Connect with us

Συνταγές

Πολίτικο Tσουρέκι του Πάσχα Της Μαρίας Εκμετσίογλου

Πολίτικο Τσουρέκι του Πάσχα

Από τη διάσημη chef Mαρία Εκμεκτσίογλου, Κωνσταντινούπολη

Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος, Co-Owner TasteDriver.com:

Η φίλη μου Μαρία Εκμεκτσίογλου, διάσημη chef μας γνώρισε “της Πόλης τα καλύτερα”, μέσα από τις τηλεοπτικές της εκπομπές και τα βιβλία της. Της ζήτησα τη συνταγή για το υπέροχο τσουρέκι της και μου την έδωσε για να την μοιραστώ μαζί σας.

Η Μαρία είναι χαρισματική και οι γευστικές της δημιουργίες έχουν άρωμα, χρώμα και γεύση «που απογειώνει».

Κάθε επίσκεψη στα εστιατόριά της, είτε στη Κωνσταντινούπολη στο Etiler Maria’s restaurant, είτε στην Αθήνα, στο Maria’s restaurant  στο Καλαμάκι, μας χαρίζουν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Κάθε πιάτο έχει να σου διηγηθεί τη δική του ιστορία. Η Μαρία γνωρίζει καλά και την τέχνη της ζωής και την τέχνη της φιλοξενίας για αυτό το λόγο είναι και τόσο αγαπητή.

Βρήκα πολύ αγαπησιάρικο το χαρακτηρισμό για το τσουρέκι της. «Αν η ευτυχία είχε άρωμα τότε θα ήταν το τσουρέκι, το μαχλέπι, ο κακουλές και η μαστίχα έτσι και ενωθούν με τη μυρωδιά από το φρέσκο βούτυρο και το τριμμένο πορτοκάλι δημιουργείτε η συνταγή της ευτυχίας».

Ευχαριστούμε πολύ Μαρία μου.

Πολίτικο Tσουρέκι του Πάσχα από τη διάσημη chef Μαρία Eκμεκτσίογλου, Kωνσταντινούπολη

Yλικά

Για το προζύμι

20 γρ. μαγιά φρέσκη

1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 ποτήρι νερό χλιαρό

1 φλιτζάνι αλεύρι, κοσκινισμένο

μία τσιμπιά αλάτι

Για τη ζύμη

3 φρέσκα αυγά, αν είναι μικρά 4

1 νεροπότηρο  ζάχαρη, αν το θέλετε γλυκό 1,5 ποτήρι

1 νεροπότηρο φρέσκο γάλα, πλήρες

150 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό

2 κ.γ. μαχλέπι

2 κ.γ κακουλέ ή αλλιώς κάρδαμο

5 σταγόνες μαστίχα χιώτικη, κοπανισμένη με ελάχιστη ζάχαρη

Ξύσμα από ένα φρέσκο πορτοκάλι

5 νεροπότηρα αλεύρι κοσκινισμένο

Για το πλάσιμο

5 γρ. βούτυρο

Για το άλειμμα

1 αυγό χτυπημένο με ελάχιστο μαχλέπι

φιλέ αμύγδαλου

Τρόπος παρασκευής         

Πρώτα φτιάχνουμε το προζύμι.

Σε μπασίνα βάζουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και ρίχνουμε ένα φλιτζάνι αλεύρι ανακατεύοντας.

Αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε  να λιώσουν και τα βάζουμε σε κατσαρόλα να ζεσταθούν.

Ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά τα ανακατεύουμε πολύ καλά.

Λιώνουμε το βούτυρο και στο προζύμι ρίχνουμε το ζεσταμένο γάλα και το μισό βούτυρο.

Προσθέτουμε το αλεύρι, σιγά σιγά και ζυμώνουμε πολύ καλά, βρέχοντας τα χέρια με το λιωμένο βούτυρο, μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.

Το σκεπάζουμε με κουβέρτα και το αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει.

Παίρνουμε τον αέρα του, με ελαφρές κινήσεις και χωρίζουμε σε μπαλάκια το ζυμάρι μας.

Πλάθουμε σε κορδόνια στο μέγεθος που θέλουμε  να φτιάξουμε τις πλεξούδες.

Πλέκουμε τις πλεξούδες και δημιουργούμε το τσουρέκι και του δίνουμε το τελικό σχήμα.

Στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα τσουρέκια. Τα αφήνουμε για 30 λεπτά ακόμα να φουσκώσουν.

Αλείφουμε τα τσουρέκια με αυγό ανακατεμένο με μαχλέπι. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα και βάζουμε ένα κόκκινο αυγό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 -170οC για 40 λεπτά περίπου.

Ελέγχουμε αν ροδοκοκκίνησε το τσουρέκι και ψήθηκε μέχρι μέσα και βγάζουμε από το φούρνο.

Αφήνουμε το τσουρέκι πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει χωρίς να υγρανθεί.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Φράουλες, τυρί κρέμα και Trikalinos Αυγοτάραχο

Οι Γιορτές ήρθαν και οι κουζίνες των σπιτιών σε όλον τον κόσμο αυτές τις ημέρες μοσχομυρίζουν από τα καλούδια που κάθε νοικοκυρά εθιμοτυπικά ετοιμάζει και θα προσφέρει σε κεράσματα και στα εορταστικά γεύματα, για να συνοδέψει το τσούγκρισμα των ποτηριών και την ανταλλαγή ευχών!

Η παράδοση θέλει το αυγοτάραχο να προσφέρεται εθιμοτυπικά σε κάθε χαρμόσυνη συγκέντρωση και εορταστικό τσιμπούσι, όπως στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και στο 1ο γεύμα της νέας χρονιάς. Η εξήγηση είναι ότι με τον τρόπο αυτό, θέλουμε να προσκαλέσουμε κοντά μας το Καλό, σε πληθυντικό αριθμό: όσα τα αυγουλάκια που περιέχονται στη γονάδα του Κέφαλου, τόσα και τα Καλά που προσκαλούμε να έρθουν κοντά μας, σε πληθυντικό αριθμό: παιδιά, πλούτη, καλή υγεία και ευτυχία. 

Εμείς σας προτείνουμε τρείς γρήγορες, εύκολες και νόστιμες ιδέες για να προσφέρετε το Trikalinos Αυγοτάραχο, που είναι το πιο βελούδινο και ντελικάτο έδεσμα, για να ξεκινήσει τα γιορτινά καλέσματά σας

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

50 g τυρί κρέμα
2 μεσαίες φράουλες
10 φέτες πολύσπορης μπαγκέτας
10 φέτες αυγοτάραχο (κομμένες με 1 εκατοστό πάχος)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μοιράζουμε το τυρί κρέμα στις φέτες μπαγκέτας και ολοκληρώνουμε με μια- δυο φέτες φράουλας και μια καλή φέτα αυγοτάραχο, για κάθε φέτα μπαγκέτας.

Ημι – ξηραμένα σύκα και Trikalinos Αυγοτάραχο

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

5 σύκα ημι – ξηραμένα, μικρού μεγέθους, κομμένα στη μέση (κατά πλάτος)
10 φέτες πολύσπορης μπαγκέτας
10 φέτες αυγοτάραχο πάχους 1 εκατοστού
1 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ. σ. μέλι
1 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με το μέλι και το ξύδι σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε μέχρι να στέκεται. Προσθέτουμε τα ημι – ξηραμένα σύκα και αφήνουμε να μουλιάσουν στο μείγμα -περίπου 2 ώρες.

Τοποθετούμε σε κάθε φέτα μπαγκέταςτο ένα μισό του σύκου και μια φέτα αυγοτάραχο.

Αρωματικό βούτυρο πορτοκαλιού με σχοινόπρασο και Trikalinos Αυγοτάραχο

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

50 g βούτυρο
½ ένα πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό
1 πρέζα Αφρίνα
2 κλωναράκια σχοινόπρασο, κομμένα ζυλιέν
10 φέτες αυγοτάραχο, πάχους 1 εκατοστού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σιγοβράζουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα για περίπου δέκα λεπτά σε μέτρια φωτιά Ρίχνουμε το βούτυρο και την Αφρίνα, αφαιρώντας τον αφρό που μπορεί να εμφανιστεί στην επιφάνεια.

Μόλις το βούτυρο να λιώσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το αρωματικό βούτυρο πορτοκαλιού σε ένα καθαρό δοχείο. Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για δεκαπέντε λεπτά και στη συνέχεια αποθηκεύουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

Μοιράζουμε το βούτυρο στις φέτες μπαγκέτας και ολοκληρώνουμε με τις φέτες αυγοτάραχο και το σχοινόπρασο.

TIP: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την πολύσπορη μπαγκέτα με οποιοδήποτε είδος ψωμιού.

Επίσης μπορούμε να βουτυρώσουμε ελαφρά το ψωμί, με αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας.

To Trikalinos Αυγοτάραχο, θα το βρείτε σε ντελικατέσσεν και παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στα Σούπερ Μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης και Μασούτης.

Περισσότερες συνταγές και συμβουλές χρήσης θα βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρίας: www.trikalinos.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Μελομακάρονα πορτοκαλιού:

Ο πατέρας μου καταγόταν από το Ναύπλιο, που είναι ο μεγαλύτερος πορτοκαλεώνας της Ελλάδας. Έτσι στα γλυκά συνήθιζαν να βάζουν για άρωμα χυμό πορτοκαλιού και ξύσμα. Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή της κορύφωσης της παραγωγής του πορτοκαλιού, οπότε στα μελομακάρονα έβαζαν αρκετό χυμό πορτοκαλιού και φρέσκο ελαιόλαδο. Η κανέλα με το πορτοκάλι είναι ο απόλυτος συνδυασμός, οπότε τα μελομακάρονα είναι πορτοκαλάτα με πινελιές κανέλας. Τα καρύδια ήταν αυτά τα ολοκίτρινα τραγανά και πολύ νόστιμα Τριπόλεως, οπότε τα μελομακάρονα ήταν μια εμβληματική χριστουγεννιάτικη γεύση Πελοποννησιακή. Οι ξαδέλφες μου έδωσαν την συνταγή της μητέρας μου και τα φτιάξαμε σήμερα, που συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που «έφυγε» … το δικό μου μνημόσυνο, καταμεσής μιας χαρούμενης για τους πολλούς περιόδου.

Μελομακάρονα πορτοκαλιού 

Υλικά

200 γρ. ζάχαρη άχνη

500 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού  

250 ml ελαιόλαδο απαλό

10 γρ. αμμωνία

5 γρ. μαγειρική σόδα

30 ml κονιάκ ή Grand Marnier

30 γρ. μέλι θυμαρίσιο

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1/3 κ.γ. γαρύφαλλο

3 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης

900 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

330 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Για το σιρόπι

600 ml. νερό

500 γρ. ζάχαρη

200 γρ. μέλι θυμαρίσιο

χυμό από μισό λεμόνι

1 ξύλο κανέλα

1 φλούδα λεμoνιού

Για το σερβίρισμα

ψιλοκομμένο καρύδι

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι για να κρυώσει.

Αφού σιροπιάζουμε τα ζεστά μελομακάρονα μόλις βγουν από το φούρνο με το κρύο σιρόπι.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε ζάχαρη με το νερό, το χυμό, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα για 5 λεπτά.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 8 λεπτά και τότε προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το σιμιγδάλι και το αλεύρι. Ανακατεύουμε δυνατά με σύρμα για να ομογενοποιηθεί σωστά το μείγμα.

Προσθέτουμε βροχηδόν το σιμιγδάλι στο αλεύρι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα των υλικών βροχηδόν το μείγμα του αλεύρου με το σιμιγδάλι ανακατεύοντας καλά μέχρι να έχουμε μια απαλή και εύπλαστη ζύμη και λαδερή.  

Παίρνουμε κομμάτια ζύμης 35 γρ. και πλάθουμε μελομακάρονα.  

Με το πιρούνι κάνουμε ένα σχήμα στην επιφάνεια του μελομακάρονο.

Άλλος τρόπος είναι να τα ακουμπήσουμε επάνω στη σίτα του φούρνου και να πιέσουμε ελαφρά τη ζύμη.

Σε λαμαρίνα στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα μελομακάρονα αραιά μεταξύ τους.

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο  φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 30 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.

Είναι σωστό να τα πλάσουμε και να φουρνίσετε ταυτόχρονα και τις 3 λαμαρίνες.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο με την τρυπητή κουτάλα τα βουτάμε για δευτερόλεπτα στο σιρόπι και τα βγάζουμε.

Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε κατά σειρές με το καρύδι που είναι χοντροτριμμένο ή ψιλοκομμένο όπως αγαπάμε.

Στρώνουμε τη δεύτερη σειρά μελομακάρονων και πασπαλίζουμε και πάλι γιατί τα μπόλικα καρύδια δίνουν μια πολύ ωραία επίγευση…

Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Γαστρονομία

Μελομακάρονα μπουκιές και μελομακάρονα με σοκολάτα

Τα Χριστούγεννα φθάνουν … και εμείς θα πρέπει το γρηγορότερο
να ετοιμαστούμε και στο mood Χριστουγέννων μπαίνουμε
στολίζοντας το σπίτι και φτιάχνοντας τα εθιμικά γλυκάκια. Τα
μελομακάρονα έχουν γεύση ανεβαστική και άρωμα ξεχωριστό.
Εμείς ζητήσαμε από τον διάσημο αρχιζαχαροπλάστη Σωτήρη
Λασκαρίδη να μας ετοιμάσει μελομακάρονα χρησιμοποιώντας και
το απίθανο brandy Victor 5 αστέρων, που διακρίθηκε τελευταία σε
έγκριτο διαγωνισμό. H εταιρία Victor εδώ και χρόνια ασχολείται με
τα αποστάγματα και μας προσφέρει αυτό το εξαιρετικό προϊόν που
μπορούμε να το απολαύσουμε μετά από ένα καλό δείπνο με τη
συνοδεία μαύρης σοκολάτας ή ακόμα και ενός πούρου… Εμείς
φροντίσαμε να το δέσουμε αρμονικά με τα σοκολατένια ή τα πιο
κλασικά μελομακάρονα, χρησιμοποιώντας το ακόμα και στην
παρασκευή τους για φίνα γεύση.
Σήμερα η μέρα απαιτεί να «δημιουργήσουμε» τις δικές μας γλυκές
γεύσεις για να δώσουμε χαρά στους ανθρώπους μας…
Μελομακάρονα μπουκιές
Από τον Σωτήρη Λασκαρίδη, executive pastry chef,
Αντιπρόεδρο της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδας


Υλικά
125 ml χυμό πορτοκάλι
250 ml ηλιέλαιο
50 γρ. μέλι θυμαρίσιο
90 ml νερό
100 γρ. ζάχαρη

5 γρ. αμμωνία
5 γρ. κανέλα
3 γρ. γαρύφαλο
1 σφηνάκι brandy Victor 5 αστέρων
1 δόση βανίλια
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
500 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
7 γρ. μπέικιν πάουντερ
120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για το σιρόπι
500 ml νερό
800 γρ. ζάχαρη
50 ml γλυκόζη
50 ml μέλι
Μισό λεμόνι κομμένο σε 2 φέτες

Για το πασπάλισμα
Καρύδι ψιλοκομμένο
Μέλι θυμαρίσιο
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και
ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και να «δέσει» το σιρόπι.

Σε μια μεγάλη μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά κατά σειρά εκτός
από το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε δυνατά με τα χέρια μας.
Κοσκινίζοντας προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε δυνατά ενσωματώνοντας και τα υπόλοιπα υλικά.
Η ζύμη είναι έτοιμη μόλις ξεκολλά από τα τοιχώματα της μπασίνας.
Πλάθουμε σε μικρά μικρά μπαλάκια και τα βάζουμε πάνω σε μια
σχάρα και πιέζουμε ελαφρά να αποτυπωθεί το σχήμα στη ζύμη ή
πιέζουμε με ένα πιρούνι ή χρησιμοποιώντας έναν μικρό τρίφτη.
Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα σε
απόσταση το ένα από το άλλο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 ο C για 25-30
λεπτά.
Μόλις βγουν τα μελομακάρονα από το φούρνο τα βάζουμε ένα ένα
σε τρυπητή κουτάλα και τα «βουτάμε» στο κρύο σιρόπι για
δευτερόλεπτα.
Σερβίρουμε σε γιορτινή πιατέλα πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο
καρύδι και ίσως μέλι θυμαρίσιο, για super γεύση.

Δεύτερη συνταγή
Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας Bitter

Yλικά
200 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα
1 κ.γ. σπορέλαιο
200 γρ. καρύδι σπασμένο, στη μέση

Πως γίνεται η επικάλυψη των μελομακάρονων με σοκολάτα
Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία
στο μπεν μαρί.

 

Ακουμπάμε το ανοξείδωτο σκεύος στο στόμιο της κατσαρόλας
βάζουμε νερό στην βάση της κατσαρόλας και βράζουμε σε μέτρια
φωτιά μέχρι να αρχίσει ο βρασμός. Ρίχνουμε τότες τα 2/3 της
σοκολάτας, σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με την μαρίζ.
Μόλις λιώσει η πρώτη δόση προσθέτουμε και την υπόλοιπη
σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια σοκολάτα με λεία
υφή.
Το μυστικό για να γίνει γυαλιστερή η σοκολάτα είναι να την λιώσετε
σε 2 δόσεις ώστε να λιώσει σταδιακά και στο τέλος βάζουμε και 1
κουταλάκι σπορέλαιο.
Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε σχάρα πάνω σε ταψί και τα
περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα.
Σε κάθε μελομακάρονο βάζουμε στην κορυφή μισή καρυδόψιχα.
Αφήνουμε να κρυώσουν 2 ώρες περίπου και μετά αρχίζουν οι
επιδρομές…

Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Trending