η χρήση αυτής της σήμανσης ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των εταιρειών τροφίμων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε ορισμένες χώρες, υπάρχουν πολλές αναφερόμενες περιπτώσεις προϊόντων που δεν έχουν σήμανση “μπορεί να περιέχει γλουτένη”, όταν κατόπιν σχετικού ελέγχου τα πραγματικά επίπεδα γλουτένης ξεπέρασαν τα 20ppm. Κάποιες επίσημες οδηγίες από τις εθνικές αρχές για τα πρότυπα τροφίμων είναι διαθέσιμες σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά αυτό δεν συμβαίνει παντού και, ακόμη και όταν είναι διαθέσιμο, οι παραγωγοί συχνά το αγνοούν. Αυτό δεν προκαλεί μόνο σύγχυση αλλά είναι και δυνητικά επιβλαβές για τους καταναλωτές με Κοιλιοκάκη. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να καταλήξουν να καταναλώνουν επιβλαβείς ποσότητες γλουτένης χωρίς να το γνωρίζουν ή να περιορίζουν άσκοπα την ήδη πολύ στενή διατροφή τους.

Για να σηματοδοτήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης την Τετάρτη 16 Μαΐου, o Πανευρωπαϊκός Σύλλογος ατόμων με Κοιλιοκάκη (AOECS) και οι Σύλλογοι μέλη αυτού συναντώνται για να εγείρουν την ευαισθητοποίηση για την ανάγκη θέσπισης νομοθεσίας για την σήμανση των αλλεργιογόνων προφυλάξεων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων από Κοιλιοκάκη.

Οι Σύλλογοι ατόμων με Κοιλιοκάκη σε ολόκληρη την Ευρώπη καλούν τις κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν αυστηρότερο έλεγχο της χρήσης της σήμανσης «μπορεί να περιέχει» στη βιομηχανία τροφίμων. Πολλοί καταναλωτές που πάσχουν από Κοιλιοκάκη εξακολουθούν να αναφέρουν ζητήματα σχετικά με την αξιοπιστία αυτής της σήμανσης και αν τελικώς μπορεί να χρησιμοποιείται. Σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε άτομα που πάσχουν από Κοιλιοκάκη και συγγενείς αυτών, σχεδόν το 57% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησε ότι του δημιουργεί σύγχυση η σήμανση «μπορεί να περιέχει ίχνη γλουτένης», εκ των οποίων η πλειοψηφία (με ποσοστό μεγαλύτερο του 80%) αναφέρει ότι λαμβάνει υπόψη του τη σήμανση αυτή κι ας είναι προειδοποιητική, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησε πως θέλει να ορίζεται από το νόμο το πώς και το πότε θα χρησιμοποιείται η σήμανση “μπορεί να περιέχει ίχνη γλουτένης”.

 

Κοιλιοκάκη και ποιότητα ζωής

Για κάποιον που δεν πάσχει ο ίδιος ή δεν έχει κανέναν στο περιβάλλον του που πάσχει από Κοιλιοκάκη, όλα τα ανωτέρω φαντάζουν μακρινά ή ακόμη και υπερβολικά. Για τους πάσχοντες όμως, αλλά και τους συγγενείς και φίλους τους, είναι μια νέα πραγματικότητα, η δική τους πραγματικότητα, και αγωνίζονται αδιαλείπτως να εξασφαλίσουν το στοιχειώδες επίπεδο ποιότητας ζωής, που για άλλους θεωρείται δεδομένο.

Πηγή

Continue Reading

Ομορφιά

Ρινοπλαστική – τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Οι λειτουργικές και αισθητικές ρινοπλαστικές είναι από τις πλέον δύσκολες και απαιτητικές επεμβάσεις στην πλαστική χειρουργική και ειδικότερα στην πλαστική χειρουργική προσώπου και ως εκ τούτου αποτελούν μια πρόκληση για όσους ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Απαιτούν αναλυτική προεγχειρητική μελέτη, εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε περιστατικού και εκτεταμένη κλινική εμπειρία για την αντιμετώπιση και των πλέον δύσκολων περιστατικών.

Όπως αναφέραμε είναι ιδιαίτερα σημαντικό το κάθε περιστατικό να αναλύεται και να προσεγγίζεται εξατομικευμένα. Προεγχειρητικά πρέπει να γίνεται ενδελεχής σχεδίαση της νέας μύτης και αυτή να προσαρμόζεται στο πρόσωπο της ασθενούς ή του ασθενή, τηρώντας πάντοτε βασικές αρχές και κανόνες που σχετίζονται με την πλαστική χειρουργική της ρινός. Είναι θεμελιώδες λάθος να θεωρεί μια ασθενής ή ένας ασθενής ότι μπορεί να αποκτήσει την ίδια μύτη με κάποιο άλλο πρόσωπο, π.χ. κάποιος διασημότητας και θα πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις ο πλαστικός χειρουργός να αρνείται κατηγορηματικά να προβεί στη διενέργεια της επέμβασης.

Ένα χειρουργείο ρινοπλαστικής απαιτεί μετεγχειρητικά υπομονή. Η μύτη είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο όργανο και μετά από την επέμβαση χρειάζεται αρκετό χρόνο έως ότου διαμορφωθεί το τελικό αποτέλεσμα. Στις περιπτώσεις που δεν έχει προηγηθεί κάποια επέμβαση στη μύτη, το διάστημα αυτό φτάνει περίπου στους 12 μήνες. Ήδη βέβαια από τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση η διαφορά είναι εμφανής και οι ασθενείς μπορούν να χαίρονται με την καινούρια τους μύτη. Ειδικότερα δε στις περιπτώσεις εκείνες που πρόκειται για επανεπέμβαση, απαιτείται ακόμη περισσότερος χρόνος έως ότου φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα (έως και 2 έτη).

Όσον αφορά το κομμάτι της λειτουργικότητας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι άμεσα συνδεδεμένο με το κομμάτι της αισθητικής. Με άλλα λόγια δεν αρκεί απλά η αλλαγή της εξωτερικής όψης της μύτης αλλά απαιτείται και η διόρθωση του ρινικού διαφράγματος. Εάν δε διορθωθεί ένα στραβό ρινικό διάφραγμα, τότε είναι βέβαιο ότι στην πορεία θα επηρεαστεί και η εξωτερική όψη της μύτης και θα απαιτηθεί εκ νέου χειρουργική παρέμβαση για τη διόρθωση των όποιων προβλημάτων.

Εν κατακλείδι θα ήθελα να τονίσω ότι η ρινοπλαστική αποτελεί μια από τις πλέον απαιτητικές και συναρπαστικές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής, που όπως και σε κάθε άλλη επέμβαση θα πρέπει ο πλαστικός χειρουργός να επιδιώκει φυσικά και αρμονικά αποτελέσματα, ενθυμούμενος πάντοτε τη ρήση των αρχαίων ημών προγόνων πως «παν μέτρον άριστον».

Περικλής Δ. Καραϊσκάκης 

Πλαστικός Χειρουργός

Ειδικευθείς στη Γερμανία 

τ. Αναπλ. Δ/ντής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής St. Josef Hospital Essen-Kupferdreh

www.drkaraiskakis.gr

Continue Reading

Διατροφή

Πολύχρωμα μπολ με Δημητριακά Ολικής Άλεσης

Άλλο ένα πρωί που αναρωτιέσαι… τι να ετοιμάσεις για το πρώτο γεύμα της ημέρας;

Οι μέρες που μείναμε και συνεχίζουμε, κατά κύριο λόγο, να παραμένουμε σπίτι είναι πλέον αρκετές κι έχουμε μάθει όλοι λίγο πολύ, πιστεύω, να γινόμαστε πιο δημιουργικοί στις κουζίνες μας!

Προβολή

Γι’ αυτό κι εγώ συγκέντρωσα 3 ξεχωριστούς και πολύχρωμους τρόπους για να φτιάξεις τα δημητριακά σου. Γιατί από ποιο σπίτι λείπουν τα δημητριακά πρωινού;

Αρχικά οι συνδυασμοί

Φρόντισε να διαλέξεις δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης. Είναι λιγότερο επεξεργασμένα, περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών αλλά και μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες και μέταλλα), λόγω του τρόπου παρασκευής τους.

Εάν οι νιφάδες συνδυάζουν περισσότερα από ένα δημητριακό, όπως σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, τότε απογειώνεται η θρεπτική αξία του πιάτου

Έπειτα εμπλούτισέ τα με μία πηγή πρωτεΐνης, μία πηγή «καλού» λίπους αλλά και ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά μέσω των φρούτων. Δεν σε κρατάω άλλο σε αγωνία. Πάμε στα μπολ μας!

Κάτι κόκκινο

Έχω συνδέσει την άνοιξη με τις φράουλες, οπότε αναπόφευκτα ξεκινάω με αυτή την επιλογή.

  • Χρησιμοποίησε γιαούρτι, περίπου 180g είναι όσο ένα κεσεδάκι, και χτύπησέ το στο μπλέντερ με 5-6 φράουλες.
  • Πρόσθεσε στο μπολ σου το γιαούρτι με τις φράουλες και δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Ολοκλήρωσε με κολοκυθόσπορους.

Ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες από τα δημητριακά πρωινού και τις φράουλες. Αρκετή πρωτεΐνη για να σε κρατήσει χορτάτο για μερικές ώρες, μιας που λαμβάνεις φυτικές πρωτεΐνες από τα δημητριακά αλλά και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες από το γιαούρτι και τέλος αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο από τους κολοκυθόσπορους.

Κάτι κίτρινο

Με την αγαπημένη όλων, πιστεύω, μπανάνα!

  • Πρόσθεσε σε ένα μπολ τα δημητριακά σου και συμπλήρωσε με γάλα, χωρίς όμως να «κολυμπάνε» τελείως σε αυτό.
  • Κόψε μία ή μισή μπανάνα (ανάλογα την όρεξη) σε λεπτές φέτες και τοποθέτησέ την επάνω από τα δημητριακά στο μισό του μπολ.
  • Στο άλλο μισό πρόσθεσε αμύγδαλα κι αν είσαι φαν ακόμη πιο γλυκιάς γεύσης τότε πρόσθεσε κι ένα μικρό κουταλάκι μέλι.

Αν σου αρέσουν οι παραπάνω γεύσεις μπορείς να βρεις στο εμπόριο και δημητριακά ολικής άλεσης που περιέχουν ξηρούς καρπούς και μέλι, ώστε να τις έχεις καθημερινά στο πρωινό σου με λιγότερο κόπο.

Τελευταίο, αλλά εξίσου χρωματιστό

Μία λίγο διαφορετική επιλογή που μπορεί άνετα να καταναλώσει κι ένας χορτοφάγος.

  • Βάλε σε ένα μπολ γιαούρτι καρύδας.
  • Η καρύδα ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα, οπότε για αυτή την παρασκευή θα σου πρότεινα να επιλέξεις δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης με νιφάδες που έχουν επικάλυψη μαύρης σοκολάτας.
  • Αφού λοιπόν βάλεις στο μπολ και τα δημητριακά σου, πρόσθεσε μία χούφτα rasberries και μια κουταλιά σπόρους chia.

Εσύ λοιπόν, με ποια επιλογή θα ξεκινήσεις; Βγάλε τα δημητριακά σου από το ντουλάπι και δημιούργησε για ένα πρωινό γεμάτο ενέργεια κι ευεξία!

Πηγή

Πάρης Παπαχρήστος

Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.

Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.

Continue Reading

Ομορφιά

Lifting Προσώπου: Ο «βασιλιάς» ξανά στον θρόνο του

Ο Πλαστικός Χειρουργός Dr Δημήτρης Τριανταφύλλου, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, αποκαθιστά το κάπως «παρεξηγημένο» lifting προσώπου για τις γυναίκες που σκέφτονται σοβαρά να προχωρήσουν σε μια κίνηση βελτίωσης της εξωτερικής τους εικόνας με τη βοήθεια της επιστήμης.

Θέτοντας κάποια ζητήματα για τα είδη των ιατρικών κι αισθητικών επεμβάσεων και τον τρόπο που αυτές διεξάγονται, σκοπός είναι να επισημανθεί η αξία της γνώσης, της εμπειρίας και του αυστηρού επαγγελματισμού όσον αφορά στην κλασική πλαστική επέμβαση προσώπου. Το lifting (ρυτιδεκτομή) αποτελεί την κορυφαία επέμβαση Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, αλλά ίσως και την πιο παρεξηγημένη. Θέλοντας να μοιραστώ με τους αναγνώστες την προσωπική μου εμπειρία 20 ετών ως Πλαστικός Χειρουργός, θα σημείωνα…

Οι παγίδες της ομορφιάς διαβάζω συχνά σε περιοδικά διάφορες νέες ονομασίες για τεχνικές με κρέμες, ενέσιμα υλικά (υγρό lifting, baby lifting, vampire lifting κλπ.) ή και για μηχανήματα που προσπαθούν να προσομοιάσουν το επεμβατικό lift, αλλά καμία σχέση δεν έχουν με αυτό, ούτε ως διαδικασία ούτε ως αποτέλεσμα. Παρουσιάζονται, επίσης, στα Μέσα, πρόσωπα με υπερβολικά φουσκωμένα χείλη, μάγουλα, ζυγωματικά, κλπ. και γίνονται σχολιασμοί για το «αποτυχημένο» lifting αυτών. Το επεμβατικό lifting καμία σχέση δεν έχει με αυτά, τα οποία συνήθως είναι αποτέλεσμα ενέσιμων εφαρμογών, όπως λίπος, υαλουρονικό οξύ, υδροξυαπατίτης κ.ά., σε υπέρμετρο βαθμό, δημιουργώντας μία όχι τόσο όμορφη αισθητικά εικόνα.

Η εικόνας μας στο… χειρουργείο

Το χειρουργικό lifting αποτελεί επέμβαση που πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό, σε οργανωμένη κλινική και ύστερα από πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο. Γίνεται υπό μέθη (νευροληπτοαναισθησία) και τοπική αναισθησία ή για όποιους το επιθυμούν με γενική αναισθησία. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις, όπως η βλεφαροπλαστική (αφαίρεση σακουλών από τα μάτια). Συνήθως, ακολουθεί παραμονή στην κλινική για ένα βράδυ και αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων για 7-10 μέρες, εξαιτίας των οιδημάτων.

Το αποτέλεσμα μετράει

Όταν υπάρχει η σωστή ένδειξη, δηλαδή, χαλάρωση του δέρματος σε πρόσωπο και στον λαιμό, σε ηλικίες συνήθως πάνω από 45-50 ετών τόσο σε γυναίκες, όσο και σε άνδρες, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Η επέμβαση αυτή μπορεί, επίσης, να περιοριστεί -αν κάποιος το επιθυμεί- μόνο στην αποκατάσταση χαλάρωσης του λαιμού. Αντενδείξεις αποτελούν κάποιες ασθένειες και το βαρύ κάπνισμα.

Αποτελεί, λοιπόν, το lifting την κορυφαία χειρουργική επέμβαση και τη μόνη για την ουσιαστική αντιμετώπιση της χαλάρωσης του δέρματος στο πρόσωπο και τον λαιμό. Ας καθίσει, λοιπόν, ο βασιλιάς (lifting) ξανά στον θρόνο του!

Info: Αποφοίτησε απ’ το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσ/ νίκης και τη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή (ΣΑΑΣ). Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική στο Washinghton University of St Louis. διετέλεσε διευθυντής Υγειονομικού στα δωδεκάνησα, επιμελητής στο 424 ΓΣΝΕ. Κατείχε τον βαθμό του Αρχίατρου και τη θέση του διευθυντή Πλαστικής Χειρουργικής στο 424 ΓΣΝΕ και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Γενικού Αρχίατρου (Συνταγματάρχης). Είναι μέλος της εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής (www.herpas.gr) και υποψήφιο Μέλος της Αμερικανικής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της κλινικής Γέννεσις Θεσσαλονίκης και της EUROMEDICA Ρόδου. [email protected] www.drplastic.eu

Continue Reading

Trending