Connect with us

Γαστρονομία

Πανεύκολη Μανιταρόπιτα

Πανεύκολη Μανιταρόπιτα

Από την ταβέρνα Κισσός, Στενή

Βουνίσια γεύση

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Η Στενή της Εύβοιας είναι τόπος αγαπημένος για αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Συνδυάζει υπέροχο τοπίο, τρεχούμενα νερό και γεύσεις της φωτιάς, που ενθουσιάζουν.

Το σουβλιστό αρνί, το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι είναι τόσο νόστιμα … που όμως πλημμυρίζουν χοληστερίνη… για να έχω λιγότερες ενοχές τα συνδυάζω με άγρια χόρτα και μπρόκολο ή καροτοσαλάτα που παράγονται στην γύρω περιοχή και είναι όνειρο όπως και τα μανιτάρια Δίρφυς, του αγαπημένου μου Λευτέρη Λαχουβάρη που καλλιεργούνται στον Πισσώνα, λίγο πιο κάτω…

Οι πίτες που φτιάχνουν οι ταβέρνες της Στενής είναι πολλές. Οι φίλοι στην ταβέρνα Κισσός, που συνήθως επιλέγω για φαγητό έχουν την ωραιότερη φέτα από τους Στρόπωνες, απίθανες πίτες και σαλάτες. Την τελευταία φορά απόλαυσα τη μανιταρόπιτα με λευκά μανιτάρια και αποξηραμένα άγρια μανιτάρια Δίρφυς, για περισσή νοστιμιά.

Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι μανιτάρια θέλετε. Η συνταγή δική σας.

Μανιταρόπιτα της Εύβοιας

Από την ταβέρνα Κισσός, Στενή

Υλικά

500 γρ. φρέσκα μανιτάρια άσπρα, σε φέτες

100 γρ. ποικιλία άγριων μανιταριών, αποξηραμένα

1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κομματάκια

8 φέτες μπέικον καπνιστό, σε κομμάτια

1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο

250 γρ. γραβιέρα, χοντροτριμμένη

150 γρ. κασέρι, χοντροτριμμένο

4 αυγά

1 ποτήρι αλεύρι φαρίν απ, κοσκινισμένο

200 ml κρέμα γάλακτος

 αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ βάζουμε χλιαρό νερό και ρίχνουμε τα αποξηραμένα άγρια μανιτάρια για να ενυδατωθούν για 45 λεπτά. Τα σουρώνουμε και αφού τα κόψουμε τα βάζουμε στην μανιταρόπιτα.

Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι  ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε τα λευκά μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Προσθέτουμε τα άγρια μανιτάρια, την πιπεριά, το κρεμμυδάκι, το μπέικον και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι, την τριμμένη γραβιέρα, τα τρία αυγά που τα έχουμε χτυπήσει ελαφρά και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, προσθέτουμε το σοταρισμένο μείγμα το μανιταριών, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ και ρίχνουμε το μείγμα. Στρώνουμε την επιφάνεια και την πασπαλίζουμε με το τριμμένο κασέρι.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και την χτυπάμε με το σύρμα μαζί με το αυγό και περιχύνουμε την πίτα.

Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Την βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε για 10 λεπτά στο ταψί να σταθεί, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ PIZZA FAN

Αυτή τη Σαρακοστή, δώστε μια άλλη διάσταση στο σαρακοστιανό τραπέζι με όλες τις αγαπημένες σας γεύσεις, στη νηστίσιμη εκδοχή τους.

Αν θα το γιορτάσετε με παρέα και με παιδιά, που θέλουν πάντα να δοκιμάζουν κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό, η Pizza Fan  προσφέρει, εκτός από τις γνωστές παραδοσιακές γεύσεις που υπάρχουν στον κατάλογο μαγειρευτών φαγητών MyCook, μια ολόκληρη σειρά από νέες νηστίσιμες προτάσεις που δεν περιμένει κανείς τη Σαρακοστή.

Πίτσες με φυτικό τυρί και ολόφρεσκα λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλια και Plant Based Pizza, ζυμαρικά με γαρίδες, Bolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών  και μια μεγάλη σειρά από νόστιμες δροσερές σαλάτες.

Φέτος λοιπόν, εσείς δεν χρειάζεται να απαρνηθείτε τις αγαπημένες σας γεύσεις και τα παιδιά θα είναι πολύ πιο εύκολο να συμμετάσχουν στις ειδικές διατροφικές απαιτήσεις των ημερών πριν το Πάσχα.

Continue Reading

Προϊόντα

Η Εταιρεία Kokolias Αναλαμβάνει την Τοποθέτηση Προϊόντων Dewalt σε Καταστήματα, Προσφέροντας Εξατομικευμένες Λύσεις

Η Kokolias αναλαμβάνει την τοποθέτηση προϊόντων Dewalt σε καταστήματα, προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του χώρου σου.

Με γνώμονα τη λειτουργικότητα και την αισθητική, προτείνονται προσαρμοσμένες λύσεις παρουσίασης προϊόντων, επιλέγοντας τους κατάλληλους κωδικούς που ταιριάζουν στη φιλοσοφία του καταστήματός σου.

Η πολυετής εμπειρία στον χώρο των επαγγελματικών εργαλείων, σε συνδυασμό με την ποιότητα και αξιοπιστία της Dewalt, εξασφαλίζει τη δημιουργία ενός ελκυστικού και αποδοτικού χώρου πώλησης. Από τον σχεδιασμό έως την υλοποίηση, η τοποθέτηση των προϊόντων γίνεται με τρόπο που αναδεικνύει στο μέγιστο τα πλεονεκτήματά τους.

Εμπιστεύσου την Kokolias για να κάνεις τη διαφορά στο κατάστημά σου! Επικοινώνησε για να προγραμματιστεί ένα ραντεβού και ένας εκπρόσωπος θα έρθει άμεσα σε επαφή μαζί σου.

https://b2b.kokolias.gr/

Continue Reading

Γαστρονομία

Τρόποι κατανάλωσης Πρωτεΐνης στη Νηστεία

Διατροφικά οφέλη Νηστείας

Η νηστεία δεν αποτελεί μόνο μια περίοδο αποχής από συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά μια ευκαιρία για σωστή και ισορροπημένη διατροφή και για πνευματική και σωματική ευεξία. Τα διατροφικά οφέλη της νηστείας είναι πολλά, καθώς η μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, που βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης, πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, τα καλά λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά συστατικά, έχει συνδεθεί με ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία και το σωματικό βάρος.

Ωστόσο, μια από τις διατροφικές προκλήσεις αυτής της περιόδου είναι η κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε πρωτεΐνη.

Κάλυψη Πρωτεϊνικών Αναγκών

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των μυών, τη λειτουργία των οργάνων και την παραγωγή ενέργειας. Όταν οι υψηλής βιολογικής αξίας πηγές πρωτεΐνης, όπως το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά, αποκλείονται από τη διατροφή, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιες φυτικές τροφές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σου.

Φυτικές πηγές Πρωτεΐνης

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς μπορείς να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με φυτικές πηγές πρωτεΐνης και να ανακαλύψεις νέες γεύσεις.

Όσπρια

Τα όσπρια, όπως οι φακές, φασόλια και ρεβίθια, είναι μια από τις πιο πλούσιες φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Μπορείς να τα απολαύσεις σε σούπες, σαλάτες ή ακόμα και σε μπιφτέκια οσπρίων. Η ποικιλία τους σου δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστείς με συνταγές που συνδυάζουν θρεπτική αξία και γεύση. Ωστόσο, επειδή τα όσπρια περιέχουν πρωτεΐνες με χαμηλότερη βιολογική αξία, λόγω της έλλειψης του απαραίτητου αμινοξέος μεθειονίνη, είναι καλό να τα συνδυάσεις με άλλα φυτικά τρόφιμα που περιέχουν μεθειονίνη όπως: τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί ή οι σπόροι.

Τέτοιοι συνδυασμοί είναι το φακόρυζο, φασόλια με καλαμπόκι κ.α.

Προϊόντα Σόγιας

Το βασικό χαρακτηριστικό της σόγιας είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη, η οποία θεωρείται εφάμιλλης βιολογικής αξίας με αυτή του κρέατος, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκείς ποσότητες. Το τόφου, το τέμπε και το γάλα σόγιας είναι καλές επιλογές που μπορούν να ενσωματωθούν σε πολλές μαγειρικές παρασκευές.

Φυτικά εναλλακτικά Κρέατος

Τα φυτικά εναλλακτικά κρέατος είναι προϊόντα φυτικής προέλευσης που μιμούνται τη γεύση, την υφή και την εμφάνιση του κρέατος. Θα τα βρεις σε διάφορες μορφές, όπως burger, «κεφτεδάκια», nuggets και άλλα. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη (π.χ σόγιας), φυτικές ίνες, και έχουν χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, προσφέροντας μια πιο βιώσιμη διατροφική επιλογή.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να διαβάζεις προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες και να επιλέγεις προϊόντα που αναγράφουν λεπτομερώς τα συστατικά που περιέχουν, που να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλότερα σε αλάτι, σε ολικά και κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα και υψηλά σε πρωτεΐνη. Επίσης να μην περιέχουν τεχνητά ενισχυτικά γεύσης (πχ γλουταμινικό νάτριο) καθώς και τεχνητά αρώματα. Υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές στην αγορά με θρεπτική αξία και ποιότητα που τα κάνει να ξεχωρίζουν.

Ξηροί Καρποί και Σπόροι

Οι ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα και καρύδια, και οι σπόροι, όπως ο λιναρόσπορος και το σουσάμι, είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης. Μπορείς να τα προσθέσεις σε σαλάτες, να τα συνδυάσεις με νιφάδες δημητριακών πρωινού ολικής άλεσης ή ακόμα και να τα καταναλώσεις με τη μορφή 100 % βουτύρου ξηρών καρπών, όπως ταχίνι ή φυστικοβούτυρο.

Δημητριακά Ολικής Άλεσης & Ψευδοδημητριακά

Η κινόα, ο αμάρανθος, το πλιγούρι και το άγριο ρύζι είναι πλούσιες πηγές πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Μπορείς να τα συνδυάσεις με όσπρια ή λαχανικά για να δημιουργήσεις γεύματα που θα σε κρατήσουν χορτάτο/η για περισσότερη ώρα και να επωφεληθείς από τη διατροφική τους αξία.

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετική επιλογή κατά τη νηστεία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ παράλληλα παρέχουν πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά. Γαρίδες, καλαμάρια, χταπόδι και μύδια είναι μερικές από τις επιλογές που μπορείς να εντάξεις στο τραπέζι σου. Εκτός από πρωτεΐνη, περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Τι να κρατήσεις

Η νηστεία δεν είναι μόνο μια περίοδος πνευματικής κάθαρσης, αλλά και μια ευκαιρία να βελτιώσεις την ποιότητα της διατροφής σου, να ανακαλύψεις νέες γεύσεις και να δοκιμάσεις πιο βιώσιμες διατροφικές επιλογές. Με τα σωστά τρόφιμα, με διαφορετικούς συνδυασμούς και λίγη δημιουργικότητα, μπορείς να πετύχεις μια ισορροπημένη διατροφή που θα σου δώσει ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού!


Πάρης Παπαχρήστος : Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc

Πηγή: https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/systaseis-diatrofis/18281-tropoi-katanalosis-proteinis-sti-nisteia

Continue Reading

Trending